‘Társadalom’ kategória archívum

„Találkoztunk Ferenc pápával” – Hazánkban tanuló üldözött keresztény fiatalok tanúságtétele

2018. október 20. szombat

Magyar Kurír

Október 10-én Magyarországon tanuló üldözött keresztény fiatalokkal találkozott Ferenc pápa. Négyükkel beszélgettünk római élményeikről.

Maikey az észak-iraki Erbílben született, gyerekkora óta tapasztalta, hogy hazájában nem könnyű kereszténynek lenni: őt magát is sokat gúnyolták az iskolában vallási hovatartozása miatt. Nagybátyja 2004-ben esett áldozatul egy öngyilkos merényletnek, amelynek nem kifejezetten a keresztények voltak a célpontjai, de már tudták, hogy nem lesznek biztonságban. Maikey a háború miatt nem tudta folytatni tanulmányait, önkéntes munkát végzett mint a Neokatekumenális Út közösség tagja; Észak-Irakban segédkezett háború által érintett emberek lelki támogatásában. „Nagyon megérintettek ezek a találkozások, nagyon hálásak voltak ezek az emberek, hogy mellettük állt valaki, aki megerősítette őket” – mondta.
(tovább…)

Támogatás fiatal csepeli mérnökhallgatóknak

2018. október 12. péntek

Csepel.hu

 

Hét csepeli mérnökhallgatónak nyújtott át támogatást Morovik Attila alpolgármester és Ambrovics Dénes, a Csepeli Mérnök Hallgatók Alapítványának kuratóriumi elnöke a polgármesteri hivatal épületében október 11-én.

A támogatást pályázat útján nyerte el Tóth Gergely, Wanger Tamás, Bencze Márton, Dankó Péter, Gergely László Zsolt, Pongrácz Ádám és Turjányi Attila. Az alpolgármester köszöntőjében örömét fejezte ki, hogy az önkormányzat anyagi segítségével sikerül támogatni az arra érdemes csepeli mérnökhallgatókat. A támogatást minden évben kiosztják fiatal csepeli mérnök tehetségeknek. (tovább…)

Íme egy pillanatkép a Kádár-rendszerből, amit most visszasírnak

2018. október 11. csütörtök

Csepel.info

A Három Kívánság “az átkos” egyik legnézettebb műsora volt. Mai szemmel unalmasnak tűnhet a most bemutatásra kerülő részlet. De vegyük figyelembe: akkor a magyar televíziónak csak a “cseh1 és cseh2” voltak a versenytársai. Vidéken még az sem volt.

Ha a videó hatására valaki azt találná ki, hogy ilyen rendszerkritikus lehetett akkor a televízió, muszáj megjegyeznünk: semmi rendszerkritika nem volt abban, hogy egy gyereknek ilyen álmai vannak – és ilyenek a Kádár-rendszer élelmiszerboltjai. Ez épp úgy a legtermészetesebb dolog volt akkoriban, mit az, hogy a nyári kánikulában nemhogy a megszokott kétfajta sört, hanem semmilyet sem lehet kapni a vidéki boltokban. (tovább…)

Megkoszorúzták az aradi vértanúk emlékművét

2018. október 6. szombat

Csepel.hu

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc aradi vértanúira emlékeztek az Aradi vértanúk és a Szentmiklósi út kereszteződésében október 6-án, ahol megkoszorúzták a sarkon álló emléktáblát. A szabadságharc leverése után ezen a napon végeztek ki 12 magyar tábornokot és egy ezredest Aradon, valamint Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost. A tizenhárom aradi vértanún túl még további három magas rangú honvédtisztet végeztek ki 1849 augusztusa és 1850 februárja között. A nemzeti gyásznapon mások mellett megjelentek Csepel elöljárói.

A kormány 2001-ben nyilvánította gyásznappá október 6-át. Az emberek azonban már a vértanúk kivégzése után, noha titokban, de gyászolták a szabadságharc hőseit; szemtanúk szerint még aznap tömegesen zarándokoltak a helyszínre a népek. Az emlékezés egészen 1867-ig, a kiegyezés idejéig tiltott volt. Ezt követően köszöntött Magyarországra a „boldog békeidő” és a gazdasági fellendülés, amely előrelendítette az országot. A békeidők és a prosperitás azonban nem lett volna lehetséges, ha a 1848-49-es szabadságharcban nem lettek volna olyan katonahősök, mint az aradi vértanúk is. Az aradi vesztőhelyen 1871-ben helyezett el először egy emlékkövet a vértanúk emlékének ápolását felvállaló Aradi Honvédegylet. A ma látható obeliszket 1881-ben állították fel.

(tovább…)

Hároméves a Csepel Utánpótlás SE

2018. október 6. szombat

Csepel.hu

Három évvel ezelőtti megalakulását ünnepelte a Csepel Utánpótlás SE a Hollandi úti Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont területén.

A Csepel Utánpótlás SE három éves fennállásának alkalmából születésnapi ünnepséget rendezett a Hollandi úti Sport-, Szabadidő- és Rendezvényközpont területén. Az ünnepségen – amelyre Borbély Lénárd, Csepel polgármestere is ellátogatott – az egyesület vezetői, edzői, az egyesületben futballozó gyermekek és szüleik vettek részt.

(tovább…)

III. Csendélet Biennálé a Csepel Galériában

2018. október 6. szombat

Csepel.hu

Megnyílt a III. Csendélet Biennálé a Csepel Galériában október 5-én. A csoportos tárlatot Feledy Balázs művészeti író mutatta be. Megnyitó beszédében kiemelte, a biennálé önmegújító, műfajteremtő kiállítássá vált az elmúlt években, kiválóan alkalmas arra, hogy régi és új, ifjabb és idősebb művészek munkáinak is helyt adjon.Bár a csendéletet másképp kell értelmezni, mint ötven-száz évvel ezelőtt, mégis különlegesség, hogy a különböző művészeti ágakban alkotóknak is témát szolgáltat.

A csoportos kiállítás Málik Irén Ferenczy Noémi díjas textilművész ötlete nyomán 2013-ban valósult meg először, majd 2014-től biennálé jelleggel folytatódott tovább.

(tovább…)

Zsidó AfD-sek miatt tört ki a tömeghisztéria Németországban

2018. szeptember 26. szerda

888

Németország második legerősebb pártját eddig “kényelmesen” lehetett támadni azzal, hogy szélsőjobboldali, antiszemita, s a többi. Most már picit jobban meg kell erőltetniük magukat a liberálisoknak, ha be akarják feketíteni a pártot, ugyanis alakult egy zsidó tagozata.

Egyes politikusok és zsidó szervezetek is kiakadtak azon, hogy alakult egy zsidó tagozata a bevándorlásellenes Alternatíva Németországnak (AfD) pártnak.

(tovább…)

Elloptak egy autót Csepelen

2018. szeptember 26. szerda

Mr.Gabee, Csepel.info

Kedden 16:00 és 21:00 között Csepelen , Kossuth Lajos utca 66 mögül ellopták a képen látható autót.

Kérek mindenkit aki látta vagy tud róla valamit jelezze privátban!

 

Kiszolgálni a közönséget

2018. szeptember 20. csütörtök

Csepel.hu

Beszélgetés Laurencz Lászlóval kézilabdáról, edzői feladatokról, az épülő csarnokról.

Nyolc éve alakult meg a Csepel Diáksport Egyesület. Szakmai irányítására a magyar női kézilabdaválogatottal világbajnoki ezüst- és olimpiai bronzérmet nyert Laurencz Lászlót, Csepel díszpolgárát kérték fel. A hamarosan megépülő új kézilabdacsarnok a mesteredző nevét fogja viselni. (tovább…)

Magyar Napok Fiuméban

2018. szeptember 19. szerda

Csepel.hu

2018. szeptember 21-23. között kerül megrendezésre a Magyar Napok Fiumében című programsorozat. Az eseményre Csepel is meghívást kapott Fiumétől, kerületünk horvátországi testvértelepülésétől.

Az invitációnak Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata szívesen tesz eleget, hiszen jó lehetőség ez arra, hogy tovább mélyíthessük a két település partneri viszonyát, a helyi magyar közösségnek pedig segíthessünk kultúránk közvetítésében. (tovább…)