‘Környezetvédelem’ kategória archívum

Begónia, bársonyvirág, petúnia

2022. május 13. péntek
Csepel.hu
Ismét nagy érdeklődéssel zajlott az önkormányzat ingyenes virágpalánta akciója, mely a Csepeli Zöld Sziget Program keretében zajlik évek óta.
 
Május 13-án korán reggel érkeztek az igénylők a Városgazda telephelyére, ahol kilencféle egynyári virág közül válogathattak. Több mint ezren vettek részt az akcióban. Az ingyenes virágpalántákért társasházi közösségek és a kertes házak lakói jelentkezhettek. A növények elültetéséről és későbbi ápolásáról a jelentkezőknek kell gondoskodniuk, ám a kertész szakemberek most is szívesen adtak tanácsot a telepítésről és a gondozásról. A szakszerű ültetésben és az ápolásban a virágok átvételekor kapott részletes tájékoztató is segítséget nyújt.

(tovább…)

Közösségi munkát végeztek a csepeli diákok

2022. május 11. szerda

Csepel.hu

Kevesen tudják, hogy jelenleg a középiskolai érettségi bizonyítvány megszerzésének előfeltétele az 50 óra közösségi szolgálat teljesítése. A közösségi szolgálatot lehet végezni önkéntes alapon egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet- és természetvédelemi, katasztrófavédelmi területen, de ide tartozik valamilyen közös sport- és szabadidős önkéntes tevékenység végzése, valamint óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekekkel, az idős emberekkel való foglalkozás.

A fentiek jegyében került sor a Vásárhelyi Pál Technikum tanulói számára szervezett önkéntes napra május 11-én reggel. A Segítség Köve Alapítvány hosszú évek során kialakult szoros kapcsolatnak köszönhetően szervezőként vett részt a közösségi munkában, amelynek keretében hét osztály mintegy 200 diákja vett részt az önkéntes napon. A tanulók leginkább gyomlálási munkákban, a játszótéri homokozók felásásában és takarítási munkákban segítettek több helyszínen, így a Tamariska Dombnál, a strandon, a Napközis Táborban, a Rákóczi kertben, a Szent Imre térnél, a Zrínyi utcai és a Királymajorban lévő nagy játszótereknél. (tovább…)

Föld napja a Radnótiban

2022. április 25. hétfő

Csepel.hu

A Föld napja alkalmából egész napos programot rendeztek a Radnóti Miklós Művelődési Háznál április 23-án. A gyerekeket zenés mesejátékkal és bábelőadással is várták a szervezők. Színpadra lépett az Island Rock Csepel formáció.

A fitneszpercek jegyében pedig Schwebler Judit instruktor avatta be az érdeklődőket a zumba rejtelmeibe. (tovább…)

Ma van a Föld Napja

2022. április 22. péntek
Csepel.hu
1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett.
Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

(tovább…)

Föld órája a környezettudatosság jegyében

2022. március 28. hétfő

Csepel.hu

Minden év márciusának utolsó szombatján rendezik meg a Föld órája programot. Ezen a napon arra kérik a háztartásokat, hogy egy órára kapcsolják le a világításukat, elektromos eszközeiket, hogy ezzel is felhívják a figyelmet az éghajlatváltozás elleni cselekvés fontosságára.

A kezdeményezés 2007-ben indult útjára Ausztráliából, 2008-ban vált nemzetközivé, Magyarország is ekkor csatlakozott először az akcióhoz.A Föld órája programot hosszú évek óta Csepelen is megrendezik. A Radnóti Miklós Művelődési Ház idén elsősorban a környezeti nevelésre, szemléletformálásra helyezte a hangsúlyt. (tovább…)

Folytatódik a faültetési program

2022. március 9. szerda

Csepel.hu

A Csepeli Zöld Sziget Program kereté ben tavaly ősszel indult a Fogadj örökbe egy fát! elnevezésű kezdeményezés. Ez folytatódott a Kertvárosban március első napján három díszcseresznyefa elültetésével. Az örökbefogadó Tolnai Gábor ‒ Borbély Lénárd polgármesterrel és a Csepeli Városgazda munkatársaival közösen ‒ helyezte el a fákat a Pozsonyi úti családi ház előtt.

Az önkormányzat az elmúlt évben indította el új lakossági faültetési kezdeményezését, amelyre csepeli háztulajdonosok és társasházi lakók jelentkezését várják. A programnak köszönhetően eddig több mint száz fát ültettek ki negyvennégy helyszínen. A Tolnai család fontosnak tartja, hogy gondozott, szép legyen a környezetük, már ültettek japáncseresznyét az utcafrontra. „Ezzel kellemesebbé tesszük a környezetünket, Csepel is élhetőbbé válik a növényektől. Régebben ezen a részen fenyves volt, de nem sok fa maradt. Úgy gondolom, mindig a következő generációnak ültetjük a fákat. Az udvarunkon például van egy egészen különleges páfrányfenyőnk (Ginkgo biloba): ez az egyetlen olyan növény, amely túlélte a hirosimai bombázást” – mondta el lapunknak Tolnai Gábor. (tovább…)

Budapest ismét zöldülhet, de nem éppen Karácsony miatt

2022. február 14. hétfő

Mandiner

Ötven éve nem készült akkora közpark a fővárosban, mint amekkora a Csepeli közpark lesz. Egyelőre konszenzus övezi a projektet. Szándék, terv és pénz is van Budapest gigazöldítésére.

Felhőkarcolókról, lakóparkokról álmodoztak egykor a balliberálisok, de semmi nem lett a csepeli Manhattan-tervből. Ahogy a szintén a szigetcsúcs észak-keleti részébe tervezett olimpiai létesítményekből sem.

(tovább…)

Várják a csepeliek véleményét is a leendő Csepel Parkról

2022. február 9. szerda

Csepel.hu

Elkészültek a Csepel-sziget északi részén készülő park koncepciótervei, a BFK ezeket mutatta be a napokban a tervezőkkel együtt a Portfolióval közösen rendezett konferencián. A leendő használók véleményét kérdőíven kérik ki, ami a www.csepelikozpark.hu oldalon érhető el.

Az elmúlt ötven év legnagyobb zöld beruházása valósul meg Csepelen a 36 hektáros park megépítésével, ezzel egy családbarát, pihenésre és sportolásra alkalmas, valódi természetközeli park jön létre, különleges vizes élőhelyekkel, tisztásokkal. Az őshonos galériaerdőt megőrizzük, és ezer új fa ültetése szerepel a tervekben – mondta Fürjes Balázs, Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár a rendezvényen.

 

(tovább…)

Lakossági tájékoztató a levegő szennyezésével kapcsolatos bejelentési lehetőségekről és a lakossági tüzelés környezet- és egészségvédelemmel kapcsolatos kérdéseiről

2022. február 2. szerda

 

Csepel.hu

Magyarország egyik legsúlyosabb környezet-egészségügyi problémája a lakossági fűtés, égetés okozta levegőszennyezés, de a hideg téli hónapokban különösen aktuálissá válik a háztartási eredetű, illetve az akár egyéb tevékenységekből származó légszennyezések problémája. Ennek kapcsán fontos, hogy mindenki ismerje a lehetőségeket, és közös erőfeszítéseket tegyünk a környezetszennyezés megakadályozása érdekében.

Amennyiben zavaró, irritáló, feltehetően az egészségre ártalmas, lakossági eredetű légszennyezést észlel, első lépésként megoldás lehet a szennyezés okozóját megkeresni és személyesen megbeszélni a problémát. Ha ez nem járható út, hatósági bejelentés tehető Budapest Főváros Kormányhivatala XXI. Kerületi Hivatalának Hatósági Osztályánál (cím: 1211 Budapest, Szent Imre tér 11., e-mail: hatosag@21kh.bfkh.gov.hu, telefon: +36 (1) 896-4401). (tovább…)

Online konferencia a Csepeli közparkról

2022. február 1. kedd

Portfolio.hu

Számos ingatlan-, és közlekedési fejlesztés zajlik jelenleg is Budapesten, az élhetőség szempontjából kiemelten fontos nagyobb zöldterületi fejlesztések azonban igazán ritka projektnek számítanak. Ezért is mondhatjuk, hogy a Csepel-sziget 36 hektáros északi csúcsának átalakításával, az utóbbi 50 év legnagyobb parkfejlesztése jöhet létre. Jelenleg egy olyan, még a csepeliek számára is kieső területről van szó, ami hamarosan egy rekreációs-, és sportlehetőségeket nyújtó, vízközeli közparkká alakul, ahol az új kerékpárutak és a meghosszabbított HÉV garantálja majd a gyors megközelíthetőséget. Február 3-án csütörtökön, az ingyenes online Csepel Park konferencián teljes egészében bemutatjuk a projektet – írja a Portfolio.hu.

Ha nem számoljuk a Városliget megújulását – ami nem egy új parkfejlesztés, hanem egy régi park rehabilitációja -, akkor még a hetvenes években, az Óbudai-sziget nagyobbik részének parkosítása volt talán a legutóbbi megvalósult parkfejlesztés Budapesten. Bőven eljött tehát az ideje, hogy egy nagy területű, új közparkot és közvetlen vízparti megközelíthetőséget kapjanak a budapestiek, és leginkább a csepeliek. (tovább…)