‘Társadalom’ kategória archívum

Eltemették II. Erzsébet királynőt

2022. szeptember 20. kedd

Euronews

A windsori gyászszertartáson a királyi kápolna esperese a nemzetnek nyújtott nagylelkű uralkodói szolgálatát dicsérte. David Conner szerint a királynő nyugalmával és tiszteletreméltó jelenlétével évtizedekig a bátorság és a remény közvetítője volt egy nyugtalan világban.

A brit királynő koporsója délután érkezett Windsorba, ahol a királyi kastély másfél kilométeres bekötőútján több tízezren nézték végig a gyászmenetet.
(tovább…)

Tájékoztatás barnakőszén támogatás igényfelmérésről

2022. szeptember 20. kedd

Csepel.hu

A jelentősen megemelkedett energiaárak sok háztartást érintenek, éppen ezért az önkormányzatokon keresztül felmérés indul, hogy lakóhelyeken hány háztartásban van széntüzelésre alkalmas fűtőberendezés, és ezek mekkora mennyiségű barnakőszenet igényelnének.

Kerületünkben sincs ez másként, éppen ezért a csepeli önkormányzat is felméri, hogy kik azok, akik igényelnének barnakőszenet. Ők ezen formanyomtatványon jelezhetik esetleges igényüket szeptember 30-ig. (tovább…)

Egészségnapot tart a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház

2022. szeptember 20. kedd
Csepel.hu
 
Várják Önöket szeretettel a 2022. szeptember 24-i egészségnapon a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházban, ahol ingyenes lakossági szűrések állnak a lakosság rendelkezésére 8.30 és 13.00 óra között.
 
A szűrővizsgálatokat megelőzően várják Önöket egy reggeli tornára 8.00 órakor az Egészségfejlesztési irodában.

(tovább…)

Ismét találkoztak a Csepel Művek egykori dolgozói

2022. szeptember 17. szombat

Csepel.hu

Hatodik alkalommal rendezték meg a Csepel Művek egykori dolgozóinak találkozóját a Királyerdei Művelődési Ház kertjében szeptember 16-án. Először 2017-ben szervezték meg az eseményt, amely azonnal népszerű lett.

Az ötletet Zombori Béla vetette fel, aki maga is a gyárban dolgozott, de már nincs közöttünk. A csepeli önkormányzat felkarolta a javaslatot, és a Csepeli Városkép Kft. szervezésében tartják meg a hagyományos összejövetelt. Ezúttal is legalább háromszázan vettek részt a találkozón. A megjelenteket Borbély Lénárd polgármester köszöntötte.
(tovább…)

Meghosszabbítja a kormány a benzinár-, az élelmiszerár- és a kamatstopot

2022. szeptember 17. szombat

Origo

Meghosszabbitja a kormámy a benzinár-, az élelmiszerár- és a kamatstopot, hangzott el a szombati, rendkívüli Kormányinfón, amelyet élőben követhetnek ide kattintva.

Orbán Viktor miniszterelnök Facebook-oldalán új poszt jelent meg a döntésről, eszerint az árstopokat december 31-ig, a kamatstopot június 30-ig hosszabbították meg most.
(tovább…)

Orbán Viktor: Észszerű alapokra kell helyezni az uniós szankciós politikát

2022. szeptember 17. szombat

888.hu

A kormányfő Aleksandar Vučić szerb elnökkel találkozott és átvette tőle a Szerb Köztársaság Érdemrendje kitüntetést a két ország együttműködésének, kapcsolatainak fejlesztése érdekében nyújtott szolgálataiért.

Az ezt követő közös sajtótájékoztatón Orbán Viktor kiemelte: a szankcióknak az a természetük, hogy általában olyan helyeken döntenek róluk, amelyek biztonságosak és messze esnek attól az országtól, amellyel szemben kivetik őket.
(tovább…)

Gyémánt- és aranylakodalmukat ünneplő párokat köszöntött az önkormányzat

2022. szeptember 16. péntek

Csepel.hu

Az elmúlt évek hagyományaihoz hűen idén is köszöntötte az önkormányzat a gyémánt- és aranylakodalmukat ünneplő házaspárokat.

Az aranylakodalom 2012 óta az önkormányzat egyik legkedvesebb programja, amelynek keretében a mai napon 13 pár erősítette meg újra 60, illetve 50 évvel ezelőtti házastársi esküjét a polgármesteri hivatalban – írta Borbély Lénárd polgármester a közösségi oldalán, hozzátéve, hogy mindig felemelő számára az ilyen eseményeken részt venni.
(tovább…)

Boldog Jerzy Popieluszko mártír papra emlékeztek

2022. szeptember 14. szerda

Csepel.hu

Boldog Jerzy Popiełuszko mártír pap születésének 75. évfordulójára emlékeztek ma reggel a Popiełuszko és a Vágóhíd utcák kereszteződésénél található emlékhelynél.

A megemlékezésen Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, dr. Vincze Anikó jegyző vett rész az önkormányzat képviseletében. Megemlékezett többek között a Fidesz-KDNP csepeli szervezete, és az LMP is. (tovább…)

Kommunista ügynökök ölték meg a Szolidaritás papját

2022. szeptember 14. szerda

Magyarhirlap.hu

1947. szeptember 14-én született Boldog Jerzy Popieluszko, akit a betiltott Szolidaritás szakszervezet lelkipásztoraként ismertek. A papot 1984 októberében rabolták el és gyilkolták meg a kommunista titkosszolgálat tisztjei, a hatalmas felháborodást keltő merénylet után Popieluszko sírja zarándokhellyé, ő maga az ellenállás jelképévé vált.

Boldog Jerzy Popieluszko egy Okopy nevű faluban született, vallásos földműves család negyedik gyermekeként. Érettségi után a varsói szemináriumba jelentkezett, de az első év után behívták katonának. Kétéves szolgálatát olyan nehéz körülmények között töltötte, hogy egészsége végletesen megromlott. (tovább…)

Világbajnok lett a siketek futsal tornáján Szabó Norbert

2022. szeptember 13. kedd
Csepeli Hírmondó/Facebook
Világbajnok lett a siketek és nagyothallók első veterán futsal világbajnokságán a 44 éves Szabó Norbert. A magyar válogatott tagjaként pályára lépő Szabó Norbert korábban eredményesen birkózott a Csepeli Birkózó Clubban, majd 30 éves korában váltott át a labdarúgásra. Az augusztus végén, Varsóban megrendezett tornán legyőzték a ghánai, szlovák, brazil, lengyel, üzbegisztáni válogatottat, majd a döntőben Ukrajna együttesét múlták felül 3:0 arányban. A második gólt Szabó Norbert szerezte.
 
Hétéves korában kezdett el focizni és birkózni, de két focista fivére akkor lebeszélte a labdarúgásról az aránylag alacsony termete miatt. Birkózásban viszont annál eredményesebb volt. A szabadfogású, 66 kilogrammos súlycsoportban junior válogatott lett, felnőttként pedig 74 kilogrammban háromszor szerzett bronzérmet a magyar bajnokságokon. Kiváló edzők segítették pályafutásában: Tóth Gyula, Gulyás Zoltán, Gulyás István, Klinga László, a junior válogatottban pedig Péteri András.

(tovább…)