‘Kultúra’ kategória archívum

Magyar-lengyel barátság Csepelen

2017. március 23. csütörtök

Csepel.hu

img_5546

Március 23-án, a Magyar-Lengyel Barátság Napja alkalmából három csepeli helyszínen tartottak megemlékezést.

A csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, a csepeli Fidesz-KDNP frakció képviselői, a Magyar Országgyűlés nevében pedig Németh Szilárd országgyűlési képviselő munkatársa helyeztek el koszorút először a Jerzy Popieluszko atya emlékére emelt haranglábnál a Hollandi úti Sport, Szabadidő- és Rendezvényközpontban. (tovább…)

Megkezdődött a Csepeli Művészeti Szemle – Cél a tehetséges gyerekek felfedezése

2017. március 22. szerda

Csepel.hu

csmsz12

„Az igazi művészet az emberiség emelkedésének egyik leghatalmasabb eszköze, s aki ezt minél több embernek hozzáférhetővé teszi, az emberiség jótevője.” Kodály Zoltán idézetével nyitotta meg Morovik Attila alpolgármester a Csepeli Művészeti Szemlét a Kék Általános Iskolában március 20-án. A képzőművészeti kategória díjait átadták a tanulóknak, több mint kétszáz rajzot állítottak ki munkájukból az iskola galériájában.

A rendezvénysorozat megnyitóján köszöntötték Morovik Attila alpolgármestert, Tóth Endrét, a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgató-helyettesét, Lázár Zsuzsát, a képzőművészeti zsűri elnökét, a Budai Rajziskola vezetőjét, Geisbühl Tündét, a művészeti szemle szakmai vezetőjét, Baksayné Tőzsér Editet, az alsós vers- és prózamondó verseny és a mozgásművészeti kategória felelősét, Szabó Ágnest, a szóló- és csoportos ének felelősét, Visnovitsné Németh Katalint, a felsős vers- és prózamondó verseny felelősét, Körömi Gábort, a báb és színjátszás felelősét, valamint dr. Szentkirályi Aladárt, a hangszeres zene felelősét. (tovább…)

Hazudni tudni kell

2017. március 20. hétfő

CSMOA, Csepel.info, Mr. Gabee

Tóth Alíz fotói az ÁMK-ban

2017. március 18. szombat

Csepel.hu

tothaliz5

Városi látképek, tájképek, épületoszlopokról készült fotók is láthatók március 17-től Tóth Alíz grafikus tervezőművész munkáiból a Nagy Imre ÁMK Galériájában. Alizmusok XII./60. című jubileumi kiállítást Cseh Borbála, a FISE kurátora nyitotta meg, közreműködött Klenyán Csaba Liszt Ferenc díjas klarinétművész.

A tervezőművész korábban könyv- és novellaillusztrálásokkal foglalkozott, 1989-től művésztanárként tevékenykedett, jelenleg kiállító művészként dolgozik. Érdeklődése több mint húsz éve fordult a fotózás felé. Egyik interjúban a fotózás szeretetéről nyilatkozta: „A pillanatot keresem, az új izgat. A fényt követem, hiszen az árnyékot is ott találom, a sejtelmet, a titkot. Ez egy vadászat, egy felfedezés, egészen más, mint a képzőművészet, itt a sikerélmény gyorsan jön és ez csábító”. (tovább…)

Hétvégi programajánló

2017. március 18. szombat

Csepel.info, MR.Gabee

sz%c3%adnh%c3%a1z1

A jó időre való tekintettel összegyűjtöttük azokat a rendezvényeket, melyek kerületünkben kerül megrendezésre:

(tovább…)

Szavalóversenyt rendez a Radnóti a Költészet napja alkalmából

2017. március 17. péntek

Városkép, Mr.Gabee

“A dalszöveg is vers” címmel szavalóversenyt hirdet a Radnóti Miklós Művelődési Ház a Magyar Költészet Napja alkalmából.

A versenyen a könnyűzenei dalszövegeket versként szavalva kérjük előadni. Kategóriánként az első három helyezettet díjazzuk, minden résztvevő emléklapot kap. Nevezési lap letölthető ide kattintva

Erdélyben turnézik a Zorall

2017. március 16. csütörtök

Csepel.info

zorall_20170316_091001

Egy utolsó fotó a nagy kaland előtt

A Zorall tisztelgése a márciusi ifjak és a forradalmárok előtt

Akinek a fenti zene bejön, egy Zorall-válogatás ráadásnak

Négy állomásos erdélyi turnéra indult március 16-án, délelőtt a Zorall együttes. A zenekar 2002-ben alakult, azóta több albumuk – köztük a tavaly nyáron megjelent „Retrográd” – is aranylemez lett.

Az együttes nagy rajongótábort kovácsolt össze: a Csepel Plaza parkolójában most is több mint nyolcvan gyűltek össze, hogy együtt vegyenek részt ezen az „élménytúrán”. A Zorall csütörtökön Kolozsváron, pénteken Marosvásárhelyen, szombaton Székelyudvarhelyen és vasárnap Kézdivásárhelyen fog fellépni.

Jó utat, jó szórakozást kívánunk!

Mini mozimaraton a Kultik Csepel Moziban

2017. március 15. szerda

Csepel.info, Mr.Gabee

4001111121050830_mozi[1]

Március 18-án és 19-én (szombaton és vasárnap) mini mozimaraton a Kultik Csepel Moziban

Ez azt jelenti, hogy A normál áras filmet mellett a következő filmeket 950 forintos áron lehet megtekinteni:

•A sötét ötven árnyalata

•Állati csetepata
•Balerina
•Egy kutya négy élete
•Énekelj!
•Lego Batman – A film
•Másodállás
•Némaság
•Rock Csont
•Rock Csont 3D (szemüveg + 330 Ft)
•Vaiana
•Zsivány Egyes – Egy Star Wars történet

A Föld és a Tatuin’ bolygó találkozása

2017. március 12. vasárnap

Városkép, MR.Gabee

Mozizást tervezett a gyerekekkel? Most itt az alkalom

2017. március 11. szombat

Csepel Mozi, Mr.Gabee

nevtelen

 

Huszár nap a Csepel Plázában

2017. március 9. csütörtök

Csepel Pláza

Csepeli moziműsor március 9. – 15.-ig

2017. március 8. szerda

Csepel Mozi, Mr.Gabee, Csepel.info

nevtelen

A magyarságot nem politikai nézetek, hanem műveltsége köti Európához

2017. március 3. péntek

Csepel.hu

Nagyszalonta, 2017. március 2. Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezetõ-helyettese, a párt alelnöke (b) megkoszorúzza Arany János szobrát a partiumi Nagyszalontán az Arany-emlékév rendezvénysorozatának megnyitója napján, a költõ születésének 200. évfordulóján, 2017. március 2-án. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Arany János születésének kétszázadik évfordulója alkalmából tartott megemlékezést Nagyszalonta, a költő szülővárosa, Csepel testvérvárosa.

Az eseményen beszédet mondott Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke, majd Borbély Lénárddal, Csepel polgármesterével közösen megkoszorúzták az Arany János emlékművet.

Németh Szilárd beszédét lentebb olvashatják.

(tovább…)

Arany-emlékév – Áder János: a méltósággal, szerényen végzett munka ér annyit, mint a zajos siker

2017. március 2. csütörtök

Csepel.hu

ader-janos-3

Áder János szerint Arany János alakja azt üzeni az utókor számára, hogy a méltósággal, szerényen végzett munka is ér annyit, mint a zajos siker. A köztársasági elnök Arany János szülővárosában, Nagyszalontán nyitotta meg csütörtökön, a költő születése 200. évfordulóján az Arany-emlékév rendezvénysorozatát.

Megállapította: Arany János szobra a budapesti Nemzeti Múzeum előtt mintha azt üzenné: “az is részese lehet a heroikus küzdelmeknek, aki nem harcol az első sorban, csak ír – de maradandót. Hogy nemcsak karddal és harci kürttel lehet nemzetet szeretni, óvni és menteni, hanem szent aggodalommal is. Hogy a méltósággal, szerényen végzett munka ér annyit, mint a zajos siker: becsüljük hát az ősz bárdok énekét. Mintha azt üzenné, hogy végzetesen elveszítünk valamit, ha már a tőmondatainkat is szilánkosra törjük” – fogalmazott a köztársasági elnök.

(tovább…)

Áder János nyitja meg az Arany-emlékévet

2017. március 2. csütörtök

Csepel.hu

barabas-arany

Nagyszalontán Áder János köztársasági elnök jelenlétében ünneplik ma Arany János születésének kétszázadik évfordulóját, és egyben itt nyitják meg hivatalosan az Arany-emlékévet.

A bicentenárium rendezvényei helyi idő szerint reggel 9 órakor a református templomban ünnepi istentisztelettel kezdődnek. Az évforduló alkalmából a Magyar Tudományos Akadémia a nagyszalontai városháza nagytermében tart gyűlést egy órával később. Ennek megnyitóbeszédét – amely egyben az Arany János-emlékév nyitánya is – Áder János köztársasági elnök mondja.

(tovább…)