‘Kultúra’ kategória archívum

Csepeli szobor, ami furább, mint gondolnád

2021. szeptember 20. hétfő

Csepel.info

A “Gyerekek”, másik forrásunk szerint “Játszó gyerekek” szobor a Csepeli Strandfürdő bejáratánál, a fürdő területén látható. Sok tízezer csepeli látta minden alkalommal, amikor strandolni érkezett. Túlnyomó többségük nem sejtette mit ábrázol valójában, mitől különleges ez az alkotás.

Mi azonban találtunk egy cikket, amely az alkotó, Vilt Tibor szobrairól szól, kiemelve ezt a csepeli alkotást, amely életművének talán legfontosabbja volt. Az alábbiakban ebből a cikkből idézünk: (tovább…)

Három nemzet táncestje a Szurkolói Arénában

2021. augusztus 13. péntek

Csepel.hu

Itt vannak az augusztus 20-i csepeli programok

2021. augusztus 9. hétfő

Már az új törvény miatt maradt el a gyerekpride

2021. július 24. szombat

A baloldaliak többsége is a szülői engedélyek mellett foglalt állást

Magyar Nemzet, Mandiner, Csepel.info

Homoszexuális mesehősnek öltöztetett gyermekeket meneteltethetett volna a Pride felvonuláson a Labrisz Leszbikus Egyesület, ha nincs az új, gyermekeket védő magyar törvény.

Ez az egyesület adott ki gyermekeknek szóló, “érzékenyítő” mesekönyvet Meseország mindenkié címmel. Mint kiderült, a homoszexuális és leszbikus meséket is tartalmazó könyvet  Szabó Szabolcs, a Momentum és a Jobbik csepeli-soroksári képviselőjelöltje már bevitte volna az óvodákba – ha Borbély Lénárd, Csepel polgármestere meg nem akadályozza ebben. (tovább…)

Újra ülésezett a képviselő-testület

2021. július 3. szombat

Csepel.hu

A képviselők a koronavírus-járvány utáni első ülésen döntöttek az idei díszpolgári címekről és a Csepel Szolgáletáért Díjakról.

A koronavírus-járvány enyhülésével a kormány feloldotta a korlátozó intézkedések többségét, így tavaly szeptember óta, kilenc hónap után ismét ülésezhetett a Csepeli Önkormányzat képviselő-testülete.

(tovább…)

Rácz Gábor kapta a Prokop Péter-díjat

2021. június 29. kedd
Csepel.hu
Idén Rácz Gábor tűzzománc-művésznek adományozta a Prokop Péter-díjat az alapítvány kuratóriuma.
Az emlékplakettet és az oklevelet Ábel Attila alpolgármester, a díj kurátora adta át.

(tovább…)

Együttműködési megállapodást kötött a Turay Ida Színház és a csepeli önkormányzat

2021. június 7. hétfő

Csepel.hu

Itt az ideje, hogy lépjünk egyet előre kerületünk kulturális életében, ennek érdekében ma délelőtt együttműködési megállapodást kötöttünk egy nagy múltú és méltán híres teátrummal, a Turay Ida Színházzal – írta Borbély Lénárd polgármester a közösségi oldalán.

A Darvasi Ilona ügyvezető igazgató és a csepeli önkormányzat között létrejött együttműködéssel olyan színvonalas előadások, nagyszínpadi produkciók is láthatóak lesznek majd Csepelen, amelyek tovább bővítik és színesítik kerületünk kulturális életét – derül ki a bejegyzésből.

(tovább…)

Elhunyt Jankovics Marcell, az MMA tiszteletbeli elnöke

2021. május 29. szombat

MMA, Mr.Gabee, Csepel.info

80. életévében elhunyt Jankovics Marcell rajzfilmrendező, grafikus, könyvillusztrátor, művelődéstörténész, a nemzet művésze, a Magyar Művészeti Akadémia tiszteletbeli elnöke. Jankovics Marcell népszerűségét – a mindenki által ismert animációs filmjei mellett – közösségépítő, pozitív lelkiségének is köszönheti.

Oldott előadói stílusa és magabiztos szakmai tudása miatt méltán lett közkedvelt, a magyar kultúra meghatározó személyisége. Jankovics Marcellt a Magyar Művészeti Akadémia mély fájdalommal gyászolja és saját halottjának tekinti. (tovább…)

79 éves lenne Bujtor István – Emlékezzünk a magyar Piedonéra!

2021. május 7. péntek

Femina

bujtor-istvan

79 éves lenne a magyar Piedoneként is emlegetett Bujtor István. Egy ország követte aggodalommal, egyszersmind bizakodva több hónapos kórházi kezelését és állapotának átmeneti javulását, mondván, hogy Sándor Mátyás nem halhat meg.

Ám a legendás színész 2009. szeptember 25-én először és utoljára alulmaradt a küzdelemben, és örökre lehunyta a szemét.

(tovább…)

Ismeretlen kapcsolat: Mexikóváros és Csepel

2021. május 6. csütörtök

Csepel.hu

Fotó: Csepeli Munkásotthon/Facebook

A két település nevét olvasva kézenfekvőnek tűnik, hogy a következő sorokban egykori csepeli sportolók világsikereiről lesz szó. Az, hogy ezt megérdemlik, nem is kérdés. Gondoljunk akár Fatér Károly labdarúgóra vagy Balczó András öttusázóra, az 1968-as mexikóvárosi olimpia aranyérmeseire, vagy például Kolonics Györgyre, aki az 1994-ben ugyanott megrendezett kajak-kenu világbajnokságról egy arany és három ezüstéremmel tért haza. A téma azonban most nem a sport, hanem a művészet. Ezen belül is két olyan összetartozó műremek és azok alkotója, amelyek és aki szintén összekapcsolja Mexikó fővárosát Budapest XXI. kerületével.

A történet kezdete az 1900-as évek elejéig nyúlik vissza, a művész pedig Maróti (Rintel) Géza. A felvidéki születésű építész, épületszobrász és egyben festőművész korának elismert iparműAKTUÁLIS AKTUÁLIS vésze, a szecesszió kiemelkedő művelője volt itthon és külföldön egyaránt. Első nagyobb hazai munkái között ott találjuk a Zeneakadémia és a Gresham-palota épületdíszeit.

(tovább…)