‘Kultúra’ kategória archívum

Díjazták a Rákóczi Kertben készült legjobb fotókat

2019. október 8. kedd

Csepel.hu

A Rákóczi Kert Közösségi Házában fotópályázati díjakat adtak át, ahol Borbély Lénárd, Csepel polgármestere méltatta a Rákóczi Kert közösségi életét.

A Rákóczi Kert – a Családok parkja fotópályázatot hirdetett  „A parkban megélt legjobb pillanatok” címmel. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere az ünnepélyes díjátadón elmondta, a Rákóczi Kert nemcsak Budapest, de az ország egyik legjobb parkjai közé tartozik. – Legyünk büszkék arra, hogy a Rákóczi Kert országos hírnévre tett szert, ahol igazi közösségi élet alakult ki – fogalmazott a polgármester.

(tovább…)

Őszidők – koncertek a hétvégén a Szent Imre téren

2019. október 8. kedd

 

Október 12-én a Szent Imre téren 17.00 órakor B52, 18.30-tól pedig Irigy Hónaljmirigy koncert várja a kikapcsolódni vágyókat! 

Mindenkit várunk szeretettel!

(tovább…)

Újjávarázsolták a Radnóti Miklós Művelődési Ház parkját

2019. október 8. kedd

Csepel.hu

Igazi jókedvű ünnepen örülhettek a csepeliek, akik részt vettek a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti felújított park átadásán október 4-én. A Csepeli Városgazda Zrt. munkatársai áprilisban kezdték el a munkát, amely 250 millió forintba került. „Vigyázzunk rá, mert a miénk; jó érzés arra gondolni, hogy Csepel megint szebb lett!” – mondta köszöntőjében Borbély Lénárd polgármester, külön megemlítve Balogh Ernőt és Makray Barbarát, a csillagtelepi körzetek két egyéni képviselőjét, akik évek óta folyamatosan szorgalmazták a terület teljes újjáépítését. A megszépült teret Kispál György plébános áldotta meg. 

A polgármester emlékeztetett rá: mihelyst sikerült az önkormányzat költségvetését rendbe hozni, a kerületben elkezdték a felújításokat. Ennek köszönhetően megszépültek a bölcsődék, óvodák, jelenleg pedig az iskolákon van a sor. Új játszótereket építettek, rendezettebbek lettek a közterületek. Ennek részeként újították fel most a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkot úgy, hogy megóvták az eredeti természetes környezetet, és még több fát, cserjét ültettek.

(tovább…)

Gryllus Vilmos koncertje a Kultik moziban

2019. október 6. vasárnap

MR.Gabee, Csepel.info

A Kultik Csepel moziban, Gryllus Vilmos ad koncertet, október 6-án 11 órától. Az állatok világnapjára (okt 4.) való tekintettel,a koncert alatt a zenész legkedvesebb állatokról szóló dalai is elhangoznak.

„Szeretek énekelni. Felnőtteknek azért, hogy meghallgassák. Gyerekeknek azért, hogy ők is énekeljenek.”

Gryllus Vilmos Kossuth-díjas (2000) magyar zenész, előadóművész, zeneszerző gyerekkokncertje a Kultik Csepel moziban 1992-től kezdi kiadni daloskönyveit. Ezekben a gyerekek számára írt dalait adja közzé,
azokat, melyeket az óvodás-kisiskolás korosztály könnyen meg tud tanulni, és szívesen el is énekel. Gyerekelőadásain is ezekből a dalokból válogat. (E dalok jó része azóta már beépült az óvodai ill.
általános iskolai tananyagba is.) 1996-tól ismét együtt énekel és muzsikál – immáron elsősorban gitárosként – a Kalákával, részt vesz a felnőtteknek szóló koncerteken, a lemezfelvételeken, a külföldi turnékon
szerte a világban, de gyerekelőadásait, melyeknek elsődleges célja a közönséggel való együtténeklés, továbbra is egyedül tartja.

Időpont: 2019.10.06. 11 óra.

2019. 10. 01. – Reformáció hónapja megnyitó

2019. október 3. csütörtök

„Az egyház ma is reformációra szorul, a világ, amiben élünk, arra késztet bennünket, hogy újra és újra átgondoljuk szolgálatunkat” – hangsúlyozta Kondor Péter evangélikus püspök a reformáció hónapja rendezvénysorozat kedd esti központi nyitó alkalmán. Mint mondta, nem nekünk kell magunkat megreformálni, csakis Jézus Krisztus képes minket megújítani, aki fél évezrede egy kolostor cellájában gyötrődő szerzetest, Luther Mártont is megszólította. „Használjuk a reformáció havát arra, hogy visszatekintünk, magunkba nézünk és reménységgel előre tekintünk” – buzdított a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke.

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának (MEÖT) szokásos egy hónapon át tartó országos programsorozata – már hagyományosan – zenés istentisztelettel kezdődött: fél hattól a református Egressy Béni Művészeti Középiskola fúvószenekara hívogatta a Deák téri evangélikus templomba a Budapest egyik legforgalmasabb közlekedési csomópontján áthaladókat, fél órával később pedig a rendezvénysorozat valaha volt legnépesebb összkara énekelt odabenn. Az igehirdetésre a rákoscsabai baptista énekkar és a Károli Gáspár Református Egyetem Tanítóképző Főiskolai Karának nőikara hangolta a résztvevőket, a prédikációra pedig a Pünkösdi Zenei Misszió Égi Szólamok Kórusa, valamint a Deák Téri Evangélikus Gimnázium ifjúsági kórusa felelt.

Az eseményről készült galériát ide kattintva megtekinthetik.

Hangverseny a Zene világnapja alkalmából

2019. szeptember 30. hétfő

Mr.Gabee, Csepel.info

Az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola sok szeretettel meghív minden kedves érdeklődőt 2019. október 3-án, a zenei világnapja alkalmából megrendezésre kerülő művésztanári hangversenyre.

Az eseményre a belépés díjtalan. Az esemény műsora az alábbiakban megtekinthető:

(tovább…)

6. Hungarikum Fesztivál: a magyar kultúra legjava

2019. szeptember 30. hétfő

Csepel.hu

Nagyszerű hétvégi programban lehetett részük a Hungarikum Fesztivál látogatóinak. Az egész napos rendezvényen népi mesterségbemutatók, színpadi előadások, színes gyermek programok, gasztronómiai élmények várták az érdeklődőket a Daru-dombon.

A magyar kultúra értékeit felvonultató rendezvényen népi mesterségek is bemutatkoztak. A nádudvari fazekasok, a kovácsműhely, a matyó hímzés mellett az érdeklődők többek között bepillantást nyerhettek a busómaszkkészítés rejtelmeibe és fel is próbálhatták a különleges álarcokat.

(tovább…)

Csepel, ahol élmény a szüreti mulatság

2019. szeptember 23. hétfő

Csepel.hu

Egy szelet Csepel rendezvénysorozat keretében a Királyerdei Művelődési Ház udvarán tartották a hagyományos Csepeli Szüreti Mulatságot. Szeptember 21-én, a szép őszi időben sokan ellátogattak az egész napos családi rendezvényre, melyen a felajánlók jóvoltából mintegy háromszáz kilónyi szőlőt préseltek ki.

A bejáratnál elektromos kisautók és hordó élményvasút várta a gyerekeket, majd a szülőkkel közösen lovashintó szekerezés Királyerdőben. A célba dobálók és az ugrálóvár melletti domboldalon egyedi színfoltja volt az eseménynek a Csepel feliratú tábla és a szalmabála ülőkék, ahol többen fotóztak, szelfizkedtek. Kicsit beljebb a forgó hordónál sorakoztak a bátor átmenést választók s a trambulin kedvelői. Szomszédságában különleges élményt nyújtott a kezes-lábas játszóház furfangos játékokkal az élen. A szemléletformálás jegyében a biciklire helyezett flipper, kazettás magnó és egyéb eszközök a mozgáskoordinációt javítják – tájékoztatta oldalunkat a játszóház munkatársa.

(tovább…)

Szabó Magda arcai

2019. szeptember 19. csütörtök

Csepel.hu

Szabó Magda arcai címmel kiállítás nyílt a Szabó Magda Közösségi Tér Galériájában. A kiállítás gerincét a Petőfi Irodalmi Múzeumban néhány éve bemutatott Szabó Magda-kiállítás fényképanyaga adja, melyet Tasi Géza, a jogutód bocsátott a közösségi tér rendelkezésére.

A szervezők igyekeztek életrajzi elemekkel, idézetekkel gazdagítani a kiállítást, mely kétségtelenül történelmi visszatekintés is. A tárlaton látható néhány ikonikus tárgy is, például Szabó Magda estélyi ruhája, írógépe, de az Abigél című sorozat emlékezetes jelmezei, kellékei is. Egy régi telefon segítségével az írónő hangját is felidézhetik a látogatók.

 

(tovább…)

A Virtuózok Csepelen hangversenye

2019. szeptember 12. csütörtök