‘Történelem’ kategória archívum

1956-os Csepeli Büszkeségpont

2017. március 23. csütörtök

Csepeli Városkép, Mr.Gabee

133 nap – film a Tanácsköztársaságról

2017. március 21. kedd

Mandiner, Yotube

Skrabski Fruzsináék dokumentumfilmje az első hazai kommunista diktatúráról. Rendező: Borsody István. Szerkesztő: Novák Tamás, Borsody István.

Március 15. negyvenöt éve – Ünnep a szocializmusban

2017. március 17. péntek

Csarnai Márk, Metszet.info

marcius-15-regen

1848. március 15-én – az európai forradalmi hullám részeként – Pest-Budán is kitört és vér nélkül győzött a forradalom a nemzeti szuverenitás és a polgári átalakulás jelszavaival. Megszületett a modern parlamentáris Magyarország, és megkezdődött a szabadságharchoz vezető folyamat, amelynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, a függetlenség és az alkotmányos berendezkedés kivívása volt.

Március 15-e 1928-ban vált hivatalos keretek közt megtartott nemzeti megemlékezéssé. A kommunisták az 1950-es években eltörölték, majd később újra visszaállították a szigorúan meghatározott keretek közti megünneplését. A rendszerváltozás után az Országgyűlés nyilvánította hivatalos nemzeti ünneppé az 1991. évi VIII. tv. alapján, amelyet a 2012-es Alaptörvény is megerősített. (tovább…)

Brüsszelt meg kell állítani!

2017. március 15. szerda

Fidesz.hu

Brüsszelt meg kell állítani!

Brüsszelt meg kell állítanunk, határainkat meg kell védenünk, a kormányzati felelősséget továbbra is a nemzeti erők kezében kell tartani – szögezte le Orbán Viktor.

Március 15. a cáfolhatatlan bizonyíték, hogy mi voltunk, vagyunk és leszünk, ez a mi diadalunk – hangsúlyozta a kormányfő a Magyar Nemzeti Múzeumnál rendezett március 15-i díszünnepségen. Egyúttal kiemelte: mi itt, a Kárpát-medencében, kultúrák, birodalmak, civilizációk ütközőzónájában a lehető legnagyobb diadallal büszkélkedhetünk.

(tovább…)

Huszonöt éves az első magyar Opel Astra

2017. március 14. kedd

ORIGO, Mr.Gabee, Csepel.info

Forrás: Opel

Huszonöt éve, azaz 1992. március 13-án, Antall József miniszterelnökkel a kormány mögött legördült a szentgotthárdi gyártósorról a modern idők első magyar személyautója.

Szentgotthárdon azóta is készülnek motorok és hengerfejek a különböző Opel modellekhez. Sőt, szinte napra pontosan húsz évvel az első magyarországi projekt bejelentése után az Opel újabb beruházást indított, amelynek révén a világ egyik legkorszerűbb, legrugalmasabb motorgyára épült fel Szentgotthárdon alig több mint két év alatt.

(tovább…)

1956-os Csepeli Büszkeségpont

2017. március 13. hétfő

Csepeli Városkép, Mr.Gabee

Csepel történelme

2017. március 13. hétfő

Csepel.info, Mr.Gabee17238976_380375055676036_962422793_n

Csepel történelmi rovatunkban ismét egy történelmi fotót mutatunk be.

Köszönjük a fotót Mocsár Lajosnak

125 éve született a véres kezű kommunista diktátor

2017. március 10. péntek

Csepel.info

Rákosi 1962-es kihallgatásán önuralmát elveszítve, sokáig “vonyított, mint a fába szorult féreg”, mert nem tudta elfogadni, hogy ő “már nem a kiválasztottak egyike”. Kihallgatói “úgy tekintettek rá, mint egy faképnél hagyott haramiavezérre” – írja a Múlt-kor. Hiába volt az egykori diktátor ekkor már nevetséges, 1956-ig milliók életét keserítette meg vagy tette tönkre. Rákosi 1892. március 9-én született.

Utódja, Kádár is sok embert gyilkoltatott meg vagy tett tönkre, de az ő ideje alatt a személyi kultusz enyhébb formáját alkalmazták.

Megújul a csepeli Olvasó munkás szobor

2017. március 9. csütörtök

Csepel.info

Ritka felvétel: Olvasó munkás hósapkában

Megújul a csepeli Béke tér, és vele az 1951-ben készült Olvasó munkás szobor – értesült a Csepel.info.

Bár a csepeli önkormányzatban a balliberális pártok a totális ellenállás jegyében a fejlesztéseket nem szokták támogatni, a közelmúltban megtört a jég. A városatyák a Béke tér megújításáról döntöttek, méghozzá egyhangú támogatással. Borbély Lénárd polgármester javaslatára, 25 millió forintból teszik rendbe a teret. Az ott álló Olvasó munkás szobor rekonstrukciója mellett a teljes zöldfelület felfrissül, és új köztéri bútorokat is kihelyeznek. A szobor 1951-ben készült, akkor még a kommunista párt kultúrpolitikáját hirdetve, de végül egyike lett azoknak az alkotásoknak, amelyek az utókor szemszögéből is valódi értéket képviselnek. (tovább…)

Csepel történelme

2017. március 6. hétfő

Csepel.info Mr.Gabee

received_376269182753290

Mai történelmi rovatunkban egy kísérleti (házi építésű) M IX-es szerelvény a csepeli vonalon a Boráros téren 1962.

Forrás. www.forum.index.hu

Bölcsőnk, a Duna – ismeretterjesztő előadás

2017. február 28. kedd

FSZEK, Mr.Gabee, Csepel.info

2017. március 2-án 17 órától a Sétáló utcai Könyvtár szeretettel meghív minden érdeklődőt a Helytörténeti esték c. előadássorozatunk következő programjára. 

  • Az előadás címe: Bölcsőnk, a Duna
  • Előadók: Dr. Bolla Dezső és Zémann István (Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület)/
A rendezvényen hallhatunk Közép-Európa leghosszabb folyójáról és Csepel szimbiózisáról, a szigetünket körülölelő folyam, a Kis-Duna és a Nagy-Duna flórájának és faunájának, valamint a csepeli hajózás -kiemelten a Csepeli Nemzeti és Szabadkikötő- történetéről források és képek alapján.

Budafoki úti híd

2017. február 28. kedd

 

V39endre, Mr:Gabee, Csepel.info

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Most, amikor az Olimpia megtorpedózásával a Galváni úti híd is valószínűleg elszállt, csepeli helytörténészként fontosnak tartom, hogy minden lehetőség szerint szorgalmazzam a BUDAFOKI ÚTI HÍD megépítésének mielőbbi elkezdését.

Sokakban alakult ki az a vélemény, hogy Önkormányzatunk vezetésének erőteljesebben kellene szorgalmaznia 3 fontos közlekedési ügyet : 1. a HÉV mindeképpeni megmentését ; 2. A BUDAFOKI ÚTI HÍD sürgős megépítését ; 3. A Gerincút folytatását déli irányban Csepel ritkán beépített területein. (tovább…)

Megfélemlítésre épített rendszer – A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

2017. február 25. szombat

Csarnai Márk, Metszet.info

gulag1

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett 58/2000. (VI. 16.) számú határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták el a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, mely az első lépés volt a kommunista egyeduralom kiépítése felé. 

1947. február 25-én a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKgP) főtitkárát, ahol nyolc évet töltött fogságban. A szovjetellenes kémkedéssel és ellenkormány alakításával megvádolt politikus letartóztatása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket, és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Az 1997-ben Párizsban megjelent, hat szerző által jegyzett „A kommunizmus fekete könyve” becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában a halálos áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozatai azok is, akiket bebörtönöztek, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, vagy akiket vallási hovatartozásuk miatt üldöztek, vagyis mindenki, akiket a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

(tovább…)

Út- és Hídproblémák Csepelen

2017. február 25. szombat

V39Endre, Mr.Gabee, Csepel.info

y-ut

A CSEPEL szigeten lévő községünk összeköttetése a Dunán kívüli területekkel mindenkor nehézségekbe ütközött. A XIX. század második felében elkészült Gubacsi-zárógát volt az első lehetőség közúton való átkelésre, bár e létesítményt elsődlegesen árvízvédelmi okok miatt készítették, Ráczkeve környéki déli párjával együtt.

1924-ben elkészült a GUBACSI HÍD. Elbontották a zárógátat, mivel a Kis Duna zsilipjei is elkészültek. 1927-ben elkészült a KVASSAY HÍD. De a Nagy Dunán legfeljebb kompon lehetett átkelni és ez azóta is így van. A komp csak személyszállításra, vagy legfeljebb kerékpárszállításra alkalmas. (tovább…)

1956-os Csepeli Büszkeségpont

2017. február 23. csütörtök

Csepeli Városkép, Mr.Gabee