‘Környezetvédelem’ kategória archívum

Átadták az első LED izzókat

2023. augusztus 1. kedd

Csepel.hu

Ma átadták az első lámpákat az önkormányzat LED-csereprogramjára pályázó igénylőknek.

Az első lámpákat Borbély Lénárd csepeli polgármester adta át, aki elmondta: az önkormányzat egyik legfőbb küldetése az energiahatékonyság, a „zöld” Csepel megvalósítása, ennek érdekében az önkormányzat a budapesti kerületek közül elsőként csatlakozott a CYEB Energiamegoldások Kft. által indított LED-csereprogramhoz, amelynek célja, hogy korszerű megoldásokra, hatékonyabb energiafelhasználásra buzdítsa az itt élőket. (tovább…)

Önkéntes napon vettek részt a Vásárhelyi iskola diákjai

2023. május 17. szerda

Csepel.hu

Különleges nap volt a mai a Vásárhelyi Pál Technikum diákjainak, ugyanis a Segítség Köve Alapítvány szervezésében önkéntes napon vehettek ma részt az iskola tanulói.

Az összesen nyolc helyszínen, 240 tanuló részvételével zajlott nagyszabású önkéntes munka során a diákok többek között gyomlálásban, a játszótéri homokozók felásásában, takarítási munkákban, hulladékgyűjtésben segítettek – mondta el a Csepeli Hírmondónak Schönek Márta az alapítvány elnöke. (tovább…)

A Föld napja Csepelen

2023. április 24. hétfő

Csepel.hu

Az Föld napja tavasznyitó rendezvényként is jó szórakozást, kikapcsolódást kínált a családoknak, gyerekeknek, hiszen a napsütéses időben bárki megtalálhatta a számára legérdekesebb műsort, bemutatót vagy játékot, amelyek mind a természettel, a Föld tiszteletével voltak kapcsolatosak.

Elsőként a népszerű Island Rock Csepel TSE tánccsoportja szórakoztatta a közönséget, majd a Bogárháton Alapítvány tagjai interaktív mesejátékot mutattak be azzal a címmel, hogy Gerzson, a ganajtúró házasodik. A gyerekek szívesen bekapcsolódtak a műsorba, és a színpadnak kinevezett pódiumon teljes átéléssel játszották el szerepeiket.

(tovább…)

Szemétszedési akció volt a Francia-öbölnél

2023. április 24. hétfő

Csepel.hu

Tavaly az önkormányzat szervezett szemétszedést a Francia-öbölhöz, idén pedig egy civil szervezet, a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület felhívására gyűlt össze a Föld Napján egy harmincfős lelkes csapat, hogy szebbé és élhetőbbé varázsolják a Francia-öböl térségét. Mintegy kétórás munka után sikerült a környéket tisztábbá tenni, pedig nemcsak műanyagpalackok és cigarettacsikkek szennyezték a környezetet.

Volt mohával benőtt irodai szék, Kádár-korabeli elektromos hulladék és nagy mennyiségű építési törmelék. Még egy iratokkal teli pénztárcát is találtak, amelyet le is adtak a rendőrségen. Az akcióhoz csatlakozott az önkormányzat is, így Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint több önkormányzati képviselő is részt vett a közös, tavaszi nagytakarításban.

(tovább…)

Itt szálloda épült volna, most a csepeli családoké lesz

2023. április 18. kedd

Csepel.info

Hatszintes wellness szálloda helyett a csepeli családok kedvenc pihenőhelye lesz ez a Kis-Duna-parti liget.

Borbély Lénárd polgármester a közelmúltban a közösségi oldalán jelentette be, hogy a csepeli önkormányzat megnyitja, és látogathatóvá teszi azt a kiserdőt, amit 2010 előtt eladási céllal zártak le a Kis-Duna-parton. 2006-ban a Kis-Duna öbölben fahidat épített az akkori önkormányzat, hogy a szomszéd telket értékesebbé tegye, de most a kis fahíd, az öböl és a liget egyetlen nagyszerű közösségi tér részei lesznek. (tovább…)

Következő szintre lépett a lakossági LED-csereprogram!

2023. április 4. kedd

Csepel.hu

Március végén lezárult a Csepel Önkormányzata és a CYEB által indított lakossági ingyenes LED csereprogram.  A záró elszámolás alapján 1.035 csepeli család élt a lehetőséggel, és jelezte, hogy szeretné a régi, korszerűtlen világítási megoldását energiatakarékos LED izzóra cseréni.

A Program most a beérkezett lakossági igények aprólékos ellenőrzésével folytatódik.

(tovább…)

Komposztláda program Csepelen

2023. március 12. vasárnap

Csepel.hu

A városvezetés 2011-ben indította első komposztláda programját azzal a céllal, hogy a zöldhulladékok természetes módon újra hasznosításra kerüljenek.

Eddig több mint 1500 komposztládát kaptak a kerületi lakosok, idén pedig közel kétszázan igényeltek biohulladék tárolót. A csepeli lakcímmel rendelkező pályázók egy komposztáló edényt kaptak.
(tovább…)

Az ingyenes csepeli lakossági LED csereprogramhoz kapcsolódó néhány érdekesség

2023. március 8. szerda

Csepel.hu, Csepel.info

A hagyományos izzólámpás világítási technológia az elmúlt 150 évben sokat fejlődött, de alapvető problémáját azóta sem tudta levetkőzni: a működéshez szükséges energia jelentős része hővé alakul, ezért a fényhasznosítása alacsony.

Az utóbbi évtizedekben számos új világítási megoldás született, ám közülük hatékonyságban egy sem éri el a LED világítótestek szintjét.
(tovább…)

Repülőzaj: összefogás a csendesebb Dél-Budapestért

2022. október 20. csütörtök

Csepel.hu

A Közösség a Csendesebb Dél-budapesti Légtérért Facebook-csoport képviselői megkeresték a budafoki és a csepeli önkormányzatot is, hogy dolgozzanak közösen a Liszt Ferenc repülőtérről felszálló gépek által okozott zajterhelés csökkentése érdekében.

A budafoki önkormányzattal közösen, civilekkel tárgyalt tegnap Pákozdi József alpolgármester a XXII. kerületben, hogy konkrét lépéseket tegyenek a Budapest déli része feletti sűrű légtérhasználat okozta problémák visszaszorítása érdekében. (tovább…)

Fogjunk össze újra! – interjú Borbély Lénárd polgármesterrel az elmúlt három évről, a kerület előtt álló feladatokról

2022. október 19. szerda

Csepel.hu

Október 13-án volt három éve, hogy újrázott az önkormányzati választáson Borbély Lénárd csepeli polgármester, megkezdve ezzel a második ciklusát.

A kerület első emberét kérdeztük az elmúlt időszak jelentősebb fejlesztéseiről, beruházásairól, a Csepelt érintő legfontosabb történésekről, különösen a járvány és az energiaválság okozta problémákról. (tovább…)