‘Kultúra’ kategória archívum

Koszorúzás a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatnál

2017. június 26. hétfő

Csepel.hu

Tóth Ilona halálának 60. évfordulójára emlékeztek az 1956-os mártír nevét viselő csepeli szakorvosi rendelőintézet falán elhelyezett emléktáblánál.

Az 1956-os tevékenysége miatt koncepciós perben elítélt és 1957-ben kivégzett orvostanhallgató emléktábláján a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármesterek, az intézmény nevében pedig a Szolgálat főigazgató-főorvosa Dr. Juhász György helyezték el a megemlékezés koszorúját.

(tovább…)

Múzeumok éjszakája Csepelen különleges programokkal

2017. június 25. vasárnap

Csepel.hu

Délután 4-től este 11 óráig rendezték meg a Múzeumok Éjszakáját Csepelen a Királyerdei Művelődési Házban és kertjében, valamint a Tamariska-dombon lévő Csepeli Büszkeségpontnál és Csillagtelepen a Csepeli Polgári Vezetési Pontnál június 24-én. A Múzeumok Éjszakáját országosan az Emberi Erőforrás Minisztériuma hívta életre 15 évvel ezelőtt, Csepelen negyedik alkalommal tekinthették meg az érdeklődők kerületünk muzeális intézményeit. Ezúttal is több száz érdeklődő kereste fel a helyszíneket. Az eseményeket a Csepeli Városkép Kft. szervezte az önkormányzat támogatásával.

Országszerte 450 helyszínen csaknem 2500 program zajlott kiállításokkal, koncertekkel, rendkívüli tárlatvezetésekkel, színházi produkciókkal, gyermekprogramokkal. (tovább…)

Nyolcadik éve tartják a Szent Iván-napi tűzugrást Csepelen

2017. június 24. szombat

Csepel.hu

Csepelen is megünnepelték a nyári Napfordulót, június 23-án este 9 órakor tartották a Szent Iván-napi tűzugrást a Szent Imre téren. A rendezvényen felléptek a csepeli néptáncosok, a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola, a Csepel Táncegyüttes, a Csepeli Kistáncos Alapítvány Csepp-Csepel és Kis-Csepel csoportja, a Csepeli Öreg Táncegyüttes tagjai és idén az óvodákban néptáncot tanító óvónénik járták a legősibb moldvai körtáncot a tűz körül. A zenét a Botosánka együttes biztosította.

A megrakott máglyát rituálisan négy korsóból vízzel meghintették, négy zöld ággal  körül táncolták, majd négy fáklyával meggyújtották a tüzet. (tovább…)

Tűzugrás a Szent Imre téren

2017. június 21. szerda

Csepel.hu

Ha június vége, akkor tűzugrás a Szent Imre téren. Szent Iván-éj közeledtével Csepel is megünnepli a nyári Napfordulót, ez évben június 23-án este 9 órakor kerül sor a máglya átugrására.

Csepel immár nyolcadik éve csatlakozik ahhoz a több ezer településhez akik hasonlóan őrzik ezt a hagyományt. A rendezvényen fellépnek a csepeli néptáncosok, zenét a Botosánka együttes biztosítja.

A rendezvény megtartását nem befolyásolja a hatályban lévő tűzgyújtási tilalom. (06.21)

Csepel.hu

Mozizást tervezett? mutatjuk a csepeli moziműsort

2017. június 20. kedd

Csepel.info, Mr.Gabee

Múzeumok éjszakája Csepelen

2017. június 20. kedd

Csepel.info,Mr.Gabee

Meghalni Ukrajnáért: szombaton a tévében!

2017. június 15. csütörtök

Csepel.info

A Csepelen újságíróként dolgozó Csarnai Attila különleges dokumentumfilmjét a Magyar Televízió M5 csatornája mutatja be június 17-én (most szombaton) 22.15-kor. Ismétlése másnap hajnal 3.15-kor lesz.

A film az ukrán-orosz polgárháborúról és a háborúban résztvevő kárpátaljai magyarok sorsáról szól. Megrázó a történet.

Megjelent a Csepeli Hírmondó júniusi második száma

2017. június 15. csütörtök

Csepel.hu

A tartalomból: Kolonics György nevét viseli a Kis-Duna-parti sétány június 4-étől. Ezen a napon bronzszobrot avattak a 2008-ban tragikus körülmények között elhunyt kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok kenusról. Képes beszámoló a lapban. 

Korszerű paviloncsoporttal gazdagodik Szent Imre tér. A munkák már elkezdődtek.  (tovább…)

Wittner Mária köszöntése 80. születésnapján

2017. június 13. kedd

Csepel.hu

Wittner Mária 1956-os forradalmárt és szabadságharcost, Csepel díszpolgárát 80. születésnapja alkalmából köszöntötte az önkormányzat.

A Weiss Manfréd Szakgimnáziumban rendezett ünnepségen Wittner Mária meghatódva mondott köszönetet az önkormányzatnak és az iskola diákjainak.

Fúvószenekarok találkozója Csepelen

2017. június 11. vasárnap

Csepel.hu

Harmadik alkalommal rendezték meg a Fúvószenekari Fesztivált Csepelen, a Szent Imre téri Szurkolói Arénában június 10-én. A négy meghívott zenekar, a Pesterzsébeti Lajtha László AMI Ifjúsági Fúvószenekar, a Keil Ernő Fúvószenekar (XIII. kerület), az ETÜD Fúvószenekar (XVIII. kerület), a Soroksári Fúvószenekar, valamint a házigazda Csepeli Auth Henrik Fesztivál Fúvószenekar adtak koncertet.

A rendezvény fővédnöke Németh Szilárd országgyűlési képviselő, védnöke pedig Borbély Lénárd polgármester volt. A csepeli önkormányzat képviseletében Ábel Attila alpolgármester köszöntötte az érdeklődőket.