‘Duna’ kategória archívum

A Közvágóhídnál találkozik a Déli körvasút a megújult HÉV-vonalakkal

2020. június 24. szerda

Magyar Építők

A Déli Körvasút fejlesztése során Kelenföld és Ferencváros között egy, – egyes szakaszokon két – új vágánnyal és három vadonatúj vasúti megállóhellyel bővül. Ha elkészül a bővítés, a Déli körvasúton 10-15 percenként járhatnak majd a vonatok.

Az érdi, a budaörsi és a környező budai, vagy akár a kelet-pesti agglomerációból érkezők átszállás nélkül érhetik el nemcsak Budafok-Nagytétényt, Kelenföldet és az újbudai egyetemvárost, de könnyebben elérhetővé válik a pesti oldal, vagyis a Soroksári út térsége és a Népliget is.

(tovább…)

Így halad a Déli Körvasút beruházása Budapesten – galéria

2020. június 16. kedd

Magyar építők

Az építkezés galériája itt tekinthető meg

A Déli összekötő vasúti híd korszerűsítése a Déli körvasút projekt első üteme, amelynek keretében a múlt héten újabb hídelemet szereltek össze és emeltek hajóra Csepelen.

Ütemterv szerint zajlanak a feladatok a fővárosi Déli Körvasút beruházásán: a projekt keretében megújuló budapesti Déli összekötő vasúti híd felújításához nemrég az első és a második hídelemeket is összeszerelték és bárkára emelték Csepelen.

(tovább…)

Videó: végigtekertek a csepeli Kis-Duna parton

2020. május 20. szerda

Csepel.info

A legnagyobb videómegosztón találtuk azt a kerékpáros felvételt, amely a Daru dombtól a Nádfedeles Csárdáig mutatja egyik büszkeségünket, a megújult csepeli Kis-Duna partot.

Jó reggelt Csepel! – Szerdán új útvonalon videóztunk

2020. április 22. szerda

Csepel.info

Önkéntes és hivatalból elrendelt karanténos olvasóink kedvence a reggeli körutunk, ám több bírálatot kaptunk, hogy unják már a két szokásos útvonalunkat. Ezért szerdán a Hollandi-Királyerdő-Szentmiklósi-Kölcsey-Erdősor-Kossuth Lajos utcák, majd a Szent Imre tér útvonalon jöttünk. A videó alatt most is az Info rádió híreit hallhatják – többek között arról, hogyan fogják eldönteni az orvosok, ki kap elsőbbséget vészhelyzet esetén a kórházakban.

Gyönyörű tavaszi reggelünkön 10 fog körüli volt a hőmérséklet 8 óra előtt a Kis-Duna mentén, a központban egy-két fokkal melegebbet mértünk. Gyér forgalom volt a jellemző, mindössze a Szent Imre tér előtt sűrűsödött be picit a belváros felé haladó sáv. Sorok a szokásos helyeken, az OTP fiókoknál és a nagy postánál voltak. A Csepeli Városgazda munkatársai pedig már mindenhol dolgoztak: locsolták a facsemetéket, gondozták, fertőtlenítették a közterületeket. (tovább…)

Szemet gyönyörködtető drónvideó Észak-Csepelről

2020. április 7. kedd

Csepel.info

A fenti videót a Youtube-on találtuk. Jó szórakozást kívánunk!

Németh Szilárd: A Magyar Honvédség is segíti a biztonságos ivóvízellátást

2020. március 22. vasárnap

A Magyar Honvédség is segíti a Fővárosi Vízműveket abban, hogy veszélyhelyzetben, különleges jogrend esetén is biztonságos legyen az ivóvízellátás – közölte a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára vasárnap, a víz világnapján.

Németh Szilárd Facebook-oldalán azt írta: a Fővárosi Vízművek több mint 2 millió ember, Budapest mellett még 11 agglomerációs település egészséges és kiváló minőségű ivóvízét biztosítja. Ez – mint hozzátette – naponta 450 ezer köbméter víztermelést jelent, ami az Országház térfogatának felel meg.

(tovább…)

Elbúcsúztak Wichmann Tamástól

2020. március 3. kedd

Infostart, MTI

A Farkasréti temetőben utolsó útjára kísérték Wichmann Tamás kilencszeres világ-, háromszoros Európa-bajnok és kétszeres olimpiai ezüstérmes kenust, aki hosszan tartó, súlyos betegség után február 12-én hunyt el 72 éves korában.

A gyászolók között családtagjai mellett barátai, tisztelői, más sportágak képviselői, de elsősorban kajakosok és kenusok rótták le tiszteletüket az 1970-es évek Magyarországának egyik legnépszerűbb sportolója előtt.

(tovább…)

Meghiúsul a szentendrei kerékpáros híd

2020. március 3. kedd

Vélemény – Vitézy Dávid

Sajnos úgy tűnik, eldőlt: Szentendre és Szigetmonostor között a belátható jövőben nem épül gyalogos-kerékpáros híd, az ősszel hivatalba lépett szentendrei városvezetés megakadályozza az első hazai gyalogos-kerékpáros Duna-híd megépítését. Karácsony Gergely főpolgármester és az összefogás pártjai Budapesten egy 2,4 milliárd forintos kerékpárút-fejlesztést fújtak le, ami három kerületet érintett volna: Csepelen így a Kis-Duna parton nem épül kerékpárút.

A szentendrei önkormányzat tegnap, március 2-án lezárta azt a két héten át tartó, igen sajátos és manipulatív szavazást, melyen mindössze a szavazásra jogosult polgárok 12%-ának részvétele mellett a válaszadók 55%-os többsége a belvárostól délre építendő hídhelyet támogatta, elvetve a belváros északi peremén és a Határ csárdánál kijelölt hídhelyeket.

(tovább…)

Videó: így vágták a jeget a Ráckevei-Soroksári Dunán

2020. január 15. szerda

Csepel.info

A Jégvarázsból ismert képsorok a csepeli Kis-Dunán, 1940-ből: igen, így vágták itt is a jeget, hogy aztán a környék jégvermeibe vigyék a táblákat. Ha pedig tél volt, volt jég is, nem úgy, mint manapság. 

Már az ókorban használták a jégvermeket a termény és élelmiszer tárolására. Ezeket a téli hónapokban a környező folyókról, tavakról vágott jégtömbökkel töltötték meg. Volt elég jég, az akkori telek ugyanis még “igaziak” voltak. Csepelen és környékén is. Ami viszont előny volt: a Ráckevei-Soroksári Duna akkor is lassan folyt, így vastagabban is fagyott be. (tovább…)

Videó: így néz ki a hely, ahova épülhet az atlétikai stadion

2019. november 11. hétfő

Nemzeti Sport

A Magyar Atlétikai Szövetség egy videóban mutatta be, hogyan néz ki jelenleg az a terület, ahová felépülhet az új atlétikai stadion Budapesten. Lényegében egy szennyezett, elhanyagolt, részben sittel, szeméttel feltöltött területről van szó.

A videó szerint a Csepel-sziget északi részén található – jelenleg nyilvánosságtól elzárt környéket – 15 hektárnyi új zöldfelülettel dobnák fel a 2023-as atlétikai világbajnokságra készülve, melynek nagy része közösségi tér lehet. Bővebben a tervekről IDE KATTINTVA olvashatnak.