2012. május havi archívum

A Nemzeti Összetartozás Napja Csepelen

2012. május 31. csütörtök

Csepel.hu

1920. június 4-én írta alá a magyar delegáció a trianoni békeszerződést, az I. világháborút lezáró békerendszer részeként. A döntés értelmében Magyarország területe a csaknem 283 ezer négyzetkilométerről 93 ezerre, lakossága 18 millióról 7,6 milliósra csökkent. Erre az eseményre emlékezünk június 4-én.

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata nevében tisztelettel meghívom 2012. június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napja csepeli megemlékezésére.

Program:

8.20: Ökumenikus istentisztelet a Béke téri Jézus Szíve templomban

9.00: Állampolgársági eskütétel, koszorúzás a trianoni emlékműnél

Németh Szilárd
polgármester

Te Szedd! – Összefogás a tiszta Magyarországért, a tiszta Csepelért

2012. május 31. csütörtök

Csepel.hu

Kedves csepeliek!

Önöket is zavarja, hogy országszerte szemetesek az utcák, a parkok, erdőket önt el a szemét? Itt az alkalom, hogy közösen tegyünk ellene! Bizonyítsuk be, hogy a szemétszedés is lehet közösségi élmény!

Várjuk a csepelieket – korra való tekintet nélkül – június 2-án 8.30 órakor a Radnóti Miklós Művelődési Ház elé (1214 Budapest, Vénusz utca 2.). Tegyük szebbé, tisztábbá Csillagtelepet!

Kesztyűről és zsákról gondoskodunk.

Kettős gyilkosság: következnek a perbeszédek

2012. május 31. csütörtök

Csepel.hu

Az ügyész vádbeszédével folytatódik a K. Tamás és Deme Gábor elleni per a Fővárosi Törvényszéken pénteken reggel, miután Németh Nándor tanácsvezető bíró lezártnak nyilvánította a bírósági bizonyítási eljárást a legutóbbi tárgyaláson. Az egy éve húzódó per tehát a végéhez közeledik, s várhatóan a jövő héten már az ítélet is megszületik.

Az egész országot megrázó brutális bűncselekmény 2009. január 7-én történt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában, ahol megölték Takács József intézményvezetőt és Papp László tanárt. A két vádlottat előre kitervelten, különös kegyetlenséggel végrehajtott emberöléssel, illetve bűnsegédlettel vádolják. (tovább…)

Év végi kiállítás a Nagy Imre ÁMK-ban

2012. május 31. csütörtök

Csepel.hu

Május 30-án adták át a Nagy Imre ÁMK Alapfokú Művészeti Iskola képző- és iparművészeti ágának alkotásaiból összeállított kiállítást. A hagyományos összegző tárlaton a 2011/12-es tanév legjobban sikerült munkáiban gyönyörködhetnek a látogatók.

A megnyitó ünnepségen Geisbühl Tünde szólt a megjelent diákokhoz, tanárokhoz és a büszke szülőkhöz. A képző- és iparművészeti ág munkaközösség vezetője a galérián végigtekintve elmondta: bármerre is néz, a gyerekek által varázslatos szépséget lát. A megnyitó keretében vehette át jutalmát Preznyák Vivien, aki a Csepel-sziget Ifjú Tehetségei közönségszavazásán első helyet ért el. A szervezők kedves játékkal készültek a gyerekeknek: két meghatározott képet kellett megtalálniuk a több száz kiállított munka között mézes puszedliért cserébe. (tovább…)

Orbán: Magyarország bizonyította igazát

2012. május 31. csütörtök

Mno.hu, Youtube

Helyreállt a bizalom a magyar gazdaság iránt – így értékelte Orbán Viktor miniszterelnök az Európai Bizottság szerdai döntését a Magyarországnak szánt kohéziós pénzek felfüggesztésének feloldásáról. A kormányfő az m1 Az Este című műsorában kiállt a minimálbér-emelés mellett, és felvetette, hogy ezzel párhuzamosan csökkenteni kellene a munkavállalók után fizetendő járulékokat is. Arra, hogy szerinte Magyarország meddig képes IMF-védőháló nélkül megállni a saját lábán, azt felelte: bármeddig.

A kormányfő az m1 Az Este című műsorának adott interjúban óriási sikernek nevezte az EB döntését, majd hozzátette, korábban szerinte méltánytalanul helyeztek kilátásba büntetést Magyarországgal szemben.„Mi azonban kitartottunk a saját igazunk mellett, a saját gazdaságpolitikánk mellett, és bebizonyítottuk, hogy az igenis jó, az európai érdekekkel egyező gazdaságpolitika, és ezt a kilátásba helyezett büntetést eltörölték” – fejtette ki, hozzáfűzve, hogy a túlzottdeficit-eljárás megszüntetésének folyamata a következő év márciusában fejeződhet be, de „innentől kezdve jó irányba mutat, egyenes az utunk”. (tovább…)

Kölcseysek alkotásaiból nyílt kiállítás a Nebulart Diákgalériában

2012. május 31. csütörtök

Csepel.hu

Fotó: Zarándi Bence

A 11 éves Nebulart Diákgaléria újra kinyitotta kapuit a kíváncsiskodó iskolások és művészetkedvelők előtt. Az év gyöngyszemei címmel május 30-án nyílt kiállítást év végéig lehet megtekinteni a Kölcsey Ferenc Általános Iskola emeleti zsibongójában.

A diákok ebben a tanévben született munkái igen termékenynek bizonyultak – mondta el megnyitójában Geisbühl Tünde festőművész-tanár. A kölcseysek készítettek cipős dobozból Csepel mamuszt, környezetbarát papírzacskót, képeslapokat a Kis-Duna partról, feldolgozták Csepel növény- és állatvilágát, megfestették iskolájukat és egyéb műalkotásokról ellesett arcokat, figurákat is. A 6. osztályosok érdekes feladatként az iskolai szemetelőket vitték papírra, míg mások színes rajzocskáikon keresztül ízelítőt adtak érzelmeikről. A nyolcadikosok épületeket ábrázoló papírmetszeteiket a paravánon sorakoztatták fel. Most sem volt versengés az emléklapot kapott nebulók között, hanem ismét egymás örömére, saját kedvtelésükből és fantáziaviláguk szüleményéből keltették életre remekműveiket. (tovább…)

Határ a csillagos ég!

2012. május 31. csütörtök

Helyi Téma

A Csepeli Csillagászati Szakkört amatőr csillagászok hozták létre, azzal a céllal, hogy a Csepeli Munkásotthon tetején lévő csillagdát újra működő képessé tegyék. Bár sokan a kerületben azt sem tudják, hogy létezik ez a csillagda.

A Csillagászati Szakkör 2010-es indulása sok munkával járt. Ez alatt főleg a tisztasági festést, és a karbantartást kell érteni. (tovább…)

Szombathelyi Jedlik-siker

2012. május 30. szerda

Csepel.info

A Jedlik Ányos Gimnázium középiskolás sakkcsapata az idei szombathelyi országos sakkolimpia döntőjén – tavalyi eredményét ismételve -, második helyen végzett. A két napos versenyen minden megye bajnoka, Budapest első öt helyezettje, a tavalyi országos bajnok, Szeged, valamint a rendezőváros, Szombathely csapata vett részt. A verseny hallatlan izgalmas volt az utolsó másodpercéig. Kiélezett volt a versengés, hiszen nyolc csapat állt közel a második hely megszerzéséhez.

A csepeli csapat tagjai erősorrendben: Horváth Dávid nemzetközi mester: 6 pont, Király Zoltán 6,5 pont veretlenül, Fenyvesi Tamás lassú játéka következtében fél pont és Vanger Tamás 6,5 pontot ért el nyolc fordulóból. Az eredmény a versenyzőknek és Lengyel Géza kísérő edző-tanárnak egyaránt emlékezetes marad. Köszönet illeti az anyagi támogatásért a Csepel Városkép Kft-t, amely 80 ezer forinttal járult hozzá a költségekhez. Sajnos anyagi okokból a versenyre jogosult gimnáziumi lánycsapatot, Budapest III. helyezettet és a fiútartalékot sem tudtuk elvinni – írta lapunknak Lengyel Géza.

Mi folyik itt Csepelen?

2012. május 30. szerda

Csepel.info

Így nézett ki a torony…

…kedden már csak ennyi volt belőle

300 gyerek vette jelképesen is birtokba az Ady Endre kerékpárutat, épül az 1993 óta számtalanszor csak ígért csepeli gerincút, befejeződik a szintén évtizedekig ígérgetett teljes csepeli csatornázás, és őszig még egy kerékpárutat adnak át.

Még a nyárig körbekerítik a Tamariska dombot, hogy végre valódi védelmet kaphasson, lebontották a domb tetejét elcsúfító mobiltornyot, újra megépülhet az angolszász bombázások idején lerombolt csepeli országzászló, és a Szent Imre teret régóta elcsúfító építési területet is parkosítják, füvesítik a Csevak szakemberei. (tovább…)

Elvesztette pénztárcáját, de mindene meglett

2012. május 30. szerda

Csepel.hu

A 72 éves Reichel László május 13-án délelőtt veszítette el a pénztárcáját valahol a csepeli piacon, de nem emlékezett rá pontosan, hogy hol. Benne volt hét darab igazolványa, a bankkártyája és 51 ezer forintja, mert éppen a csekkeket akarta befizetni.

Az idős ember érthetően kétségbe esett, mert majdnem egy havi nyugdíja veszett oda, nem beszélve a bankkártyájáról, amelyet azonnal letiltott. Az igazolványok cseréje is rendkívül sok talpalással és bosszúsággal járt volna, ha… Ha nem történik meg az a váratlan fordulat, hogy pár napra rá a lakására vitték fel a pénztárcáját hiánytalanul. (tovább…)