‘Vallás’ kategória archívum

Fellobbant az adventi gyertya első lángja Csepelen

2022. november 28. hétfő

Csepel.hu

Csepel adventi koszorúján fellobbant az első gyertyaláng a Szent Imre téren felállított betlehemi jászolnál.

A hitet szimbolizáló gyertyát Borbély Lénárd polgármester gyújtotta meg.
(tovább…)

Születésnapot és szerzetesi jubileumot ünnepeltek a Kalocsai Iskolanővérek

2022. július 6. szerda

Magyarkurir.hu

A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata által fenntartott csepeli Szent József Otthonban július 4-én kettős ünnepet ültek: Máriai Franciska M. Romuálda szerzetesnővér 97. születésnapját és szerzetesi fogadalmának 75. jubileumát ünnepelték. Az alábbiakban a Kalocsai Iskolanővérek általános főnöknője, Dávid M. Bernadette nővér beszámolóját közöljük.

Máriai Franciska M. Romuálda szerzetesnővér 97. születésnapját és szerzetesi fogadalmainak 75. jubileumát az otthon melletti Jézus Szíve-plébániatemplomban hálaadó szentmisével ünnepelték, melyet Burányi Roland és Kispál György plébános mutatott be.

(tovább…)

Templomok és imaházak Csepelen

2022. május 16. hétfő

Csepel.hu

A csepeli templomok érdekes világáról tartott előadást Fabó Beáta, a Budapesti Városvédő Egyesület templomtörténeti csoportjának vezetője az Összetartozás Háza – Trianon emlékkiállítás Erdősor úti épületében pénteken. A vendégeket Borbély Lénárd polgármester köszöntötte. Az eseményen Tenk András, a Csepeliek a csepeliekért Egyesület alelnöke egy 1893-ból származó értékes imakönyvet ajándékozott a Csepeli Helytörténeti Gyűjteménynek.

Bemutatták a Budapest templomai – Csepel című könyvet, amelynek megjelenését a csepeli önkormányzat támogatta, s amelyet kedvezményes áron lehet megvásárolni az Összetartozás Házában. Köszönetet mondtak Fabó Beátának a könyv létrehozásáért és Bolla Dezső történésznek a lektorálásért. (tovább…)

Ferenc pápa Orbánnak: Az a szolgálat, hogy félmillió menekültet befogadtatok

2022. április 22. péntek

Mandiner

A Szentatya Szent Márton bronzplakettet ajándékozott Orbán Viktornak.

Pontosan 11 órakor érkezett a Szentatya dolgozószobájába Orbán Viktor, majd zárt ajtók mögött kezdődött a két fél közötti megbeszélés. A tárgyalás végén bevezették a terembe Orbán Viktor feleségét és kíséretét, majd sor került a kölcsönös ajándékozásra. A magyar miniszterelnök egy 1750-ben nyomtatott angol-latin nyelvű nagyheti imakönyvet ajándékozott a Szentatyának, továbbá egy kötetet Bartók Béláról, egy másikat pedig az ő műveivel. „Minthogy a magyar nyelvet rajtunk kívül kevesen beszélik, ezért magyar zenét hoztam ajándékba, mert aki ezt hallgatja, az megérti a szívünket” – mutatta be a különleges CD-sorozatot Orbán Viktor a pápának,

(tovább…)

Ferenc pápa elítélte az „ideológiai gyarmatosítást” és az „eltörlés kultúráját”

2022. január 11. kedd

Mandiner

„A sokszínűség védelmének nevében végül majd eltörlünk mindenfajta önazonosságot” – fogalmazott a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa a Vatikánban szolgálatot teljesítő diplomáciai testület tagjai előtt hétfőn elmondott újévi beszédében elítélően kijelentette, hogy egyes közintézményekben „ideológiai gyarmatosítás” folyik, és megfogalmazása szerint ez az „eltörlés kultúrájának” egyik megjelenési formája is.

(tovább…)

Ökumenikus Imahét január 16-tól

2022. január 5. szerda

Csepel.hu

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2022. január 16-23. között szervezi az Ökumenikus Imahetet.

Az országos nyitó istentisztelet a tervek szerint 2022. január 16-án vasárnap 18.00 órakor kezdődik a Deák téri evangélikus templomban. Igét hirdet Dr. Erdő Péter bíboros és Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke. A liturgiában szolgálnak a MEÖT tagegyházainak vezetői. (tovább…)

Fellobbant a harmadik gyertya lángja

2021. december 13. hétfő

Csepel.hu

Az örömöt szimbolizáló gyertyát Pákozdi József alpolgármester gyújtotta meg tegnap Csepel adventi koszorúján. Az érdeklődőknek Mosolygó Dénes görögkatolikus pap mondta el gondolatait.

A görög katolikus egyház örömvasárnap az ószövetségi ősatyák vasárnapját ünnepli – hangsúlyozta.

 

(tovább…)

Ilyen volt az első csepeli adventi gyertyagyújtás

2021. december 10. péntek

Csepel.info

Ábel Attila alpolgármester 2010-es fotói itt nézhetők meg

2010 decemberében sok-sok év után először volt Csepelnek karácsonyfája, és először volt adventi gyertyagyújtás a csepeli önkormányzatnál. Idén a harmadik gyertya meggyújtása vasárnap 16 órakor lesz az önkormányzat épülete előtt. Mindenkit szeretettel várnak!

A betlehemi jászol 2011 decemberére készült el, és akkor épített először jégpályát is az önkormányzat, méghozzá a Szent Imre téren, a buszpályaudvar mellett. A 2010-es adventi gyertyagyújtás képein láthatók közül sajnos azóta sokan meghaltak.

Kiálltak az egyházak: a házasság egy férfié és egy nőé, az ember nő és férfi

2021. december 9. csütörtök

Mandiner

A Karácsonyra készülve, valamint a Hanuka gyertyáinak fényében reagáltak az egyre erősödő társadalmi vitákra a zsidó és keresztény gyülekezetek.

Közös nyilatkozatot adott ki 14 darab egyház valamint hitközség arról, miszerint szerintük

a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg:

(tovább…)

Ma van mindenszentek napja

2020. november 1. vasárnap

Csepeli Hírmondó

A katolikus egyházban november elseje, mindenszentek ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja.

A történelem folyamán mindenszentek napja szorosan összekapcsolódott az ősi kelta Samhain pogány ünneppel, mely a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette. Úgy hitték, hogy az elhunytak lelke ezen az éjszakán vándorol át a holtak birodalmába. A keresztény közösségek egyes településeken a pogány hagyományt követve megemlékeztek az elhunyt katolikus szentekről, így a pogány halottakra emlékező ünnep mindenszentek ünnepeként élt tovább.