‘Történelem’ kategória archívum

Csendben tértek haza a malenkij robot névtelen áldozatai

2020. november 25. szerda

Mandiner

A magyar Országgyűlés 2012. május 21-én nyilvánította a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává november 25-ét.

A magyar Országgyűlés 2012. május 21-én nyilvánította a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává november 25-ét. Azért ezt a napot, mert 1953-ban ezen a napon érkezett vissza Magyarországra a Gulag-lágerekből szabadon bocsátott rabok első csoportja.

(tovább…)

Csepel történelme

2020. november 25. szerda

Mocsár Lajos, Csepel.info, Mr.Gabee

15139550_325286754518200_842858783_n

Fotó: Vezér Béla

Ismét jelentkezünk a Mocsár Lajos által küldött fotókkal, melyen az egykori Tanácsház tér (Szent Imre tér) látható.

Fotót készítette Vezér Béla. A kép a régi iskola lebontott épületének helyét mutatja. Háttérben a Kis Boldogasszony Templomával. Továbbá jobboldalon a fák mögött a Csepeli Országzászló is látható. Az utcán az akkor még balos közlekedésű 21-es busz áll az ott volt végállomásán. A buszon a baloldali ajtó jól látható és a 21-es szám is. Mikor készült a kép ? 1943-ban, amikor a régi iskolát lebontották, majd utána 1944-re felépítették a jelenleg álló Rákóczi Iskolát.

Isten éltessen: Csepeli Szabadkikötő

2020. november 23. hétfő

IHO, Csepel.info, Mr.Gabee

92 éve Bethlen István miniszterelnök ünnepélyesen fölavatta Magyarország új világkereskedelmi kapuját. Kikötőtörténet, Fortepan-fotókkal.

A XIX. század végén a növekvő teherhajó forgalom kinőtte a budapesti rakpartokat, napirendre került a fővárosi kikötő építése. A Minisztertanács a millennium évében, 1896-ban született döntése alapján a kereskedelmi miniszter Gonda Bélát bízta meg a budapesti kikötő tervezésével.

(tovább…)

Alábecsült hősök: november 11-ig tartották Csepelt a felkelők

2020. november 11. szerda

Híradó.hu

A Csepelt a november 4-i szovjet invázió után még egy hétig tartó felkelőket a szovjet csapatok harckocsitámadásokkal, aknatűzzel, repülőgépes támadással igyekeztek megtörni.

A Szovjet Hadsereg legalább nyolc harckocsit elvesztett az összecsapások során – fejtette ki Rácz János a hirado.hu-nak adott nyilatkozatában. A VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár tudományos munkatársát a Csepel-szigetet egy héten át sikeresen védő felkelők hőstettéről kérdeztük.

(tovább…)

A csepeli Vitézi Rend is megemlékezett az 56-os hősökről

2020. november 10. kedd

Csepel.info

A Történelmi Vitézi Rend csepeli tagjai Csepel teherautót is vittek arra a megemlékezésre, amelyen az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseinek sírjai előtt tisztelegtek – értesült a Csepel.info.

A Csepel teherautók kulcsszerepet játszottak 1956 őszén a budapesti lakosság élelmiszer-ellátásában, a forradalom mozgósításában, majd a forradalom leverése után a külföldre menekülők szállításában is. (tovább…)

Fotók, videók: különleges tehervagon érkezett az Erdősor utcába

2020. november 6. péntek

Csepel.info

Fotógalériánk itt látható

Matuzsálemi korú tehervagon érkezett pénteken délután a csepeli Erdősor utcába. A vagont beemelték a hamarosan nyíló Trianon múzeumba, ahol a kiállítás egyik látványossága lesz – értesült a Csepel.info.

A csepeli Trianon-kiállítás a koronavírus-járvány miatt a tervezettnél jóval később lesz megnyitva, mivel most a védekezés a fontosabb. A kiállítási tárgyak azonban ettől függetlenül – ha lassan is -, egymás után érkeznek Csepelre. Az I. Világháború idején használt (1916-ban készült) és színben, kinézetben korabeli állapotúra restaurált vagon egyébként elképesztően leromlott állapotú volt, és a Train-Clinic Kft állította helyre. (tovább…)

Az 1956-os szabadságharc leverése

2020. november 4. szerda

Csepel.hu

64 éve, 1956. november 4-én vonult be a megszálló szovjet hadsereg, hogy vérbe fojtsa a nemzet szabadságharcát. A harcok azonban nem értek véget november 4-én: Csepelen még majdnem egy hétig tartott az ellenállás, komoly ellenállás bontakozott ki.

A szovjetek elfoglalták a fővárost övező katonai létesítményeket, egyet azonban elmulasztottak: a Szigetszentmiklós északkeleti részén, Királyerdő határában lévő légvédelmi üteget.

(tovább…)

A Csepeli Temető 100 éves – I. rész

2020. november 2. hétfő

CSHVE, Mr.Gabee, Csepel.info

Az alábbiakban a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület “A Csepeli Temető 100 éves” cikksorozatának első részét olvashatják:

“Voltunk mint ti, Lesztek mint mi, por és hamu” Nagycenk, felirat a Széchenyi Mauzóleum kriptalejáratánál.

A temetők a kegyeletnek, a mindenkire váró elmúlás utáni megrázó búcsúzásnak színterei, az eltávozottak végső nyughelyei, emlékük őrzői.
A holtak, az egykori hozzátartozók, barátok, ismerősök sírjainál, lényüket felidézve, a megváltozhatatlanba való belenyugvásnak és az emlékek felidézésének meghitt helyei. (tovább…)

NAPRÓL NAPRA: Forradalom Csepelen – 1956. október 29.

2020. október 29. csütörtök

Mr.Gabee, Csepel.infookt25_kep01

A rendőrség épülete ismét gazdát cserélt, a felkelők visszafoglalták. A nap a Nemzeti Bizottság megválasztását előkészítő jelölőgyűléssel telt. A községháza tanácstermében fellángoltak az indulatok, miután a kommunisták és a felkelők is a saját embereiket akarták delegálni a testületbe. A gyűlésen közfelkiáltással negyven jelöltet állítottak, végül egy sem volt köztük kommunista.

Részlet dr. Balogh Béla, a Csepeli Nemzeti Bizottság tagja visszaemlékezéséből: „Babik Zoli – aki a Csepeli Újságot szerkesztette a forradalom végén – cipelt el gyűlésekre, s így keveredtem bele az eseményekbe. Ő hívott el október 29-én a csepeli községháza tanácstermébe is, arra a gyűlésre, ahol bekerültem a Nemzeti Bizottság névsorába. Bali Vendelt már régebbről ismertem – korábban a katolikus iskola igazgatója volt – akkor éppen Ikarusz-gyári munkás volt. Ivanics Pista bácsi fia az osztálytársam volt a középiskolában.”

1990: Taxisblokád

2020. október 26. hétfő

HVG, Mr.Gabee, Csepel.info

Két nappal az október 23-ai ünnepségek után, két nappal Antall József kórházba vonulását követően az MDF vezette kormány hirtelen bejelentette: drasztikusan, 65 százalékkal megemelik a benzin és a gázolaj árát. A döntést hihetetlen erejű felháborodás követte. A taxisblokád következményei azonban még ma sem teljesen világosak – erről is szól cikkünk, amelynek végén az akció rövid kronológiáját közöljük.

1990. október 25-én a Népszabadság azzal jelent meg, hogy „a kormány ülésének napirendjén nem szerepel a benzináremelés témája”, viszont az előzetes információk szerint 14 előterjesztést tárgyal a kabinet. Gyanús lehetett ez a hír sokaknak, különösen azoknak, akik aznap egy Népszavát is vásároltak. Abban ugyanis ez volt olvasható: „56 forintot kell fizetni a kutaknál egy liter normálbenzinért. A szuper 59-be, az extra pedig 62 forintba kerül ma, nulla órától. Az ólommentes benzinért 61 forintot kérnek. Emelkedett a gázolajok ára is, most – minőségtől függően – 42-45 forintot fizetnek értük az autósok, literenként.” (Forrás: Magyarország politikai évkönyv, 1991) (tovább…)