‘Ünnepek’ kategória archívum

Február 12 – a házasság világnapja

2018. február 12. hétfő

mixonline.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

A házasság világnapja február 12-én arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy igenis léteznek még jól működő frigyek, amelyek egy erős család alapját képezik. A boldog házasságon nyugvó egészséges család pedig a társadalom fontos bázisát adja.

Mivel az esküvő után sokak életében rögtön előtérbe kerül a gyermekvállalás kérdése is, ezért megnézzük, hogyan érdemes felkészülnie a pároknak életük következő nagy eseményére, a gyermekáldásra. (tovább…)

Február 1. – A magyar köztársaság napja

2018. február 1. csütörtök

MTVA, Mr.Gabee

A magyar Nemzetgyűlés 1946. február 1-jén hirdette ki a Magyarország államformájáról szóló 1946. évi I. törvénycikket, létrehozva a Magyar Köztársaságot. Ennek emlékére 2005-ben a kormány a köztársaság emléknapjává tette e napot. A Magyar Nemzeti Tanács 1918. november 16-án kihirdetett néphatározata értelmében Magyarországon a királyságot a “független és önálló népköztársaság” váltotta fel, majd a Magyar Nemzeti Tanács 1919. január 11-én Károlyi Mihály grófot ideiglenes államfői hatáskörrel ruházta fel. 1919. március 21-én a Forradalmi Kormányzótanács deklarálta a Tanácsköztársaság megalakulását, amely augusztus 1-jéig létezett.

A nemzetgyűlés 1920. február 27-én elfogadta az 1920. I. törvénycikket “az alkotmányosság helyreállításáról és az állami főhatalom gyakorlásának ideiglenes rendezéséről”, hatályon kívül helyezve a forradalmak intézkedéseit, bevezetve a kormányzó intézményét. Március 1-jén Horthy Miklóst Magyarország kormányzójává választották: létrejött a király nélküli királyság. (tovább…)

Újév Nyugaton

2018. január 4. csütörtök

Vélemény – Bayer Zsolt

Csak Franciaországban 650 gépjárművet gyújtottak fel szilveszter éjjelén

Persze, tehetünk úgy, mintha ez lenne a normális. Mintha az új évnek éppen így kellene beköszönnie. Brüsszel hírhedett negyedében, a Molenbeek-Saint-Jeanben autókat gyújtottak fel, majd a kiérkező rendőröket kőzáporral és Molotov-koktélokkal fogadták. (Brüsszel és a világ már csak Molenbeeknek nevezi ezt a no-go zónát, a Saint Jean lemaradt, ami tökéletesen illik az összképbe, mit is keresne Szent János arrafelé…)

Németországban „védett zónákat” alakítottak ki a nőknek szilveszterre, arra az esetre, ha megtámadnák őket. Aztán szinte győzedelmesen jelentették, hogy „idén sokkal kevesebb nőt ért erőszak, mint tavaly”; kicsit ront az összképen, hogy ezzel szemben rendőröket, tűzoltókat, mentősöket támadtak meg. (tovább…)

Ezen a napon született J. R. R. Tolkien

2018. január 3. szerda

WIKi, Mr:gabee

Tolkien (foto: libir)

John Ronald Reuel Tolkien (Bloemfontein, Dél-Afrika, 1892. január 3. – Oxford, 1973. szeptember 2.) filológus, az Oxfordi Egyetemen az angolszász nyelv professzora 1925 és 1945 között, és az angol nyelv és irodalom professzora 1945-től 1959-ig, de neve a nagyközönség körében inkább írói és költői munkái miatt ismert.

A tudományos életen kívül Tolkient leggyakrabban A Gyűrűk Ura, valamint az ezt megelőző A hobbit (Szobotka Tibor eredeti fordításában A babó) szerzőjeként ismerik. Középfölde eredetével és történelmével foglalkozó könyve, A szilmarilok szintén igen ismert. E művek folyamatos és időtálló népszerűsége alapozta meg Tolkien hírnevét a modern fantasy atyjaként. Kevéssé ismert művei közé tartoznak A sonkádi Egyed gazda,A woottoni kovácsmester, a Bombadil Toma kalandjai valamint a Kóborló és a varázsló című, prózai vagy verses mesék, utóbbi történeteket főként gyermekeinek írta. Ezeken túl számos tudományos munkája kapcsolódik a Beowulf, Sir Gawain és a Zöld Lovag témákhoz. Az „Inklings” („Tintafiak”) irodalmi vitakörhöz tartozott és C. S. Lewis közeli barátja volt. (tovább…)

Ilyen volt a csepeli előszilveszter

2018. január 2. kedd

Facebook, Csepel.info

2017 december 30-án megtelt a csepeli önkormányzat előtti tér, hogy a kerület lakói a szabadban is bulizhassanak egy utolsót az óévben.

A hangulatról ezúttal az ABBORN együttes gondoskodott; nem csoda, hogy sokan táncra is perdültek a koncert alatt. Borbély Lénárd polgármester Facebbok oldalán osztotta meg a koncert és az est fontosabb pillanatait, melyeket itt tekinthettek meg. (tovább…)

Áder: mindig tiszteljük a másikban az embert, egymásban a magyart!

2018. január 1. hétfő

INDEX, MTI, Mr.Gabee, Csepel.info

Fotó: Kovács Tamás / MTI

Áder János köztársasági elnök azt kívánta újévi köszöntőjében, hogy legyen erőnk mindig, minden helyzetben tisztelni a másikban az embert, egymásban a magyart. A beszédben

  • minden jóakaratú embernek,
  • minden magyarnak,
  • a nemzet minden polgárának,
  • mindenkinek, aki szeretteire gondolva ugyanazt érzi,

kívánt boldog új esztendőt. (tovább…)

Hofi szilveszter a Csepel.infon

2018. január 1. hétfő

Mr.gabee, Csepel.info

Hofi Géza poénjain egy ország jól szórakozott. Nagyon hiányzik!

Az alábbiakban korábbi szilveszteri felvételeket mutatunk: (tovább…)

Magyar karácsonyi szokások

2017. december 25. hétfő

agraroldal, MR.Gabee, Csepel.info

Régen a karácsony elképzelhetetlen lett volna az ünnephez kapcsolódó szokások nélkül. Mindezekből mára hagyományörző szándékkal felelevenített kedves emlékek maradtak. A karácsony azonban sokaknak ma is a legmeghittebb, szent ünnep, amely nem lehet teljes a templomi szertartások és szokások nélkül.

A decemberi népszokások sorát a Luca napja nyitja. A hiedelem szerint december 13-án a téli hosszú éjszakákkal, vagyis a sötétséggel Szent Luca átalakult boszorkánnyá. A boszorkányok elriasztására a kulcslyukba fokhagymát dugtak, az ajtófélfába kést állítottak, az ajtóra fokhagymával keresztet rajzoltak vagy a seprűt keresztbe rakták. (tovább…)

Közlekedés Budapesten az év végi ünnepek idején és 2018 első napjain

2017. december 24. vasárnap

BKK, Csepel.info, Mr. Gabee

A BKK az év végi ünnepek idején az elmúlt években megszokott módon, ugyanakkor több vonalon kedvezőbb menetrenddel biztosítja a közösségi közlekedési szolgáltatást.

December 24-én a szokásos módon 15-16 óra után az éjszakai járatokkal lehet utazni a fővárosban, továbbá közlekedik a repülőteret kiszolgáló 100E és 200E autóbusz is. Az ünnepnapokon a közösségi közlekedési járatok munkaszüneti, illetve ünnepnapokon érvényes, a két ünnep között pedig az év végi menetrendjük szerint közlekednek. (tovább…)

Meg kell védenünk a keresztény kultúrát

2017. december 23. szombat

A keresztény világ nagy ünnepét, Krisztus urunk születését várjuk. A várakozás csöndjében följebb emeljük tekintetünket, eloldódunk a hétköznapi gondoktól, tágabbra nyílik a lélek horizontja. Ebben a különleges állapotban végezhetjük el az év végi számvetést, és gondolhatjuk újra, hogy mi dolgunk lesz a következő évben a világon.

Mi, európaiak – bevallva, bevallatlanul, tudottan vagy tudatlanul – Krisztus tanítása szerint berendezett kultúrában élünk. Ideidézem Antall József néhai miniszterelnökünk ismert mondását: Európában még az ate­ista is keresztény. Mi, magyarok joggal tekintünk magunkra keresztény nemzetként. Anyanyelvünk, amelyen keresztül megértettük és alakítottuk a valóságot, nem rokonított egyetlen más európai nemzettel sem. Ennek értékes következménye is van.

(tovább…)