2010. november havi archívum

Államosított munkásosztály

2010. november 30. kedd

Ismétlés holnap és szombaton az Ősök Terében

Magyar Nemzet, Csepel.info

Hány milliós „munkahadseregről” álmodott Gerő? Mennyit keresett egy sztahanovista? Ezeket a kérdéseket feszegette hétfőn a Hír Tv Ősök tere című műsora.

A magyar társadalomtörténet érdekes fejezete a munkásság ki-, majd átalakulása. Az 1848 és 1948 közötti szerves fejlődés száz évét azonban olyan negyed század követte, amely az erőszak és a felülről vezényelt voluntarizmus jegyében telt. Míg ugyanis a polgári forradalomtól a fordulat évéig eltelt évszázadban teljes mértékben kifejlődött a több rétegre tagolódó ipari munkásság, addig a Rákosi-diktatúra kezdetétől a hetvenes évek elejéig teljesen megváltozott és homogenizálódott a gyárakban dolgozók serege. (tovább…)

2010. november 30. kedd

Csepel.info

csepel.info

Orbán a csepeliek mögé állt

2010. november 30. kedd

Hírextra

A polgármester a Csepel SC tulajdoni lapját mutatja a Csepp TV-nek

Orbán Viktor miniszterelnök és a kormány támogatja a csepeli sportélet helyreállítását, ha a XXI. kerületi klub ingatlanvagyonának helyzetét sikerül rendezni.

Németh Szilárd, Csepel fideszes polgármestere kedden sajtótájékoztatón számolt be a megállapodásról, s hozzátette: a jelenleg egy alapítvány által irányított egyesületnek állami vagy önkormányzati kézbe kell kerülnie ahhoz, hogy a kormány támogatását igénybe tudja venni. (tovább…)

Elhallgattatni Daróczi édesanyját?

2010. november 30. kedd

Nana.hu

Milliókkal akarta hallgatásra bírni Daróczi Dávid édesanyját egy ügyvéd, mert Ica néni állítólag túl sokat tudott meg fia haláláról. A gyászoló anya azonban nem hagyja abba a nyomozást.

Nyolc hónapja hunyt el a volt kormányszóvivő, Daróczi Dávid, ám édesanyja a mai napig nem tudott belenyugodni fia hirtelen és érthetetlen halálába. Ica néni azóta nyomoz, nem elégedett meg a rendőrségi vizsgálat végeredményével: miszerint Dávid önkezével (és főleg önnön akaratából) vetett véget az életének. (tovább…)

A tyúk nem tojik aranytojást

2010. november 30. kedd

A Népszabadság 2009-es cikke a magánnyugdíjpénztárakról

Népszabadság

A Népszabadság 2009-es karikatúrája

A PSZÁF adatai szerint 466 milliárd Ft-ot vesztettek 2008-ban a magánnyugdíjpénztárak. Valamennyi tag számláján kevesebb pénz volt az év végén, mint egy évvel korábban, s kevesebb, mint amennyit az évek során befizettek. Felvetődik a kérdés: mi hasznuk van akkor a magánnyugdíjpénztáraknak?

Magyarországon előfordul, hogy az ellenzék és az ellenzéki sajtó vehemensen, ész nélkül támadják a kormány munkáját. Ilyenkor igazat írni nem szabad, amit a kormány tesz, az rossz és gonosz. Sőt, egy-két pillanatra még adócsalókból, okirat-hamisítókból, tolvajokból is összeállhat az “ellenzéki hősök” szapora kórusa. Már csak ezért is érdemes figyelmesen elolvasni, hogy mit írt a Népszabadság a magánnyugdíjpénztárakról 2009-ben, amikor még nem volt kötelező imádni őket. Akkor még az igazat is meg lehetett írni a pénztárak által okozott kárról. Az alábbiakban a Népszabadság egy 2009. április 30-i cikkét olvashatják. (tovább…)

Olimpiai kerettag is bringázik Csepelen

2010. november 29. hétfő

Helyi Téma

A kép illusztráció

Neve ellenére főként a versenysportra összpontosít a Csepeli Kerékpáros és Szabadidős SC. A Gyapjas András vezette egyesület immár három szakosztállyal működik, olimpiai kerettag és fiatal tehetség egyaránt hajt náluk.

– Megtévesztő a nevünk, a szabadidős szó csak azért szerepel benne, mert így több pályázaton tudunk indulni, márpedig a kerékpár nagyon-nagyon költségigényes sportág, minden támogatásra szükségünk van. Foglalkozunk kisgyerekekkel, és KRESZ-oktatást is tartok nekik, hogy tudjanak közlekedni, de a fiatalok és a felnőttek három szakosztályunkban versenyeken indulnak – mondta Gyapjas András, aki 2000-ben, apja halála után vette át a klub vezetését. (tovább…)

“Önök elég bátrak voltak, hogy emberekre vadásszanak”

2010. november 29. hétfő

Mno, Index

Ősi igazság, hogy az beszél félelemről, aki fél – felelte Orbán Viktor a parlamentben Gyurcsány Ferenc kérdésére. A kormányfő szerint az új kormány kijavítja az előző hatalom hibáit, és eltakarítják a romokat.

„Miért fél, miniszterelnök úr?” – kérdezte a parlamentben az azonnali kérdések órájában Gyurcsány Ferenc bukott kormányfő. A szocialista honatya „a szabadságról és a polgári Magyarországról” kérdezte Orbán Viktort. Szerinte a kormány a „nyugatos, polgári” és a „keleties, tekintélyelvű” állam közül az utóbbit formálja, „rombolja a polgári Magyarországot”. „Ön új alkotmányt akar adni” – fogalmazott, hozzátéve, hogy az erre adott felhatalmazás hazugság. „Adja meg a népnek, szabadságot kérek a népnek, dönthessen nyugdíjáról, dönthessen alkotmányáról!” – szólította fel a kormányfőt. (tovább…)

Fellobbant Advent első gyertyájának lángja

2010. november 29. hétfő

Csepel.hu

Vasárnap délután, Advent első vasárnapján sokan jelentek meg a Polgármesteri Hivatal előtt elfogadva a Csepeli Önkormányzat és a Csepeli Lelkészkör meghívását közös adventi gyertyagyújtásra.

Kispál György c. esperes és Hantos Jenő református lelkipásztor által vezetett áhitat és ökumenikus imádság után fellobbant advent első gyertyájának lángja. Kispál atya hangsúlyozta: „Ne a külsőségekben, hanem belül, belsőnk által legyünk igazán gazdagok”. (tovább…)

Őszi bajnok a Csepel!

2010. november 29. hétfő

Csepelfc.hu, Nb3.hu, Csepel.info

Jelenet az őszi szezonból

Az Újbuda – Tököl rangadót a “szigetországi” csapat nyerte 1-0 arányban a nem is olyan régen még a Csepelben futballozó Plausin Gergely góljával. Köszönjük, Tököl!

A szombati eredmények: Szarvas-Szolnoki Sp. 2-1, Jászberény-Tisza Volán 0-3, KITE-Szeged-Dabas 1-1, Gyula-Kecskemét II. 2-0, Újbuda-Tököl 0-1. (tovább…)

Frontális karambol Csepelen, három halott

2010. november 29. hétfő

Index, Csepel.info, TV2


A TV2 beszámolója – fotók itt és itt láthatók

Hárman meghaltak Csepelen egy hétfő reggeli balesetben. Egy ember könnyebben megsérült, őt a helyszínen látták el a mentők, közölte az Országos Mentőszolgálat.

Sagyibó Melinda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta: a baleset a Weiss Manfréd úton történt, az elsődleges információk szerint egy kisteherautó és egy kocsi ütközött össze frontálisan. (tovább…)