2008. december havi archívum

2008. december 31. szerda

Puskával lövöldöztek Csepelen: bagolyvadászattal zárult az óév

2008. december 31. szerda

Csepel.info

Szigorúan védett erdei fülesbaglyokat lőttek le a csepeli Tamariska dombnál december 30-án délután – értesült a Csepel.info. A vélhetően megzavart fegyveresek egy madártetemet hátrahagytak, a többivel azonban elmenekültek. A kár több százezer forint, a környéken lakók között azonban egyre nagyobb a félelem.

A Tamariska domb a XXI. kerület családi házakkal körülölelt kicsiny természetvédelmi területe: egy felfelé fordított puskából egészen biztosan lakott területen csapódik be a sörét vagy egy célt tévesztett lövedék. Az esetet a Magyar Madártani Egyesület egyik tagja jelezte, majd Menyhért Péter, a Csepeli Zöld Kör Egyesület képviselője tett feljelentést a rendőrségen. (tovább…)

Szilveszter este tartsuk zárt helyen a kutyát!

2008. december 30. kedd

Inforadio.hu

Duplán figyeljünk kedvenceinkre!

A szilveszteri petárdázások időszaka nagyon megviseli a háziállatokat – mondta az InfoRádiónak a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke. Gönczi Gábor azt tanácsolja a kisállattartóknak, hogy amennyiben az állat amúgy is érzékeny a hirtelen hanghatásokra, konzultáljanak az állatorvosukkal.

Éjfél körül durran el a legtöbb petárda, ekkor mindenképp zárt helyen kell tartani a kutyát, valahol olyan helyen, ahol a legkevésbé érzékeli ezeket a hangokat, így nem tud megszökni – mondta az InfoRádiónak a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke, Gönczi Gábor. (tovább…)

Demszky-lyukak: azonnali intézkedést kért a Fidesz

2008. december 30. kedd

Csepel.info, Csepel.fidesz.hu

Itt volt az első lyuk, most már kettő van (fotó: Csepel.info)

A Csepel.info december 16-án írt először arról, hogy életveszélyes helyzet alakult ki a csepeli Szabadkikötő úton, miután beszakadt egy csatornafedő, de azt nem javították meg és a veszélyt jelző táblát sem pótolták. Lapunk információit több országos lap és hírügynökség is átvette, három órával később pedig ismét kikerült a veszélyt jelző tábla. A hibát azonban azóta sem javították ki, sőt, három hét alatt több újabb csatornafedő is beszakadt.

A Szabadkikötő utat négy éve nem képes a főváros tisztességesen megjavíttatni: minden egyes felújítás után két-három hónappal újra és újra beszakadnak az út menti csatornafedők. Csepel legfontosabb útvonala ezért soha nem használható rendeltetésének megfelelően, ami tovább nehezíti a dugók miatt amúgy is nehézkes csepeli közlekedést. A köznyelv által „Demszky-lyukaknak” elkeresztelt, hamisítatlan budapesti jelenség ügyében Németh Szilárd fővárosi képviselő, a Fidesz-KDNP csepeli frakcióvezetője most azonnali intézkedést kért. Az alábbiakban a képviselő levelét közöljük. (tovább…)

Csepel-diadal a karácsonyi tornán

2008. december 30. kedd

Foci.hu

A XI. Roneko Karácsonyi Gyermek Labdarúgó Gála második napján a megszokotthoz képest kevesebb, kilenc csapat futballozott a tatabányai városi sportcsarnok parkettjén a díszes serlegekért és érmekért.

Mivel csak a hétfői napon tudtak Tatabányán termet biztosítani a meccsekhez, így munkanap lévén kevesebb szülő vállalta a gyerekek utaztatását. (tovább…)

Tereprendezés és kiszellőztetés a feladatom

2008. december 30. kedd

Index

2012 előtt biztosan nem utazhatunk a 4-es metróval, mondja Tarlós István, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője.

A politikus az utóbbi évben a fővárosi ügyekről rendszeresen beszélt Orbán Viktorral, és az eddig mindig elfogadta az álláspontját. Ha hivatalos főpolgármester-jelölt lesz 2010-ben, legszívesebben Demszky Gáboron venne revansot. (tovább…)

Szilveszteri és újévi hagyományok, babonák, sms-ek

2008. december 29. hétfő

Ünnep.eu, Geographic, Családinet

Az 1939-ban megjelent „Adatok a téli néphagyományok ismertetéséhez” cím könyv Erdély szilveszteri és újévi népszokásait is bemutatja.

Érdekes, hogy a különböző falvak mennyire eltérő módon ünnepelték meg az év fordulóját: akadt, ahol semmilyen különösebb szokásról nem számolt be a néprajzkutató, máshol hagyományok egész sorát jegyezte le. Számba vettük a fontosabb tradíciókat. (tovább…)

Sokat akart a kormányzati szarka, de nem bírta a farka

2008. december 29. hétfő

Inforadio.hu

Lesz-e bukta?

Sok volt a bukta, de a főkolompos maradt

Ha 2007 a tüntetések éve volt, akkor 2008 a politikai felfordulásé. Az idei évet olyan események színesítették, mint a kormányzati negyed bukása, a kormány által elvesztett népszavazás, a koalíció felbomlása és kisebbségi kormányzás, valamint sztrájkok sorozata.

Az Info Rádió alábbi összeállításában 2008 belpolitikai eseményeit, azon belül is a népszavazást, a koalíció szakadását és a sztrájklavina elindulását tekintették át. (tovább…)

Vehetjük a tűzijátékot, a petárdázás továbbra is tilos

2008. december 29. hétfő

MTI, Mno.hu

Vasárnaptól vásárolhatók a jogszabályban engedélyezett szilveszteri tűzijátékok, ezeket 31-én 18 órától másnap 6 óráig szabad felhasználni. Petárdázni 2005 óta tilos.

A jogszabály a fényt alig, de jelentős hanghatást produkáló termékeket nevezi petárdának. Ettől megkülönböztetik az úgynevezett játékos pirotechnikai termékeket – ilyen például a tortagyertya -, amelyeket egész évben szabad vásárolni és használni. (tovább…)

Áll a bál a szomszédban – vásárfia lett a kopogtató cédula + videó

2008. december 27. szombat

Mno.hu, Hír TV

Köszönjük, Emese!

Ismét választási csalás gyanúja merült fel az SZDSZ-nél – tudta meg a Magyar Nemzet. A lapnak egy aktivista elmondta, hogy a párt ferencvárosi kampánystábja 2000 forintot fizetett zsebbe a kopogtatócédulákért. A Magyar Nemzet birtokába került videofelvételeken a John Emese kampányát irányító kerületi elnök csupán azt kéri számon egy aktivistától, hogy miért nem vitte el az üres ajánlószelvényekkel együtt az azok kitöltéséhez szükséges választási értesítőket is.

Horn Gábor megköszönte az MNO érdeklődését, de érdemben nem tudott nyilatkozni az ügyről. John Emese úgy fogalmazott: „Nem nekem kell szabadkoznom.” Bácskai János, a Fidesz–KDNP jelöltje szerint elkeserítő és elszomorító, ami történt. A Fővárosi Választási Bizottság egyelőre nem vizsgálja a SZDSZ-es kopogtatócédula-hamisítási botrányt. (tovább…)

Egymillió a nyomravezetőnek – szeptember óta 17 kocsit gyújtottak fel Csepelen!

2008. december 27. szombat

TV2 + ATV videó

1 millió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel a rendőrség annak, aki segít kideríteni: ki gyújtotta fel az autókat Csepelen.

Még csütörtök éjjel gyulladt ki öt autó egy csepeli lakótelepen, nagyjából egyidőben, néhány utcányira egymástól. Rendőrök nem zárják ki, hogy ötből hármat valaki szándékosan gyújtott fel, két szomszédos autóra pedig átterjedt a tűz. Korábban volt már hasonló gyújtogatás Csepelen, rendőrök vizsgálják, van-e összefüggés közöttük. (tovább…)

„Úgy érzem, Jimmy is velünk van”

2008. december 26. péntek

Blikk

Családi ünnep. A Jimmyről készült fotó előtt díszítette fel a fát Marietta (balra), Anna néni, Tihamér és Árpy (fotó: Blikk)

Hosszú évek után egy kis boldogságot is hozott a Jézuska a Zámbó családba. Bár Jimmy (†43) testvérei, Marietta, Árpy és Tihamér nyolc éve szomorúan ünnepelnek a Király nélkül, idén az ünnepekre visszakapták édesanyjukat. Anna néni (83) ugyanis immár ötödször került kórházba, de a karácsonyt már szeretteivel tölthette.

– A szívem egyik fele nem működik, ezért közel harminchárom éve van pacemakerem – mesélte a Blikknek Anna néni. (tovább…)

Ismét autókat gyújtogattak

2008. december 26. péntek

MTI, Független Hírügynökség, Csepel.hu, Csepel.info, Echo TV

Nagyjából egy időben több autó gyulladt ki Budapest XXI. kerületében péntek hajnalban, az anyagi kár több millió forint – tájékoztatta a fővárosi tűzoltóság ügyeletese az MTI-t.

Csepelen szinte egyidejűleg, nem azonos helyszínen, de közel egymáshoz öt autó égett – mondta Vizi Miklós, aki nem zárta ki a szándékos gyújtogatás lehetőségét. A tűzoltóság még vizsgálja a tűz okát – közölte. A Független Hírügynökség beszámolója szerint hat autó égett. (tovább…)

2008. december 23. kedd

Minden olvasónknak áldott és szeretetben gazdag karácsonyt kívánunk!

Csepel.info

Év végi ügyeletek

2008. december 23. kedd

Csepel.hu

Az alábbiakban a csepeli karácsonyi és év végi orvosi ügyelet, a Csevak év végi munkarendje valamint a Csepeli Szociális Szolgálat ügyeleti rendje, iskolai, óvodai ügyeletek helye, időpontja olvasható. (tovább…)