‘Környezetvédelem’ kategória archívum

Erdő a tó fenekén: Csepeli cég kutatja a Gyilkos tó mélyét

2020. október 5. hétfő

Székelyhon

“Büszkék vagyunk arra, hogy csepeli cégként kutatjuk a Székelyföldön található Gyilkos-tavat. Soha senki nem tudta feltárni a víz alatti világot és részleteket, mi mint kis csepeli Kft ezt megtettük. Az egész világ kezd felfigyelni ezekre a kutatásokra” – írta lapunknak Zilahi Attila olvasónk.

A Székelyhonban megjelent cikket az alábbiakban olvashatják. (tovább…)

Lomtalanítás: már vannak illegális lerakók, akiket elkaptak

2020. szeptember 28. hétfő

Csepel.info

lomtalanitas2015-06-30 16.49.15

A fenti fotó archív felvétel

Legutóbb a Szent István úton kapott el lomokat kihelyező lakókat a csepeli közterület-felügyelet. Ellenük is megtették a rendőrségi feljelentést, és mivel az illegális szemetelés bűncselekménynek minősül, biztosan bánják már, hogy nem várták meg a februárt.

Mint az ismert, Budapest Főváros Önkormányzata a vírushelyzetre hivatkozva szeptember 22-30 között egy gyűjtőpontos lomtalanítást tesz lehetővé a csepeli lakosságnak. Borbély Lénárd polgármester kérésére a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy kárpótlásul februárban Csepelen kezdődik majd a hagyományos lomtalanítás. Így annak sem kell sokáig várnia, aki nem tudja most autóval elszállítani a háztartási lomot a gyűjtőpontra. Aki viszont nem akar várni, a gyűjtőpontos lomtalanításról részletek az alábbiakban. (tovább…)

Budapest rosszul bánik közterületeivel

2020. szeptember 28. hétfő

Vélemény – Schneller Domonkos

“A legrosszabbul Dél-Budapest külső kerületeinek lakói jártak a Dél-pesti kerékpárút esetével, miszerint fél év semmittevés után végül is az ott élők számára legrosszabb döntés született meg: azaz a folyamatban lévő tervezésből végül mondvacsinált okokra hivatkozva kihátrált a Főváros.”

“Továbbra sem látom a választ: akar-e kezdeni valamit a város vezetése a budapesti parkolás helyzetével?” – Az alábbiakban Schneller Domonkos gondolatait olvashatják.

(tovább…)

Lomtalanítás: részletek itt!

2020. szeptember 11. péntek

Csepel.hu

Budapest Főváros Önkormányzata a vírushelyzetre hivatkozva szeptember 22-30 között egy gyűjtőpontos lomtalanítást tesz lehetővé a csepeli lakosságnak. Borbély Lénárd polgármester kérésére a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. ígéretet tett arra, hogy kárpótlásul februárban Csepelen kezdődik majd a hagyományos lomtalanítás. Így annak sem kell sokáig várnia, aki nem tudja most autóval elszállítani a háztartási lomot a gyűjtőpontra – értesült a Csepel.hu.

A csepeli gyűjtőpont a Szállítók útján lesz, ahol folyamatos jelenlétet biztosít a fővárosi közterület-felügyelet. A rendőrség és a csepeli közterület-felügyelet eközben az illegális szemétlerakást igyekszik megelőzni az utak mentén és a közterületeken. Az illegális szemétlerakás bűncselekménynek minősül, a büntetés is ennek megfelelő – vagyis nem érdemes próbálkozni vele.

(tovább…)

7 szuper kirándulóhely a pesti oldalon

2020. szeptember 8. kedd

Nem csak szerintünk szép a csepeli és soroksári Kis-Duna

Welovebudapest.com, Toplista

A Kolonics sétány Csepelen (fotó: Welovebudapest.com)

Buda meredeken vezet Pesttel szemben a kirándulóhelyek számában, amit földrajzi helyzetének, dombjainak, hegyeinek köszönhet. Ennek ellenére a pesti oldal sem szenved hiányt olyan zöldterületekben, amelyek jelentős természeti értékeket képviselnek. Mivel olvasóink már többször számon kérték tőlünk ezt az összeállítást, lássuk hát, melyek ezek! – írja a Welovebudapest.com.

És bizony Csepel, valamint a csepeli, soroksári Kis-Duna part fontos szerepet kap az összeállításban.

(tovább…)

Információk a lomtalanításról

2020. szeptember 5. szombat

csepel.hu

Tisztelt csepeli lakosok!

A Fővárosi Önkormányzat a tavaszi vírushelyzetre hivatkozva több kerületben jelezte, hogy nem fog idén rendes lomtalanítást végezni. Ezek közé esett Csepel is.

A negatív döntés ellen más önkormányzatok sikerrel tiltakoztak. A csepeli önkormányzat testülete is kérte Karácsony Gergely főpolgármester úrtól a rendes lomtalanítás megtartását. Ám az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Momentum csepeli szervezetei és egy független képviselő nem támogatták a kérést. Csepel így nem tudott egységet felmutatni, és továbbra is megvonták a rendes lomtalanítás lehetőségét.

(tovább…)

Így növekszik Magyarországon a napenergia és a megújuló energia termelése

2020. július 15. szerda

Magyar Hírlap, Csepel.info

A Fővárosi Vízművek 2019 szeptemberében átadott csepeli napelemparkja is hozzájárult a növekedéshez

Növekvő hányadot képviselnek a megújuló energiaforrások Magyarországon, amelyeken belül a napenergia képviseli a legjelentősebb részarányt. Az elsődleges megújuló energiahordozók közül a napenergia felhasználása több mint kétszeresére növekedett, a bioüzemanyagok termelése pedig hat százalékkal nőtt – ismerteti szerdai számában a Magyar Hírlap.

A hazai megújulóenergia-szektorban az elmúlt évekhez hasonlóan 2018-ban is a napelemes beruházások növekedtek a leglátványosabban – állapította meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) beszámolója. Magyarország teljes bruttó végső energiafogyasztása 2018-ban 800,16 PJ-t tett ki. A bruttó végső megújulóenergia-fogyasztás 2018-ban 99,97 PJ volt, így az összesített megújuló-részarány 2018-ban 12,49%-on állt. A megújuló energiaforrásokból származó energiafogyasztás legnagyobb része továbbra is a fűtés és hűtés területéről származott, tavalyelőtt 78,1%-os részaránnyal. (tovább…)

Kigyulladt a II. Rákóczi Ferenc úton elhagyott Neoplan autóbusz

2020. május 13. szerda

PIllanatkép egy facebook videóból

Mr.Gabee információi szerint szerdán kora este kigyulladt a II. Rákóczi Ferenc út egyik telkén évek óta üresen álló Neoplan típusú autóbusz.

A katasztrófalvédelem közleményében ezt a hírt megerősíti:

Kigyulladt egy használaton kívüli autóbusz szerda este a Budapest XXI. kerületében húzódó II. Rákóczi Ferenc utcában. A tűzhöz a főváros hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik két vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték a jármű visszahűtését és átvizsgálását.

Társadalmi egyeztetés Csepel klímastratégiájáról

2020. április 30. csütörtök

csepel.hu

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata felelős gazdaként elkötelezett az klímaváltozás jelentette veszélyek felmérésére, a kockázatok csökkentése és megelőzése érdekében célok megfogalmazására és érdemi intézkedések megvalósítására.

Ennek jegyében 2020 elején elkészíttette a Csepel klímastratégiának társadalmasítási/egyeztetési verzióját, amelyhez várjuk hozzászólásaikat, észrevételeiket 2020. május 12-ig.

(tovább…)

Videó: visszatették a lerakott szemetet Csepelen

2020. április 4. szombat

Bpiautosok

Volt képük ilyen hatalmas mennyiségű lomot csak úgy kidobni az út szélére. Az eset 2020 03.29-én, 11 óra körül történt Csepelen, a Védgát utcában – írta a felvételt készítő olvasó a bpiautosok.hu-nak.

“Hogy milyen kemény az élet. A fiúk pont indulni akartak, miután kirakták az összes szemetet. Én meg megkértem őket hogy pakolják vissza az összeset. Most dolgoznak és várjuk a rendőrséget” – tette hozzá.