‘Egyház’ kategória archívum

Hálaadó misét tartanak a szerencsés csepeli buszbaleset után

2017. július 12. szerda

Jézus Szíve Plébánia

A csepeli svábok táncegyüttese hétfőn Olaszországba igyekezett. Nagykanizsa mellett azonban kiégett a buszuk. Mint ismert, a közelmúltban csepeli halálos áldozata is volt egy hasonló esetnek. Most azonban személyi sérülés szerencsére nem történt, bár az utazók összes jelmeze és csomagja elégett.

A Csepel.info úgy értesült, hogy a csepeli svábok szerencsés megmenekülése alkalmából szombaton este 18-órától a Béke téri Jézus Szíve Plébánián hálaadó misét tartanak. “A mise végén jó lenne elénekelni a sváb-bálon szokásos éneket is – németül” – írta meghívójában Kispál György plébános.

Zöldfarsangi meghívó

2017. május 18. csütörtök

18401856_416693712044007_2329564355125735564_o

KRISZTUS FELTÁMADÁSÁNAK ÉS A MEGVÁLTÁS ÜNNEPE

2017. április 16. vasárnap

Magyar Idők

krisztus-feltamadasanak-es-a-megvaltas-unnepe

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az „ünnepek ünnepe” (sollemnitas sollemnitatum). Idén húsvétvasárnapot és húsvéthétfőt április 16-án és 17-én ünneplik a nyugati keresztény egyházak.

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Időpontja a 325-ben tartott első niceai zsinat döntése értelmében a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap (azaz március 22. és április 25. között), ehhez igazodik az egyházi év valamennyi változó idejű, úgynevezett mozgó ünnepe.

(tovább…)

Erdő Péter: Jézus békét teremt Isten és az emberiség között

2016. december 25. vasárnap

Hirado.hu

Erdő Péter: Jézus békét teremt Isten és az emberiség között

Jézus a közvetítő, ő teremt békét Isten és a tévútra sodródó emberiség között – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szenteste a budapesti Szent István-bazilikában. 

A zsúfolásig telt székesegyházban Erdő Péter arról beszélt: ma, amikor a Közel-Keleten nem tudnak elhallgatni a fegyverek, és amikor karácsonyra készülő ártatlan emberek sokaságát gyilkolják Európában is, a “szívünkben” kell megtalálni a békét.
(tovább…)

Román felelősség: nem került Csíksomlyó az UNESCO-listára

2016. december 3. szombat

mandiner

Román felelősség: nem került Csíksomlyó az UNESCO-listára

Az UNESCO nem vette fel a védett szellemi kulturális örökségek listájára a csíksomlyói búcsút. Mivel Románia maga sem akarja a csíksomlyói búcsú felvételét a listára, akkor ne is vegyék fel – vélték a tagállamok a Maszol.ro tudósítása szerint. Így a búcsú felterjesztését elutasították, Alexandru Oprean illetékes román államtitkár pedig megköszönte ezt a döntést.

A Maszol.ro portál állítása szerint a román kulturális minisztérium államtitkárán múlt, hogy az Egyesült Nemzetek Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetének (UNESCO) Etiópiában ülésező testülete nem vette fel csütörtökön a védett szellemi kulturális örökségek listájára a csíksomlyói búcsút.
(tovább…)

Advent első vasárnapja

2016. november 21. hétfő

 

Csepel.hu

advent_02

Csepel adventi koszorúján november 27-én 16.00 órakor fellobban az első gyertya lángja. A Szent Imre téren felállított Betlehem mellett Kéri Tamás református lelkész mondja el adventi gondolatait. 

Mindenkit szeretettel várnak!

Csepel.hu

Az Index kegyetlen vallásháborút látott Moszulnál

2016. november 18. péntek

Index, Csepel.info

Miközben a liberális lapok – köztük az Index – valamint a balliberális pártok nevetség és komolytalanság tárgyává próbálják tenni a keresztényüldözést, a lap munkatársai kénytelenek voltak szembesülni a valósággal.

Az Index munkatársa Irakban járt, és eljutott a Moszul mellett frissen felszabadított városokba. Sokkoló volt látni, milyen pusztítás marad az Iszlám Állam nyomában, és hogy harcosaik hogyan pusztították el a keresztény templomokat és a jazidi szentélyeket.

Világeseményt rendez Budapest – Csepel lehet a nyertese

2016. november 13. vasárnap

Napi.hu, Csepel.info

vilagesemenyt-rendez-budapest

Budapesten rendezik meg a római katolikus egyház 52. Eucharisztikus világkongresszusát 2020-ban. A magyar kormány a sikeres rendezés érdekében támogatja az Esztergom–Budapesti Főegyházmegye fejlesztéseit, 2019-ig húszmilliárd forinttal. Csarnok is épülne Csepelen, ötmilliárdért. A rendezvény nagyon komoly turisztikai bevételeket is hozni fog.

Magyarország adhat otthont 2020-ban – 1938 után másodszor – a Eucharisztikus világkongresszusnak, amely a római katolikus egyház egyik legjelentősebb, négyévente más-más helyszínen megrendezett, egyhetes eseménysorozata. A Wikipedia ismertetése szerint a világkongresszus célja az oltáriszentség (eucharisztia) megismerésének és tiszteletének elmélyítése. A rendezvényen közös imádságot és előadásokat is tartanak. A 2016-os Fülöp-szigeteki kongresszuson kétszáz bíboros és püspök, valamint 72 ország 12 ezer küldötte vett részt – a zárómisét több mint félmillió ember előtt tartották. (tovább…)

Harminckét éve ölték meg Jerzy Popieluszkót

2016. október 19. szerda

A karizmatikus papról 2011-ben utcát neveztek el Csepelen

MTI, KDNP.hu, Csepel.info

Harminc éve ölték meg Jerzy Popieluszkót

1984. október 19-én rabolták el és gyilkolták meg a lengyel kommunista titkosszolgálat tisztjei Jerzy Popieluszko katolikus papot, akit az egész országban a betiltott Szolidaritás szakszervezet lelkipásztoraként ismertek.

A merénylet, melynek tetteseit kénytelen-kelletlen elítélték, hatalmas felháborodást keltett. A 2010-ben boldoggá avatott Popieluszko sírja pedig zarándokhellyé, az ellenállás jelképévé vált. Szentté avatási szertartása néhány hete kezdődött el.

(tovább…)

Köves Slomó nem engedne be ellenőrizetlenül migránsokat

2016. szeptember 22. csütörtök

Origo

Francia katona őrködik egy zsidó iskola előtt Párizsban

Francia katona őrködik egy zsidó iskola előtt Párizsban – riasztóan magas az antiszemita támadások száma

Ellenőrizetlenül nem engedne be migránsokat Magyarországra Köves Slomó rabbi, aki a kvótareferendum kapcsán arról is beszélt, hogy szerinte romlott a zsidó közösségek biztonság- és komfortérzete Nyugat-Európában.

A muszlim közösségek növekedésével a nyugat-európai országokban romlott a zsidó közösségek biztonság- és komfortérzete – mondta Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezető rabbija a köztévében.

(tovább…)