‘Történelem’ kategória archívum

Csepeli szobor, ami furább, mint gondolnád

2021. szeptember 20. hétfő

Csepel.info

A “Gyerekek”, másik forrásunk szerint “Játszó gyerekek” szobor a Csepeli Strandfürdő bejáratánál, a fürdő területén látható. Sok tízezer csepeli látta minden alkalommal, amikor strandolni érkezett. Túlnyomó többségük nem sejtette mit ábrázol valójában, mitől különleges ez az alkotás.

Mi azonban találtunk egy cikket, amely az alkotó, Vilt Tibor szobrairól szól, kiemelve ezt a csepeli alkotást, amely életművének talán legfontosabbja volt. Az alábbiakban ebből a cikkből idézünk: (tovább…)

Kurva ország, Őszöd 15: elcsalták a jövőt Gyurcsányék

2021. szeptember 17. péntek

Origo

15 évvel ezelőtt, 2006. szeptember 17-én került nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc őszödi hazugságbeszéde. Miután kiszivárgott a botrányos, trágár hangfelvétel, Gyurcsány terrorral és erőszakkal akarta megtartani a hatalmát. Nem rettent el attól sem, hogy lovasrohamot vezényeljen, ártatlan emberek szemét lövesse ki, fiatalokat alázzon meg és zárasson rácsok mögé hetekre indok nélkül.

Fontos, hogy emlékezzünk arra, hogy mi történt 2006 őszén, hiszen a rendőrterror mögött álló főszereplő, a bukott miniszterelnök jelenleg is a baloldal vezetője, és vissza akar jutni a hatalomba.

(tovább…)

Dr. Bolla Dezső 84 éves

2021. július 27. kedd

Mr.Gabee, Csepel.info

Forrás: keyframe.nava.hu

Mr.Gabee információi szerint ma ünnepli születésnapját Dr. Bolla Dezső helytörténész Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület alapítója és elnöke, aki Győrben született, majd 2002-ben aranydiplomában részesült. 1953 januárjában a Finommechanikai Vállalatnál a lokátor technika területen kezdett el dolgozni üzemmérnökként.

1964-ben a Központi Fizikai Kutató Intézetben helyezkedett el, az ionizáló sugárzások méréstechnikájával és műszerezettségével foglalkozott tudományos csoportvezetőként. 1977-1979-ben megszerezte Villamosmérnöki Karunkon a Digitális elektronikai szakmérnöki oklevelét. 1997-ig kábeltelevíziós vonalon, azok építőelemeinek tervezésével foglalkozott, időközben elnyerte a Híradástechnikai Tudományos Egyesület elektronikai szakértő címét. (tovább…)

Tegnap történt – Csepel történelme

2021. július 16. péntek

Mr.Gabee. Csepel.info

 

Mr.Gabee történelmi rovatának mai részében egy nagyon érdekes fotót mutatunk be, mely napra pontosan július 16-án készült.

 Budapest, 1976. július 16. Jegenyesor Csepel kertvárosi részében, háttérben az új lakótelep panelházai. MTI Fotó: Horváth Péter
A mai rovat anyagát ezúttal is Mocsár Lajos, oldalunk egyik nagyon kedves olvasója állította össze, és ajánlotta szerkesztőségünk figyelmébe. Köszönjük szépen.

Döntetlen a világbajnok ellen!

2021. június 19. szombat

Megtörtént az amire senki nem számított! Soha nem csüggedünk! Soha nem térdelünk!

A meccset általános pesszimizmus előzte meg, hiszen mégis a világ legerősebb csapata ellen léptünk pályára.

(tovább…)

Csepel történelme

2021. május 27. csütörtök

Mr.Gabee. Csepel.info

Mr.Gabee történelmi rovatában ismét egy nagyon érdekes fotót mutatunk be.

1951. Boráros tér, HÉV végállomás, háttérben a Concordia gőzmalom szállító-szalag hídja, jobbra a Ganz-MÁVAG Hídgyár telepe, a Petőfi híd építésénél (Nagy Zsolt Levente gyűjteményéből

A mai rovat anyagát ezúttal is Mocsár Lajos, oldalunk egyik nagyon kedves olvasója állította össze, és ajánlotta szerkesztőségünk figyelmébe. Köszönjük szépen.

15 éves Gyurcsány titkos őszödi beszéde – itt a teljes felvétel

2021. május 26. szerda

Origo, Csepel.info

Gyurcsány Ferenc 15 éve, 2006. május 26-án mondta el zárt ajtók mögött az őszödi beszédét, amelynek későbbi kiszivárgása leleplezte a hazugságokra alapozott kormányzását. A beszéd kiszivárogtatásával Gyurcsány előbb a Fideszt vádolta, majd úgy tett, mintha őszinte és nyílt beszéd lett volna. 

A hangfelvételt szeptemberben küldték el ismeretlenek a magyar sajtónak, azt követően, hogy a Gyurcsány-kormány történelmi megszorításokat vezetett be. Gyurcsány sem akkor, sem azóta nem kért bocsánatot az elhangzottakért, azért, hogy becsapta a választókat. A beszéd miatt tüntetéshullám tört ki, Gyurcsány utasítására pedig a rendőri vezetők az 1956-os forradalom évfordulóján lovasrohamot vezényeltek a békés megemlékezők ellen, és több ember szemét kilőtték. Az őszödi beszéd a hazugságbeszéd jelképe lett.

(tovább…)

Járvány 120 éve: hamisították a vakcinaigazolványt, és oltás ellen kampányolt a korabeli DK

2021. április 28. szerda

Dívány, Csepel.info

Utcai vakcina-ellenőrző pont: aki lebukott, annak kemény bírságot kellett fizetnie

Oltásellenesek és az oltás mellett kampányolók harca, védettségi igazolás: erről szóltak a hírek 120 évvel ezelőtt az Egyesült Államokban. Belegondolni is szörnyű, de az oltás úgy történt, hogy a páciensek karját szikével megvágták, és a sebbe a tehenek himlőhólyagjából származó váladékot csepegtettek. Mi a mostani oltás a 120 évvel ezelőttihez képest?

Olyan sokan haltak bele a himlőbe, hogy csak igazolással mehettek dolgozni, iskolába, szórakozni. A városi tömegközlekedést is az igazolás felmutatásával lehetett igénybe venni. Az oltás és a szigorú rendelkezések ellen klubok, szervezetek alakultak. A “korabeli DK” tiltakozott a kötelező vakcina és a védettségi igazolások ellen, melyeket nagyüzemben hamisítottak. Alábbiakban a Dívány cikkét olvashatják.

(tovább…)

Teljesen átépítik a Citadellát – Parkok, teraszok várják majd a látogatókat

2021. április 25. vasárnap

A régészeti feltárások után megkezdődött a Citadella és közvetlen környezetének átépítése. A látványterveken is jól látható, hogy az egykori erőd falait több helyen megnyitják, átjárhatóvá teszik. Új kilátóteraszokat, parkokat, zöldterületeket alakítanak ki az erődön és az udvarában. A tervek szerint a teljes beruházás 2023-ra készül el.

A Citadella felújításának előkészítésként már megtörtént az állapotfelmérés, valamint az átfogó régészeti kutatás. Ennek során számos értékes lelet került elő, többek között római és török kori érmék, a XIX. századi Csillagda alapjai és egy Európában is ritkaságnak számító, I. világháborús légvédelmi ágyútalp.
(tovább…)

Ma van a magyar zászló és címer napja

2021. március 16. kedd

Csepel.hu

Az Országgyűlés 2014. december 16-án a magyar zászló és címer napjává nyilvánította március 16-át.

A képviselők 155 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadták el a határozatot, mely szerint “az Országgyűlés, fejet hajtva mindazon emberek, közösségek és emlékük előtt, akik e zászló és címer alatt harcolva életüket, szabadságukat adták a magyar nemzetért, vagy e zászló és címer tisztelete miatt szenvedtek bármilyen sérelmet vagy hátrányt, Magyarország zászlaja és címere iránti tisztelettől vezérelve, megbecsülésének kifejezése érdekében a nemzeti színről és ország címeréről szóló 1848. évi XXI. törvénycikk elfogadásának emlékére, március 16. napját a magyar zászló és címer napjává nyilvánítja”.

 

(tovább…)