‘Társadalom’ kategória archívum

Öt éve nyitotta meg kapuit a Rákóczi Kert – A Családok Parkja

2024. április 16. kedd

Csepel.hu

A park a kezdetek óta igen népszerű, változatos, izgalmas programokkal várja a látogatókat.

Az itt dolgozó maroknyi lelkes csapatnak köszönhetően évről-évre egyre ismertebb, kedveltebb az intézmény.

Sokan más kerületekből, vidékről is ellátogatnak ide. Legyen szó sportról, oktatásról, szabadidőről, itt valamennyi korosztály megtalálja a számára legérdekesebb programot.

(tovább…)

Nyolcvan éve történt Csepel bombázása

2024. április 14. vasárnap

Csepel.hu

A csepeli Weiss Manfréd Művek egyike volt az ország legnagyobb hadi – ipari komplexumának. Nem véletlen tehát, hogy a második világháború végén Csepel az egyik legtöbbet támadott célponttá vált. Nyolcvan éve történt a kerület bombázása, mely rendkívül súlyos károkat okozott

  1. április 3-áig Budapestet és környékét nem érte szövetséges légitámadás. Bár a légiriadók már rendszeressé váltak, de ezen a napon fordult komolyra a helyzet. Ezután a bombázások több hullámban érték a települést.

(tovább…)

Betörőt fogtak és életet mentettek a rendőrnők Csepelen

2024. április 13. szombat

Csepel.hu

Az egyaránt 21 éves Szép Virág és Szép Csenge rendőr őrmesterek csupán névrokonok, de mind a ketten egy évvel ezelőtt szereltek fel rendőrnek, és szolgálnak a csepeli rendőrkapitányságon járőrként.

Szintén hasonlóság bennük, hogy ez alatt a rövid idő alatt máris figyelemre méltó teljesítményt értek el, amely elöljáróik elismerését váltotta ki: Virágot tavaly novemberben terjesztették fel önkormányzati jutalomra, Csengét pedig Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya részesítette elismerésben és jutalomban egy életmentésben való közreműködéséért nem sokkal azután, hogy rendőrnek állt.

(tovább…)

Időseket köszöntöttek Csepelen

2024. április 11. csütörtök

Csepel.hu

Ma délelőtt Pákozdi József és Ábel Attila alpolgármesterek és Tóth Sándor önkormányzati képviselő köszöntötte Poór Gézánét, Kohári Józsefet és Spitzer Imrét születésnapjuk alkalmából.

Az idős hölgy és az urak személyre szabott ajándékcsomagokat kaptak a csepeli önkormányzattól, a Kormány pedig egy miniszterelnöki oklevéllel kedveskedett nekik.

(tovább…)

Folytatódik a Panelprogram Csepelen

2024. április 11. csütörtök

Csepel.hu

A Csepeli Panelprogram keretében újabb társasházak kaptak támogatást energetikai korszerűsítésre. A sikeresen pályázók április 11-én írták alá az erről szóló szerződést a Polgármesteri Hivatalban.

A programot a csepeli önkormányzat folytatja, április 22-től indul az újabb felhívás.

(tovább…)

Weiss Manfrédra emlékeztek Csepelen

2024. április 11. csütörtök

Csepel.hu

A mai nap folyamán, április 11-én, Weiss Manfréd születésének évfordulóján a tiszteletére állított emlékműnél koszorút helyezett el Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Pákozdi József, Morovik Attila alpolgármesterek és Tóth Sándor független önkormányzati képviselő.

A gyáróriás emlékére a csepeli önkormányzat 2010-ben állíttatta a dombornyomott emlékművet a Szigetcsúcsnál, valamint a kerület jelmondatának megalkotásakor is tisztelegtek munkássága és elévülhetetlen érdemei előtt: „Csepel – Árpád földje, a magyar ipar bölcsője”.

(tovább…)

A Segítség Köve Alapítvány segített

2024. április 9. kedd

Csepel.hu

A Segítség Köve Alapítvány látogatást tett a Völgy utcai Gondozási Központban, hogy adományaikkal segítsék a nappali ellátásban résztvevő fiatalokat.

A lányok különféle illatszerekkel megrakott nagyon szép ridikülöket, divatos hátizsákokat, a fiúk Henkel termékeket kaptak ajándékba.

(tovább…)

A legjobbakat díjazták a Csepeli Művészeti Szemlén

2024. április 9. kedd

Csepel.hu

A Csepeli Művészeti Szemlén kiemelt arany minősítést elért diákokat díjazták a polgármesteri hivatalban április 8-án. A művészeti szemlét immár hagyományosan, évtizedek óta rendezi meg a csepeli önkormányzat, a Dél-Pesti Tankerületi Központ és a Szabó Magda Közösségi Tér. Idén csaknem ötszáz pályázatot nyújtottak be, és harmincegyen érdemelték ki a kiemelt arany minősítést. Borbély Lénárd polgármester köszöntötte az ifjú művészpalántákat, a felkészítő pedagógusokat és a szemle szervezőit. Külön kiemelte Szentkirályi Aladár művészeti vezető és Udvardi Beáta, a Szabó Magda Közösségi Tér intézményvezetője tevékenységét.

A pályázóknak háláját fejezte ki, hogy megosztották a közönséggel a művészetek iránti szenvedélyüket és lelkesedésüket. Az esemény remélhetőleg nemcsak örömet szerzett nekik, hanem ösztönözte is őket a művészetek világában való további felfedezésekre és alkotásokra. (tovább…)

Változatos tavaszi programkínálat a nyugdíjasházban

2024. április 8. hétfő

Csepel.hu

Ahogy Szentkirályi Aladár, a ház művészeti vezetője mondja, a sötétebb téli hónapok után egy kicsit könnyedebb, vidámabb programok felé nyitnak.

A zenekedvelők számára remek időtöltést kínál áprilisban Kozma Anikó, a Fasang Árpád zeneiskola igazgatójának Johann Sebastian Bachról szóló előadása, de Zelinka Tamás zenetörténész színes, ismeretterjesztő beszámolói is közkedveltek. A zene mellett az irodalom és a képzőművészet is megjelenik a programok sorában. Kállay Endre költő, gépészmérnök április 10-én Wass Albert erdélyi író, április végén pedig Szász Endre magyar festőművész életével ismerteti meg az érdeklődőket.

(tovább…)

Bajnoki cím évfordulójára emlékeztek a kosarasok

2024. április 7. vasárnap

Csepel.hu

Harmincöt évvel ezelőtt, 1989. március 19-én lettek országos bajnokok a Csepel SC férfi kosarasai.

A régi emlékek felidézése mellett a bajnoki cím elnyeréséhez vezető hosszú útra emlékeztek a kosárlabdázók a Hollandi úton megtartott baráti találkozón péntek délután.

(tovább…)