‘Kultúra’ kategória archívum

Mozizást tervezett? Mutatjuk a csepeli moziműsort

2020. július 11. szombat

Mr.Gabee, Csepel.info

A Kultik mozi egyik terme

Az alábbiakban a KULTIK CSEPEL Mozi programját tekinthetik meg.

Bővebb info: https://csepelimozi.hu/ (tovább…)

Végh Péter Prokop Péter-díjban részesült

2020. június 30. kedd

Csepel.hu

A 2020. évi Prokop Péter-díjat Végh Péter képzőművész kapta. Az elismerést Ábel Attila alpolgármester, a díj kurátora adta át a polgármesteri hivatalban június 30-án.

A római katolikus pap, író, festő emlékét dr. Prokopp Mária művészettörténész, kuratóriumi elnök idézte fel. Dr. Zámbó Károly római katolikus pap, a díj kurátora a kitüntetett képzőművész munkásságáról szólt. Tevékenységét Erdei Kvasznay Éva képzőművész, díjalapító kurátor méltatta.

(tovább…)

Pénteken nyit a Kultik mozi

2020. június 20. szombat

Mr.Gabee, Csepel.info

2020. június 26-án nyitja kapuit a Csepel Plazaban található Kultik mozi. A járvány alatt a mozi teljes mértékben megújult. 

A mozi vezetősége előzetes engedélyének köszönhetően a Csepel.info szerkesztőségének nevében Mr.Gabee a nyitást megelőző napokban megtekinti az új arculatú mozit. A helyszínen készített képeket természetesen megtekinthetőek lesznek oldalunkon.

A műsor már elérhető a https://csepelimozi.hu/musor oldalon, ahol megvásárolható a mozijegy.

Új csepeli Facebook-oldal indult a kultúra szerelmeseinek

2020. június 17. szerda

Csepel.info

Csepeli Kultúra Kör néven indult új Facebook oldal azoknak, akik érdeklődnek a kerület kulturális élete, programjai irányt – értesült a Csepel.info.

Az új oldal szerkesztői jogait valamennyi csepeli kulturális intézmény, művelődési ház megkapta – tájékoztatta lapunkat Ábel Attila alpolgármester. Elmondása szerint olyan fórumot szeretnének, ami egy helyen gyűjti össze a fontos programokat, eseményeket. Így könnyebb értesülni róluk, követni azokat, ami a csepeli kulturális élet felpezsdítését is elősegíti.

Udvarhelytől Fiuméig

2020. június 6. szombat

„Jöhet idő, hogy emlékezni / bátrabb dolog lesz, mint tervezni – / bátrabb új hont a mult időkben / fürkészni, mint a jövendőben –?”

Ez az idő eljött már régen – mégsem élhetünk eszerint. Mert egykoron felülhettünk a vonatra Udvarhelyen, s elutazhattunk Fiuméig, hogy a „Corpus Separatum” sós levegőjében gyógyítgassuk a morbus hungaricust. S egyszer sem kellett elővenni az úti passzust. Vagy Podolinból zötyöghettünk Szabadkáig ugyanígy.

(tovább…)

Meghalt Földi Teri, a Vígszínház egykori színésznője

2020. június 3. szerda

Vígszínház, Mr. Gabee, Csepel.info

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy 86 éves korában elhunyt Földi Teri Jászai Mari-díjas színművész, a Vígszínház egykori tagja.

Földi Teri Martonvásáron született, 1934. január 24-én. 1955-ben, a Színház- és Filmművészeti Főiskola elvégzése után a győri Kisfaludy Színházhoz szerződött, majd 1958 és 1964 között a Szegedi Nemzeti Színház színművésze volt. (tovább…)

Művelődési házak a járvány idején

2020. május 11. hétfő

csepel.hu

A járvány idején a kerület művelődési  házai, közösségi intézményei zárva  vannak a látogatók előtt. Ez azonban  nem azt jelenti, hogy a dolgozók  ne végeznék a munkájukat, még ha  az most át is alakult: a karbantartás,  az adminisztráció és a szájmaszkok  varrása vált most a napi teendővé.  (tovább…)

Április 11 – A költészet napja

2020. április 11. szombat

mivanma.postr.hu, MR.Gabee, Csepel.info

A magyar költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

A költészet maga az élet, olvassuk, szeressük az év minden egyes napján, mert azalatt, míg verset olvasunk, hallgatunk, egy pillanatra minden más megáll…

Boldog születésnapot – Bródy János

2020. április 8. szerda

Nlcafe, MR.Gabee, Csepel.info

8561

Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, szövegíró, zeneszerző, az Illés, majd a Fonográf együttes tagja, a magyar beatzene “alapító atyja” április 5-én volt a 74. születésnapja. 

Budapesten született Bródy András matematikus-közgazdász és Vajna Márta tanárnő gyermekeként, dédapja Maróti Géza építész és iparművész volt. Kiskorában zongorázni tanult, majd átváltott a gitárra. Villamosmérnöknek készült, le is diplomázott, de életét akkor már a zene töltötte ki. (tovább…)

Rudolf Péter a Vígszínház új igazgatója

2020. március 24. kedd

Magyar Hang, Mr. Gabee, Csepel.info


Rudolf Péter lett a Vígszínház új igazgatója – jelentette be kedden délután egy Facebook-bejegyzésben Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint a városvezető írja: A Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, a közgyűlés valamennyi frakciójával és minden érintettel egyeztetve 2021. december 31-ig Rudolf Pétert bízza meg a Vígszínház vezetésével. (tovább…)