‘Történelem’ kategória archívum

Nyolcvan éve történt Csepel bombázása

2024. április 14. vasárnap

Csepel.hu

A csepeli Weiss Manfréd Művek egyike volt az ország legnagyobb hadi – ipari komplexumának. Nem véletlen tehát, hogy a második világháború végén Csepel az egyik legtöbbet támadott célponttá vált. Nyolcvan éve történt a kerület bombázása, mely rendkívül súlyos károkat okozott

  1. április 3-áig Budapestet és környékét nem érte szövetséges légitámadás. Bár a légiriadók már rendszeressé váltak, de ezen a napon fordult komolyra a helyzet. Ezután a bombázások több hullámban érték a települést.

(tovább…)

Csepel Művek egykori munkatársainak találkozója

2024. április 13. szombat

Csepel.hu

Az elmúlt évek nagy érdeklődésére való tekintettel Csepel önkormányzata idén is megrendezi a Csepel Művek egykori munkatársainak találkozóját.

Várják azok jelentkezését, akik – 1985-tel bezárólag – hosszabb ideig a gyárban dolgoztak, és szívesen részt vennének egy összejövetelen, hogy újra találkozzanak egymással, a régi kollégákkal. Cél, hogy összehozzák a csepelieket egy kis nosztalgiára, kötetlen beszélgetésre.

A találkozó 2024. május 17-én, pénteken, 10 és 16 óra között lesz a Királyerdei Művelődési Házban.

A részvételhez előzetes bejelentkezés szükséges!

(tovább…)

Weiss Manfrédra emlékeztek Csepelen

2024. április 11. csütörtök

Csepel.hu

A mai nap folyamán, április 11-én, Weiss Manfréd születésének évfordulóján a tiszteletére állított emlékműnél koszorút helyezett el Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Pákozdi József, Morovik Attila alpolgármesterek és Tóth Sándor független önkormányzati képviselő.

A gyáróriás emlékére a csepeli önkormányzat 2010-ben állíttatta a dombornyomott emlékművet a Szigetcsúcsnál, valamint a kerület jelmondatának megalkotásakor is tisztelegtek munkássága és elévülhetetlen érdemei előtt: „Csepel – Árpád földje, a magyar ipar bölcsője”.

(tovább…)

Emlékek Zámbó Jimmyről

2024. április 7. vasárnap

Csepel.hu

Május elején ismét megrendezik a Zámbó Jimmy-emlékkoncertet a Csepeli Munkásotthonban.

Ennek kapcsán beszélgettünk az énekes barátjával, zenésztársával, Jankai Béla előadóművésszel, zenei producerrel.

(tovább…)

Több mint 90 évvel ezelőtt érkezett Budapestre a „repülő szivar”, vagyis a Graf Zeppelin

2024. március 25. hétfő

Welovebudapest

Nyolcvanöt éve kötött ki a Graf Zeppelin Csepelen

1931. március 29-én 30 ezer ember rohamozta meg a csepeli repteret, hogy saját szemével győződhessen meg arról, hogy Budapestre érkezik a Graf Zeppelin. A különös repülő szerkezet akkora szenzációt keltett, hogy az Est és a Magyarország napilapok az első oldalon számoltak be az eseményről, amiről nem kisebb név informálta a két újságot és a nagyérdeműt egy egész hosszú cikkekben, mint Karinthy Frigyes. Talán ennyiből is jól látszik, hogy a Zeppelin szinte mindenkit ámulatba ejtett.

Annyit elöljáróban mindenképpen le kell szögezni, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy a Graf Zeppelin átrepült Budapest fölött. 1929-ben és 1930-ban már látható volt a főváros légterében, de akkor csak átrepült fölöttünk. Az első útját még viszonylagos érdektelenség kísérte, ám amikor az égi monstrum a következő évben Görögországból Németországba repült, azzal már a hazai sajtó is foglalkozott. Még egy évvel később aztán már nálunk is megtörtént a csoda: a Graf Zeppelin – vagyis az LZ 127 lajstromjelű léghajó – 1931. március 29-én leszállt Csepelen, a Weiss Manfréd-gyár repülőterén, majd nem sokkal később újra a levegőbe emelkedett.

(tovább…)

Mansfeld Péterre emlékeztek Csepelen

2024. március 21. csütörtök

Csepel.hu

Ma reggel Mansfeld Péter halálának 65. évfordulójára emlékeztek meg az önkormányzat elöljárói abban az intézményben, amelynek falai között egykor ő is tanult.

Emléke előtt fejet hajtott Borbély Lénárd csepeli polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint a jegyzőség nevében dr. Villányi Dóra aljegyző.

(tovább…)

Házhoz megy a múzeum Csepelen

2024. március 10. vasárnap

Csepel.hu

Rendhagyó és különleges történelemórán vehettek részt a Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium diákjai március 1-jén.

A kommunizmus áldozatainak emléknapja kapcsán részleteket nézhettek meg A szovjet sztori című dokumentumfilmből, majd Balogh Gábor, a Terror Háza Múzeum történésze és Szűk Balázs történelemtanár beszélgetett a korszakról.

(tovább…)

Emlékezés a kommunizmus áldozataira Csepelen

2024. február 25. vasárnap

Csepel.hu

Az emléknap Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkára előtt tiszteleg, akit 1947-ben ezen a napon tartóztatott le a szovjet hatóság köztársaság-ellenes összeesküvés koholt vádjával.

Az emléknap alkalmából tartott megemlékezést a csepeli önkormányzat február 25-én.

(tovább…)

Lemondott Novák Katalin

2024. február 10. szombat

Index

Novák Katalin bejelentette lemondását, miután hatalmas közfelháborodást váltott ki azzal a döntésével, hogy kegyelmet adott egy pedofilügyben érintett elítéltnek. Az új államfőt az Országgyűlésnek az elnöki megbízatás megszűnésétől számított harminc napon belül kell megválasztania.

„Hibáztam. A kegyelmi döntés és az indoklás hiánya alkalmas volt arra, hogy kételyeket ébresszen. Itt nincs és nem is lehet kétely. Soha nem adnék kegyelmet annak, aki gyermekeket bántalmaz. A gyermekek védelme közös felelősségünk” – fogalmazott Novák Katalin, hozzátéve: magyar emberként azt várná a köztársasági elnöktől, hogy ne hibázzon, ha mégis, vállaljon felelősséget, akár azzal, hogy lemond a tisztségről.

(tovább…)

Jedlik Ányos Gimnázium végzős diákjainak szalagavatója

2024. január 28. vasárnap

Csepel.hu

Szalagavató bált rendeztek a Jedlik Ányos Gimnázium végzős diákjainak a Szigetszentmiklósi Városi Sport – csarnokban január 13-án. Öt végzős osztály ruhájára tűztek szalagot.

Felszabadult ünneplés, meghitt hangulat jellemezte az eseményt, ahol a diákok tanáraikkal, hozzátartozóikkal, barátaikkal mulattak, és Borbély Lénárd polgármester köszöntötte őket.

(tovább…)