‘Ünnepek’ kategória archívum

Szép magyar beszéd: Kazinczy-érmes lett Bagi István

2022. május 18. szerda

Csepel.hu

A Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd országos döntőjében Kazinczy-érmes lett Bagi István, a Weiss Manfréd Technikum és Szakközépiskola 10. osztályos tanulója. Felkészítő tanára Keppel Gyula.

Péchy Blanka színművésznő alapítványa 1960-ban indította el a Szép Magyar Beszéd versenyt, amelyet minden évben megrendeznek a középfokú tanintézmények diákjai számra. (tovább…)

Ötvenéves jubileumát ünnepli a Szivárvány Tagóvoda

2022. május 17. kedd

Csepel.hu

Ötvenedik születésnapját ünnepelte május 16-án a Szivárvány Tagóvoda. Az intézményt a Csepel – Vas és Fémművek építtette a gyárban dolgozó családok gyermekeinek ellátására 1972-ben.

A jubileumi ünnepségen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila alpolgármester, Hirholczné Faragó Tünde, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetője, Szűcsné Gál Etelka intézményvezető-helyettes, Kohári Márta SNI ellátásért felelős intézményvezető-helyettes, Szántó Tiborné szakmai tanácsadó és Hermanné Laboncz Etelka koordinációs tanácsadó. (tovább…)

Ma van a Mentők Napja

2022. május 10. kedd

Mentok.hu

2022. május 10-én, a magyarországi életmentés 135. és az Országos Mentőszolgálat megalakulásának 74. évfordulóján a Mentők Napját ünnepeljük. 1887-ben ezen a napon kezdte meg szolgálatát a Budapesti Önkéntes Mentő Egyesület, mely Európa egyik első mentőszervezete volt.

A magyar mentőszolgálat sok szempontból ma is különleges értékeket hordoz, országosan egységes működése világviszonylatban is egyedülálló. Az elmúlt időszak a mentőket különösen nagy erőpróba elé állította. A tavalyi évben több mint 1,25 millió mentőfeladatot végeztek, 116 ezer COVID-beteget szállítottak kórházba és több mint 1,3 millió járványügyi mintavételt szerveztek meg, illetve hajtottak végre.  A sikeres helytállás a 8 500 mentődolgozó felkészültségének és elhivatottságának, valamint a társadalom támogató összefogásának is köszönhető, hiszen a járvánnyal kapcsolatos plusz feladatok ellátását országszerte önkéntesek is segítették. (tovább…)

Tíz éves a Csepel Hangja énekkar

2022. május 8. vasárnap

Csepel.hu

Nagysikerű gálaműsorral ünnepelték fennállásuk 10. évfordulóját a Csepel Hangja énekkar tagjai a Csepeli Munkásotthonban május 6-án. A jeles évforduló alkalmából Borbély Lénárd polgármester köszöntötte a résztvevőket, Fabók Ágnes kórusvezető díjakat adott át.

A Széchenyi István Általános Iskola és Kéttannyelvű Általános Iskolában tíz évvel ezelőtt indult saját énekkar kezdeményezés mára remek közösséggé formálódott. Mindez köszönhető az iskolának, a tankerületnek és a szülők támogatásának – hangsúlyozta a polgármester köszöntésében. (tovább…)

Öregtáncos találkozó a Csepeli Munkásotthonban

2022. május 2. hétfő

Csepel.hu

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a hagyományőrző Országos Öregtáncos Találkozót a Csepeli Munkásotthonban május elsején. Az eseményen tizenöt együttes mintegy háromszáz táncosa vett részt. A vendégeket Borbély Lénárd polgármester köszöntötte, aki anyák napja alkalmából az édesanyákhoz is kedves szavakat intézett. Megemlítette, hogy a kerület nemcsak fizikailag, hanem kulturális értelemben is megújul, ez a mostani találkozó pedig egyedülálló. Köszönet illeti a szervezőket, akik összefogják és támogatják a táncosokat.

Nagy József, a Munkásotthon Alapítvány kuratóriumi elnöke emlékeztetett rá, hogy a Munkásotthon fennállásának bő száz éve alatt mindig kiemelt figyelmet fordított a hagyományőrzésre. A tánc hatalmas érték, amely fizikailag és lelkileg is megerősít. Az öregtáncosok találkozóját kétévente rendezik meg, amely egy fellépési lehetőség, jó hangulatú baráti, szakmai összejövetel.   (tovább…)

Ballagás a Jedlikben

2022. április 29. péntek

Csepel.hu

Elballagtak a Jedlik Ányos Gimnázium végzős diákjai április 29-én. Idén 137-en fejezték be a tanévet. Az ünnepségen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila alpolgármester és Tóth Endre a Dél-Pesti Tankerületi Központ szakmai vezetője.

Borbély Lénárd polgármester a ballagókat köszöntve kiemelte, ez az első alkalom, hogy az új helyszínen, a Tejút utcában rendezték meg a ballagást. Gratulált a végzős diákoknak tanulmányaik befejezéséhez, egyúttal sok sikert kívánt az érettségihez, és a továbbtanuláshoz is. Ahogy fogalmazott a végzősök jó tanulmányi eredményeikkel öregbíthetik Csepel jóhírét. Az önkormányzat is azért dolgozik, hogy a kerület megújuljon, parkok szépülnek meg, bölcsődék, óvodák, iskolák újulnak meg. A kormánynak köszönhetően pedig újjáépül a Jedlik Ányos Gimnázium főépülete a Táncsics Mihály utca mentén. (tovább…)

Ma van a Föld Napja

2022. április 22. péntek
Csepel.hu
1970. április 22-én Denis Hayes amerikai egyetemi hallgató mozgalmat indított el a Föld védelmében. Azóta a diákból az alternatív energiaforrások világhírű szakértője lett.
Már mozgalmának megindításakor több mint 25 millió amerikai állt mögé, ma pedig szinte az egész Földre kiterjed az általa kezdeményezett mozgalom. Ezernél több szervezet vesz részt benne.

(tovább…)

Száz éves nénit köszöntött Borbély Lénárd polgármester

2022. április 21. csütörtök
Csepel.hu
Április 21-én reggel 100. születésnapja alkalmából köszöntötte Kovács Józsefné, Emma nénit Csepel polgármestere. Az idős hölgy 30 éve él Csepelen, 40 évig dolgozott gépírónőként, innen ment nyugdíjba. Két gyermeke, három unokája és egy dédunokája van.
Korábban mindene volt a kertészkedés, hímzés, most már lánya gondozza, ápolja. Emma néni nagyon szereti a virágokat, az édességeket. Borbély Lénárd virágokat és édességet is vitt az idős hölgynek.

(tovább…)

Tolcsvay Béla estje a magyar költészet napján

2022. április 13. szerda

Csepel.hu

Magyarországon 1964 óta április 11-én, József Attila születésnapján ünnepeljük a magyar költészet napját. Ebből az alkalomból tartott zenés-verses előadást Tolcsvay Béla Kossuth-díjas énekes, zeneszerző, dalszövegíró a Radnóti Miklós Művelődési Házban hétfőn.

Az előadás előtt beszélgettünk vele. (tovább…)

Ma van a lengyel-magyar barátság napja

2022. március 23. szerda

Csepel.hu

Március 23-a a lengyel-magyar barátság napja. Ennek kapcsán koszorúzott a polgármesteri hivatal falán lévő emléktáblánál Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a csepeli önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek és dr. Vincze Anikó jegyző. Ezen kívül a Csepeli Lengyel Önkormányzat, a helyi Fidesz-KDNP képviselőcsoportja, valamint a csepeli Fidelitas helyezett el koszorút.

A lengyel és a magyar nép közötti kötelék több mint ezeréves, melyet honfoglaláskori régészeti leletek igazolnak. A lengyel és a magyar állam megalapítása pár évtized különbséggel egy időben ment végbe. 966-tól, a Piast-dinasztiából származó I. Mieszko megkeresztelkedésétől számítják a lengyel állam kezdeteit, míg a keresztény magyar állam alapjait I. (Szent) István megkoronázása teremtette meg 1000-ben. (tovább…)