2012. december havi archívum

A szilveszteri mulatságok története a pogány Rómától napjainkig

2012. december 31. hétfő

Tanyamúzeum.hu

Az óév búcsúztatása és az újév kezdetének megünneplése nem csak napjainkban van szoros összefüggésben a vidám, zajos és főleg bőséges lakomával és sok itallal megtartott mulatással. A pogány Rómában – ahol az évkezdet még március elsejére esett – Janus tiszteletére tartották, aki a be- és kijáratok istene volt és egyben istene minden kezdetnek – az év első hónapjának, minden hónap első napjának és az emberi élet kezdetének is.

Ábrázolásain kulcsokat tart, 365 ujja van az év napjainak megfelelően, valamint ellenkező irányba néző két arca – innen ered a „Janus arcú” kifejezés. Már ebben az időben szokás volt, hogy az emberek jókívánságokat mondtak és ajándékot adtak egymásnak. A szilveszter elnevezés I. Szilveszter pápa (314-335) nevéhez kötődik, aki I. (Nagy) Constantinus római császár (307-337) kortársa volt, ő ismerte el 313-ban a kereszténységet, ami Szilveszter pápasága idején államvallássá lett. A januári évkezdet csak a XIII. Gergely pápa (1572-85) által bevezetett napév szerinti időszámítással honosodott meg Európában. Ezt azonnal elfogadták Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Franciaországban, míg hazánkban, 1587-ben vezették be, de például a protestáns Németország csak 1699-ben járult hozzá használatához. (tovább…)

Az LMP és a 4K! nem kíváncsi Bajnaiékra

2012. december 31. hétfő

Facebook, MTI, Magyar Nemzet

Sem az LMP, sem a 4K! nem jelent meg az Együtt 2014 Mozgalom által szervezett, a januári tárgyalássorozatot megelőző előkészítő találkozón vasárnap – olvasható a mozgalom Facebook-profilján.

„Fontosnak tartjuk, hogy még január 2-a előtt kiderüljön, e két szervezet végül miért nem vett részt a mai egyeztető megbeszélésen, illetve miképpen viszonyulnak a jogállamiságról szóló ellenzéki együttműködéshez” – adta hírül az Együtt 2014 Mozgalom. (tovább…)

Szilveszteri és újévi közlekedési információk

2012. december 31. hétfő

BKV.hu, Csepel.info

2012. december 31-én a járatok a szombati napokon érvényes menetrend szerint közlekednek, normál üzemidőben. Az esti üzemzárást követően a budai területeken valamint Pesten a Hungária körgyűrűn belül közlekedő éjszakai járatok egész éjszaka – néhány kivétellel – megduplázott, kétszeres sűrűséggel közlekednek.

A 901-es, a 908-as, a 914A, a 918-as, a 931-es, a 937-es, a 960-as és a 990-es éjszakai járatokon erre az éjszakára – a várható nagy utazási igényre való tekintettel – feloldjuk az elsőajtós felszállási rendet. (tovább…)

Tömegével fejleszti a kormány a sportlétesítményeket

2012. december 31. hétfő

2008 és 2010 között 17,5 millió forintos állami támogatással két esemény rendezési jogát nyerte el Magyarország, az elmúlt két évben 47 milliós forrással 15 jelentős sportesemény volt itthon

Világgazdaság Online, Csepel.info

A Tüskecsarnok beruházása 1993-ban indult, eredetileg az 1996-ra tervezett budapesti Expóra épült, de azóta sem készült el. Idén márciusban döntött a kormány arról, hogy folytatódhat az addig üresen álló létesítmény építése

A jövő évi büdzsében 4,8 milliárd forintot áll a Nemzeti Sportközpontok (NSK) rendelkezésére a nemrég védetté vált és egyéb sportlétesítmények fejlesztésére. Megújulnak a nemzeti vagyonná vált olimpiai központok is.
Az olimpiai központok – köztük a Budapesti Olimpiai Központ (BOK) – jövő évre tervezett fejlesztésére, illetve ezeknek előkészítésére 4,8 milliárd forintot tervez a 2013-as központi költségvetés az NSK számára. Az intézmény lapunkkal tudatta, hogy ezekbe a tervezett beruházásokba tartozik például a budapesti Tüskecsarnok építésének folytatása is. A büdzsében azonban például nem szerepel az FTC stadion építésének költsége, a debrecenié viszont külön tétel, 9 milliárd forinttal. (tovább…)

Új év, új traffipax

2012. december 30. vasárnap

Csepel.info, Mr. Gabee

Órák kérdése és elérkezünk egy újabb hónaphoz, ez az alkalom viszont különleges. Többek között abból a szempontból, hogy újévet is fogunk írni. Mr. Gabee, oldalunk külsős szerkesztője a tőle megszokott ütemben jelentkezik a legfrissebb traffipax információkkal.

„2013 révén eltűnődhetünk azon, hogy vajon új helyszíneket jelölnek ki sebességmérő helyszínként, vagy maradnak a régi megszokott favorit helyszíneken?” – teszi fel Mr. Gabee a kérdést, melyet a folytatásban megválaszol. (tovább…)

Óévbúcsúztató: ott volt Csepel apraja-nagyja

2012. december 30. vasárnap

Csepel.info

Kovács Ernő videója bepillantást ad arról is, hogy milyen volt a hangulat

Fantasztikus buli kerekedett a Csepelen először megrendezett szombati óévbúcsúsztatón. Több forrásunk is állítja: még nem látott ilyen sok embert – és ilyen sok gyereket – egyszerre a sétáló utcában.

A buli pezsgős köszöntővel kezdődött; Németh Szilárd polgármester kívánt minden csepelinek boldog új esztendőt. Magával ragadó volt az ez után következő zene – és persze a “mirigyes” humor. Kicsik és nagyok énekeltek, perdültek táncra Péter Szabó Szilvia majd az Irigy Hónaljmirigy koncertjén. A bulit egy valóban káprázatos, zenére komponált tűzijáték zárt. A Csepel.hu oldalon itt láthatók képek a rendezvényről.

Letette esküjét az Országgyűlési Őrség

2012. december 30. vasárnap

Százéves demokratikus hagyomány folytatódik

MTI, Fidesz.hu, Csepel.info

Letették esküjüket a január 1-jétől működő Országgyűlési Őrség tagjai a Parlament kupolatermében, a Szent Korona előtt péntek délután. Az Országgyűlési Őrség a 2012. évi XXXVI. törvény rendelkezései alapján 2013. január 1-jével felálló, önálló központi költségvetési szerv. A Fidesz.hu képgalériája megtekinthető itt.

Kövér László üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy a testület tagjai nemcsak munkát, hanem küldetést is vállalnak a legfontosabb nemzeti intézmény, az Országgyűlés védelmével. A házelnök arra kérte az őrség tagjait, hogy legyenek büszkék a küldetésükre, a zászlójukra és az egyenruhájukra, amely összeköti őket a szolgálatukban. (tovább…)

Nox, Irigy Hónaljmirigy és tüzijáték: óévbúcsúztató a csepeli sétáló utcában

2012. december 29. szombat

Csepel együtt is ünnepel

Csepel.hu

Fergeteges műsorral, jó hangulattal várnak minden csepelit december 29-én 17 órától a Sétáló utcába egy fergetegesnek ígérkező óév-búcsúztató bulira. Fellépnek: Péter Szabó Szilvia (NOX) és az Irigy Hónaljmirigy.

Az este tűzijátékkal zárul – invitálja a kerület lakosságát a Csepel.hu. A belépés ingyenes – kár lenne kihagyni.

Részletes program (tovább…)

Változások 2013-ban a tömegközlekedésben: első ajtós felszállás több csepeli viszonylaton is

2012. december 29. szombat

BKK, Csepel.hu

2013 számos változást hoz a fővárosi tömegközlekedésben. Megújul a járműpark: januárban a használtan vásárolt Volvo és Mercedes Citaro autóbuszok, míg májustól az újonnan vásárolt Citarók állnak forgalomba, valamint az elavult ZIU-9-es trolibuszokat a korszerűbb, akadálymentes MAN típusú trolibuszok váltják. 2013 január elsejétől új bérlettípusokat vezetünk be, hogy takarékosabbá és kényelmesebbé tegyük a közlekedést.

Változik több jegy és bérlet ára, a kedvezményes bérletek ára azonban 2013-ban sem nő. Egyszerűsödik a bérlethasználat: januártól személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal is együtt is használhatóak lesznek. A jegyellenőrzés hatékonyságát segítő közterület-felügyelői létszámot 2013-ban tovább bővítjük. A menetrend szerint közlekedő D11-es, D12-es és D13 hajójáratok vonalain téli menetrendet vezetünk be. Újabb buszjáratokon vezetjük be az elsőajtós felszállást. (tovább…)

Ismét nagy siker a csepeli jégpálya: „Olyan, mintha repülnék”

2012. december 29. szombat

Csepel.hu

Tavaly nagy sikere volt a Szent Imre téri jégpályának, így a hideg idő beköszöntével a korcsolya szerelmesei már türelmetlenül várták, hogy ismét birtokba vehessék a buszpályaudvar melletti területet. Volt, aki az elmúlt szezonban a 30×15 méteres jégpályáján annyira ráérzett a csúszkálás ízére, hogy ma már saját korcsolyájával várta a december eleji nyitást.

A délelőtt idén is az iskoláké: az önkormányzat ingyenes pályahasználatot, oktatást és korcsolyabérlést biztosít a tanulóknak. A siklás alapjait a sport mesterétől, Babán Józseftől tanulhatják a fiatalok: az 55-szörös válogatott jégkorongozó először Csepelen lépett a jégre 12 évesen, innen indult a válogatottságot, a vezetőedzőséget és az 1964-es Innsbruckban megrendezett olimpiát is „teljesítő” sportlegenda. „Csepeli születésű vagyok, itt kezdődött minden. Részt vettem egy ifjúsági ügyességi versenyen, ott figyeltek fel rám. Az akkori csepeli sportvezetés buszjáratot indított a Műjégpályához, így kerültem olyan környezetbe, ahol következetesség és magas szakmai színvonal vett körül” – emlékszik az első csúszásokra Józsi bácsi. (tovább…)

Ismét helyreállt a közlekedés a 35-ös, a 36-os, és a 159-es buszok vonalán (Frissítve!)

2012. december 29. szombat

BKK, Csepel.info

Szombaton délelőtt és délután is terelt útvonalon közlekedtek a 159-es buszok. Kimaradtak a Kölcsey utca, Technikus utca, Kossuth Lajos utca megállóhelyek. A délutáni változások a 35-ös és a 36-os viszonylatokat is érintették.

A BKK járatfigyelő tájékoztatása szerint a közlekedés időközben minden vonalon helyreállt.

csepel.info

Géppisztolyos bűnözőket kaptak el Budapesten

2012. december 28. péntek

Mindent tagadnak, de a jelek szerint épp egy postarablásra készültek

MTI, Hír24

Illusztráció

A két 33 éves férfit az egyik XXII. kerületi posta előtt igazoltatták a rendőrök, mert gyanúsak lettek – jelentette be pénteki sajtótájékoztatóján Bató András, a kerületi rendőrkapitányság megbízott vezetője.

Pohner István főtörzsőrmester beszámolója szerint december 21-én járőrtársával a Petőfi Sándor utcában figyeltek fel egy autóra, melynek járt a motorja. Két sapkás férfi ült benne. Igazoltatták őket, és mivel gyanúsan viselkedtek, úgy döntöttek, átvizsgálják a járművet. Az ülésen egy kabát alatt volt az AMD-65 típusú gépkarabély. A kocsiban találtak 82 lőszert, símaszkot, gumikesztyűt, motoros kesztyűt és váltóruhákat is. (tovább…)

Két év börtön fenyegeti Stohlt

2012. december 28. péntek

Bíróság előtt kell bizonyítania állítását az egykori EU2998-as elítéltnek

Blikk, Csepel.info

A nagy sikerű könyvet még be is zúzathatja a bíróság

Stohl András (45) akár két évre is újra börtönbe kerülhet! A Blikk információi szerint a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága feljelentést tett nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás és jó hírnév megsértése miatt a színész ellen a Magyar börtönpokol című könyvben leírtakért.

Ahogy azt korábban már megígérték, nem hagyták szó nélkül a büntetés-végrehajtásnál Stohl András könyvét, amelyben sokszor kínzásokról, rabverésről és alázásokról írt. A sztárból lett EU2998-as elítélt és a könyv írója szerint a kötet „a rideg valóságot tartalmazza, amit Stohl látott”, így bátran néznek szembe bármiféle perrel, mivel közös művük „kordokumentum a magyar börtönök rideg valóságról”. (tovább…)

Gerincút kerékpáros szemmel

2012. december 28. péntek

Youtube, Csepel.info

Meglehetősen kritikus kisfilmet készítettek és tettek fel a Youtube-ra a gerincút mellett megépített kerékpárútról.

A filmet végignézve kétségtelen tény, hogy a jelzőlámpás zöldhullámot nem a kerékpárosokra tervezték (a gerincúton a Weiss Manfréd út felé tartó autósávban szerintünk az autósokra sem). Kérdés azonban, mekkora felháborodást váltana ki, ha a jóval kisebb számú bringás társadalom kapna prioritást ezeknél a jelzőlámpáknál vagy ha nem épültek volna autós kiállók a környéken lakóknak. (tovább…)

Formai hiba miatt megsemmisítette az átmeneti rendelkezéseket az Ab

2012. december 28. péntek

A Fidesz nyitott az Ab véleményére, pontot tesz a vita végére

Inforadio.hu, Mno.hu

Szavazás a Los Angeles-i életmentők központjában, stílusosan – Nagy Britanniától Franciaországon keresztül az USA-ig számtalan helyen van előregisztráció

Az Alkotmánybíróság pénteki határozatában megállapította, hogy az Országgyűlés túllépett a jogalkotási felhatalmazásán, amikor az alaptörvény átmeneti rendelkezései közé olyanokat is beiktatott, amelyek hosszabb távra szóló, általános szabályokat tartalmaznak, ezért a kifogásolt rendelkezéseket – köztük az előzetes választási regisztrációra vonatkozókat – e formai hiányosságok miatt megsemmisítette.

Az Alkotmánybíróság az MTI-hez elküldött közleményében felidézte: Szabó Máté, az alapvető jogok biztosa kezdeményezte, hogy az Alkotmánybíróság vizsgálja meg az alaptörvény egyes átmeneti rendelkezéseinek alkotmányosságát. Az ombudsman indítványában kifejtette, hogy a támadott rendelkezések túllépnek az alaptörvényben az Országgyűlés számára adott jogalkotási felhatalmazás keretein, ezért megsemmisítésüket kérte. (tovább…)