‘Megemlékezés’ kategória archívum

Ma lenne 60 éves Ayrton Senna

2020. március 21. szombat

Femina, Mr.Gabee, WIKI

senna

senna

Sokak emlékezetében máig él az a borzalmas 1994-es tavaszi hétvége a San Marinó-i nagydíjon Imolában, amikor két Forma 1-es versenyző is elhunyt – az időmérő edzés közben az osztrák Roland Ratzenberger szenvedett halálos balesetet, egy nappal később, május elsején pedig Ayrton Senna csapódott a betonfalnak, melynek következtében még aznap, 34 éves korában meghalt.

Ayrton Senna da Silva (São Paulo, 1960.március 21. – Bologna, 1994. május 1.) háromszoros Formula–1-es világbajnok brazil autóversenyző. Unokaöccse,Bruno Senna a GP2-ben versenyzett 2008-ig, majd 2010-től 2012-ig versenyzett a Formula–1-ben.

(tovább…)

Az 1848-49-es magyar forradalomra és szabadságharcra emlékeztek

2020. március 16. hétfő

csepel.hu

Az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc évfordulóján koszorúzási ünnepséget rendeztek Petőfi Sándor szobránál a Görgey Artúr téren március 15-én. A csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint Szeles Gábor jegyző helyezett el koszorút.

A pártok, illetve helyi szervezetek részéről a Buckai Szövetség, a Demokratikus Koalíció, Fidesz-KDNP, az LMP, a Momentum, valamint a nemzetiségi önkormányzatok képviselői koszorúztak. A koronavírus-járványra való tekintettel a résztvevők egymástól biztonsági távolságot tartva hangosítás nélkül hallgatták meg, illetve énekelték el közösen a Himnuszt.

(tovább…)

Meghívó a kommunista diktatúra áldozatainak emléknapja alkalmából tartandó rendezvényekre

2020. február 24. hétfő

csepel.hu

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata tisztelettel meghívja Önt a kommunista diktatúrák áldozatainak emléknapja alkalmából tartandó rendezvényeire.

(tovább…)

Meghívó az 1848-1849-es forradalom és szabadságharc emléknapja alkalmából tartandó megemlékezésre

2020. február 24. hétfő

csepel.hu

csepel.hu

75 éve szabadult fel az auschwitzi haláltábor – Csepelen is emlékeztek

2020. január 27. hétfő

888

1945. január 27-én szabadult fel Auschwitz-Birkenau, a leghírhedtebb haláltábor, melynek emlékére az ENSZ Közgyűlése január 27-ét a holokauszt áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánította. A holokauszt zsidó áldozatainak száma hatmillió főre tehető.

Csepelen a Nefelejcs utcai zsidó temetőben emlékeztek a holokauszt magyar és csepeli áldozataira. A megemlékezésen részt vett Borbély Lénárd polgármester és Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára, miniszterhelyettes is.

(tovább…)

A kitelepített németekre emlékeztek

2020. január 19. vasárnap

csepel.hu

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából január 19-én megkoszorúzták a csepeli polgármesteri hivatal falán elhelyezett emléktáblát.

Ezen a napon emlékeznek azokra, akiket a II. Világháborúban, a szovjet hadsereg bevonulása után német nemzetiséghez való tartozásuk miatt Németországba deportáltak, és azokra is, akiket a Szovjetunióba hurcoltak el kényszermunkára.

(tovább…)

Prokop Péterre emlékeztek

2020. január 8. szerda

Facebook, Csepel.info

Január 6-án dr. Zámbó Károly áldásával, szentmisével emlékeztek meg Prokop Péter katolikus pap, festőművész és író születésének 101. évfordulójáról a csepeli, Béke téri templomban – értesült a Csepel.info.

A szentmisét követően a művész tisztelői megkoszorúzták emléktábláját a Szent József Otthon falán.

Így emlékeztek meg a szocialisták a meggyilkolt képviselőjükről

2020. január 8. szerda

Csepel.info

Takács József – fotó: Bors

Sehogy.

Takács József évekig Tóth Mihály MSZP-s polgármester alpolgármestere volt Csepelen,  és bár párttag nem volt, meggyilkolásakor az MSZP frakcióvezető-helyetteseként dolgozott. Azért ölette meg egy frakciótársa 2009. január 7-én, mert nem sikálta el annak több millió forintos sikkasztását, és a rendőrséghez fordult. A feljelentést már nem tudta megtenni. Úgy tűnik azóta sem bocsátották meg neki a szocialisták, hogy törvénytisztelő volt, és ezzel felbolygatta a párt életét.  (tovább…)

19 éve hunyt el Zámbó Jimmy

2020. január 2. csütörtök

WIKI, RTL, Mr. Gabee, Youtube

jimmy

Január 2-án lesz 19 éve annak, hogy elhunyt Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy (Budapest, 1958. január 20. –Budapest, 2001. január 2.) kétszeres EMeRTon-díjas magyar énekes. Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekese, aki tulajdonképpen saját magát csinálta meg, a saját módszereivel. Rajongói „király”-ként tisztelték, míg mások kinevették. Legnagyobb hatást a görög énekes, Demis Roussos gyakorolt rá, akinek stílusa érződik Jimmy dalain.

Saját, otthonában tartott fegyverével 2001. január 2-án hajnalban főbe lőtte magát, délelőtt 10 órakor belehalt sérüléseibe. Az 1990-es évek egyik legsikeresebb előadója 1958. január 20-án születettBudapesten, a 7. kerületben. Zenei vénája már gyermekkorában megmutatkozott, testvéreivel (György, Tihamér, Árpád, Marietta) zenélt előbb otthon a család zongoráján, később pedig a Magyar Rádió gyermekkórusában zenéltek, énekeltek. A zenei általános iskola elvégzése után zenei gimnáziumban érettségizett, majd a zeneakadémia jazz-ének szakán tanult.

(tovább…)

Szobrot állítottak Kratochvil Károlynak Balatonszepezden

2019. december 13. péntek

Németh Szilárd/ Facebook, Magyar Nemzet

A Kratochvil Károly egykori háza előtt felállított bronz mellszobor, kép: Németh Szilárd/Facebook

Kratochvil Károly példája azt üzeni utódainak, hogy Magyarország függetlensége és biztonsága nem őrizhető meg erős honvédség nélkül – hangoztatta a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára pénteken Balatonszepezden, ahol szobrot állítottak a tábornoknak.

Németh Szilárd avatóbeszédében kiemelte: a mai honvédek sokat tanulhatnak Kratochvil Károlytól, ki állhatatosságának és céltudatosságának köszönhetően hazahozta ezredét a front és a Monarchia összeomlása után. Bár fel kellett adnia a harcot, a magyar lelkekben elért győzelme vitathatatlan – fűzte hozzá. (tovább…)