2012. május havi archívum

A Nemzeti Összetartozás Napja Csepelen

2012. május 31. csütörtök

Csepel.hu

1920. június 4-én írta alá a magyar delegáció a trianoni békeszerződést, az I. világháborút lezáró békerendszer részeként. A döntés értelmében Magyarország területe a csaknem 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18 millióról 7,6 milliósra csökkent. Erre az eseményre emlékezünk június 4-én.

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata nevében tisztelettel meghívom 2012. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napja csepeli megemlékezésére.

Program:

8.20: Ökumenikus istentisztelet a Béke téri Jézus Szíve templomban

9.00: Állampolgársági eskütétel, koszorúzás a trianoni emlékműnél

Németh Szilárd
polgármester

Te Szedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért, a tiszta Csepelért

2012. május 31. csütörtök

Csepel.hu

Kedves csepeliek!

Önöket is zavarja, hogy országszerte szemetesek az utcák, a parkok, erdőket önt el a szemét? Itt az alkalom, hogy közösen tegyünk ellene! Bizonyítsuk be, hogy a szemétszedés is lehet közösségi élmény!

Várjuk a csepelieket – korra való tekintet nélkül – június 2-án 8.30 órakor a Radnóti Miklós Művelődési Ház elé (1214 Budapest, Vénusz utca 2.). Tegyük szebbé, tisztábbá Csillagtelepet!

Kesztyűről és zsákról gondoskodunk.

Kettős gyilkosság: következnek a perbeszédek

2012. május 31. csütörtök

Csepel.hu

Az ügyész vádbeszédével folytatódik a K. Tamás és Deme Gábor elleni per a Fővárosi Törvényszéken pénteken reggel, miután Németh Nándor tanácsvezető bíró lezártnak nyilvánította a bírósági bizonyítási eljárást a legutóbbi tárgyaláson. Az egy éve húzódó per tehát a végéhez közeledik, s várhatóan a jövő héten már az ítélet is megszületik.

Az egész országot megrázó brutális bűncselekmény 2009. január 7-én történt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában, ahol megölték Takács József intézményvezetőt és Papp László tanárt. A két vádlottat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel végrehajtott emberöléssel, illetve bűnsegédlettel vádolják. (tovább…)

Év végi kiállítás a Nagy Imre ÁMK-ban

2012. május 31. csütörtök

Csepel.hu

Május 30-án adták át a Nagy Imre ÁMK Alapfokú Művészeti Iskola képző- és iparművészeti ágának alkotásaiból összeállított kiállítást. A hagyományos összegző tárlaton a 2011/12-es tanév legjobban sikerült munkáiban gyönyörködhetnek a látogatók.

A megnyitó ünnepségen Geisbühl Tünde szólt a megjelent diákokhoz, tanárokhoz és a büszke szülőkhöz. A képző- és iparművészeti ág munkaközösség vezetője a galérián végigtekintve elmondta: bármerre is néz, a gyerekek által varázslatos szépséget lát. A megnyitó keretében vehette át jutalmát Preznyák Vivien, aki a Csepel-sziget Ifjú Tehetségei közönségszavazásán első helyet ért el. A szervezők kedves játékkal készültek a gyerekeknek: két meghatározott képet kellett megtalálniuk a több száz kiállított munka között mézes puszedliért cserébe. (tovább…)

Orbán: Magyarország bizonyította igazát

2012. május 31. csütörtök

Mno.hu, Youtube

Helyreállt a bizalom a magyar gazdaság iránt – így értékelte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottság szerdai döntését a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek felfüggesztésének feloldásáról. A kormányfő az m1 Az Este című műsorában kiállt a minimálbér-emelés mellett, és felvetette, hogy ezzel párhuzamosan csökkenteni kellene a munkavállalók után fizetendő járulékokat is. Arra, hogy szerinte Magyarország meddig képes IMF-védőháló nélkül megállni a saját lábán, azt felelte: bármeddig.

A kormányfő az m1 Az Este című műsorának adott interjúban óriási sikernek nevezte az EB döntését, majd hozzátette, korábban szerinte méltánytalanul helyeztek kilátásba büntetést Magyarországgal szemben.„Mi azonban kitartottunk a saját igazunk mellett, a saját gazdaságpolitikánk mellett, és bebizonyítottuk, hogy az igenis jó, az európai érdekekkel egyező gazdaságpolitika, és ezt a kilátásba helyezett büntetést eltörölték” – fejtette ki, hozzáfűzve, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének folyamata a következő év márciusában fejeződhet be, de „innentől kezdve jó irányba mutat, egyenes az utunk”. (tovább…)

Kölcseysek alkotásaiból nyílt kiállítás a Nebulart Diákgalériában

2012. május 31. csütörtök

Csepel.hu

Fotó: Zarándi Bence

A 11 éves Nebulart Diákgaléria újra kinyitotta kapuit a kíváncsiskodó iskolások és művészetkedvelők előtt. Az év gyöngyszemei címmel május 30-án nyílt kiállítást év végéig lehet megtekinteni a Kölcsey Ferenc Általános Iskola emeleti zsibongójában.

A diákok ebben a tanévben született munkái igen termékenynek bizonyultak – mondta el megnyitójában Geisbühl Tünde festőművész-tanár. A kölcseysek készítettek cipős dobozból Csepel mamuszt, környezetbarát papírzacskót, képeslapokat a Kis-Duna partról, feldolgozták Csepel növény- és állatvilágát, megfestették iskolájukat és egyéb műalkotásokról ellesett arcokat, figurákat is. A 6. osztályosok érdekes feladatként az iskolai szemetelőket vitték papírra, míg mások színes rajzocskáikon keresztül ízelítőt adtak érzelmeikről. A nyolcadikosok épületeket ábrázoló papírmetszeteiket a paravánon sorakoztatták fel. Most sem volt versengés az emléklapot kapott nebulók között, hanem ismét egymás örömére, saját kedvtelésükből és fantáziaviláguk szüleményéből keltették életre remekműveiket. (tovább…)

Határ a csillagos ég!

2012. május 31. csütörtök

Helyi Téma

A Csepeli Csillagászati Szakkört amatőr csillagászok hozták létre, azzal a céllal, hogy a Csepeli Munkásotthon tetején lévő csillagdát újra működő képessé tegyék. Bár sokan a kerületben azt sem tudják, hogy létezik ez a csillagda.

A Csillagászati Szakkör 2010-es indulása sok munkával járt. Ez alatt főleg a tisztasági festést, és a karbantartást kell érteni. (tovább…)

Szombathelyi Jedlik-siker

2012. május 30. szerda

Csepel.info

A Jedlik Ányos Gimnázium középiskolás sakkcsapata az idei szombathelyi országos sakkolimpia döntőjén – tavalyi eredményét ismételve -, második helyen végzett. A két napos versenyen minden megye bajnoka, Budapest első öt helyezettje, a tavalyi országos bajnok, Szeged, valamint a rendezőváros, Szombathely csapata vett részt. A verseny hallatlan izgalmas volt az utolsó másodpercéig. Kiélezett volt a versengés, hiszen nyolc csapat állt közel a második hely megszerzéséhez.

A csepeli csapat tagjai erősorrendben: Horváth Dávid nemzetközi mester: 6 pont, Király Zoltán 6,5 pont veretlenül, Fenyvesi Tamás lassú játéka következtében fél pont és Vanger Tamás 6,5 pontot ért el nyolc fordulóból. Az eredmény a versenyzőknek és Lengyel Géza kísérő edző-tanárnak egyaránt emlékezetes marad. Köszönet illeti az anyagi támogatásért a Csepel Városkép Kft-t, amely 80 ezer forinttal járult hozzá a költségekhez. Sajnos anyagi okokból a versenyre jogosult gimnáziumi lánycsapatot, Budapest III. helyezettet és a fiútartalékot sem tudtuk elvinni – írta lapunknak Lengyel Géza.

Mi folyik itt Csepelen?

2012. május 30. szerda

Csepel.info

Így nézett ki a torony…

…kedden már csak ennyi volt belőle

300 gyerek vette jelképesen is birtokba az Ady Endre kerékpárutat, épül az 1993 óta számtalanszor csak ígért csepeli gerincút, befejeződik a szintén évtizedekig ígérgetett teljes csepeli csatornázás, és őszig még egy kerékpárutat adnak át.

Még a nyárig körbekerítik a Tamariska dombot, hogy végre valódi védelmet kaphasson, lebontották a domb tetejét elcsúfító mobiltornyot, újra megépülhet az angolszász bombázások idején lerombolt csepeli országzászló, és a Szent Imre teret régóta elcsúfító építési területet is parkosítják, füvesítik a Csevak szakemberei. (tovább…)

Elvesztette pénztárcáját, de mindene meglett

2012. május 30. szerda

Csepel.hu

A 72 éves Reichel László május 13-án délelőtt veszítette el a pénztárcáját valahol a csepeli piacon, de nem emlékezett rá pontosan, hogy hol. Benne volt hét darab igazolványa, a bankkártyája és 51 ezer forintja, mert éppen a csekkeket akarta befizetni.

Az idős ember érthetően kétségbe esett, mert majdnem egy havi nyugdíja veszett oda, nem beszélve a bankkártyájáról, amelyet azonnal letiltott. Az igazolványok cseréje is rendkívül sok talpalással és bosszúsággal járt volna, ha… Ha nem történik meg az a váratlan fordulat, hogy pár napra rá a lakására vitték fel a pénztárcáját hiánytalanul. (tovább…)

Merkel irányt mutat Hollande-nak

2012. május 30. szerda

Mandiner, Youtube

Erélyesen mutatja meg a német kancellár a francia elnöknek, merre van az előre.

A gazdasági elemzők sokat írtak az utóbbi időben az új francia államfő és a német kancellár várható politikai vitáiról. Ez a klip talán rámutathat az egész kontinens sorsát eldönthető találkozók várható alaphangulatára.

Kitervelt, vandál pusztítás a csepeli Tamariska-dombnál

2012. május 29. kedd

Csepel.hu

Körbejárták a dombot, és mindenhol pusztítottak

Több oszlopot kidöntöttek, több tucatnyit pedig kilazítottak vagy megrongáltak ismeretlen tettesek a csepeli Tamariska-domb körül épülő védőkerítés pillérei közül. Előre kitervelt pusztításról lehet szó: a vandálok körbejárták a dombot, nyilvánvalóan nem találomra, és nem egy helyen pusztítottak. Vélhetően előbb kalapáccsal próbálták szétverni az oszlopok betontalapzatát, majd szétrugdosták, kidöntötték azokat. Az eset pünkösdhétfőn történt, és csak kedden reggel vették észre a környéken lakók. A Csepeli Vagyonkezelő Zrt. (Csevak) rongálás miatt tett feljelentést ismeretlen tettes ellen, a kár több százezer forint.

Bár papíron már régóta természetvédelmi terület volt, évtizedeken keresztül pusztultak a csepeli Tamariska-domb természeti értékei. A csepeli önkormányzat új vezetése emiatt döntött úgy, hogy a természetes környezet visszaállítása és a további pusztulás megakadályozása érdekében kiemelten kezeli a domb védelmét, melyet körbekerít és állandó őrzés alá von. Ez azonban sokak érdekeit sértette. Amennyiben ugyanis sikerül szoros védelem alá vonni a dombot, szigorodik az is, hogy ki és mit tehet a védett területen. A körbekerítés munkálatait a Csevak megbízásából egy alvállalkozó kezdte el néhány héttel ezelőtt. Az átadás elvileg június 7-én lesz – amennyiben sikerül addigra rendbe hozni a megrongált védőkerítést. (tovább…)

Téves tűzriadó a csepeli Tescoban

2012. május 29. kedd

Bevezetem.hu

Tesco

Miután “beriasztott” a csepeli áruház tűzjelzője, a biztonságiak, illetve az áruház dolgozói kiterelték a vásárlókat.

A risztaás azonban – a bevezetem.hu helyszínen tartózkodó munkatársának tudósítása szerint – szerencsére tévesnek bizonyult, ugyanis nem volt tűz a Tescoban. A riasztást követően alig 15 perc elteltével már mindenki vissza is térhetett az áruházba.

Új bicikliút az Andrássyn

2012. május 29. kedd

Origo, TV2

Átadták az új kerékpárutat az Andrássy úton, így a bicikliseknek már nem kell a kanyarodó autóktól, illetve a rájuk nyitott kocsiajtóktól tartani. A Budapesti Közlekedési Központ szerint átállították a lámpás kereszteződéseket is, így gördülékenyebb lesz a közlekedés.

“Elkészült az új, biztonságos és kerékpárosbarát forgalmi rend az Andrássy út belső szakaszán” – közölte kedden a Budapesti Közlekedési Központ (BKK). Az átalakított biciklisávokat kedden adta át Tarlós István főpolgármester és Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója. (tovább…)

Megkönnyezte bűnbánatát – Hagyó Miklós 45 évesen megtért?

2012. május 29. kedd

Helyi Téma, Csepel.info

Hagyó Miklós volt szocialista főpolgármester-helyettesnek hamarosan kezdődik a büntető ügye a Kecskeméti Törvényszéken, előtte három héttel reformátusnak keresztelkedett és 14 éves gyermekekkel közösen konfirmált egy kelenföldi templomban.

Tizenkilenc gyermekkel közösen vallotta meg a hitét a volt szocialista politikus, egy konfirmálóra körülbelül tizenöt perc jutott, a száz kérdésből mindenki három bibliai és egy darab egyháztörténeti kérdést kapott. A szemtanúk szerint Hagyó Miklósnak a vizsgán bűnbánással kapcsolatos kérdésekre kellett választ adnia, amit meg is könnyezett. (tovább…)