2008. augusztus havi archívum

Hosszabbodik a parlagfűszezon?

2008. augusztus 31. vasárnap

Stop.hu

Parlagfű Csepelen

A több csepeli parlagfűért azonban aligha a klímaváltozás felelős

Egy nemrégiben megjelent tanulmány szerint a klímaváltozást okolhatjuk a parlagfű-allergiások hosszabb szenvedéséért is. A legújabb kutatások alapján az Amerikai Allergia, Asztma és Immunológia Társaság szerint a globális felmelegedés és az üvegházhatás felelős a hosszabb parlagfű szezonért és a magasabb pollenkoncentrációért.

Az ezzel a témával foglalkozó Journal of Allergy and Clinical Immunology folyóirat szeptemberi számában Dr. Richard W. Webber, a Társaság Levegőbizottságának elnöke kijelentette, hogy “most már számos bizonyíték van arra, hogy a klímaváltozásnak hatása volt és lesz egyes allergén növényekre.”-írja a MediPress. (tovább…)

Reggeli nélkül az agy sem indul be

2008. augusztus 31. vasárnap

Origo.hu

Reggeli

 Sokan csak a nyaraláskor reggeliznek

A magyarok jelentős része nem reggelizik, pedig reggeli nélkül az agy nem fog, egy csomó betegség kockázata megnő és a munkaidő egy része is az energiapótlásra megy el. Volt olyan idő Magyarországon is, amikor 8 óra helyett 9-kor kezdődött a munka, hogy nyugodtan fel lehessen készülni a napra. Ma viszont már azért kell küzdeni, hogy meggyőzzék a gyerekeket: a pörköltön túl is van élet.

“Aki reggel 8-ra jár dolgozni, 6-kor kel, 7-kor kelti a gyerekeit, hogy 8-ra beérjen mindenki az iskolába és a munkahelyére. A reggeli kapkodásba nem fér bele a reggeli” – mondta az [origo]-nak Huszár András gyermekorvos, a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének (HGYE) elnöke. (tovább…)

Hétfőn becsengetnek – idén sem olcsó az iskolakezdés

2008. augusztus 31. vasárnap

MTI, Mno.hu

Már csak néhány napig pihenhetnek a diákok, hétfőn megkezdődik a 2008/2009-es tanév. A közoktatásban 1 millió 363 ezer tanuló ül be az iskolapadba, mintegy 18 ezerrel kevesebben, mint az előző évben.

Az országos tanévnyitót vasárnap délután Hatvanban tartják a Damjanich János Szakközépiskola, Szakiskola és Kollégiumban. A tanévet ünnepélyes keretek között Hiller István szakminiszter nyitja meg. (tovább…)

Az SZDSZ és az MDF nem kér Gyurcsány programjából – a többség sem hisz neki

2008. augusztus 31. vasárnap

Inforadio.hu, Index.hu

Fodor Gábor

Az SZDSZ elnöke az Indexnek interjút is adott

Az SZDSZ elutasítja Gyurcsány Ferenc cselekvési programját – jelentette ki a párt elnöke az ügyvivői testület Rácalmáson tartott kétnapos ülését követően. Az MDF szintén azt közölte: összességében nem támogatható a koncepció.

Fodor Gábor közölte: pártja szerint a program nem az ország, hanem Gyurcsány Ferenc túlélését szolgálja. (tovább…)

Nő a parlagfű a Kis-Duna parton – csak a marketing volt fontos?

2008. augusztus 29. péntek

Csepel.info

Pampa

Igazi “szafari-hangulat” az Elephant telkén: se kényszervágás, se büntetés?

Közel egy hónappal ezelőtt, augusztus 2-án Szenteczky János, a csepeli vagyonkezelő vezetője, a kerület MSZP-alelnöke kerékpártúrára hívta a csepelieket. „Elsősorban a Kis-Duna-part élővilágát, természeti adottságait, és főleg ezeknek a rombolását szeretnénk dokumentálni, majd azokat eljuttatni az illetékes hatóságok, szervezetek részére” – ígérték a túraszervezők.

A Csepel.info két napja ellenőrző túrára indult, vajon az MSZP-alelnök Szenteczky János vezette Csevak – mint az egyik legfontosabb illetékes szerv – a túra után valóban kiemelt figyelemmel kezelte-e a Kis-Duna partot. Nagyobb rendet és tisztaságot kerestünk, de leginkább lenyíratlan fűerdőt, benne nagyon sok, rendkívül allergén parlagfüvet találtunk. Hasonló következtetésekre jutott a Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Közhasznú Egyesület is, amely hiába jelentette a Csevak felé a problémákat, nem történt semmi. (tovább…)

Bécsben olcsóbb a távfűtés, de itthon emelik az árát

2008. augusztus 29. péntek

Napi Gazdaság, Fn.hu, Csepel.info

Távhő

A földgáz árának emelése miatt Budapesten 3-4 százalékkal drágulhat a távfűtés novembertől, ami már most is drágább a magyar fővárosban, mint Bécsben – írta a Napi Gazdaság.

A csepel.info beszámolói szerint a tavalyi ígérettel szemben – olcsóbb távfűtést ígértek – januárban sokkoló fűtési számlák érkeztek, májusban már volt egy emelés, augusztus 1-jétől egy újabb, és még karácsony környékén is jöhet egy. (tovább…)

Ma temették el a lezuhant mentőhelikopter pilótáját

2008. augusztus 28. csütörtök

Inforadio.hu

Mentőstemetés

Fotó, képgaléria: Inforadio.hu

Ma délben, Csepelen temették el a lezuhant mentőhelikopter pilótáját. A férfi a a szerencsétlenség második áldozata, korábban a mentőszolgálat ápolója vesztette életét.

A helikopter egy hónappal ezelőtt egy kétéves, égési sérülést szenvedett gyermekkel Budapestre tartott Paksról, amikor a gép 300 méteres magasságból egy gabonatáblába zuhant. (tovább…)

Csepelre száműzték a roma családot: támogatja az MSZP és az SZDSZ?

2008. augusztus 28. csütörtök

Mno.hu, Privátbankár.hu

Makai

Makai István roma képviselő élesen elítélte a ferencvárosi “cigánymentesítést”, de az MSZP és az SZDSZ nem akarja meggátolni a romák Csepelre telepítését

A Fővárosi Közgyűlés szocialista és szabad demokrata képviselői MSZP-s és SZDSZ-es frakciója, a cigány érdekképvisletek véleményét figyelmen kívül hagyva, egyaránt bojkottálta a Ferencvárosból Csepelre átköltöztetett 17 fős roma család visszaköltöztetése ügyében Németh Szilárd által összehívott ülést. A fideszes politikus elmondta: mint illetékes szakbizottsági elnököt a kitelepítettek képviselői keresték meg. Makai István, a Fővárosi Cigány Kisebbségi Önkormányzat és a Fővárosi Közgyűlés egyetlen cigány képviselője szerint az eset annak a folyamatnak lehet a része, amelynek során a belső kerületeket, így például a felújított Ferencvárost “cigánymentesítik”.

Németh Szilárd, a szakbizottság fideszes elnöke egy, a Ferencvárosból Csepelre átköltöztetett 17 fős roma család visszaköltöztetését kezdeményezte a IX. kerület polgármesterénél. A bizottsági elnök az ügyben a testület rendkívüli ülésének összehívását kezdeményezte augusztus 28-ra. A csütörtöki ülésre meghívást kapott az érintett lakosokon kívül a két kerületi polgármester és a főpolgármester is, de ők nem jelentek meg. (tovább…)

Sokkoló gázárak jönnek

2008. augusztus 28. csütörtök

Vg.hu, Index

Az év végéig a gáz importára 20-30 százalékkal emelkedhet, így ősszel újabb jelentős, kétszámjegyű fogyasztói áremelés jöhet. A jövő nyári végleges piacnyitás további komoly drágulást hozhat, akkortól mindenkinek a piaci árat kell fizetnie.

Könnyen elképzelhető, hogy a hazai gázfogyasztók az ősszel kétszámjegyű gázáremeléssel találják szemben magukat. A jövő év derekán, a gázpiac-nyitás teljessé válásakor ismét változhat a gáz ára. Az EMFESZ Kft. kereskedelmi és marketingigazgatóját, Biczók Andrást arról kérdezte a Világgazdaság, milyen fogyasztói gázárakra kell számítanunk 2009 júliusától. (tovább…)

„Kipisilték” a kutyák a sétányok lámpáit

2008. augusztus 28. csütörtök

Csepel.info

Sétányok

Senki nem gondolná, milyen veszélyes is lehet itt sétálni

Életveszélyesek a sétányok Akácfa utcai, a garázssor mellett álló villanyoszlopai – értesült a Csepel.info. A kutyapisi szabályosan körbekorrodálta a világítótestek oszlopait, amit pedig a házikedvencek maró vizelete elkezdett, a vandálok fejezik be: a környékbeliek szerint éjszakai tivornyáikra időnként a lámpák rongálásával teszik fel a koronát.

Senkinek nem ajánljuk, hogy a sétányok garázssor melletti részein sétáljon egyedül, a kutyájával vagy főképp a gyerekével. Az egyik, korábban kidöntött lámpaoszlop helyén most csak egy földből kikandikáló elektromos vezeték, köznyelven „birkózógép” áll. A vicces nevű, ámde életveszélyes vezetékcsonkot a környéken lakók egyáltalán nem nézik jó szemmel, csak egy darázscsalád döntött úgy, hogy otthonául választja.  (tovább…)

Gyurcsány újracsomagolt ötlete: élt egy napot?

2008. augusztus 28. csütörtök

Index.hu, Inforadio.hu

Lesz-e bukta?

 A többség a buktát választaná

Éles kritikával illetik neves adószakértők és a makroelemző Gyurcsány Ferenc kormányfő adócsomagját. Alig található benne pozitív elem, ám hibás, diszfunkcionális, az eredeti céllal szembenő annál több, sőt, több intézkedés hiányzik is az akciótervből, vélik. No meg hiába a fogadkozás, kezdődik a lazítás és nőni fog az államháztartási deficit.

Tartalmaz néhány jó irányú lépést a kormányfő által most felfestett többéves adócsomag, de ez az összes pozitívum, ami elmondható a programról; maga a pakk édeskevés, hogy érdemi hatást gyakoroljon a gazdasági versenyképességre és a szürke- és feketegazdaság érezhető visszaszorulására – így lehet összefoglalni neves adószakértők és egy elemző igen udvarias véleményét Gyurcsány Ferenc miniszterelnök legújabb csomagjáról. (tovább…)

Visszaköltöztetné a kitelepített romákat a fővárosi Fidesz

2008. augusztus 27. szerda

Független Hírügynökség, Hírszerző

Beköltöztek

 A Szent László utcai ingatlan

A Ferencvárosból Csepelre átköltöztetett 17 fős roma család kitelepítési határozatának visszavonását kezdeményezi a főváros szakbizottságának fideszes elnöke a IX. kerület polgármesterénél. Az erről szóló határozati javaslatot csütörtökön, a Fővárosi Közgyűlés ülése előtt tárgyalja az önkormányzat esélyegyenlőségi, foglalkoztatáspolitikai és kisebbségi bizottsága.

Németh Szilárd, a bizottság fideszes elnöke azért kezdeményezte a testület rendkívüli ülésének összehívását, mert augusztus elején egy 17 fős roma családot a Ferencvárosból átköltöztettek egy 52 négyzetméteres csepeli lakásba. (tovább…)

Kolonics György sírjánál tisztelegtek

2008. augusztus 27. szerda

Sporthirado.hu

A sírhelynél

A fogadás után első útjuk a temetőbe vezetett

A pekingi olimipiáról bronzéremmel hazatérő Kozmann György, Kiss Tamás kenupáros is részt vett a SYMA rendezvényközpontban megrendezett fogadáson, majd első útja a Farkasréti temetőbe vezetett. Virágot vittek Kolonics György sírjához. Az Atomerőmű SE kajak-kenu szakosztályának szép számú küldöttsége is elkísérte az arannyal felérő bronzot szerzett sportolókat.

Kozmann György az olimpia előtt a ferihegyi repülőtéren azt nyilatkozta, jó érzésekkel szertne majd távozni a kínai fővárosból. Ez a vágya valóra vált a paksi illetőségű kenusnak. (tovább…)

Akit szeret Gyurcsány, csak az lehet BKV-vezér?

2008. augusztus 27. szerda

Népszabadság

Megosztotta a fővárosi MSZP-t a Gyurcsány Ferenccel rossz viszonyban lévő Kocsis István, aki a jelek szerint mégsem biztos befutó a BKV vezérigazgatói pályázatán. Ha ki is nevezik, akkor sem kap teljesen szabad kezet.

Bár a héten lejár a határidő, egyelőre nincs döntés a BKV új vezérigazgatójáról; a városháza gazdasági bizottsága tegnapi ülésén egyetlen hiányzó kormánypárti voks miatt nem támogatta, hogy a biztos befutónak tartott Kocsis István kinevezéséről szóló javaslatot napirendre vegyék. Andó Sándor (MSZP) ugyanis ezt nem szavazta meg, és mivel a napirendre vételhez minősített többség volt szükséges – Dancs Gábor (SZDSZ) lemondása miatt átmenetileg eggyel kevesebb kormánypárti tagja van a grémiumnak -, a javaslatot így a bizottság nem is tárgyalhatta meg. Somlyódy Csaba (MSZP) elnök ma reggelre rendkívüli bizottsági ülést hívott össze, de még így sem vehető biztosra, hogy Kocsis kinevezéséről döntés születik. (tovább…)

Új köntösben Gyurcsány régi ígérete

2008. augusztus 27. szerda

Csepel.info, Index.hu

 


szólj hozzá: Best of Gyurcsány 1

Ez lett a 2006-os kampányígéretekből: most jön a 2009-es kampány

A 2006-os választások előtt a miniszterelnök már előjött egy öt éves adócsökkentési tervvel, amelyet azonban – mint később kiderült – Gyurcsány és az MSZP csak a választók átverésére, megtévesztésére talált ki, és minden mondata hazugság volt. A több éve tartó, kaotikussá vált gazdaságpolitika és a sorozatos adónövelések után a kormány most leporolta és átírta ígéreteit: az alábbiakban az újabb, a korábbiakhoz hasonlóan javarészt a következő kormányzatra rátestált adócsökkentési elképzeléseket olvashatják az Index.hu tolmácsolásában. Kíváncsian várjuk, hogy Gyurcsány többi, hosszú távú elképzeléséhez hasonlóan az újabb sokéves adócsökkentési terv hány hónapig fog élni.

Évente 300 milliárddal csökkentené a kormány az adóterhet 3-4 esztendő leforgása alatt, ezt ígéri a miniszterelnök által holnap bemutatandó adócsomag. Nagyobb lépések a személyi jövedelemadó-táblát érintik, főleg a sávtolás révén, a cégeknek pedig a különadó eltörlésével és bizonyos feltételek mellett igénybe vehető tb-járulékcsökkentéssel kedveskedne a kabinet. Trükkös megoldást is bevetnének a hiánynövekedés megakadályozása érdekében. Adóamnesztia körvonalazódik. A csomag egy-két év alatt azonban kimúlhat. (tovább…)