‘Duna’ kategória archívum

Újra közösen Csepelért

2021. szeptember 22. szerda

Csepel.hu

A koronavírus-járvány az elmúlt évben nem tette lehetővé, most viszont ismét tartalmas találkozóra került sor a Közösen Csepelért Lokálpatrióta Egyesület tagjai és Borbély Lénárd csepeli polgármester között.

Az egyesületben olyan illusztris neveket találunk, mint Csurgay Árpád és Sára Ernő akadémikusok, Mészáros László tanár, dr. Filip Tamás közjegyző, Versics Judit és Klinghammer István akadémikus, professzor. A baráti beszélgetés során felvetődött a koronavírus-járvány kérdése, a Kis-Duna-part ügye, a közbiztonság, valamint a fizetős parkolás témája is. (tovább…)

Ismét vandálkodtak a Kis-Duna öbölnél

2021. július 18. vasárnap

Csepel.info

A csepeli Kis-Duna parton táblák is mutatják a vízparti élővilág ismertebb állatait.

“Hősünket” a vidra zavarta annyira, hogy – vélhetően szombat délután vagy este – szétrúgta vagy szétverte a táblát. Köszönjük olvasónk fotóját!

Kolonics Györgyre emlékeztek halálának évfordulóján

2021. július 16. péntek

Csepel.hu

Kolonics György halálának évfordulóján, július 15-én a hagyományoknak megfelelően újra megrendezték a fáklyás emlékevezést a csepeli kajak-kenu telepen. A kétszeres olimpiai és tizenötszörös világbajnok csepeli kenus 2008-ban hunyt el. Az eseményt ezúttal is a Kolonics György Alapítvány szervezte.

A megemlékezésen megjelent Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Morovik Attila alpolgármesterek. Ott volt Csabai Edvin, a Kolonics György Alapítvány kuratóriumának elnöke, az egykori élsportolók közül pedig Hüttner Csaba, négyszeres világbajnok, a kajak-kenu válogatott szövetségi kapitánya, valamint Kiss Tamás, a Csepeli Kajak-kenu Egyesület elnöke. Németh Szilárd országgyűlési képviselő arról tett bejelentést, hogy nagymértékű beruházást kezdenek el hamarosan a telepen.

(tovább…)

Újabb állomásához érkezett a csepeli közpark tervezése

2021. július 14. szerda

Infostart

Közbeszerzési pályázatot hirdettek a Csepelen tervezett új közpark területén kialakítandó vizes élőhely (úgynevezett wetland) és a kék–zöld infrastruktúrába integrált csapadékvíz gazdálkodás ellátásának tervezésére – közölte Vitézy Dávid a közösségi oldalán.

Mint az Vitézy Dávid Facebook-bejegyzésében olvasható, a Csepel-sziget északi részén egy több mint 36 hektár területű új városi közpark kialakításának előkészítésén dolgozik a Budapest Fejlesztési Központ, a kormány döntése nyomán. Összhangban a területre készült korábbi mestertervvel, a közpark részeként új vizes élőhely épül ki, amely a városrész burkolt és beépített felületein keletkező csapadékvizet kezeli és helyben tartja, másrészt hozzájárul a közpark biodiverzitásának növeléséhez a változatosabb élőhely létrehozásán keresztül.

(tovább…)

Tragédia a csepeli Kis-Dunában

2021. július 5. hétfő

Csepel.info

Meghalt az a középkorú férfi, akit vasárnap este kerestek a katasztrófavédelem búvárai a Kis-Dunában – értesült a Csepel.info.

Lapunk információi szerint három férfi fürdőzött a Kis-Dunában a Daru dombhoz közel, a csőhídtól nagyjából ötven méterre. Az esetet jelentették a vízirendészetnek, akik meg is jelentek a helyszínen. Ám közben az egyik férfi átúszott a Kis-Duna erzsébeti oldalára, ahonnan elkezdett ugyan visszaúszni, de nem érte el a csepeli partot. Olvasóink szerint 15 méterre volt a parttól, amikor elmerült. A Kis-Dunában egyébként tilos a fürdőzés – nem véletlenül. Az alábbiakban a szemtanú olvasónk bejegyzéseit idézzük a történtekről: (tovább…)

A Duna gyönyörű – de veszélyes is lehet

2021. június 30. szerda

POLICE, MR.Gabee, Csepel.info

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtónyilvános eseményen mutatott be egy vízből mentést, és mellette felhívta a fürdőzők, vízisportot űzők és hajózók figyelmét a folyó veszélyeire.

Nyáron rengetegen látogatnak el a Duna partjára, a vízisportok mellett időnként fürdenek is a folyóban. Azonban kevesen tudják, hogy a vízben hűsölésnek szigorú szabályai vannak. A visszatérő ellenőrzések ellenére még mindig sokan fürödnek tiltott helyen. (tovább…)

Jövő héten lezárják a hárosi Duna-híd északi szakaszát: ekkortól indul a felújítás

2021. június 10. csütörtök

Blikk

Jövő szerdától augusztus végéig teljes szélességében lezárják az M0 autóút Deák Ferenc (Hárosi) Duna-hídjának az M1-es autópálya felé vezető hídját felújítás miatt – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) szerdán.

A közlemény szerint az M5-ös autópálya felé vezető hídon a terelés kiépítését már szombaton megkezdik; itt június közepétől augusztus végéig mindkét irányban két sávon haladhat majd a forgalom.

(tovább…)

Nem őshonos teknősöket gyűjtöttek be a Kis-Dunán

2021. május 10. hétfő

Facebook, Csepel.info

Fotó: Facebook

Május 9-én, vasárnap a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztályának szakemberei próbálták összegyűjteni a Kis-Duna öbölben élő, nem őshonos ékszerteknősöket. A szakemberek kilenc teknőst fogtak meg, ezek az állatok a Fővárosi Állat- és Növénykert tavában találnak új otthont.

Az ékszerteknősök konkurenciát jelentenek az őshonos mocsári teknősök számára, vagyis hatásukra sérül a vízpartok az eredeti, őshonos állatközössége. Az ékszerteknősök nagyobbra nőnek, könnyen kiszorítják például a napozóhelyekről – és élőhelyükről – a mocsári teknősöket. (tovább…)

Így fog kinézi a déli Diákváros nagyvásártelepi fejlesztése – látványtervek

2021. április 29. csütörtök

Magyar Építők, Csepel.info

A főváros, a Csepel-sziget és Soroksár fejlesztésében nagyszabású lépést jelentő beruházásban győztest hirdettek – írja a Magyar Építők, amely galériát is szentel a diákváros látványterveinek.

Bár sokak számára időben és térben is távoli lehet a diákváros, az észak-csepeli park, a Galvani híd vagy akár a teljes HÉV-felújítás is – utóbbi egészen a Kálvin térig fog bemenni, mindben közös, hogy a csepeliek életét, és ezzel a csepeli ingatlanpiac értékét is pozitívan fogja érinteni. Az alábbiakban a Magyar Építők cikke olvasható.

(tovább…)

Összeült a kormány és a főváros a Galvani híd ügyében, erre jutottak

2021. április 29. csütörtök

Infostart.hu

Fürjes Balázs szerint közelednek az álláspontok, lát már esélyt arra, hogy Karácsony Gergely támogatását élvezze a projekt.

Kedd délután egyeztetett a kormány Budapest Fejlesztési Központja a főváros és az érintett kerületek vezetésével a Galvani híd megvalósításáról.

 

(tovább…)