‘Kultúra’ kategória archívum

Kovács István és Sajgál Erika pódiumestje a magyar kultúráért

2020. január 23. csütörtök

csepel.hu

A művészházaspár pódiumestjével köszöntötték Csepelen a magyar kultúra ünnepét a Szabó Magda Közösségi Térben január 22-én.

A vendégművészek szerelmes verseken és dalokon keresztül közvetítették a magyar kultúra értékét a közönségnek.

(tovább…)

Ma van a magyar kultúra napja

2020. január 22. szerda

888

Színházi előadásokkal, díjátadókkal, koncertekkel, kiállításokkal, könyvbemutatókkal, irodalmi és zenei estekkel is ünneplik ma országszerte a magyar kultúra napját.

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én annak emlékére, hogy a kézirat tanúsága szerint Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnuszt.

(tovább…)

“Az a szép, régi asszony” – pódiumest a Szabó Magda Közösségi Téren

2020. január 15. szerda

Film Wass Albertről: Adjátok vissza a hegyeimet

2020. január 11. szombat

Youtube

Filmek Wass Albert életéről.

Felavatták Wass Albert felújított csepeli szobrát

2020. január 9. csütörtök

Csepel.info

112 éve született Wass Albert erdélyi magyar költő, író, akinek felújított szobrát szerdán este leplezték le a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Ház közelmúltban megújult parkjában.

A magyarsága miatt üldözött és halálra ítélt író-költő szobrát a zsidó származása miatt üldözött és meggyilkolt Radnóti Miklós szobrától alig pár méterre állították fel: így üzennek most ők együtt a gyűlölet ellen, és az irodalom szeretete mellett. A balliberális pártok helyi szervezeteit azonban semmi nem hatotta meg: Ceaușescu egykori román diktátort idézve zavarták meg az ünnepséget. (tovább…)

Meghívó Wass Albert emlékestjére

2020. január 2. csütörtök

Csepel.hu

2020. január 8-án szerdán este 18.00 órától a Radnóti Miklós Művelődési Ház előtti parkban Wass Albert felújított emlékművének ünnepélyes köztéri avatására kerül sor.

(tovább…)

Eddig kiadatlan Wass Albert-művek jelentek meg

2019. december 17. kedd

Pesti Srácok

Wass Albert szobor

Wass Albert csepeli szobrának újraállítása január 8-án lesz

Wass Albert-életműkiadásba kezdett, egyúttal pedig két kötetes irodalomtörténeti szenzációt jelentetett meg az Erdélyi Szalon Könyvkiadó, amely Erdély magyar föld és Kicsike lángok a magyar éjszakában címmel két könyvbe szerkesztette Wass Albert eddig soha meg nem jelent és nem publikált írásait.

Az Erdélyi Szalon Könyvkiadó nemzeti írónk műveinek méltó kiadását vállalta magára, a sorozat első két darabja, az Erdély magyar föld és a Kicsike lángok a magyar éjszakában tartalmazza az eddig kiadatlan Wass Albert-írásokat, ezt követően pedig a regények jelennek meg, majd Wass emigrációban írt esszéinek újrafordításai, valamint az Eliza címen kiadott regény revidált fordítása. A kiadó célja, hogy Wass Albert írásait hitelesen és méltón közvetítse olyan köntösben, amire az író is büszke lenne, két évtizeddel Wass Albert halála után. (tovább…)

Egy kivételes és hiteles embernek állítottak emléket

2019. november 28. csütörtök

Emléktáblát kapott a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola falán a néhai Choli Daróczi József, aki Újpalotán kezdett el tanítani

Bpxv.hu, Csepel.info

Fotók: Vargosz/XV Média

Tisztaszívű, nagylelkű ember volt – mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester hétfő este az újpalotai László Gyula Gimnázium és Általános Iskolánál tartott eseményen. Szürkület, sőt este volt már, mégis szép számmal jöttek el kerületből és a budapesti roma közösségből is, hogy megemlékezzenek a 2018-ban elhunyt Choli Daróczi Józsefről.

A 80 éve született cigány író, költő, népművelő, műfordítónak azért itt, Újpalotán állított emléket a XV. Kerületi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Populus Pharaonis Egyesület (POFA), mert Choli Daróczi József ebben az intézményben kezdte meg pedagógusi munkáját képesítés nélküli tanítóként. Ennek történetét a helyi cigány önkormányzat nemrég megválasztott elnöke, Czuczu Tamás idézte fel, mint elmondta, „Choli bácsi” nem nyugodott bele, hogy az egykori rákospalotai cigánytelepen élő gyermekek korai iskolaelhagyók voltak. A pályakezdő pedagógus a szülőknek cigányklubot szervezett, és elérte, hogy egyre több gyerek ragadjon meg az akkori Lila Iskolában. (tovább…)

Ullrich Ágoston versei – könyvbemutató Csepelen

2019. november 24. vasárnap

Erdei Éva Galéria, Csepel.info

csepel.info

Sikert sikerre halmoztak a Katona iskola tanulói

2019. november 11. hétfő

Csepel.hu

A Katona József Általános Iskola tanulóinak és az őket felkészítő pedagógusok fáradozását ismét gyönyörű eredmények kísérték.

A Bolyai Matematika Csapatverseny Dél-Pesti Körzeti fordulójának 8. osztályos általános iskolai kategóriájában Révész Zsuzsanna tanárnő tanítványai Kecsmár Dorottya, Kovács Bernadett, Buzás Lilla, Verebi Viktória csapata 1. helyezést ért el.

(tovább…)