‘Megemlékezés’ kategória archívum

Boldog Jerzy Popieluszko mártír papra emlékeztek

2022. szeptember 14. szerda

Csepel.hu

Boldog Jerzy Popiełuszko mártír pap születésének 75. évfordulójára emlékeztek ma reggel a Popiełuszko és a Vágóhíd utcák kereszteződésénél található emlékhelynél.

A megemlékezésen Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, dr. Vincze Anikó jegyző vett rész az önkormányzat képviseletében. Megemlékezett többek között a Fidesz-KDNP csepeli szervezete, és az LMP is. (tovább…)

Kommunista ügynökök ölték meg a Szolidaritás papját

2022. szeptember 14. szerda

Magyarhirlap.hu

1947. szeptember 14-én született Boldog Jerzy Popieluszko, akit a betiltott Szolidaritás szakszervezet lelkipásztoraként ismertek. A papot 1984 októberében rabolták el és gyilkolták meg a kommunista titkosszolgálat tisztjei, a hatalmas felháborodást keltő merénylet után Popieluszko sírja zarándokhellyé, ő maga az ellenállás jelképévé vált.

Boldog Jerzy Popieluszko egy Okopy nevű faluban született, vallásos földműves család negyedik gyermekeként. Érettségi után a varsói szemináriumba jelentkezett, de az első év után behívták katonának. Kétéves szolgálatát olyan nehéz körülmények között töltötte, hogy egészsége végletesen megromlott. (tovább…)

A II. világháború áldozataira emlékeztek

2022. szeptember 2. péntek

Csepel.hu

Néma főhajtással emlékeztek meg a kerület elöljárói a II. világháború áldozatairól a csepeli Szent Imre téren ma reggel. Magyarországon a háború közel egymillió áldozatot követelt, köztük voltak katonák, bombázás során életüket vesztett civilek és elhurcolt ártatlanok. 

A csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint dr. Vincze Anikó jegyző rótták le tiszteletüket. Németh Szilárd országgyűlési képviselő és a csepeli Fidesz képviseletében Bercsik Károly és Czibulyáné Szonday Szilvia önkormányzati képviselők, a kerületi LMP nevében pedig Tóth Sándor helyi képviselő helyezték el a megemlékezés koszorúit. Ezen kívül koszorúzott még a csepeli Vitézi Rend.

(tovább…)

Koszorúzás a visztulai csoda évfordulóján

2022. augusztus 15. hétfő

Csepel.hu

A visztulai csoda 102. évfordulóján megemlékezést tartottak a Polgármesteri Hivatal falán elhelyezett emléktáblánál.

A közös koszorúzáson többek között részt vett Sebastian Kęciek, a Lengyel Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, Borbély Lénárd polgármester és Csúcs Lászlóné, a Csepeli Lengyel Önkormányzat elnöke. (tovább…)

Ma 73 éves Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós

2022. augusztus 2. kedd

Csepel.hu

Farkas Bertalan az Interkozmosz program keretében vált űrhajóssá és űrkutatóvá. Az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja, az MTA Interkozmosz Tanács kutatócsoportjának munkatársa, a Space for Earth Alapítvány alapító tagja. Leghíresebb kísérleti programja az űrutazás során az Interferon volt, de a Dóza kísérletben részt vevő, a KFKI által gyártott Pille sugárdózismérő is rendkívül sok eredményt hozott a későbbi kutatások számára országunknak.

Tevékenységével nemzetközi elismerést vívott ki Magyarországnak és mind a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében. (tovább…)

Ma lenne ötvenéves Benedek Tibor, a háromszoros olimpiai bajnok legenda

2022. július 12. kedd

Origo.hu

Július 12-én lenne ötvenéves Benedek Tibor háromszoros olimpiai bajnok, világ- és Európa-bajnok vízilabdázó, a magyar férfi válogatott korábbi szövetségi kapitánya.

Benedek Tibor 1972. július 12-én született Budapesten, apja a Kossuth-díjas színész, Benedek Miklós. Ötéves korában édesanyja vitte el úszni gerincproblémái miatt, vízilabdázni a Központi Sportiskolában kezdett. 1989-től az Újpest csapatát erősítette, ezután 1996-ban Olaszországba szerződött, ahol az Assitalia Roma, majd a Pro Recco játékosa volt. 2004-től ismét Magyarországon, a Honvédban játszott, 2007 őszén újra a Pro Recco csapatához igazolt. Az Újpesttel LEN Kupát, Szuperkupát és BEK-et, a Pro Reccóval Bajnokok Ligáját, majd Euroligát is nyert. Hatszoros magyar bajnok (1991, 1993, 1994, 1995, 2005, 2006) és hatszoros olasz bajnok (1999, 2002, 2008, 2010, 2011, 2012) volt. (tovább…)

Semmelweis nap Csepelen

2022. július 1. péntek

Csepel.hu

Semmelweis-nap alkalmából köszöntötték a csepeli egészségügyi dolgozókat a Csepeli Napközis Táborban június 30-án. Az önkormányzat ünnepségén polgármesteri elismeréseket kaptak a kiemelkedő munkát végzettek, valamint a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat részéről főigazgatói dicséretben részesültek a legkiválóbbak. Az eseményen nagysikerű koncertet adott Vastag Tamás énekes.

Az ünnepségen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, Szuhai Erika, a Csepeli Önkormányzat Szociális, Egészségügyi és Fogyatékosügyi Bizottságának elnöke, Dr. Dobák András, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója.

 

(tovább…)

Július 1-jén lesz a Semmelweis-nap, emiatt leáll az egészségügy nagy része, és akkor lesz a köztisztviselők napja is

2022. június 30. csütörtök
Csepel.hu
Zárva lesz a csepeli önkormányzat is.
A legtöbb településen a 0-24 órában nyitva lévő, az ünnepnapokon is üzemelő, valamint az ügyeletes vagy készenlétet tartó gyógyszertárak lesznek nyitva a Semmelweis-napon, július 1-jén. Az egészségügyi dolgozók napján a védőnői tanácsadás is szünetel, nem nyitnak ki a rendelőintézetek, nem rendelnek a háziorvosok, a házi gyermekorvosok, a fogorvosok – írja a Pénzcentrum.

(tovább…)

Tóth Ilona halálának 65. évfordulójára emlékeztek az 1956-os mártír nevét viselő csepeli szakorvosi rendelőintézetnél

2022. június 28. kedd
Csepel.hu
Az 1956-os tevékenysége miatt koncepciós perben elítélt és 1957-ben kivégzett orvostanhallgató emléktábláján a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármesterek, dr. Vincze Anikó jegyző, az intézmény nevében pedig a Szolgálat főigazgató-főorvosa, Dr. Dobák András és munkatársai helyezték el a megemlékezés koszorúját.
 
A csepeli Fidesz-KDNP nevében Bercsik Károly emlékezett meg virággal.

(tovább…)

Ötven éves a Lajtha iskola

2022. június 15. szerda

Csepel.hu

Fennállásának 50. évfordulóját ünnepelte a Lajtha László Általános Iskola a Csepeli Munkásotthonban június 14-én. A jubileum alkalmából a tanulók gálaműsort adtak elő. A résztvevőket Kálvin Erzsébet intézményvezető és Borbély Lénárd polgármester köszöntötte. A vendégek között köszöntötték még Morovik Attila alpolgármestert, Tóth János tankerületi igazgatót, Kiss Imréné volt iskolaigazgatót és Besenyeiné Perge Viktória korábbi zenepedagógust.

A jelenlegi iskola elődjét először Ligeti Károlyról nevezték el, majd 1994-ben vette fel Lajtha László zenepedagógus nevét. Az intézményben 1972 óta folyik ének- és zene tagozatos képzés. „Büszke vagyok az intézmény pedagógusaira, akik hosszú ideje biztosítják az ének-zenei oktatás magas színvonalát és támogatják a tehetséges, valamint a hátrányos helyzetű tanulók esélyegyenlőségét” – hangsúlyozta a polgármester köszöntésében. (tovább…)