‘Ünnepek’ kategória archívum

Július 1-je: köztisztviselők napja és Semmelweis nap

2020. június 30. kedd

 

Szerdán, július 1-jén van a köztisztviselők napja, ami munkaszüneti nap az ott dolgozóknak. A polgármesteri hivatal is zárva tart.

Semmelweis nap, azaz az egészségügyi dolgozók napja miatt ugyanakkor zárva lesznek a gyógyszertárak, a háziorvosi rendelők és a szakrendelők is július 1-jén.

(tovább…)

Június 27 – Polgárőrök napja

2020. június 27. szombat

Mr.Gabee, Csepel.info

Meghívó – 80 éves a Csepel-Királyerdői Református Egyházközség

2020. június 25. csütörtök

Csepel-Királyerdői Református Egyházközség, Csepel.info

Boldog apák napját

2020. június 21. vasárnap

Wiki, Mr. Gabee, Csepel.info

Az apák napja egy világi ünnepnap, Magyarországon június harmadik vasárnapján ünneplik.

Az apák szerepének fontosságát számos pszichológiai tanulmány is igazolja. (tovább…)

Sir Tom Jones 80 éves

2020. június 7. vasárnap

Hirado, Mr.gabee, Csepel.info

Sir Tom Jones, a Sex Bomb, a Delilah és a She’s A Lady című számok előadója június 7-én ünnepli nyolcvanadik születésnapját.

Thomas Jones Woodward néven született egy szegény walesi bányászcsaládban. Iskolai pályafutása 16 éves korában véget is ért, egy évvel később már gyermeke és felesége volt. Kenyerét építőmunkásként és porszívó-ügynökösködéssel kereste, kiegészítésül esténként bárokban énekelt Tommy Scott művésznéven, a Senators együttes társaságában. (tovább…)

Június 4. – a Nemzeti Összetartozás Napja

2020. június 4. csütörtök

nemzetiosszetartozas.kormany.hu

Az I. világháború végeztével 1920. június 4-én a Versailles melletti Nagy-Trianon palotában kikényszerített békediktátum értelmében a vesztes központi hatalmak oldalán harcoló Magyar Királyság ezeréves területének mintegy kétharmadát elcsatolták.

A háborúba lépést az utolsó pillanatokig ellenző magyar vezetés és a magyar nép példátlan veszteséget szenvedett el. A következmények az egész országot sokkolták, a magyarság tetszhalott állapotba került. (tovább…)

Pünkösd vasárnap, mit is ünneplünk ilyenkor?

2020. május 31. vasárnap

jokortv.hu

A pünkösd újszövetségi egyházi ünnep, amelyen a kereszténység a Szentlélek eljövetelének emlékét üli meg. Eredete az ószövetségi zsidó ünnep, héber nevén Sávuot, a törvényadás (tóra adásának) emléknapja és az új kenyér ünnepe.
A Szentlélek ezen a napon jött el Jézus Krisztus és a Krisztusi Egyház anyjára, legszentebb Szűz Máriára, valamint az apostolokra, amely ezt a napot új tartalommal töltötte meg a keresztények számára: És mikor a pünkösd napja eljött, mindnyájan egyakarattal együtt valának. És lőn nagy hirtelenséggel az égből mintegy sebesen zúgó szélnek zendülése, és eltelé az egész házat, a hol ülnek vala. És megjelentek előttük kettős tüzes nyelvek és üle mindenikre azok közül. És megtelének mindnyájan Szent Lélekkel, és kezdének szólni más nyelveken, a mint a Lélek adta nékik szólniok. (Apostolok Cselekedetei 2. fejezet, Károli Biblia)

(tovább…)

Boldog születésnapot – Gálvölgyi János

2020. május 28. csütörtök

WIKI

Gálvölgyi János - Forrás: dunakiado

Gálvölgyi János – Forrás: dunakiado

Május 26-án ünnepelte születésnapját Gálvölgyi János Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja. Miután elvégezte az általános iskolát, a Madách Gimnáziumban folytatta tanulmányait. Kitanulta a fényképész szakmát, majd 1967–68-ban a Révai Nyomda kemigráfus (klisékészítő) fényképészeként dolgozott.

Szülei Gálvölgyi János és Gumbinger Mária. Nős, felesége Gálvölgyi (született: Gács) Judit, műfordító, akivel 1971-ben kötötték össze az életüket. Két gyermekük született: 1973-ban Eszter, 1975-ben Dóra. ApósaRodolfo, a híres bűvész volt. Hobbija a bohócgyűjtés. Az 1968-as Ki mit tud? című kulturális tehetségkutató műsorban tűnt fel parodistaként. 1973-ban végezte el a Színház- és Filmművészeti Főiskolát, karrierje a Thália Színházban indult. 1993-ban átszerződött a Madách Színházba, azóta is a társulat tagja. Elsősorban komikus darabokban játszik, rendkívüli népszerűségnek örvend. A Rádiókabaré és a Heti Hetes című tévéműsor rendszeres vendége, saját műsora, a Gálvölgyi Showhavonta volt látható az RTL Klubon. Műsorvezető a Klubrádióban. Szinkronszínészként is kedvelt, Benny Hill, illetve Harry Klein (Derrick) állandó magyar hangja volt.

Köszöntjük az édesanyákat

2020. május 3. vasárnap

Magyar Nemzet, Mr.Gabee, Csepel.info

Magyarországon május első vasárnapján köszöntjük az édesanyákat. Az anyák napja alkalmából – mely több országban május második vasárnapjára esik – világszerte megemlékeznek az anyaságról.

Az anyák megünneplésének története az ókori Görögországba nyúlik vissza. Akkoriban tavaszi ünnepségeket tartottak Rheának, az istenek anyjának, és vele együtt az édesanyáknak a tiszteletére. A történelem során később is voltak olyan ünnepek, amikor az anyákat is köszöntötték. (tovább…)

Így köszöntik a Csepeli Jézus Szíve Egyházközségben az édesanyákat

2020. május 2. szombat

Csepel.info

És természetesen minden édesanyát, nagymamát sok szeretettel  köszöntünk mi is. De azért az apukák és nagypapák is kapjanak egy-egy szép nagy puszit 😉