‘Érdekes’ kategória archívum

Szalagavató a Jedlikben

2020. január 28. kedd

Csepel.hu

Csepelen már tavaly október végén elkezdődtek a szalagavató bálok, amelyeken a végzős középiskolásoknak ünnepélyesen feltűzik a szalagot. A fiatal bálozók hagyományosan társastáncokat és keringőt mutatnak be rokonaik jelenlétében, minden családban megörökítésre kerülnek a legemlékezetesebb pillanatok.

A kerületi intézményekben jórészt november és december hónapban tartották a szalagavatókat, azonban a Jedlik Ányos Gimnázium diákjainak idén is január végén rendezték meg a hagyományőrző iskolai programot a Szigetszentmiklósi Városi Sportcsarnokban.

(tovább…)

Időseket köszöntött Csepelen Morovik Attila alpolgármester

2020. január 27. hétfő

Csepel.hu

2020. január 24-én délelőtt Morovik Attila alpolgármester születésnapja alkalmából köszöntötte a 91 éves Pincés Józsefnét, a 90 éves Sándor Józsefnét és a 91 éves Tolnai Lászlónét.

Az ünnepeltek személyre szabott ajándékcsomagokat kaptak, a Kormány pedig egy miniszterelnöki oklevéllel kedveskedett nekik.

(tovább…)

Csepeli illetőségű világrekord született

2020. január 19. vasárnap

Mr. Gabee, Csepel.info

Szombaton délután kerültünk egyik lakója, Szilágyi Zoltán, a Magyar Rekordok Szövetsége által hitelesített rekordot hajtotta végre:

Mátrafüred – Kékes-csúcs oda-vissza  -2 celsius fokban (hőérzet – 10celsius fok), 12km/h szél, félmeztelenül, frissítés nélkül futotta 2:05:30 alatt.

Gratulálunk

Amit tudni akar… a kávéról

2020. január 17. péntek

Agrofórum

Mi mindent nem tudunk arról a növényről, amelynek feldolgozásából megszületik a minden napunkat segítő élvezeti ital, a kávé. Hol és milyen fajtáit termesztik? Milyen eljárásokkal készül? Milyen alternatívája lehet, és pontosan mi az a gyöngykávé?

A kávé felhasználása szempontjából az élvezeti növények csoportjába tartozik. Az ebbe a csoportba tartozó kávéban, kakaóban és teában az a közös tulajdonság, hogy alkaloid tartalmuk következtében fokozzák a fizikai és a mentális teljesítőképességet.

(tovább…)

Ma 77 éve szabadult el a pokol a Don-kanyarban

2020. január 12. vasárnap

PestiSrácok.hu

A második világháborúban a 2. magyar hadsereg hiányos felszerelésű honvédei már nem bírták feltartóztatni a többszörös túlerőt a Don folyónál, a szovjetek 1943. január 12-én megtörték a magyar arcvonalat és néhány hét alatt felmorzsolták seregeinket.

A foglyokat embertelen körülmények között vitték a Szovjetunió belsejébe, legtöbbjük már menet közben életét vesztette. A nemzet egyik legnagyobb huszadik századi tragédiájáról sokáig még csak beszélni sem lehetett, miközben 100-120 ezer család siratta elvesztett szeretteit, sokszor évtizedekig bízva abban, hogy az eltűnt apa, férj, testvér mégis hazatér. A kétszázezerből alig hatvanezren léptek újra magyar földre.

(tovább…)

Így sodorta a katasztrófa szélére a zöld baloldal Ausztráliát

2020. január 12. vasárnap

Az Ausztráliai Önkéntes Tűzoltók Szövetsége nemrég bejegyzésében a zöld-vörös politikai erőket és a mindent átható „zöldbürokráciát” okolta az erdőtüzek miatt, kiemelve a felelőtlen erdőgazdálkodást, a politikai vágyaktól és érzelmektől vezérelt döntéshozatalt, ami lehetetlenné tette a száraz aljnövényzet kontrollált leégetését a hidegebb évszakban.

A vak, liberális zöldpolitika eredménye pedig kézzel fogható: a szénné égett koalákat és a kenguruk kimentését mindenki látta.

(tovább…)

Ezen a napon született J. R. R. Tolkien

2020. január 3. péntek

WIKi, Mr:gabee

Tolkien (foto: libir)

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Dél-Afrika, 1892. január 3. – Oxford, 1973. szeptember 2.) filológus, az Oxfordi Egyetemen az angolszász nyelv professzora 1925 és 1945 között, és az angol nyelv és irodalom professzora 1945-től 1959-ig, de neve a nagyközönség körében inkább írói és költői munkái miatt ismert.

A tudományos életen kívül Tolkient leggyakrabban A Gyűrűk Ura, valamint az ezt megelőző A hobbit (Szobotka Tibor eredeti fordításában A babó) szerzőjeként ismerik. Középfölde eredetével és történelmével foglalkozó könyve, A szilmarilok szintén igen ismert. E művek folyamatos és időtálló népszerűsége alapozta meg Tolkien hírnevét a modern fantasy atyjaként. Kevéssé ismert művei közé tartoznak A sonkádi Egyed gazda,A woottoni kovácsmester, a Bombadil Toma kalandjai valamint a Kóborló és a varázsló című, prózai vagy verses mesék, utóbbi történeteket főként gyermekeinek írta. Ezeken túl számos tudományos munkája kapcsolódik a Beowulf, Sir Gawain és a Zöld Lovag témákhoz. Az „Inklings” („Tintafiak”) irodalmi vitakörhöz tartozott és C. S. Lewis közeli barátja volt. (tovább…)

Éves Budapest bérlet keresi a gazdáját

2020. január 2. csütörtök

A Csepel.info értesülése szerint valaki elhagyta az egész éves Budapest bérletét december 31-én a csepeli Tesco Expresszben( 1212 Csepel Kossuth Lajos u. 70. pennyvel szemben).

(tovább…)

Meghívó Wass Albert emlékestjére

2020. január 2. csütörtök

Csepel.hu

2020. január 8-án szerdán este 18.00 órától a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkban Wass Albert felújított emlékművének ünnepélyes köztéri avatására kerül sor.

(tovább…)

Karácsonyi ajándékosztás csepeli gyermekeknek

2019. december 21. szombat

Csepel.hu

A Radnóti Miklós Művelődési Házban osztották ki a hátrányos helyzetű csepeli gyermekeknek azokat az ajándékokat december 21-én, amelyeket a Szent Erzsébet Jótékonysági Bál bevételéből vásároltak. A gyermekeket és szülőket Borbély Lénárd polgármester köszöntötte.

Elmondta, hogy Csepelen évek óta hagyomány, hogy az Erzsébet bál bevételét jótékonysági célra fordítják. Az ajándékokat Borbély Lénárd és Nagyné Kovács Tímea, a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának (HSZI) intézményvezetője nyújtotta át.

(tovább…)