‘Duna’ kategória archívum

Ismét hódok portyáznak a csepeli Kis-Duna parton

2021. március 1. hétfő

Csepel.info

2018 április elején adtunk először hírt arról, hogy hódok nyomaira bukkantak a csepeli Kis-Duna parton. Most ismét több fán találtak friss, hódokra utaló rágásnyomokat a Kis-Duna öböl és a Nádfedeles Csárda között – értesült a Csepel.info.

Az eurázsiai vagy európai vagy közönséges hód (Castor fiber) Eurázsia legnagyobb, jellegzetes rágcsálófaja. A faj a XIX. század közepére csaknem teljesen kipusztult, visszatelepítése és szaporodása miatt egyedei 1996 után jelentek meg ismét. Gyanítható, hogy a Csepelen észlelet nyomaik ellenére inkább a Kis-Duna délebbi vagy még viszonylag háborítatlan északi részein vannak jelen, nálunk csak “átutazóban” jártak. A Kis-Duna partján élő hódokról született egy kisfilm is: (tovább…)

Megkezdték a nádvágást a Kis-Duna öbölben

2021. február 17. szerda

Csepel.hu

A Csepeli Városgazda Zrt. a tegnapi naptól megkezdte a Kis-Duna öbölben a nádvágási munkát. A feladatot a nád megújítása miatt, valamint az öböl szerves anyaggal való feltöltődésének lassítása érdekében szükséges elvégezni.

A nádvágást a cég munkatársai kizárólag befagyott víztükör esetén tudják megvalósítani, ezért nem is végzik minden évben.

(tovább…)

Puff! A Rákóczi hídnak csapódott az uszály – videó!

2021. február 12. péntek

Ripost

Pénteken kora reggel a Dunán az egyik belvárosi híd pillérének ütközött egy uszály.

A Rákóczi híd pillérének ütközött egy uszály pénteken kora reggel a Dunán – közölte a Fővárosi Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője. (tovább…)

36 hektáros közpark épül Csepelen

2021. január 29. péntek

Csepel.hu

Borbély Lénárd polgármester a közösségi oldalán jelentette be a hírt, mely szerint a kormány döntése értelmében egy kerületeken átívelő, méreteiben is óriási parkfejlesztési program indul a fővárosban.

Ennek első állomása Csepelen lesz.

(tovább…)

Kompbaleset: a GPS-t követte, azt hitte híd van ott

2021. január 14. csütörtök

ATV

Még a hétvégén tűzoltók vontattak ki egy autót a Dunából a soroksári kompnál. A beszámolók szerint a sofőr Soroksárról Csepelre tartó kompra akart felhajtani, de az autó a Dunába gurult, és elmerült. Az utasok ki tudtak szállni, nem sérültek meg.

A sofőr megszólalt az RTL Klubnak, azt mondta: “én abban a hitben voltam, hogy ott egy híd lesz.” (tovább…)

50 éve a legsúlyosabb környezetszennyezés a Ráckevei-Soroksári Duna-ágon (PS-VIDEÓ)

2021. január 10. vasárnap

Pesti Srácok

Van egy ember, vagy talán egy bűnözői kör Magyarországon, akinek karácsony környékén eszébe jutott, hogy mi lenne, ha több száz vagy ezer liternyi fáradt olajat beleengednének a Dunába. Hol is lenne máshol jobb helyen? Hiszen az olajat úgysem lehet észre venni a vízen, meg nem is ártalmas, majd a halak megeszik, vagy majd csak lesz valahogy… Hát, valahogy így gondolkodtak azok, akik kis híján ökológiai katasztrófát okoztak a Ráckevei-Duna-ágnál, ha nincs a vízügyesek gyors beavatkozása.

A szakértők évtizedekre visszamenőleg nem emlékeznek hasonlóan durva szennyezésre, és bár egyelőre úgy tűnik, sikeresen levezényelték a védekezést, a helyén éktelenkedő tájseb sokáig fogja emlékeztetni a természet kedvelőit, milyen pusztítást okozhat és okozhatott volna az emberi felelőtlenség… (tovább…)

Így mentették a csepeli Kis-Dunába csúszott Audit

2021. január 10. vasárnap

Csepel.info

Hatalmas szerencse, hogy túlélték azok az autósok, akik a Kis-Duna parti kompra akartak ráhajtani a Molnár sziget felől, ám kocsijuk a vízbe gurult.

A tűzoltók a búvárszolgálattal együtt vonultak a helyszínre, a búvárok rögzítették az autót, a tűzoltók pedig kicsörlőzték a partra. A Fővárosi Katasztrófavédelem közzétette a mentésről készült videót. A történtekről a Csepel.info helyszíni riportban, képekkel és több videóval, itt számolt be.

Most a pihenést és kikapcsolódást szolgálja a Daru-domb

2020. december 16. szerda

Csepel.hu

Borbély Lénárd polgármester, Szuhai Erika képviselő asszony és Ábel Attila alpolgármester tartottak közös bejárást november közepén a csepeli Kis-Duna-parton a Daru-dombnál, ahol a közelmúltban nyílt egy új nyilvános vécé.

A környék most a kikapcsolódást, pihenést, egyéni sportot szolgálja: amíg tart a karantén és a súlyos járványveszély, nem lesznek rendezvények.

(tovább…)

Vitézy Dávid: tízből kilencen támogatják az új Duna-híd megépítését

2020. december 12. szombat

Infostart

A többi között a belváros forgalomcsillapítását és jobb közlekedési kapcsolatokat várják leginkább a válaszadók az új Duna-híd megépítésétől – ez derül ki a Budapest Fejlesztési Központ nemrégiben lezárult felméréséből, mondta Vitézy Dávid, a központ vezérigazgatója.

Pontosan 5459 ember töltötte ki azt az online kérdőívet, amely két héten át volt elérhető szeptemberben az ujdunahid.hu weboldalon, és az új, a Rákóczi hídtól délre, az M0-s déli hídjától északra létrejövő Galvani hídnak és a hozzá kapcsolódó útszakaszoknak a terveiről szólt.

(tovább…)

Borbély Lénárd: megőrizzük a Kis-Duna-partot!

2020. november 10. kedd

CSepel.hu

Nemrég megemlékeztünk a csepeli Kis-Duna park közösségi munkával történő 1977-es felújításáról. Az ennek állított emléktáblát felújítottuk – írta tegnap Borbély Lénárd polgármester a közösségi oldalán. Hozzátette: Most a jövőnek üzennek és kiállnak amellett, hogy rendbe tették a teljes partszakaszt. 

„A csepeliek akarata szerint a továbbiakban is megőrizzük a Kis-Duna partot, hogy a lakosság pihenését és kikapcsolódását szolgálja. A munka nem áll meg, van még dolgunk bőven”.

(tovább…)