‘Történelem’ kategória archívum

Csepel történelme – Gyorsvasút építése

2018. június 23. szombat

Csepel.info, Fortepna, Mr.Gabee, csepel-sziget.hu

Forrás: Fortepan

Foto: Fortepan

A fenti  két képen a II. Rákóczi Ferenc út látható 1950-ből. Építik a csepeli gyorsvasutat.

A HÉV történelmét a folytatásban olvashatják:

(tovább…)

Képmentő: kommunista szombatra gyülekeznek a CSM bejáratánál 1977. március 12-én

2018. június 21. csütörtök

MTVA Archívum, Töriblog, Csepel.info

Gyülekeznek a munkások a Csepel Művek kapujánál a társadalmi munkában végzett kommunista műszakra – írják Fehér József MTI-s képe mellett az archívumban.

A kommunista szombatokon a dolgozók ingyenmunkát végeztek, amit a Magyar Szocialista Munkáspárt idővel igyekezett valamilyen pozitív társadalmi célhoz kötni. Iskolák, óvodák, szociális intézmények is épültek így, de mivel sokszor olyanok végezték a munkát, akik nem értettek hozzá, a minőség többnyire hagyott kívánnivalókat maga után. (tovább…)

Június 21 – a csillagászati nyár kezdete

2018. június 21. csütörtök

ORIGO

Foto: www.ridikul.hu

A mai napon, június 21-én kezdődik a csillagászati nyár az északi féltekén. A Nap éves járása során ezen a napon emelkedik a legmagasabbra az égen, ekkor leghosszabb a nappal és a legrövidebb az éjszaka.

Ma kezdődik a csillagászati nyár, mégsem ez az év legmelegebb napja. A nyári melegedés oka a felszíni hőmérsékletet befolyásoló legfőbb tényezővel, a Nappal, pontosabban a róla bolygónkra jutó sugárzás mennyiségével és eloszlásával függ össze. Az évszakok változása pedig a Föld forgástengelyének helyzete révén áll elő. Bolygónk tengelye 23,5 fokos szöget zár be a Nap körüli keringés által leírt pályasík merőlegeséhez képest, ennek megfelelően hol az északi, hol a déli félteke dől jobban csillagunk felé, és kap erősebb besugárzást.

(tovább…)

Képmentő: amikor még Volvót gyártottak a Csepel Autógyárban

2018. június 20. szerda

Csepel.info, MTVA Archívum

Nem olvastad félre. A mai képsorozatunk  1977. április 5-én készült a Csepel Autógyárban, ahol éppen a Volvo L 3314 Laplander terepjáró csukott változata volt sorozatgyártásban.

A képeket Fehér József, az MTI fotósa készítette, és eredeti változatban az MTVA Archívumában meg is vásárolhatók.

Csepel történelme – Szabadkikötő

2018. június 20. szerda

V39endre, Csepel-sziget.hu

Csepeli Szabadkikötő

A kép illusztráció

Az alábbiakban Bolla Dezső 2007-Ben elhangzott előadását olvashatják a Budapesti Nemzeti Szabadkikötőről.

2003 őszén a hazai hajózás történetének két nevezetes évfordulójáról emlékeztek meg a Csepeli Szabadkikötőben. Előbb a Duna tengerjárást előkészítő kísérleti hajóút sikeréről az Apollináris III. 1933. szeptember 20-án történt kikötésének 70. évfordulójáról, amit 2003. szeptember 20-án emléktáblával örökítettek meg. Majd 2003. szeptember 20-án a kikötő felavatásának 75. évfordulójáról.

(tovább…)

Múzeumok éjszakája Csepelen

2018. június 19. kedd

Csepel.info

Ismét színvonalas programok lesznek Csepelen a Múzeumok éjszakáján – derül ki a meghívóból. Sokan nem is sejtik milyen különleges helyek vannak kerületünkben, amelyeket érdemes megnézni: tavaly Budapest más kerületeiből és vidékről is sok százan érkeztek hozzánk. Most a szokásos programok mellett Koltai Róbert zenés kabaréját is megtekinthetik az érdeklődők.

Csepel történelme – hol járunk?

2018. június 17. vasárnap

Csepel.info, Mr.Gabee Csepel-sziget.hu

Forrás: Csepel-sziget.hu

A szombatot folytassuk egy találós kérdéssel.

Vajon hol járunk?

Nagy Imre és mártírtársai kivégzésére és újratemetésére emlékeztek ma

2018. június 16. szombat

Pesti Srácok

Németh Szilárd honvédelmi államtitkár a szombati megemlékezésen

Nagy Imre néhai miniszterelnökre és mártírtársaira emlékezik ma az ország kivégzésük 60. és újratemetésük 29. évfordulóján. A központi állami rendezvényen a fővárosi Vértanúk terén tartanak koszorúzást Nagy Imre szobránál. Az MSZP és a Párbeszéd képviselői szintén a Nagy Imre szobornál helyezik el az emlékezés virágait. Vidéken is tartanak megemlékezést.

Nagy Imrét, az 1956-os forradalom és szabadságharc miniszterelnökét és mártírtársait – Maléter Pál honvédelmi minisztert, Gimes Miklós újságírót – a forradalom leverése után koncepciós perben halálra ítélték. 1958. június 16-án hajnalban kivégezték őket, később titokban eltemették őket a rákoskeresztúri Új köztemetőben. (tovább…)

Csepel történelme – Csepeli Hírlap

2018. június 12. kedd

Csepeli történelmi rovatunk mai részét ismét Vezér Endre szerkesztette.
(tovább…)

Csepel történelme – Csepeli Hírlap 1938.06.09.

2018. június 9. szombat

Csepel.info, v39endre, Mr.Gabee

A mai történelmi rovatunkban Vezér Endre bejegyzését osszuk meg

A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény erőteljes rábeszélésemre és a Csepeli Önkormányzattól kapott anyagi segítség igénybevételével az Országos Széchenyi Könyvtár állományából megszerezte a két nagy Világháború között kiadott csepeli újságok anyagát.

Ez 2016-ban érkezett meg a Gyűjteményhez. E lapokból fogok időnként közölni aktuális lapszemlét. Most először az 1938.06.09.-i számból, mivel ennek aktualitása kötődik a Csepeli Ünnepi Hét 1938. évi rendezvényéhez. Javaslom, hogy kísérjék figyelemmel a Csepeli Ünnepi Hét eseményeiről szóló tudósításaimat ! (tovább…)