‘Közvéleménykutatás’ kategória archívum

Brutális Fidesz-fölényt mért a Medián

2017. november 2. csütörtök

Mandiner

A teljes népességen belül újra 40 százalék felett a Fidesz, a lakosság is elégedett a kormány tevékenységével. Az ellenzék messze le van maradva.

Ha most vasárnap lennének a választások, azok a kormánypártok elsöprő győzelmét hoznák – derül ki a Medián a HVG-nek készített reprezentatív közvélemény-kutatásából. (tovább…)

Századvég: elsöprő a többség a kvóták elleni harc mellett

2017. szeptember 6. szerda

Origo

Több száz migráns tart Belgrádból a magyar határ felé

A Századvég Alapítvány friss közvélemény-kutatásából kiderül, hogy a magyar lakosság háromnegyede szerint Magyarországnak tovább kell harcolnia saját igazáért a betelepítési kvóták ügyében. 

A Századvég friss felmérés szerint a magyarok jelentős többségének, 72 százalékának az a véleménye, hogy Magyarország ne adja fel, és harcoljon tovább az igazáért a kvótaügyben. A közvélemény-kutatás eredményéből az is kiderül, hogy 22 százalék mondja azt, hogy Magyarországnak végre kell hajtania a kvótahatározatot.

(tovább…)

Kutatók: összenőtt a Jobbik és az MSZP

2017. szeptember 6. szerda

Matematikai esélye van a kormányváltásnak

Inforadio.hu

Mráz Ágoston Sámuel azt emelte ki, hogy szinte lehetetlen a következő hét hónapban az ellenzéki egységet tető alá hozni.

Nagyjából hét hónappal az országgyűlési választások előtt csak matematikai esélye van a kormányváltásnak – jelezte Mráz Ágoston Sámuel, a Nézőpont Csoport vezetője az InfoRádió Aréna című műsorában. Závecz Tibor, a ZRI Závecz Research vezetője arról beszélt, hogy az MSZP és a Jobbik tábora között kicsi, a kormánypártok és az ellenzéki erők között pedig szinte teljesen meg is szűnt az átjárás.

Egyes egyéni választókerületekben előfordulhat, hogy a Jobbik és a baloldal szavazói egységesen a vitathatatlanul legerősebb ellenzéki jelölt mögé állnak a jövő tavaszi parlamenti választáson – fejtette ki Závecz Tibor.

(tovább…)

Nőtt a Fidesz, csökkent az MSZP támogatottsága

2017. augusztus 23. szerda

Falja a Jobbik az MSZP szavazótáborát, mégse nő a tábora

Világgazdaság, Csepel.info

Két százalékponttal nőtt a Fidesz és ugyanennyivel csökkent az MSZP támogatottsága a Závecz Research Intézet felmérése alapján. A Jobbik helyzete nem változott, ami mögött az állhat, hogy átjáróház lett a párt. Az MSZP-ből a kevésbé elkötelezettek a Jobbik felé, a Jobbikból pedig a jobboldali szavazók a Fidesz felé vándorolnak tovább. 

A kormány maradását 32 százalék, távozását 43 százalék szeretné. Utóbbi csoport azonban sokszínű. Ők sok pártra szavaznának és közülük sokan nem mennének el szavazni. Ráadásul a számok csalókák: valójában az elmúlt 27 évben ritkán volt ilyen alacsony a kormányváltást akarók száma. Orbán Viktor kormánya ebben csak magával versenyez. A számok alapján azonban Botka László MSZP-s pártelnök és miniszterelnök-jelölt sorsa hamarosan megpecsételődhet. A Jobbik helyzete sem olyan rózsás, mint amilyennek első ránézésre tűnik. Jobbról balra, radikálisból liberálisba fordulásuk óta főként az MSZP-től hódítottak el szavazókat, a csalódott jobboldali szavazóik viszont a Fideszhez áramlanak. Készülőben van egy radikális jobboldali párt is, amely a Jobbik szélsőséges, neonáci  híveit kaparinthatja meg. (tovább…)

Tízből kilenc magyar nem kér a migránsokból

2017. június 24. szombat

Pesti Srácok

Tíz magyarból kilenc ellenzi a kötelező betelepítési kvótákat – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készült reprezentatív kutatásából. A magyarok 87 százaléka ellenzi a bevándorlási kvótákat, az elképzelést mindössze a teljes felnőtt népesség 7 százaléka támogatja.

Az MTI-nek szombaton eljuttatott, telefonos, reprezentatív közvélemény-kutatás arra is rávilágított, hogy ugyancsak ellenzi a bevándorlók kvóták szerinti szétosztását tízből közel hat baloldali szimpatizáns (58 százalék), az ismeretlen pártpreferenciával bírók körében pedig 81 százalék. (tovább…)

A Forbes leszállította az év közéleti vicclistáját

2017. április 7. péntek

Mandiner blog

forbes600x315

Nevetett már ma? A Forbes szerint a momentumos Orosz Anna, a TASZ-os Kapronczay Stefánia és a Helsinki Bizottságot vezető Pardavi Márta befolyásosabbak, mint a női országgyűlési képviselők.

Ezt írja a Forbes legfrissebb számában megjelenő listáról a Kreatív:

A közéleti lista első hat helyezettje valamilyen módon a kormányhoz, illetve a kormányfőhöz kötődik. A listavezető ismét Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége lett, őt Szemerkényi Réka követi, aki Washingtonban nagykövetként képviseli Magyarországot (a közeli felmentéséről szóló hír lapzárta után érkezett). A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke; Karas Mónika a harmadik. (tovább…)

Így nézne ki a Parlament és a csepeli választás, ha most szavaznánk

2017. március 20. hétfő

Origo, Csepel.info

igy-nezne-ki-a-parlament-201703

Stabil többséget szerezne a Fidesz–KDNP az Országgyűlésben az Origo által készített mandátumbecslés alapján, amihez a februári közvélemény-kutatásokat használták föl. Az Origo szerint közös indulás esetén Csepelt és Soroksárt – az ország egyik legbaloldalibb szavazókerületét – szokás szerint a baloldal nyerné. A jelenlegi állás szerint ez viszont csak akkor lehetséges, ha Szabó Szabolcs lenne a közös jelölt. A Gyulán lakó politikus ugyanis azzal zsarolja az MSZP-t és a DK-t, hogy ha nem ő lesz a közös jelölt, akkor is elindul, és ezzel gyakorlatilag a fideszes győzelmet biztosítja.

Különösen rossz hír ez a DK-nak, mivel egy korábbi állás szerint Gyurcsány pártja kapta volna a csepeli jelölés lehetőségét. Viszont a két poszt-kommunista párt sincs jóban mostanában: Gyurcsány Ferenc és Botka László az elmúlt hónapokban ugyanis kölcsönösen egymást sértegették – a csepeli gyurcsányisták nagy bánatára.

(tovább…)

Államfőt választanak – az emberek többsége Ádert támogatja

2017. március 13. hétfő

MTI, Magyar Idők

Jobboldaliak és a baloldaliak is megbíznak benne

Az Országgyűlés hétfőn választja meg Magyarország köztársasági elnökét a következő öt évre. A Fidesz–KDNP Áder János jelenlegi államfőt jelölte a tisztségre. Az ellenzék – a Jobbik kivételével – Majtényi László volt ombudsmant, Soros György emberét támogatja. A Nézőpont Intézet legfrissebb elemzésének adatai szerint a felnőtt népesség 54 százaléka szerint Áder János, a jelenlegi államfő újraválasztása előnyös lenne Magyarország szempontjából, ezzel szemben Majtényi Lászlóról a baloldali szimpatizánsoknál is kevesebben, 14 százalék gondolja ezt.

A Nézőpont elemzésében azt írja, az Áder Jánost államfőként megnevezni tudó magyarok (a teljes felnőtt népesség 56 százaléka) csaknem háromnegyede (73 százalék) elégedett a köztársasági elnök munkájával.  Ezen a bázison még az őt ismerő Jobbik-szimpatizánsok 78, az MSZP-szimpatizánsok 65 és a Demokratikus Koalíció (DK)-szimpatizánsok 42 százaléka is így vélekedik.

(tovább…)

Harmatgyenge az ellenzék, fölényesen vezet a Fidesz

2017. február 15. szerda

Magyar Idők

mi_kv20170215

A Fidesz–KDNP 6 százalékponttal jobb listás eredményt érne el, mint 2014. április 6-án, ha most vasárnap tartanák a választásokat. Ez ismét kétharmados fideszes győzelmet jelentene.

Ezzel szemben a korábbi baloldali összefogás pártjai a három évvel ezelőtti szinten állnak, a Jobbik pedig jelentősen, 4 százalékponttal gyengült – derült ki a Közvéleménykutatók.hu-nak a Magyar Idők számára készített összesítéséből. Az adatok 2017 első publikált kutatásainak átlagát mutatják hat cég – a Medián, a Nézőpont Intézet, a Századvég Alapítvány, a Tárki, a Publicus Intézet és a Závecz Research – mérései alapján. A kutatások adatai szerint a Fidesz–KDNP a teljes felnőtt népességen belül és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve is rég nem látott fölénnyel vághat neki a tavaszi parlamenti szezonnak. (tovább…)

Több százezer szavazót vesztett a Jobbik

2017. január 4. szerda

Baloldali voksokra pályáznak

Origo, Index

vona_kutyasimogatos

Nem nácik, nem homofóbok, nem antiszemiták, ellenben nagyon cukik: vége a radikalizmusnak

A váltópárti pozícióra aspiráló Jobbik számára nem alakult sikeresen a 2016-os év. A párt szavazótábora nemhogy bővült, de inkább csökkent a mögöttünk hagyott évben – derült ki a Századvég elemzéséből.

Az Index szerint a Jobbik elnöke meg akarja nyerni a 2018-as választásokat, és ehhez nem a szélsőjobboldali, még csak nem is a konzervatív szavazókat akarja magához csábítani, hanem az ellenzék nagy részét kitevő kiábrándult baloldaliakat. Ez megmagyarázza a Jobbik hazaárulását és azt is, hogy a balfordulat ellenére – legalábbis egyelőre – nem akarnak koalíciós tárgyalásokat folytatni az MSZP-vel és a DK-val.

(tovább…)