‘Kultúra’ kategória archívum

Csepeli sikerek Kaposváron

2024. április 29. hétfő

Csepel.hu

Az Oktatási Hivatal szervezésében április 12-14. között rendezték meg 11. Országos Jeney Zoltán Fuvolaversenyt.

Az egyik legrangosabb zenei esemény döntőjére Kaposváron került sor.

(tovább…)

Gyermekfesztiválon lépett fel a Csepp-Csepel Táncegyüttes

2024. április 28. vasárnap

Csepel.hu

A „TRT Április 23. Nemzetközi Gyermekfesztivál” a Török Rádió és Televízió által 1979. óta évente megrendezett nemzetközi gyermekfesztiválon vett részt a Csepp-Csepel Táncegyüttes.

A fesztiválon a világ minden tájáról 29 ország vett részt, hazánkat 2024-ben is a Csepeli Kistáncos Alapítvány 16 fős delegációja képviselte, somogyi táncot adták elő.

(tovább…)

Csepel-sziget ifjú tehetségeit díjazták

2024. április 26. péntek

Csepel.hu

Idén huszonharmadik alkalommal hirdette meg tehetséggondozó, tehetség-támogató programját a Csepel-szigeti és környéki általános és középiskolásoknak a Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola, a Nagy Imre Általános Iskola és a Csepeli Fasang Árpád Alapfokú Művészeti Iskola SZÍN-PAD-KÉP Tagintézménye.

A díjátadó ünnepséget a Nagy Imre Általános Iskolában tartották. A megjelent diákokat, pedagógusokat, szülőket Borbély Lénárd polgármester és Körömi Gábor, a Nagy Imre Általános Iskola tagintézmény-igazgatója köszöntötte.

(tovább…)

Megvédjük a Kis-Duna partot!

2024. április 23. kedd

Csepel.info

Újabb művészi falfestés készül Csepelen, most éppen a Rákóczi Kert – Családok Parkja előtti buszmegállóban – értesült a Csepel.info. A képet ugyanaz a Kányi József készíti, aki a legkedveltebb magyar mesefigurákat is megelevenítette a csepeli “Lottóház” melletti játszótéren.

Ő festette Vizipókot is a kedden átadott, felújított Vízmű játszótéren, de már a legújabb helyszínen kaptuk rajta a “falfirkáláson”. Kányi úr egyébként címfestő, a Csepeli Városgazdánál dolgozik, és a gyermekek legnagyobb örömére nem csak feliratok készítésével foglalkozik.

(tovább…)

A legjobbakat díjazták a Csepeli Művészeti Szemlén

2024. április 9. kedd

Csepel.hu

A Csepeli Művészeti Szemlén kiemelt arany minősítést elért diákokat díjazták a polgármesteri hivatalban április 8-án. A művészeti szemlét immár hagyományosan, évtizedek óta rendezi meg a csepeli önkormányzat, a Dél-Pesti Tankerületi Központ és a Szabó Magda Közösségi Tér. Idén csaknem ötszáz pályázatot nyújtottak be, és harmincegyen érdemelték ki a kiemelt arany minősítést. Borbély Lénárd polgármester köszöntötte az ifjú művészpalántákat, a felkészítő pedagógusokat és a szemle szervezőit. Külön kiemelte Szentkirályi Aladár művészeti vezető és Udvardi Beáta, a Szabó Magda Közösségi Tér intézményvezetője tevékenységét.

A pályázóknak háláját fejezte ki, hogy megosztották a közönséggel a művészetek iránti szenvedélyüket és lelkesedésüket. Az esemény remélhetőleg nemcsak örömet szerzett nekik, hanem ösztönözte is őket a művészetek világában való további felfedezésekre és alkotásokra. (tovább…)

Változatos tavaszi programkínálat a nyugdíjasházban

2024. április 8. hétfő

Csepel.hu

Ahogy Szentkirályi Aladár, a ház művészeti vezetője mondja, a sötétebb téli hónapok után egy kicsit könnyedebb, vidámabb programok felé nyitnak.

A zenekedvelők számára remek időtöltést kínál áprilisban Kozma Anikó, a Fasang Árpád zeneiskola igazgatójának Johann Sebastian Bachról szóló előadása, de Zelinka Tamás zenetörténész színes, ismeretterjesztő beszámolói is közkedveltek. A zene mellett az irodalom és a képzőművészet is megjelenik a programok sorában. Kállay Endre költő, gépészmérnök április 10-én Wass Albert erdélyi író, április végén pedig Szász Endre magyar festőművész életével ismerteti meg az érdeklődőket.

(tovább…)

Aranymetszés „Huszár-módszerrel”

2024. április 5. péntek

Csepel.hu

A természetben, a művészetekben és a mindennapi életben megjelenő aranymetszés mértani szabályáról, a rajzolás megtanításának újfajta lehetőségéről tartott előadást Huszár Antal a Rákóczi Kert – Családok Parkjában csütörtökön.

Huszár Antal kalandos életet járt be: karatemesterként sokszoros magyar bajnok, aki elhódította az Európa-bajnoki címet is, fellépett rockzenészként, zeneszerzőként, majd grafikus képzőművész és rajztanár lett. Eredetileg Balatonfüreden él, de közben járja a világot, hogy minél többeket megismertessen a rajzoktatás egyedüli magyar módszerével.

(tovább…)

Jubileumi tárlat Csepelen

2024. április 5. péntek

Csepel.hu

Erdélyi Sándor festőművész munkáiból nyílt kiállítás április 4-én a Csepel Galériában.

A művész hetvenedik születésnapját ünnepli, ebből az alkalomból került sor a jubileumi tárlatra.

(tovább…)

Különleges család története

2024. március 7. csütörtök

Csepel.hu

Bényi Eszter textilművész különleges családi kötelékekkel büszkélkedhet. Édesapja Bényi László festőművész, művészettörténész, művészeti író, édesanyja Supka Magdolna Széchenyi-díjas művészettörténész volt.

Nagypapája pedig Supka Géza régész, író, újságíró, A Világ és a Literatura című lapok főszerkesztője, a Könyvhét kezdeményezője és elindítója. A mostani tárlaton Eszter munkái mellett e három művészegyéniség életútja is megelevenedik, helyet kap a kiállításon.

(tovább…)

Könyvesszekér Csepelen

2024. február 24. szombat

Csepel.hu

Veress Márton tanár ötlete volt tíz évvel ezelőtt, hogy minél több ember vásárolhasson olcsón könyveket az országban s a határon túl is. Erre szolgálnak a könyvszekerek, ahol nagyságrendileg egy buszjegy áráért, egységesen 450 forintért kínálják a könyveket, de akciósan is megvehetők: a negyedik darab ingyen van.

A határon túl Szatmárnémetiben és Szovátán, vidéken számos városban, Budapesten pedig tíz helyen állítottak fel könyvszekeret.

(tovább…)