‘Kultúra’ kategória archívum

35 éve halt meg Radics Béla

2017. október 18. szerda

WIKI Mr.Gabee

800px-Radics_Béla

35 éve hunyt el Radics Béla (Budapest, 1946. február 6. – Budapest, 1982. október 18.) rockzenész, gitáros, énekes, a magyar rockzene legendás és nagy hatású alakja. Kiváló gitáros, remek előadó, karizmatikus egyéniség volt. A zenén kívül sok minden más is érdekelte, nyitott volt, sokat olvasott és szívesen beszélgetett az irodalomról. Az országos elismerés hiányában az alkoholhoz fordult, és végső soron ez vezetett halálához.

Budapesten, az angyalföldi munkáskerületben, a „Tripoliszban”[1] született. 1959 őszén kapta első akusztikus gitárját, 16 éves korában egy gyári zenekarban játszott. 1964 őszén az Atlantis együttes tagja lett, ahonnan 1965. március 21-én kivált Pintér István dobossal és megalakították az Atlantis Nr2 nevű rövid életű zenekart. Ennek a zenekarnak már tagja volt Miklóska Lajos és Dancsák Gyula is. A zenekar 1966 elejéig létezett, majd Radics visszalépett az eredeti Atlantisba.1967-ben az Atlantis tagsága Neményi Béla énekes nélkül kívánta folytatni, de Neményi peres úton megtartotta az Atlantis nevet, így Pannónia néven folytatták. Radics Béla elsőként játszottaJimi Hendrix és a Cream számait, amelyekben jól érvényesült virtuóz gitárjátéka és hatásos előadásmódja. Játszott a Sakk-Matt, az Aligátor, az Aréna, a Nevada és a Tűzkerék együttesekben, de legnagyobb sikereit a Taurus tagjaként érte el. (tovább…)

Emlékezzünk együtt ’56 hőseire!

2017. október 16. hétfő

Csepel.hu

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt október 23. alkalmából tartandó rendezvényeire.

Gitárest a Rátkai Klubban

2017. október 14. szombat

Egressybeni.hu

Október 12- én nagy sikert arattak az Eg​r​essy Béni Református Művészeti Középiskola és a Vienna Konservatorium Budapest gitárszakos​ hallgatói a Rátkai​ ​Márton Művészklubban​, ahol a “Gitárestek a Rátkaiban” koncertsorozat​ keretein belül mutatkozhattak be.

​A koncertsorozatot Bernáth Ferenc, Artisjus ​és Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjas gitárművész-gitártanár, a Vienna Konservatorium professzora és az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola tanszékvezető tanára hozta létre 2014-ben, azzal a céllal, hogy a fiatal tehetségeknek bemutatkozási illetve fellépési lehetőséget nyújtson a nagyközönség előtt. Ezeken a koncerteken felléptek már több ízben budapesti zeneiskolák, zeneművészeti szakközépiskolák és a Zeneakadémia gitárszakos hallgatói is. (tovább…)

Tisztelet a nagy költő előtt – Arany János nevét vette fel a korábbi Kék Iskola

2017. október 13. péntek

Csepel.hu

Szeptember elsejétől Arany János Általános Iskolának nevezik a korábbi Kék Iskolát. Az ünnepélyes névadót október 12-én rendezték meg az intézményben, amelyen beszédet mondott Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Török László, a testvérváros Nagyszalonta polgármestere és Morovikné Fülöp Csilla, az iskola intézményvezetője. Az eseményen mások mellett részt vett Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Tóth János tankerületi igazgató. A névadás egyik apropója, hogy idén ünnepeljük Arany János születésének kétszázadik évfordulóját, aki Nagyszalontán látta meg a napvilágot.

Az ünnepség a Szent László és az Arany János utca sarkán kezdődött, ahol emléktáblát avattak Arany János születésének kétszázadik évfordulójának tiszteletére. Az emléktáblát Németh Szilárd, Borbély Lénárd, Török László és Morovikné Fülöp Csilla leplezte le. Koszorút helyezett el az önkormányzat nevében Borbély Lénárd, Ábel Attila és Morovik Attila. Az országgyűlés nevében Németh Szilárd, a szülőváros Nagyszalonta részéről Török László. Az Arany János Általános Iskola nevében Morovikné Fülöp Csilla, valamint az iskola diákjai. Az emléktáblát Kispál György katolikus plébános áldotta meg.

(tovább…)

A Gulyás család alkotásai a Csepel Galériában

2017. október 13. péntek

Csepel.hu

Családi portrék, aktképek, bábuk és ékszerszobrok is láthatók október 12-től a Csepel Galériában. Minden egyes alkotás Gulyás László festőművész és lányai, Dévainé Gulyás Emőke ötvösművész és Gulyás Kinga festőművész keze munkáját dicséri. A családi kiállítást Kirják Miklós festőművész nyitotta meg.

Gulyás László festőművésze édesapjától örökölte művészi vénáját, és továbbadta lányainak a művészet szeretetét. Festményein az emberi test, a női szépség ábrázolása kapja a főszerepet. Képei nem csak technikailag, látványelvűségükben, de tematikájukban, az ábrázolt tartalmukat tekintve is szembe mennek mindennel, ami harsány, zaklatott, kapkodó, felszínes korunkra alapvetően jellemző – fogalmazott megnyitójában Kirják Miklós.

(tovább…)

4. Csepeli Sörfesztivál

2017. október 9. hétfő

Csepel.hu

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata támogatásával és a Csepeli Német Önkormányzat szervezésében idén negyedik alkalommal rendezik meg a Csepeli Sörfesztivált a Királyerdei Művelődési Házban október 21-én.

Ismét nagy sikerrel zárult a Hungarikum Fesztivál

2017. október 9. hétfő

Csepel.hu

Kellemes hétvégi kikapcsolódásban lehetett része mindazoknak, akik kilátogattak a Csepeli Hungarikum Fesztiválra. A Daru-dombon megtartott rendezvény színes programjaival rengeteg látogatót vonzott.

A finom ételek, italok mellett különleges kézműves termékekkel, mesterség bemutatókkal, színpadi előadásokkal is várták az érdeklődőket. A rendezvényt ezúttal is a Csepeli Városkép Kft. szervezte az önkormányzat támogatásával.

(tovább…)

Meghívó – Arany János Iskola névadó ünnepség

2017. október 9. hétfő

Csepel.hu

Hidas Frigyes REQUIEM – 10.23

2017. október 6. péntek

Csepel.hu

Csepelen járt a Magyar Posta mini múzeuma

2017. október 5. csütörtök

Csepel.hu

A Postamúzeum és a Magyar Posta Történelmet kézbesítünk címmel utazó kiállítással emlékezik az önálló magyar posta megalakulásának 150. évfordulójára. Ebből az alkalomból Csepelen, a Szent Imre téren is megtekinthették az érdeklődők a Magyar Posta 18 tonnás autójában bemutatott kiállítást, valamint a csepeli önkormányzat guruló tárlatát, amely a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény Csepel teherautója jelenített meg október 4-én.

A megnyitón beszédet mondott Németh Szilárd országgyűlési képviselő és Forrai Péter, a Magyar Posta vezérigazgató-helyettese. Az eseményen mások mellett megjelent Borbély Lénárd polgármester, valamint Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek.

(tovább…)