‘Csepel retro’ kategória archívum

Ilyen volt, ilyen lett Királymajor “bevásárlóközpontja”

2021. szeptember 9. csütörtök

Csepel.info

A Brenner János park ma Csepel egyik kedves, üde színfoltja. A története is érdekes. Itt állt egykor a pofonjaival elhíresült Makarenkóról elnevezett óvoda, jelenleg is működik iskola, bevásárlóközpont, pékség, virágüzlet és cukrászda. De lássuk a képeket!

Ma már abszurdnak tűnik, de bizony a nevelő célzatú pofozást nem megvető Anton Szemjonovics Makarenkóról óvodát neveztek el Királymajorban. Az intézményt 1949. október 20-án adták át a Csepel Művek gyári munkásainak számára. A Széchenyi út 85. szám alatti, meglehetősen depressziós hangulatú épületet 1972-ben fényképezték le: (tovább…)

Csepel történelme – 48-as

2021. augusztus 7. szombat

Mr. Gabee, Csepel.info


48-as autóbusz fémre szitázott kísérleti viszonylatjelző táblával.

A fotót Mocsár Lajos küldte.

Harminchárom éve a csepeli gyermekek orvosa: dr. Póta György

2021. július 22. csütörtök

Csepel.hu

Bókay János-emlékéremben részesült dr. Póta György csepeli házi gyermekorvos a gyermekgyógyászat, valamint általában a gyermekegészségügy és a társasági élet területén végzett munkája elismeréseként. Örül annak, hogy harminchárom évvel ezelőtt Csepelre került, és azóta látja el a körzetéhez tartozó királymajori és kisebb részben a királyerdei gyerekeket. „Jól érzem itt magam: szeretem a betegeimet, és ők is engem” – mondja. Korábban nyolc éven át a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke volt.

Az orvostudományi egyetemet 1983-ban végezte el, majd 1988-ban szerezte meg a csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgáját. Még abban az esztendőben, november elsején került a csepeli szakorvosi rendelőbe. Betegei 18 éves korukig tartoznak hozzá úgy, hogy a 14 éven felüliek eldönthetik, házi felnőtt vagy gyermekorvoshoz kívánnak-e járni. Jellemzően maradnak a házi gyermekorvosuknál. (tovább…)

Csepel történelme

2021. május 27. csütörtök

Mr.Gabee. Csepel.info

Mr.Gabee történelmi rovatában ismét egy nagyon érdekes fotót mutatunk be.

1951. Boráros tér, HÉV végállomás, háttérben a Concordia gőzmalom szállító-szalag hídja, jobbra a Ganz-MÁVAG Hídgyár telepe, a Petőfi híd építésénél (Nagy Zsolt Levente gyűjteményéből

A mai rovat anyagát ezúttal is Mocsár Lajos, oldalunk egyik nagyon kedves olvasója állította össze, és ajánlotta szerkesztőségünk figyelmébe. Köszönjük szépen.

Forradalmi magyar moci

2021. május 17. hétfő

Mixonline

Egy évtizeddel a második világháború után, még az ’56-os népfelkelés előtt dobták piacra hazánkban a közlekedést is „forradalmasító”, nagyfékdobos motorkerékpárt, a 250-es Csepel utódját. Az agg Pannónia típusok 2021-ben már kincset érnek!

„Pannonia is een historisch Hongaars merk“ – emlékezik meg a holland szaksajtó, a 67 esztendeje bemutatkozott „történelmi magyar márkáról”, mely az 1950-es, 250-es Csepel rakéta közvetlen utódjának tekinthető. Már-már korát megelőzően modern volt a 200 mm-es átmérőjű fékdobbal és a hajlított küllős kerekekkel debütált ’54-es típus. Ma csajozós masinának becéznénk ezt a szocialista mocit, mely már akkor gyorsult, amikor az autó még kevesek luxusa volt a Kárpát-medencében.

(tovább…)

Benkő Árpád: a “vörös Csepel” képviselőit mindenhol utálták!

2021. május 14. péntek

Jochapress

A következő beszélgetésben a régi időkbe szeretném visszakalauzolni az érdeklődő Olvasókat. Arra ugyanis már valóban csak kevesek emlékeznek, milyen is volt Csepelen a kézilabdázás helyzete?

Álló sor balról: Baráth,Czebe, Grisztel, Havalda János,Pap Imre edző, Leirer, Benkő,Pál. Alsó sor Gelsei,Horváth,Havalda Peti, Kovács, Huszka, Kiss, Novotni. Hiányzik: Harkai és Killik edző. (tovább…)

Így avatták a Gubacsi hidat 74 évvel ezelőtt

2021. március 15. hétfő

Facebook

 

Csepel, 1947. március 15. Gyülekeznek a résztvevők Csepelen a hídavatási ünnepségre.

A visszavonuló német csapatok által 1945. január 9-én felrobbantott Gubacsi hidat két éves munkával építették újjá. Hamarosan átadják a forgalomnak. Fotó: MAFIRT (tovább…)

Csepel történelme

2021. március 6. szombat

Csepel.info Mr.Gabee

received_376269182753290

Mai történelmi rovatunkban egy kísérleti (házi építésű) M IX-es szerelvény a csepeli vonalon a Boráros téren 1962.

Forrás. www.forum.index.hu

Polgármesteri látogatás a Csepeli Munkásotthonban

2021. február 18. csütörtök

Csepel.hu

A Csepeli Munkásotthonban tett látogatást tegnap Borbély Lénárd polgármester. A munkásotthon jelenleg a pandémia miatt zárva tart ugyan, de a kulturális élet fellendítésének előkészítő munkái már elkezdődtek az intézményben.

A polgármester a Csepeli Munkásotthon Alapítvány megújult kuratóriumi és felügyelő-bizottsági tagjai részvételével megtartott egyeztetésen és bejáráson betekintett a patinás intézmény múltjába és jelenébe, és körbevezették a ház legkülönfélébb helyiségeibe is.

(tovább…)

Csepel történelme – hol járunk?

2021. február 1. hétfő

Csepel.info, Mr:Gabee, Budapest régi képekben

A mai történelmi rovatunkban egy találós kérdést hoztunk:

A találós kérdés egyszerű: Pontosan hol vagyunk Csepelen, mit ábrázol és mikor készülhetett a fenti kép?