‘Egyház’ kategória archívum

Születésnapot és szerzetesi jubileumot ünnepeltek a Kalocsai Iskolanővérek

2022. július 6. szerda

Magyarkurir.hu

A Miasszonyunkról Nevezett Kalocsai Iskolanővérek Társulata által fenntartott csepeli Szent József Otthonban július 4-én kettős ünnepet ültek: Máriai Franciska M. Romuálda szerzetesnővér 97. születésnapját és szerzetesi fogadalmának 75. jubileumát ünnepelték. Az alábbiakban a Kalocsai Iskolanővérek általános főnöknője, Dávid M. Bernadette nővér beszámolóját közöljük.

Máriai Franciska M. Romuálda szerzetesnővér 97. születésnapját és szerzetesi fogadalmainak 75. jubileumát az otthon melletti Jézus Szíve-plébániatemplomban hálaadó szentmisével ünnepelték, melyet Burányi Roland és Kispál György plébános mutatott be.

(tovább…)

Ferenc pápa Orbánnak: Az a szolgálat, hogy félmillió menekültet befogadtatok

2022. április 22. péntek

Mandiner

A Szentatya Szent Márton bronzplakettet ajándékozott Orbán Viktornak.

Pontosan 11 órakor érkezett a Szentatya dolgozószobájába Orbán Viktor, majd zárt ajtók mögött kezdődött a két fél közötti megbeszélés. A tárgyalás végén bevezették a terembe Orbán Viktor feleségét és kíséretét, majd sor került a kölcsönös ajándékozásra. A magyar miniszterelnök egy 1750-ben nyomtatott angol-latin nyelvű nagyheti imakönyvet ajándékozott a Szentatyának, továbbá egy kötetet Bartók Béláról, egy másikat pedig az ő műveivel. „Minthogy a magyar nyelvet rajtunk kívül kevesen beszélik, ezért magyar zenét hoztam ajándékba, mert aki ezt hallgatja, az megérti a szívünket” – mutatta be a különleges CD-sorozatot Orbán Viktor a pápának,

(tovább…)

Ferenc pápa elítélte az „ideológiai gyarmatosítást” és az „eltörlés kultúráját”

2022. január 11. kedd

Mandiner

„A sokszínűség védelmének nevében végül majd eltörlünk mindenfajta önazonosságot” – fogalmazott a katolikus egyházfő.

Ferenc pápa a Vatikánban szolgálatot teljesítő diplomáciai testület tagjai előtt hétfőn elmondott újévi beszédében elítélően kijelentette, hogy egyes közintézményekben „ideológiai gyarmatosítás” folyik, és megfogalmazása szerint ez az „eltörlés kultúrájának” egyik megjelenési formája is.

(tovább…)

Ökumenikus Imahét január 16-tól

2022. január 5. szerda

Csepel.hu

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2022. január 16-23. között szervezi az Ökumenikus Imahetet.

Az országos nyitó istentisztelet a tervek szerint 2022. január 16-án vasárnap 18.00 órakor kezdődik a Deák téri evangélikus templomban. Igét hirdet Dr. Erdő Péter bíboros és Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke. A liturgiában szolgálnak a MEÖT tagegyházainak vezetői. (tovább…)

Ilyen volt az első csepeli adventi gyertyagyújtás

2021. december 10. péntek

Csepel.info

Ábel Attila alpolgármester 2010-es fotói itt nézhetők meg

2010 decemberében sok-sok év után először volt Csepelnek karácsonyfája, és először volt adventi gyertyagyújtás a csepeli önkormányzatnál. Idén a harmadik gyertya meggyújtása vasárnap 16 órakor lesz az önkormányzat épülete előtt. Mindenkit szeretettel várnak!

A betlehemi jászol 2011 decemberére készült el, és akkor épített először jégpályát is az önkormányzat, méghozzá a Szent Imre téren, a buszpályaudvar mellett. A 2010-es adventi gyertyagyújtás képein láthatók közül sajnos azóta sokan meghaltak.

Kiálltak az egyházak: a házasság egy férfié és egy nőé, az ember nő és férfi

2021. december 9. csütörtök

Mandiner

A Karácsonyra készülve, valamint a Hanuka gyertyáinak fényében reagáltak az egyre erősödő társadalmi vitákra a zsidó és keresztény gyülekezetek.

Közös nyilatkozatot adott ki 14 darab egyház valamint hitközség arról, miszerint szerintük

a házasság szentsége egy férfi és egy nő között valósul meg:

(tovább…)

Rászorulóknak gyűjtenek

2021. október 6. szerda

Jót tenni jó!

Tartós élelmiszer gyűjtés lesz rászorulók részére a SPAR Görgey téri üzletében, október 8-án pénteken és 9-én szombaton 8-tól 16-óráig.

A gyűjtést a Csepel II. Jézus Szíve Plébánia Karitász csoportjának önkéntesei szervezik. (tovább…)

Filemon Zsolt lett az új baptista lelkipásztor Csepelen

2021. május 25. kedd

csepel.hu

A Magyarországi Baptista Egyház csepeli gyülekezete a lelkipásztori szolgálat betöltésére meghívta és május 22-én ünnepélyes keretek között hivatalába iktatta Filemon Zsolt lelkipásztort.

Az új prédikátor 15 év Fóton végzett szolgálat után érkezett feleségével a csepeli parókiára.

(tovább…)

Ma van mindenszentek napja

2020. november 1. vasárnap

Csepeli Hírmondó

A katolikus egyházban november elseje, mindenszentek ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja.

A történelem folyamán mindenszentek napja szorosan összekapcsolódott az ősi kelta Samhain pogány ünneppel, mely a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette. Úgy hitték, hogy az elhunytak lelke ezen az éjszakán vándorol át a holtak birodalmába. A keresztény közösségek egyes településeken a pogány hagyományt követve megemlékeztek az elhunyt katolikus szentekről, így a pogány halottakra emlékező ünnep mindenszentek ünnepeként élt tovább.

Dékány Ágostonra emlékeztek

2020. október 6. kedd

Csepel.info

dekanyagoston

Öt évvel ezelőtt, 2015 október 3-án búcsúztatták Dékány Ágoston grafikust, festőművészt.

Szombaton a Történelmi Vitézi Rend szentmisével emlékezett Csepel díszpolgárára, a rend egykori országos törzskapitányára – értesült a Csepel.info. (tovább…)