‘Kultúra’ kategória archívum

Három Nemzet Táncestje a Szurkolói Arénában

2019. augusztus 14. szerda

Csepel.hu

Augusztus 18-án 18 órakor három nemzet táncosai lépnek fel a Szurkolói Arénában.

A táncosok Mongóliából és Lengyelországból érkeznek, valamint ott lesz a Kis-Csepel Táncegyüttes is.

(tovább…)

Kollázsok az Erdei galériában

2019. augusztus 13. kedd

Csepel.hu

Szkakandi Mudi Márta kollázsaiból nyílt kiállítás az Erdei Éva Galériában augusztus 11-én. A vendégeket Erdei Kvasznay Éva művészetszervező képzőművész köszöntötte, a tárlatot Kopócsy Judit festőművész nyitotta meg.

A kiállító művész korábban zenetanár volt, s mint alapító tag, a Kvasznay Gulyás Margit Kollázs Műhelyben ismerkedett meg a kollázs készítés technikájával. A képzőművészetben néhai férje, Szkakandi János révén szerzett jártasságot, aki Magyarországon alkotó ukrán festőművész volt.

(tovább…)

„Mi olykor menedékként működünk” – Beszélgetés Gajdócsi Nórával, a Mészáros Jenő Óvoda, Általános Iskola, és EGYMI vezetőjével

2019. augusztus 10. szombat

Csepel.hu

Mozgalmas tanév áll a Mészáros iskola mögött. Az intézmény idén ünnepelte hatvanéves jubileumát, június közepén pedig kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréseként miniszteri oklevelet vehetett át. Az iskola évtizedek óta elkötelezett a gyerekek elfogadó, szeretetteljes, egyedi nevelése mellett.

Az intézmény vezetője, Gajdócsi Nóra lelkes elhivatottsággal fogja össze az iskola munkáját. Pályájáról, az intézmény előtt álló feladatokról is beszélgettünk vele.

(tovább…)

Hawai’i Aloha Chorus koncertje Csepelen

2019. július 24. szerda

Mr.Gabee, Csepel.info

A Segítség Köve Alapítvány szerkesztőségünkhöz eljuttatott üzenetében olvasható, hogy a Hawai’i Aloha Chorus 21 fős vegyeskara egyenesen Honoluluból érkezik európai turnéjára, melynek keretében Berlinben, Budapesten és Prágában adnak koncerteket.

A repertoárban egyházi és könnyűzenei válogatással, spirituálékkal készülnek, emellett a tradicionális Hawaii táncot, a Hula táncot is bemutatják.

  • Időpont: 2019. július 29., hétfő, 19:00–20:30
  • Helyszín: Csepeli Evangélikus Egyházközség
    (1211 Budapest, Deák tér 1)
  • Vezényel: Dr. Pamela L. DeBoard
  • Zongorán közreműködik: Maika’i Nash
  • Közreműködik: a SKA Akusztik csapata

Omega koncert Csepelen – átadták a díszpolgári címeket

2019. július 21. vasárnap

Csepel.hu

A hagyományokhoz híven idén is Csepel Napján, július 18-án adták át a díszpolgári címeket. A képviselő-testület júniusi ülésén döntött arról, hogy kerületünk legrangosabb elismerésében részesíti Barka Emese Európa-bajnok birkózót, Erdei Kvasznay Éva festőművészt és Sugár Gézát, a Csepeli Városgazda Közhasznú Nonprofit Zrt. Szerviz csoportjának vezetőjét. Csepel Napját az Omega együttes koncertje zárta.

Csepel díszpolgára kitüntetés annak adományozható, aki a kerület gazdasági, társadalmi, tudományos vagy művészeti életében maradandót alkotott. Aki életművével, kiemelkedő munkásságával szolgálta az egyetemes haladást, kultúra vagy művészet ügyét, hozzájárulva a kerület tekintélyének növeléséhez.

(tovább…)

Fontos tudnivalók a július 18-i közlekedésről

2019. július 17. szerda

csepel.hu

Tisztelt csepeli lakosok!

Tájékoztatjuk önöket, hogy az Omega koncert miatt a Duna-dülő utcába július 17-e, azaz ma déli 12 órától parkolni tilos, július 18-a reggel 8 órától éjfélig pedig az utca lezárásra kerül, behajtani csak engedéllyel lehet. Fontos tudni, hogy a zöldterületen való parkolást az említett időszakokban nem büntetik.

Ezenfelül a várható nagy tömegre tekintettel járatsűrítést kértünk a BKK-tól a gyorsabb koncertre utazás és a hazajutás érdekében.

(tovább…)

Leányfalusi Vilmosnak ítélték az idei Prokop Péter-díjat

2019. június 30. vasárnap

csepel.hu

Idén Leányfalusi Vilmosnak, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegye orgonaművészének, az énekkar karnagyának adományozta a Prokop Péter-díjat az erről döntő kuratórium. Méltatásában elmondták: a díjazott pap a száz évvel ezelőtt született Prokop Péterhez hasonlóan életét és tehetségét Isten dicsőségének szentelte.

A díjat Borbély Lénárd polgármester adta át a polgármesteri hivatal nagytanácstermében június 27-én. Az eseményen megjelent Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek, Erdei Kvasznay Éva, a díj alapító kurátora, Varga Lajos püspök és Prokopp Mária professzor, valamint Kalocsáról érkező vendégek.

Kulturális és szabadtéri családi programok a Múzeumok éjszakáján

2019. június 24. hétfő

Csepel.hu

Hatodik alkalommal rendezték meg a Múzeumok éjszakáját Csepelen a Királyerdei Művelődési Házban és kertjében, valamint a Tamariska-dombon lévő Csepeli Büszkeségpontnál és Csillagtelepen a Csepeli Vezetési Pont Kiállítóhelyen június 22-én.

Ezen a napon országszerte mintegy négyszáz helyszínen különleges programokkal és meghosszabbított nyitva tartással várták az érdeklődőket. Idén a digitalizáció világa és az utazás élménye köré csoportosult a fő téma, a program kiemelt városa Szombathely volt.

(tovább…)

Új parkot avattak a Széchenyi Iskola mellett

2019. június 12. szerda

Csepel.hu

Ünnepélyes keretek között felavatták a Brenner János parkot és a vértanú papnak emléket állító szobrot. Az eseményen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Wittner Mária Csepel díszpolgára, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek és dr. Szeles Gábor jegyző is.

Borbély Lénárd polgármester kiemelt tisztelettel köszöntötte az ünnepségen Mádl Dalma asszonyt és Brenner József atyát, a vértanú testvérét is. Beszédében rámutatott, az önkormányzat az elmúlt években nagy hangsúlyt fektet arra, hogy Csepelen ne csak a fizikai, de az erkölcsi és a szellemi tér is megújuljon.

(tovább…)

Köszöntötték a jubiláló óvodai dolgozókat és elbúcsúztak a nyugdíjba vonulóktól

2019. június 8. szombat

Csepel.hu

Egy régi, ám újként felelevenedő hagyományt hívtak létre a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda nevelési értekezletén, amikor méltatták a 25, 30 és 40 éve jubiláló dolgozókat, valamint búcsút vettek a nyugdíjba vonuló pedagógusoktól. A Királyerdei Művelődési Házban Hierholczné Faragó Tünde intézményvezető emléklapot adott át, Morovik Attila alpolgármester pedig virágcsokrot.

Az önkormányzat éves szinten 140 millió forintos keretösszeget hozott létre az óvodákban végzett munkáért és a dolgozók megbecsüléséért – hangsúlyozta az alpolgármester megnyitó beszédében.

(tovább…)