‘Környezetvédelem’ kategória archívum

Illegális szemetelés: a bírság akár a 150 ezer forintot is elérheti

2021. február 25. csütörtök

Csepel.hu

Noha az idei lomtalanításkor az FKF Zrt. – Borbély Lénárd polgármester kérésre – több utcában felszámolta az illegális hulladéklerakatokat, a fővárosi cég jelezte: egy helyszínről csak egyszer szállítja el a szemetet, a veszélyes hulladék elszállítása pedig továbbra is a csepeli adófizetők adóforintjaiból történik.

Rengeteg az illegális szemét a kerületben, még úgy is, hogy a közterületesek és a rendőrség keményen büntet érte.

(tovább…)

Csepeli szemétügy

2021. február 23. kedd

Csepel.hu

Minden évben jelentős terhet rónak a hulladékgazdálkodási feladatok a csepeli költségvetésre. A kommunális hulladék mennyisége öt év alatt megnégyszereződött a kerületben, ráadásul évente több száz millió forintba kerül az illegális hulladéktelepek felszámolása. Az pedig már csak hab a tortán, hogy a szelektívek körüli tisztántartást is a kerületi Városgazda végzi a Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit (FKF) Zrt. helyett. Nem véletlen, hogy a szemétszállítás költségkerete rendre kimerül.

Csepelen az önkormányzat cége, a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. Hulladékkezelési Csoportjának jelenleg negyvennégy munkatársa végzi a többek között lakossági kommunális és a biológiailag nem lebomló hulladék elszállítását. Naponta vívják szélmalomharcukat, egyre több ugyanis a szemét a kerületben, ami óriási nyomás alá helyezi a városgazdásokat és persze a kerület költségvetését is.

 

(tovább…)

Borbély Lénárd levelének eredménye: elvitte az FKF az illegális hulladékot

2021. február 19. péntek

Csepel.hu

Régi tapasztalat, ami újra és újra beigazolódik: soha nem szabad annyiban hagynunk a dolgokat, meg kell küzdenünk a közös érdekekért, és minden esetben ki kell állnunk Csepelért.

Érdemes volt ezt megtenni idén is, amikor Csepel polgármestere az FKF Zrt.-hez fordult, és felhívta a vállalat figyelmét azokra az illegális hulladéklerakó gócpontokra, amelyek jelentős gondot okoznak a csepelieknek, és felszámolásuk évről-évre egyre nagyobb teherként nehezedik a költségvetésre – más feladatok elől elvéve az erőforrásokat.

(tovább…)

Folytatódik a Csepeli Zöld Sziget program

2021. február 10. szerda
Csepel.hu
Folytatódik a Csepeli Zöld Sziget Program a kerületben. Ennek keretében újabb fákat ültettek a Városgazda munkatársai, ezúttal Csillagtelepre.

A programmal az a cél, hogy zöldebb, élhetőbb, tisztább levegőjű kerületben élhessen minden csepeli lakos, de nem csak fákat ültetett az önkormányzat az utóbbi időben, gyümölcsfákat, egynyári növényeket és komposztládákat is ajándékoztak az itt élőknek.

(tovább…)

Az FKF döntése tovább növeli a szemetelés lehetőségét

2021. február 2. kedd

Csepel.hu

Az FKF. Nonprofit Zrt. mindenféle okokra hivatkozva hamarosan megkezdi a kezelése alatt álló szemeteskukát leszerelését a kerületben, tudta meg portálunk. 263 szemétgyűjtőből összesen 43-at szerelnek le, tovább növelve ezzel a szemetelés lehetőségét Csepelen.

Borbély Lénárd a napokban levelet írt az FKF-nek, amelyben a polgármester az itt élő több mint 70 ezer ember érdekében, valamint a vállalat saját alapelveire való tekintettel arra kéri a céget, hogy ne szállítsák el ezeket a tárolókat.

(tovább…)

50 éve a legsúlyosabb környezetszennyezés a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon (PS-VIDEÓ)

2021. január 10. vasárnap

Pesti Srácok

Van egy ember, vagy talán egy bűnözői kör Magyarországon, akinek karácsony környékén eszébe jutott, hogy mi lenne, ha több száz vagy ezer liternyi fáradt olajat beleengednének a Dunába. Hol is lenne máshol jobb helyen? Hiszen az olajat úgysem lehet észre venni a vízen, meg nem is ártalmas, majd a halak megeszik, vagy majd csak lesz valahogy… Hát, valahogy így gondolkodtak azok, akik kis híján ökológiai katasztrófát okoztak a Ráckevei-Duna-ágnál, ha nincs a vízügyesek gyors beavatkozása.

A szakértők évtizedekre visszamenőleg nem emlékeznek hasonlóan durva szennyezésre, és bár egyelőre úgy tűnik, sikeresen levezényelték a védekezést, a helyén éktelenkedő tájseb sokáig fogja emlékeztetni a természet kedvelőit, milyen pusztítást okozhat és okozhatott volna az emberi felelőtlenség… (tovább…)

Liget projekt: mélygarázs és park lett a parkolók helyén – pedig Karácsony ez ellen harcol

2020. december 7. hétfő

Vezess, Csepel.info, Pesti Srácok

A “Felvonulási tér” alatt 800 férőhelyes mélygarázst épített a kormány villanyautó-töltőkkel, zuhanyzókkal és biciklitárolókkal. A mélygarázs fölött tizenkétezer négyzetméter zöldfelületet alakítottak ki. Ez az egyik eleme azoknak a fejlesztéseknek, amit teljes mértékben elutasít Budapest új vezetése.

A már hétfőtől használható új parkolót este hét órától reggel hétig ingyenesen lehet igénybe venni a járvány miatt. A mélygarázs belső tereit a nemzeti képtár gyűjteményéből válogatott alkotások másolatai díszítik, amelyek nemcsak a vizuális élményt növelik, hanem a tájékozódást is segítik. (tovább…)

Erdő a tó fenekén: Csepeli cég kutatja a Gyilkos tó mélyét

2020. október 5. hétfő

Székelyhon

“Büszkék vagyunk arra, hogy csepeli cégként kutatjuk a Székelyföldön található Gyilkos-tavat. Soha senki nem tudta feltárni a víz alatti világot és részleteket, mi mint kis csepeli Kft ezt megtettük. Az egész világ kezd felfigyelni ezekre a kutatásokra” – írta lapunknak Zilahi Attila olvasónk.

A Székelyhonban megjelent cikket az alábbiakban olvashatják. (tovább…)

Lomtalanítás: már vannak illegális lerakók, akiket elkaptak

2020. szeptember 28. hétfő

Csepel.info

lomtalanitas2015-06-30 16.49.15

A fenti fotó archív felvétel

Legutóbb a Szent István úton kapott el lomokat kihelyező lakókat a csepeli közterület-felügyelet. Ellenük is megtették a rendőrségi feljelentést, és mivel az illegális szemetelés bűncselekménynek minősül, biztosan bánják már, hogy nem várták meg a februárt.

Mint az ismert, Budapest Főváros Önkormányzata a vírushelyzetre hivatkozva szeptember 22-30 között egy gyűjtőpontos lomtalanítást tesz lehetővé a csepeli lakosságnak. Borbély Lénárd polgármester kérésére a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. ugyanakkor ígéretet tett arra, hogy kárpótlásul februárban Csepelen kezdődik majd a hagyományos lomtalanítás. Így annak sem kell sokáig várnia, aki nem tudja most autóval elszállítani a háztartási lomot a gyűjtőpontra. Aki viszont nem akar várni, a gyűjtőpontos lomtalanításról részletek az alábbiakban. (tovább…)

Budapest rosszul bánik közterületeivel

2020. szeptember 28. hétfő

Vélemény – Schneller Domonkos

“A legrosszabbul Dél-Budapest külső kerületeinek lakói jártak a Dél-pesti kerékpárút esetével, miszerint fél év semmittevés után végül is az ott élők számára legrosszabb döntés született meg: azaz a folyamatban lévő tervezésből végül mondvacsinált okokra hivatkozva kihátrált a Főváros.”

“Továbbra sem látom a választ: akar-e kezdeni valamit a város vezetése a budapesti parkolás helyzetével?” – Az alábbiakban Schneller Domonkos gondolatait olvashatják.

(tovább…)