‘Ünnepek’ kategória archívum

Ma van a fogyatékkal élők világnapja

2020. december 3. csütörtök

Csepel.hu

Az önkormányzat minden év december elején több száz főt lát vendégül a Fogyatékos Emberek Nemzetközi Világnapja alkalmából a Nagy Imre Általános Iskola tornacsarnokában.

Az idei rendezvény azonban a koronavírus-járvány miatt elmaradt. Borbély Lénárd polgármester természetesen közösségi oldalán megemlékezett a december 3-i világnapról.

(tovább…)

Ajándék a Mészáros suli tanulóinak

2020. december 3. csütörtök

Csepel.hu

A csepeli önkormányzat mikulásváró ajándékként 130 tábla csokoládét ajándékozott a Mészáros Jenő Óvoda, Általános Iskola és Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény tanulói részére.

Az édességeket a polgármesteri hivatal nagytanács termében Morovik Attila alpolgármester és Szuhai Erika önkormányzati képviselő adták át Gintliné Orosz Csilla, valamint Kóczáné Suba Edit intézményvezető-helyetteseknek.

(tovább…)

A piac parkolója helyett az átriumban lesz az idei fenyőfa árusítás

2020. december 2. szerda

Csepel.hu

Lapunk arról értesült, hogy a Csepeli Piac északi parkolójában a már megszokott fenyőfa árusítás idén áthelyezésre kerül a piac belső átriumába.

Borbély Lénárd polgármester a közösségi oldalán tette közzé, hogy a koronavírus szűrést végző buszok állomása okán egy nagy parkolórész jelenleg is le van zárva a szűrések miatt. Az önkormányzat nem szeretné elzárni egy további nagy parkoló területet a bevásárolni érkezők elől.

(tovább…)

A francia keresztényekért állítottak karácsonyfát Csepelen

2020. november 30. hétfő

Pesti Srácok

A csepeli Kozma István Magyar Birkózó Akadémia sportcsarnokánál állították fel Bordeaux karácsonyfáját advent első vasárnapján, miután a franciaországi város radikális baloldali polgármestere megtiltotta az ünnepi karácsonyfák állítását a város főterén – írja a Magyar Nemzet.

Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője  szerint minősíthetetlen és tűrhetetlen, hogy éppen azok nem engedik a keresztény szimbólumok felállítását, akik gyakran hangoztatják a tolerancia és az egymás iránti elfogadás fontosságát. Könnyen előfordulhat, hogy hamarosan kisebbségben lesznek Európában azok a nemzetek, amelyek fontosnak tartják a keresztény ünnepek megünneplését – tette hozzá. (tovább…)

Fellobbant az adventi gyertya Csepelen

2020. november 29. vasárnap

Facebook

Ünnepi díszbe öltözve, de a koronavírus árnyékában kezdődik az idei adventi időszak. Csendes lesz most az ünnepvárás, a járványügyi korlátozások ugyanis az élet minden területén visszahúzódásra kényszerítenek bennünket – írta Borbély Lénárd polgármester a Facebook oldalán, miután meggyújtotta Csepel első adventi gyertyáját.

Ebben a nehéz helyzetben az adventi koszorún meggyújtott apró láng szimbolizálja a reményt, hogy hamarosan, ha minden tőlünk telhetőt megteszünk és vigyázunk egymásra, együtt sikerülhet leküzdenünk ezt az embert próbáló időszakot – fogalmazott Csepel polgármestere.

(tovább…)

Megérkezett a csepeliek karácsonyfája

2020. november 25. szerda

Csepel.info

2010 óta van Csepelnek karácsonyfája. Most megérkezett a 2020-as is – értesült a Csepel.info.

 

Egy cipősdoboznyi szeretet

2020. november 18. szerda
Csepel.hu
Idén a járványhelyzet miatt sajnos elmarad a hagyományos Szent Erzsébet Jótékonysági Bál. Ez a súlyos helyzet azonban nem szabhat gátat a támogatásnak, a jó szívvel adott segítségnek!
Ezért is csatlakozott az önkormányzat Segítség Köve Alapítvány cipősdoboz akciójához, melynek köszönhetően a nehéz körülmények között élő csepeli gyermekeknek tehetik közösen boldoggá a karácsonyi ünnepeket.

(tovább…)

Ma van mindenszentek napja

2020. november 1. vasárnap

Csepeli Hírmondó

A katolikus egyházban november elseje, mindenszentek ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja.

A történelem folyamán mindenszentek napja szorosan összekapcsolódott az ősi kelta Samhain pogány ünneppel, mely a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette. Úgy hitték, hogy az elhunytak lelke ezen az éjszakán vándorol át a holtak birodalmába. A keresztény közösségek egyes településeken a pogány hagyományt követve megemlékeztek az elhunyt katolikus szentekről, így a pogány halottakra emlékező ünnep mindenszentek ünnepeként élt tovább.

Elhunyt szeretteinkre emlékezünk – Fontosabb információk

2020. október 31. szombat

BTI, Mr. Gabee, Csepel.info

Közeleg mindenszentek és halottak napja, az elkövetkező napokban sokan látogatnak ki a temetőkbe, hogy elhunyt szeretteikre emlékezzenek.

A katolikus egyházban november elseje, mindenszentek ünnepe, az üdvözült lelkek emléknapja. A történelem folyamán mindenszentek napja szorosan összekapcsolódott az ősi kelta Samhain pogány ünneppel, mely a kelta népek számára az újév, valamint a tél és a sötétség kezdetét jelentette. Úgy hitték, hogy az elhunytak lelke ezen az éjszakán vándorol át a holtak birodalmába. A keresztény közösségek egyes településeken a pogány hagyományt követve megemlékeztek az elhunyt katolikus szentekről, így a pogány halottakra emlékező ünnep mindenszentek ünnepeként élt tovább. Halottak napját a keresztény egyház hivatalosan 998-ban celebrálta először önálló ünnepként, de már az időszámításunk szerinti 3. századtól megtalálhatók az ünnepre vonatkozó feljegyzések. November 2-án, halottak napján az elhunyt, de az üdvösséget még el nem nyert hívekre emlékezünk. Magyarországon a halottak napja fokozatosan vált általános, felekezetektől független emléknappá.

(tovább…)

Csepel Örökség díj – egy híres csepeli kerékpárkonstruktőr

2020. október 25. vasárnap

Csepel.hu

Rendszeresen kerékpárral közlekedik a 85 éves Nógrádi László, a Csepel Művek Kerékpárgyárának egykori igazgatója, aki annak idején méltán szerzett világhírnevet azzal, hogy a hatvanas években az ő ötlete és tervei alapján fejlesztették ki a népszerű Csepel kempingkerékpárt.

Miután Csepelen elvégezte az általános iskolát, az ország összes középiskolája elutasította felvételi kérelmét, mert osztályidegennek minősítették. Apjának ugyanis vendéglője volt, amelyet később államosítottak.

(tovább…)