‘Környezetvédelem’ kategória archívum

Ökomosószer-készítés és tudatos növényvédelem a Föld napján a Radnótiban

2017. április 23. vasárnap

Csepel.hu

foldnapja4

A környezetvédelemről szóltak a Föld napi programok Csepelen, a Radnóti Miklós Művelődési Házban rendezett eseményen. Minden évben április 22-én tartják a Föld napját, világszerte számos akciókkal hívják fel a figyelmet természeti kincseink megóvására, környezetünk élhetőbbé, szebbé tételére.  

A kerület helyi rendezvényén idén a közös virágültetés a kedvezőtlen időjárás miatt elmaradt, ám számos programlehetőség közül válogathattak a látogatók a művelődési házban. Az ott dolgozó munkatársak segítettek többek között a kézműves foglalkozásban, ahol a gyermekek lelték örömüket a fűfej készítésében vagy a használt CD-lemezekből gyártott pörgettyű alkotásában.

GALÉRIA (tovább…)

Hoppá: élesztőgyárból jön a csepeli bűz?

2017. március 29. szerda

Csepel.info

buz-szag-orr

Évek óta megy a találgatás, hogy honnan jön az émelyítő bűz, ami időről időre elárasztja Csepelt. Sőt, időnként a többi dél-pesti kerületet is. Most újabb tippet kaptunk, ami lehet ugyan az egyik forrás, de nem biztos, hogy az összes problémáért felelős.

Olvasónk a következőkkel hívott bennünket: (tovább…)

Néhány szót a vízvédelemről

2017. március 14. kedd

The Ice/Bear Project

Ruha Tábita, a Jedlik Ányos Gimnázium tanulója, és a The Ice/Bear Project egyik tagja Taligás Tímeával beszélgetett a vízvédelemről.

Az interjút a fenti videóban tekinthetik meg.

Felgyújtották a csepeli Kis-Duna partot

2017. február 28. kedd

Csepel.info, Mr.gabee

0-02-05-5dd0a393321bad12e95e548f427f89fc4cb1cd06f123b076ecc2dd9b01439d3f_full

Olvasónk fotója a part erzsébeti oldaláról

Felgyújtották a csepeli Kis-Duna partot a Daru domb környékén kedden este 8 óra körül – értesült a Csepel.info. A helyszínre nagy erőkkel vonultak ki a tűzoltók.

Update: Több helyen gyújtogattak, ugyanis néhány száz méterre az első helytől szintén oltani kellett. Gyaníthatóan benzinnel vagy más gyúlékony anyaggal locsolták le a nádast és a part menti sövényt. Az oltással egy időben a gyújtogatót is keresték. (tovább…)

Videó: ilyen a Kis-Duna és a madárvilág a kalózhajós játszótérnél

2017. január 9. hétfő

Youtube

07

A Kis-Duna part fejlesztésébe 2011 tavaszán kezdett az önkormányzat. Azóta épül egyre hosszabbra és szebbre a part menti sétány, a közvilágítás, és új játszóterek, fitnesz-parkok, megújult Ifjúsági tábor, Daru domb várja a csepelieket.

Pár nappal ezelőtt ugyanitt készült fotósorozatunkat itt tekinthetik meg.

Ilyen most Csepel gyöngyszeme, a Kis-Duna part

2017. január 7. szombat

Csepel.info

07

08

09

10

A kalózhajó is téli álmot alszik, de közben madarak ezrei teszik gyönyörűvé a téli Kis-Duna part látványát – derül ki év eleji fotósorozatunkból.

A Kis-Duna part fejlesztésébe 2011 tavaszán kezdett az önkormányzat. Azóta épül egyre hosszabbra és szebbre a part menti sétány, a közvilágítás, és új játszóterek, fitnesz-parkok, megújult Ifjúsági tábor, Daru domb várja a csepelieket. Fotósorozatunkat itt tekinthetik meg.

Ökobenzinkút vagy egy rakás igénytelenség?

2017. január 5. csütörtök

Csepel.info

mol_csepel-sc

Derékig érő fű, és még kisebb fák is kinőttek a Csepel SC melletti benzinkút tetején – hívta fel egyik olvasónk a figyelmünket.

Olvasónk szerint azonban ez nem valami rosszul sikerült ökobenzinkút, csak a működtetője lehet ilyen trehány. (tovább…)

500 új elektromos töltőhely létesülhet Budapesten

2016. december 30. péntek

Budapest.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium

elektromos-auto-coolcity-hu

Fotó: CoolCity.hu

Az elektromobilitás elterjesztését célzó Jedlik Ányos Terv megvalósításáról írt alá együttműködési megállapodást Budapest Főváros Önkormányzata és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A megállapodás eredményeként közel 250 töltőoszlop és 500 töltőhely létesülhet mintegy 600 millió forint értékben.

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester által aláírt dokumentum rögzíti, hogy a főváros biztosítja a töltőállomások helyét és a hozzájuk tartozó parkolóhelyeket, míg a nemzetgazdasági tárca vissza nem térítendő támogatást nyújt mindehhez az önkormányzati töltőtelepítési program keretében. A Főváros és a kerületek mintegy 250 töltőoszlopra, azaz 500 töltőhelyre pályázhatnak, ezek fedezete az októberben kiírt pályázati felhívás szerinti feltételekkel garantált. Az együttműködés keretében a felek közösen mérik fel a jogszabály-változtatási igényeket, továbbá közös koncepciót dolgoznak ki a kiépítendő töltőpontok helyének kijelölésére is. (tovább…)

Íme, a 1,5 milliós állami támogatással megvehető autók listája

2016. december 25. vasárnap

Autonavigator, Mr.Gabee, Csepel.info

elektromos-auto-coolcity-hu

A kép illusztráció (Coolcity.hu)

Magyarországon 1,5 milliós állami támogatás és egyelőre ingyenes nyilvános töltőhálózat csábítja arra a kicsivel tehetősebb, környezettudatos autóvásárlókat, hogy elektromos autót vegyenek. Összegyűjtöttük, mennyiért és milyen autókat lehet most venni állami támogatással Magyarországon.

Jelenleg 13 modellből választhatnak azok, akik az állami kedvezményre jogosító, vagyis 15 millió forint alatti, és kizárólag elektromos hajtású autót vásárolnának. A most elérhető modellek többnyire kisebb, városi autók, izgalmas külsővel és belsővel, de három “kakukktojást”, főleg cégeknek szánt autót is találhatunk a kínálatban. (tovább…)

650 fát ültetnek ki Csepelen

2016. november 21. hétfő

Bercsik Károly/Facebook, Csepel.info

faultetes-csepelen

Fotó egy korábbi csepeli faültetésről

650 fa kiültetésére szavaztak meg forrást a képviselők a legutóbbi testületi ülésen. A munkálatok költsége előreláthatóan bruttó 5 millió 900 ezer forint lesz – tájékoztatott facebook oldalán Bercsik Károly önkormányzati képviselő, közterület-fenntartási tanácsnok.

A Csepellel kapcsolatos híreiket a csepel.info@gmail.com címre küldhetik el. (tovább…)

Tízezer új fát ültetnek Budapesten

2016. november 20. vasárnap

Budapest.hu

10-ezer-uj-fa

Három évig tartó faültetési program kezdődött csütörtökön Budapesten. A „Tízezer új fát Budapestre!” projekt megnyitóján beszédet mondott Tarlós István főpolgármester és Persányi Miklós Liget Budapest projekt részét képező kert- és tájépítészeti feladatokat felügyelő miniszteri biztos, Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere és Vattamány Zsolt erzsébetvárosi polgármester.

„A Főkert Nonprofit Zrt. a városligeti fákkal együtt összesen 27 ezer fasori fát és 103 ezer parki fát tart számon Budapesten, a fasorokon a meglévő fák mellett 8133 üres fahely található. Fő célkitűzésünk, hogy 2019-ig ezt a több mint 8 ezer helyet töltsük ki új fák ültetésével, és így megújítsuk, megfiatalítsuk a főváros kiemelt területeinek faállományát” – mondta Tarlós István. Kiemelte: a jelenlegi városvezetés nagy erőfeszítéseket tesz azért, hogy a fák életkörülményei javuljanak, és eltökélt amellett, hogy a zöldterületek aránya növekedjen Budapesten. (tovább…)

Tegnapi újság: Jedlikben Medve hetet szervezek a szelektív hulladékgyűjtés jegyében

2016. november 4. péntek

Icebearproject.jedlik.hu

Elektronikai hulladék

2015. november első hetében a Jedlik Ányos Gimnázium első emeleti aulája adott helyet a “The Ice/Bear Project” projektjének, ahol Bryan, a képzeletbeli jegesmedve karton változata egész héten az iskolai zsibongójában várta a diákokat, hogy szervetlen hulladékkal „szemeteljék tele élőhelyét”. A szemét kizárólag nem rothadó és gyorsan lebomlásnak induló hulladék lehet az egészségügyi problémák elkerülése végett.

Ezzel szembesíteni a csoport szembesíteni akar mindenkit, hogy ha az iskolai tanulói ilyen sok hulladékot termelnek ilyen kevés idő alatt, akkor mondjuk, a Föld teljes lakossága mennyi szemetet termelhet 10 év alatt? (tovább…)

Ismét elöntötte a szennyvíz a Kis-Dunát

2016. szeptember 19. hétfő

Csepel.info

Kisduna_feka

Olvasónk fotója szerint több méter széles, bűzölgő fekáliaszőnyeg borította be a víz felszínét a Kis-Duna parton. Sajnos úgy tűnik, ez egy darabig még előfordulhat, pedig dolgoznak a megoldásán 🙁

A Csepel.info információi szerint az önkormányzat mintát vett a vízből és vizsgálatot indított a szennyezés miatt. Az okok azonban gyaníthatóan ugyanazok mint eddig. Nem bírják a záportározók a felhőszakadások csapadékvíz-mennyiségét. (tovább…)

Felszámolásra került a CSEPEL- Ófalu MOL telep melletti illegális szemétlerakó

2016. szeptember 10. szombat

Városgazda

Csepel ipari területén, Csepel-Ófalu MOL telep mellett, az alábbi fényképen látható súlyos környezetszennyezéssel találkozott az arra járó.

Ezen a környéken sajnos rendszeres az illegális hulladéklerakás. Évek óta hordják ide a tönkrement háztartási eszközöket, nagyobb méretű hulladékokat. Sokan járnak ide teherautókkal is szemetet elhelyezni. A Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt évente több alkalommal is elszállíttatja a hulladékot erről a területről. (tovább…)

Lakossági felhívás – Permetezés a kerületben 2016. augusztus 08-tól 31-ig

2016. augusztus 10. szerda

Városgazda

A Csepeli Városgazda Zrt. Tájékoztatja a Tisztelt Lakosságot, hogy a vadgesztenyefák aknázómoly elleni III. generációs permetezésének és a platánfák  csipkés poloska és gnomónia elleni II. generációs permetezésének tervezett időpontja 2016. augusztus 08-31. közötti időszak, melyre az esti órákban kerül sor.

Felhasznált növényvédőszerek: (tovább…)