‘Oktatás’ kategória archívum

Megkezdődött a Posztógyár utcai tanuszoda bontása

2022. szeptember 19. hétfő

Csepel.hu

Ma reggel elindult a Posztógyár utcai tanuszoda bontása. Mint ahogy az önkormányzat korábban beszámolt róla, az elmúlt években, noha sokat költöttek a karbantartására és a fenntartására, az uszoda döbbenetesen rossz állapotba került.

A teljes tartószerkezet elrohadt. Statikai vélemény szerint pedig nem csak baleset, de életveszélyes is az építmény. Ezért az épület további biztonságos működését nem lehetett a továbbiakban garantálni.
(tovább…)

Megszűnhet a kötelező emelt szintű érettségi

2022. szeptember 7. szerda

eduline.hu

2024-től nem lesz kötelező az emelt szintű érettségi az egyetemi-főiskolai felvételihez.

A tervek szerint a felsőoktatási intézményeknek több beleszólásuk lesz a hallgatók kiválasztásába, 100 pontról az intézmények dönthetnek, így újra lehetnek szóbeli felvételik.

(tovább…)

Évnyitó a felújított Katona iskolában

2022. szeptember 1. csütörtök

Csepel.hu

A felújított Katona József Általános Iskolában tartották az idei kerületi tanévnyitó ünnepséget augusztus 31-én.

Az eseményen többek között részt vett: Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármester, Tóth János és Tóth Endre, a Dél- Pesti Tankerületi Központ vezetője és helyettese, Dr. Klinghammer István professzor, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja, Csepel díszpolgára. (tovább…)

Még húsz évig praktizálna dr. Tugyi Klára reumatológus

2022. július 27. szerda

Csepel.hu

A Semmelweis-nap alkalmából polgármesteri elismerésben részesült a már nyugdíjasként gyógyító, 71 esztendős dr. Tugyi Klára, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat reumatológus főorvosa, aki harmincnégy éve dolgozik Csepelen, 1991 óta lakik a kerületben, népszerűségére pedig jellemző, hogy úton-útfélén megismerik és megszólítják az emberek.

Vele beszélgettünk. (tovább…)

Közel százezer fiatal sorsa dőlt el

2022. július 22. péntek

Magyarnemzet.hu

Fiatalok várják a felvételi eredményeket a Pont ott partin (Fotó: Teknős Miklós)

A gazdaságtudományok, a bölcsészettudomány, a műszaki területek, a pedagógusképzés, az orvos- és egészségtudomány, illetve az informatika bizonyult idén is a legnépszerűbbnek a felsőoktatásba jelentkezőknél. A Corvinuson 478 pont, az ELTE-n 475 pont volt a legmagasabban meghúzott határ. A leendő hallgatók a Pont ott partikon és a Felvi.hu oldalán is értesülhettek a ponthatárokról.

A csütörtök este nyilvánosságra hozott felsőoktatási felvételi ponthatárok alapján kiderült, hogy az idei 99 102 jelentkező közül az általános eljárásban kik kerültek be egyetemre vagy főiskolára.  (tovább…)

Iskolakezdési támogatás: július 15-ig igényelhető

2022. július 4. hétfő
Csepeli Hírmondó/Facebook
A csepeli önkormányzat 2017-ben vezette be az iskolakezdési támogatást, mellyel igyekszik megkönnyíteni a családok tanévkezdéssel járó anyagi terheit.
A 15 000 forint értékű iskolakezdési utalványt azok a csepeli lakcímmel rendelkező szülők igényelhetik, akiknek gyermeke szeptemberben kezdi meg általános iskolai tanulmányait az első osztályban.

(tovább…)

Pedagógusok jelentkezését várják

2022. június 22. szerda

Csepel.hu

A kerületi nyári napközis tábort 2022. július 4-e és augusztus 19-e között rendezik meg három helyszínen (Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont, Csepeli Napközis Tábor. Mészáros Jenő Óvoda, Általános Iskola és Egységes Módszertani Intézmény Vénusz utcai telephelye), melynek lebonyolításához idén is várják a pedagógusok jelentkezését.

A táboroztatással kapcsolatos részletek: www.csepelgszi.hu.

(tovább…)

A Weiss Manfréd Technikum sikeres nemzetközi projektjei

2022. június 21. kedd

Mr.Gabee, Csepel.info

Kerületünk legnagyobb szakképző intézménye, a Budapesti Komplex Szakképzési Centrum Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium 2006 óta vesz részt az EU „Egész életen át tartó tanulás” programjaiban. Az ebben az évben lezáruló „Erasmus” projektjükkel együtt már több, mint 500 diákjuk és szaktanáruk vett részt szakmai gyakorlatokon, illetve tanulmányutakon.

2019 és 22 között egy finn (Raahe, Ostrobothnia), egy német (Schwalmstadt, Hessen), két török (Izmír és Kayseri) és egy francia (Cusset, Auvergne) iskola volt partnerük. A villanyszerelő és informatikus diákok 4-4 fős csoportokban utaztak három hetes gyakorlatokra a külföldi iskolák duális partnereihez, a tanárok a partner iskoláknál és azok üzemi képzőhelyein 10 napon át gyűjthettek hasznos szakmai tapasztalatokat.

Az iskola a Tempus Közalapítványtól elnyert támogatás révén e tanévben is folytathatja mobilitási projektjeit, 2022 és 24 között meglévő és újabb (Roskilde, Dánia) partnereihez küldheti diákjait és szaktanárait.

(tovább…)

Diákélmények a záróprojekten

2022. június 14. kedd

Csepeli Hírmondó

Tehetséges tanulók élménybeszámolókat tartottak a „Fedezzük fel újra!” című tehetségfejlesztő projekt zárórendezvényén a Móra Ferenc Általános Iskolában.

Az intézmény a Nemzeti Tehetségkutató Program keretében több mint kétmillió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Miniszterelnökségtől. (tovább…)

Dél-Budapesti Pedagógusnap a Nemzeti Színházban

2022. június 8. szerda

csepel.hu

Elismeréseket adtak át a Dél-Budapesti Pedagógusnapon a Nemzeti Színházban. A regionális szintű pedagógusnapot immár harmadik alkalommal rendezték meg. Az eseményt 2019-ben hívta életre a Dél-Budai, a Dél-Pesti és a Külső-Pesti Tankerület, hogy szakmai szervezetként méltó és igényes programmal ünnepeljék mindazokat, akik hosszú évtizedek óta a katedrán állnak, áldozatos oktató-nevelő munkát végeznek. Idén Csepel és Soroksár önkormányzata több, mint ötszáz óvodapedagógussal, tanítóval és tanárral közösen ünnepelt. A kitüntetéseket Tóth János, a Dél-Pesti Tankerületi Központ vezetője, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere és Bese Ferenc, Soroksár polgármestere adták át.

(tovább…)