‘Megemlékezés’ kategória archívum

84 éves lenne Hofi Géza

2020. július 2. csütörtök

Hofigeza.hu, Mr.Gabee

Hoffmann Géza 1936. július 2-án született Kőbányán, Budapesten. Édesanyja Szabó Magdolna, a Budapesti Konzervgyár Sterillé üzemében művezető. Valószínűleg tőle örökölte kitűnő zenei hallását. Édesapja Hoffmann Lajos, a Budapesti Dohánybeváltó üzem csoportvezetője, tőle a humor érzékét kapta. Húga Hoffmann Katalin, aki matematika-fizika szakos középiskolai tanár.

Általános iskolai tanulmányait a kőbányai Maglódi úti iskolában végezte. Gimnáziumi éveinek nyári szüneteit a Kőbányai Téglagyárban munkával töltötte, ahol bekapcsolódott a Drasche színjátszó csoport munkájába. Jászai András (Jászai Mari leszármazottja) foglalkozott vele és készítette fel amatőr szerepeire. (Szabad szél, Két kapitány, Nászutazás, valamint esztrádműsorokban lépett fel.)

(tovább…)

Június 27 – a határőrség napja

2020. június 27. szombat

Wiki, Mr.Gabee, Csepel.info

Szent László király szervezte meg először hazánkban a határ védelmét, ezért rá emlékezve, az ő napján ünnepelték a határőrség napját is. A határőrök védőszentjükként tisztelték. Európában 1946 és 2007 között a Magyar Köztársaság Határőrsége szinte egyedülálló szervezet volt. Más államokban a rendőrség vagy csendőrség látta el ezt a feladatot.

A határok ellenőrzése és a határátlépéssel kapcsolatos bűncselekmények felderítése volt a fő feladata. Az Európai Unióhoz való csatlakozáskor felmerült, hogy hamarosan nem lesz már szükség önálló határőrségre. 2008. január elsejétől beleolvadt a szervezet a rendőrségbe. (tovább…)

10 éve ment el Kovács József, Csepel díszpolgára

2020. június 26. péntek

Mr. Gabee, Csepel.info

Foto: színhaz.hu

2010. június 26-án, 65 éves korában hagyott itt minket Kovács József magyar opera- és operetténekes, színész, rendező, Csepel díszpolgára.

A Csepel Vas- és Fémművekből szakmunkásként indult, és nagy népszerűséget elért Kovács József az 1967-es táncdalfesztiválon tűnt fel, amelyen a Jöjj vissza hozzám kezdetű dallal viharos közönségsikert aratott. (tovább…)

48 éves lenne Kolonics György

2020. június 4. csütörtök

Mr.Gabee Csepel.info,

Még mindig felfoghatatlan. A kétszeres olimpiai bajnok Kolonics György a pekingi játékokra készült, amikor egy edzés közben életét vesztette. Azt tervezte, ha nyer az olimpián, befejezi az élsportot és családot alapít. Bár kenuzni a Lágymányosi Spartacusban kezdett, de hamar a Csepel SC-be került, amelyhez aztán haláláig hű maradt.

Az összesen 15 világbajnoki címig jutó Kolonics György éveken át vezette a magyar kenusok ranglistáját, tízszer lett az év kenusa Magyarországon. 2008. július 15-én edzés közben egy résztáv végén rádőlt a kísérő motorcsónakra, s elvesztette eszméletét. Kozmann György és edzője, Ludasi Róbert szívmasszázzsal és mesterséges lélegeztetéssel igyekeztek életben tartani, de nem jártak sikerrel, ahogy a kiérkező mentők sem: a halál szívtágulattal járó szívizombetegség, következményes heveny balszívfél-elégtelenség miatt állt be. (tovább…)

Összetartozunk! – meghívó csendes megemlékezésre és koszorúzásra

2020. június 2. kedd

csepel.hu

csepel.hu

„Ahol a hősöket nem felejtik, ott mindig lesznek újak”

2020. május 31. vasárnap

Május utolsó vasárnapján, a magyar hősök napja alkalmából Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes dr. Kovács Vilmos ezredessel, a HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnokával és Talabos Tibor ezredessel koszorúzott Csepelen, az első világháborús emlékműnél.

(tovább…)

Napra pontosan egy éve volt a Hableány katasztrófa

2020. május 29. péntek

MR. Gabee, Csepel.info

Napra pontosan egy évvel ezelőtt történt a Hableány katasztrófa.

Mr.Gabee szerkesztőnk a Napi.hu segítségével összegyűjtötte a legfontosabb információkat az esettel kapcsolatosan: (tovább…)

75 éve ért véget a II. Világháború

2020. május 9. szombat

1945. május 9-én írták alá a második világháborút lezáró feltétel nélküli fegyverletételt a német hadsereg képviselői. Az alábbiakban a Múlt-kor egy korábbi cikkét olvashatják.

1945. május 9. első perceiben írták alá a hitleri Németország hadserege három haderőnemének képviselői – a szárazföldi erők nevében Wilhelm Keitel vezértábornagy, a Wehrmacht-főparancsnokság korábbi vezérkari főnöke, a haditengerészet részéről annak főparancsnoka, Hans-Georg Friedeburg flottatengernagy, a légierő részéről H. Stumpff vezérezredes – a Wehrmacht feltétel nélküli megadásáról (fegyverletételéről) szóló nyilatkozatot. (tovább…)

78 éves lenne Bujtor István – Emlékezzünk a magyar Piedonéra!

2020. május 7. csütörtök

Femina

bujtor-istvan

78 éves lenne a magyar Piedoneként is emlegetett Bujtor István. Egy ország követte aggodalommal, egyszersmind bizakodva több hónapos kórházi kezelését és állapotának átmeneti javulását, mondván, hogy Sándor Mátyás nem halhat meg.

Ám a legendás színész 2009. szeptember 25-én először és utoljára alulmaradt a küzdelemben, és örökre lehunyta a szemét.

(tovább…)

26 éve nincs köztünk Senna

2020. május 1. péntek

VEZESS, MTI, Mr.Gabee, Csepel.info

senna

senna

Több mint két évtizede, 1994. május 1-jén szenvedett halálos balesetet az imolai nagydíjon a brazil Ayrton Senna, minden idők egyik legkiválóbb Forma-1-es pilótája.

Ayrton Senna da Silva 1960. március 21-én jómódú brazil családba született Sao Paulóban. Édesapja bátorítására négyéves korában ült először gokartba, első gokartversenyén, 13 évesen az 1-es rajtszámmal indult és a célban is elsőként intették le. 1977-ben megnyerte a dél-amerikai gokartbajnokságot, majd 1979-ben és 1980-ban világbajnoki ezüstérmes lett.

(tovább…)