‘Csepel retro’ kategória archívum

Búcsúznak a 200-as Ikarusok – Ötven évig határozták meg a budapesti utcaképet

2022. november 20. vasárnap

Pestbuda.hu

Budapest a mai nappal elbúcsúzik egy legendától, amely évtizedekig meghatározta a város képét. Egy olyan buszcsalád utolsó darabjait készül kivonni a BKV, amely egy időben a világ talán legfontosabb busztípusa volt. Az Ikarus 200-asok ötven év után távoznak.

Hihetetlen, hogy egy fővárosban 50 (!) évig szolgáljon egy busztípus, az is lehet, hogy ez világrekord. Villamosnál megszokott az ilyen hosszú szolgálati idő, de egy gumikerekes járműnél valószínűleg rendkívüli. Persze nincs már forgalomban olyan busz, amelyet 1972-ben gyártottak, de a mai modern, alacsony padlós, légkondicionált járművek mellett egy Ikarus 280-as azért dinoszaurusznak tűnik. Persze nagyon sokan lelkesednek értük, hiszen e buszoknak, joggal, hatalmas rajongótábora van. De az idő azért eljárt felettük.
(tovább…)

A Csepeli átjáró építése

2022. november 19. szombat

ilyenisvoltbudapest.hu

A Soroksári út déli folytatásának a neve 1975-től lett Helsinki út.

A Csepelt-Erzsébettel összekötő, a Helsinki út és a Ráckevei HÉV felett húzódó felüljárót, nem sokkal később kezdték építeni, a fotó 1978-ban készült.

(tovább…)

A visztulai csoda: még áll az épület, ahol a töltényhüvelyeket gyártották

2022. augusztus 15. hétfő

Csepel.info

A visztulai csodaként vonult be a történelemkönyvekbe 1920. augusztus 15-e, amikor a Weiss Manfréd Művekben készült 22 millió gyalogsági lőszer segítségével a lengyelek döntő vereséget mértek a szovjetekre. A Vörös Hadsereg ennek hatására volt kénytelen kivonulni Lengyelországból. Erre a napra emlékeztek ma Borbély Lénárd polgármesterrel az élen Csepel önkormányzatának vezetői Sebestian Kęciek úrral, a Lengyel Köztársaság magyarországi nagykövetével és Csúcs Lászlónéval, a Csepeli Lengyel Önkormányzat elnökével a polgármesteri hivatal falánál lévő emléktáblánál.

“Egy régi kedves ismerősöm, Vincze Miklós úr 2021. március 25-én kalauzolt el a Csepel Művek egyik gyárépületéhez. Ő is a Csepel Művekben dolgozott, és ismerte a képen látható épület üzemvezetőjét, Eke Sándort. Eke úr fiatalként kezdett dolgozni a gyárban, ebben az épületben, és vett részt a lengyeleknek küldött töltényhüvelyek gyártásában. Jó pár évvel később lett az üzem vezetője.

(tovább…)

Hatósági ellenőrzés Hároson

2022. július 26. kedd

Csepel.hu

Többféle hatóság közreműködésével indult ma az a koordinált ellenőrzés Hároson, amelynek célja többek között a különböző jogszabálysértések felderítése volt. A kerületi önkormányzat részéről az érintett hivatali vezetőkön kívül Borbély Lénárd csepeli polgármester, Pákozdi József alpolgármester és Balogh Ernő helyi képviselő is a helyszínen tartózkodott. És persze ott voltak a rendőrség és a közterület-felügyelet szakemberei is.

A munka a polgármesteri hivatalban kezdődött, ahol is a jelenlévők egy kivetített térképen nézték meg a bejárás útvonalát, majd a helyszínre mentek. Háros korai történetéről keveset tudni. Annyi bizonyos, hogy 1954. július 31-ig Szigetszentmiklóshoz tartozott, illetve, hogy Hárost 2012 decemberében a Fővárosi Közgyűlés Csepel-Háros névre keresztelte át.

(tovább…)

Csepel napja: díszpolgári kitüntetések és Beatrice koncert

2022. július 19. kedd

Csepel.hu

Csepel immár hagyományosan július 18-án ünnepli meg Csepel napját, miután 310 évvel ezelőtt ezen a napon történt meg a község újratelepítése. A képviselő-testület döntése alapján ezúttal négy csepeli polgárnak ítélték oda a Csepel díszpolgára címet: Király Istvánnak, a Halker Király Team Kick-Box Akadémia vezetőjének, Galgócz Deák Antal tűzoltó alezredesnek, Sas Sándor para sportoló olimpikonnak és dr. Szeles Gábornak, a kerület korábbi jegyzőjének.

Az ünnepségen részt vett Borbély Lénárd polgármester és Csepel elöljárói.  (tovább…)

Csepel kerékpár – Magyarország első bicikli márkája

2022. július 8. péntek

Évamagazin.hu

A Csepel bicikli a világon mindenhol ismert, sokunknak rengeteg emléke fűződik hozzá. A közel 100 éves márka nemrég újult meg, amely apropóján forrásunk összegyűjtött hét képet és érdekességet Magyarország első kerékpár márkájáról.

1.Weiss Manfréd 1928-ban alapította meg a nevét viselő gyárat, azóta folyamatos a kerékpárgyártás Csepelen. Ezzel a Csepel kerékpár elnyerte és azóta is viseli a “Magyarország első bicikli márkája” címet. (tovább…)

Mozizni a szabadban

2022. július 5. kedd

Dívány.hu

A csepeli önkormányzat igyekszik feléleszteni a régi kertmozik hangulatát, és ingyenes szabadtéri filmnézéssel kedveskedik az itt élőknek július 9-n szombaton a Csepeli Szurkolói Arénában. A Mama Mia lesz műsoron, amire mindenkit várnak szeretettel. De honnan indult a kerti mozizás? Miért választották az emberek inkább a szabadban történő filmnézést a szinte minden igényt kielégítő filmszínházak helyett? Cikkünk összeállításában a Dívány.hu volt a segítségünkre.

Budapesten az első kertmozik a húszas évek elején, a mozgókép és a filmszínházak megjelenését követően nyíltak meg. Létrejöttükben praktikus szempontok is szerepet játszottak: az első világháború utáni spanyolnáthajárvány terjedését azzal is igyekeztek korlátozni, hogy a mozikban csak minden második sorba lehetett jegyet venni. Mire lecsengett a járvány, a mozitulajdonosok gyakorlatilag a csőd szélén álltak. Akkoriban a mozik, csakúgy, mint a színházak, a nyári időszakban zárva tartottak, de a számos mozit üzemeltető Révész Artúrban felmerült az ötlet, hogy nyaranta is tartsanak vetítéseket, mégpedig szabadtéren. (tovább…)

Miért szeretjük ennyire a panelt?

2022. június 22. szerda

Lakáskultúra.hu

(Fotó: Shutterstock)

Az első panellakást Magyarországon Dunaújvárosban építették 1959-ben. A következő évtizedekben rohamtempóban nőttek ki a földből ezek a házak, a hatvanas években a három lépcsőházas, négyemeletes paneleket, tíz évvel később pedig már a tízemeletes épületeket húzták fel.

Ma Magyarországon közel kétmillió ember él panellakásban. (tovább…)

A csepeli zsaruk száz éve 

2022. május 25. szerda

Zsaru Magazin

Bár a rendőrkapitányság lassan 105 éves lesz, különböző technikai okok miatt csak idén jelent meg a csepeli rendőrség száz évét bemutató könyv rendőrség a város peremén címmel.

A kötet elkészültében sokan vettek részt kutatómunkájukkal, így segítve dr. Bolla Dezső helytörténészt, aki aztán rendszerbe rakta a sok információt. A művet sok képpel illusztrálták, és lapozgatás közben nemcsak a kapitányság történetét lehet megismerni, hanem városrészt is. (tovább…)

Folytatódik az iskolafelújítási program Csepelen

2022. május 5. csütörtök

Csepel.hu

A kerületi iskolák felújítását 2019-ben határozta el a kerület önkormányzata a Csepeli Gyermeksziget Program keretében. Elsőként, 2020- ban a Herman Ottó Általános Iskola újult meg, a következő évben a Mátyás Király Általános Iskolára került sor. Nemrégiben a Katona József Általános Iskolában kezdődött el a munka.

A felújítások teljes mértékben önkormányzati forrásból, önerőből valósulnak meg, a polgármesteri program keretében. A cél az, hogy valamennyi nevelési intézmény megújuljon. (tovább…)