‘Környezetvédelem’ kategória archívum

Lomtalanítás: részletek itt!

2020. szeptember 11. péntek

Csepel.hu

Budapest Főváros Önkormányzata a vírushelyzetre hivatkozva szeptember 22-30 között egy gyűjtőpontos lomtalanítást tesz lehetővé a csepeli lakosságnak. Borbély Lénárd polgármester kérésére a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. ígéretet tett arra, hogy kárpótlásul februárban Csepelen kezdődik majd a hagyományos lomtalanítás. Így annak sem kell sokáig várnia, aki nem tudja most autóval elszállítani a háztartási lomot a gyűjtőpontra – értesült a Csepel.hu.

A csepeli gyűjtőpont a Szállítók útján lesz, ahol folyamatos jelenlétet biztosít a fővárosi közterület-felügyelet. A rendőrség és a csepeli közterület-felügyelet eközben az illegális szemétlerakást igyekszik megelőzni az utak mentén és a közterületeken. Az illegális szemétlerakás bűncselekménynek minősül, a büntetés is ennek megfelelő – vagyis nem érdemes próbálkozni vele.

(tovább…)

7 szuper kirándulóhely a pesti oldalon

2020. szeptember 8. kedd

Nem csak szerintünk szép a csepeli és soroksári Kis-Duna

Welovebudapest.com, Toplista

A Kolonics sétány Csepelen (fotó: Welovebudapest.com)

Buda meredeken vezet Pesttel szemben a kirándulóhelyek számában, amit földrajzi helyzetének, dombjainak, hegyeinek köszönhet. Ennek ellenére a pesti oldal sem szenved hiányt olyan zöldterületekben, amelyek jelentős természeti értékeket képviselnek. Mivel olvasóink már többször számon kérték tőlünk ezt az összeállítást, lássuk hát, melyek ezek! – írja a Welovebudapest.com.

És bizony Csepel, valamint a csepeli, soroksári Kis-Duna part fontos szerepet kap az összeállításban.

(tovább…)

Információk a lomtalanításról

2020. szeptember 5. szombat

csepel.hu

Tisztelt csepeli lakosok!

A Fővárosi Önkormányzat a tavaszi vírushelyzetre hivatkozva több kerületben jelezte, hogy nem fog idén rendes lomtalanítást végezni. Ezek közé esett Csepel is.

A negatív döntés ellen más önkormányzatok sikerrel tiltakoztak. A csepeli önkormányzat testülete is kérte Karácsony Gergely főpolgármester úrtól a rendes lomtalanítás megtartását. Ám az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Momentum csepeli szervezetei és egy független képviselő nem támogatták a kérést. Csepel így nem tudott egységet felmutatni, és továbbra is megvonták a rendes lomtalanítás lehetőségét.

(tovább…)

Így növekszik Magyarországon a napenergia és a megújuló energia termelése

2020. július 15. szerda

Magyar Hírlap, Csepel.info

A Fővárosi Vízművek 2019 szeptemberében átadott csepeli napelemparkja is hozzájárult a növekedéshez

Növekvő hányadot képviselnek a megújuló energiaforrások Magyarországon, amelyeken belül a napenergia képviseli a legjelentősebb részarányt. Az elsődleges megújuló energiahordozók közül a napenergia felhasználása több mint kétszeresére növekedett, a bioüzemanyagok termelése pedig hat százalékkal nőtt – ismerteti szerdai számában a Magyar Hírlap.

A hazai megújulóenergia-szektorban az elmúlt évekhez hasonlóan 2018-ban is a napelemes beruházások növekedtek a leglátványosabban – állapította meg a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) beszámolója. Magyarország teljes bruttó végső energiafogyasztása 2018-ban 800,16 PJ-t tett ki. A bruttó végső megújulóenergia-fogyasztás 2018-ban 99,97 PJ volt, így az összesített megújuló-részarány 2018-ban 12,49%-on állt. A megújuló energiaforrásokból származó energiafogyasztás legnagyobb része továbbra is a fűtés és hűtés területéről származott, tavalyelőtt 78,1%-os részaránnyal. (tovább…)

Kigyulladt a II. Rákóczi Ferenc úton elhagyott Neoplan autóbusz

2020. május 13. szerda

PIllanatkép egy facebook videóból

Mr.Gabee információi szerint szerdán kora este kigyulladt a II. Rákóczi Ferenc út egyik telkén évek óta üresen álló Neoplan típusú autóbusz.

A katasztrófalvédelem közleményében ezt a hírt megerősíti:

Kigyulladt egy használaton kívüli autóbusz szerda este a Budapest XXI. kerületében húzódó II. Rákóczi Ferenc utcában. A tűzhöz a főváros hivatásos tűzoltói érkeztek ki, akik két vízsugárral oltották el a lángokat, majd megkezdték a jármű visszahűtését és átvizsgálását.

Társadalmi egyeztetés Csepel klímastratégiájáról

2020. április 30. csütörtök

csepel.hu

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata felelős gazdaként elkötelezett az klímaváltozás jelentette veszélyek felmérésére, a kockázatok csökkentése és megelőzése érdekében célok megfogalmazására és érdemi intézkedések megvalósítására.

Ennek jegyében 2020 elején elkészíttette a Csepel klímastratégiának társadalmasítási/egyeztetési verzióját, amelyhez várjuk hozzászólásaikat, észrevételeiket 2020. május 12-ig.

(tovább…)

Videó: visszatették a lerakott szemetet Csepelen

2020. április 4. szombat

Bpiautosok

Volt képük ilyen hatalmas mennyiségű lomot csak úgy kidobni az út szélére. Az eset 2020 03.29-én, 11 óra körül történt Csepelen, a Védgát utcában – írta a felvételt készítő olvasó a bpiautosok.hu-nak.

“Hogy milyen kemény az élet. A fiúk pont indulni akartak, miután kirakták az összes szemetet. Én meg megkértem őket hogy pakolják vissza az összeset. Most dolgoznak és várjuk a rendőrséget” – tette hozzá.

Budapesten a legtöbb: folytatódik Csepelen a faültetés

2020. február 29. szombat

MTI, Blikk, Csepel.info

Harminc új fát ültettek el önkéntesek részvételével, valamint az agrár-, az innovációs és technológiai, illetve a honvédelmi tárca államtitkárainak és a XXI. kerület polgármesterének közreműködésével a csepeli Daru-dombon pénteken.

Az elmúlt tíz évben Csepel ültette a legtöbb fát Budapesten, és ez jó eséllyel évekig így is fog maradni. (tovább…)

Klímastratégia készül Csepelen

2020. február 24. hétfő

csepel.hu

A készülő csepeli klímastratégiáról tartottak szakmai és lakossági tájékoztató fórumot a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében.

A klímastratégia átfogó célja, hogy Csepel a főváros klímabarát zöld szigete legyen.

(tovább…)

Így sodorta a katasztrófa szélére a zöld baloldal Ausztráliát

2020. január 12. vasárnap

Az Ausztráliai Önkéntes Tűzoltók Szövetsége nemrég bejegyzésében a zöld-vörös politikai erőket és a mindent átható „zöldbürokráciát” okolta az erdőtüzek miatt, kiemelve a felelőtlen erdőgazdálkodást, a politikai vágyaktól és érzelmektől vezérelt döntéshozatalt, ami lehetetlenné tette a száraz aljnövényzet kontrollált leégetését a hidegebb évszakban.

A vak, liberális zöldpolitika eredménye pedig kézzel fogható: a szénné égett koalákat és a kenguruk kimentését mindenki látta.

(tovább…)