‘Megemlékezés’ kategória archívum

Megemlékezés a kitelepített és elhurcolt németekről

2017. január 19. csütörtök

Csepel.hu

n23

A magyarországi németek elhurcolásának emléknapja alkalmából megkoszorúzták a polgármesteri hivatal Petz Ferenc utcai falán elhelyezett emléktáblát január 19-én. Ezen a napon emlékeznek azokra, akiket a II. világháború után a német nemzetiséghez való tartozásuk miatt Németországba deportáltak, de azokra is, akiket a Szovjetunióba hurcoltak el kényszermunkára. Az ünnepségen a Német Nemzetiségi Gimnázium és Kollégium diákjai adtak műsort.

Az Országgyűlés 2013. december 17-én nyilvánította a magyarországi németek elhurcolásának és elűzetésének emléknapjává január 19-ét, arra emlékezve, hogy 1946-ban ezen a napon hagyta el Magyarországot az elüldözött német lakosokat szállító első vonatszerelvény. Az Országgyűlés határozatában hangsúlyozta, tisztelettel adózik mindazok emléke előtt, akiket a második világháború után a kollektív bűnösség igaztalan vádja és elve alapján üldöztek és hurcoltak el. (tovább…)

Czapp József emlék-és segélykoncert

2017. január 18. szerda

Csepel.info, Mr.Gabee

Ingyenesen látogatható az 1956-os Csepeli Büszkeségpont

2017. január 17. kedd

Csepel.hu/Csepeli Városkép

bunker-plakat-web-formatum

Önök jártak már a Tamariska-domb alatti bunker állandó kiállításán? Munkatársaink az alábbi napokon 10 és 16 óra között várják a látogatókat.

Arany János 200: leghíresebb szülöttjét ünnepli Szalonta

2017. január 11. szerda

Hiradó.hu

arany_janos_nagszalonta

Arany János szobra Nagszalontán. Fotó: Wikimedia Commons / Kiss István

A költő szülővárosában, Nagyszalontán, valamint erdélyi és magyarországi helyszíneken is megemlékeznek Arany János születésének 200. évfordulójáról: a költőóriás 1817. március 2-án látta meg a napvilágot a hajdúvárosban.

Egész évben tart a költő szellemiségét felelevenítő rendezvénysorozat Nagyszalontán: a programok láncszerűen kapcsolódnak egymáshoz, az ünneplésbe a helyi iskolák, szervezetek, egyházak is bekapcsolódnak, ugyanakkor nagyobb lélegzetű rendezvényekre is sor kerül, és az egyesület fogja össze az egész éves sorozatot – mondta el a Krónikának Patócs Júlia, a helyi Arany János Művelődési Egyesület (AJME) vezetője. (tovább…)

Emlékezés Wass Albertre – 2017.01.08.

2017. január 5. csütörtök

Csepel.info

emlekezes-wass-albertre-2017-01-08

csepel.info

Ezen a napon született J. R. R. Tolkien

2017. január 3. kedd

WIKi, Mr:gabee

Tolkien (foto: libir)

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Dél-Afrika, 1892. január 3. – Oxford, 1973. szeptember 2.) filológus, az Oxfordi Egyetemen az angolszász nyelv professzora 1925 és 1945 között, és az angol nyelv és irodalom professzora 1945-től 1959-ig, de neve a nagyközönség körében inkább írói és költői munkái miatt ismert.

A tudományos életen kívül Tolkient leggyakrabban A Gyűrűk Ura, valamint az ezt megelőző A hobbit (Szobotka Tibor eredeti fordításában A babó) szerzőjeként ismerik. Középfölde eredetével és történelmével foglalkozó könyve, A szilmarilok szintén igen ismert. E művek folyamatos és időtálló népszerűsége alapozta meg Tolkien hírnevét a modern fantasy atyjaként. Kevéssé ismert művei közé tartoznak A sonkádi Egyed gazda,A woottoni kovácsmester, a Bombadil Toma kalandjai valamint a Kóborló és a varázsló című, prózai vagy verses mesék, utóbbi történeteket főként gyermekeinek írta. Ezeken túl számos tudományos munkája kapcsolódik a Beowulf, Sir Gawain és a Zöld Lovag témákhoz. Az „Inklings” („Tintafiak”) irodalmi vitakörhöz tartozott és C. S. Lewis közeli barátja volt. (tovább…)

16 éve hunyt el Zámbó Jimmy

2017. január 2. hétfő

WIKI, RTL, Mr. Gabee, Youtube

jimmy

Részlet az RTL-Klub 2015. december 29-ei Fókusz című adásából

január 2-án lesz 16 éve annak, hogy elhunyt Zámbó Imre, ismertebb nevén Zámbó Jimmy (Budapest, 1958. január 20. –Budapest, 2001. január 2.) kétszeres EMeRTon-díjas magyar énekes. Minden idők egyik legsikeresebb magyar énekese, aki tulajdonképpen saját magát csinálta meg, a saját módszereivel. Rajongói „király”-ként tisztelték, míg mások kinevették. Legnagyobb hatást a görög énekes, Demis Roussos gyakorolt rá, akinek stílusa érződik Jimmy dalain.

Saját, otthonában tartott fegyverével 2001. január 2-án hajnalban főbe lőtte magát, délelőtt 10 órakor belehalt sérüléseibe. Az 1990-es évek egyik legsikeresebb előadója 1958. január 20-án születettBudapesten, a 7. kerületben. Zenei vénája már gyermekkorában megmutatkozott, testvéreivel (György, Tihamér, Árpád, Marietta) zenélt előbb otthon a család zongoráján, később pedig a Magyar Rádió gyermekkórusában zenéltek, énekeltek. A zenei általános iskola elvégzése után zenei gimnáziumban érettségizett, majd a zeneakadémia jazz-ének szakán tanult.

(tovább…)

18 éve égett le a Sportcsarnok

2016. december 17. szombat

WIKI, Mr.Gabee

18 évvel ezelőtt 1998. december 15-én égett le a Budapest Sportcsarnok, ami 1982-től Budapest és Magyarország legnagyobb fedett sportcsarnoka volt. A Hungária körút és a Kerepesi út kereszteződésénél, a Népstadion szomszédságában volt található. 1999-ben egy tűzvészben leégett, helyreállítása nem volt lehetséges. Már az 1940-es években, a Nemzeti Sportcsarnok építésekor, annak közvetlen közelében kijelölték egy nagy befogadóképességű sportcsarnok helyét. Az ötletet akkor tettek nem követték, közel 20 év telt el, hogy egy új csarnok tervei kézzelfoghatóvá váljanak.

A 60-as évek elején az Magyar Testnevelési és Sport Tanács (MTST) a Középület-tervező Vállalattal (KÖZTI) készítette el egy 15000 néző befogadására alkalmas sportcsarnok tanulmányterveit. Újabb évek teltek el, mire a tanulmányt kiviteli tervek követték. Az MTST ezúttal egy 12000-es csarnok terveit készítette el Gulyás Zoltánépítésszel. Az újabb tervek kivitelezésére azonban nem került sor. Egyrészt az akkori árakon 350 millió forintra becsült költségek fedezete nem állt rendelkezésre, másrészt a magyar építőipar nem volt felkészült egy 120 m fesztávolságú tetőszerkezet kivitelézésre.

Emlékezés a csepeliek bátor helytállására

2016. december 4. vasárnap

 

Csepel.hu

csepel_kiuritesenek_megakad8

Csepel község lakói 1944. december 4-6 között megtagadták a Kiürítési Kormánybiztosság felszólítását a község kiürítésére. 1944. december 4-én délelőtt a Szent Imre térre kirendelt nyilasok képtelenek voltak megakadályozni és feloszlatni a mintegy ötezer fős tömeg megmozdulását: az emberek szidalmazták a németeket, a nyilasokat, és a kiürítés ellen tüntettek. A megmozdulás sikeres volt, a csepeliek bátor fellépésével sikerült megakadályozni a nyilasok parancsának teljesítését.

Erre a bátor helytállásra emlékeztek 2016. december 4-én reggel a csepeli polgármesteri hivatal falán elhelyezett emléktáblánál, ahol az önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester Morovik Attila alpolgármesterrel és dr. Szeles Gábor jegyzővel koszorúzott. A Magyar Országgyűlés nevében Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke hajtott fejet. A csepeli Fidesz-KDNP frakciója nevében Czibulyáné Szonday Szilvia, Bercsik Károly és Noé László önkormányzati képviselő helyezte el a megemlékezés koszorúját.

(tovább…)

Gyász: Ma búcsúztatják Dr. Joób F. Gáspárt

2016. november 30. szerda

Csepel.hu

joobfgaspar

Dr. Joób F. Gáspár 1970 óta megszakítás nélkül dolgozott a csillagtelepi fogászaton. Kollégáival a kapcsolata kiváló volt, főorvosként is egy volt közülünk. Rengetegen jártak hozzá, a betegek a szakmán túl kedvességét, humorát is értékelték. A munka volt az élete, még súlyos betegen is bejárt dolgozni.

Emlékét, pozitív kisugárzását nem felejtjük.

csepel.hu

Az I. világháború áldozataira emlékeztek

2016. november 11. péntek

Csepel.hu

Az I. világháború áldozataira emlékeztek

98 évvel ezelőtt, 1918. november 11-én 11 óra 11 perckor írta alá Németország és Franciaország a compiegne-i erdőben egy vasúti kocsiban az I. világháborút lezáró fegyverszüneti egyezményt. Erre a napra emlékezve tartott csendes megemlékezést az önkormányzat a Szent Imre téri I. világháborús emlékműnél. A Nagy Háború áldozatainak számát tizenötmillióra becsülik – köztük sok csepeli lelte halálát a csatatereken.

A megemlékezésen az önkormányzat részéről Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila alpolgármester és dr. Szeles Gábor jegyző helyezett el koszorút, a Magyar Országgyűlés nevében Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke koszorúzott.

Mindenszentek a Csepeli temetőben – Néma főhajtás a Mindenki keresztjénél

2016. november 1. kedd

Csepel.hu

mindenkikeresztje2

November 1-jén reggel a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester és Morovik Attila alpolgármester, a Magyar Országgyűlést képviselve Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke hajtott fejet a Csepeli temetőben azokért, akik nem lehetnek velünk. A koszorúk elhelyezését követően a Mindenki keresztjénél gyertyát gyújtottak az elhunytak emlékére.

November 1-je mindenszentek ünnepe, november 2-a halottak napja a keresztény világban. Mindenszentek a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, a protestantizmus az elhunytakról emlékezik meg ebből az alkalomból. (tovább…)

Rendhagyó tanítási nap – Csepel platós teherautóval

2016. október 30. vasárnap

Honvédelem.hu, Csepel.info

2016.10.20.1956-os programok a Lónyay utcai Református Gimnáziumban.

GAZ 66 típusú zárt dobozos katonai mentőautó, Csepel platós és Fakarusz teherautók jelezték a napokban a budapesti Lónyay Utcai Református Gimnázium épülete előtt, hogy aznap rendhagyó „tanítás” vár a diákokra.

1956 októberének budapesti eseményei az önkéntesek közreműködésével elevenedhettek meg a gimnázium falai között. Jóval több volt ez, mint megemlékezés vagy akár történelmi játék. A felkelőközponttá alakult épületben, az iskola egyik tanára, Jenei Miklós tanár forgatókönyve alapján hitelesen rekonstruálták a 60 évvel ezelőtti eseményeket. A diákok korhű ruhákba öltözve belülről élhették át az egykori történéseket. A történelemidézést az egykori szemtanúk tették hitelessé. A rendezvényt megtisztelte jelenlétével dr. Gian Luca Borghese, az olasz nagykövetség kulturális attaséja is. (tovább…)

Az Egressy is megemlékezést tartott

2016. október 28. péntek

Október 21-én megemlékezést tartott az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola az intézmény hangversenytermében. 

Az eseményen az intézmény színművészeti tagozatos diákjai egy műsort adtak elő. A műsort a fenti videóban megtekinthetik.

Felkészítő tanárok: Ifj. Nádasdy András és Bródy Norbert

Németh Szilárd felszólalt az Országházban

2016. október 25. kedd

Facebook

Németh Szilárd felszólalt az Országházban

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke a Parlament ünnepi ülésének napján, napirend előtt szólalt fel, a magyar-lengyel barátság és a magyar-lengyel szolidaritás évével kapcsolatban.

Tisztelt Országgyűlés!

A magyar emberek elsöprő többsége az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulóját a hősök és áldozatok emlékéhez méltó módon tisztelettel, büszkeséggel és szeretettel ünnepelte azzal a lengyel néppel közösen, akikkel nemcsak 1956, hanem évezredes testvéri barátság fűz össze bennünket.

(tovább…)