‘Környezetvédelem’ kategória archívum

Száznegyven komposztládát osztottak szét Csepelen

2024. március 3. vasárnap

Csepel.hu

A tudatos környezetvédelem érdekében az önkormányzat idén is meghirdette a Zöld Sziget Programot, amely részeként száznegyven, egyenként 600 literes komposztládát osztottak szét ingyen csepeli ingatlantulajdonosoknak a csepeli napközis táborban.

Borbély Lénárd polgármester elmondta: az akcióval az a cél, hogy a kerületben termelődő háztartási hulladék mennyiségét csökkentsék és a zöldhulladékot helyben hasznosítsák.

(tovább…)

Újra elindul a komposztálási mintaprogram

2024. február 15. csütörtök

Csepel.hu

A Csepeli Zöldsziget Program keretében idén is útjára indítja az önkormányzat a komposztálási mintaprogramot a csepeli kertes házas (kerítéssel közrezárt) ingatlanok tulajdonosai, valamint óvodák és iskolák részére. Az akcióban 600 literes műanyag komposztáló edényeket adnak át ingyenesen a feltételeknek megfelelő igénylőknek.

Azok jelentkezését várják, akik szívesen kipróbálnák a háztartási komposztálást, és a korábbi években nem vettek részt önkormányzati komposztálási pályázaton. (tovább…)

Megkettőzött erővel dolgozik a csepeli közterület-felügyelet a lomtalanítás alatt

2024. február 13. kedd

Csepel.hu

Kerületünkben, Csepelen 2024.02.11- 02.22-ig tart az FKF lomtalanítási szolgáltatása, amelynek keretében lehetőség van megválni a háztartásoknál keletkezett nagydarabos hulladékoktól. Csepel Közterület-felügyelete kiemelt feladatként tekint erre az időszakra, ezért folyamatosan együttműködnek a kerületi Rendőrkapitánysággal, a Csepeli Városgazda munkatársaival, az FKF Divízió felelős vezetőjével a közös gondolkodás és a lomtalanítás problémamentes lebonyolítása érdekében.

A lomtalanítás során a kerületrészekre beosztott közterület-felügyelők minden esetben megteszik a szükséges intézkedéseket, ellenőrzik az aktuális „lomis” körzetet, ahol a fokozatosság elvének betartása mellett, akár helyszíni bírság kiszabására, illetve feljelentés megtételére is van jogszabályi felhatalmazása kollégáinknak. Az intézkedések, a korábbi évek tapasztalatai alapján lehetnek: (tovább…)

Házhoz menő konyhai zöld- és élelmiszerhulladék gyűjtés Csepelen

2024. január 11. csütörtök

moho.hu

Indul a konyhai hulladékok szelektív gyűjtése, ennek első üteme többek között Csepelen valósul meg.

A cél, hogy csökkenteni lehessen a hulladéklerakók üvegházhatású gáz kibocsátását, de ezzel javítható a talaj minősége, és fokozható az általános hulladékkezelési rendszer működési hatékonysága is.

(tovább…)

Átadták az első LED izzókat

2023. augusztus 1. kedd

Csepel.hu

Ma átadták az első lámpákat az önkormányzat LED-csereprogramjára pályázó igénylőknek.

Az első lámpákat Borbély Lénárd csepeli polgármester adta át, aki elmondta: az önkormányzat egyik legfőbb küldetése az energiahatékonyság, a „zöld” Csepel megvalósítása, ennek érdekében az önkormányzat a budapesti kerületek közül elsőként csatlakozott a CYEB Energiamegoldások Kft. által indított LED-csereprogramhoz, amelynek célja, hogy korszerű megoldásokra, hatékonyabb energiafelhasználásra buzdítsa az itt élőket. (tovább…)

Önkéntes napon vettek részt a Vásárhelyi iskola diákjai

2023. május 17. szerda

Csepel.hu

Különleges nap volt a mai a Vásárhelyi Pál Technikum diákjainak, ugyanis a Segítség Köve Alapítvány szervezésében önkéntes napon vehettek ma részt az iskola tanulói.

Az összesen nyolc helyszínen, 240 tanuló részvételével zajlott nagyszabású önkéntes munka során a diákok többek között gyomlálásban, a játszótéri homokozók felásásában, takarítási munkákban, hulladékgyűjtésben segítettek – mondta el a Csepeli Hírmondónak Schönek Márta az alapítvány elnöke. (tovább…)

A Föld napja Csepelen

2023. április 24. hétfő

Csepel.hu

Az Föld napja tavasznyitó rendezvényként is jó szórakozást, kikapcsolódást kínált a családoknak, gyerekeknek, hiszen a napsütéses időben bárki megtalálhatta a számára legérdekesebb műsort, bemutatót vagy játékot, amelyek mind a természettel, a Föld tiszteletével voltak kapcsolatosak.

Elsőként a népszerű Island Rock Csepel TSE tánccsoportja szórakoztatta a közönséget, majd a Bogárháton Alapítvány tagjai interaktív mesejátékot mutattak be azzal a címmel, hogy Gerzson, a ganajtúró házasodik. A gyerekek szívesen bekapcsolódtak a műsorba, és a színpadnak kinevezett pódiumon teljes átéléssel játszották el szerepeiket.

(tovább…)

Szemétszedési akció volt a Francia-öbölnél

2023. április 24. hétfő

Csepel.hu

Tavaly az önkormányzat szervezett szemétszedést a Francia-öbölhöz, idén pedig egy civil szervezet, a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület felhívására gyűlt össze a Föld Napján egy harmincfős lelkes csapat, hogy szebbé és élhetőbbé varázsolják a Francia-öböl térségét. Mintegy kétórás munka után sikerült a környéket tisztábbá tenni, pedig nemcsak műanyagpalackok és cigarettacsikkek szennyezték a környezetet.

Volt mohával benőtt irodai szék, Kádár-korabeli elektromos hulladék és nagy mennyiségű építési törmelék. Még egy iratokkal teli pénztárcát is találtak, amelyet le is adtak a rendőrségen. Az akcióhoz csatlakozott az önkormányzat is, így Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint több önkormányzati képviselő is részt vett a közös, tavaszi nagytakarításban.

(tovább…)

Itt szálloda épült volna, most a csepeli családoké lesz

2023. április 18. kedd

Csepel.info

Hatszintes wellness szálloda helyett a csepeli családok kedvenc pihenőhelye lesz ez a Kis-Duna-parti liget.

Borbély Lénárd polgármester a közelmúltban a közösségi oldalán jelentette be, hogy a csepeli önkormányzat megnyitja, és látogathatóvá teszi azt a kiserdőt, amit 2010 előtt eladási céllal zártak le a Kis-Duna-parton. 2006-ban a Kis-Duna öbölben fahidat épített az akkori önkormányzat, hogy a szomszéd telket értékesebbé tegye, de most a kis fahíd, az öböl és a liget egyetlen nagyszerű közösségi tér részei lesznek. (tovább…)

Következő szintre lépett a lakossági LED-csereprogram!

2023. április 4. kedd

Csepel.hu

Március végén lezárult a Csepel Önkormányzata és a CYEB által indított lakossági ingyenes LED csereprogram.  A záró elszámolás alapján 1.035 csepeli család élt a lehetőséggel, és jelezte, hogy szeretné a régi, korszerűtlen világítási megoldását energiatakarékos LED izzóra cseréni.

A Program most a beérkezett lakossági igények aprólékos ellenőrzésével folytatódik.

(tovább…)