‘Kultúra’ kategória archívum

„Magyar örökségünk” – Többször visszatapsolták a Marica grófnőt Csepelen

2018. október 14. vasárnap

Csepel.hu

Kálmán Imre egyik legnépszerűbb nagyoperettjét Bozsó József rendezésében láthatta a közönség, Marica grófnő szerepében Geszthy Veronika lépett a színpadra a Királyerdei Művelődési Házban október 13-án. A Magyar Zenés Színház tánckarának színvonalas előadását a Csepeli Szimfonikus Zenekar kísérte Werner Gábor karmester vezényletével.

A vidám hangulatú operettet két felvonásban tekintette meg a nagyérdemű Kis Krisztina koreografálásában. A főbb szerepeket Geszthy Veronika, Domoszlai Sándor, Csonka Zsuzsanna, Bodor Szabina, Kovács Szilárd, Bozsó József, Kokas László és Várkonyi Szilvia játszották. A szórakoztató történet sikerét olyan ismert dallamoknak köszönheti, mint a Szép város Kolozsvár, a Hej, cigány vagy a Ringó vállú csengeri violám. (tovább…)

Világhírű állatszobrok a csepeli gyár egy műhelyében

2018. október 13. szombat

Csepel.hu

Bemutatót tartottak az egykori Csepel Művek területén, a Bronzöntő utcában található Gábor M. Szőke Stúdió alapítói, egyben mindenkit meginvitáltak a DANTE XXI. háromnapos kortárs művészeti fesztivál programsorozatára október 12-én. Szőke Gábor Miklós képzőművész monumentális állatszobrairól híres nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is.

A csepeli műhelyben négy éve dolgoznak. Borbély Lénárd polgármester gratulált a képzőművésznek, és egy Csepel zászlót adományozott a stúdiónak. Kispál György plébános megáldotta a műhelyt. Lendvai Zoltán rédicsi plébános, akit „gördeszkás atyaként” is ismernek, a sport szeretetét hangsúlyozta.

(tovább…)

Tarlós István újra főpolgármester lehet

2018. október 11. csütörtök

Csepel.hu

Orbán Viktor miniszterelnök felkérésére Tarlós István szerdán bejelentette, hogy a következő, 2019. őszi önkormányzati választáson ismét elindul a főpolgármesteri tisztségért.

A politikus az újraindulást feltételekkel vállalta, amelyek egyikéről, a budapesti fejlesztési tanácsról már tegnap döntés született a kormányülésen.

(tovább…)

V. Csepeli Sörfesztivál

2018. október 10. szerda

Csepel.hu

Átadták az Idősbarát Önkormányzat díjakat

2018. október 10. szerda

Csepel.hu

Átadták az Idősbarát Önkormányzat és az Idősekért díjakat a Pesti Vígadóban október 9-én. Az ünnepségen beszédet mondott Prof. Dr. Kásler Miklós az EMMI minisztere, Novák Katalin az EMMI államtitkára és Pogácsás Tibor BM államtitkára.

A tavalyi év díjazottjaként Csepel Önkormányzata is részt vett az eseményen, melyen Morovik Attila alpolgármester képviselte a kerületet.

(tovább…)

Mustkóstoló és madárijesztők a Csepeli Szüreti Mulatságon

2018. október 8. hétfő

Csepel.hu

Több kilónyi szőlőt préseltek ki, és bőven fogyott a must a Csepeli Szüreti Mulatságon október 7-én. A gyerekek madárijesztőket, bábfigurákat és lepényeket készítettek a Királyerdei Művelődési Ház udvarán.

Az egész napos családi rendezvény sok látogatót vonzott a szép őszi időben.

(tovább…)

90 éves a csepeli evangélikus templom

2018. október 8. hétfő

Csepel.hu

A Csepeli Evangélikus Egyházközség temploma felszentelésének 90. évfordulójára emlékeztek a hívek október 7-én. Az igehirdetés szolgálatát dr. Fabiny Tamás, az Északi Evangélikus Egyházkerület püspöke végezte.

E jeles alkalomból Borbély Lénárd polgármester a csepeli önkormányzat díszoklevelét adta át Zólyomi Mátyás lelkésznek. Az emlékezésen részt vett Morovik Attila alpolgármester is.

(tovább…)

III. Csendélet Biennálé a Csepel Galériában

2018. október 6. szombat

Csepel.hu

Megnyílt a III. Csendélet Biennálé a Csepel Galériában október 5-én. A csoportos tárlatot Feledy Balázs művészeti író mutatta be. Megnyitó beszédében kiemelte, a biennálé önmegújító, műfajteremtő kiállítássá vált az elmúlt években, kiválóan alkalmas arra, hogy régi és új, ifjabb és idősebb művészek munkáinak is helyt adjon.Bár a csendéletet másképp kell értelmezni, mint ötven-száz évvel ezelőtt, mégis különlegesség, hogy a különböző művészeti ágakban alkotóknak is témát szolgáltat.

A csoportos kiállítás Málik Irén Ferenczy Noémi díjas textilművész ötlete nyomán 2013-ban valósult meg először, majd 2014-től biennálé jelleggel folytatódott tovább.

(tovább…)

101 éve született Szabó Magda

2018. október 5. péntek

csepel.hu

Ma 101 éve, 1917. október 5-én született Szabó Magda Debrecenben, akinek olyan nagy prózai műveket köszönhetünk, mint Az ajtó, a Régimódi történet vagy az Abigél. Ebből az alkalomból a költőként indult Kossuth-díjas íróra emlékeztek a tavaly róla elnevezett Szabó Magda Közösségi Térben. (tovább…)

Szín-Forma-Arány-Faktúra

2018. október 4. csütörtök

Csepel.hu