‘Közvéleménykutatás’ kategória archívum

Tízből kilenc magyar nem kér a migránsokból

2017. június 24. szombat

Pesti Srácok

Tíz magyarból kilenc ellenzi a kötelező betelepítési kvótákat – derül ki a Nézőpont Intézetnek a Magyar Idők számára készült reprezentatív kutatásából. A magyarok 87 százaléka ellenzi a bevándorlási kvótákat, az elképzelést mindössze a teljes felnőtt népesség 7 százaléka támogatja.

Az MTI-nek szombaton eljuttatott, telefonos, reprezentatív közvélemény-kutatás arra is rávilágított, hogy ugyancsak ellenzi a bevándorlók kvóták szerinti szétosztását tízből közel hat baloldali szimpatizáns (58 százalék), az ismeretlen pártpreferenciával bírók körében pedig 81 százalék. (tovább…)

A Forbes leszállította az év közéleti vicclistáját

2017. április 7. péntek

Mandiner blog

forbes600x315

Nevetett már ma? A Forbes szerint a momentumos Orosz Anna, a TASZ-os Kapronczay Stefánia és a Helsinki Bizottságot vezető Pardavi Márta befolyásosabbak, mint a női országgyűlési képviselők.

Ezt írja a Forbes legfrissebb számában megjelenő listáról a Kreatív:

A közéleti lista első hat helyezettje valamilyen módon a kormányhoz, illetve a kormányfőhöz kötődik. A listavezető ismét Lévai Anikó, Orbán Viktor felesége lett, őt Szemerkényi Réka követi, aki Washingtonban nagykövetként képviseli Magyarországot (a közeli felmentéséről szóló hír lapzárta után érkezett). A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság elnöke; Karas Mónika a harmadik. (tovább…)

Így nézne ki a Parlament és a csepeli választás, ha most szavaznánk

2017. március 20. hétfő

Origo, Csepel.info

igy-nezne-ki-a-parlament-201703

Stabil többséget szerezne a Fidesz–KDNP az Országgyűlésben az Origo által készített mandátumbecslés alapján, amihez a februári közvélemény-kutatásokat használták föl. Az Origo szerint közös indulás esetén Csepelt és Soroksárt – az ország egyik legbaloldalibb szavazókerületét – szokás szerint a baloldal nyerné. A jelenlegi állás szerint ez viszont csak akkor lehetséges, ha Szabó Szabolcs lenne a közös jelölt. A Gyulán lakó politikus ugyanis azzal zsarolja az MSZP-t és a DK-t, hogy ha nem ő lesz a közös jelölt, akkor is elindul, és ezzel gyakorlatilag a fideszes győzelmet biztosítja.

Különösen rossz hír ez a DK-nak, mivel egy korábbi állás szerint Gyurcsány pártja kapta volna a csepeli jelölés lehetőségét. Viszont a két poszt-kommunista párt sincs jóban mostanában: Gyurcsány Ferenc és Botka László az elmúlt hónapokban ugyanis kölcsönösen egymást sértegették – a csepeli gyurcsányisták nagy bánatára.

(tovább…)

Államfőt választanak – az emberek többsége Ádert támogatja

2017. március 13. hétfő

MTI, Magyar Idők

Jobboldaliak és a baloldaliak is megbíznak benne

Az Országgyűlés hétfőn választja meg Magyarország köztársasági elnökét a következő öt évre. A Fidesz–KDNP Áder János jelenlegi államfőt jelölte a tisztségre. Az ellenzék – a Jobbik kivételével – Majtényi László volt ombudsmant, Soros György emberét támogatja. A Nézőpont Intézet legfrissebb elemzésének adatai szerint a felnőtt népesség 54 százaléka szerint Áder János, a jelenlegi államfő újraválasztása előnyös lenne Magyarország szempontjából, ezzel szemben Majtényi Lászlóról a baloldali szimpatizánsoknál is kevesebben, 14 százalék gondolja ezt.

A Nézőpont elemzésében azt írja, az Áder Jánost államfőként megnevezni tudó magyarok (a teljes felnőtt népesség 56 százaléka) csaknem háromnegyede (73 százalék) elégedett a köztársasági elnök munkájával.  Ezen a bázison még az őt ismerő Jobbik-szimpatizánsok 78, az MSZP-szimpatizánsok 65 és a Demokratikus Koalíció (DK)-szimpatizánsok 42 százaléka is így vélekedik.

(tovább…)

Harmatgyenge az ellenzék, fölényesen vezet a Fidesz

2017. február 15. szerda

Magyar Idők

mi_kv20170215

A Fidesz–KDNP 6 százalékponttal jobb listás eredményt érne el, mint 2014. április 6-án, ha most vasárnap tartanák a választásokat. Ez ismét kétharmados fideszes győzelmet jelentene.

Ezzel szemben a korábbi baloldali összefogás pártjai a három évvel ezelőtti szinten állnak, a Jobbik pedig jelentősen, 4 százalékponttal gyengült – derült ki a Közvéleménykutatók.hu-nak a Magyar Idők számára készített összesítéséből. Az adatok 2017 első publikált kutatásainak átlagát mutatják hat cég – a Medián, a Nézőpont Intézet, a Századvég Alapítvány, a Tárki, a Publicus Intézet és a Závecz Research – mérései alapján. A kutatások adatai szerint a Fidesz–KDNP a teljes felnőtt népességen belül és a legvalószínűbb listás eredményeket nézve is rég nem látott fölénnyel vághat neki a tavaszi parlamenti szezonnak. (tovább…)

Több százezer szavazót vesztett a Jobbik

2017. január 4. szerda

Baloldali voksokra pályáznak

Origo, Index

vona_kutyasimogatos

Nem nácik, nem homofóbok, nem antiszemiták, ellenben nagyon cukik: vége a radikalizmusnak

A váltópárti pozícióra aspiráló Jobbik számára nem alakult sikeresen a 2016-os év. A párt szavazótábora nemhogy bővült, de inkább csökkent a mögöttünk hagyott évben – derült ki a Századvég elemzéséből.

Az Index szerint a Jobbik elnöke meg akarja nyerni a 2018-as választásokat, és ehhez nem a szélsőjobboldali, még csak nem is a konzervatív szavazókat akarja magához csábítani, hanem az ellenzék nagy részét kitevő kiábrándult baloldaliakat. Ez megmagyarázza a Jobbik hazaárulását és azt is, hogy a balfordulat ellenére – legalábbis egyelőre – nem akarnak koalíciós tárgyalásokat folytatni az MSZP-vel és a DK-val.

(tovább…)

Valóban csak a Jobbikkal nyerhetne a baloldal

2017. január 2. hétfő

Origo, Csepel.info

kozvkut2016dec

A közvélemény-kutatások alátámasztják Gyurcsány Ferenc és Medgyessy Péter véleményét abban, hogy demokratikus választások esetén csak a Jobbikkal kötött szuperkoalíció tudná a baloldali pártokat ismét hatalomba emelni. A korábban szélsőjobboldalinak nevezett párt igyekszik levetkőzni a szélsőséges jelzőt: ma már a melegekkel, romákkal és a zsidósággal is barátkoznának. Igaz ugyan, hogy a Jobbik a kötelező betelepítésről szóló népszavazáson együttműködött a baloldali pártokkal, nyíltan azonban ma még nem vállalják fel a koalíciót. Politológusok is egyetértenek abban, hogy a Jobbik szavazói még nem tudnának elfogadni egy ekkora fordulatot, idő kell ahhoz, hogy megbarátkozzanak vele. 

Kétharmad közeli többséget szerezne a Fidesz-KDNP az Országgyűlésben a 2016. decemberi közvélemény-kutatások összesítése alapján – derült ki az Origo által készített mandátumbecslésből. Ha közösen indulna a baloldal, akkor két egyéni körzetben tudnának diadalmaskodni, míg a Jobbik egyben sem. Négy évvel ezelőtt a baloldali ellenzék népszerűbb volt, mint a Fidesz-KDNP. Most csak a Jobbikkal összefogva lenne esélyük visszakerülni a hatalomba.

(tovább…)

Az “otthon” a budapestiek kedvenc szava

2016. december 27. kedd

Budapest.hu

szerelem

Életre kelt szavak, kifejezések a “Neked mit jelent Budapest?” kiállításon a Budapest Projekt Galériában, Fotó: Kiss Emese, Budapest.hu

Otthon, szabadság, lehetőség – ez a három szó lett a legnépszerűbb a Fővárosi Önkormányzat és a BVA Budapesti Városarculati Nonprofit Kft. által 2016. októberében indított rendhagyó közvélemény-kutatásban. A “Neked mit jelent Budapest?” címmel indított felmérés során egy külön erre a célra létrehozott szógyűjtő felület segítségével bárki beküldhette a saját szavát Budapestről.

A kampány ideje alatt, a lakosság aktív részvételének köszönhetően több ezer szó beküldésével formálódott ki az itt élők meglehetősen pozitív véleménye a fővárosról. A legnépszerűbb szavakból december közepén nyitotta meg kapuit a “Neked mit jelent Budapest?” kiállítás a Budapest Projekt Galériában, ahol szó szerint életre kelnek a lakosság által beküldött szavak, kifejezések. (tovább…)

Szavazzon: Szükség van-e még két új hídra a Dunán?

2016. december 2. péntek

Blikk

2_IH dec nagyvasut_2.indd

A Csepel-sziget északi csücskére két új 2×3 sávos Duna-híd épülhet – derül ki a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. pályázati felhívásából, amelyben kiviteli tervek és megvalósíthatósági tanulmány elkészítésére várják a jelentkezőket.

A Blikk arról szavaztatta olvasóit, hogy szerintük szükség van-e a budapesti közlekedés javításához két új hídra. A szavazáson jelenleg a véleményt nyilvánítók több mint 2/3-a, 71% mondja azt, hogy igen. Lapunk itt írt az új hidakról,

szavazni pedig itt lehet.

Csökkenő támogatottság: nem jött be a Jobbiknak a hazaárulás

2016. november 23. szerda

888

nem-jott-be-a-jobbiknak

A Fidesz-közeliséggel nehezen vádolható Medián friss felmérése szerint a Jobbik támogatottsága a teljes népesség körében 10 százalékra süllyedt. A szélsőjobboldali párt népszerűsége utoljára 2014 januárjában volt ilyen alacsony.

A többi párt népszerűségében érdemi változás nem figyelhető meg. A Fidesz továbbra is messze a legnépszerűbb, a teljes népesség 36, míg a választani tudó biztos szavazók 53 százaléka támogatja.

(tovább…)