‘Kultúra’ kategória archívum

Népdaléneklők versenye Csepelen

2019. február 15. péntek

Csepel.hu

Szabadon választott magyar népdalokat adtak elő a résztvevő általános iskolás tanulók a Lajtha László Általános Iskolában harmadik alkalommal megrendezett kerületi népdaléneklő versenyen. Február 14-én az alsó tagozatosok versengtek egymással, a felsősök megmérettetése januárban volt szólóének, kisegyüttes és énekegyüttes kategóriában.

Tóth Imréné intézményvezető köszöntésében Kodály szavaival bíztatta a gyermekeket az eredményes szereplésre. Továbbá elmondta: a zene szeretete, a népdaléneklés elterjesztése és a hagyományok ápolásán túl a verseny célja egyben a közösségépítés is.

(tovább…)

Megnyílt az AMI ifjú tehetségeinek féléves kiállítása

2019. február 4. hétfő

Csepel.hu

A Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola képző- és iparművészeti ágának féléves kiállítása látható január 30-tól a Szabó Magda Közösségi Tér Galériájában. A tárlaton Körömi Gábor, a művészeti iskola intézményvezető-helyettese köszöntötte a gyerekeket, tanárokat és a szülőket, majd Geisbühl Tünde, a képző- és iparművészeti ág munkaközösségének vezetője megnyitotta a kiállítást.

Rendhagyó módon most a társastánc tanszak tanulói két táncos produkciót adtak elő.

(tovább…)

Egressy diákjai a József Attila Emlékhelyen

2019. január 27. vasárnap

Egressybeni.hu

2019. január 26-án, pénteken, az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola tanulói látogatást tettek a József Attila Emlékhelyen. A csoportot Gajdos Viktória tanárnő vezette. 

Gajdos Viktória, az intézmény magyar nyelv és irodalom szakos tanára az eseményt követően elmondta: a művészeti nevelés szempontjából nagyon sokat nyújtott nekik ez a kiállítás, különösen úgy, hogy a gyerekek igazán érdeklődtek József Attila iránt, ők maguk kezdeményezték a programot.

Út a vizuális művészetekhez – Megnyílt a 91. Stúdió alkotóinak kiállítása

2019. január 25. péntek

csepel.hu

Rendhagyó kiállítást láthatnak a művészetkedvelők a Csepel Galériában január 24-től. A 91. Stúdió volt és jelenlegi diákjainak bámulatos munkái a vizuális művészetek világába enged bepillantást. Az ÚT kép tárgy tér című tárlatot Kopek Rita festőművész nyitotta meg, a szervezésben Molnár Mária Virág és Szarvas Valentin segített. A megnyitón a Cataflamingo Zenekar játszott.

44 lelkes fiatal különböző műfajokban – festészet, látványtervezés, tervezőgrafika, képgrafika, animáció, fotográfia, építészet, formatervezés és textiltervezés – szerteágazó tevékenységeket mutat be, sokszínűen.

(tovább…)

Két emberi hang a magyar kultúráért – Szvorák Katalin és Kudlik Júlia Csepelen

2019. január 23. szerda

csepel.hu

Szvorák Katalin és Kudlik Júlia irodalmi estjével köszöntötték Csepelen a magyar kultúra ünnepét a Királyerdei Művelődési Házban. A vendégművészek beszédben és dalban közvetítették a magyar kultúra értékét a 2013-ban megjelent Szeretettel című albumukról.

Az érdeklődők közel egy órában töltekezhettek a rendhagyó lemezbemutató kapcsán, amely évek óta a közös megérett munka gyümölcse. (tovább…)

60 éves a Kölcsey iskola

2019. január 23. szerda

Csepel.hu

Az idén 60 éves Kölcsey Ferenc Általános Iskola a Magyar Kultúra Napján névadója tiszteletére megemlékezést szervezett január 22-én. Az iskola bejáratánál koszorút helyeztek el Kölcsey domborműve előtt Málek István intézményvezető, Tóth Endre, a Dél-Pesti Tankerületi Központ igazgató-helyettese, Morovik Attila alpolgármester, valamint a Szülői Munkaközösség és a diákönkormányzat képviselői. Ezután az aulában a költő szobrának falát is megkoszorúzták.

„Ezen a napon évezredes hagyományainkra, gyökereinkre, nemzeti múltunkra emlékezünk szerte az országban. Figyelmünket azokra a szellemi kincsekre fordítjuk, amelyeket sikerült megőriznünk az eltelt évszázadok alatt. Iskolánk 25 éve viseli Kölcsey nevét. Itt e 60 éves falak között felkutathatjátok, megőrizhetitek és tovább adhatják azokat az értékeket, melyeket kiérlelt iskolánk szellemisége” – mondta el Majorné Szekeres Edit drámapedagógus a megemlékezésen.

(tovább…)

Brenner János élete a Sekrestye Színpad előadásában

2019. január 21. hétfő

csepel.hu

Nagy sikerrel játszották a Sekrestye Színpad amatőr színjátszói Boldog Brenner János életéről szóló zenés előadásukat a Királyerdei Művelődési Házban január 19-én. Minden korosztálynak szólt az Át tudnám ölelni a világot! című darab, amely Iváncsits Tamás eredeti zenés drámájának (A jó pásztor – In memoriam Brenner János) felhasználásával készült. Az érdeklődőket Borbély Lénárd polgármester, Kertész Péter plébános és Szabó Ferenc jezsuita szerzetes köszöntötték. Az előadáson részt vett még Morovik Attila alpolgármester és Czibulyáné Szonday Szilvia önkormányzati képviselő. 

A polgármester köszöntésében örömét fejezte ki arról, hogy a ciszterci szerzetes életútjával megismerkedhetnek a csepeliek is. „Mi magyarok büszkék lehetünk rá, hogy Brenner János neve, hite elmélyülhet a kerület életében. Önkormányzatunk úgy döntött, hogy róla közterületet nevez el. (tovább…)

Andy Vajnát gyászolja a filmes szakma

2019. január 21. hétfő

MTI, Mandiner, Life.hu

Ilyennek látta Andy Vajnát utolsó napjaiban egy barátja

Schwarzenegger, Stallone és Antonio Banderas mellett magyar filmes kollégái is gyászolják a vasárnap elhunyt Andy Vajnát.

Egyre több részlet derül ki Andy Vajna halálával kapcsolatban is. Most egy barát vallott arról, milyennek látta a producert az utolsó napjaiban.

(tovább…)

Meghívó – Magyar Kultúra Napja

2019. január 14. hétfő

Csepel.info

csepel.info

Teltházas újévi koncert a Királyerdei Művelődési Házban

2019. január 6. vasárnap

Csepel.hu

Nagy sikerű újévi hangversenyre került sor január 5-én szombaton a Királyerdei Művelődési Házban, ahol a Csepeli Szimfonikus Zenekar tartott újévi koncertet. 

A meghívott vendégek között jelen volt Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek.

(tovább…)