‘Történelem’ kategória archívum

Megemlékezés a lengyel-magyar barátság napján Csepelen

2023. március 23. csütörtök

Csepel.hu, Csepel.info

A lengyel és a magyar nép közötti kötelék több mint ezeréves, melyet honfoglaláskori régészeti leletek igazolnak. A lengyel és a magyar állam megalapítása pár évtized különbséggel egy időben ment végbe.

966-tól, a Piast-dinasztiából származó I. Mieszko megkeresztelkedésétől számítják a lengyel állam kezdeteit, míg a keresztény magyar állam alapjait I. (Szent) István megkoronázása teremtette meg 1000-ben.

(tovább…)

Mansfeld Péterre emlékeztek

2023. március 21. kedd

Csepel.hu, Csepel.info

Az 1959-ben kivégzett Mansfeld Péter az iskola tanulója volt, később pedig részt vett az 1956-os forradalomban.

Mansfeld Péter emléktábláját az önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, továbbá Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint dr. Vincze Anikó jegyző koszorúzta meg.
(tovább…)

Retro: Így változtatta meg a világot a magnókazetta megjelenése

2023. március 19. vasárnap

Blikk

Ferro, krómos vagy metál? 60 és 90 perces? TDK, BASF, Maxell? A huszonéves generációnak már semmit nem mondanak ezek a szavak. Az idősebbek számára azonban alapfogalomnak számítottak a nyolcvanas évektől, amikor szinte mindenkinek volt valamilyen magnója otthon, a kazettát pedig összegyűjtött zsebpénzből is ki lehetett fizetni. Pláne nem kellett nagyon agyalni rajta sokat, mit vegyünk születésnapra, vagy a iskolai karácsonyi ajándékozáskor, a kazetta volt a jolly joker.

Kis helyen elfért, egyáltalán nem volt kényes jószág, szemben a bakelit hanglemezzel, amit elég volt egyszer elejteni, vagy meglökni a lemezjátszót, hogy a megcsúszó tű sercegősre, hallgathatatlanná karcolja a tartalmát. A kazettára egyszerűen átmásoltuk a lemezeket, vagy más kazetták tartalmát, csak össze kellett dugni a lemezjátszót a magnóval a Keravillban vásárolt zsinórra.

(tovább…)

Ünnepi megemlékezés Csepelen

2023. március 16. csütörtök

Csepel.hu

Ünnepi beszédet mondott március 15. alkalmából Borbély Lénárd polgármester.

Csepel Szolgálatáért díjat adtak át Béres Valéria Ilonának, a csillagtelepi háziorvosi rendelő körzeti ápolójának, dr. Hegedűs Istvánnak, a csepeli szakrendelő baleseti sebészének, Mészáros Andrásnak, a Csepeli Városkép Kft. munkatársának, Németh Béla címzetes rendőr törzszászlósnak, a csepeli rendőrkapitányság munkatársának, Szabics Lajosnak, a Csepeli Városgazda munkatársának és a Csepeli Védőnői Szolgálatnak. Az utóbbiak nevében Horváth Andrea vezető főnővér és helyettese, Nagy Erzsébet vette át a díjat.

(tovább…)

Orbán Viktor: Sosem fogjuk megengedni, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a magyarok kezéből

2023. március 15. szerda

Magyar Nemzet

Minden magyarban van egy kis Petőfi, és Petőfiben ott van minden magyar – ezzel magyarázta Orbán Viktor március 15-i ünnepi beszédében Kiskőrösön a magyarok szabadságvágyát.

A miniszterelnök szerint tartozunk Petőfinek, ezért nem engedhetjük, hogy a szabadság zászlaját kicsavarják a kezünkből. Emellett a kormányfő az ünnepi beszédében Petőfi Sándort és családját is hosszan méltatta.

(tovább…)

Szendrey Júlia későbbi élete íróként és anyaszerepben

2023. március 9. csütörtök

Csepel.hu

Szendrey Júliát elsősorban Petőfi Sándor költő feleségeként ismerik az emberek, de kevesebbet tudnak arról, hogyan bontakoztatta ki írói tehetségét és hogyan élte mindennapjait férje halála után újraházasodva, egy új családban.

Gyimesi Emese 2009-től kezdte el kutatni Szendrey Júlia életpályáját, s az azóta eltelt időben számos eddig ismeretlen kéziratot, verseket, naplóbejegyzést, levelet tett közzé. Előadásának címe ez volt: „Egy nő, több mint asszony”, amely sorokat maga Szendrey Júlia írta meg utolsó levelében férjének, Horvát Árpádnak 1868-ban, akivel 1850-ben kötött házasságot.

(tovább…)

Emlékezés a kommunizmus áldozataira Csepelen

2023. február 25. szombat

Csepel.hu, Csepel.info

Az emléknap Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkára előtt tiszteleg, akit 1947-ben ezen a napon tartóztatott le a szovjet hatóság köztársaság-ellenes összeesküvés koholt vádjával.

Az emléknap alkalmából tartott megemlékezést a csepeli önkormányzat február 25-én. A polgármesteri hivatal falán található emléktáblánál Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek mellett a megemlékezésen részt vettek az önkormányzat frakciói közül a Fidesz-KDNP, az LMP képviselői és Kovács Dávid Attila független képviselő.

(tovább…)

Ötven éve vezették be hazánkban a postai irányítószámot

2023. január 22. vasárnap

Index

Bármennyire is meglepő, a világon az első ország, ahol a postai küldemények gyorsabb feldolgozása érdekében irányítószámot használtak, Ukrajna volt. Az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságban 1932 végén vezették be a rendszert, de 1939-ben felhagytak a használatával.

1853-ban egyébként a német Thurn und Taxis Post is próbálkozott a települések számkóddal való jelölésével, de a postai hálózat gyors bővülése miatt a rendszer elvesztette jelentőségét. A világháborúk idején a tábori postaszolgálatok ideiglenesen alkalmaztak számrendszert, ami aztán csak az ötvenes évektől terjedt el világszerte. A legtöbb országban a szám a nagyobb postai körzeteket jelöli, de például az Egyesült Királyságban háztömb-, sőt utcaszinten is behatárolják az adott címet.
(tovább…)

Megkoszorúzták a magyarországi németek elhurcolásának tiszteletére állított emléktáblát

2023. január 19. csütörtök

Csepel.hu

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából január 19-én megkoszorúzták a csepeli polgármesteri hivatal falán elhelyezett emléktáblát.

Ezen a napon emlékeznek azokra, akiket a II. Világháborúban, a szovjet hadsereg bevonulása után német nemzetiséghez való tartozásuk miatt Németországba deportáltak, és azokra is, akiket a Szovjetunióba hurcoltak el kényszermunkára.
(tovább…)

Meghalt Tamás Gáspár Miklós

2023. január 15. vasárnap

Index

Tamás Gáspár Miklós a rendszerváltozás előtti demokratikus ellenzék meghatározó alakja, majd az első szabadon választott országgyűlés szabaddemokrata képviselője volt.

Később fokozatosan eltávolodott a pártpolitikától, és kutatóként, közíróként tette le markánsan névjegyét. 74 évet élt.
(tovább…)