‘Érdekes’ kategória archívum

Végh Péter Prokop Péter-díjban részesült

2020. június 30. kedd

Csepel.hu

A 2020. évi Prokop Péter-díjat Végh Péter képzőművész kapta. Az elismerést Ábel Attila alpolgármester, a díj kurátora adta át a polgármesteri hivatalban június 30-án.

A római katolikus pap, író, festő emlékét dr. Prokopp Mária művészettörténész, kuratóriumi elnök idézte fel. Dr. Zámbó Károly római katolikus pap, a díj kurátora a kitüntetett képzőművész munkásságáról szólt. Tevékenységét Erdei Kvasznay Éva képzőművész, díjalapító kurátor méltatta.

(tovább…)

Új mentőautó áll szolgálatba

2020. június 30. kedd

Csepel.hu

Korszerűen felszerelt mentőautót adtak át a Csepeli Mentőállomáson június 30-án. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kormányzati támogatással összesen 256 darab új mentőautót vásárol 2019-20-ban. Ezek egyike a Volkswagen Crafter típusú csepeli esetkocsi is.

A hivatalos átadáson részt vett Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, Borbély Lénárd polgármester és Dr. Engelbrecht Imre az OMSZ regionális igazgatója. Dr. Engelbrecht Imre köszönetét fejezte ki a kormányzati támogatásért, mely lehetővé tette, hogy új mentőautó álljon szolgálatba Csepelen.

(tovább…)

Hétvégi munkálatok a kerületben

2020. június 30. kedd

Csepel.hu

Július 4-én 8.00 órától július 5-e 18.00 óráig a Budapest Közút Zrt. a II. Rákóczi Ferenc úton található Tejút utcai belváros irányú buszmegállójában, valamint a mellett található forgalmi sávban burkolatjavítási munkálatokat végez. 

A munkálatok idejére szükséges a buszmegálló áthelyezése, ami ideiglenesen Tejút utcai kereszteződése előtt kerül kialakításra.

(tovább…)

Július 1-je: köztisztviselők napja és Semmelweis nap

2020. június 30. kedd

 

Szerdán, július 1-jén van a köztisztviselők napja, ami munkaszüneti nap az ott dolgozóknak. A polgármesteri hivatal is zárva tart.

Semmelweis nap, azaz az egészségügyi dolgozók napja miatt ugyanakkor zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők is július 1-jén.

(tovább…)

Nyolcvan éves a Csepel-Királyerdői Református Egyházközség

2020. június 29. hétfő

Csepel.hu

Hálaadó istentisztelettel ünnepelték meg a Csepel-Királyerdői Református Egyházközség fennállásának 80. évfordulóját június 28-án a Királyerdői Református Templomban.

Az eseményen részt vett Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, valamint Ábel Attila a kerület alpolgármestere is.

(tovább…)

Június 29.: A Duna Nemzetközi Napja

2020. június 29. hétfő

Talpalávaló/Facebook, Mr.Gabee, Csepel.info

Ahol minden elkezdődik

Ahol minden elkezdődik… Donaueschingen, Fekete-erdő, Németország

A 2860 kilométer hosszú Duna Európa második leghosszabb és legbővizűbb folyója a Volga után. A középső szakaszán a sebessége lecsökken, a meder kiszélesedik, a budapesti Lánchídnál például körülbelül 350 méterre. Magyarországon a legtöbben ilyennek ismerik a folyót. A Duna Nemzetközi Napján a Talpalávaló facebook oldalának cikkét közöljük.

Szinte könnyekig elérzékenyül az, akinek van szerencséje egyszer eljutni a Németország délnyugati részén fekvő Fekete-erdőbe, de nem a tévésorozatból híressé vált klinika meglátogatása céljából, hanem hogy sétáljon egy nagyot Donaueschingen városkában, ahol egy park közepén találni egy kis kerek-szegélyű medencét, amelyben kristálytiszta víz áll, alján finom homok, és a homokból apró légbuborékok úsznak fel a víz színére. Itt ered ugyanis a Duna. Igazából kicsit arrébb, de fotózni ezt lehet jobban… (tovább…)

TEGNAPI ÚJSÁG: Iphone-t rendelt, köcsögöt kapott

2020. június 26. péntek

Index, Mr.Gabee, Csepel.info

Iphone-t vásárolt egy 23 éves férfi az neten 90 ezer forintért, de az okostelefon helyett teljesen mást talált a postán megérkező csomagjában, írja a police.hu.

M. Norbert fertőszéplaki lakos az egyik ingyenes hirdetőportálon vásárolt, a vételárat a hirdetővel történt megegyezésnek megfelelően utánvétellel egyenlítette ki, miután a csomag postai úton megérkezett. A férfi viszont gyanúsan könnyűnek találta a küldeményt, ezért még a postán felnyitotta és megtekintette annak tartalmát. Meglepetésére a csomagban a várva várt mobiltelefon helyett, egy 7 cm magas, díszes agyagedényt talált. A férfi feljelentése alapján a Soproni Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt. (tovább…)

Június 26 – Kábítószer-ellenes világnap

2020. június 26. péntek

WIKI, Mr.Gabee, Csepel.info

A kábítószer elleni küzdelem nemzetközi napját 1988. június 26. óta évente ezen a napon tartják meg világszerte. Ezen a napon szenvedélybetegségek ellen küzdő szervezetek tartanak prevenciós előadásokat. A nap és az ENSZ 1987-es határozatának egyik fő célja az, hogy az illegális kábítószer-fogyasztást világviszonylatban 50 százalékkal csökkentsék.

Világszerte mintegy 200 millió ember fogyaszt rendszeresen illegális szereket. A drog évente körülbelül 200 ezer ember haláláért közvetlenül felelős. Az utóbbi évekig Európában a leggyakrabban használt kábítószerek a kannabisz-származékok voltak, míg napjainkra jelentősen növekszik a különböző szintetikus, részben még legálisnak számító tudatmódosító szerek használata. Magyarországon 1997 óta tartják hivatalosan a kábítószer-ellenes napot.

A Közvágóhídnál találkozik a Déli körvasút a megújult HÉV-vonalakkal

2020. június 25. csütörtök

A Déli Körvasút fejlesztése során Kelenföld és Ferencváros között egy, – egyes szakaszokon két – új vágánnyal és három vadonatúj vasúti megállóhellyel bővül. Ha elkészül a bővítés, a Déli körvasúton 10-15 percenként járhatnak majd a vonatok.

Az érdi, a budaörsi és a környező budai, vagy akár a kelet-pesti agglomerációból érkezők átszállás nélkül érhetik el nemcsak Budafok-Nagytétényt, Kelenföldet és az újbudai egyetemvárost, de könnyebben elérhetővé válik a pesti oldal, vagyis a Soroksári út térsége és a Népliget is.
(tovább…)

22 éves a netezésre született Windows 98

2020. június 25. csütörtök

INDEX, MR.Gabee, Csepel.info

Huszonkettő éve, 1998. június 25-én jelent meg a boltokban a Windows 98, éppen amikor az internetezés világszerte terjedni kezdett, és ebben az operációs rendszerben már alapból minden összetevő megvolt ahhoz, hogy feltárcsázzuk a netszolgáltatónkat. A Microsoft-vezér Bill Gates április 20-án élőben bemutatta a rendszert Chris Capossela alelnökkel, és ez lett minden idők leghíresebb rendszerleállása:

A csúnya leégés az egész világhoz eljutott, leadták a tévék, és a videó évekkel később is terjedt a netes fórumokon. Erről az esetről pár éve nekünk is mesélt Chris Capossela egy interjúban. (tovább…)