‘Megemlékezés’ kategória archívum

Hat éve ilyenkor állt le a Malév

2018. február 3. szombat

HVG, csepel.info

malev

2012. február 3-án reggel 6 órakor állt le 66 év működés után a Malév. A nemzeti légitársaság utolsó járata, az MA745-ös Helsinkiből háromnegyed tízkor landolt Budapesten. A cég felszámolása azóta sem fejeződött be, új légitársaság pedig nem indult helyette, bár erre voltak próbálkozások.

A leállás közvetlen előzménye az volt, hogy 2012. január 9-én az Európai Bizottság a Malév számára nyújtott állami támogatás visszafizettetésére szólította fel Magyarországot. Az Európai Unió brüsszeli végrehajtó testülete megállapította, hogy a nemzeti légitársaság számára 2007 és 2010 között a privatizációval és a visszaállamosítással összefüggésben nyújtott finanszírozás jogellenes állami támogatásnak minősül, mivel a Malév nem volt képes ilyen finanszírozáshoz jutni a piacról a magyar hatóságok által nyújtott feltételek mellett. (tovább…)

2 éve halt meg Versényi László – KITT magyar hangja

2018. január 30. kedd

INDEX

Névtelen

84 éves korában 2016. január 26-án elhunyt Versényi László színművész, a Nemzeti Színház örökös tagja, kultikus szinkronhang, írja a Librarius kulturális magazin. Versényi 1931. június 19-én született Poroszlón. Középiskolai tanulmányait 1948-ban fejezte be, 1958-ban kezdett el a Nemzeti Színházban játszani. A tévénézők leginkább a szinkronszerepeiről ismerhették.

Bár a Szomszédok tévésorozatban is játszott (ő volt Bánáti boltvezető, akivel lenke néni vitába keveredett a kiolvadt mélyhűtőpult miatt), a legtöbben a szinkronszerepei miatt ismerték. Versényi László volt többek között K.I.T.T. magyar hangja a Knight Rider tévésorozatban, Tarkin kormányzó hangja a Csillagok háborújában, Yoda mester az előzménytrilógiában, Cornelius Caramel a Harry Potter-sorozatban, Q a Roger Moore- és Timothy Dalton-féle Bond-filmekben és Higgins a Magnumban. (tovább…)

Az adatvédelem nemzetközi napja

2018. január 28. vasárnap

Wiki

2018. január 28-ai világnapnak a figyelemfelhívás a célja. Az egyének érdeklődésének felkeltése az adatvédelmi ismeretek iránt. Valójában nem az adatokat kell védeni, hanem azokat a személyeket, akikhez kötődnek. A személyes adatok összegyűjtésének, feldolgozásának, felhasználásának korlátozása a cél.

1992 óta van Magyarországon adatvédelmi törvény. Ebben egyrészt a személyes adatok védelméről határoznak, másrészt pedig a közadatok, mint a törvények, rendeletek, határozatok minden lakos számára hozzáférhetőségét biztosítja.

Meghívó – Megemlékezés a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából

2018. január 24. szerda

Tisztelt Hölgyem/Uram!

Tisztelettel meghívom a Holokauszt Nemzetközi Emléknapja alkalmából tartandó megemlékezésre.

Időpont: 2018. január 26. (péntek) 16:00
Helyszín: Nefelejcs utcai Izraelita temető (1214 Budapest, Nefelejcs utca 11.)

Kérjük, hogy az emlékezni érkezők kendő, illetve kalap viselésével fejezzék ki tiszteletüket.

Üdvözlettel:

Németh Szilárd
országgyűlési képviselő

(tovább…)

Meghívó

2018. január 16. kedd


A Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesület 2018. január 20.-án, 13 órakor megemlékezést tart – születésének 200. évfordulója és az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából – Görgey Artúr csepeli emléktáblájánál.

A megemlékezés helyszíne: Budapest, XXI. Deák Ferenc tér (a Csepeli Piac parkolójánál, a Tóth Ilona Szakorvosi Rendelőintézet épületének sarkánál). (tovább…)

Schumacher – Négy év krónikája

2017. december 30. szombat

Formula. hu, Mr.Gabee

Ne számítsunk jó hírekre Schumival kapcsolatban!

Egy nem túl távoli és nagyon szomorú eseményt idéz fel mai évfordulós cikkünk: 2013-ban ezen a napon szenvedett életveszélyes síbalesetet Michael Schumacher, akinek állapotáról szinte semmit nem tudni azóta.
    1. december 29. 12 óra– Francia médiumok arról adnak hírt, hogy Michael Schumacher egy méribeli síbalesetben komoly fejsérüléseket szenvedett. A hétszeres világbajnok pilótát az RMC Sport értesülései szerint stabil állapotban vitte kórházba a mentőhelikopter, s bár komoly fejsérülést szenvedett, állapota „nem ad okot az aggodalomra.”

(tovább…)

18 éve égett le a Budapest Sportcsarnok

2017. december 16. szombat

1977. december 15-én hagyták jóvá a Budapest Sportcsarnok (BS) építését, amely 1999. december 15-én teljesen kiégett. Az ország legnagyobb fedett sportlétesítménye, a maga korában mérnöki remekműnek számító, 127 méter átmérőjű BS oltását késve kezdték meg, mert az automata rendszer későn riasztott, és akkor sem a tűzoltóságot, hanem a BS portását.

Három órán oltották az éppen karácsonyi vásárnak helyt adó épületet, amelynek a tűz miatt beszakadt a teteje. Az épület annyira károsodott, hogy végül lebontották, a helyén ma a Papp László Budapest Sportaréna áll. A tűz pontos okát ma sem tudni, gyújtogatásról és égve hagyott gyertyáról is voltak hírek akkoriban.

Részlet az esetet vizsgáló mérnökök megállapításaiból:

(tovább…)

Három éve halt meg Kun Jenő

2017. december 6. szerda

Csepelfc.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

Forrás: CsepelFc

Forrás: CsepelFc

2014. deceber első napjaiban újabb taggal lett szegényebb a csepeli labdarúgó család. Elhunyt Kun Jenő a Csepel SC egykori labdarúgó szakosztályának vezetője majd elnökhelyettese.

Fotón balról jobbra: Rottenbiller István, Losonci Flórián, Kun Jenő, Báthory János, Keszthelyi Mihály

December közepén temetik Jenei Ferencet

2017. november 28. kedd

CSHE, Mr.Gabee, Csepel.info

Ahogy korábban beszámoltunk róla, Jenei Ferenc, a Csepel Horgász Egyesület alelnöke, a Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség elnökségének tagja 2017. november 17-én életének 71. évében váratlanul elhunyt.

Jenei Ferenc búcsúztatása 2017. december 15-én 11 óra 15 perckor lesz a Csepeli temető (1214. Budapest, II. Rákóczi Ferenc út 270) ravatalozójában. A család kérése, hogy a temetésre mindenki csak egy szál virágot hozzon magával.

64 éve vertük laposra az angolokat az évszázad meccsén

2017. november 25. szombat

Index, Mr. Gabee, Csepel.info

Ünnepelnek a magyarok a harmadik gól után
Fotó: William Vanderson

64 éve győzte le 6-3-ra a magyar válogatott Angliát a londoni Wembley Stadionban, ezzel megtörve az angolok 90 éves hazai veretlenségét. Ez volt az Aranycsapat történetének egyik legnagyobb sikere, nem véletlen, hogy 1993-ban az MLSZ a november 25-ét a magyar labdarúgás napjává nyilvánította.

A legendás találkozón Hidegkuti Nándor triplázott, Puskás Ferenc duplázott és még Bozsik József is betalált. Ráadásul a budapesti visszavágón (1954) még nagyobb pofonba szaladtak bele az angolok, ugyanis a magyar válogatott 7-1-gyel küldte őket haza. Azok a régi szép idők.