‘Történelem’ kategória archívum

Január 18 – Pest felszabadulása

2021. január 18. hétfő

Népszava, Mr.Gabee, Csepel.info

1944 december 24-én, a múlt század legsötétebb karácsonyán bezárult a magyar főváros körül a szovjet ostromgyűrű. Budapestet Hitler még korábban erőddé nyilvánította, amivel megpecsételte sorsát.

A Malinovszkij hadseregtábornok vezette 2. Ukrán Front 1944. október elején érte el az Alföldet. A nyertes debreceni páncéloscsata után Sztálin Budapest elfoglalását jelölte ki következő célként. Tolbuhin marsall 3. Ukrán Frontja október végén Mohács alatt átkelt a Dunán és megindult észak, vagyis Buda felé, így a város megtartása a németek számára már stratégiai képtelenség volt. (tovább…)

Csepel történelme – Csepeli Evangélikus Templom

2021. január 13. szerda

V39Endre, Csepel.info, Mr.Gabee

Az alábbiakban ismét Vezér Endre összeállítását olvashatják olvasóink:

Mivel a Csepeli evangélikus egyház történetérő nem tudok külön könyvet ajánlani, a Csepeli Monográfiából ide kivonatlom az egyházra vonatkozó írásos anyag egy részét. E monográfiát 1934-ben adták ki, tehát időben eddig terjed leírásom. (tovább…)

Csepel történelme

2021. január 11. hétfő

V39Endre, Mr.Gabee, Csepel.info

csp-ref-08

Az 1930-as évek Csepelen a templomépítések időszaka volt. Az 1926-tól 1927- nyár végéig épült Evangélikus templomot 1927. november 14.-én szentelték fel. Az 1929-től 1933-ig felépült Jézus Szíve templomot 1933. szeptember 17.-én szentelték fel.

A Csepeli Református Templom alapkőletétele 1927. július 7.-én történt. Göde Lajos püspöki másodlelkész jelenlétében, aki az ünnepi beszédet mondta és az alapkövet megáldotta. Az alapkő alá egy bibliát és egy okmánat helyeztek el a kormány és a presbitérium névsorával. (tovább…)

Lédererné, mi van a kosárban?

2021. január 8. péntek

Szabad Föld, Mr.Gabee, Csepel.info

Bal oldalon Léderer Gusztáv, középen az áldozat, Kodelka, jobb oldalon pedig Schwartz Mici látható

1925. január 8-án hajnalban Gricsák Pálhoz, a csepeli Weiss Manfréd Lőszergyár éjjeliőréhez bekopogott munkába indult ismerőse: a sötétben két lopakodó alakot látott keresztülvágni a gyárudvaron. Nosza, az őr utánuk eredt, s a Duna-parton utol is érte a két ismeretlent, akik a bőröndjeikből valamit a folyóba szórtak.

Kiderült, hogy az ismeretlenek a helyi csendőrségnél szolgáló és nagy tiszteletben álló Léderer Gusztáv a feleségével, Schwartz Micivel. Azt mondták, nemrég elpusztult kutyájuk, Franci földi maradványainak adták meg a végtisztességet. A pár eltávozott, az őr viszont körbenézett, s a közelben ruhafoszlányokra lett figyelmes. Szólt a rendőröknek, akik némi tépelődés után kiszálltak a bejelentés helyszínére, majd hamarosan vércseppekre bukkantak a parton. (tovább…)

Videón a Csepel Autógyár mostani állapota

2021. január 5. kedd

Mr.Gabee, Csepel.info

A legnagyobb közösségi médiában Jankó Péter Janko feltöltött egy videót, melyen jól látható, hogy a 2020. december 27-én engedély nélkül bemászott az egykori Csepel Autógyár szigetszentmiklósi épületébe, és felvételeket készített.

A videó a fentiekben látható. Szerkesztőségünk szomorú, hogy így néz ki az egykori autógyár.

Jövőre bárki megnézheti az ügynökakták jelentéseit

2020. december 27. vasárnap

Mandiner

Jövőre elérhetővé válnak a rendszerváltás előtti titkosszolgálati jelentések – jelentette be az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárának főigazgatója. 2021-ben az ügyfélkapun keresztül lehet majd megtekinteni azokat – először az érintetteknek.

A főigazgató ugyanakkor kiemelte, ez nem egy általános feloldás, csak azokat az iratokat lehet majd kikérni a levéltártól, melyek rokonokra vagy közszereplőkre vonatkoznak. (tovább…)

Történelem – Csepel Áruház

2020. december 17. csütörtök

Mr.Gabee, Csepel.info

Mai történelmi rovatunkban egy képet közünk a Csepel Áruházról, mely 1975. december 14. ezüstvasárnap készítette Soós Lajos, az MTI munkatársa.

Forrás: Budapest régi képeken

Németh Szilárd: Csak együtt sikerülhet!

2020. december 16. szerda

Csepel.hu

Németh Szilárd alapítványa, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) vásárolta meg a Csepel SC-t a teljes ingatlanvagyonnal együtt. A Csepelen élő országgyűlési képviselő bejelentette: húsz év után újra a kerületi és országos sportéletet szolgálhatják az egykori szocialista városvezetés által elpanamázott klub és a hozzá tartozó ingatlanok.

Az 1912-ben alapított klub sportolói 20 olimpiai, 68 világ- és 47 Európa-bajnoki címet szereztek a magyar nemzetnek: ezt a színvonalat akarja elérni. Németh Szilárd kifejtette, hogy a Csepel SC felvirágoztatása a csepeli sportélet szereplőivel, vagyis a sportszervezetekkel és az önkormányzattal összefogva, csakis együtt sikerülhet.

(tovább…)

Robbantják a VITUKI egykori toronyházát a szigetcsúcsnál!

2020. december 10. csütörtök

Csepel.hu

Az eseményt a helyszínen tekinti meg Borbély Lénárd polgármester és Ábel Attila alpolgármester is. A kerület vezetője Facebook oldalán tette közzé a Vitkui torony történetét, megemlítve, hogy az épületet 1976-ban, Mühlbacher István (1917-1978) Ybl-díjas építész és Dr. Ivits Iván statikus tervező 1970-ben készült (IPARTERV) tervei alapján építették meg.

A polgármester hozzátette: az újrahasznosítás tervezésénél kötelezően elvégzett statikai vizsgálatok megállapították, hogy az épület a szél hatására csak és kizárólag a saját súlya miatt nem borul fel. A falak és födémek rossz minőségűek, a beton szerkezetekbe nem került vasalat, a kivitelezési-építéstechnológiai hibákból adódóan az épület nem biztonságos. Ezért az épületet el kell bontani.

(tovább…)

Csendben tértek haza a malenkij robot névtelen áldozatai

2020. november 25. szerda

Mandiner

A magyar Országgyűlés 2012. május 21-én nyilvánította a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává november 25-ét.

A magyar Országgyűlés 2012. május 21-én nyilvánította a Szovjetunióba hurcolt magyar politikai rabok és kényszermunkások emléknapjává november 25-ét. Azért ezt a napot, mert 1953-ban ezen a napon érkezett vissza Magyarországra a Gulag-lágerekből szabadon bocsátott rabok első csoportja.

(tovább…)