‘Csepel retro’ kategória archívum

Emléktáblát avattak a csepeli HÉV-katasztrófa áldozatainak tiszteletére

2024. április 13. szombat

Csepel.hu

1978. április 13-án, 17 óra 10 perckor szörnyű tragédia történt, amikor a Boráros térre késve érkező HÉV-szerelvény fékhiba miatt belerohant az állomás épületébe. A tömegbalesetben 18 ember meghalt, sokan súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.

A legtöbb csepeli, aki megélte azt a napot, ma is pontosan emlékszik, hol volt, mi történt a baleset idején.  (tovább…)

Németh Ferenc olimpiai bajnok 88 éves

2024. április 4. csütörtök

Csepel.hu

Ma tölti be 88. évét Németh Ferenc, a Csepel SC legendás öttusázója, Csepel legidősebb olimpiai bajnoka. Csepelen született, szüleivel a Kapisztrán János utcában laktak. Benedek Ferenc mesteredző figyelt fel tehetségére, és beszélte rá az öttusára. Mindössze 24 éves volt, amikor 1960-ban egyéniben és csapatban is olimpiai aranyérmes lett Rómában. Csapattársa a másik csepeli legenda, Balczó András volt, aki akkor negyedik lett, valamint Nagy Imre, aki ezüstérmet szerzett egyéniben. Lapunk telefonon köszöntötte fel Németh Ferencet.

„Köszönöm a jókívánságokat, jólesik, hogy nem feledkeztek meg rólam. Az egészségi állapotom nem túl jó, a lábaim nagyon gyengék. Itthon is csak járókerettel járok, ha nem muszáj, nem megyek sehová. Időnként meghívnak sportolói találkozókra, ahová a gyerekeim szoktak elvinni, akik minden nap meglátogatnak. Húsz-harminc éves koromban nem gondoltam volna, hogy idősen ilyen törékeny leszek, de tudomásul veszem, hogy elszállt az idő felettem. Családommal és barátaimmal ünnepeljük meg a születésnapomat” – mondta érdeklődésünkre Németh Ferenc. (tovább…)

Több mint 90 évvel ezelőtt érkezett Budapestre a „repülő szivar”, vagyis a Graf Zeppelin

2024. március 25. hétfő

Welovebudapest

Nyolcvanöt éve kötött ki a Graf Zeppelin Csepelen

1931. március 29-én 30 ezer ember rohamozta meg a csepeli repteret, hogy saját szemével győződhessen meg arról, hogy Budapestre érkezik a Graf Zeppelin. A különös repülő szerkezet akkora szenzációt keltett, hogy az Est és a Magyarország napilapok az első oldalon számoltak be az eseményről, amiről nem kisebb név informálta a két újságot és a nagyérdeműt egy egész hosszú cikkekben, mint Karinthy Frigyes. Talán ennyiből is jól látszik, hogy a Zeppelin szinte mindenkit ámulatba ejtett.

Annyit elöljáróban mindenképpen le kell szögezni, hogy nem ez volt az első alkalom, hogy a Graf Zeppelin átrepült Budapest fölött. 1929-ben és 1930-ban már látható volt a főváros légterében, de akkor csak átrepült fölöttünk. Az első útját még viszonylagos érdektelenség kísérte, ám amikor az égi monstrum a következő évben Görögországból Németországba repült, azzal már a hazai sajtó is foglalkozott. Még egy évvel később aztán már nálunk is megtörtént a csoda: a Graf Zeppelin – vagyis az LZ 127 lajstromjelű léghajó – 1931. március 29-én leszállt Csepelen, a Weiss Manfréd-gyár repülőterén, majd nem sokkal később újra a levegőbe emelkedett.

(tovább…)

Pártpolitikai adok-kapok lett a Budapest-bérlet és az infláció ügye

2024. január 24. szerda

Csepel.hu

Annyi nyilatkozat volt a Budapest-bérletről az elmúlt hetekben, hogy egyre nehezebb eligazodni, kinek van igaza. Az egyik oldalon Budapest-ellenességre hivatkoznak, és nem hajlandók elfogadni, hogy az elmúlt években jelentős infláció volt, de a másikon is megy a mutogatás. Aztán január 19-én reggel kiderült, hogy a főváros is érvényesítette az inflációt, csak másként.

Nem a bérletek árát emelték fel, hanem ritkítottak 53 busz-, troli- és villamosjáratot. (tovább…)

Egyszer volt, hol nem volt…

2023. szeptember 12. kedd

Csepel.info

Volt egyszer egy ifjú pár, aki 1959-ben kelt egybe a Tanácsházán. A fiatalok a boldogító igen kimondása után lejöttek a Tanácsháza lépcsőjén, a menyasszonyt pedig még lefotózták nem messze a Csepel Művek bejáratától is.

Akkor a gyár volt Csepel szíve. A Tanácsháza ma Polgármesteri Hivatal, de a lépcső még megvan, és csaknem ugyanúgy néz ki. A Csepel Művek bejárata is megvan, de az előtere és a gyár sem ugyanaz. A gyár előtti épületeket lebontották, a kapu előtt 2012-ben adták át a Teller Ede utat, vagyis a csepeli gerincút első szakaszát. A Csepel Műveket a nyolcvanas évek közepétől kezdték leépíteni, aztán privatizálták: ma nagyjáról feleannyian dolgoznak ott, de sok száz, inkább ezerhez közelítő tulajdonosa van. Az egykor ifjú pár már nagyon idős lehet, ha a férj és feleség még élnek egyáltalán.

(tovább…)

Egy helyszín, hatvan év: a Csepeli Strandfürdő

2023. augusztus 22. kedd

Csepel.info

A Csepeli Strandfürdő a Kis-Duna csepeli partján, mintegy héthektárnyi zöldterületen fekszik. Befogadóképessége a vízfelület alapján mintegy 4500 fő, de a parkosított terület jóval több vendég kényelmes pihenését is lehetővé teszi.

A strandfürdő helyén, a Kis-Duna-parton már az 1930-as években dunai strand működött, az egykori Weiss Manfréd Művek üzemeltetésében. A Kis-Duna vizének egyre nagyobb mértékű szennyezettsége azonban arra késztette a Csepel Vas- és Fémműveket, hogy új strandfürdőt építtessen. Mélyfúrásokat végeztek a területen, melynek nyomán értékes összetételű ásványvíz tört fel. Erre a vízkészletre épült fel 1961-ben a fürdő, amely azonnal a csepeliek kedvencévé vált. A strand akkori viszonyok között korszerűnek számított, melegvize a szakemberek szerint gyógyvíz.

(tovább…)

A csepeli posta tetejét is letépte a nagy vihar

2023. július 8. szombat

Csepel.info

v002

Ki emlékszik rá?

Nyolc évvel ezelőtt, 2015. július 8-án tombolt Csepelen az az ítéletidő, amit csak nagy szerencsével sikerült halálos áldozatok nélkül megúszni. Több tucatnyi fát tört ki, házak cserepeit vitte le, számos utcát tett folyóvá és a posta tetejét emelte fel, majd vágta le a játszótérre az orkán erejű szél és az égszakadás. (tovább…)

Videó: így csókolózott Kádár és Gorbacsov, mielőtt Csepelre jöttek

2023. január 10. kedd

Csepel.info

1986 júniusában, nem sokkal a csernobili atomkatasztrófa után érkezett Mihail Gorbacsov szovjet pártfőtitkár Budapestre. Bár Magyarország is bőven kapott az atomszennyezésből, természetesen nem kártérítésről beszélt a két (párt)államfő. Így nincs is azon csodálkozni való, hogy azonnal kommunista férficsókkal köszöntötték egymást.

Ám Gorbacsov budapesti látogatása másról is nevezetes. Csepelre is eljöttek, megnézni a Szerszámgépgyárat. Ez után “barátsági nagygyűlést” tartottak a tanácsteremben, ahol felszólalt a vendéglátó Kádár és Gorbacsov is. A kérdésünk: hol volt ez a tanácsterem? A videót itt nézhetik meg: https://filmhiradokonline.hu/watch.php?id=23019

Diákvetélkedő Weiss Manfréd halálának századik évfordulóján

2022. december 15. csütörtök

Csepel.hu

Weiss Manfréd gyáriparos halálának századik évfordulója alkalmából rendeztek emlékversenyt a BKSZC Weiss Manfréd Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium Középiskolájában december 14-én.

A vetélkedő célja, hogy népszerűsítsék, minél jobban megismertessék Weiss Manfréd személyét és tevékenységét, erősítsék a helyi identitást és a lokálpatriotizmus érzését. A versenyt a csepeli önkormányzat írta ki, a feladatok kidolgozását és a vetélkedő lebonyolítását a Weiss Manfréd középiskola végezte Gulyás József igazgató-helyettes irányításával. Az eseményen megjelent és a díjakat átadta Morovik Attila alpolgármester.

(tovább…)

Óévbúcsúztató koncert és tűzijáték Csepelen

2022. december 14. szerda

Csepel.hu

Óévbúcsúsztató koncert és tűzijáték is lesz Csepelen december 30-án a Szent Imre téren. Fellép a Rednex és Zoltán Erika.

További részletek a plakáton! (tovább…)