‘Csepel retro’ kategória archívum

Csepel történelme – Gyorsvasút építése

2017. június 23. péntek

Csepel.info, Fortepna, Mr.Gabee, csepel-sziget.hu

Forrás: Fortepan

Foto: Fortepan

A fenti  két képen a II. Rákóczi Ferenc út látható 1950-ből. Építik a csepeli gyorsvasutat.

A HÉV történelmét a folytatásban olvashatják:

(tovább…)

Csepel történelme – Szabadkikötő

2017. június 21. szerda

V39endre, csepel-sziget.hu

Csepeli Szabadkikötő

A kép illusztráció

Az alabbiakba Bolla Dezső 2007-Ben elhangzott előadását olvashatják a Budapesti Nemzeti Szabadkikötőről.

2003 őszén a hazai hajózás történetének két nevezetes évfordulójáról emlékeztek meg a Csepeli Szabadkikötőben. Előbb a Dunatengerjárást előkészítő kísérleti hajóút sikeréről az Apollináris III. 1933. szeptember 20-án történt kikötésének 70. évfordulójáról, amit 2003. szeptember 20-án emléktáblával örökítettek meg. Majd 2003. szeptember 20-án a kikötő felavatásának 75. évfordulójáról.

(tovább…)

Csepel történelme – hol járunk?

2017. június 17. szombat

Csepel.info, Mr.Gabee Csepel-sziget.hu

Forrás: Csepel-sziget.hu

A szombatot folytassuk egy találós kérdéssel.

Vajon hol járunk?

Csepel történelme – Csepeli Hírlap 1938.06.09.

2017. június 10. szombat

Csepel.info, v39endre, Mr.GabeeFőcím
A Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény erőteljes rábeszélésemre és a Csepeli Önkormányzattól kapott anyagi segítség igénybevételével az Országos Széchenyi Könyvtár állományából megszerezte a két nagy Világháború között kiadott csepeli újságok anyagát.

Ez 2016-ban érkezett meg a Gyűjteményhez. E lapokból fogok időnként közölni aktuális lapszemlét. Most először az 1938.06.09.-i számból, mivel ennek aktualitása kötődik a Csepeli Ünnepi Hét 1938. évi rendezvényéhez. Javaslom, hogy kísérjék figyelemmel a Csepeli Ünnepi Hét eseményeiről szóló tudósításaimat ! (tovább…)

Csepel történelme – Munkásotthon és Kultúrház

2017. június 6. kedd

Csepel.info, Mr.Gabee, v39endre

CSP-029c

A két Világháború között Csepelen két kulturális nagy-intézmény volt, a Munkásotthon és a Kultúrház. További kis-intézmények voltak a csepeli vendéglők, amelyekben nyüzsgő kulturális és társasági élet folyt. Itt most a két nagy keletkezéséről adom közre, amit elő tudtam keresni.

Első és legfontosabb érdekesség, ami nagyon feltűnő, az építészeti hasonlóság. Ez azért alkult így, mert a tervező ugyanaz a személy volt: Diebold Hermann építőmester ( később építészmérnök ). (tovább…)

Csepel történelme – Egy elfeledett világ Budapest szívében

2017. május 23. kedd

444

Fénykép: Szpisják Bálint

Csepel régen bezárt, azóta pedig folyamatosan pusztuló ipari területeit járta be fényképezőgépével Szpisják Bálint. A sokkal szebb napokat is látott fésűfonó és szövőgyár, valamint a Csepel művek területén készült képeiből válogattunk. A fésűfonó épületét 1990-ben privatizálták, egyes épületeit ma is használják vállalkozások, de az óriási üzemcsarnoka használaton kívül áll, és rohad csendben el. A Csepel Művek a hazai ipar zászlóshajója volt, a telep mára főleg kíváncsi katasztrófaturisták kedvelt kirándulóhelye.

Az alábbiakban Szpisják Bálint fotóit tekinthetik meg: (tovább…)

Csepel történelme

2017. május 20. szombat

Csepel.info, WIKI, Mr.Gabee

A mai rovatunkban egy kerületi gyárról készült képet mutatunk, mégpedig a „Weiss Berthold és Manfréd Első Magyar Conserv gyár” (1880)

Foto: WIKI

Csepel történelme

2017. május 16. kedd

Csepel-sziget.hu

zorinatz_gabor3[1]

forrás: Zorinátz Gábor

13235938_225486267831583_877078443_n

Történelmi rovatunk mai számában egy háború előtti fotót mutatunk be.

Vajon melyik részén készült kerületünknek?

Forrás: Zorinátz Gábor

Egy kicsi Csepel történelméből

2017. május 13. szombat

Csepel.info, Mr.Gabee

Ehhez a diavetítéshez JavaScript szükséges.

Ismét jelentkezünk minden nap jelentkező “kerületünk történelme” rovatával. Ezúttal egy galériát mutatunk.

Ha Önöknek is vannak emlékei, történetei a fenti képek láttán, írják meg nekünk fórum felületünkre, vagy a csepel.info@gmail.com címre,

TEGNAPI ÚJSÁG: Megkezdődött a Nyugati tér felújítása

2017. május 13. szombat

Csepel.info, Csepel RETRO InfoRadio,

Ez történt ezen a napon az elmúlt évben..

Megkezdődött a Nyugati tér felújítása

A nyugati környéke is megújul

2015. május 13-án számoltunk be arról, hogy megkezdődött Budapesten a Nyugati tér felújítása, így a busz- és villamosközlekedés is változott a helyszínen. Az építési munkák miatt a gyalogosok sem járhatnak a megszokott útvonalukon.

A VI. kerületi önkormányzat megkezdte a Nyugati tér felújítását, így a munkák idején módosul a felszíni közösségi közlekedési járművek menetrendje. A Király utca felé közlekedő 4-6-os villamospótló, valamint a Kőbánya, illetve Dél-Pest irányú 9-es, 914-es, 914A, 923-as, 931-es és 950-es autóbusz megállóhelyét áthelyezik várhatóan augusztus közepéig a Szent István körúton a Bajcsy-Zsilinszky út kereszteződése elé. A Kőbánya felé haladó 9-es busz a Nagykörútról egyenesen a Bajcsy-Zsilinszky útra kanyarodik majd, a Podmaniczky utcai szakaszt kihagyja, a Báthory utcai megállóját azonban már menetrend szerint érinti.

Forrás: Inforadio