‘Kultúra’ kategória archívum

Hollywoodi szuperprodukciók, Bajnokok Ligája himnusz – Egy nagyszerű zenész Csepelről

2022. május 19. csütörtök

Csepel.hu

Tóth László (Lecsó) trombitaművész több mint húsz éve a Nemzeti Filharmonikusok tagja a klasszikus és kortárs művek mellett olyan szuperprodukciók felvételeiben működött közre, mint az Amerika Kapitány, a nagysikerű dél-koreai sorozat a Squid Game vagy a Star Trek, de a focirajongók által oly jól ismer Bajnokok Ligájának himnuszában is játszott. Pályájáról, az előtte álló feladatokról beszélgettünk és persze arról is, hogy érzi magát újdonsült csepeliként.

László zenei érdeklődése, tehetsége már korán megmutatkozott. Hároméves korában, a várban sétált a szüleivel, amikor meghallott egy fúvós zenekart, a trombita teljesen elvarázsolta, magával ragadta. Hatévesen került zeneiskolába, majd jött a konzervatórium, utána a főiskola. Bár a zenei pálya felé vezető út jól kikövezettnek tűnt, mégis sok nehézség, probléma szegélyezte. „Minden amellett szólt, hogy befejezzem a zenélést. Gyerekfejjel két komoly műtéten estem át, hogy trombitálhassak, de ezt nem éreztem áldozatnak, tehernek. Egyértelmű volt, hogy ez az én utam.” (tovább…)

Rajzok, festmények, plasztikák gyermekkézből

2022. május 19. csütörtök

Csepel.hu

Lovagok és várkisasszonyok tematikájú gyermekalkotások láthatók az Égigérő – Ég Ígérő Gyermekgalériában május 18-tól. A Nagy Imre Általános Iskola és a Csepeli Fasang Árpád AMI Szín-Pad-Kép Tagintézménye közös kiállításán a gyermekgaléria által meghirdetett képzőművészeti pályázatra beérkezett legszebb alkotások tekinthetők meg.

A tárlatmegnyitón Fodor Annamária intézményvezető és Körömi Gábor tagintézmény-vezető köszöntötték az érdeklődőket. (tovább…)

Szép magyar beszéd: Kazinczy-érmes lett Bagi István

2022. május 18. szerda

Csepel.hu

A Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd országos döntőjében Kazinczy-érmes lett Bagi István, a Weiss Manfréd Technikum és Szakközépiskola 10. osztályos tanulója. Felkészítő tanára Keppel Gyula.

Péchy Blanka színművésznő alapítványa 1960-ban indította el a Szép Magyar Beszéd versenyt, amelyet minden évben megrendeznek a középfokú tanintézmények diákjai számra. (tovább…)

Trianon emlékezete: irodalom, képzőművészet

2022. május 13. péntek

Csepel.hu

Idén folytatódott a Trianon emlékezete pályázati verseny, melynek az Összetartozás Háza adott otthont május 12-én. Tavaly a történelem kategóriában versengtek a csepeli tanulók, most a vers- és prózamondásban, valamint a képzőművészeti kategóriában mérték össze tudásukat a részvevő diákok.

Az irodalmi versenyen az Arany János és a Katona József iskolák tanulói versenyeztek. Elhangzott többek között József Attila, Juhász Gyula és Babits Mihály költeménye. A képzőművészeti kategóriában több mint ötven alkotás érkezett, amelyekből kiállítás is nyílt az udvaron. Két kategóriában, az 5.-6. és 7.-8. osztályosok munkáit értékelték. (tovább…)

Tíz éves a Csepel Hangja énekkar

2022. május 8. vasárnap

Csepel.hu

Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték fennállásuk 10. évfordulóját a Csepel Hangja énekkar tagjai a Csepeli Munkásotthonban május 6-án. A jeles évforduló alkalmából Borbély Lénárd polgármester köszöntötte a résztvevőket, Fabók Ágnes kórusvezető díjakat adott át.

A Széchenyi István Általános Iskola és Kéttannyelvű Általános Iskolában tíz évvel ezelőtt indult saját énekkar kezdeményezés mára remek közösséggé formálódott. Mindez köszönhető az iskolának, a tankerületnek és a szülők támogatásának – hangsúlyozta a polgármester köszöntésében. (tovább…)

Koncertek, kirándulások, barátságok

2022. május 5. csütörtök

Csepel.hu

Befejeződött a csepeli és a kolozsvári zeneiskolások közös Erasmus+ Charms projektje. A Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola tanulói felkészítő tanáraik kíséretében Kolozsvárra látogattak március végén. Vendégfogadójuk a Sigismund Toduta Zenei Főgimnázium volt.

A partnerintézménnyel a kamarazene-oktatás támogatására kiírt európai uniós Erasmus+Charms pályázat során jött létre a kapcsolat, amelyet a csepeli és kolozsvári zeneiskola 2020- ban nyert el. Amint arról tavaly ősszel már beszámoltunk, a Fasang zeneiskola a Charms projekt keretében látta vendégül a kolozsvári zenelíceum tanulóit és tanárait. A mostani cserelátogatásról dr. Szentkirályi Aladár intézményvezető adott hírt lapunknak.

 

(tovább…)

Ifjú tehetségek díjnyertes alkotásai

2022. április 28. csütörtök

Csepel.hu

A Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola Szín-Pad-Kép Tagintézménye és a Nagy Imre Általános Iskola 21. alkalommal hirdette meg a „Csepel-sziget Ifjú Tehetségei” regionális képző- és iparművészeti pályázatát. Idén 190 alkotó kapott oklevelet és ajándékot kimagasló teljesítményéért.

A fődíjakat és a különdíjak Morovik Attila alpolgármester, Tóth Endre, a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgató-helyettese, Fodor Annamária, a Nagy Imre Általános Iskola intézményvezetője és a szakmai zsűri képviseletében Lázár Zsuzsa, a Budai Rajziskola igazgatója adták át. (tovább…)

Föld napja a Radnótiban

2022. április 25. hétfő

Csepel.hu

A Föld napja alkalmából egész napos programot rendeztek a Radnóti Miklós Művelődési Háznál április 23-án. A gyerekeket zenés mesejátékkal és bábelőadással is várták a szervezők. Színpadra lépett az Island Rock Csepel formáció.

A fitneszpercek jegyében pedig Schwebler Judit instruktor avatta be az érdeklődőket a zumba rejtelmeibe. (tovább…)

Lélekből alkot

2022. április 25. hétfő

Csepel.hu

Sárosi Tibor szobrászművész Színek és formák című kiállítása április 22-től látható a Szabó Magda Közös Tér Galériájában. A tárlatot Farkas Enikő intézményvezető-helyettes és Borbély Lénárd polgármester nyitotta meg.

A szobrászművész köztéri alkotási rendkívül sok értéket adtak a kerületnek– hangsúlyozta a polgármester megnyitójában. (tovább…)

Vecsernye: meghívó Erdei Éva kiállítására

2022. április 24. vasárnap

Csepel.info

Erdei Kvasznay Éva életműkiállításának katalógusa itt tölthető le.