‘Kultúra’ kategória archívum

Rudolf Péter a Vígszínház új igazgatója

2020. március 24. kedd

Magyar Hang, Mr. Gabee, Csepel.info


Rudolf Péter lett a Vígszínház új igazgatója – jelentette be kedden délután egy Facebook-bejegyzésben Karácsony Gergely főpolgármester.

Mint a városvezető írja: A Fővárosi Közgyűlés nevében eljárva, a közgyűlés valamennyi frakciójával és minden érintettel egyeztetve 2021. december 31-ig Rudolf Pétert bízza meg a Vígszínház vezetésével. (tovább…)

Jelképesen emlékeztek meg a Magyar-Lengyel Barátság Hetéről Csepelen

2020. március 23. hétfő

Csepel.hu

A Magyar Országgyűlés 2007-ben az ezeréves közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította.

2020-ban Csepelt érte a megtiszteltetés, hogy házigazdája lehet a Magyar-Lengyel Barátság Hete programsorozatnak, azonban a koronavírus okozta rendkívüli helyzet következtében mindez meghiúsult.

(tovább…)

Több száz hangoskönyvet tesz ingyenesen elérhetővé az MTVA Archívum

2020. március 22. vasárnap

Mandiner, Csepel.info

Olyan klasszikusok érhetők el, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Robinson Crusoe vagy éppen a Tom Sawyer kalandjai. Wass Alberttel is megismerkedhet az, aki eddig csak a kommunista-liberális propaganda-uszítást hallott róla.

Az archivum.mtva.hu/radio/ oldalon olyan klasszikusok érhetők el, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegbenA Pál utcai fiúka Mesék Mátyás királyról, A kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai – írja a kormányzati oldal.

(tovább…)

Nem vírus: ingyen megnézheti a Müpa koncertjeit és irodalmi estjeit!

2020. március 14. szombat

Origo

Szombaton mindenki számára megnyílik a Müpa digitális médiatára, amelyben 80 HD minőségű koncertfelvétel és több mint 40 irodalmi est felvétele tekinthető meg online, ezúttal regisztráció nélkül – közölte az intézmény.

Az összegzés felidézi, hogy március 14-én ünnepli megnyitásának 15. évfordulóját a Müpa. A jeles jubileumra több neves hazai együttes és világsztár készült különleges koncerttel, köztük a Nemzeti Filharmonikusok és a huszonkétszeres Grammy-díjas Chick Corea, ám a március 11-i kormányrendelet értelmében a hónap többi eseményéhez hasonlóan ezeket az előadásokat sem tartják meg. (tovább…)

Szobor készül Csukás Istvánról

2020. március 6. péntek

Mandiner

A péceli műhelyben már az utolsó simításokat végzi Csukás István szobrán Megyeri János, aki a kivételes tollú író halálakor elhatározta, mindenképpen bronzba önti a gyerekkorunkat megszépítő mesekirályt, főleg, hogy kiváló kapcsolatban is állt Csukással.

„Pistával még akkor ismerkedtem meg, amikor elhatároztam, életnagyságú figurákat készítek a mesehőseiből. Örömmel fogadta, támogatta az elképzelést, és nagyon tetszettek neki az elkészült mesehősök, Süsü, Sebaj Tóbiás, Gombóc Artúr és a többiek, akik azóta Süsü és barátai néven járják az ország kiállítótermeit”

– mondja Megyeri János.

(tovább…)

Március 18-a, az Újrahasznosítás Napja – izgalmas programok a Radnótiban

2020. március 6. péntek

Csepel.hu

Március 18. – Az újrahasznosítás világnapja

Ahogy a Föld lakossága gyarapodik, úgy növekszik az általunk megtermelt hulladék mennyisége is. A hulladék legnagyobb része a kijelölt lerakókban végzi, illetve az illegális hulladéklerakás következtében sajnos rengeteg szemét kerül a folyókba, majd az óceánokba.

A megnövekedett hulladék hatalmas mértékben szennyezi a környezetünket, lebomlásuk során jelentős mennyiségű üvegházhatású gáz keletkezik.

(tovább…)

Molnár János képei jók, igazak és szépek

2020. február 17. hétfő

Csepel.hu

Molnár János festő- és grafikusművész képeit tekinthetik meg a művészetkedvelők a Szabó Magda Közösségi Tér Galériájában február 14-től. A Passió és Mi Magunk című kiállítást Józsa Judit kerámiaszobrász, művészettörténész nyitotta meg. Közreműködött Nagy Csaba, a Fasang Árpád Zeneiskola tanára zongorán.

Az Egri Tanárképző Főiskolán rajz-szakos diplomát szerző művész alkotásai Jézus Krisztus szenvedéstörténetét mutatják be és az emberi élet főbb állomásait a születéstől a halálig sorakoztatják fel. Valamennyi művével a keresztény értékrend megerősítését kívánja szolgálni, s mint ahogy vallja: „az emberi létezés lényege a tudat, a test és a lélek harmóniája.”

(tovább…)

Házasodjunk Csepelen!

2020. február 10. hétfő

Csepel.hu

Hatodik alkalommal adott otthont a Radnóti Miklós Művelődési Ház az esküvő kiállításnak idén február 9-én. Csepel és környéki esküvői szolgáltatók mutatkoztak be a standoknál többek között menyasszonyi ruhák, virágcsokrok, exkluzív dekorációk, esküvői fotók, asztali terítékek, torták és parti kellékek választékkal.

A programon hangulatfokozó műsort adott a vőfély, a Trend Band zenekar játszott és bemutatkozott a mobil bankár, a ceremóniamester és a szertartásvezető is.

(tovább…)

Kovács István és Sajgál Erika pódiumestje a magyar kultúráért

2020. január 23. csütörtök

csepel.hu

A művészházaspár pódiumestjével köszöntötték Csepelen a magyar kultúra ünnepét a Szabó Magda Közösségi Térben január 22-én.

A vendégművészek szerelmes verseken és dalokon keresztül közvetítették a magyar kultúra értékét a közönségnek.

(tovább…)

Ma van a magyar kultúra napja

2020. január 22. szerda

888

Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte a magyar kultúra napját.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

(tovább…)