‘Érdekes’ kategória archívum

Emléktáblát avattak a csepeli HÉV-katasztrófa áldozatainak tiszteletére

2024. április 13. szombat

Csepel.hu

1978. április 13-án, 17 óra 10 perckor szörnyű tragédia történt, amikor a Boráros térre késve érkező HÉV-szerelvény fékhiba miatt belerohant az állomás épületébe. A tömegbalesetben 18 ember meghalt, sokan súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.

A legtöbb csepeli, aki megélte azt a napot, ma is pontosan emlékszik, hol volt, mi történt a baleset idején.  (tovább…)

Elkezdődött az Arany iskola felújítása

2024. április 12. péntek

Csepel.hu

Tovább folytatódik az iskolafelújítási program Csepelen. A napokban elindult az Arany János Általános Iskola felújítása. A beruházás teljes mértékben önkormányzati forrásból valósul meg, tudta meg portálunk.

Az Arany iskola, a Herman, a Mátyás, a Katona és az Eötvös sulik után immáron az ötödik intézmény, amit az önkormányzat felújít. (tovább…)

A legjobbakat díjazták a Csepeli Művészeti Szemlén

2024. április 9. kedd

Csepel.hu

A Csepeli Művészeti Szemlén kiemelt arany minősítést elért diákokat díjazták a polgármesteri hivatalban április 8-án. A művészeti szemlét immár hagyományosan, évtizedek óta rendezi meg a csepeli önkormányzat, a Dél-Pesti Tankerületi Központ és a Szabó Magda Közösségi Tér. Idén csaknem ötszáz pályázatot nyújtottak be, és harmincegyen érdemelték ki a kiemelt arany minősítést. Borbély Lénárd polgármester köszöntötte az ifjú művészpalántákat, a felkészítő pedagógusokat és a szemle szervezőit. Külön kiemelte Szentkirályi Aladár művészeti vezető és Udvardi Beáta, a Szabó Magda Közösségi Tér intézményvezetője tevékenységét.

A pályázóknak háláját fejezte ki, hogy megosztották a közönséggel a művészetek iránti szenvedélyüket és lelkesedésüket. Az esemény remélhetőleg nemcsak örömet szerzett nekik, hanem ösztönözte is őket a művészetek világában való további felfedezésekre és alkotásokra. (tovább…)

Emlékek Zámbó Jimmyről

2024. április 7. vasárnap

Csepel.hu

Május elején ismét megrendezik a Zámbó Jimmy-emlékkoncertet a Csepeli Munkásotthonban.

Ennek kapcsán beszélgettünk az énekes barátjával, zenésztársával, Jankai Béla előadóművésszel, zenei producerrel.

(tovább…)

TudásSziget Csepelen

2024. április 6. szombat

Csepel.hu

Rekordszámú csapat gyűlt össze a péntek esti kvízesten, hogy megmérettesse magát a tudásban és a csapatmunkában egyaránt.

A versenyzőknek különböző témákban kellett helytállniuk. De nemcsak a kérdések voltak izgalmasak, hanem az is, ahogyan a csapattagok együtt dolgoztak, hogy megtalálják a helyes válaszokat.

(tovább…)

Jubileumi tárlat Csepelen

2024. április 5. péntek

Csepel.hu

Erdélyi Sándor festőművész munkáiból nyílt kiállítás április 4-én a Csepel Galériában.

A művész hetvenedik születésnapját ünnepli, ebből az alkalomból került sor a jubileumi tárlatra.

(tovább…)

Németh Ferenc olimpiai bajnok 88 éves

2024. április 4. csütörtök

Csepel.hu

Ma tölti be 88. évét Németh Ferenc, a Csepel SC legendás öttusázója, Csepel legidősebb olimpiai bajnoka. Csepelen született, szüleivel a Kapisztrán János utcában laktak. Benedek Ferenc mesteredző figyelt fel tehetségére, és beszélte rá az öttusára. Mindössze 24 éves volt, amikor 1960-ban egyéniben és csapatban is olimpiai aranyérmes lett Rómában. Csapattársa a másik csepeli legenda, Balczó András volt, aki akkor negyedik lett, valamint Nagy Imre, aki ezüstérmet szerzett egyéniben. Lapunk telefonon köszöntötte fel Németh Ferencet.

„Köszönöm a jókívánságokat, jólesik, hogy nem feledkeztek meg rólam. Az egészségi állapotom nem túl jó, a lábaim nagyon gyengék. Itthon is csak járókerettel járok, ha nem muszáj, nem megyek sehová. Időnként meghívnak sportolói találkozókra, ahová a gyerekeim szoktak elvinni, akik minden nap meglátogatnak. Húsz-harminc éves koromban nem gondoltam volna, hogy idősen ilyen törékeny leszek, de tudomásul veszem, hogy elszállt az idő felettem. Családommal és barátaimmal ünnepeljük meg a születésnapomat” – mondta érdeklődésünkre Németh Ferenc. (tovább…)

Zajlanak az útépítések Csepelen

2024. március 25. hétfő
Csepel.hu
 
Miközben az Arany János utcánál már a vége felé járnak a felújítással, napok óta zajlanak a munkálatok Kapisztrán utcánál. Itt Borbély Lénárd polgármester Tóth Sándor önkormányzati képviselővel járta be a területet ma reggel.
A Toboz utcánál az építés a legintenzívebb fázisban van, egyszerre épül a csapadékvíz-elvezetés és az útpálya, járdafelület is. A földmunkák befejezése után a betonréteg építését kezdik meg. Április végére el is készülhet teljesen az utcaszakasz.

(tovább…)

Több mint 90 évvel ezelőtt érkezett Budapestre a „repülő szivar”, vagyis a Graf Zeppelin

2024. március 25. hétfő

Welovebudapest

Nyolcvanöt éve kötött ki a Graf Zeppelin Csepelen

1931. március 29-én 30 ezer ember rohamozta meg a csepeli repteret, hogy saját szemével győződhessen meg arról, hogy Budapestre érkezik a Graf Zeppelin. A különös repülő szerkezet akkora szenzációt keltett, hogy az Est és a Magyarország napilapok az első oldalon számoltak be az eseményről, amiről nem kisebb név informálta a két újságot és a nagyérdeműt egy egész hosszú cikkekben, mint Karinthy Frigyes. Talán ennyiből is jól látszik, hogy a Zeppelin szinte mindenkit ámulatba ejtett.

Annyit elöljáróban mindenképpen le kell szögezni, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy a Graf Zeppelin átrepült Budapest fölött. 1929-ben és 1930-ban már látható volt a főváros légterében, de akkor csak átrepült fölöttünk. Az első útját még viszonylagos érdektelenség kísérte, ám amikor az égi monstrum a következő évben Görögországból Németországba repült, azzal már a hazai sajtó is foglalkozott. Még egy évvel később aztán már nálunk is megtörtént a csoda: a Graf Zeppelin – vagyis az LZ 127 lajstromjelű léghajó – 1931. március 29-én leszállt Csepelen, a Weiss Manfréd-gyár repülőterén, majd nem sokkal később újra a levegőbe emelkedett.

(tovább…)

Tömegével költöztethet szavazókat Németh Szilárd Csepelre a választások idejére

2024. március 21. csütörtök

Trükközéssel próbálhatja növelni megcsappant szavazótáborát Németh Szilárd. Ennek lényege a tömeges „beköltözés”, amit utoljára 2022-ben, az I. kerületi időközi önkormányzati választáson alkalmaztak. Az is lehetséges, hogy végül ezzel sikerült megnyerni az ottani időközi választást. A fideszes voksturizmus egyik főszereplője most képviselőjelölt Csepelen.

2022-ben időközi önkormányzati választást tartottak az I. kerületben, ahol a Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla mindössze 60 szavazattal nyert az ellenzéki jelölttel, a momentumos Korsós Borbálával szemben. Ezzel a jobboldal került többségbe a képviselő-testületben. Akkoriban több lap is megírta, hogy a voksolás előtti hetekben gyanúsan sokan jelentkeztek be az ottani Ostrom utca 16. szám alatti magánklinika ingatlanaiba, és így szavazatukkal befolyásolhatták a végeredményt. (tovább…)