‘Megemlékezés’ kategória archívum

Nepomuki Szent Jánosra emlékeztek

2024. május 16. csütörtök

Csepel.hu

Ma délelőtt Nepomuki Szent János vértanúságára emlékeztek az önkormányzat elöljárói. Liturgikus emléknapján az emlékezés virágait és mécseseit helyezte el a Szent Imre téri szobornál Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila, Ábel Attila, Pákozdi József alpolgármesterek, Tóth Sándor önkormányzati képviselő és dr. Vincze Anikó jegyző. A szobor egyben egyike a főváros legrégebbi köztéri alkotásának.

Nepomuki Szent Jánost a folyók, hidak, vízimolnárok, hajósok, halászok védőszentjeként, a gyónási titok mártírjaként tartják számon, árvizek idején is hozzá fohászkodtak. (tovább…)

Emléktáblát avattak a csepeli HÉV-katasztrófa áldozatainak tiszteletére

2024. április 13. szombat

Csepel.hu

1978. április 13-án, 17 óra 10 perckor szörnyű tragédia történt, amikor a Boráros térre késve érkező HÉV-szerelvény fékhiba miatt belerohant az állomás épületébe. A tömegbalesetben 18 ember meghalt, sokan súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.

A legtöbb csepeli, aki megélte azt a napot, ma is pontosan emlékszik, hol volt, mi történt a baleset idején.  (tovább…)

Németh Ferenc olimpiai bajnok 88 éves

2024. április 4. csütörtök

Csepel.hu

Ma tölti be 88. évét Németh Ferenc, a Csepel SC legendás öttusázója, Csepel legidősebb olimpiai bajnoka. Csepelen született, szüleivel a Kapisztrán János utcában laktak. Benedek Ferenc mesteredző figyelt fel tehetségére, és beszélte rá az öttusára. Mindössze 24 éves volt, amikor 1960-ban egyéniben és csapatban is olimpiai aranyérmes lett Rómában. Csapattársa a másik csepeli legenda, Balczó András volt, aki akkor negyedik lett, valamint Nagy Imre, aki ezüstérmet szerzett egyéniben. Lapunk telefonon köszöntötte fel Németh Ferencet.

„Köszönöm a jókívánságokat, jólesik, hogy nem feledkeztek meg rólam. Az egészségi állapotom nem túl jó, a lábaim nagyon gyengék. Itthon is csak járókerettel járok, ha nem muszáj, nem megyek sehová. Időnként meghívnak sportolói találkozókra, ahová a gyerekeim szoktak elvinni, akik minden nap meglátogatnak. Húsz-harminc éves koromban nem gondoltam volna, hogy idősen ilyen törékeny leszek, de tudomásul veszem, hogy elszállt az idő felettem. Családommal és barátaimmal ünnepeljük meg a születésnapomat” – mondta érdeklődésünkre Németh Ferenc. (tovább…)

A magyar-lengyel barátság emléknapja

2024. március 23. szombat

Csepel.hu

Csepelen is megemlékeztek arról a történelmi barátságról és szolidaritásról, amely mindkét nemzetet összekovácsolta. Az együttműködés és az összetartás mindig is meghatározó jellemzője volt a lengyel-magyar kapcsolatoknak, és ez az erős kötelék továbbra is kitart.

Az Országgyűlés 2007. március 12-én a sok évszázados közös történelemre, a két nép barátságára és együttműködésére tekintettel március 23-át a magyar-lengyel barátság napjává nyilvánította, március 16-án hasonló határozatot hozott a lengyel szejm is.

(tovább…)

Mansfeld Péterre emlékeztek Csepelen

2024. március 21. csütörtök

Csepel.hu

Ma reggel Mansfeld Péter halálának 65. évfordulójára emlékeztek meg az önkormányzat elöljárói abban az intézményben, amelynek falai között egykor ő is tanult.

Emléke előtt fejet hajtott Borbély Lénárd csepeli polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint a jegyzőség nevében dr. Villányi Dóra aljegyző.

(tovább…)

Megemlékezés és családi programok Csepelen március 15-én

2024. március 16. szombat

Csepel.hu

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 176. évfordulója alkalmából ünnepi megemlékezést tartottak a Görgey Artúr téren, ahol egész napos családi programokkal is várták a csepelieket.

Borbély Lénárd, Csepel polgármestere ünnepi beszédében elmondta, bár a forradalom és a szabadságharc elbukott, eszméje örökre ott maradt a magyarok lelkében.

(tovább…)

Emlékezés a kommunizmus áldozataira Csepelen

2024. február 25. vasárnap

Csepel.hu

Az emléknap Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkára előtt tiszteleg, akit 1947-ben ezen a napon tartóztatott le a szovjet hatóság köztársaság-ellenes összeesküvés koholt vádjával.

Az emléknap alkalmából tartott megemlékezést a csepeli önkormányzat február 25-én.

(tovább…)

Wass Albertre emlékeztek Csepelen

2024. január 9. kedd

Csepel.hu

1908. január 8-án született Wass Albert, a két világháború közötti erdélyi magyar irodalom jelentős alakja.

Születésének évfordulóján gyertyagyújtással, koncerttel emlékezett rá az önkormányzat.

(tovább…)

A csepeli kettős gyilkosság áldozataira emlékeztek

2024. január 7. vasárnap
Csepel.hu
15 éve történt a kettős gyilkosság Csepelen, melyben megölték Takács József intézményvezetőt és Papp László tanárt a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában. Az áldozatokra emlékezett meg a családtagokkal közösen Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila, Pákozdi József alpolgármester és Tóth Sándor független önkormányzati képviselő ma reggel a csepeli temetőben.
A szörnyű tragédia politikai háttere máig nem tisztázott.

(tovább…)

Brenner Jánosra emlékeztek

2023. december 15. péntek

Csepel.hu

Boldog Brenner János áldozópap halálának 66. évfordulójára emlékezett ma reggel a csepeli önkormányzat. A megemlékezésen lerótta tiszteletét többek között Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila, Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek és dr. Vincze Anikó jegyző.

Brenner Jánost 1957. december 15-én, szombat éjjel sürgős betegellátás ürügyén kicsalták plébániai lakásából, majd különös kegyetlenséggel, 32 késszúrással megölték. (tovább…)