2012. december havi archívum

A szilveszteri mulatságok története a pogány Rómától napjainkig

2012. december 31. hétfő

Tanyamúzeum.hu

Az óév búcsúztatása és az újév kezdetének megünneplése nem csak napjainkban van szoros összefüggésben a vidám, zajos és főleg bőséges lakomával és sok itallal megtartott mulatással. A pogány Rómában – ahol az évkezdet még március elsejére esett – Janus tiszteletére tartották, aki a be- és kijáratok istene volt és egyben istene minden kezdetnek – az év első hónapjának, minden hónap első napjának és az emberi élet kezdetének is.

Ábrázolásain kulcsokat tart, 365 ujja van az év napjainak megfelelően, valamint ellenkező irányba néző két arca – innen ered a „Janus arcú” kifejezés. Már ebben az időben szokás volt, hogy az emberek jókívánságokat mondtak és ajándékot adtak egymásnak. A szilveszter elnevezés I. Szilveszter pápa (314-335) nevéhez kötődik, aki I. (Nagy) Constantinus római császár (307-337) kortársa volt, ő ismerte el 313-ban a kereszténységet, ami Szilveszter pápasága idején államvallássá lett. A januári évkezdet csak a XIII. Gergely pápa (1572-85) által bevezetett napév szerinti időszámítással honosodott meg Európában. Ezt azonnal elfogadták Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában és Franciaországban, míg hazánkban, 1587-ben vezették be, de például a protestáns Németország csak 1699-ben járult hozzá használatához. (tovább…)

Az LMP és a 4K! nem kíváncsi Bajnaiékra

2012. december 31. hétfő

Facebook, MTI, Magyar Nemzet

Sem az LMP, sem a 4K! nem jelent meg az Együtt 2014 Mozgalom által szervezett, a januári tárgyalássorozatot megelőző előkészítő találkozón vasárnap – olvasható a mozgalom Facebook-profilján.

„Fontosnak tartjuk, hogy még január 2-a előtt kiderüljön, e két szervezet végül miért nem vett részt a mai egyeztető megbeszélésen, illetve miképpen viszonyulnak a jogállamiságról szóló ellenzéki együttműködéshez” – adta hírül az Együtt 2014 Mozgalom. (tovább…)

Szilveszteri és újévi közlekedési információk

2012. december 31. hétfő

BKV.hu, Csepel.info

2012. december 31-én a járatok a szombati napokon érvényes menetrend szerint közlekednek, normál üzemidőben. Az esti üzemzárást követően a budai területeken valamint Pesten a Hungária körgyűrűn belül közlekedő éjszakai járatok egész éjszaka – néhány kivétellel – megduplázott, kétszeres sűrűséggel közlekednek.

A 901-es, a 908-as, a 914A, a 918-as, a 931-es, a 937-es, a 960-as és a 990-es éjszakai járatokon erre az éjszakára – a várható nagy utazási igényre való tekintettel – feloldjuk az elsőajtós felszállási rendet. (tovább…)

Tömegével fejleszti a kormány a sportlétesítményeket

2012. december 31. hétfő

2008 és 2010 között 17,5 millió forintos állami támogatással két esemény rendezési jogát nyerte el Magyarország, az elmúlt két évben 47 milliós forrással 15 jelentős sportesemény volt itthon

Világgazdaság Online, Csepel.info

A Tüskecsarnok beruházása 1993-ban indult, eredetileg az 1996-ra tervezett budapesti Expóra épült, de azóta sem készült el. Idén márciusban döntött a kormány arról, hogy folytatódhat az addig üresen álló létesítmény építése

A jövő évi büdzsében 4,8 milliárd forintot áll a Nemzeti Sportközpontok (NSK) rendelkezésére a nemrég védetté vált és egyéb sportlétesítmények fejlesztésére. Megújulnak a nemzeti vagyonná vált olimpiai központok is.
Az olimpiai központok – köztük a Budapesti Olimpiai Központ (BOK) – jövő évre tervezett fejlesztésére, illetve ezeknek előkészítésére 4,8 milliárd forintot tervez a 2013-as központi költségvetés az NSK számára. Az intézmény lapunkkal tudatta, hogy ezekbe a tervezett beruházásokba tartozik például a budapesti Tüskecsarnok építésének folytatása is. A büdzsében azonban például nem szerepel az FTC stadion építésének költsége, a debrecenié viszont külön tétel, 9 milliárd forinttal. (tovább…)

Új év, új traffipax

2012. december 30. vasárnap

Csepel.info, Mr. Gabee

Órák kérdése és elérkezünk egy újabb hónaphoz, ez az alkalom viszont különleges. Többek között abból a szempontból, hogy újévet is fogunk írni. Mr. Gabee, oldalunk külsős szerkesztője a tőle megszokott ütemben jelentkezik a legfrissebb traffipax információkkal.

„2013 révén eltűnődhetünk azon, hogy vajon új helyszíneket jelölnek ki sebességmérő helyszínként, vagy maradnak a régi megszokott favorit helyszíneken?” – teszi fel Mr. Gabee a kérdést, melyet a folytatásban megválaszol. (tovább…)

Óévbúcsúztató: ott volt Csepel apraja-nagyja

2012. december 30. vasárnap

Csepel.info

Kovács Ernő videója bepillantást ad arról is, hogy milyen volt a hangulat

Fantasztikus buli kerekedett a Csepelen először megrendezett szombati óévbúcsúsztatón. Több forrásunk is állítja: még nem látott ilyen sok embert – és ilyen sok gyereket – egyszerre a sétáló utcában.

A buli pezsgős köszöntővel kezdődött; Németh Szilárd polgármester kívánt minden csepelinek boldog új esztendőt. Magával ragadó volt az ez után következő zene – és persze a “mirigyes” humor. Kicsik és nagyok énekeltek, perdültek táncra Péter Szabó Szilvia majd az Irigy Hónaljmirigy koncertjén. A bulit egy valóban káprázatos, zenére komponált tűzijáték zárt. A Csepel.hu oldalon itt láthatók képek a rendezvényről.

Letette esküjét az Országgyűlési Őrség

2012. december 30. vasárnap

Százéves demokratikus hagyomány folytatódik

MTI, Fidesz.hu, Csepel.info

Letették esküjüket a január 1-jétől működő Országgyűlési Őrség tagjai a Parlament kupolatermében, a Szent Korona előtt péntek délután. Az Országgyűlési Őrség a 2012. évi XXXVI. törvény rendelkezései alapján 2013. január 1-jével felálló, önálló központi költségvetési szerv. A Fidesz.hu képgalériája megtekinthető itt.

Kövér László üdvözlő beszédében hangsúlyozta, hogy a testület tagjai nemcsak munkát, hanem küldetést is vállalnak a legfontosabb nemzeti intézmény, az Országgyűlés védelmével. A házelnök arra kérte az őrség tagjait, hogy legyenek büszkék a küldetésükre, a zászlójukra és az egyenruhájukra, amely összeköti őket a szolgálatukban. (tovább…)

Nox, Irigy Hónaljmirigy és tüzijáték: óévbúcsúztató a csepeli sétáló utcában

2012. december 29. szombat

Csepel együtt is ünnepel

Csepel.hu

Fergeteges műsorral, jó hangulattal várnak minden csepelit december 29-én 17 órától a Sétáló utcába egy fergetegesnek ígérkező óév-búcsúztató bulira. Fellépnek: Péter Szabó Szilvia (NOX) és az Irigy Hónaljmirigy.

Az este tűzijátékkal zárul – invitálja a kerület lakosságát a Csepel.hu. A belépés ingyenes – kár lenne kihagyni.

Részletes program (tovább…)

Változások 2013-ban a tömegközlekedésben: első ajtós felszállás több csepeli viszonylaton is

2012. december 29. szombat

BKK, Csepel.hu

2013 számos változást hoz a fővárosi tömegközlekedésben. Megújul a járműpark: januárban a használtan vásárolt Volvo és Mercedes Citaro autóbuszok, míg májustól az újonnan vásárolt Citarók állnak forgalomba, valamint az elavult ZIU-9-es trolibuszokat a korszerűbb, akadálymentes MAN típusú trolibuszok váltják. 2013 január elsejétől új bérlettípusokat vezetünk be, hogy takarékosabbá és kényelmesebbé tegyük a közlekedést.

Változik több jegy és bérlet ára, a kedvezményes bérletek ára azonban 2013-ban sem nő. Egyszerűsödik a bérlethasználat: januártól személyi igazolvánnyal vagy jogosítvánnyal is együtt is használhatóak lesznek. A jegyellenőrzés hatékonyságát segítő közterület-felügyelői létszámot 2013-ban tovább bővítjük. A menetrend szerint közlekedő D11-es, D12-es és D13 hajójáratok vonalain téli menetrendet vezetünk be. Újabb buszjáratokon vezetjük be az elsőajtós felszállást. (tovább…)

Ismét nagy siker a csepeli jégpálya: „Olyan, mintha repülnék”

2012. december 29. szombat

Csepel.hu

Tavaly nagy sikere volt a Szent Imre téri jégpályának, így a hideg idő beköszöntével a korcsolya szerelmesei már türelmetlenül várták, hogy ismét birtokba vehessék a buszpályaudvar melletti területet. Volt, aki az elmúlt szezonban a 30×15 méteres jégpályáján annyira ráérzett a csúszkálás ízére, hogy ma már saját korcsolyájával várta a december eleji nyitást.

A délelőtt idén is az iskoláké: az önkormányzat ingyenes pályahasználatot, oktatást és korcsolyabérlést biztosít a tanulóknak. A siklás alapjait a sport mesterétől, Babán Józseftől tanulhatják a fiatalok: az 55-szörös válogatott jégkorongozó először Csepelen lépett a jégre 12 évesen, innen indult a válogatottságot, a vezetőedzőséget és az 1964-es Innsbruckban megrendezett olimpiát is „teljesítő” sportlegenda. „Csepeli születésű vagyok, itt kezdődött minden. Részt vettem egy ifjúsági ügyességi versenyen, ott figyeltek fel rám. Az akkori csepeli sportvezetés buszjáratot indított a Műjégpályához, így kerültem olyan környezetbe, ahol következetesség és magas szakmai színvonal vett körül” – emlékszik az első csúszásokra Józsi bácsi. (tovább…)