‘Csepel retro’ kategória archívum

Egyszer volt, hol nem volt…

2023. szeptember 12. kedd

Csepel.info

Volt egyszer egy ifjú pár, aki 1959-ben kelt egybe a Tanácsházán. A fiatalok a boldogító igen kimondása után lejöttek a Tanácsháza lépcsőjén, a menyasszonyt pedig még lefotózták nem messze a Csepel Művek bejáratától is.

Akkor a gyár volt Csepel szíve. A Tanácsháza ma Polgármesteri Hivatal, de a lépcső még megvan, és csaknem ugyanúgy néz ki. A Csepel Művek bejárata is megvan, de az előtere és a gyár sem ugyanaz. A gyár előtti épületeket lebontották, a kapu előtt 2012-ben adták át a Teller Ede utat, vagyis a csepeli gerincút első szakaszát. A Csepel Műveket a nyolcvanas évek közepétől kezdték leépíteni, aztán privatizálták: ma nagyjáról feleannyian dolgoznak ott, de sok száz, inkább ezerhez közelítő tulajdonosa van. Az egykor ifjú pár már nagyon idős lehet, ha a férj és feleség még élnek egyáltalán.

(tovább…)

Egy helyszín, hatvan év: a Csepeli Strandfürdő

2023. augusztus 22. kedd

Csepel.info

A Csepeli Strandfürdő a Kis-Duna csepeli partján, mintegy héthektárnyi zöldterületen fekszik. Befogadóképessége a vízfelület alapján mintegy 4500 fő, de a parkosított terület jóval több vendég kényelmes pihenését is lehetővé teszi.

A strandfürdő helyén, a Kis-Duna-parton már az 1930-as években dunai strand működött, az egykori Weiss Manfréd Művek üzemeltetésében. A Kis-Duna vizének egyre nagyobb mértékű szennyezettsége azonban arra késztette a Csepel Vas- és Fémműveket, hogy új strandfürdőt építtessen. Mélyfúrásokat végeztek a területen, melynek nyomán értékes összetételű ásványvíz tört fel. Erre a vízkészletre épült fel 1961-ben a fürdő, amely azonnal a csepeliek kedvencévé vált. A strand akkori viszonyok között korszerűnek számított, melegvize a szakemberek szerint gyógyvíz.

(tovább…)

A csepeli posta tetejét is letépte a nagy vihar

2023. július 8. szombat

Csepel.info

v002

Ki emlékszik rá?

Nyolc évvel ezelőtt, 2015. július 8-án tombolt Csepelen az az ítéletidő, amit csak nagy szerencsével sikerült halálos áldozatok nélkül megúszni. Több tucatnyi fát tört ki, házak cserepeit vitte le, számos utcát tett folyóvá és a posta tetejét emelte fel, majd vágta le a játszótérre az orkán erejű szél és az égszakadás. (tovább…)

Videó: így csókolózott Kádár és Gorbacsov, mielőtt Csepelre jöttek

2023. január 10. kedd

Csepel.info

1986 júniusában, nem sokkal a csernobili atomkatasztrófa után érkezett Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár Budapestre. Bár Magyarország is bőven kapott az atomszennyezésből, természetesen nem kártérítésről beszélt a két (párt)államfő. Így nincs is azon csodálkozni való, hogy azonnal kommunista férficsókkal köszöntötték egymást.

Ám Gorbacsov budapesti látogatása másról is nevezetes. Csepelre is eljöttek, megnézni a Szerszámgépgyárat. Ez után “barátsági nagygyűlést” tartottak a tanácsteremben, ahol felszólalt a vendéglátó Kádár és Gorbacsov is. A kérdésünk: hol volt ez a tanácsterem? A videót itt nézhetik meg: https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=23019

Diákvetélkedő Weiss Manfréd halálának századik évfordulóján

2022. december 15. csütörtök

Csepel.hu

Weiss Manfréd gyáriparos halálának századik évfordulója alkalmából rendeztek emlékversenyt a BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Középiskolájában december 14-én.

A vetélkedő célja, hogy népszerűsítsék, minél jobban megismertessék Weiss Manfréd személyét és tevékenységét, erősítsék a helyi identitást és a lokálpatriotizmus érzését. A versenyt a csepeli önkormányzat írta ki, a feladatok kidolgozását és a vetélkedő lebonyolítását a Weiss Manfréd középiskola végezte Gulyás József igazgató-helyettes irányításával. Az eseményen megjelent és a díjakat átadta Morovik Attila alpolgármester.

(tovább…)

Óévbúcsúztató koncert és tűzijáték Csepelen

2022. december 14. szerda

Csepel.hu

Óévbúcsúsztató koncert és tűzijáték is lesz Csepelen december 30-án a Szent Imre téren. Fellép a Rednex és Zoltán Erika.

További részletek a plakáton! (tovább…)

Búcsúznak a 200-as Ikarusok – Ötven évig határozták meg a budapesti utcaképet

2022. november 20. vasárnap

Pestbuda.hu

Budapest a mai nappal elbúcsúzik egy legendától, amely évtizedekig meghatározta a város képét. Egy olyan buszcsalád utolsó darabjait készül kivonni a BKV, amely egy időben a világ talán legfontosabb busztípusa volt. Az Ikarus 200-asok ötven év után távoznak.

Hihetetlen, hogy egy fővárosban 50 (!) évig szolgáljon egy busztípus, az is lehet, hogy ez világrekord. Villamosnál megszokott az ilyen hosszú szolgálati idő, de egy gumikerekes járműnél valószínűleg rendkívüli. Persze nincs már forgalomban olyan busz, amelyet 1972-ben gyártottak, de a mai modern, alacsony padlós, légkondicionált járművek mellett egy Ikarus 280-as azért dinoszaurusznak tűnik. Persze nagyon sokan lelkesednek értük, hiszen e buszoknak, joggal, hatalmas rajongótábora van. De az idő azért eljárt felettük.
(tovább…)

A Csepeli átjáró építése

2022. november 19. szombat

ilyenisvoltbudapest.hu

A Soroksári út déli folytatásának a neve 1975-től lett Helsinki út.

A Csepelt-Erzsébettel összekötő, a Helsinki út és a Ráckevei HÉV felett húzódó felüljárót, nem sokkal később kezdték építeni, a fotó 1978-ban készült.

(tovább…)

A visztulai csoda: még áll az épület, ahol a töltényhüvelyeket gyártották

2022. augusztus 15. hétfő

Csepel.info

A visztulai csodaként vonult be a történelemkönyvekbe 1920. augusztus 15-e, amikor a Weiss Manfréd Művekben készült 22 millió gyalogsági lőszer segítségével a lengyelek döntő vereséget mértek a szovjetekre. A Vörös Hadsereg ennek hatására volt kénytelen kivonulni Lengyelországból. Erre a napra emlékeztek ma Borbély Lénárd polgármesterrel az élen Csepel önkormányzatának vezetői Sebestian Kęciek úrral, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövetével és Csúcs Lászlónéval, a Csepeli Lengyel Önkormányzat elnökével a polgármesteri hivatal falánál lévő emléktáblánál.

“Egy régi kedves ismerősöm, Vincze Miklós úr 2021. március 25-én kalauzolt el a Csepel Művek egyik gyárépületéhez. Ő is a Csepel Művekben dolgozott, és ismerte a képen látható épület üzemvezetőjét, Eke Sándort. Eke úr fiatalként kezdett dolgozni a gyárban, ebben az épületben, és vett részt a lengyeleknek küldött töltényhüvelyek gyártásában. Jó pár évvel később lett az üzem vezetője.

(tovább…)

Hatósági ellenőrzés Hároson

2022. július 26. kedd

Csepel.hu

Többféle hatóság közreműködésével indult ma az a koordinált ellenőrzés Hároson, amelynek célja többek között a különböző jogszabálysértések felderítése volt. A kerületi önkormányzat részéről az érintett hivatali vezetőkön kívül Borbély Lénárd csepeli polgármester, Pákozdi József alpolgármester és Balogh Ernő helyi képviselő is a helyszínen tartózkodott. És persze ott voltak a rendőrség és a közterület-felügyelet szakemberei is.

A munka a polgármesteri hivatalban kezdődött, ahol is a jelenlévők egy kivetített térképen nézték meg a bejárás útvonalát, majd a helyszínre mentek. Háros korai történetéről keveset tudni. Annyi bizonyos, hogy 1954. július 31-ig Szigetszentmiklóshoz tartozott, illetve, hogy Hárost 2012 decemberében a Fővárosi Közgyűlés Csepel-Háros névre keresztelte át.

(tovább…)