2020. október havi archívum

Átmenetileg szünetel az EU TAJ kártyák kiállítása

2020. október 31. szombat

BFKH, Mr.Gabee, Csepel.info

2020. október 30. és november 4. között a Kormányhivatali ügyfélszolgálatokon (így a kormányablakokban és a “kormányablakbuszokban” is) – szakrendszeri fejlesztések miatt – az EU TAJ kártyák kiállítása, illetve új kártya kiadása előtt a 30 napon belül lejáró EU kártya korlátozása átmenetileg szünetel.

Felhívjuk  továbbá szíves figyelmüket, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása érdekében az ügyfélszolgálatokon az óvintézkedések betartásával történik az ügyfélfogadás

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk – Fontosabb információk

2020. október 31. szombat

BTI, Mr. Gabee, Csepel.info

Közeleg mindenszentek és halottak napja, az elkövetkező napokban sokan látogatnak ki a temetőkbe, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek.

A katolikus egyházban november elseje, mindenszentek ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja. A történelem folyamán mindenszentek napja szorosan összekapcsolódott az ősi kelta Samhain pogány ünneppel, mely a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette. Úgy hitték, hogy az elhunytak lelke ezen az éjszakán vándorol át a holtak birodalmába. A keresztény közösségek egyes településeken a pogány hagyományt követve megemlékeztek az elhunyt katolikus szentekről, így a pogány halottakra emlékező ünnep mindenszentek ünnepeként élt tovább. Halottak napját a keresztény egyház hivatalosan 998-ban celebrálta először önálló ünnepként, de már az időszámításunk szerinti 3. századtól megtalálhatók az ünnepre vonatkozó feljegyzések. November 2-án, halottak napján az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekre emlékezünk. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált általános, felekezetektől független emléknappá.

(tovább…)

Meghalt Sean Connery

2020. október 31. szombat

HVG, Mr.Gabee, Csepel.info

90 éves korában elhunyt Sean Connery – írja a BBC. A színész, akinek leghíresebb szerepe James Bond volt, emellett olyan filmekben játszott, mint a Hegylakó, A rózsa neve, az Indiana Jones vagy A domb. Az IMDb adatbázisa szerint összesen 90 filmben szerepelt, ezek közül az Aki legyőzte Al Caponét című alkotásban nyújtott alakításáért Oscar-díjjal jutalmazták.

Sean Connery 1930. augusztus 25-én született Edinburgh-ban, színészkarrierje 19 évesen indult. 1962-ben kapta meg az első James Bond, a Dr. No címszerepét, a 007-es ügynököt összesen hét filmben alakította.

91 éves lenne Bud Spencer

2020. október 31. szombat

WIKI, Mr.Gabee

bud-spencer01

Ma, azaz október 31-én ünnepelné 91. születésnapját Bud Spencer, született Carlo Pedersoli (Nápoly, 1929. október 31. – Róma, 2016. június 27.) olasz úszó, vízilabdázó, színész, akit aPiedone-filmekből, spagettiwesternekből és a Terence Hill-lel közös filmjeiből ismernek. Az első olasz úszó, aki 100 m-es gyorsúszásban egy perc alatti eredményt ért el.

Anyanyelve tulajdonképpen a nápolyi nyelv, ezt ő maga vallja is. Albumot is jelentetett meg dalaiból, ahol énekel olaszul és nápolyiul egyaránt. A Piedone Afrikában c. filmben, amikor megkérdezik Piedonét (azaz Spencert), hogy ő olasz-e, azt feleli: Nem, nápolyi vagyok. Édesapjának akkoriban vasgyára volt a nápolyi kikötőben, de amikor a gyár előtt horgonyzó hajó egy baleset során felrobbant, a család hirtelen tönkrement. Nyolcévesen lett tagja a helyi úszóklubnak, ahonnan aztán Rómába igazolt, amikor a család 1940-ben a fővárosba költözött.

(tovább…)

Ma éjszaka van Halloween

2020. október 31. szombat

Wii,Mr. Gabee

A halloween ősi kelta hagyományokból kialakult ünnep, amit elsősorban az angolszász országokban tartanak meg október 31. éjszakáján, bár mára már az egész világon elterjedt.

Az ünnep őse a pogány kelta boszorkányok, kísértetek és egyéb démonok ünnepe a samhain volt október 31-én, amely egy kelta halálisten, a druidák istene Crom Cruach(en) kultuszában gyökerezik. A május 1-jei beltane ünnep az október 31-ei samhain ünnep „ellenpontjaként” az esztendő „napos” felének eljövetelét jelentette, amin emberáldozatokat is bemutattak a druidák (tovább…)

56 éve avatták fel a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Otthont

2020. október 31. szombat

Csepel.info

Márton napi vigasságok 2019-ben

A korabeli plakát tanúsága szerint 65 évvel ezelőtt, 1964. október 31-én, szombaton avatták fel a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Otthont.

A csepeliek által csak „Ragyásnak” hívott művelődési ház a rockkoncertjeivel, táncestjeivel, helytörténeti gyűjtemények állandó kiállításaival, művészeti szakköreivel, ismeretterjesztő előadásaival, kisfilmes fórumaival és az elsőként létrehozott Magányosok Klubjával országosan elismert és népszerű intézménnyé vált. (tovább…)

Hazatérhetett a kórházból a csepeli polgármester

2020. október 30. péntek

Csepel.info

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere szombat óta volt kórházban koronavírus által okozott kétoldali tüdőgyulladás miatt.

Az alábbiakban az ő bejegyzését olvashatják. (tovább…)

Koccanásos baleset történt a II. Rákóczi Ferenc úton

2020. október 30. péntek

Mr. Gabee, Csepel.info

 

Koccanásos baleset történt pénteken délután a II.Rákóczi Ferenc út és az Erdősor utca találkozásánál található lámpás kereszteződésében.

A balesetben egy Skoda Octavia és egy Mitsubishi suv találkozott. Az eset nagy mértékben akadályozta a péntek délutánonkent így is tetemesnek mondható II. Rákóczi Ferenc út forgalmát.

A „beszoktatásnak” vége, hétfőtől szigorúan büntetik a szabálytalankodókat

2020. október 30. péntek

Híradó.hu

„A nagy bajban lévőknek januárig kell kitartaniuk, áprilisban pedig nagy valószínűséggel győzelmet hirdethetünk a koronavírus ellen” – jelentette ki a kormányfő. Hétfőtől új időszámítás kezdődik.

„Magyarországon sem könnyű a helyzet, de számos nyugat-európai országban még nagyobbak a koronavírus okozta problémák” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint egy csütörtöki uniós megbeszélésen az EU vezetői kísérletet tettek arra, hogy összehangolják a járvány elleni védekezésüket.

(tovább…)

Nincs áram Csepel egyes részein

2020. október 29. csütörtök

Mr. Gabee, Csepel.info

Több olvasó jelezte szerkesztőségünkbe, hogy Csepel több pontján nincs áram csütörtök este.

Ha az Ön lakóhelyén sincs áram, írja meg a fórumba.