‘Csepel retro’ kategória archívum

A csepeli zsaruk száz éve 

2022. május 25. szerda

Zsaru Magazin

Bár a rendőrkapitányság lassan 105 éves lesz, különböző technikai okok miatt csak idén jelent meg a csepeli rendőrség száz évét bemutató könyv rendőrség a város peremén címmel.

A kötet elkészültében sokan vettek részt kutatómunkájukkal, így segítve dr. Bolla Dezső helytörténészt, aki aztán rendszerbe rakta a sok információt. A művet sok képpel illusztrálták, és lapozgatás közben nemcsak a kapitányság történetét lehet megismerni, hanem városrészt is. (tovább…)

Folytatódik az iskolafelújítási program Csepelen

2022. május 5. csütörtök

Csepel.hu

A kerületi iskolák felújítását 2019-ben határozta el a kerület önkormányzata a Csepeli Gyermeksziget Program keretében. Elsőként, 2020- ban a Herman Ottó Általános Iskola újult meg, a következő évben a Mátyás Király Általános Iskolára került sor. Nemrégiben a Katona József Általános Iskolában kezdődött el a munka.

A felújítások teljes mértékben önkormányzati forrásból, önerőből valósulnak meg, a polgármesteri program keretében. A cél az, hogy valamennyi nevelési intézmény megújuljon. (tovább…)

Műemlék lett a Kvassay-zsilip

2022. május 3. kedd

Csepel.hu

Információink szerint műemlékvédelem alá került Csepelen a 210001 helyrajzi számú ingatlanon álló Zsilipkezelő épület, a Kvassay-zsilip egykori szolgálati épületeiként a Cementkísérleti és Anyagvizsgáló Állomás épülete, az egykori Kettős zsilipőrház épülete, az egykori Zsilipmesteri épület, valamint az ezen épületeket északi és keleti oldalon határoló kerítés.

A műemlékké nyilvánítás célja a Kvassay-zsiliphez tartozó építményegyüttes fentebb említett építményeinek történeti és építészeti értékeinek megőrzése. (tovább…)

Öregtáncos találkozó a Csepeli Munkásotthonban

2022. május 2. hétfő

Csepel.hu

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a hagyományőrző Országos Öregtáncos Találkozót a Csepeli Munkásotthonban május elsején. Az eseményen tizenöt együttes mintegy háromszáz táncosa vett részt. A vendégeket Borbély Lénárd polgármester köszöntötte, aki anyák napja alkalmából az édesanyákhoz is kedves szavakat intézett. Megemlítette, hogy a kerület nemcsak fizikailag, hanem kulturális értelemben is megújul, ez a mostani találkozó pedig egyedülálló. Köszönet illeti a szervezőket, akik összefogják és támogatják a táncosokat.

Nagy József, a Munkásotthon Alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett rá, hogy a Munkásotthon fennállásának bő száz éve alatt mindig kiemelt figyelmet fordított a hagyományőrzésre. A tánc hatalmas érték, amely fizikailag és lelkileg is megerősít. Az öregtáncosok találkozóját kétévente rendezik meg, amely egy fellépési lehetőség, jó hangulatú baráti, szakmai összejövetel.   (tovább…)

Csepeli Retro Majális a Daru-dombon

2022. május 2. hétfő

Csepel.hu

Nem tudnám megmondani, mi volt a legvonzóbb program a Csepeli Retro Majálison, mert felléptek világhírű artistaművészek és a Rubik-kocka kirakásának országos bajnokai, s akkor még nem beszéltünk a rengeteg ötletes gyerekjátékról, amelyekben a felnőttek is élvezetüket lelték. Tény, hogy rengetegen látogattak ki a Daru-dombra május elsején; kedvező volt az időjárás, s az emberek hiányolták is a majálist, hiszen az elmúlt két évben a járvány miatt elmaradt.

Még a környező településekről is jó néhányan érkeztek, mert egy látogató szerint ennyi színes és ingyenes programot náluk nem szerveznek. A csepeli önkormányzat támogatásával most újra megrendezték a csepeli majálist, melynek szervezői a Csepeli Városkép munkatársai voltak. (tovább…)

Csepel retro: amikor kivágták a Szabadkikötő gyönyörű jegenyesorát

2022. március 22. kedd

Csepel.info

Óriási nézettsége volt annak az 1970 körül készült fotónknak, melyet Facebook oldalunkon osztottunk meg a csepeli Szabadkikötő útról. Az út menti nyárfasor akkor még kicsi volt, a kilencvenes évektől viszont már igazi kuriózumnak számított. Ám az árnyat adó gyönyörű jegenyesort 2008 novemberében – a fővárosi és a csepeli önkormányzat vezetésének feltűnő hallgatása közben – egyik napról a másikra elkezdték kivágni. Másfél hét múlva semmi nem volt a csepeliek egyik büszkeségéből. 

Miért? – kérdezték akkor a felháborodott csepeliek. Az önkormányzatok hallgattak, és mi sem tudtunk egyértelmű választ adni rá. A Csepel.info ugyanis 2008-ban igyekezett utánajárni az okoknak. Több bejárás és fényképes helyszíni bizonyíték dokumentálása, szakemberek megkérdezése után arra jutottunk, hogy a fák többsége veszélyesen korhadt volt. Ám az egész fasorra kiterjedő, idő előtti korhadás emberi mulasztásból is bekövetkezhetett. (tovább…)

Nők a két világháború között

2022. március 13. vasárnap

Csepel.hu

„Női sorsok – időutazás az 1920-as évek Magyarországára” címmel tartott rendezvényt az Összetartozás Háza – Trianon emlékkiállítás, amely nagyszüleink, dédszüleink életébe, hétköznapjaiba nyújtott betekintést.

A nőnap alkalmából rendezett tematikus napon Bondor-Varga Ildikó intézményvezető korhű viseletben fogadta a vendégeket. Mint lapunknak elmondta, ezeknél a ruháknál fontos szempont volt, hogy készítése során minél kevesebb anyagot használjanak fel, ezáltal az minél olcsóbb legyen. A szervezők próbababákat öltöztettek korhű ruhákba, így megcsodálhattuk az 1920-as évek női divatját, amelyek nagyon jól illettek az állandó trianoni kiállítás anyagához. (tovább…)

Új retro fotók a Csepeli Strandfürdőről a Fortepanon

2022. február 18. péntek

Csepel.info

A Fortepan archívuma örvendetes módon új csepeli képekkel bővült – hívta fel a figyelmünket Erky-Nagy Dániel olvasónk.

A képeket a Főmterv adományozta, készítőjük Domonkos Endre. (tovább…)

Csepelen született a “mirelit” szavunk

2022. január 25. kedd

Csepel.info, Origo

Noha a magyar „mirelit” szót valószínűleg mindenki ismeri, de talán kevesebben tudják, hogy a szó egy csepeli vállalat rövidítéséből keletkezett. A MIRELITE, több változás után, máig ismert márka a hazai boltokban, de a fagyasztott élelmiszerek piacán nemzetközi jelentőséggel is bír a gazdaságtörténetben.

A 19. századig a fagyasztott élelmiszerek szinte semmilyen szerepet nem játszottak az emberiség táplálkozásában. Ekkor azonban gyökeres fordulat állt be ebben, ugyanis a hűtési és fagyasztási eljárások fejlődésével elkezdődött a fagyasztott húsok és zöldségek globális kereskedelme. Az 1870-es években aztán Németországban megjelent az idővel (1901-es megjelenése után) a legelterjedtebbé váló hűtőgép (Linde), amely lehetővé tette a mesterséges hideg előállítását, újabb lendületet adva az iparágnak. Erre épülve később fokozatosan, de lehetségessé vált az, hogy az emberek a hagyományos hűtési eljárások helyett, hűtőszekrényekben, majd az 1918-ban először Detroitban bemutatkozó fridzsiderben (mélyfagyasztókban) tárolják az élelmiszert.

(tovább…)

101 éves nénit köszöntött fel Borbély Lénárd polgármester

2022. január 10. hétfő

Csepel.hu

101. születésnapja alkalmából köszöntötte Borbély Lénárd polgármester Tolnay Alajosnét. Erzsike néni 1920.december 31-én született Szepesváralján, később Kassán éltek, majd 1941-ben férjhez ment és Mohácsra költöztek. 1947-ben elváltak útjaik a férjével.

Az idős néni ezután Budapestre költözött, itt vállalt munkát. 1952-ben ismerkedett meg a második férjével, Tolnay Alajossal, és kerültek Csepelre. Erzsike a Patyolatnál helyezkedett el, onnan ment nyugdíjba, majd rövid pihenés után nyugdíjasként a Csepel Áruház cipő osztályán dolgozott a Centrum Áruház bezárásáig.

 

(tovább…)