‘Csepel retro’ kategória archívum

Egykor és most: a Béke téri templom

2019. április 25. csütörtök

Csepel.info

A fenti fotó valószínűleg a templom 1933. szeptember 17-i felszentelésekor készült

A csepeli Jézus Szíve Plébániának saját honlapja is van, melyen külön oldal foglalkozik a templom építésével.

A honlap szerint Shvoy Lajos megyés püspök 1929. február 2-án értesítette a csepeli plébánia vezetőjét Róbl Jánost, hogy Csillagtelepen új, önálló lelkészséget szervez. A lelkészség első alapító lelkészévé Markó Gyula hitoktató, kórházi lelkészt nevezte ki. Ebben az időben a lelkészségnek 4000 híve volt. 1929-ben a jól sikerült juniális és gyűjtés során befolyt összegből az egyházközség két harangot vett, amelyet Shvoy Lajos megyéspüspök 1929. szeptember 22-én szentelt fel. (tovább…)

Kilencven éves a világhírű csepeli kerékpárgyártás

2019. április 16. kedd

CS.A, CSepel.info, Mr.Gabee

Fortepan foto

Kilencven évvel ezelőtt, 1929-ben kezdtek el gyártani kerékpárokat a csepeli Weiss Manfréd Gyárban, miután a cégtulajdonos hamar rájött, mekkora üzlet rejlik benne. Az elmúlt évtizedekben összesen 40 millió Csepel kerékpárt gyártottak.

Nemcsak Magyarországon, hanem külföldön is keresett cikk lett. Világmárkaként adták el számos nyugati országban. A csepeliek tömegesen jártak kerékpárral a gyárba; a gyárkapuknál őrzött biciklimegőrzőket létesítettek. A csepeli kerékpárgyártás történetéről Nógrádi László főmérnök, főkonstruktőr, a Csepel Művek Kerékpárgyárának egykori vezérigazgatója tartott előadást a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sétáló utcai könyvtárában április 10-én. (tovább…)

Képek a múltból: a csepeli Kultúrház

2019. április 15. hétfő

Vezér Endre, Csepel.info

Fotó: Hungaricana

A két világháború között két nagy kulturális intézmény volt Csepelen: a Munkásotthon és a Kultúrház. További társasági központokként működtek a csepeli vendéglők, melyekben nyüzsgő kulturális és társasági élet folyt.

A két nagyobb kulturális központ hasonlított egymásra, amely nem a véletlen műve volt: ugyanaz a Diebold Hermann építőmester – később építészmérnök – tervezte azokat (itt a Munkásotthon látható). (tovább…)

114 éve született Muki bácsi

2019. április 3. szerda

Jedlik.hu, Csepel.info

Vermes Miklós, a Jedlik Ányos Gimnázium legendás tanára 1905. április 3-án született Sopronban. Postahivatalnokok voltak a szülei. A középiskolát a soproni líceumban végezte, és ott is érettségizett 1923-ban. ​​A Budapesti Tudomány Egyetemet az Eötvös-kollégium tagjaként végezte el. 1928-ban szerzett középiskolai tanári oklevelet matematika-fizika-kémia sza​ktárgyakból.

1930-ban bölcsészdoktori okleve​​let szerzett fizikából. 1928-tól 1935-ig egyetemi tanársegéd volt a Budapesti Tudomány Egyetemen. 1935-ben került a Budapesti (fasori) Evangélikus Gimnáziumba, ahol matematikát, fizikát és kémiát tanított. 1952. augusztus 1-én került a Budapest XXI. kerületi Jedlik Ányos Gimnáziumba, mint vezető fizikatanár. Az évek folyamán több szakkönyvet, cikket írt. (tovább…)

Képmentő: így pusztított Csepelen a 2004-es nagy vihar

2019. március 20. szerda

Csepel.info

Az Áruház – ma Görgey – tér hatalmas fákkal volt tele, ezek közül több kidőlt: a fákat a szocialista vezetés kivágta

Tetőket szakított le, fákat csavart ki, repülőt, helikoptert borított, néhol tojás nagyságú jégdarabokkal bombázott az elképesztő erejű vihar 2004. június 9-én. Ön is emlékszik? Ez volt az első abban a sorban, ami azóta két-három évente ismétlődik, és 2006. augusztus 20-án öt emberéletet követelt.

A 2004-es nagy vihar Csepelt különösen durván érintette: mutatjuk az akkori képeket. (tovább…)

Egykor és most: a Csepeli Strandfürdő

2019. március 12. kedd

Csepel.info, Ilyenisvoltbudapest.hu, Fogyasztok.hu

A strandfürdő bejárata 1961-ben

A Csepeli Strandfürdő a Soroksári Duna-ág csepeli partján, mintegy héthektárnyi zöldterületen fekszik. Befogadóképessége a vízfelület alapján mintegy 4500 fő, de a parkosított terület jóval több vendég kényelmes pihenését is lehetővé teszi.

A strandfürdő jelenlegi helyén, a soroksári Duna-parton már az 1930-as években dunai strand működött, az egykori Weisz Manfréd Művek üzemeltetésében. A Duna vizének egyre nagyobb mértékű szennyezettsége arra indította a Csepel Vas- és Fémműveket, hogy új, korszerű strandfürdőt építtessen a régi helyett. Mélyfúrásokat végeztek a területen, melynek nyomán értékes összetételű ásványvíz tört fel. Erre a vízkészletre alapozva 1961-ben épült fel a fürdő.

Örömmel fogadnánk archív fotókat a Csepeli Standfürdőről a csepel.info@gmail.com e-mail címen vagy a Facebook oldalunknak címezve. (tovább…)

Tanácsházi lépcsősor ifjú párral 1959-ben – és most

2019. március 7. csütörtök

Csepel.info

Az 1959-es képet Szent-tamási Mihály készítette, forrása a Fortepan

Igazi különlegességre bukkantunk 1959-ből. A korabeli tanácsházi lécsőfordulót mutatja egy ifjú párral és egy hitvesi csókkal.

Bár a fotó elmosódott, a poén elég jó. Megkértük ugyanis Ábel Attila alpolgármestert, hogy készítsen ugyanonnan fotót ugyanarról a lépcsőről és ajtóról. Az eredményt alább láthatjuk, melyhez van még hozzáfűzni valónk: (tovább…)

Egykor és most: Csillagtelep, Merkúr utca

2019. március 4. hétfő

Csepel.info, Hungaricana, Wikipedia

Az archív kép készítésének időpontja sajnos nem derül ki a Hungaricana archívumából. Vélhetően a Merkúr utcai épületek felépítése után nem sokkal készíthették: az eredeti fotón látható, hogy még a Merkúr és a Tejút utcákban sem volt névvel, csak számmal ellátott utcanévtábla. A Google alább látható utcaképe már 2011-ben készült, ugyanott.

A Wikipedia szerint Csillagtelep benépesítése 1911-ben kezdődött el. Névadója dr. Csillag Sándor ügyvéd volt, aki a felparcellázást lebonyolította. Egészen a 30-as évekig nem kapcsolódott közvetlenül a település központjához, míg Csepel-Erdőalja beépítési folyamata ki nem pótolta a hézagot. A városrész előbb a Völgy utca és Erdősor utca közti részen, illetve a II. Rákóczi Ferenc utat határoló területeken vált beépítetté kertes, családi házakkal. (tovább…)

Mi változott? – Szent Imre téri képek és panorámaképek 2008-2015-2019

2019. február 21. csütörtök

Csepel.info

Szent Imre tér 2008_kicsi

Részlet a 2008-as panorámaképből

A Csepel.info talált egy Szent Imre téri panorámaképet, ami adataink szerint 2008-ban készült. Ábel Attila 2015-ben és most, 2019 februárjában ugyanonnan készített újabb panorámaképeket.

Hamarosan nagy változások jöhetnek Csepel központjának életében, hiszen a tervek szerint a BKV-s buszpályaudvar nagyobb részéből park lehet. A jelenlegi állapot is mutatjuk 😉 (tovább…)

Elő a zsebkendőt: így néz ki most az egykori Csepeli Kenyérgyár

2019. február 20. szerda

Csepel.info

Ha valaki ott dolgozott, most biztosan nehezen tudja majd könnyek nélkül végignézni az alábbi videót.

Néhány képet a Rev.hu oldalon találtunk abból az időszakból, amikor még működött a gyár, azt láthatják fent. (tovább…)