‘Közpénzek’ kategória archívum

Napi Aktuális: Borbély Lénárd a metrókorrupcióról

2017. április 11. kedd

 

EchoTV

echo0410

A metrókorrupciót vizsgáló fővárosi munkacsoport ülésén a DBR Metró Projekt Igazgatóság volt vezetőjét hallgatták meg április 10-én. A Napi Aktuális vendége volt Borbély Lénárd, Csepel polgármestere a fővárosi munkacsoport vezetője.

A felvétel megtekinthető ide kattintva.

 

OLAF-jelentés – A DBR projektigazgatósága kétszer is javasolta a 4-es metró beruházásának leállítását

2017. április 10. hétfő

MTI
balogharpad2

    Balogh Árpád, aki 2007 júliusa és 2008 szeptembere között volt megbízott projektigazgató, elmondta: 2007 végén és 2008 elején készült két szakmai anyag, amelyekben a beruházás leállítását javasolták. Ezt “a szakmailag előnytelennek tűnő” szerződésekkel, valamint “a fúrópajzs és az állomások közötti kapcsolatrendszer” bonyolultságával és szövevényességével indokolták.
Az anyagok a fővárosi vezetők elé kerültek, de mindkétszer “falakba ütköztek” – közölte.

(tovább…)

Az MSZP mindig a milliárdosok pártja volt, és ma is az

2017. március 29. szerda

Fidesz.hu

Az MSZP mindig a milliárdosok pártja volt, és ma is az

Botka Lászlóról, az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről is kiderült, hogy a milliárdosok táborához tartozik. A politikus az elmúlt időszakban több tízmillió forintot költhetett luxusnyaralásokra – húzta alá Németh Szilárd.

A Fidesz alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján kiemelte: azt mindig is tudtuk, hogy az MSZP a milliárdosok pártja volt, de ettől a szerepkörétől bármennyire is szeretne, nem is tud megszabadulni. Ma is a milliárdosok és az igazán gazdag emberek pártján áll. Kiszolgálják a brüsszeli bürokratákat, a nemzetközi nagytőkét, a multinacionális cégek érdekeit – mondta.

(tovább…)

Hat újabb utcát újítanak fel Csepelen

2017. március 26. vasárnap

Csepel.hu

csepel_uj_utakon11

Újabb utcákat aszfaltoznak le, valamint járdákat és csapadékvíz-elvezető rendszereket építenek Csepelen. Történik mindez annak jegyében, hogy a kerületről ne csak jelképesen legyen elmondható, hogy „új utakon jár”, hanem konkrét értelemben is.

A munkálatokat előre láthatóan március végén kezdik el. A beruházás részben vagy teljesen a Szebeni utcát, a Temesvári utcát, az Evezős utcát, a Csáklya utcát, a Kormányos utcát és a Szigony utcát érinti. (tovább…)

TISZTÁZZA AZ MSZP, HOGY MI TÖRTÉNT SÁPI ATTILÁVAL!

2017. március 18. szombat

Fidesz.hu

1489834617-nemeth-szil-357-st-kg10
A Fidesz felszólítja az MSZP-t, tisztázza, hogy mi történt Sápi Attila zuglói önkormányzati képviselővel.

Mint ismert: Zuglóban időközi önkormányzati választást kellett kiírni az MSZP-s képviselő eltűnése miatt. Ezzel kapcsolatban Németh Szilárd szombati sajtótájékoztatóján elmondta: eddig semmilyen magyarázatot nem kaptunk sem a helyi MSZP-től, sem pedig az párt országos vezetőitől. (tovább…)

Borbély Lénárd: elkezdődik a gerincút hátralevő részének tervezése

2017. március 17. péntek

Csepeli Hírmondó

img_9695

Újabb fejlesztések indulnak

Milliárdos tartalékokkal vág neki a 2017-es évnek a csepeli önkormányzat. A megtakarításoknak hála soha nem látott fejlesztések, régóta várt beruházások valósulhatnak meg a kerületben. Az elfogadott költségvetés részleteiről Borbély Lénárd, a kerület polgármestere számolt be lapunknak.

A csepeli önkormányzat elfogadta a kerület 2017. évi költségvetését, ám a csepeliek javát szolgáló fejlesztések többségét sajnos az ellenzék nem támogatja. 2011-től kezdve látható volt, hogy Csepel kezd kimászni a gödörből. Megszüntették a működési hiányt, visszafizették a közel 4 milliárdos tartozást, és egyre több fejlesztésbe tudtak kezdeni. Azóta az önkormányzat anyagi helyzete évről évre jobb, 2017-ben pedig az eddigi évek legtöbb tartalékkal rendelkező költségvetése született. A több milliárd forintos tartaléknak hála a kerület biztonságban van. (tovább…)

Zajlik a Dél-pesti Kórház nővérszálló épületének korszerűsítése

2017. március 15. szerda

Facebook/Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, Csepel.info

2017-03-jahn-ferenc-korhaz-noverszallo-energetikai-korszerusitese

Félidejéhez érkezett a Dél-pesti Kórház nővérszálló épületének energetikai korszerűsítése. A külső nyílászárók cseréje, valamint a hőszigetelés 50 %-os hatékonyságnövekedést fog eredményezni az energiafelhasználás terén.

Mindez éves szinten akár 5 millió forintos megtakarítást is jelenthet az intézmény rezsi költségeiben, amit további fejlesztésekre fordítanak majd. (tovább…)

Borbély Lénárd a 4-es metró lenyúlásairól

2017. február 25. szombat

Echo TV

Az Európai Csalás Elleni Hivatalnak a budapesti 4-es metró beruházásáról szóló jelentéséhez kapcsolódóan korrupciót vizsgáló munkacsoport létrehozásáról döntött a Fővárosi Közgyűlés.

A testületnek május 31-ig kell elkészítenie jelentését. A metrókorrupciót vizsgáló munkacsoport feladata annak kiderítése, hogy kik szerepelnek a metródossziéban, továbbá kik a felelősök és hová kerülhettek az eltűnt pénzek.

Olcsóbb lesz az ügyintézés – számos illeték megszűnik március 1-től

2017. február 24. péntek

MTI, Csepel.hu, Csepel.info

orszaghaz

A 180 igen szavazattal, 1 nem ellenében elfogadott döntés értelmében március 1-jétől nem kell illetéket fizetni az anyakönyvi kivonatért, a 18 éven aluliaknak az általános tételű közigazgatási eljárásokért, a 65 évnél idősebbeknek pedig a magánútlevélért. Nem lesz díjköteles a családi név korrekciójára irányuló eljárás sem – döntött az Országgyűlés a kormány javaslatáról kedden.

A családi otthonteremtési támogatás igényléséhez kapcsolódó ügyintézés megkönnyítése miatt nem kell fizetni a jogviszonyt igazoló egészségbiztosítási pénztári hatósági bizonyítvány kiállításáért.

Mentesülnek az illeték megfizetése alól azok, akik az egyéni vállalkozók nyilvántartásában szereplő adatokról állíttatnak ki hatósági bizonyítványt, vagy kft.-t, egyéni céget, közkereseti, betéti társaságot jegyeztetnek be a cégbíróságon. Utóbbi ügycsoportban közzétételi költségtérítést sem kell fizetni. (tovább…)

Botka 40 milliós botránya: bíróság előtt a polgármester közvetlen munkatársai

2017. február 24. péntek

Origo

botka-kulfoldi-utazasan-csamcsog-a-baloldal

Kijelölték a bíróságot a Botka László szegedi polgármester több közvetlen munkatársa ellen jelentős vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés miatt indított perben.

Miután a szegedi bíróságok elfogultságot jelentettek, a Gyulai Járásbíróság tárgyalja majd az ügyet. A vádak szerint az önkormányzatnál éveken át – ahogy mondják – haveri alapon osztogatták a több százezer forintos parkolóbérleteket, ezzel pedig 40 milliós kárt okoztak a városnak – számolt be róla a TV2 Tények című hírműsora. (tovább…)

Demszky szerint semmi köze nincs a 4-es metróhoz – videóval

2017. február 7. kedd

Tarlós: Demszky nagyon furcsán viselkedik az OLAF-jelentés óta

TV2, Mandiner

Hagyó és Demszky

Demszky Gábornak csak protokolláris szerepe volt a 4-es metró projektjében, azt a BKV vitte, a felelősség is az övék – Magyar György, a volt főpolgármester ügyvédje szerint.

Néhány napja még maga is várta a 4-es metróról készített OLAF-jelentés publikálását, miután viszont ez megtörtént, azóta eltűnt a nyilvánosság elől Demszky Gábor. A volt főpolgármestert utoljérte a TV2, de nem nyilatkozott, hanem ügyvédjéhez irányította a csatornát.  (tovább…)

Kiterjesztett visszaélési technikák a 4-es metrónál

2017. február 6. hétfő

Folytatja, sőt gyarapíthatja is tevékenységi körét a fővárosi vizsgálóbizottság a testület elnöke szerint

Magyar Hírlap

„Megkockáztatom, nemcsak Magyarország, hanem az Európai Unió történetének legnagyobb korrupciós botránya a 4-es metróberuházás ügye” – közölte a lapunknak adott interjúban Borbély Lénárd, Csepel fideszes polgármestere, a fővárosi ideiglenes Alstom-vizsgálóbizottság elnöke. Szerinte az államnak küzdenie kell azért, hogy a hazánkra kirótt büntetés összege csökkenjen.

– A Fővárosi Közgyűlés legutóbbi ülésén megszavazta, hogy az OLAF, azaz az Európai Csalás Elleni Hivatal jelentése tükrében az ideiglenes Alstom-vizsgálóbizottság folytassa munkáját. Pontosan mi a teendőjük? (tovább…)

Így lopott a baloldal – Nyilvános az OLAF-jelentés

2017. február 3. péntek

Pesti Srácok

Hagyó és Demszky

A magyar kormány nyilvánosságra hozta az uniós korrupcióellenes szervezet, az OLAF jelentését a 4-es metró beruházásáról. A jelentés itt érhető el bárki számára.

Csepreghy Nándor államtitkár azzal indokolta az időzítést, hogy az OLAF nemrég közölte velük: ha a közzététel megfelel a magyar adatvédelmi szabályoknak, akkor nyilvánosságra hozhatják a dokumentumot. Csepreghy azt mondta, Péterfalvi Attila adatvédelmi biztos álláspontja most érkezett meg a kormányhoz. Ebben az áll, hogy ha szerepelnek is benne személynevek, ők akkor közfeladatot láttak el a beruházásban, ezért nyilvános lehet a nevük. (tovább…)

Négyes metró: kiszivárgott a korrupciós jelentés

2017. február 2. csütörtök

Így lopták szét az országot azok, akik most korrupciót kiáltanak

Figyelő, Index, Mandiner

Hagyó és Demszky

Kiszivárgott az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) jelentése a négyes metró ügyéről. A csütörtöki Figyelő szerint 59 milliárd eurót visszakér az EU és öt esetben, az Alstom, a Siemens, a BAMCO-konzorcium, a Swietelsky és a Strabag-Hídépítő szerződéseinél találta a kár 96 százalékát. A fő okok között a bennfentes információk és a közbeszerzési szabálytalanságok állnak.

A Figyelő csütörtöki számában ismertette az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) négyes metró ügyéről szóló jelentését – írja az Index. Összesen 60 darab szerződés esetében talált problémát a szervezet, ám az okozott kár (az EU-nak visszafizetendő 59 milliárd forint) 96 százaléka öt szerződés kapcsán összpontosul. (tovább…)

Mutyiztak, loptak, Rolls-Royce-szal jártak, és csak felfüggesztettet kaptak

2017. január 25. szerda

888, Csepel.info

szocikocsi

Szociálisan érzékeny szocialisták kocsija

Két év börtönre és hetvenmillió forint kifizetésére kötelezte a bíróság a VI. kerületi MSZP-s alpolgármestert, Fürst Györgyöt. A bíróság öt év próbaidőre felfüggesztette a büntetést.

A bíróság ítélete szerint a többi vádlott is felfüggesztett börtönbüntetést kapott, valamint 131 millió forintot és ennek a 2004 óta járó kamatait is meg kell fizetniük a VI. kerületi önkormányzatnak. Az ügyészség az akkori terézvárosi képviselő-testület tagjait különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezeléssel vádolta meg, azonban az ítélethirdetésre többen el sem mentek. A tárgyaláson az elsőrendű vádlott, Fürst György sem ment el.

(tovább…)