‘Megemlékezés’ kategória archívum

Az én mozim – Bujtor István

2020. szeptember 25. péntek

Mr.Gabee, Csepel.info

Az elvarazsolt dollar

Hamis a baba (1991)2009. szeptember 25-én elhunyt a Pogány Madonna és a Hamis a baba színész-rendezője 67 éves korában, a budapesti honvédkórházban. 

Ennek apropóján az én mozim rovatunkkal rá emlékezünk.

Kapcsolódó anyagok:

Meghalt Bujtor István

Negyedszerre találkoztak a Csepel Művek egykori dolgozói

2020. szeptember 21. hétfő

Csepel.hu

Negyedik alkalommal rendezték meg a Csepel Művek egykori dolgozóinak találkozóját a Királyerdei Művelődési Ház udvarán szeptember 19-én. A járvány miatt kötelező volt a maszkhasználat, a bejáratnál mérték a lázat és biztosították a kézfertőtlenítőt. Borbély Lénárd polgármester köszöntötte a megjelenteket, akik a Csepel Művek dolgozóiként jelentős szerepet játszottak a kerület fejlődésében.

Az immár hagyományos találkozó ötletadója Zombori Béla, aki szintén a gyárban dolgozott, de már nincs közöttünk. Az egész napos programot a csepeli önkormányzat támogatásával a Csepeli Városkép Kft. szervezte.

(tovább…)

Boldog Jerzy Popieluszko születésnapjára emlékeztek

2020. szeptember 14. hétfő

Csepel.hu

Boldog Jerzy Popieluszko születésnapjára emlékeztek a Popieluszko és a Vágóhíd utcák kereszteződésében elhelyezett emléktáblánál.

 A lengyel római katolikus papot 1984-ben elrabolták, majd megölték a kommunista párt politikai rendőrsége parancsára. 2010-ben boldoggá avatták, halála után a kommunista rendszer elleni megmozdulás jelképévé vált.

(tovább…)

Szeptember 11. legnagyobb rejtélye

2020. szeptember 11. péntek

http://tortenelemklub.com/

world-trade-center-attack-20010911

2001 szeptember 11-én megrendült a világ, amikor váratlanul egy terrorszervezet súlyos csapást mért az USA –ra. A New York-i Világkereskedelmi Központ (WTC) ikertornyaiba két repülőgép csapódott be. Mindkét épület összeomlott két órán belül, az összeomlást követően több épület is az ikertornyokhoz hasonlóan összedőlt, vagy megrongálódott. A harmadik repülőgép a Pentagon Virginia állambeli arlingtoni épületébe repült. A negyedik eltérített gépet egyes feltételezések szerint a terroristák a Fehér Házba irányították volna, de az utasok visszafoglalták, azonban már nem tudták megmenteni a lezuhanásról, az utasszállító repülő Washingtontól mindössze 15 percnyire, Pennsylvania államban, Shanksville mellett csapódott a földbe. A repülőjáratok egyetlen utasa sem élte túl a támadásokat. A terrorakció folyamán a géprablókkal együtt összesen 3031 ember vesztette életét.

Az eseménysor ráébresztette a világot arra, hogy földgolyónkon egy új biztonságpolitikai korszak vette kezdetét. Ebben az új korszakban már nem a modern államok tömeghadseregei jelentik egymásra a legfőbb veszélyt, hanem a korábban harmadik világnak nevezett területek terrorszervezetei hordozzák a legnagyobb biztonsági kockázatot minden földlakó számára. (tovább…)

Gyertyás megemlékezés Hajduk Katalin tiszteletére

2020. augusztus 8. szombat

Mr. Gabee, Csepel.info

Korábban beszámoltunk róla, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt Hajduk Katalin, az Eötvös József Általános Iskola igazgatónője, történelemtanár.

Dani Andrea szerkesztőségünkhöz eljuttatott információi szerint szombaton este 19 órától az Eötvös József Általános iskola udvarán gyertyagyújtás lesz az igazgatónő tiszteletére.

Az eseményen szerkesztőségünk is tiszteletét teszi.

Gyászol az Egressy és a Vienna Mohay András tragikus halálának évfordulóján

2020. július 27. hétfő

Egressybeni.hu, Csepel.info

Már hat éve annak, hogy tragikus hirtelenséggel elhunyt egy zenész legenda – Mohay András jazzdobos, az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola és a Vienna Konservatorium Budapest tantestületének egyik oszlopos tagja. A hiánya a mai napig is pokolian fáj mindenkinek.

A világhírű zenész Budapest Jazz Orchestra-val lépett fel Debrecenben. Onnan tartott hazafelé, amikor megállt segíteni egy balesetben, ekkor gázolták el. A nemzetközi hírű dobos a helyszínen életét vesztette. A Facebook-on ennyit tett közzé a zenekar: “2014. július 27-én éjjel az M3-ason Debrecenből hazafelé halálos baleset történt, mely érintette a zenekar egyik részét. Mohay András, a zenekar dobosa a balesetben életét vesztette, három embert a zenekarból könnyebb sérülésekkel az Egri Kórházba szállítottak. A körülményekhez képest a zenekar további tagjai jól vannak. András, emléked megőrizzük!”

(tovább…)

2 éve halt meg Szepesi György

2020. július 25. szombat

Magyar Idők, Mr. Gabee, Csepel.info

2018-ban ezen a napon elhunyt Szepesi György legendás rádiós sportriporter.

Szepesi György 1922. február 5-én született Budapesten. (tovább…)

Meghívó Kolonics György megemlékezésére

2020. július 7. kedd

Kolonics György Alapítvány, Mr.Gabee, Csepel.info

Kolonics György Alapítvány meghívja Önt a tragikus körülmények között elhunyt Kolonics György emlékére tartott közös néma főhajtásra.

Az idei évben a helyszíni megemlékezést lehetőség lesz ONLINE, élőben is követni az alapítvány Facebook oldalán

Az eseményre 2020. július 15-én 19:30-kor a Csepeli Kajak-Kenu Egyesületben kerül sor.

Program: (tovább…)

84 éves lenne Hofi Géza

2020. július 2. csütörtök

Hofigeza.hu, Mr.Gabee

Hoffmann Géza 1936. július 2-án született Kőbányán, Budapesten. Édesanyja Szabó Magdolna, a Budapesti Konzervgyár Sterillé üzemében művezető. Valószínűleg tőle örökölte kitűnő zenei hallását. Édesapja Hoffmann Lajos, a Budapesti Dohánybeváltó üzem csoportvezetője, tőle a humor érzékét kapta. Húga Hoffmann Katalin, aki matematika-fizika szakos középiskolai tanár.

Általános iskolai tanulmányait a kőbányai Maglódi úti iskolában végezte. Gimnáziumi éveinek nyári szüneteit a Kőbányai Téglagyárban munkával töltötte, ahol bekapcsolódott a Drasche színjátszó csoport munkájába. Jászai András (Jászai Mari leszármazottja) foglalkozott vele és készítette fel amatőr szerepeire. (Szabad szél, Két kapitány, Nászutazás, valamint esztrádműsorokban lépett fel.)

(tovább…)

Június 27 – a határőrség napja

2020. június 27. szombat

Wiki, Mr.Gabee, Csepel.info

Szent László király szervezte meg először hazánkban a határ védelmét, ezért rá emlékezve, az ő napján ünnepelték a határőrség napját is. A határőrök védőszentjükként tisztelték. Európában 1946 és 2007 között a Magyar Köztársaság Határőrsége szinte egyedülálló szervezet volt. Más államokban a rendőrség vagy csendőrség látta el ezt a feladatot.

A határok ellenőrzése és a határátlépéssel kapcsolatos bűncselekmények felderítése volt a fő feladata. Az Európai Unióhoz való csatlakozáskor felmerült, hogy hamarosan nem lesz már szükség önálló határőrségre. 2008. január elsejétől beleolvadt a szervezet a rendőrségbe. (tovább…)