‘Történelem’ kategória archívum

Csepel történelme – Gyorsvasút építése

2017. június 23. péntek

Csepel.info, Fortepna, Mr.Gabee, csepel-sziget.hu

Forrás: Fortepan

Foto: Fortepan

A fenti  két képen a II. Rákóczi Ferenc út látható 1950-ből. Építik a csepeli gyorsvasutat.

A HÉV történelmét a folytatásban olvashatják:

(tovább…)

Csepel történelme – Szabadkikötő

2017. június 21. szerda

V39endre, csepel-sziget.hu

Csepeli Szabadkikötő

A kép illusztráció

Az alabbiakba Bolla Dezső 2007-Ben elhangzott előadását olvashatják a Budapesti Nemzeti Szabadkikötőről.

2003 őszén a hazai hajózás történetének két nevezetes évfordulójáról emlékeztek meg a Csepeli Szabadkikötőben. Előbb a Dunatengerjárást előkészítő kísérleti hajóút sikeréről az Apollináris III. 1933. szeptember 20-án történt kikötésének 70. évfordulójáról, amit 2003. szeptember 20-án emléktáblával örökítettek meg. Majd 2003. szeptember 20-án a kikötő felavatásának 75. évfordulójáról.

(tovább…)

Csepel történelme – Kisboldogasszony templom

2017. június 20. kedd

Fortepan

Ahogy eddig is, rendszeresen jelentkezünk Csepel történelmi rovatunkkal.

Mai képünk: Csepel, Tanácsház tér, Kisboldogasszony római katolikus templom 1954-ből

Csepel történelme – hol járunk?

2017. június 17. szombat

Csepel.info, Mr.Gabee Csepel-sziget.hu

Forrás: Csepel-sziget.hu

A szombatot folytassuk egy találós kérdéssel.

Vajon hol járunk?

Csepel történelme – Csepeli Hírlap 1938.06.09.

2017. június 10. szombat

Csepel.info, v39endre, Mr.GabeeFőcím
A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény erőteljes rábeszélésemre és a Csepeli Önkormányzattól kapott anyagi segítség igénybevételével az Országos Széchenyi Könyvtár állományából megszerezte a két nagy Világháború között kiadott csepeli újságok anyagát.

Ez 2016-ban érkezett meg a Gyűjteményhez. E lapokból fogok időnként közölni aktuális lapszemlét. Most először az 1938.06.09.-i számból, mivel ennek aktualitása kötődik a Csepeli Ünnepi Hét 1938. évi rendezvényéhez. Javaslom, hogy kísérjék figyelemmel a Csepeli Ünnepi Hét eseményeiről szóló tudósításaimat ! (tovább…)

Szocializmus és nemzetpolitika – Magyarország viszonya a határon túli magyarsághoz (1945-1989)

2017. június 9. péntek

Ujkor.hu/Csarnai Márk

Kádár-Ceausescu találkozó Debrecenben, 1977. június 15-én (Forrás: MTI)

Trianon eltérő módon, de az elmúlt 97 évben mindvégig jelen volt a magyar politikai gondolkodásban. A Horthy-rendszer súlyos igazságtalanságként fogta fel és elutasította a békeszerződést, a Rákosi-, majd a Kádár-rendszer pedig sorsukra hagyta a határon túli magyar közösségeket. Romsics Ignác történész szerint ez is hozzájárult ahhoz, hogy a társadalom nagy része máig nem tudta feldolgozni a békeszerződés következményeit. A második világháború után a magyar politikai és szellemi elit körében realista fordulatot vett Trianon megítélése. A határon túli magyarok helyzete egészen 1988-ig, az erdélyi falurombolásig azonban nem volt a hazai köztudat része.

A szocialista rendszer célja a hagyományos nemzetpolitika kiüresítése volt. A sors fintora, hogy míg a környező szocialista országok kommunista meggyőződése paradox módon nem kis mértékű nacionalizmussal, sovinizmussal párosult, addig az egyébként az elcsatolt területeken született kommunista magyar vezetők, mint például Rákosi Mátyás, Gerő Ernő vagy Kádár János, teljes érdektelenséggel viseltettek az utódállamokhoz került magyarsággal szemben. (tovább…)

Csepel történelme – Munkásotthon és Kultúrház

2017. június 6. kedd

Csepel.info, Mr.Gabee, v39endre

CSP-029c

A két Világháború között Csepelen két kulturális nagy-intézmény volt, a Munkásotthon és a Kultúrház. További kis-intézmények voltak a csepeli vendéglők, amelyekben nyüzsgő kulturális és társasági élet folyt. Itt most a két nagy keletkezéséről adom közre, amit elő tudtam keresni.

Első és legfontosabb érdekesség, ami nagyon feltűnő, az építészeti hasonlóság. Ez azért alkult így, mert a tervező ugyanaz a személy volt: Diebold Hermann építőmester ( később építészmérnök ). (tovább…)

Csepel történelme – Az I. világháború és Csepel

2017. június 4. vasárnap

Fszek.hu, Csepel.info, Mr.Gabee

Mai rovatunkban Dr. Bolla Dezső 2014-es előadásából idézünk, melynek címe: Az I. világháború és Csepel” 

Bevezetőben összefoglalom a háború előzményeit. Ezek az előzmények elég hosszan visszanyúlnak, egészen az 1860-as évekre. 1860-ban az akkori osztrák birodalom megütközött a németekkel: a háborút a németek nyerték meg. Ezzel tulajdonképpen eldőlt Ausztria sorsa, szerepe, súlya Európában. Ausztria ezzel a vereséggel másodrendű hatalommá vált! (tovább…)

Június 4. – a Nemzeti Összetartozás Napja

2017. június 4. vasárnap

nemzetiosszetartozas.kormany.hu

Az I. világháború végeztével 1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában kikényszerített békediktátum értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság ezeréves területének mintegy kétharmadát elcsatolták.

A háborúba lépést az utolsó pillanatokig ellenző magyar vezetés és a magyar nép példátlan veszteséget szenvedett el. A következmények az egész országot sokkolták, a magyarság tetszhalott állapotba került. (tovább…)

Egy kép, kommentár nélkül: Csepel, 1945 június

2017. június 1. csütörtök

Csepel.info

csepel-1945-junius

Fotó: MAFIRT/MTI felvétele / Kiscelli Múzeum Gyűjteménye