‘Megemlékezés’ kategória archívum

Sugár Géza emlékére

2021. április 9. péntek

Méltósággal viselt, hosszan tartó betegség után elhunyt Sugár Géza, Csepel díszpolgára. Csaknem három évtizede Csepelért dolgozott, úgy ismerte a kerületi óvodákat és iskolákat, mint a tenyerét. Személye maga jelentette a biztonságot az intézményhálózat működtetésében. Az önkormányzati rendezvények, megemlékezések előkészítésének és lebonyolításának hosszú idők óta főszereplője volt. Ketten emlékeznek rá.

Vida István, a Csepeli Városkép Kft. ügyvezető igazgatója: „Géza egy untermann volt, a szó valódi és átvitt értemében is. Egy tartó- és fogóember. A tenni és alkotni akaró közösség biztos és megkerülhetetlen pontja.

(tovább…)

Elhunyt Sugár Géza, Csepel díszpolgára

2021. március 25. csütörtök

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat adta hírül, hogy elhunyt Sugár Géza, Csepel díszpolgára, aki az önkormányzat nagyra becsült kollégája volt.

Sugár Géza méltósággal viselt, hosszú betegség után hunyt el, közel harminc éve dolgozott Csepelen. Önkormányzati rendezvények, megemlékezések előkészítésében és lebonyolításában és az óvodák és iskolák problémáinak elhárításában hosszú idők óta fontos pillér, megbízható pont volt – írta a Csepel.hu

(tovább…)

Ma van a magyar zászló és címer napja

2021. március 16. kedd

Csepel.hu

Az Országgyűlés 2014. december 16-án a magyar zászló és címer napjává nyilvánította március 16-át.

A képviselők 155 igen szavazattal, 4 nem ellenében, 3 tartózkodás mellett fogadták el a határozatot, mely szerint “az Országgyűlés, fejet hajtva mindazon emberek, közösségek és emlékük előtt, akik e zászló és címer alatt harcolva életüket, szabadságukat adták a magyar nemzetért, vagy e zászló és címer tisztelete miatt szenvedtek bármilyen sérelmet vagy hátrányt, Magyarország zászlaja és címere iránti tisztelettől vezérelve, megbecsülésének kifejezése érdekében a nemzeti színről és ország címeréről szóló 1848. évi XXI. törvénycikk elfogadásának emlékére, március 16. napját a magyar zászló és címer napjává nyilvánítja”.

 

(tovább…)

Koszorúzás március 15-én

2021. március 15. hétfő

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat vezetői a hagyományokhoz híven a Görgey Artúr téren, Petőfi Sándor szobránál koszorúztak március 15-én reggel.

Noha a koronavírus-járvány miatt az ilyenkor megszokott ünnepi rendezvények elmaradtak, Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek kora reggel elhegyezték a megemlékezés koszorúját a szobornál.

(tovább…)

4 éve halt meg Versényi László – KITT magyar hangja

2021. január 30. szombat

INDEX

Névtelen

84 éves korában 2016. január 26-án elhunyt Versényi László színművész, a Nemzeti Színház örökös tagja, kultikus szinkronhang, írja a Librarius kulturális magazin. Versényi 1931. június 19-én született Poroszlón. Középiskolai tanulmányait 1948-ban fejezte be, 1958-ban kezdett el a Nemzeti Színházban játszani. A tévénézők leginkább a szinkronszerepeiről ismerhették.

Bár a Szomszédok tévésorozatban is játszott (ő volt Bánáti boltvezető, akivel lenke néni vitába keveredett a kiolvadt mélyhűtőpult miatt), a legtöbben a szinkronszerepei miatt ismerték. Versényi László volt többek között K.I.T.T. magyar hangja a Knight Rider tévésorozatban, Tarkin kormányzó hangja a Csillagok háborújában, Yoda mester az előzménytrilógiában, Cornelius Caramel a Harry Potter-sorozatban, Q a Roger Moore- és Timothy Dalton-féle Bond-filmekben és Higgins a Magnumban. (tovább…)

Ma lenne 63 éves Zámbó Jimmy

2021. január 20. szerda

Wiki, Csepel.info, Mr.Gabee

1958. január 20-án született a kilencvenes évek legellentmondásosabb popsztárja Zámbó Jimmy. Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekese, aki tulajdonképpen saját magát csinálta meg, a saját módszereivel. Rajongói „király”-ként tisztelték, míg mások kinevették. Legnagyobb hatást a görög énekes, Demis Roussosgyakorolt rá, akinek stílusa érződik Jimmy dalain. Ő volt az első igazi celeb Magyarországon, akinek temetését akkor milliók követték a tévében.

A tragédia körülményei máig tisztázatlanok. A zenészt a negyvenharmadik születésnapján temették, fia Krisztián tudott talán legemlékezetesebban a nyomdokaiba lépni, ő eddig nem látott családi fotókkal is emlékezik ma édesapjára. (tovább…)

Elhunyt Kegye Tibor úszó, triatlon-mesteredző

2021. január 11. hétfő

Csepel.hu

Kegye Tibor az elmúlt több mint 40 évben Csepelen végezte elhivatottan a munkáját. Kezei alatt fejlődtek az úszás és triatlon sportág legerősebb és legelhivatottabb sportolói, valamint nemzedékeket tanított meg úszni a Posztógyár utcai tanuszodában.

Az évtizedek alatt nemcsak Európa-bajnokokat és Ironman-győzteseket nevelt ki, hanem a sport szeretetét és annak fontosságát is közvetítette.

(tovább…)

12 éve ezen a napon volt a csepeli kettős gyilkosság

2021. január 7. csütörtök

Magyar idők, Mr.Gabee, Csepel.info,

Napra pontosan 12 évvel ezelőtt ölette meg Deme Gábor, az MSZP volt önkormányzati képviselője a szintén szocialista politikusként is ismert Takács József iskolaigazgatót, valamint Papp László tanárt Kun Tamás gondnokkal. Kun 2013-ban tényleges életfogytiglant kapott, Deme életfogytiglanját legkorábban 36 év letöltése után vizsgálhatják felül, azaz leghamarabb 2045-ben kerülhet szabadlábra.

A tragédia politikai háttere máig nem tisztázott. (tovább…)

Mindig van virág Jimmy végső nyughelyén: ez van most a sírhelyénél

2021. január 2. szombat

Blikk, Csepel.info

Hétköznap délelőtt is érkeztek friss virággal/ Fotó: Grnák László, Blikk

A belváros felől érkezve, Csepel centrumán átvágva még vagy két kilométert autózva érkezünk meg a XXI. kerület egyetlen temetőjéhez. Kicsi, szinte falusias sírkert ez, sem méretében, sem az itt nyugvó hírességek tekintetében nem mérhető a Fiumei úti vagy a Farkasréti temetőhöz.

Az interneten csak három ismert embert sorolnak fel, akik itt leltek végső nyughelyre: Jimmy mellett a másik kettő élete is nagyon fiatalon, tragikus módon ért véget: a televízióból is ismert újságíró, Albert Györgyi 44 évesen egy taxiban lett rosszul, s halt meg, míg szakmabelije, a Liptai Claudia szerelmeként híressé lett Daróczi Dávid 37 esztendősen lett öngyilkos.

(tovább…)

20 éve hunyt el Zámbó Jimmy

2021. január 2. szombat

WIKI, RTL, Mr. Gabee, Youtube

jimmy

Január 2-án lesz 20 éve annak, hogy elhunyt Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy (Budapest, 1958. január 20. –Budapest, 2001. január 2.) kétszeres EMeRTon-díjas magyar énekes. Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekese, aki tulajdonképpen saját magát csinálta meg, a saját módszereivel. Rajongói „király”-ként tisztelték, míg mások kinevették. Legnagyobb hatást a görög énekes, Demis Roussos gyakorolt rá, akinek stílusa érződik Jimmy dalain.

Saját, otthonában tartott fegyverével 2001. január 2-án hajnalban főbe lőtte magát, délelőtt 10 órakor belehalt sérüléseibe. Az 1990-es évek egyik legsikeresebb előadója 1958. január 20-án születettBudapesten, a 7. kerületben. Zenei vénája már gyermekkorában megmutatkozott, testvéreivel (György, Tihamér, Árpád, Marietta) zenélt előbb otthon a család zongoráján, később pedig a Magyar Rádió gyermekkórusában zenéltek, énekeltek. A zenei általános iskola elvégzése után zenei gimnáziumban érettségizett, majd a zeneakadémia jazz-ének szakán tanult.

(tovább…)