‘Kultúra’ kategória archívum

Austrian Classics 2018, Innsbruck (AUT)

2018. április 24. kedd

Csepel.hu

21. alkalommal rendezték meg a nyílt Osztrák bajnokságot Innsbruckban. A festői alpesi városba 28 ország, 220 klubjából, 1149 sportoló érkezett, akik 2124 nevezéssel léptek a 14 tatami vagy a 2 ring valamelyikébe.

A dublini Irish Open, és az egy hónap múlva kezdődő budapesti Világkupa után, ez a harmadik legnépesebb viadal a kontinensen, ami egyben pontszerző verseny is a ranglistákhoz. A Halker-KirályTeam Kick-box Akadémia Jároszkievicz Krisztián Mester vezetésével vágott neki a három napos tornának.

(tovább…)

Mátyás király virágágyásokat díjaztak a Föld napján

2018. április 23. hétfő

Csepel.hu

A környezet, a természeti szépségek, a fák és virágok szeretetéről szólt a Föld napja Csepelen, amelyet a Szabó Magda Közösségi Térben és az előtte felállított színpadon rendeztek meg április 22-én.

Világszerte ezen a napon tartják a Föld napját, amely a környezetünk megóvását, az élhetőbb lakókörnyezetünk kialakítását szolgálja. Az eseményt a csepeli önkormányzat támogatásával a Csepeli Városkép Kft. szervezte.

(tovább…)

Csingiling az erdőben

2018. április 22. vasárnap

CSMOA, Mr.Gabee, Csepel.info

2018. április 25-én 10 órakor, valamint 14:30-kor a Csepeli Munkásotthon (1215 Budapest, Árpád utca 1.) műsorára tűzi Béres Melinda: Csingiling az erdőben című meséjét.

Röviden a tartalomból: A “Csingiling ” meséből megismert tündér kalandjai tovább folytatódnak. Barátaival az erdőbe indul, de különös kalandokba keverednek. Varázslatos lények, furcsa helyek, félelmetes figurák, kedves kis új cimborák kerülnek elő a tölgyes mélyéről. S hogy még kikkel találkoznak? Kikkel nevetgélnek a buta csínytevéseken? Ki segít ki – kit a bajból? Gyertek nézzétek meg Csingiling új, vidám történetét!

A csepeli német nemzetiségi táncosok jótékonysági estje

2018. április 21. szombat

Csepel.hu

Jótékonysági estet rendezett a csepeli német nemzetiségi önkormányzat a Királyerdei Művelődési Házban április 20-án. Lászlóné Balázsovits Magdolna, a csepeli német nemzetiségi önkormányzat elnöke megköszönte azt a segítséget, amelyet a csepeli önkormányzat, különféle intézmények és jó néhány magánszemély nyújtott azok után, hogy tavaly július 10-én leégett az a busz, amelyen a tánccsoportjuk utazott Olaszországba egy nemzetközi fesztiválra.

Személyi sérülés nem történt, de az anyagi kár 13 millió forint volt. Borbély Lénárd polgármester kijelentette, hogy a csepeli német nemzetiségi tánccsoport továbbra is számíthat az önkormányzat és Németh Szilárd országgyűlési képviselő segítségére.

(tovább…)

Nyugdíjas akták -bűnmegelőzési előadás Csepelen

2018. április 20. péntek

Csepel.hu

Nyugdíjas Akták címmel bűnmegelőzési komédiát mutattak be április 19-én a Királyerdei Művelődési Házban. A Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság kezdeményezésére létrejött darabot országszerte nagy sikerrel játszák.

A darab különlegességét a nyugdíjasokból álló amatőr színjátszó csoport adja, akik rövid jelentekben mutatják be az idősek sérelmére elkövetett leggyakoribb bűncselekményeket és a megelőzés módszereit.

(tovább…)

Negyven éve történt Csepel legsúlyosabb tömegszerencsétlensége

2018. április 19. csütörtök

Csepel.hu

Negyven évvel ezelőtt, 1978 április 13-án történt Budapest legsúlyosabb közlekedési balesete: egy Csepelről érkező HÉV szerelvény nem tudott megállni a Boráros téri végállomáson; kidöntötte a fékezőbakot, majd a várócsarnokba csapódott. Összesen tizennyolcan haltak meg, két kivételtől eltekintve valamennyien csepeliek. Heten súlyos, harmincan könnyebb sérülést szenvedtek.

A vizsgálatok szerint a szerelvény műszaki hibás volt, a bíróság két motorvezetőt ítélt el vasúti közlekedés biztonsága elleni, halált okozó gondatlanságból elkövetett bűntettben. A Csepelt érintő legnagyobb közlekedési tragédiájáról Petz Nándor, a Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület helytörténésze tartott előadást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sétáló utcai könyvtárában.

(tovább…)

A holokauszt magyar áldozataira emlékeztek a Nefelejcs utcában

2018. április 16. hétfő

Csepel.hu

A holokauszt magyar áldozataira emlékeztek a Nefelejcs utcai izraelita temetőben április 16-án. 1944-ben a náci megszállók a magyar rendvédelmi szervekkel együttműködve ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén. A magyar kormány 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja legyen.

A megemlékezésen Totha Péter Joel főrabbi mondott beszédet. Mások mellett lerótta kegyeletét Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek.

(tovább…)

Sikeresen telt a negyedik nyugdíjas táncverseny

2018. április 15. vasárnap

Csepel.hu

Örömteli hangulat és nagy érdeklődés kísérte ismét a negyedik alkalommal megrendezett nyugdíjasok táncversenyét. Április 14-én a Királyerdei Művelődési Házban 13 táncospár lépett színre, többek között rockyval, bugival, keringővel, tangóval, salsával és country tánccal is lenyűgözték a közönséget.

A zsúfolásig telt felújított színházteremben Borbély Lénárd polgármester köszöntötte az érdeklődőket. „Csepelen jó nyugdíjasnak lenni” – hangsúlyozta. A különböző rendezvények sikerének eredménye s a pozitív visszajelzések arra sarkallják a városvezetést, hogy tovább folytatódjanak a színes programok a kerületben – tette hozzá. Utalt a nyugdíjasok népszerű hajókirándulására, az ingyenes strandbelépőre és a díjmentes sóterápiára. A polgármester a táncverseny kapcsán megköszönte még a Csepeli Városkép minden munkatársának aktivitását, legfőképp Babics Sarolta főszervezését.

(tovább…)

Nyugdíjas akták

2018. április 15. vasárnap

CSMOA, Mr.Gabee, Csepel.info

2018. április 19-én 14 órakor a Királyerdei Művelődési Ház (1213 Budapest, Szent István út 230.) műsorára tűzi a Kiskunfélegyházi Rendőrkapitányság Nyugdíjas akták című bűnügyi komédiáját.

Az előadás ingyenes, de regisztrációhoz kötött. Jelentkezni a 0612782747-es telefonszámon, vagy a 1213 Budapest, Kossuth Lajos utca 115 szám alatt található Nyugdíjas Házban lehet.

Pódiumest Bencze Ilonával és Kautzky Armanddal a Magyar Költészet Napján

2018. április 12. csütörtök

Csepel.hu

Pódium műsorral emlékeztek a költészet napjára a Radnóti Miklós Művelődési Házban, ahol Bencze Ilona és Kautzky Armand színművészek idéztek a magyar költészet legjavából.

Kiváló előadásukban elhangzottak drámai, lírai, szerelmes, vidám vagy éppen tragikus hangvételű írások klasszikusoktól és kortárs költőktől. (tovább…)