‘Európai Unió’ kategória archívum

793-an haltak meg ma Olaszországban

2020. március 21. szombat

Origo

Bár a hivatalos adatok és álláspont szerint Kínában – ahonnan útra kelt a koronavírus –  lecsengőben van a járvány, Európában továbbra is tombol. Egyre szigorúbb intézedéseket próbálnak bevezetni, hogy minél távolabb tartsák egymástól az embereket és ezzel fékezzék vagy megállítsák a koronavírus terjedését. A járványra későn reagáló országokban, Olaszországban és Spanyolországban azonban továbbra is válságos a helyzet. 

Spanyolországban a legfrissebb adatok szerint eddig 1378 ember halt meg a koronavírus járványban, míg 2125 ember felépült a betegségből. Jelenleg 21 871 embert tartanak számon fertőzöttként,abból 1612 embernek súlyos vagy válságos az állapota.  (tovább…)

Ez lesz Csepelen is? – Ilyen Bécs és Ausztria a kijárási tilalomban

2020. március 17. kedd

Mandiner

„Történtek érdekes dolgok, a rendőrség több helyen is be kellett, hogy avatkozzon, mert az étel, vécépapír, illetve egyéb dolgok miatt történt néhány verekedés.” A szigorú osztrák kijárási korlátozások első napjáról beszélgettünk egy Bécsben élő, élelmiszerboltban dolgozó magyarral.

Ausztria hétfőtől újabb korlátozásokat vezetett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Tirol tartomány egésze vesztegzár alá került, de országosan is sokat szigorítottak a szabad mozgáson, gyakorlatilag kijárási tilalom lépett életbe. Különösen érdemes figyelemmel kísérnünk nekünk, magyaroknak, mit csinálnak a nyugati szomszédok, miután Orbán Viktor hétfőn napirend előtti felszólalásában a parlamentben elmondta„Az osztrák intézkedéseket igyekszünk a leggyorsabban átültetni a gyakorlatba”.  (tovább…)

Die Presse: Orbánnak volt igaza, bocsánatkérést érdemel

2020. március 6. péntek

888

„Jobb később, mint soha”, ezzel a megjegyzéssel osztotta meg Facebook-oldalán Kovács Zoltán államtitkár, hogy a Die Presse cikke szerint a migráció veszélyeire figyelmeztető magyar kormányfőtől a magyar kormányt lenácizó Werner Freymann volt osztrák kancellárnak és a külső határok védelmét lehetetlennek értékelő Angel Merkelnek is bocsánatot kellene kérnie.

A jelek szerint a külföldi sajtó már felébredt, még ha a nyugat-európai politikusok alszanak is. Az osztrák Die Presse piacvezető osztrák napilap publicistája, Christian Ortner véleménycikkben fogalmazta meg, hogy

(tovább…)

Meghiúsul a szentendrei kerékpáros híd

2020. március 3. kedd

Vélemény – Vitézy Dávid

Sajnos úgy tűnik, eldőlt: Szentendre és Szigetmonostor között a belátható jövőben nem épül gyalogos-kerékpáros híd, az ősszel hivatalba lépett szentendrei városvezetés megakadályozza az első hazai gyalogos-kerékpáros Duna-híd megépítését. Karácsony Gergely főpolgármester és az összefogás pártjai Budapesten egy 2,4 milliárd forintos kerékpárút-fejlesztést fújtak le, ami három kerületet érintett volna: Csepelen így a Kis-Duna parton nem épül kerékpárút.

A szentendrei önkormányzat tegnap, március 2-án lezárta azt a két héten át tartó, igen sajátos és manipulatív szavazást, melyen mindössze a szavazásra jogosult polgárok 12%-ának részvétele mellett a válaszadók 55%-os többsége a belvárostól délre építendő hídhelyet támogatta, elvetve a belváros északi peremén és a Határ csárdánál kijelölt hídhelyeket.

(tovább…)

Így hatott eddig a koronavírus Európa gazdaságaira

2020. március 2. hétfő

Origo

Növekszik a koronavírus gazdasági hatása Európára, miután Olaszország északi régiójában drasztikusan megnőtt a fertőzöttek száma. A járvány igencsak megmozgatta a tőzsdéket, de egyre komolyabb makrogazdasági gondok is adódhatnak a járványból a kontinensen. 

Az elmúlt héten a 2008-as válság óta nem látott mértékben estek az értékek a világ tőzsdéin, ahogy fokozódott a piaci pánik a járvány terjedése miatt. A háttérben a legfontosabb ok, hogy a befektetők egyre bizonytalanabbak a járvány jövőjével, illetve gazdasági hatásaival kapcsolatban. Ha pedig az európai részvények továbbra is csökkennek, akkor az már nem csupán a nagybefektetők nyereségeit, de a kisrészvényeseket is érinti majd. Következésképpen a tartósabb tőzsdei mélyrepülés áttételesen az európai fogyasztásra is negatív hatást fog gyakorolni. (tovább…)

Koronavírus: Magyarország felfüggesztette az illegális migránsok beengedését a tranzitzónába

2020. március 2. hétfő

Tovább nő a feszültség a görög-török határon

888, Origo

Összefüggés van a koronavírus és az illegális migráció között – jelentette ki Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója vasárnap Budapesten, sajtótájékoztatón. Közölte azt is, hogy Magyarország határozatlan időre felfüggeszti az illegális migránsok beengedését a tranzitzónába.

Bakondi György azt mondta: az illegális migránsok zöme Iránból, vagy Iránon keresztül érkezik. Kiemelte, hogy Irán a koronavírus-fertőzés egyik gócpontja, ott sok megbetegedés és haláleset is történt. Ezért Magyarország úgy döntött, hogy határozatlan időre felfüggeszti új emberek beengedését a tranzitzónába az ott lévő 321 ember és az ország védelme érdekében.

(tovább…)

Elítélt drogdílerrel fotózkodott Greta Thunberg

2020. február 17. hétfő

Nemrég újabb tüntetést tartott Stockholmban a Fridays for Future nevű mozgalom. Az esemény során Greta Thunberg két rapperrel is megosztotta a színpadot, egyikük most szabadult egy két éves börtönbüntetésből. 1.Cuz arról is híres, hogy klipjeiben mindig maszkot visel, és nem fedi fel valódi nevét.

Egy interjúban arról beszélt az egyébként színes bőrű rapper: „Van néhány oldala Svédországnak, ami felbasz. Kizárólag a környezet alakított engem, és a zenémet is” A rapper közös képet is posztolt Greta Thunberggel „váratlan barátság” címmel.

(tovább…)

Már megint egész Európa Magyarország hátát nézi

2020. február 15. szombat

Portfólió

Az utóbbi negyedévekben már megszokhattuk, hogy Európa élmezőnyében van a magyar gazdaság növekedése, az Eurostat adatai alapján ez nem volt másként a negyedik negyedévben sem. Persze néhány ország adata még nem ismert, az írek és esetleg a máltaiak még beelőzhetnek, de egyelőre csak Románia tudta megközelíteni a magyar GDP-bővülési ütemet.

A tavalyi negyedik negyedévben az eurózóna gazdasága mindössze 0,1 százalékkal tudott bővülni az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 0,9 százalékos volt a növekedés – derül ki az Eurostat pénteken megjelent statisztikájából. Közben az EU28 szintén alig érezhető növekedést tudott felmutatni negyedéves alapon, 2018 negyedik negyedévéhez képest pedig 1,1 százalékos volt a bővülés. Ha a britek nélkül az EU27-et nézzük, akkor ennél egy hajszállal nagyobb, 1,2 százalék volt a növekedés. (tovább…)

Aláírásgyűjtés Székelyföld jövőjéért!

2020. február 14. péntek

csepel.hu

csepel.hu

Január 31-én éjfélkor a britek elhagyják az Európai Uniót

2020. január 31. péntek

Origo, Csepel.info, Mr.Gabee

Három és fél évvel azután, hogy népszavazáson döntöttek róla, a britek pénteken, közép-európai idő szerint éjfélkor kilépnek az Európai Unióból. Egy átmeneti 11 hónapos időszak következik. Ebben az időszakban dőlhet el, hogy pontosan milyen is lesz London és Brüsszel kapcsolata.

 

Péntek éjjel kilép az Egyesült Királyság az Európai Unióból. A brit EU-tagság londoni (greenwich-i) idő szerint 23 órakor, közép-európai idő szerint éjfélkor szűnik meg. Az Európai Unió és elődszervezetei történetében még nem volt példa teljes jogú tagország távozására. (tovább…)