‘Történelem’ kategória archívum

Dr. Urmánczy Nándorra emlékeztek Csepelen

2023. október 1. vasárnap

Csepel.hu

155 éve született Dr. Urmánczy Nándor maroshévízi politikus, író, aki egyik legfontosabb feladatának a nemzeti összetartozás megőrzését tekintette.

Rá emlékeztek október 1-én reggel a Daru-dombon elhelyezett szobránál.

(tovább…)

Három évtizede volt népszavazás a különválásról: ezt ígérték – ez lett belőle

2023. szeptember 27. szerda

Csepel.info

1993 szeptember 25-én népszavazás volt Csepelen. A választók 59 százaléka ment el szavazni, akik 91,3 százalékos többséggel döntöttek úgy, hogy Csepel maradjon Budapest része, ne váljon önálló várossá.

Ebben a döntésben nagy szerepet játszott, hogy Demszky Gábor akkori főpolgármester megígérte: ha Csepel marad, 1996-ig megépíti a csepeli gerincutat, megépülnek a belső kerületekbe vezető kerékpárutak, felújítja a csepeli HÉV-et, és azt is megfontolja, hogy Észak-Csepel helyett máshol építi meg a legnagyobb fővárosi szennyvíztisztítót.

(tovább…)

Pálffy Tamás a legjobb kosárlabdázók között

2023. szeptember 16. szombat

Csepel.hu

Augusztusban ünnepelte hetvenötödik születésnapját Pálffy Tamás kosárlabdázó, aki a hetvenes években, a Csepel SC többszörös bajnokcsapatának legendája volt.

Olyan korszakos kosarasokkal játszott együtt, mint például Liptai István. A Csepellel kétszer, 1972-ben és 1973-ban nyert bajnokságot, a Magyar Népköztársasági Kupán (MNK) háromszor, 1971-ben, 1974-ben és 1976-ban diadalmaskodott, az év játé – kosának választották 1971-ben és 1972-ben.

(tovább…)

Ismét találkoztak a Csepel Művek egykori dolgozói

2023. szeptember 10. vasárnap

Csepel.hu

Az ötletet annak idején Zombori Béla vetette fel, aki hosszú ideig dolgozott a gyárban, de már nincs közöttünk. A kezdeményezést felkarolta a csepeli önkormányzat, s a Csepeli Városkép Kft. szervezésében azóta minden évben megtartják az összejövetelt.

Ezúttal a tavalyihoz képest is többen, mintegy háromszázötvenen jelentek meg az eseményen. Az egykori dolgozókat Borbély Lénárd polgármester köszöntötte.

(tovább…)

Az államalapítást ünnepelték a Daru-dombon

2023. augusztus 22. kedd

Csepel.hu

Bizonyára jó néhányan emlékeznek még a tavalyi augusztus 20-ára, amikor a viharos eső elmosta az ünnepséget, s még az országos tűzijáték megtartását is elhalasztották egy héttel. Egy éve a Daru-dombra tervezett rendezvényeket is le kellett mondani.

Az időjárás most kegyes volt, s csepeliek ezrei ünnepelték a magyar államalapítás napját az önkormányzat által szervezett színes programokon a Daru-dombon augusztus 20-án. Az eseményen megjelentek Csepel elöljárói, valamint Benedek László, a Hargita megyei Kápolnásfalu polgármestere. A hagyományoknak megfelelően megtörtént a kenyérszentelés is. (tovább…)

Bánk bán operabemutató Csepelen

2023. augusztus 21. hétfő

Csepel.hu

Erkel Ferenc Bánk bán című operáját mutatták be az államalapítás előestéjén a megújult Királyerdei Művelődési Házban. A Katona József drámája nyomán született kétfelvonásos előadást Medveczky Szabolcs Prima-díjas karmester vezényelte.

Közreműködött a Csepeli Szimfonikus Zenekar. (tovább…)

Görög dráma: ötméteresekkel világbajnok a férfi pólóválogatott

2023. július 29. szombat

M4Sport

Végletekig kiélezett döntőben 10-10 után ötméteresekkel győzte le a világbajnoki címért Görögországot a magyar férfi vízilabda-válogatott.

A magyar és a görög csapat a vébék történetében eddig kilencszer találkozott egymással, mindegyik összecsapást a magyarok nyerték, legutóbb a 2017-es viadalon, a margitszigeti elődöntőben 7-5-re. A görögök először az 1997-es athéni világkupa elődöntőjében tudták legyőzni a magyar együttest (8-4). Ezt követően a 2021-es tokiói olimpiáig kellett várniuk arra, hogy világversenyen ismét nyerjenek, ekkor viszont kétszer is megtették, a csoportküzdelmek során 10-9-re, majd az elődöntőben 9-6-ra. A két csapat napra pontosan 22 évvel ezelőtt is megmérkőzött egymással Fukuokában, akkor az ötödik hely volt a tét.

(tovább…)

Megemlékezés Tóth Ilona halálának 66. évfordulójára

2023. június 28. szerda

Csepel.hu

Az 1956-os tevékenysége miatt koncepciós perben elítélt és 1957-ben kivégzett orvostanhallgató emléktábláján a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Pákozdi József, Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármesterek, dr. Villányi Dóra aljegyző, az intézmény nevében pedig a Szolgálat főigazgató-főorvosa, Dr. Dobák András és munkatársai, továbbá Tóth Sándor független önkormányzati képviselő helyezte el a megemlékezés koszorúját.

A szakorvosi rendelőintézet 2011-ben vette fel Tóth Ilona, a mártírhalált halt szigorló orvos nevét és az ő szellemiségében törekszik a kerület polgárainak ellátására.

(tovább…)

A trianoni tragédiára emlékeztek

2023. június 5. hétfő

Csepel.hu

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából az önkormányzat számos rendezvénnyel emlékezett meg a 103 évvel ezelőtt aláírt trianoni békediktátumról és annak tragikus következményeiről.

Az Összetartozás Háza – Trianon Emlékkiállítás rendhagyó tárlatvezetéssel várta az érdeklődőket. Tarcsa Tímea szakszerű, informatív előadását Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművész egészítette ki élvezetes, lebilincselő stílusával. A kárpátaljai születésű színművész megosztotta a közönséggel, milyen hatással volt családjára a trianoni döntés. Kitért arra is, hogy ő Magyarországon most dezertőrnek minősül, hiszen a katonai behívót a Beregszászi Színház minden művésze megkapta. A több mint egy órás tárlatvezetést mintegy harminc érdeklődő kísérte figyelemmel. (tovább…)

Magyar hősökre emlékeztek Csepelen

2023. május 28. vasárnap

Csepel.hu

A magyar hősök emléknapján a csepeli áldozatokra emlékeztek a Szent Imre téri első és második világháborús, valamint az 1956-os emlékműnél.

A megemlékezésen az önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek rótták le kegyeletüket, továbbá Tóth Sándor független önkormányzati képviselő is elhelyezte az emlékezés koszorúit.

(tovább…)