‘Történelem’ kategória archívum

Városi legenda – Lenin is használta a csepeli szikratávírót

2019. október 14. hétfő

Bors

Idén 105 éve, hogy megszületett a magyar rádiózás alapja. A csepeli szikratávírón keresztül legendás üzenetváltások történtek. A szerkezet békeajánlatot küldött az oroszoknak, közvetített a trianoni békeszerződés során, de még Lenin is ezzel váltott eszmecserét.

Csepel történelme – hol járunk?

2019. október 12. szombat

Mr. Gabee, Csepel.info

Forrás: Facebook

Mr.Gabee mai történelmi rovatos bejegyzésében egy találós kérdést hoztunk:

A találós kérdés egyszerű: Pontosan hol vagyunk Csepelen, mit ábrázol és mikor készülhetett a fenti kép?

“Hazudtunk reggel, éjjel meg este” – 13 éve tudtuk meg, milyen böszmeségekre volt képes a Gyurcsány-kormány

2019. szeptember 17. kedd

Pesti Srácok

Ma pontosan tizenhárom éve annak, hogy kiszivárgott az őszödi beszéd, ami Gyurcsány Ferencnek és a kormányának a bukását, majd a hazai baloldal azóta is tartó válságát eredményezte.

Az évforduló kapcsán Kiszelly Zoltán politológus a Magyar Nemzetben jelentetett meg összegző, múltidéző jegyzetet. A politológus szerint az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése megmagyarázta, hogy a Gyurcsány-kormány miért csinált teljesen mást, mint amit ígért. Utána következő önkormányzati választás pedig lehetőséget kínált a csalódott embereknek arra, hogy politikai úton, demokratikus eszközökkel mondhassanak véleményt a történtekről. (tovább…)

Szeptember 1 – A II. világháború kitörésének emléknapja

2019. szeptember 2. hétfő

ORIGO

1939. augusztus 31-én este a rendkívül feszült nemzetközi helyzetben bombaként robbant a hír, hogy lengyel támadás érte az akkor Németországhoz tartozó Gleiwitz város rádióállomását, és több más német célpontot a lengyel határ mentén.

A kortársak nem tudhatták, hogy valójában a németek álltak a provokációk mögött, amit Németország közvetlen háborús okként használt Lengyelország ellen.

(tovább…)

Csepel történelme

2019. augusztus 23. péntek

Csepel.info, Mr.Gabee,

img2123

Csepeli HÉV M IX-es motorvonata a Szabadkikötő úti töltésen a Boráros tér felé tartva. 1970 körül.

(forrás: Németh Zoltán Ádám gyűjteménye: veke.hu/files/21/img2123.jpg)

Csepel történelme – Akkor és most

2019. augusztus 18. vasárnap

Mr. Gabee, Csepel.info

Foto: Csepel Anno Fényképek és Emlékképek facebook oldal

10 érdekesség a legendás Csepel Művekről

2019. augusztus 14. szerda

tripsinthecity.blog.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

csepelmuvek0.jpg

Nincs az az ember, aki ne hallott volna a több mint 120 éves Csepel Művekről. Egy korszak ikonikus gyártelepe volt, ahol sok tízezer ember kereste meg a mindennapi betevőre valót.

Viharos évtizedeket, világégéseket élt túl, s bár egykori fénye igencsak megkopott, még ma is a figyelem középpontjába tud kerülni. Összegyűjtöttünk a legendás gyárról tíz olyan érdekességet, amit csak kevesen tudhatnak. (tovább…)

Csepel történelme – Csepel katasztrófája

2019. augusztus 13. kedd

Nepszava.hu, Mr.Gabee. Csepel.info

A nap, amelyen harmincezer kilogramm lőszert robbant fel Csepelen – A robbanás ereje a földhöz és a gépekhez csapta a közeli gyárakban dolgozó munkásokat.

Az alábbiakban a Népszava 1926. augusztus 13-ai számából idézünk
(tovább…)

Augusztus 6. – A hirosimai atomkatasztrófa

2019. augusztus 6. kedd

Csepel.info, népszava

Hét évtizeddel ezelőtt a világ belépett a nukleáris pusztítás korszakába: az Egyesült Államok 1945. augusztus 6-án, illetve 9-én atombombát dobott le két japán városra, Hirosimára és Nagaszakira. A katonai szakértők és történészek napjainkig vitatják, csakugyan elkerülhetetlenül szükség volt-e a két nukleáris csapásra. Háborúban azóta nem vetettek be atombombát, de a nukleáris fegyvertől mentes világ talán megvalósíthatatlan álom marad.

A második világháború már véget ért az európai hadszíntéren 1945 nyarára, de Ázsiában még nem. Japán hallani sem akart a megadásról, a háttérben teljesíthetetlen feltételeket szabott a fegyverletételre. Az Egyesült Államok haditervei elkészültek a távol-keleti szigetország lerohanására, s vállalt kötelezettségének megfelelően a Szovjetunió is készen állt harcba szállni az ázsiai fronton. Amerikában attól tartottak, hogy hatalmas véráldozattal, egyes becslések szerint akár egymilliós emberveszteséggel járt volna a Japán elleni szárazföldi invázió, s akár hosszú évekig is elhúzódhattak volna a harcok. (tovább…)

73 éves a forint

2019. augusztus 1. csütörtök

Google, Mr.Gabee

1945 őszén a Magyar Kommunista Párt megtette az infláció felszámolására irányuló első intézkedéseket, és az Állami Pénzverő 1945 októberében megbízatást kapott egy új forgalmi pénz terveinek elkészítésére. Amíg a tervezés gyorsan haladt, a gyártáshoz szükséges anyagok és eszközök előteremtése a nehéz gazdasági helyzetben korántsem volt ilyen egyszerű.

A forint és a különböző címletű filléres érmék verése 1946 januárjában kezdődött meg. Mivel a nemesacél a Kossuth-híd építéséhez volt nélkülözhetetlen, a verőtövek készítéséhez kilőtt harckocsik tengelyeit szerelték ki és darabolták fel. 1946. július 3-án az akkori magyar kormány tagjai, Tildy Zoltán köztársasági elnök vezetésével meglátogatták az Állami Pénzverőt, és megtekintették a verőgépek és az ott dolgozók munkáját.

(tovább…)