‘Megemlékezés’ kategória archívum

Három éve halt meg Kun Jenő

2017. december 6. szerda

Csepelfc.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

Forrás: CsepelFc

Forrás: CsepelFc

2014. deceber első napjaiban újabb taggal lett szegényebb a csepeli labdarúgó család. Elhunyt Kun Jenő a Csepel SC egykori labdarúgó szakosztályának vezetője majd elnökhelyettese.

Fotón balról jobbra: Rottenbiller István, Losonci Flórián, Kun Jenő, Báthory János, Keszthelyi Mihály

December közepén temetik Jenei Ferencet

2017. november 28. kedd

CSHE, Mr.Gabee, Csepel.info

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Jenei Ferenc, a Csepel Horgász Egyesület alelnöke, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség elnökségének tagja 2017. november 17-én életének 71. évében váratlanul elhunyt.

Jenei Ferenc búcsúztatása 2017. december 15-én 11 óra 15 perckor lesz a Csepeli temető (1214. Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 270) ravatalozójában. A család kérése, hogy a temetésre mindenki csak egy szál virágot hozzon magával.

64 éve vertük laposra az angolokat az évszázad meccsén

2017. november 25. szombat

Index, Mr. Gabee, Csepel.info

Ünnepelnek a magyarok a harmadik gól után
Fotó: William Vanderson

64 éve győzte le 6-3-ra a magyar válogatott Angliát a londoni Wembley Stadionban, ezzel megtörve az angolok 90 éves hazai veretlenségét. Ez volt az Aranycsapat történetének egyik legnagyobb sikere, nem véletlen, hogy 1993-ban az MLSZ a november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította.

A legendás találkozón Hidegkuti Nándor triplázott, Puskás Ferenc duplázott és még Bozsik József is betalált. Ráadásul a budapesti visszavágón (1954) még nagyobb pofonba szaladtak bele az angolok, ugyanis a magyar válogatott 7-1-gyel küldte őket haza. Azok a régi szép idők.

Kilenc éve nincs köztünk Flipper Öcsi

2017. november 25. szombat

INDEX, WIKI, Mr. Gabee

Forrás. Femina

Forrás. Femina

Kilenc évvel ezelőtt, 2008. november 25-én hunyt el Jeszenszky Béla Tibor, egy ország Flipper Öcsije, a Hungária, a Dolly Roll és a Step együttesek meghatározó alakja.

Sajtóinformációk szerint az életmódjából adódó egészségügyi gondok miatt került a székesfehérvári Szent György kórházba, ahol végül belső vérzés végzett vele. A 46 éves zenész hosszú és elkeseredett küzdelmet folytatott az alkoholizmussal, ideiglenesen le is tette a poharat, ám a szervezete már nem tudott regenerálódni. (tovább…)

November 2 – Halottak napja

2017. november 2. csütörtök

Wiki, Mr. Gabee, Csepel.info

Míg november 1-én, azaz Mindenszentek napján az egyház az üdvözült lelkekre emlékszik, addig másodikán, azaz Halottak napján pedig az üdvösséget még el nem nyert, vagyis a tisztítótűzben lévő lelkekre, tágabb értelmezésben pedig minden elhunytra.

Míg kezdetben a katolikus egyházhoz kötődött ez az ünnepnap, addig mára általános szokássá vált, hogy hozzátartozóik sírját felkeresik az emberek. Virágot visznek, mécsest gyújtanak. Már az ókori Rómában is létezett a holtakról, ősökről való megemlékezés. Az egyházban 998-ban ünnepelték először önállóan. A szentmiséken az örök életről és a feltámadásról beszélnek. (tovább…)

Mindenszentek és halottak napja a csepeli temetőben

2017. november 1. szerda

Csepel.info, Mr.Gabee,

A Csepel.info teljes szerkesztősége is meggyújtja az emlékezés lángjait a Csepeli temetőben november 1-jén kora este.

November elején ezrek keresik fel a sírkerteket, hogy leróják kegyeletüket elhunyt szeretteik nyughelyénél. Elseje a mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. Az egymás utáni napok közül az utóbbi dominál, bár sok ember számára összemosódik a két jeles nap fogalma. Mit ünnepelünk mindenszentek napján és miért pont november másodikán emlékezünk elhunyt szeretteinkre?

Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, amikor az összes szentet megünneplik. Kezdete a IV. századra nyúlik vissza, amikor a keleti egyházban megünnepelték az összes vértanút. (tovább…)

Megijedtek az esőtől: elmaradt a csepeli ellenzéki beszédcunami

2017. október 24. kedd

Csepel.info

Elmaradt a csepeli balliberális ellenzék október 23-i megemlékezése: mivel mindegyik párt vezetője beszédet mondott volna, félő volt, hogy nagyon eláznak. Más pártokat nem ijesztett el az eső.

Az ellenzék a Németh Szilárd polgármestersége idején felavatott martinász szobornál tartotta volna megemlékezését. Beszédet mondott volna Eörsi László balliberrális történész, Szabó Szabolcs az Együtt, Hudák János a Párbeszéd, Horváth Gyula a DK és Szenteczky János az MSZP képviselője. Csak a balliberális pártok és Gulyás Márton szervezete ijedt meg az esőtől, minden más párt megtartotta a megemlékezését. (tovább…)

33 éve ölték meg Jerzy Popieluszkót

2017. október 19. csütörtök

MTI, KDNP.hu, Csepel.info

A karizmatikus papról 2011-ben utcát neveztek el Csepelen

Harminc éve ölték meg Jerzy Popieluszkót

1984. október 19-én rabolták el és gyilkolták meg a lengyel kommunista titkosszolgálat tisztjei Jerzy Popieluszko katolikus papot, akit az egész országban a betiltott Szolidaritás szakszervezet lelkipásztoraként ismertek.

A merénylet, melynek tetteseit kénytelen-kelletlen elítélték, hatalmas felháborodást keltett. A 2010-ben boldoggá avatott Popieluszko sírja pedig zarándokhellyé, az ellenállás jelképévé vált. Szentté avatási szertartása néhány hete kezdődött el.

(tovább…)

35 éve halt meg Radics Béla

2017. október 18. szerda

WIKI Mr.Gabee

800px-Radics_Béla

35 éve hunyt el Radics Béla (Budapest, 1946. február 6. – Budapest, 1982. október 18.) rockzenész, gitáros, énekes, a magyar rockzene legendás és nagy hatású alakja. Kiváló gitáros, remek előadó, karizmatikus egyéniség volt. A zenén kívül sok minden más is érdekelte, nyitott volt, sokat olvasott és szívesen beszélgetett az irodalomról. Az országos elismerés hiányában az alkoholhoz fordult, és végső soron ez vezetett halálához.

Budapesten, az angyalföldi munkáskerületben, a „Tripoliszban”[1] született. 1959 őszén kapta első akusztikus gitárját, 16 éves korában egy gyári zenekarban játszott. 1964 őszén az Atlantis együttes tagja lett, ahonnan 1965. március 21-én kivált Pintér István dobossal és megalakították az Atlantis Nr2 nevű rövid életű zenekart. Ennek a zenekarnak már tagja volt Miklóska Lajos és Dancsák Gyula is. A zenekar 1966 elejéig létezett, majd Radics visszalépett az eredeti Atlantisba.1967-ben az Atlantis tagsága Neményi Béla énekes nélkül kívánta folytatni, de Neményi peres úton megtartotta az Atlantis nevet, így Pannónia néven folytatták. Radics Béla elsőként játszottaJimi Hendrix és a Cream számait, amelyekben jól érvényesült virtuóz gitárjátéka és hatásos előadásmódja. Játszott a Sakk-Matt, az Aligátor, az Aréna, a Nevada és a Tűzkerék együttesekben, de legnagyobb sikereit a Taurus tagjaként érte el. (tovább…)

Emlékezzünk együtt ’56 hőseire!

2017. október 16. hétfő

Csepel.hu

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt október 23. alkalmából tartandó rendezvényeire.