‘Ünnepek’ kategória archívum

Bangó Margit 70 éves

2020. április 4. szombat

Wiki, Mr.Gabee, Csepel.info

Bangó Margit Kossuth-díjas magyarcigány előadóművész 1950. április 4-én Vásárosnaményban zenészcsaládba született Szabó Margit néven, édesapja cimbalmozott, édesanyja énekelt. 1967-ben, 17 évesen édesanyja biztatására jelentkezett a Magyar Rádió tehetségkutató versenyére, mely után a rádió felvételeket készített vele. Az 1980-as években Horváth Pistával közös műsora volt az állami televízióban. 1985-ben szerepelt az Átok és szerelem című filmben amelyben Punka szerepét formálta meg.

Az 1990-es évek elején a 100 Tagú Cigányzenekarral kezdett el fellépni. Fiatalon ment férjhez, első férje Bangó Lajos volt, de a házasságuk csupán másfél évig tartott; ebből a kapcsolatból született a lánya, Marika. Első férjével történt válása után már nem tudta elhagyni a Bangó nevet, ezzel a névvel, Bangó Lajos mellett, feleségeként, Bangóként lépett be a zenei köztudatba, azóta művésznévként használja. Később újra férjhez ment, tíz évig volt párja Járóka Sándor cigányprímás. Egykoron az ország legfiatalabb nagymamája volt.  (tovább…)

Április 2 – az autizmus világnapja – Filmajánlóval

2020. április 2. csütörtök

BLIKK, MR.Gabee, Csepel.info,

Ennek apropóján az 1988-as  amerikai filmdrámát,
a Rainman / Esőember című filmet tekinthetik meg ide kattintva.

Ma van az autizmus világnapja, ebből az alkalomból országszerte sok programot, a többi között sétát, filmvetítéseket és kiállítást is rendeznek.

Az autizmus világnapját 2008-tól tartják április 2-án az ENSZ kezdeményezésére, célja, hogy a figyelem az autizmusra, az autizmussal élők hétköznapjaira irányuljon. (tovább…)

Csepelre érkezett a częstochowai Fekete Szűzanya képmása

2020. március 18. szerda

Csepel.info

Eredetileg a lengyel-magyar barátság napjának lett volna az ékessége, amit 2020-ban éppen nálunk rendeztek – volna. A járvány miatt a rendezvény elmaradt, a képmás viszont megérkezett – ahogy a lengyelek azt ígérték. Most a Kisboldogasszony templomban várja a katolikus híveket.

A częstochowai Fekete Madonna, (Czarna Madonna vagy Matka Boska Częstochowska lengyelül) ikon Európa egyik legismertebb Szűz Mária ábrázolása, a lengyel katolicizmus és függetlenség szimbóluma. A Jasna Góra-i pálos kolostorban őrzik Lengyelországban, Częstochowában. A legenda szerint Szent Lukács evangélista festette egy cédrustáblára, amely a Szent Család otthonából származott. Az egyik legrégebbi Jasna Góra-i irat szerint a kép Jeruzsálemből Konstantinápolyon és Belzen keresztül került a kolostorba, 1382 augusztusában. Ugyanebben az évben kapták birtokul Jasna Górát (magyarul Fényes Hegy) a magyar pálosok. (tovább…)

A rettenthetetlen Bem apó egyetlen szerelme az ágyú volt

2020. március 15. vasárnap

Mult-kor.hu

Tekintettel arra, hogy idén a következő hétre, éppen Csepelre tervezett lengyel-magyar barátság rendezvényei is elmaradnak, a magyar szabadságharc lengyel hősével, Bem Józseffel emlékezünk az 1848 március 15-én kezdődött magyar forradalom és szabadságharc hőseire.

226 éve, 1794. március 14-én született Józef Zachariasz Bem, magyarul Bem József, a lengyel és a magyar szabadságharc hőse. Magányos ember volt, azt beszélték róla: egyetlen szerelme az ágyú. (tovább…)

A Munkásotthon elhalasztja ünnepi rendezvényeit

2020. március 11. szerda

Csepel.info

“A Csepeli Munkásotthon 100 éves évfordulójára tervezett rendezvénysorozatot bizonytalan ideig ELHALASZTJUK” – adta hírül Takács Mónika, az intézmény vezetője.

A programsorozatra megvásárolt jegyeket a jegypénztárban lehet visszaváltani hétköznaponként 16.00-18.00 óráig. (tovább…)

Csendes megemlékezés és koszorúzás lesz Csepelen március 15-én

2020. március 10. kedd

Csepel.info

Lemond a több embert megmozgató műsoros rendezvényről, de nem mond le az 1848/49-es magyar forradalom és szabadságharc hőseiről való megemlékezésről Csepel vezetése. Így csak néma főhajtás és koszorúzás lesz március 15-én – jelentette be Borbély Lénárd polgármester.

Az alábbiakban a polgármester bejelentését olvashatják: (tovább…)

Nőnapi üdvözlet

2020. március 8. vasárnap

Mr.Gabee, Csepel.info

A nemzetközi nőnap alkalmából szeretettel köszöntjük a lányokat, asszonyokat, édesanyákat, nagymamákat!

Felavatták Wass Albert felújított csepeli szobrát

2020. január 9. csütörtök

Csepel.info

112 éve született Wass Albert erdélyi magyar költő, író, akinek felújított szobrát szerdán este leplezték le a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Ház közelmúltban megújult parkjában.

A magyarsága miatt üldözött és halálra ítélt író-költő szobrát a zsidó származása miatt üldözött és meggyilkolt Radnóti Miklós szobrától alig pár méterre állították fel: így üzennek most ők együtt a gyűlölet ellen, és az irodalom szeretete mellett. A balliberális pártok helyi szervezeteit azonban semmi nem hatotta meg: Ceaușescu egykori román diktátort idézve zavarták meg az ünnepséget. (tovább…)

Egyetlen halmozottan hátrányos helyzetű gyereknek sem kértek ingyenes étkezést a szünidőre

2020. január 6. hétfő

Csepel.info

Kinek jár az ingyenes étkezés óvodai étkezés?

A fotó illusztráció

Csepelen egyetlen hátrányos helyzetű gyereknek sem kérték a szülei a téli szünet idejére és 2019 karácsonyára felkínált ingyenes étkeztetést. Ezt az Orbán kormány vezette be, és terjesztette ki a szünidőkre is. Hasonlóan minimális volt az érdeklődés az ingyenes étkeztetésre nyáron, 2018 karácsonyán pedig öt alatt volt az igénylők száma – értesült a Csepel.info.

A csepeli önkormányzat ingyenes krumpli és almaosztásán ezzel együtt 2019 őszén is sokan vettek részt, ám kevesebben, mint a korábbi években. Hasonló volt a helyzet a hátrányos helyzetű családoknak és egyedül élőknek osztott az ingyenes karácsonyfák esetében, ahol idén kevesebben kérték a segítséget. Korábban, 2010 előtt az akkori önkormányzat vezetése nem segített a rászorulóknak: ők büszkén hirdették a honlapjukon, hogy nem adnak ingyen ebédet senkinek. (tovább…)

Csepelen ezeken a helyeken gyűjtik be a karácsonyfákat

2020. január 6. hétfő

Csepel.info

A csepeliek karácsonyfáját hagyományosan tüzelőnek osztják ki

Elérkezett január hatodika, vízkereszt napja, amellyel véget ért a karácsonyi ünnep, és a legtöbb családban meg is kezdik leszedni a karácsonyfa díszeit. Nem mindegy azonban, hol tesszük le a megfáradt fenyőket: mutatjuk a segítséget!

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. által megadott gyűjtőhelyek Csepelen:

(tovább…)