‘Történelem’ kategória archívum

Meghívó – 80 éves a Csepel-Királyerdői Református Egyházközség

2020. június 25. csütörtök

Csepel-Királyerdői Református Egyházközség, Csepel.info

Szobrot kap Németországban a koncentrációs táborok atyja

2020. június 18. csütörtök

Mandiner, Csepel.info

Felállítják szombaton a gelsenkircheni Lenin-szobrot. Az avatásra már márciusban sor kerülhetett volna, ám a koronavírus-járvány miatt végül el kellett halasztani. Más tömeggyilkosok szobrairól a hírek alapján még nincs szó, így új Hitler vagy Sztálin szobor – egyelőre – nem várható.

A városvezetés korábban igyekezett megakadályozni a szélsőbaloldali MLPD tervét. Az építésügyi hatóság egyebek mellett a városkép védelmére, illetve a szoborral azonos telken álló épület műemléki védettségére hivatkozott, sőt, a nyugat-gelsenkircheni helyi képviselők is tiltakoztak, mondván, a kommunistavezér Lenin az erőszak, az elnyomás, a terror és a szörnyű emberi szenvedés megtestesítője. Ám Észak-Rajna–Vesztfália Közigazgatási Bírósága másképp döntött. (tovább…)

Autók Csepelről

2020. június 17. szerda

Mr.Gabee, Autószektor.hu, Csepel.info

FIAM túrakocsi a csepeli telepen, a kormánynál Szmick Viktor

A hazai járműtörténelemben elsősorban a Csepelen gyártott motorkerékpárok töltöttek be jelentős szerepet. Ám a Weiss Manfréd Acél- és Fémművek Rt, a Csepel Vas és Fémművek elődvállalata az 1920-as években autókat is gyártott – írja bejegyzésében az Autószektor.hu, melynek egy részét alábbiakban olvashatják.

Múlt év végén elindult a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum Korbuly család történetéről szóló virtuális kiállítása. Ennek apropóján már írtunk a Weiss Manfréd gépkocsi-gyártási törekvéseiről. Most, hogy a Múzeum Ganz Ábrahám Öntödei Gyűjteményében megnyílt a Korbuly család hazai ipartörténetben játszott szerepéről szóló kiállítás, amelyen a Múzeum Weiss Manfréd mentőautója is megtekinthető, érdemes visszatérni erre a témára. (tovább…)

Csepel történelme – 1944. június 14.

2020. június 15. hétfő

arcanum.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

A magyar kőolajfinomítók elleni légi hadművelet során az első nagyerejű csapásra 1944. június 14-én délelőtt és a déli órákban került sor.

Több mint 500 db B–17 és B–24 támadta az olajfinomítókat és más célpontokat Budapesten, Pétfürdőn, Komáromban, Eszéken és Sziszeken. A bombázókat P–38-as és P–51-es vadászrepülőgépek biztosították. A P–38-asok zuhanóbombázással és alacsony támadással lepték meg a kecskeméti repülőteret.492 (tovább…)

Élet a Vörös Csepel után – riportfilm a Csepel Művekről

2020. június 11. csütörtök

TV 2

2009-ben készült az a riportfilm, ami nem csak a szocializmus éveiről, de a 2010 előtti évekről is vitathatóan pontos, ám mindenképpen elgondolkodtató képet közöl.

“Körülbelül 400 ezer ember lett munkanélküli a rendszerváltás utáni években a magyar iparban. Sokan közülük nyugdíjba mentek, és sokan a fekete gazdaságba menekültek. A Csepel Művekben, a szocialista ipar egyik presztízs vállalatában a nyolcvanas évek végén még 16 ezer ember dolgozott, 1993-ban pedig már csak alig több, mint 3 ezer.” – írták 2009-ben a riport felvezetőjében. A fenti videót a riportfilm folytatása követi itt.

Csepel történelme – Munkásotthon és Kultúrház

2020. június 7. vasárnap

Csepel.info, Mr.Gabee, v39endre

CSP-029c

A két Világháború között Csepelen két kulturális nagy-intézmény volt, a Munkásotthon és a Kultúrház. További kis-intézmények voltak a csepeli vendéglők, amelyekben nyüzsgő kulturális és társasági élet folyt. Itt most a két nagy keletkezéséről adom közre, amit elő tudtam keresni.

Első és legfontosabb érdekesség, ami nagyon feltűnő, az építészeti hasonlóság. Ez azért alkult így, mert a tervező ugyanaz a személy volt: Diebold Hermann építőmester ( később építészmérnök ). (tovább…)

Udvarhelytől Fiuméig

2020. június 6. szombat

„Jöhet idő, hogy emlékezni / bátrabb dolog lesz, mint tervezni – / bátrabb új hont a mult időkben / fürkészni, mint a jövendőben –?”

Ez az idő eljött már régen – mégsem élhetünk eszerint. Mert egykoron felülhettünk a vonatra Udvarhelyen, s elutazhattunk Fiuméig, hogy a „Corpus Separatum” sós levegőjében gyógyítgassuk a morbus hungaricust. S egyszer sem kellett elővenni az úti passzust. Vagy Podolinból zötyöghettünk Szabadkáig ugyanígy.

(tovább…)

Így emlékezik Trianonról a csepeli polgármester és a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar

2020. június 4. csütörtök

Facebook

Borbély Lénárd polgármester és a Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar is osztottak meg videót a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulójára emlékezve. 

Csepel polgármestere kerületünk testvérvárosaiból hozott üzeneteket. A Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar új lemezük egyik zeneművét adja elő: Huszka Jenő “Szegény magyar nép”. Közreműködik: Cserményi Zsombor – ének (bariton).

Június 4. – és az összetartozás dala

2020. június 4. csütörtök

Mandiner

Hazám, hazám címmel készített dalt a Csík zenekar a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából, amely idén a trianoni békediktátum aláírásának 100. évfordulója is.

„A Hazám, hazám című dal és a hozzá készült videóklip arról szól, hogy bár 1920 óta határok választják el egymástól a magyarságot Közép-Európában és a világban, mégis egyek vagyunk. (tovább…)

Elkészült az Összetartozás emlékműve Budapesten

2020. június 3. szerda

A trianoni békediktátum aláírásának évfordulójára elkészült az Összetartozás emlékműve Budapesten a Kossuth tér és az Alkotmány utca találkozásában. A Steindl Imre program keretében létrejött tájépítészeti alkotást a járvány miatt augusztus 20-án avatják fel.

Zimay Balázs építész a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában elmondta, már a tervezésnél tudták, hogy egy földalatti emlékművet kell tervezniük, illetve azt is, hogy el kell rajta helyezniük 12 ezer helységnevet.

(tovább…)