2022. április havi archívum

Nemzetközi kerékpárverseny a Teller Ede úton 

2022. április 30. szombat

Csepel.hu

Pontosan 19 óra 20 perckor rajtolt el az első kerékpárversenyző a Csepel Művek főbejáratától a Kárpátok Kerékpáros Futárversenyen április 29-én. Az időpont jelképes, mivel 1920-ban a Weiss Manfréd Gyár több millió lőszerrel segítette Lengyelországot a bolsevik Szovjetunió elleni háborújában. A nemzetközi versenyen huszonkét csapat csaknem száztíz kerékpározója vett részt.

A sportolókat köszöntötte, majd a díjakat átadta Borbély Lénárd polgármester, valamint Maciej Szymanowski,  a varsói Wacław Felczak Intézet igazgatója, Tomasz Wójcik versenyigazgató és Laurinyecz Imre, a Wacław Felczak Alapítvány budapesti igazgatója. (tovább…)

Ballagás a Jedlikben

2022. április 29. péntek

Csepel.hu

Elballagtak a Jedlik Ányos Gimnázium végzős diákjai április 29-én. Idén 137-en fejezték be a tanévet. Az ünnepségen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila alpolgármester és Tóth Endre a Dél-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetője.

Borbély Lénárd polgármester a ballagókat köszöntve kiemelte, ez az első alkalom, hogy az új helyszínen, a Tejút utcában rendezték meg a ballagást. Gratulált a végzős diákoknak tanulmányaik befejezéséhez, egyúttal sok sikert kívánt az érettségihez, és a továbbtanuláshoz is. Ahogy fogalmazott a végzősök jó tanulmányi eredményeikkel öregbíthetik Csepel jóhírét. Az önkormányzat is azért dolgozik, hogy a kerület megújuljon, parkok szépülnek meg, bölcsődék, óvodák, iskolák újulnak meg. A kormánynak köszönhetően pedig újjáépül a Jedlik Ányos Gimnázium főépülete a Táncsics Mihály utca mentén. (tovább…)

Nemzetközi kerékpárverseny Csepelen

2022. április 29. péntek

Csepel.hu

Csepelen rendezik meg április 29-én a Kárpátok Kerékpáros Futárversenyt. Az esemény kapcsán a Lengyel Intézetben tartottak sajtótájékoztatót, melyen Borbély Lénárd csepeli polgármester mellett részt vett: Maciej Szymanowski,  a varsói Wacław Felczak Intézet igazgatója, Tomasz Wójcik versenyigazgató és Laurinyecz Imre, a Wacław Felczak Alapítvány budapesti igazgatója is.

A nemzetközi versenyt 1975-ben hívták életre, a II. világháború idején működő lengyel földalatti állam hősies futárainak emlékére. A verseny az eredeti elképzelések alapján Lengyelország, Szlovákia és Magyarország országútjain zajlott egészen 2000-ig. A megmérettetést 2009-ben indították újra, mára pedig része lett a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) éves versenynaptárának. Az esemény különlegességét a földrajzi környezet, a történelmi háttér, valamint a híres sportolók adják. A versenyt 2019 óta Wacław Felczak emlékének szentelik, aki létrehozta a lengyel földalatti állam futárhálózatát és egyben a Jagelló Egyetem kiváló történészprofesszora is volt. (tovább…)

Ülésezett a képviselő-testület

2022. április 29. péntek

Csepel.hu

Az áprilisi képviselő-testületi ülésen egyhangúlag elfogadták a csepeli rendőrkapitányság éves beszámolóját, amelyből kiderül, a 2021-es év közbiztonság szempontjából az elmúlt 10 év eddigi legkiemelkedőbb éve volt.

A testületi ülés napirendje előtt Borbély Lénárd polgármester a testület nevében köszöntötte a közelmúltban minisztériumi díjazásban részesült csepelieket. (tovább…)

Elkapták a Csikó sétány autófeltörőjét

2022. április 28. csütörtök

Csepel.info

A kép illusztráció

Nem aprózta el, 13 autót tört fel, rongált meg az a fiatalember, akinek nem hozott szerencsét a 13-as szám: sikerült elkapniuk a csepeli rendőröknek.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XXI. Kerületi Rendőrkapitánysága lopás vétség, illetve lopás bűntett miatt indított eljárást egy 17 éves fiatallal szemben, aki a rendelkezésre álló adatok szerint 2022. április 22. és 26. között tizenhárom régebbi típusú gépkocsit tört fel Csepelen. Több autót a gyújtáskapcsoló vezetékeinek rövidre zárásával próbált beindítani, azonban csak egynél járt sikerrel; azt a járművet el is vitte. Szinte mindegyik autónak az ablakát törte be, és CD-s rádiót, fedélzeti kamerát, de volt, hogy egy takarót vitt magával. (tovább…)

Ifjú tehetségek díjnyertes alkotásai

2022. április 28. csütörtök

Csepel.hu

A Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola Szín-Pad-Kép Tagintézménye és a Nagy Imre Általános Iskola 21. alkalommal hirdette meg a „Csepel-sziget Ifjú Tehetségei” regionális képző- és iparművészeti pályázatát. Idén 190 alkotó kapott oklevelet és ajándékot kimagasló teljesítményéért.

A fődíjakat és a különdíjak Morovik Attila alpolgármester, Tóth Endre, a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgató-helyettese, Fodor Annamária, a Nagy Imre Általános Iskola intézményvezetője és a szakmai zsűri képviseletében Lázár Zsuzsa, a Budai Rajziskola igazgatója adták át. (tovább…)

További nyugdíjemelés mellett döntött a kormány

2022. április 28. csütörtök

Magyarnemzet.hu

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Július 1-jéig marad a benzinárstop és az élelmiszerárstop – erősítette meg a kormány döntését a 2018-2022-es kormányzati ciklus utolsó Kormányinfóján Gulyás Gergely, megjegyezve: amíg van rá mód és lehetőség, amíg a kőolaj és földgázellátás biztosított, újra és újra meg fogják vizsgálni az intézkedések fenntarthatóságát. A Miniszterelnökséget vezető miniszter továbbá bejelentette, hogy július 1-től további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz. 

A tárcavezető tájékoztatása szerint öt százalékban határozták meg a nyugdíj emelkedését, azonban mivel ez a 8,9 százalékos jósolt inflációtól elmarad, mielőbb indokolt és szükséges a nyugdíjemelés. Ezért további 3,9 százalékos nyugdíjemelés lesz július elejétől, hat hónapra visszamenőleg – jelentette be a miniszter. (tovább…)

Nem lesz gerincút

2022. április 28. csütörtök

Magyarhirlap.hu

Fotó: MH/Katona László

Karácsony Gergely politikai temetőt csinál a fővárosból – állapította meg Láng Zsolt a közgyűlés tegnapi ülésén. Kiderült, hogy a kormányzati támogatás dacára a csepeli elkerülő út folytatása mégsem épülhet meg.

Láng Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője napirend előtt bejelentette, hogy az országgyűlési választásokon elért nagy arányú győzelem eredményeként a parlamentben folytatja munkáját, és jelezte Karácsony Gergely főpolgármesternek, hogy utolsó alkalommal kell őt végighallgatnia a közgyűlésben. (tovább…)

Július 1-ig marad az árstop

2022. április 27. szerda

Magyarnemzet.hu

Orbán Viktor miniszterelnök (Forrás: Mediaworks)

Július elsejéig, további két hónappal meghosszabbította a kormány az alapvető élelmiszerekre és az üzemanyagokra vonatkozó árstopot – jelentette be mai videójában Orbán Viktor. 

A kormányfő elmondta, hogy egész Európában emelkednek az árak, ennek elsődleges oka pedig a háború. – Amíg a háború nem ér véget, addig az árak nőni fognak – vetítette előre Orbán Viktor. Elmondta, hogy éppen emiatt a kormány mai ülésén foglalkozott az üzemanyagárak és az élelmiszerárak kérdésével, és arra jutottak, hogy nem nézhetik tétlenül az áremelkedéseket.

 

(tovább…)

Kutya támadott meg egy nőt Csepelen

2022. április 27. szerda

Csepel.hu

Magas büntetés kaphatnak a kutyatartási szabályokat megszegők

Szerkesztőségünkhöz jutott el a hír, mely szerint április 23-án egy a gyermekével sétáló nőt a József Attila utcában állítólag megharapott egy kiszökött kutya, akit a gazdája nem tudod megfogni. A hölgy a combján szenvedett sérülést, a kisfiúnak az ijedségen kívül nem lett semmi baja. Hogy mi lett az ügy következménye, nem derült ki, azonban portálunk az eset kapcsán megkereste az önkormányzatot, ahol nyomatékosan felhívták a figyelmet az ebtartás szabályainak betartására. A szabály kapcsán hozzátették: minden esetben kötelező az állatot pórázon tartani belterületi közterületen. (tovább…)