2022. január havi archívum

Megtisztítja a Városgazda a Daru-domb északi részét

2022. január 31. hétfő

Csepel.hu

A csepeli Daru-domb és a Kis-Duna-part nagy részén jelentős fejlesztések történtek az elmúlt években, így a már felújított területek, parkok kiválóan alkalmasak szabadidős tevékenységek megrendezésére, családi programokra, sétálásra és sportolásra.

A Daru-domb északi „csücske” azonban még rendezetlen, ezért is döntött a Városgazda a rendbetétele mellett – tájékoztatta portálunkat a kerület önkormányzati tulajdonú cége. Megtudtuk, a „csücsök” a skate pályától északra eső területet jelenti. (tovább…)

Online is elindult az Ifjúsági tábor közösségi tervezése

2022. január 31. hétfő

Csepel.hu

A csepeli lakosoktól és civil szervezetektől számos kérés érkezett az önkormányzathoz, hogy folytassa a Kis-Duna-part zöld fejlesztését. Az itt élők közül sokan szeretnék, hogy minél több természetközeli helyszín álljon a csepeli családok rendelkezésére közösségi, sportolási és szabadidős céllal.

Ezért a csepeli önkormányzat eldöntötte: a csepeliek elvárásait figyelembe véve, a Hollandi úti Ifjúsági Tábort (régi nevén „úttörőtábort”) teljesen megújítja. „Szeretnénk ide egy minden igényt kielégítő, vízparti pihenő-, sport- és szabadidőparkot varázsolni, ami kerületünk legújabb büszkesége lehet, és mindenben a csepeliek javát szolgálja majd.” – számolt be Borbély Lénárd polgármester, hozzátéve, hogy a csepeli családoknak nagyon fontos, hogy a tavaly újjávarázsolt Napközis Tábor mellett a Hollandi úti Ifjúsági Tábor is megújuljon és a csepeli nyári gyermektáboroknak méltó helyszíne legyen továbbra is.

(tovább…)

Megrongálta a viharos szél a Csepeli Strand sátorkupoláját

2022. január 30. vasárnap

Csepel.info

Viharos erejű szél csapott le Budapestre, és városszerte komoly károkat okozott. Csepelen sem csak áramszünetekkel, de sajnos súlyos károkkal is jár a vihar, ami információink szerint megrongálta a Csepeli Standfürdő sátorkupoláját is.

A viharkár felmérése elkezdődött, a strand bezárt. Amint információink lesznek a károkról, ismét jelentkezni fogunk.

Orbán Viktor: A baloldal túl messzire megy

2022. január 28. péntek

Magyarnemzet.hu

Fotó: Fischer Zoltán/MTI

„Túl messzire ment a baloldal a járványkezelés támadásában” – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában a járvány elleni védekezés ellenzéki támadásaira reagálva. – Ha túl messzire mennek a durvaságban, közönségességben, akkor félreértik a helyzetüket. Ezzel ugyanis a népesség, a nemzet érdekei ellen cselekednek. Akik egy-egy párt nevében beszélnek és dolgoznak, azoknak tudniuk kell, hogy „az egészet” szolgálják – magyarázta.

Azzal, hogy lebeszélik az embereket a megfelelő védekezésről, átlépik azokat a határvonalakat, amelyeket nem szabadna – tette hozzá. A kormányfő felidézte, hogy két éve hozták létre az operatív törzset, ahol felelősségteljes, komoly munka zajlik szakértőkkel, orvosokkal, politikusokkal azért, hogy megmentsék az emberéleteket. Nem azt érdemlik, hogy ilyen durva támadásoknak legyenek kitéve – szögezte le.  (tovább…)

Búcsú huszonkét év után

2022. január 28. péntek

Csepel.hu

Saját kérésére január 31-ig látja el a jegyzői feladatokat dr. Szeles Gábor, aki huszonkét éven át volt a kerület jegyzője. Májusban vonul nyugdíjba, vele beszélgetett a Csepeli Hírmondó.

20 évesen – két év sorkatonai szolgálat után – kezdett első munkahelyén, a Lampart Zománcipari Műveknél dolgozni. 1983-ban került a X. Kerületi Tanácshoz. Eleinte lakásügyi előadóként, majd 1991-től már a Lakásügyi Iroda vezetőjeként dolgozott, és mellette esti tagozaton 1992-ben diplomázott az ELTE jogi karán. (tovább…)

Bíróság: Szenteczky János bűnös

2022. január 27. csütörtök

Csepel.hu

Tizenkét év után született másodfokú bírósági döntés a csepeli lakásmutyi ügy néven elhíresült bűncselekmény-sorozatban csütörtökön. Szenteczky Jánost, az MSZP korábbi elnökét, a Csepeli Vagyonkezelő egykori vezetőjét a bíróság folytatólagosan elkövetett hűtlen kezelés miatt ítélte el. 

A csepeli lakásmutyi során rászorulók helyett kivételezett emberek, közöttük Cs. Mihály akkori rendőrkapitány kaptak titokban és törvénytelenül szociális bérlakásokat. Ezeket a lakásokat törvényesen kizárólag rászorulóknak, és kizárólag lakáspályázaton lehetett volna kiutalni. A szociális lakásokat közpénzből felújították, mielőtt a bérleti jogot átadták a kivételezetteknek.  (tovább…)

A Holokauszt magyar áldozataira emlékeztek

2022. január 27. csütörtök

Csepel.hu

Katonai tiszteletadással emlékeztek a magyar áldozatokra a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján a Nefelejcs utcai izraelita temetőben január 27-én. 76 évvel ezelőtt ezen a napon szabadult fel az auschwitz-birkenaui munkatábor.

A megemlékezésen részt vett Totha Joel Péter vezető tábori főrabbi, Mester Tamás budapesti, és Kerényi Zsuzsa dél-pesti zsidó hitközségi elnök, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek és dr. Szeles Gábor jegyző.

(tovább…)

Gyógyítás, oltás, adminisztráció

2022. január 27. csütörtök

Csepel.hu

A koronavírus-járvány ötödik hullámában az omikron variáns okozza a legtöbb megbetegedést. A járvány felfutó ágban van, bár úgy tűnik, az omikron enyhébb megbetegedéseket okoz, az egészségügyi ellátórendszer így is komoly nyomásnak van kitéve.

A háziorvosoknak továbbra is rengeteg feladatot ad a járvány. A rendelések menetéről, az új vírusvariánsról, a negyedik oltásról, a háziorvosi teendőkről is beszélgettünk dr. Oláh Ilona háziorvossal. (tovább…)

Közösségi tervezéssel újabb fejlesztés indul Csepelen

2022. január 27. csütörtök

csepel.hu

Lassan megszokhattuk, hogy minden évre jut valamilyen nagyszabású önkormányzati beruházás a kerületben. Idén sincs ez másként. Tavaly átadták a Csepeli Napközis Tábort, idén megkezdődik a volt ifjúsági tábor fejlesztése. Borbély Lénárd polgármesterrel ennek fontosságáról, módjáról és arról is beszélgettünk, hogy miért fontos az itt élők bevonása a fejlesztésekbe. (tovább…)

Korcsolyaoktatás testnevelés órán

2022. január 26. szerda

Csepel.hu

A Csepeli Jégpark idén is bekerült Budapest legjobb jégpályái közé. A páratlan látványvilágú, egyedi jégfolyosóval kialakított pálya rendkívül népszerű a téli sportkedvelők körében. A 950 négyzetméteres összterületen február végéig várják a látogatókat. A tanulópályán hétköznapokon 8 és 14 óra között csoportos oktatás zajlik.

A Csepeli Gyermeksziget Program keretében a csepeli általános és középiskolás diákok a testnevelés órák alatt ingyen korcsolyázhatnak. Számukra a korcsolyakölcsönzést is ingyenesen biztosítják a helyszínen. A Lajtha László Általános Iskola tanulói január 17-én és 18-án csatlakoztak az oktatáshoz. „A legkisebbeket nem viszik tanáraink, harmadiktól felfelé mennek a gyerekek a pályára. Egy osztályfőnök, egy stabilan korcsolyázó tanár és egy pedagógiai asszisztens kíséri őket” – tájékoztatta lapunkat Kálvin Erzsébet intézményvezető. (tovább…)