‘Kultúra’ kategória archívum

Egy kivételes és hiteles embernek állítottak emléket

2019. november 28. csütörtök

Emléktáblát kapott a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola falán a néhai Choli Daróczi József, aki Újpalotán kezdett el tanítani

Bpxv.hu, Csepel.info

Fotók: Vargosz/XV Média

Tisztaszívű, nagylelkű ember volt – mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester hétfő este az újpalotai László Gyula Gimnázium és Általános Iskolánál tartott eseményen. Szürkület, sőt este volt már, mégis szép számmal jöttek el kerületből és a budapesti roma közösségből is, hogy megemlékezzenek a 2018-ban elhunyt Choli Daróczi Józsefről.

A 80 éve született cigány író, költő, népművelő, műfordítónak azért itt, Újpalotán állított emléket a XV. Kerületi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Populus Pharaonis Egyesület (POFA), mert Choli Daróczi József ebben az intézményben kezdte meg pedagógusi munkáját képesítés nélküli tanítóként. Ennek történetét a helyi cigány önkormányzat nemrég megválasztott elnöke, Czuczu Tamás idézte fel, mint elmondta, „Choli bácsi” nem nyugodott bele, hogy az egykori rákospalotai cigánytelepen élő gyermekek korai iskolaelhagyók voltak. A pályakezdő pedagógus a szülőknek cigányklubot szervezett, és elérte, hogy egyre több gyerek ragadjon meg az akkori Lila Iskolában. (tovább…)

Ullrich Ágoston versei – könyvbemutató Csepelen

2019. november 24. vasárnap

Erdei Éva Galéria, Csepel.info

csepel.info

Sikert sikerre halmoztak a Katona iskola tanulói

2019. november 11. hétfő

Csepel.hu

A Katona József Általános Iskola tanulóinak és az őket felkészítő pedagógusok fáradozását ismét gyönyörű eredmények kísérték.

A Bolyai Matematika Csapatverseny Dél-Pesti Körzeti fordulójának 8. osztályos általános iskolai kategóriájában Révész Zsuzsanna tanárnő tanítványai Kecsmár Dorottya, Kovács Bernadett, Buzás Lilla, Verebi Viktória csapata 1. helyezést ért el.

(tovább…)

Németh Szilárd: Aljas gyilkosok 75 évvel ezelőtt lőtték agyon Radnóti Miklós magyar költőt

2019. november 10. vasárnap

Németh Szilárd/ Facebook, Csepel.info

Radnóti Miklós költő halálának 75. évfordulójáról emlékezett meg Németh Szilárd Csepelen, és a Fiumei úti sírkertben. A bejegyzésünkben szereplő fotókat a Honvédelmi Minisztérium miniszterhelyettesének Facebook oldaláról vettük át.

Radnóti Miklós magyar költő

Razglednicák 3

“Mellézuhantam, átfordult a teste
s feszes volt már, mint húr, ha pattan.
Tarkólövés. – Így végzed hát te is, –
súgtam magamnak, – csak feküdj nyugodtan.
Halált virágzik most a türelem. –
Der springt noch auf, – hangzott fölöttem.
Sárral kevert vér száradt fülemen”.

(Szentkirályszabadja, 1944. október 31.) (tovább…)

Exotic – születésnapi koncert Csepelen

2019. november 8. péntek

Csepel.info

csepel.info

Bemutatkozott az első Csepeli Őszi Tárlat

2019. október 28. hétfő

csepel.hu

Az első alkalommal megnyílt Csepeli Őszi Tárlaton régi és új kiállítók mutatkoztak be alkotásaikkal a Szabó Magda Közösségi Tér Galériájában október 25-én.

A tárlatot Skoda Éva festőművész, a Helikon Kulturális Egyesület elnöke nyitotta meg. A kiállítást Farkas Enikő intézményvezető-helyettes és Tóth Alíz grafikusművész rendezték.

(tovább…)

Díjazták a Rákóczi Kertben készült legjobb fotókat

2019. október 8. kedd

Csepel.hu

A Rákóczi Kert Közösségi Házában fotópályázati díjakat adtak át, ahol Borbély Lénárd, Csepel polgármestere méltatta a Rákóczi Kert közösségi életét.

A Rákóczi Kert – a Családok parkja fotópályázatot hirdetett  „A parkban megélt legjobb pillanatok” címmel. Borbély Lénárd, Csepel polgármestere az ünnepélyes díjátadón elmondta, a Rákóczi Kert nemcsak Budapest, de az ország egyik legjobb parkjai közé tartozik. – Legyünk büszkék arra, hogy a Rákóczi Kert országos hírnévre tett szert, ahol igazi közösségi élet alakult ki – fogalmazott a polgármester.

(tovább…)

Őszidők – koncertek a hétvégén a Szent Imre téren

2019. október 8. kedd

 

Október 12-én a Szent Imre téren 17.00 órakor B52, 18.30-tól pedig Irigy Hónaljmirigy koncert várja a kikapcsolódni vágyókat! 

Mindenkit várunk szeretettel!

(tovább…)

Újjávarázsolták a Radnóti Miklós Művelődési Ház parkját

2019. október 8. kedd

Csepel.hu

Igazi jókedvű ünnepen örülhettek a csepeliek, akik részt vettek a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti felújított park átadásán október 4-én. A Csepeli Városgazda Zrt. munkatársai áprilisban kezdték el a munkát, amely 250 millió forintba került. „Vigyázzunk rá, mert a miénk; jó érzés arra gondolni, hogy Csepel megint szebb lett!” – mondta köszöntőjében Borbély Lénárd polgármester, külön megemlítve Balogh Ernőt és Makray Barbarát, a csillagtelepi körzetek két egyéni képviselőjét, akik évek óta folyamatosan szorgalmazták a terület teljes újjáépítését. A megszépült teret Kispál György plébános áldotta meg. 

A polgármester emlékeztetett rá: mihelyst sikerült az önkormányzat költségvetését rendbe hozni, a kerületben elkezdték a felújításokat. Ennek köszönhetően megszépültek a bölcsődék, óvodák, jelenleg pedig az iskolákon van a sor. Új játszótereket építettek, rendezettebbek lettek a közterületek. Ennek részeként újították fel most a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkot úgy, hogy megóvták az eredeti természetes környezetet, és még több fát, cserjét ültettek.

(tovább…)

Gryllus Vilmos koncertje a Kultik moziban

2019. október 6. vasárnap

MR.Gabee, Csepel.info

A Kultik Csepel moziban, Gryllus Vilmos ad koncertet, október 6-án 11 órától. Az állatok világnapjára (okt 4.) való tekintettel,a koncert alatt a zenész legkedvesebb állatokról szóló dalai is elhangoznak.

„Szeretek énekelni. Felnőtteknek azért, hogy meghallgassák. Gyerekeknek azért, hogy ők is énekeljenek.”

Gryllus Vilmos Kossuth-díjas (2000) magyar zenész, előadóművész, zeneszerző gyerekkokncertje a Kultik Csepel moziban 1992-től kezdi kiadni daloskönyveit. Ezekben a gyerekek számára írt dalait adja közzé,
azokat, melyeket az óvodás-kisiskolás korosztály könnyen meg tud tanulni, és szívesen el is énekel. Gyerekelőadásain is ezekből a dalokból válogat. (E dalok jó része azóta már beépült az óvodai ill.
általános iskolai tananyagba is.) 1996-tól ismét együtt énekel és muzsikál – immáron elsősorban gitárosként – a Kalákával, részt vesz a felnőtteknek szóló koncerteken, a lemezfelvételeken, a külföldi turnékon
szerte a világban, de gyerekelőadásait, melyeknek elsődleges célja a közönséggel való együtténeklés, továbbra is egyedül tartja.

Időpont: 2019.10.06. 11 óra.