‘Csepel retro’ kategória archívum

Polgármesteri látogatás a Csepeli Munkásotthonban

2021. február 18. csütörtök

Csepel.hu

A Csepeli Munkásotthonban tett látogatást tegnap Borbély Lénárd polgármester. A munkásotthon jelenleg a pandémia miatt zárva tart ugyan, de a kulturális élet fellendítésének előkészítő munkái már elkezdődtek az intézményben.

A polgármester a Csepeli Munkásotthon Alapítvány megújult kuratóriumi és felügyelő-bizottsági tagjai részvételével megtartott egyeztetésen és bejáráson betekintett a patinás intézmény múltjába és jelenébe, és körbevezették a ház legkülönfélébb helyiségeibe is.

(tovább…)

Csepel történelme – hol járunk?

2021. február 1. hétfő

Csepel.info, Mr:Gabee, Budapest régi képekben

A mai történelmi rovatunkban egy találós kérdést hoztunk:

A találós kérdés egyszerű: Pontosan hol vagyunk Csepelen, mit ábrázol és mikor készülhetett a fenti kép?

Csepel történelme – Dagi vendéglő

2021. január 30. szombat

Mr.Gabee, Csepel.info

A Csepel Művek 2-es kapujától indult egy kifőzdével, a Királyerdőben egy pavilonban és végül a Duna dűlőben lett a Dagi vendéglő.

Emlékek az egykori Czipri közértről

2021. január 15. péntek

csepel.hu

Bányay József: „Az ötvenes és a hatvanas években voltam gyerek, a Tölgyes utcában laktam, amely a Czipri közértnél kezdődött. A közértben dolgozók igazán lelkiismeretes, becsületes emberek voltak, eszébe nem jutott senkinek, hogy bárkit becsapjanak. Mindenki ismert mindenkit. Egy érdekes dolog is volt, amely megelőzte az akkori kort: az árukiszállítás.

(tovább…)

Csepel történelme – Csepeli Evangélikus Templom

2021. január 13. szerda

V39Endre, Csepel.info, Mr.Gabee

Az alábbiakban ismét Vezér Endre összeállítását olvashatják olvasóink:

Mivel a Csepeli evangélikus egyház történetérő nem tudok külön könyvet ajánlani, a Csepeli Monográfiából ide kivonatlom az egyházra vonatkozó írásos anyag egy részét. E monográfiát 1934-ben adták ki, tehát időben eddig terjed leírásom. (tovább…)

Csepel történelme

2021. január 11. hétfő

V39Endre, Mr.Gabee, Csepel.info

csp-ref-08

Az 1930-as évek Csepelen a templomépítések időszaka volt. Az 1926-tól 1927- nyár végéig épült Evangélikus templomot 1927. november 14.-én szentelték fel. Az 1929-től 1933-ig felépült Jézus Szíve templomot 1933. szeptember 17.-én szentelték fel.

A Csepeli Református Templom alapkőletétele 1927. július 7.-én történt. Göde Lajos püspöki másodlelkész jelenlétében, aki az ünnepi beszédet mondta és az alapkövet megáldotta. Az alapkő alá egy bibliát és egy okmánat helyeztek el a kormány és a presbitérium névsorával. (tovább…)

Történelem – Csepel Áruház

2020. december 17. csütörtök

Mr.Gabee, Csepel.info

Mai történelmi rovatunkban egy képet közünk a Csepel Áruházról, mely 1975. december 14. ezüstvasárnap készítette Soós Lajos, az MTI munkatársa.

Forrás: Budapest régi képeken

Németh Szilárd: Csak együtt sikerülhet!

2020. december 16. szerda

Csepel.hu

Németh Szilárd alapítványa, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) vásárolta meg a Csepel SC-t a teljes ingatlanvagyonnal együtt. A Csepelen élő országgyűlési képviselő bejelentette: húsz év után újra a kerületi és országos sportéletet szolgálhatják az egykori szocialista városvezetés által elpanamázott klub és a hozzá tartozó ingatlanok.

Az 1912-ben alapított klub sportolói 20 olimpiai, 68 világ- és 47 Európa-bajnoki címet szereztek a magyar nemzetnek: ezt a színvonalat akarja elérni. Németh Szilárd kifejtette, hogy a Csepel SC felvirágoztatása a csepeli sportélet szereplőivel, vagyis a sportszervezetekkel és az önkormányzattal összefogva, csakis együtt sikerülhet.

(tovább…)

Videó: bejárták a Csepel Művek elhagyatott részeit

2020. november 26. csütörtök

Youtube

A Csepel Műveknél jobb példa aligha akad arra, hogyan lehetett a rendszerváltás idején egy nagy hírű, megfelelő hozzáállással sikeressé tehető, hatalmas ipartelepet pitiáner, öncélú felaprózással, lenyúlással és tolvajlással tönkre tenni.

Az egykori Csepel Művek területén sikeresen működő cégek száma az elmúlt évtizedben növekedésnek indult, de sok csarnok, épület ma is elhagyatottan, romokban áll. Ezeket járták be a videót készítők.

Csepel történelme

2020. november 25. szerda

Mocsár Lajos, Csepel.info, Mr.Gabee

15139550_325286754518200_842858783_n

Fotó: Vezér Béla

Ismét jelentkezünk a Mocsár Lajos által küldött fotókkal, melyen az egykori Tanácsház tér (Szent Imre tér) látható.

Fotót készítette Vezér Béla. A kép a régi iskola lebontott épületének helyét mutatja. Háttérben a Kis Boldogasszony Templomával. Továbbá jobboldalon a fák mögött a Csepeli Országzászló is látható. Az utcán az akkor még balos közlekedésű 21-es busz áll az ott volt végállomásán. A buszon a baloldali ajtó jól látható és a 21-es szám is. Mikor készült a kép ? 1943-ban, amikor a régi iskolát lebontották, majd utána 1944-re felépítették a jelenleg álló Rákóczi Iskolát.