‘Társadalom’ kategória archívum

Mik foglalkoztatják a belvárosi és az ÁMK környékén élő lakókat?

2023. június 7. szerda

Csepel.hu

A Szabó Magda Közösségi Térben tartotta harmadik tematikus lakosági fórumát a csepeli önkormányzat június 6-án, amelyen fő témaként a kerület belvárosi része és az ÁMK környezete szerepelt. Többen újra szóba hozták a Laurencz László Sportcsarnokkal kapcsolatos kifogásaikat, de terítéken volt a közbiztonság helyzete, a közlekedés és a parkolás ügye, a kerületi fűnyírás kérdése.

A lakók felvetéseire Borbély Lénárd polgármester, Kovács Dávid Attila a körzet önkormányzati képviselője, az önkormányzat különféle szakterületeinek vezetői, valamint a csepeli rendőrség és közterület-felügyelet munkatársai válaszoltak. A lakók rengeteg témát felvetettek, s amelyekre most nem tudtak válaszolni, azoknak utána fognak nézni.

(tovább…)

A trianoni tragédiára emlékeztek

2023. június 5. hétfő

Csepel.hu

Június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából az önkormányzat számos rendezvénnyel emlékezett meg a 103 évvel ezelőtt aláírt trianoni békediktátumról és annak tragikus következményeiről.

Az Összetartozás Háza – Trianon Emlékkiállítás rendhagyó tárlatvezetéssel várta az érdeklődőket. Tarcsa Tímea szakszerű, informatív előadását Trill Zsolt Jászai Mari-díjas színművész egészítette ki élvezetes, lebilincselő stílusával. A kárpátaljai születésű színművész megosztotta a közönséggel, milyen hatással volt családjára a trianoni döntés. Kitért arra is, hogy ő Magyarországon most dezertőrnek minősül, hiszen a katonai behívót a Beregszászi Színház minden művésze megkapta. A több mint egy órás tárlatvezetést mintegy harminc érdeklődő kísérte figyelemmel. (tovább…)

Kolonics György Sportérdemérmet adtak át három fiatal csepeli sportolónak

2023. június 5. hétfő

Csepel.hu

Kolonics György olimpiai bajnok kenusról emlékeztek meg születésének 51. évfordulóján a róla készült szobornál a Kis-Duna partján június 4-én. A hagyományoknak megfelelően ekkor adták át a Kolonics György Sportérdemérmet három utánpótláskorú csepeli sportolónak, akik kiemelkedő teljesítményükkel hírnevet szereztek a kerületnek.

A díjátadó előtt koszorút helyezett el Kolonics György szobránál Borbély Lénárd polgármester, valamint Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek. Az eseményen megjelent Kolonics György családja, a díjazottak és edzőik.   (tovább…)

Lakossági fórum a Kertvárosban és a Királymajorban élők javaslataiért

2023. június 5. hétfő

Csepel.hu

Borbély Lénárd polgármester a fórum elején felsorolta azokat az intézményi felújításokat és beruházásokat, amelyek az elmúlt években a Gyermeksziget Program keretein belül valósultak meg.

Megújult az Egyesített Bölcsőde, a Hétszínvirág Óvoda, a Gyermeksziget Óvoda és a Kádár Kata óvoda udvara, az oktatási intézmények közül pedig a Mátyás Király Általános Iskola és a Katona József Általános Iskola. Megjegyezte, a koronavírus-járvány óta robbanásszerűen megnőtt a gyermekszületések száma, így a bölcsődei férőhelyek teljesen be vannak töltve.

(tovább…)

Társasjátékok éjszakája Csepelen

2023. június 5. hétfő

Csepel.hu

Idén először Csepelen is megrendezték a különleges programot, amelynek a Rákóczi Kert-Családok Parkja adott otthon.

A legkitartóbb csapatot, amelyik a kezdettől éjjel kettőig kitartott külön játékkal is díjazták.

(tovább…)

Bárczy István-díjakat adtak át a fővárosban

2023. június 2. péntek

Csepel.hu

A Bárczy István-díjat 2009-ben alapította a Fővárosi Közgyűlés, először 2010-ben adták át. A kitüntetés a fővárosban működő közoktatási és gyermekvédelmi intézmények azon munkatársai részére adományozható, akik hosszú éveken át kiemelkedő teljesítményükkel hozzájárultak a jövő generációjának neveléséhez, oktatásához, képzéséhez, ezáltal a főváros fejlődéséhez.

Az elismerést kerületünkből az Aprók Kertje Bölcsődéjének nyugalmazott kisgyermeknevelője, Ráczné Lengyel Dorottya és Virág Ágnes  bölcsődevezető, szaktanácsadó kapták.

(tovább…)

Hatvan éves HÉV-vel népszerűsíteni az atlétikai stadiont és a világbajnokságot: jó ötlet ez?

2023. június 2. péntek

Csepel.info

Csepelen is sokan várják az augusztusban megrendezésre kerülő atlétikai világbajnokságot. Ám Németh Szilárdnak úgy sikerült “népszerűsítenie” a lenyűgöző méretű, vadonatúj stadiont és a versenyt, hogy azzal csak dühöt váltott ki a csepeliek többségéből. Nem kellett hozzá más, mint Németh Szilárd fotója saját magáról, az atlétikai stadionról, és a mellette felbukkanó, múzeumba való HÉV-szerelvényről. 

Evett birkafejet, mászott villanyoszlopra, számtalan nevetséges jelenettel örvendeztette meg ellentáborát, ám most páros lábbal szállt bele a csepeliekbe Németh Szilárd. Az atlétikai világbajnokságért “cserében” ugyanis rengeteg rég várt fejlesztést ígértek Csepelnek. Volt itt minden: új hidak, új HÉV, új park, új kerékpárút. Ám ebből alig valósul meg valami, és azok sem a legfontosabb, legrégebben várt fejlesztések. (tovább…)

Elsősegély szimulációs oktatás után újraélesztéshez szükséges eszközöket kaptak a közteresek

2023. június 2. péntek

Csepel.hu

A nyár beköszöntével újabb feladattal birkóztak meg a csepeli közteresek. Az állomány járőrei elsősegély szimulációs oktatáson vettek részt tegnap, értesült portálunk.

Az oktatást Liktor Lajos mentőtiszt, egyetemi szakoktató tartotta. Az oktatás során a járőrök az újraélesztés folyamatait gyakorolták és a kórházon kívüli baleseti, traumatológiai elsősegélynyújtás alapelvein nyugvó traumatológiai elsősegélynyújtást sajátították el.   (tovább…)

Ha tűzszünet lenne, akkor az infláció is gyorsabban csökkenne

2023. június 2. péntek

Magyar Nemzet

– Az infláció megszüntetésének egyetlen biztos módja a béke! Az Európai Unió ma képtelen békét teremteni, ezért változtatni kell – erről beszélt ma reggeli rádióinterjújában Orbán Viktor.

A miniszterelnök szerint a változtatás lehetősége jövőre jön el, az Európai Parlamenti választásokon. Olyan képviselőket kell az Európai Parlamentbe választani jövőre, akik békepártiak és nem háborúpártiak.

(tovább…)

Új orvos júliustól a szemészeten

2023. június 1. csütörtök

Csepel.hu

A receptfelírás 9500, míg a szemészeti vizsgálat 9500– 19000 forint között érhető el.

A főigazgató hangsúlyozta: a rendelőnek eddig is volt működési engedélye magánszemészeti ellátásra, de nemrég határoztak a közfinanszírozott ellátás szüneteltetéséről. Bár az ÁNTSZ felé jelezték a változást, kerületi szinten egyeztetés nélkül döntöttek, ami nem nevezhető etikus lépésnek.

(tovább…)