2008. augusztus havi archívum

Hosszabbodik a parlagfűszezon?

2008. augusztus 31. vasárnap

Stop.hu

Parlagfű Csepelen

A több csepeli parlagfűért azonban aligha a klímaváltozás felelős

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a klímaváltozást okolhatjuk a parlagfű-allergiások hosszabb szenvedéséért is. A legújabb kutatások alapján az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Társaság szerint a globális felmelegedés és az üvegházhatás felelős a hosszabb parlagfű szezonért és a magasabb pollenkoncentrációért.

Az ezzel a témával foglalkozó Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóirat szeptemberi számában Dr. Richard W. Webber, a Társaság Levegőbizottságának elnöke kijelentette, hogy “most már számos bizonyíték van arra, hogy a klímaváltozásnak hatása volt és lesz egyes allergén növényekre.”-írja a MediPress. (tovább…)

Reggeli nélkül az agy sem indul be

2008. augusztus 31. vasárnap

Origo.hu

Reggeli

 Sokan csak a nyaraláskor reggeliznek

A magyarok jelentős része nem reggelizik, pedig reggeli nélkül az agy nem fog, egy csomó betegség kockázata megnő és a munkaidő egy része is az energiapótlásra megy el. Volt olyan idő Magyarországon is, amikor 8 óra helyett 9-kor kezdődött a munka, hogy nyugodtan fel lehessen készülni a napra. Ma viszont már azért kell küzdeni, hogy meggyőzzék a gyerekeket: a pörköltön túl is van élet.

“Aki reggel 8-ra jár dolgozni, 6-kor kel, 7-kor kelti a gyerekeit, hogy 8-ra beérjen mindenki az iskolába és a munkahelyére. A reggeli kapkodásba nem fér bele a reggeli” – mondta az [origo]-nak Huszár András gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének (HGYE) elnöke. (tovább…)

Hétfőn becsengetnek – idén sem olcsó az iskolakezdés

2008. augusztus 31. vasárnap

MTI, Mno.hu

Már csak néhány napig pihenhetnek a diákok, hétfőn megkezdődik a 2008/2009-es tanév. A közoktatásban 1 millió 363 ezer tanuló ül be az iskolapadba, mintegy 18 ezerrel kevesebben, mint az előző évben.

Az országos tanévnyitót vasárnap délután Hatvanban tartják a Damjanich János Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban. A tanévet ünnepélyes keretek között Hiller István szakminiszter nyitja meg. (tovább…)

Az SZDSZ és az MDF nem kér Gyurcsány programjából – a többség sem hisz neki

2008. augusztus 31. vasárnap

Inforadio.hu, Index.hu

Fodor Gábor

Az SZDSZ elnöke az Indexnek interjút is adott

Az SZDSZ elutasítja Gyurcsány Ferenc cselekvési programját – jelentette ki a párt elnöke az ügyvivői testület Rácalmáson tartott kétnapos ülését követően. Az MDF szintén azt közölte: összességében nem támogatható a koncepció.

Fodor Gábor közölte: pártja szerint a program nem az ország, hanem Gyurcsány Ferenc túlélését szolgálja. (tovább…)

Nő a parlagfű a Kis-Duna parton – csak a marketing volt fontos?

2008. augusztus 29. péntek

Csepel.info

Pampa

Igazi “szafari-hangulat” az Elephant telkén: se kényszervágás, se büntetés?

Közel egy hónappal ezelőtt, augusztus 2-án Szenteczky János, a csepeli vagyonkezelő vezetője, a kerület MSZP-alelnöke kerékpártúrára hívta a csepelieket. „Elsősorban a Kis-Duna-part élővilágát, természeti adottságait, és főleg ezeknek a rombolását szeretnénk dokumentálni, majd azokat eljuttatni az illetékes hatóságok, szervezetek részére” – ígérték a túraszervezők.

A Csepel.info két napja ellenőrző túrára indult, vajon az MSZP-alelnök Szenteczky János vezette Csevak – mint az egyik legfontosabb illetékes szerv – a túra után valóban kiemelt figyelemmel kezelte-e a Kis-Duna partot. Nagyobb rendet és tisztaságot kerestünk, de leginkább lenyíratlan fűerdőt, benne nagyon sok, rendkívül allergén parlagfüvet találtunk. Hasonló következtetésekre jutott a Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Közhasznú Egyesület is, amely hiába jelentette a Csevak felé a problémákat, nem történt semmi. (tovább…)

Bécsben olcsóbb a távfűtés, de itthon emelik az árát

2008. augusztus 29. péntek

Napi Gazdaság, Fn.hu, Csepel.info

Távhő

A földgáz árának emelése miatt Budapesten 3-4 százalékkal drágulhat a távfűtés novembertől, ami már most is drágább a magyar fővárosban, mint Bécsben – írta a Napi Gazdaság.

A csepel.info beszámolói szerint a tavalyi ígérettel szemben – olcsóbb távfűtést ígértek – januárban sokkoló fűtési számlák érkeztek, májusban már volt egy emelés, augusztus 1-jétől egy újabb, és még karácsony környékén is jöhet egy. (tovább…)

Ma temették el a lezuhant mentőhelikopter pilótáját

2008. augusztus 28. csütörtök

Inforadio.hu

Mentőstemetés

Fotó, képgaléria: Inforadio.hu

Ma délben, Csepelen temették el a lezuhant mentőhelikopter pilótáját. A férfi a a szerencsétlenség második áldozata, korábban a mentőszolgálat ápolója vesztette életét.

A helikopter egy hónappal ezelőtt egy kétéves, égési sérülést szenvedett gyermekkel Budapestre tartott Paksról, amikor a gép 300 méteres magasságból egy gabonatáblába zuhant. (tovább…)

Csepelre száműzték a roma családot: támogatja az MSZP és az SZDSZ?

2008. augusztus 28. csütörtök

Mno.hu, Privátbankár.hu

Makai

Makai István roma képviselő élesen elítélte a ferencvárosi “cigánymentesítést”, de az MSZP és az SZDSZ nem akarja meggátolni a romák Csepelre telepítését

A Fővárosi Közgyűlés szocialista és szabad demokrata képviselői MSZP-s és SZDSZ-es frakciója, a cigány érdekképvisletek véleményét figyelmen kívül hagyva, egyaránt bojkottálta a Ferencvárosból Csepelre átköltöztetett 17 fős roma család visszaköltöztetése ügyében Németh Szilárd által összehívott ülést. A fideszes politikus elmondta: mint illetékes szakbizottsági elnököt a kitelepítettek képviselői keresték meg. Makai István, a Fővárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés egyetlen cigány képviselője szerint az eset annak a folyamatnak lehet a része, amelynek során a belső kerületeket, így például a felújított Ferencvárost “cigánymentesítik”.

Németh Szilárd, a szakbizottság fideszes elnöke egy, a Ferencvárosból Csepelre átköltöztetett 17 fős roma család visszaköltöztetését kezdeményezte a IX. kerület polgármesterénél. A bizottsági elnök az ügyben a testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte augusztus 28-ra. A csütörtöki ülésre meghívást kapott az érintett lakosokon kívül a két kerületi polgármester és a főpolgármester is, de ők nem jelentek meg. (tovább…)

Sokkoló gázárak jönnek

2008. augusztus 28. csütörtök

Vg.hu, Index

Az év végéig a gáz importára 20-30 százalékkal emelkedhet, így ősszel újabb jelentős, kétszámjegyű fogyasztói áremelés jöhet. A jövő nyári végleges piacnyitás további komoly drágulást hozhat, akkortól mindenkinek a piaci árat kell fizetnie.

Könnyen elképzelhető, hogy a hazai gázfogyasztók az ősszel kétszámjegyű gázáremeléssel találják szemben magukat. A jövő év derekán, a gázpiac-nyitás teljessé válásakor ismét változhat a gáz ára. Az EMFESZ Kft. kereskedelmi és marketingigazgatóját, Biczók Andrást arról kérdezte a Világgazdaság, milyen fogyasztói gázárakra kell számítanunk 2009 júliusától. (tovább…)

„Kipisilték” a kutyák a sétányok lámpáit

2008. augusztus 28. csütörtök

Csepel.info

Sétányok

Senki nem gondolná, milyen veszélyes is lehet itt sétálni

Életveszélyesek a sétányok Akácfa utcai, a garázssor mellett álló villanyoszlopai – értesült a Csepel.info. A kutyapisi szabályosan körbekorrodálta a világítótestek oszlopait, amit pedig a házikedvencek maró vizelete elkezdett, a vandálok fejezik be: a környékbeliek szerint éjszakai tivornyáikra időnként a lámpák rongálásával teszik fel a koronát.

Senkinek nem ajánljuk, hogy a sétányok garázssor melletti részein sétáljon egyedül, a kutyájával vagy főképp a gyerekével. Az egyik, korábban kidöntött lámpaoszlop helyén most csak egy földből kikandikáló elektromos vezeték, köznyelven „birkózógép” áll. A vicces nevű, ámde életveszélyes vezetékcsonkot a környéken lakók egyáltalán nem nézik jó szemmel, csak egy darázscsalád döntött úgy, hogy otthonául választja.  (tovább…)