‘Ünnepek’ kategória archívum

100 éves a Csepeli Rendőkapitányság

2017. június 6. kedd

POLICE, Mr.Gabee, Csepel.info

Az első Csepeli Rendőrkapitányságot egy évszázada a volt Király utca 11-es számú házában avatták fel 1917. június 17-én. Az épület helyén ma már lakótelep áll. A kapitányság összesen 23 rendőrrel kezdte meg működését, majd két év múlva további 20 egyenruhással növelték az állomány létszámát, akiket két hónapos helyi képzésen készítettek fel a munkájukra.

Az első csepeli kapitányt – Sándor Józsefet – 1921-ben nevezték ki, akinek regnálásával teljesen önálló lett a XXI. kerületi rendvédelmi szerv. A kapitányság jelenlegi helyére 1953-ban költözhetett. Az azóta műemlékké nyilvánított épületet Szrogh György állami díjas építész tervezte. (tovább…)

A Nemzeti Összetartozás Napjára emlékeztek Csepelen

2017. június 4. vasárnap

Csepel.hu

Az 1920-as trianoni békeszerződés aláírásának 97. évfordulójára emlékeztek a Nemzeti Összetartozás Napján Csepelen. Ez alkalommal átadták a Csepel Díszpolgára kitüntetéseket, s a megemlékezők koszorúkat helyeztek el a trianoni emlékműnél.

A megjelent vendégek között köszöntötték Borbély Lénárd polgármestert, Schmitt Pál volt köztársasági elnököt, a MOB tiszteletbeli elnökét, Schmittné Makray Katalint, Csepel díszpolgárát, Wittner Máriát, 1956 hősét, Csepel díszpolgárát, Németh Szilárd országgyűlési képviselőt, a FIDESZ Magyar Polgári Szövetség alelnökét, Fráter Olivért, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettesét, Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármestereket, dr. Szeles Gábor jegyzőt, Czirják Károly helytörténészt, a dr. Urmánczy Nándor Egyesület elnökét, valamint Albert Mátyást, Farkaslaka volt polgármesterét, Hargita megye tanácsosát.

(tovább…)

Június 4. – a Nemzeti Összetartozás Napja

2017. június 4. vasárnap

nemzetiosszetartozas.kormany.hu

Az I. világháború végeztével 1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában kikényszerített békediktátum értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság ezeréves területének mintegy kétharmadát elcsatolták.

A háborúba lépést az utolsó pillanatokig ellenző magyar vezetés és a magyar nép példátlan veszteséget szenvedett el. A következmények az egész országot sokkolták, a magyarság tetszhalott állapotba került. (tovább…)

Pedagógusnap a Csepeli Strandon

2017. június 3. szombat

Csepel.hu

 

Csaknem másfél ezer csepeli pedagógust ünnepeltek a Csepeli Strandon június 2-án. A nyár elején immár negyedik alkalommal megrendezett eseményen Morovik Attila alpolgármester köszöntötte az óvodai és iskolai pedagógusokat. „Ez a nap az önöké” – mondta az alpolgármester, aki maga is 27 évet töltött a pedagógusi pályán. A csepeli önkormányzat által rendezett ünnepségen megjelent Tóth János tankerületi igazgató és Tóth Endre tankerületi igazgató-helyettes.

A tanév végén igazán szép nyári napon köszönthették a nagy számú pedagógust, akik a csepeli óvodákból, általános iskolákból és a Jedlik Ányos Gimnáziumból érkeztek. Morovik Attila köszöntőjében emlékeztetett rá, hogy férjként, apaként, egykori testnevelő tanárként állítja: a pedagógusok tiszteletet érdemelnek az év minden napján, de a mai alkalom különösen az övék. A nemzet háláját fejezi ki irántuk, mert tevékenységük a jövő generációjának nevelése, oktatása, amelyet nagy odaadással végeznek.

(tovább…)

Boldog születésnapot – Gálvölgyi János

2017. május 28. vasárnap

WIKI

Gálvölgyi János - Forrás: dunakiado

Gálvölgyi János – Forrás: dunakiado

Május 26-án ünnepelte születésnapját Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Miután elvégezte az általános iskolát, a Madách Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Kitanulta a fényképész szakmát, majd 1967–68-ban a Révai Nyomda kemigráfus (klisékészítő) fényképészeként dolgozott.

Szülei Gálvölgyi János és Gumbinger Mária. Nős, felesége Gálvölgyi (született: Gács) Judit, műfordító, akivel 1971-ben kötötték össze az életüket. Két gyermekük született: 1973-ban Eszter, 1975-ben Dóra. ApósaRodolfo, a híres bűvész volt. Hobbija a bohócgyűjtés. Az 1968-as Ki mit tud? című kulturális tehetségkutató műsorban tűnt fel parodistaként. 1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, karrierje a Thália Színházban indult. 1993-ban átszerződött a Madách Színházba, azóta is a társulat tagja. Elsősorban komikus darabokban játszik, rendkívüli népszerűségnek örvend. A Rádiókabaré és a Heti Hetes című tévéműsor rendszeres vendége, saját műsora, a Gálvölgyi Showhavonta volt látható az RTL Klubon. Műsorvezető a Klubrádióban. Szinkronszínészként is kedvelt, Benny Hill, illetve Harry Klein (Derrick) állandó magyar hangja volt.

Az Egressy fellép a Református Zenei Fesztiválon

2017. május 26. péntek

Rfz, Mr.Gabee, Csepel.info

Az Egressy Béni Református Művészeti Középiskola részt vesz a május 26 és 28 között megrendezésre kerülő Református Zenei Fesztiválon. Az alábbiakban az iskola fellépéseit mutatjuk:

2017. MÁJUS 26. PÉNTEK:

  • 14:00 – Egressy Béni Művészeti Középiskola fúvószenekara (Kálvin téri Református Templom) Vezényel: Tóth Tamás karnagy
  • 21:45 – Késő Esti Zenés Áhítat – Egressy Béni Kamarazenekar  (Kálvin téri Református Templom)
    Vezényel: Biller István karnagy

2017. MÁJUS 27. SZOMBAT

  • 14:00 – Egressy Jazz Trió Csepel
    (Kálvin Kamara Kert – Ráday u. 1-3.)
  • 19:20 – Egressy Jazz Combo Csepel
    (Kálvin Kamara Kert – Ráday u. 1-3.)

Bővebb info:

Az intézmény mindenkit szeretettel vár! A rendezvényekre a belépés ingyenes.

Napsugár Napok óvodásoknak

2017. május 20. szombat

Csepel.hu

Május 15-19. között sport- és egészségnappal kezdődött a Napsugár Napok rendezvénysorozat az óvodásoknak a Napsugár Tagóvodában. Sportfoglalkozás, kézművesnap, zenebona, néptánc, arcfestés, légvár és pénteken szülinapi torta várták az apróságokat. Az intézmény fennállásának 41. jubileumát ünnepelte idén.

Az egész héten át tartó játékos programokra az első két nap a szülők is ellátogathattak. Az önkormányzat képviseletében Morovik Attila alpolgármester a kézművesnapon járt, kedden almát és banánt kaptak az ovisok a városvezetés jóvoltából.

(tovább…)

Május 17 – a Távközlés Világnapja

2017. május 17. szerda

http://ihungary.hu/

telefon

Május 17. a Távközlés Világnapja, melyet 1968 óta tartanak annak emlékére, hogy 1865. május 17-én Párizsban húsz ország képviselői aláírták a Nemzetközi Távközlési Unió (International Telecommunication Union, ITU), mai nevén Nemzetközi Távközlési Egyesületet megalapító okmányát. Az egyesület 1947 óta az ENSZ szakosított szervezete, s közel 200 tagországa között van hazánk is. Magyarország amúgy még az alapító húszakkal egyidőben csatlakozott, persze akkor még a monarchia részeként.

Érdekesség, hogy az alapító okirat aláírását követően csak évekkel később találta fel Graham Bell a telefont, noha a Marconi-féle szikratávíró már akkoriban olyan nagy forgalmat bonyolított, hogy nemzetközi egyezményben kellett szabályozni a ti-tik és tá-ták országhatárt átlépő folyamát. (tovább…)

Boldog születésnapot – Tóth II József

2017. május 16. kedd

Csepel.info, aranycsapatalapitvany.com

b6

Tavaly készült a fotó: most már 88

2017. május 16-án ünnepli 88. születésnapját Tóth II József, az Aranycsapat csepeli jobbszélsője, aki 12 alkalommal öltötte magára a magyar válogatott mezét. Élete második válogatott mérkőzésén, a 7:1-re végződött Anglia elleni találkozón, góllal hálálta meg Sebes Gusztáv szövetségi kapitány bizalmát. Az 1954. évi  svájci világbajnokságon ezüstérmet szerzett, de sajnos a döntőben sérülés miatt nem játszhatott. Bár Vas megyében született, de mindenki tősgyökeres csepeliként tekint rá, napjainkban is nyugdíjasként Csepelen él.

Isten éltesse születésnapján, Józsi bácsi!

Május 12 – az Ápolónők Nemzetközi Napja

2017. május 12. péntek

Startlap WIKI

1820-ban május 12-én született Florence Nightingale, aki az ápolás és az ápolóképzés kiemelkedő alakja volt. A krími háború idején, az 1850-es években a katonai kórházban megszervezte a tisztaságot és a megfelelő ellátást. Olyan körülmények között kellett dolgoznia, ahol az összezsúfolt több ezer sebesültnek nem jutott elég ágy, gyógyszer. Mindössze fél liter víz jutott fejenként naponta tisztálkodásra és ivásra. Mindenütt patkányok és bolhák nyüzsögtek.

A jobb higiéniai viszonyok kialakításával nagyságrendekkel tudta csökkenteni a halálozást. Hazatérése után hősként tisztelték. Megszervezte a nővérképzést, 1860-ban nyílt meg a róla elnevezett iskola. Az ápolók anyagi és erkölcsi elismeréséért is küzdött. Hazánkban Kossuth Zsuzsanna volt az ápolás kiemelkedő alakja.