‘Megemlékezés’ kategória archívum

Elhunyt Kegye Tibor úszó, triatlon-mesteredző

2021. január 11. hétfő

Csepel.hu

Kegye Tibor az elmúlt több mint 40 évben Csepelen végezte elhivatottan a munkáját. Kezei alatt fejlődtek az úszás és triatlon sportág legerősebb és legelhivatottabb sportolói, valamint nemzedékeket tanított meg úszni a Posztógyár utcai tanuszodában.

Az évtizedek alatt nemcsak Európa-bajnokokat és Ironman-győzteseket nevelt ki, hanem a sport szeretetét és annak fontosságát is közvetítette.

(tovább…)

12 éve ezen a napon volt a csepeli kettős gyilkosság

2021. január 7. csütörtök

Magyar idők, Mr.Gabee, Csepel.info,

Napra pontosan 12 évvel ezelőtt ölette meg Deme Gábor, az MSZP volt önkormányzati képviselője a szintén szocialista politikusként is ismert Takács József iskolaigazgatót, valamint Papp László tanárt Kun Tamás gondnokkal. Kun 2013-ban tényleges életfogytiglant kapott, Deme életfogytiglanját legkorábban 36 év letöltése után vizsgálhatják felül, azaz leghamarabb 2045-ben kerülhet szabadlábra.

A tragédia politikai háttere máig nem tisztázott. (tovább…)

Mindig van virág Jimmy végső nyughelyén: ez van most a sírhelyénél

2021. január 2. szombat

Blikk, Csepel.info

Hétköznap délelőtt is érkeztek friss virággal/ Fotó: Grnák László, Blikk

A belváros felől érkezve, Csepel centrumán átvágva még vagy két kilométert autózva érkezünk meg a XXI. kerület egyetlen temetőjéhez. Kicsi, szinte falusias sírkert ez, sem méretében, sem az itt nyugvó hírességek tekintetében nem mérhető a Fiumei úti vagy a Farkasréti temetőhöz.

Az interneten csak három ismert embert sorolnak fel, akik itt leltek végső nyughelyre: Jimmy mellett a másik kettő élete is nagyon fiatalon, tragikus módon ért véget: a televízióból is ismert újságíró, Albert Györgyi 44 évesen egy taxiban lett rosszul, s halt meg, míg szakmabelije, a Liptai Claudia szerelmeként híressé lett Daróczi Dávid 37 esztendősen lett öngyilkos.

(tovább…)

20 éve hunyt el Zámbó Jimmy

2021. január 2. szombat

WIKI, RTL, Mr. Gabee, Youtube

jimmy

Január 2-án lesz 20 éve annak, hogy elhunyt Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy (Budapest, 1958. január 20. –Budapest, 2001. január 2.) kétszeres EMeRTon-díjas magyar énekes. Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekese, aki tulajdonképpen saját magát csinálta meg, a saját módszereivel. Rajongói „király”-ként tisztelték, míg mások kinevették. Legnagyobb hatást a görög énekes, Demis Roussos gyakorolt rá, akinek stílusa érződik Jimmy dalain.

Saját, otthonában tartott fegyverével 2001. január 2-án hajnalban főbe lőtte magát, délelőtt 10 órakor belehalt sérüléseibe. Az 1990-es évek egyik legsikeresebb előadója 1958. január 20-án születettBudapesten, a 7. kerületben. Zenei vénája már gyermekkorában megmutatkozott, testvéreivel (György, Tihamér, Árpád, Marietta) zenélt előbb otthon a család zongoráján, később pedig a Magyar Rádió gyermekkórusában zenéltek, énekeltek. A zenei általános iskola elvégzése után zenei gimnáziumban érettségizett, majd a zeneakadémia jazz-ének szakán tanult.

(tovább…)

67 éve vertük laposra az angolokat az évszázad meccsén

2020. november 25. szerda

Index, Mr. Gabee, Csepel.info

Ünnepelnek a magyarok a harmadik gól után
Fotó: William Vanderson

A legendás találkozón Hidegkuti Nándor triplázott, Puskás Ferenc duplázott és még Bozsik József is betalált. Ráadásul a budapesti visszavágón (1954) még nagyobb pofonba szaladtak bele az angolok, ugyanis a magyar válogatott 7-1-gyel küldte őket haza. Azok a régi szép idők.

Borbély Lénárd: megőrizzük a Kis-Duna-partot!

2020. november 10. kedd

CSepel.hu

Nemrég megemlékeztünk a csepeli Kis-Duna park közösségi munkával történő 1977-es felújításáról. Az ennek állított emléktáblát felújítottuk – írta tegnap Borbély Lénárd polgármester a közösségi oldalán. Hozzátette: Most a jövőnek üzennek és kiállnak amellett, hogy rendbe tették a teljes partszakaszt. 

„A csepeliek akarata szerint a továbbiakban is megőrizzük a Kis-Duna partot, hogy a lakosság pihenését és kikapcsolódását szolgálja. A munka nem áll meg, van még dolgunk bőven”.

(tovább…)

Az 1956-os szabadságharc leverése

2020. november 4. szerda

Csepel.hu

64 éve, 1956. november 4-én vonult be a megszálló szovjet hadsereg, hogy vérbe fojtsa a nemzet szabadságharcát. A harcok azonban nem értek véget november 4-én: Csepelen még majdnem egy hétig tartott az ellenállás, komoly ellenállás bontakozott ki.

A szovjetek elfoglalták a fővárost övező katonai létesítményeket, egyet azonban elmulasztottak: a Szigetszentmiklós északkeleti részén, Királyerdő határában lévő légvédelmi üteget.

(tovább…)

Gyász: meghalt László Béláné tanárnő

2020. november 1. vasárnap

Mr.Gabee, Csepel.info

Az alábbiakban olvasónk kérésének teszünk eleget, egy gyászjelentés megjelentetésével:

Értesítünk Mindenkit, aki ismerte, szerette, tisztelte, László Béláné: Ildi néni –tragikus hirtelenséggel elhunyt-tanárnőt, hogy búcsúztatása 2020. november 07-én (szombaton) 11.00 órai kezdettel lesz, a Budapest-Csepel- Központi Református templomban (Károli Gáspár u. 13.). (tovább…)

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk – Fontosabb információk

2020. október 31. szombat

BTI, Mr. Gabee, Csepel.info

Közeleg mindenszentek és halottak napja, az elkövetkező napokban sokan látogatnak ki a temetőkbe, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek.

A katolikus egyházban november elseje, mindenszentek ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja. A történelem folyamán mindenszentek napja szorosan összekapcsolódott az ősi kelta Samhain pogány ünneppel, mely a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette. Úgy hitték, hogy az elhunytak lelke ezen az éjszakán vándorol át a holtak birodalmába. A keresztény közösségek egyes településeken a pogány hagyományt követve megemlékeztek az elhunyt katolikus szentekről, így a pogány halottakra emlékező ünnep mindenszentek ünnepeként élt tovább. Halottak napját a keresztény egyház hivatalosan 998-ban celebrálta először önálló ünnepként, de már az időszámításunk szerinti 3. századtól megtalálhatók az ünnepre vonatkozó feljegyzések. November 2-án, halottak napján az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekre emlékezünk. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált általános, felekezetektől független emléknappá.

(tovább…)

91 éves lenne Bud Spencer

2020. október 31. szombat

WIKI, Mr.Gabee

bud-spencer01

Ma, azaz október 31-én ünnepelné 91. születésnapját Bud Spencer, született Carlo Pedersoli (Nápoly, 1929. október 31. – Róma, 2016. június 27.) olasz úszó, vízilabdázó, színész, akit aPiedone-filmekből, spagettiwesternekből és a Terence Hill-lel közös filmjeiből ismernek. Az első olasz úszó, aki 100 m-es gyorsúszásban egy perc alatti eredményt ért el.

Anyanyelve tulajdonképpen a nápolyi nyelv, ezt ő maga vallja is. Albumot is jelentetett meg dalaiból, ahol énekel olaszul és nápolyiul egyaránt. A Piedone Afrikában c. filmben, amikor megkérdezik Piedonét (azaz Spencert), hogy ő olasz-e, azt feleli: Nem, nápolyi vagyok. Édesapjának akkoriban vasgyára volt a nápolyi kikötőben, de amikor a gyár előtt horgonyzó hajó egy baleset során felrobbant, a család hirtelen tönkrement. Nyolcévesen lett tagja a helyi úszóklubnak, ahonnan aztán Rómába igazolt, amikor a család 1940-ben a fővárosba költözött.

(tovább…)