‘Európai Unió’ kategória archívum

Januártól újra a korábbi nyomvonalán haladhat a csepeli HÉV

2020. szeptember 9. szerda

Csepel.hu

Megújul és bővül a budapesti HÉV hálózat, várhatóan 2030-ig összekötik a csepeli, ráckevei és a szentendrei vonalakat a Duna alatt. Több százezer budapesti és az agglomerációban élő lakos napi közlekedését könnyítik meg és teszik kényelmesebbé.

Egyebek mellett ez hangzott el azon a sajtótájékoztatón, amelyet a csepeli HÉV végállomás kocsiszínében rendeztek szeptember 9-én.

(tovább…)

Orbán Viktor: Kiharcoltuk

2020. július 21. kedd

Mandiner

Orbán: Magyarországnak és Lengyelországnak nemcsak komoly pénzösszegeket sikerült szereznie, hanem megvédte nemzeti büszkeségét.

Maratoni tárgyalássorozatot követően megállapodtak az uniós állam- és kormányfők az EU költségvetéséről és a helyreállítási alapról, számol be az Euronews.

(tovább…)

Politico: Orbán is benne van abban a szűk körben, amely a kompromisszumon dolgozik az EU-csúcson

2020. július 20. hétfő

Politico, Infostart

Közben Charles Michel Európai Tanács-elnök új tervvel áll elő.

Továbbra is szűk körben egyeztetnek a brüsszeli uniós csúcson a kompromisszumos megállapodás elérése érdekében. A Politico szerint a megbeszélésen Orbán Viktor magyar kormányfő, Angela Merkel német kancellár, Emmanuel Macron francia elnök, Mateusz Morawiecki lengyel, Krišjānis Kariņš lett és Mark Rutte holland miniszterelnök is részt vesz.

(tovább…)

Történelmi jelentőségű uniós csúcs kezdődik Brüsszelben

2020. július 17. péntek

Origo

Irány Brüsszel

Az Európai Unió tagállami vezetőivel pénteken megkezdődik a kétnapos csúcstalálkozó Brüsszelben, ahol a következő hétéves költségvetésről és az Európai Bizottság által kidolgozott, történelmi méretű hitelfelvételről tárgyalnak majd.

Nagyon komoly ellentétek vannak a tagállamok és a brüsszeli elit között, nem utolsósorban azért, mert az unió vezető politikusai politikai alapon osztanák szét az országok között azt a hitelt, amihez Magyarország pusztán szolidaritásból járulna hozzá, ugyanis a koronavírus-járvány kezelésének hatékonysága és a gazdaság állapota alapján nincs szükségünk a kölcsönre, önerőből is orvosolni tudjuk a problémákat.

(tovább…)

Így mentené meg a dél-pesti kerékpárút projektet az államtitkár Karácsonnyal szemben

2020. június 23. kedd

ATV

Schneller Domokos szeretné megmenteni a dél-pesti tervezett kerékpárutat, amit Karácsony Gergely a hírek szerint levett a napirendről. Ezért a Miniszterelnökség helyettes államtitkára július 3-ra levélben hívta tárgyalóasztalhoz a csepeli, a soroksári és a XVIII. kerületi polgármestereket – tájékoztatták az atv.hu-t fővárosi források.

Levélben kezdeményezett tárgyalásokat Schneller Domokos három budapesti kerületi polgármesterrel a dél-pesti kerékpárút beruházás megmentése érdekében. A Miniszterelnökség Budapest és fővárosi agglomerációs fejlesztésekért felelős helyettes államtitkára július 3-ra hívta megbeszélésre Borbély Lénárd csepeli, Bese Ferenc soroksári, valamint Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármestereket – tudta meg az atv.hu. (tovább…)

Puff neki: a magyar intézkedések már megint megfelelnek az európai uniós jognak

2020. április 20. hétfő

Csepel.info, MTI

Ismét megdőlt egy ellenzéki diktatúra-mítosz. Az Európai Bizottság alelnöke nyilatkozott egy kérdésre válaszolva, kiemelve: Magyarország az új kornavírus-járvány elleni védekezés során sem fogadott el olyan törvényt, amely ellenkezne az európai uniós joggal.

A magyarországi ellenzék tíz éve próbálja elhitetni az Európai Bizottsággal, hogy kitört a fasizmus, és Magyarországon nem szólalhatnak meg ellenzékiek sem a médiában, sem  a közéletben, sem a Parlamentben. Ez egyelőre nem sikerül, az Európai Bizottság még a tényeknek hisz. (tovább…)

793-an haltak meg ma Olaszországban

2020. március 21. szombat

Origo

Bár a hivatalos adatok és álláspont szerint Kínában – ahonnan útra kelt a koronavírus –  lecsengőben van a járvány, Európában továbbra is tombol. Egyre szigorúbb intézedéseket próbálnak bevezetni, hogy minél távolabb tartsák egymástól az embereket és ezzel fékezzék vagy megállítsák a koronavírus terjedését. A járványra későn reagáló országokban, Olaszországban és Spanyolországban azonban továbbra is válságos a helyzet. 

Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint eddig 1378 ember halt meg a koronavírus járványban, míg 2125 ember felépült a betegségből. Jelenleg 21 871 embert tartanak számon fertőzöttként,abból 1612 embernek súlyos vagy válságos az állapota.  (tovább…)

Ez lesz Csepelen is? – Ilyen Bécs és Ausztria a kijárási tilalomban

2020. március 17. kedd

Mandiner

„Történtek érdekes dolgok, a rendőrség több helyen is be kellett, hogy avatkozzon, mert az étel, vécépapír, illetve egyéb dolgok miatt történt néhány verekedés.” A szigorú osztrák kijárási korlátozások első napjáról beszélgettünk egy Bécsben élő, élelmiszerboltban dolgozó magyarral.

Ausztria hétfőtől újabb korlátozásokat vezetett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Tirol tartomány egésze vesztegzár alá került, de országosan is sokat szigorítottak a szabad mozgáson, gyakorlatilag kijárási tilalom lépett életbe. Különösen érdemes figyelemmel kísérnünk nekünk, magyaroknak, mit csinálnak a nyugati szomszédok, miután Orbán Viktor hétfőn napirend előtti felszólalásában a parlamentben elmondta„Az osztrák intézkedéseket igyekszünk a leggyorsabban átültetni a gyakorlatba”.  (tovább…)

Die Presse: Orbánnak volt igaza, bocsánatkérést érdemel

2020. március 6. péntek

888

„Jobb később, mint soha”, ezzel a megjegyzéssel osztotta meg Facebook-oldalán Kovács Zoltán államtitkár, hogy a Die Presse cikke szerint a migráció veszélyeire figyelmeztető magyar kormányfőtől a magyar kormányt lenácizó Werner Freymann volt osztrák kancellárnak és a külső határok védelmét lehetetlennek értékelő Angel Merkelnek is bocsánatot kellene kérnie.

A jelek szerint a külföldi sajtó már felébredt, még ha a nyugat-európai politikusok alszanak is. Az osztrák Die Presse piacvezető osztrák napilap publicistája, Christian Ortner véleménycikkben fogalmazta meg, hogy

(tovább…)

Meghiúsul a szentendrei kerékpáros híd

2020. március 3. kedd

Vélemény – Vitézy Dávid

Sajnos úgy tűnik, eldőlt: Szentendre és Szigetmonostor között a belátható jövőben nem épül gyalogos-kerékpáros híd, az ősszel hivatalba lépett szentendrei városvezetés megakadályozza az első hazai gyalogos-kerékpáros Duna-híd megépítését. Karácsony Gergely főpolgármester és az összefogás pártjai Budapesten egy 2,4 milliárd forintos kerékpárút-fejlesztést fújtak le, ami három kerületet érintett volna: Csepelen így a Kis-Duna parton nem épül kerékpárút.

A szentendrei önkormányzat tegnap, március 2-án lezárta azt a két héten át tartó, igen sajátos és manipulatív szavazást, melyen mindössze a szavazásra jogosult polgárok 12%-ának részvétele mellett a válaszadók 55%-os többsége a belvárostól délre építendő hídhelyet támogatta, elvetve a belváros északi peremén és a Határ csárdánál kijelölt hídhelyeket.

(tovább…)