‘Ünnepek’ kategória archívum

Negyedszerre találkoztak a Csepel Művek egykori dolgozói

2020. szeptember 21. hétfő

Csepel.hu

Negyedik alkalommal rendezték meg a Csepel Művek egykori dolgozóinak találkozóját a Királyerdei Művelődési Ház udvarán szeptember 19-én. A járvány miatt kötelező volt a maszkhasználat, a bejáratnál mérték a lázat és biztosították a kézfertőtlenítőt. Borbély Lénárd polgármester köszöntötte a megjelenteket, akik a Csepel Művek dolgozóiként jelentős szerepet játszottak a kerület fejlődésében.

Az immár hagyományos találkozó ötletadója Zombori Béla, aki szintén a gyárban dolgozott, de már nincs közöttünk. Az egész napos programot a csepeli önkormányzat támogatásával a Csepeli Városkép Kft. szervezte.

(tovább…)

Boldog Jerzy Popieluszko születésnapjára emlékeztek

2020. szeptember 14. hétfő

Csepel.hu

Boldog Jerzy Popieluszko születésnapjára emlékeztek a Popieluszko és a Vágóhíd utcák kereszteződésében elhelyezett emléktáblánál.

 A lengyel római katolikus papot 1984-ben elrabolták, majd megölték a kommunista párt politikai rendőrsége parancsára. 2010-ben boldoggá avatták, halála után a kommunista rendszer elleni megmozdulás jelképévé vált.

(tovább…)

Évnyitó értekezlet az óvodáknál – köszöntötték a nyugdíjba vonuló kollégákat

2020. augusztus 26. szerda

Csepel.hu

Augusztus 26-án, szerdán tartották meg a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda évnyitó nevelői értekezletét. A rendezvényt Hirholczné Faragó Tünde, a Csepeli Csodakút Egyesített Óvoda intézményvezetője nyitotta meg, jelen volt Morovik Attila alpolgármester is. Az értekezleten egyúttal köszöntötték a nyugdíjba vonuló munkatársakat.

Habár új nevelési év veszi kezdetét, a korábbiakban megszokott nyári szünet lényegében elmaradt – írta Borbély Lénárd polgármester a közösségi oldalán az eseménnyel kapcsolatban. A polgármester megköszönte az óvodavezetőknek- és pedagógusoknak, a dajkáknak, valamint a technikai munkatársaknak a helytállást, hozzátéve, hogy Csepel példásan vizsgázott a vírus elleni védekezésben.

(tovább…)

Díszpolgári címeket adtak át

2020. augusztus 20. csütörtök

Csepel.hu

Átadták a díszpolgári címeket a Polgármesteri Hivatal Nagytanácstermében Tarlós István, Budapest korábbi főpolgármesterének és Hantos Jenő, nyugalmazott lelkipásztornak.

A hagyományoktól eltérően a díszpolgári címeket a járványhelyzet miatt idén nem Csepel napján, július 18-án, hanem augusztus 20-án, államalapításunk napján adta át Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.

(tovább…)

Ma ünnepli 50. születésnapját a Zugligeti Libegő

2020. augusztus 20. csütörtök

ezalenyeg.hu, BKK, Mr.Gabee, Csepel.info

📷 Libegő az átadási ünnepségen 1970-ben (Fortepan/Uvaterv)

Ma 50 éves a Zugligeti Libegő, ami születése óta töretlen népszerűségnek örvend a budapestiek körében.

A mai libegőhöz hasonló első műszaki megoldás rajzait még 1930-ban, ifj. Hantos István mérnök terjesztette a fővárosi döntéshozók elé és 1933-ban éppen a Zugligetből a János-hegyre vezető kábelvasút dokumentációit kezdte előkészíteni azzal a céllal, hogy a kirándulni, vagy sportolni vágyók gyorsabban eljuthassanak a János-hegyre.

(tovább…)

Augusztus 20: az ünnep története

2020. augusztus 20. csütörtök

mult-kor.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

Augusztus 20. az egyik legrégibb magyar ünnepnap: Szent István király napja, a keresztény magyar államalapítás, a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Uralkodása idején I. István még augusztus 15-ét, Nagyboldogasszony napját avatta ünneppé, ekkorra hívta össze Fehérvárra a királyi tanácsot és tartott törvénynapot. Élete végén a beteg király azon a napon ajánlotta fel az országot Szűz Máriának, s 1038-ban ő maga is azon a napon halt meg.

Az ünnepi dátumot Szent László király tette át augusztus 20-ra, mert 1083-ban ezen a napon, VII. Gergely pápa hozzájárulásával oltárra emeltette I. István (illetve még abban az évben fia, Imre, valamint Gellért püspök) relikviáit a székesfehérvári Bazilikában, ami szentté avatásával volt egyenértékű. (tovább…)

Színek és formák – kiállítás a Szabó Magda Közösségi Térben

2020. augusztus 19. szerda

Csepel.hu

A Csepeli Roma Önkormányzat és a Szabó Magda Közösségi Tér tisztelettel meghívja Önt Farkas Attila festőművész Színek és formák című kiállításának megnyitójára.

Farkas Attila hétgyermekes családban született, nyolcéves korában állami gondozásba került. Az általános iskola nyolc osztályát Csepelen végezte el, majd 1995-ben érettségizett a Dugonics András Piarista Gimnázium, Alapfokú Művészeti Iskola és Kollégiumban.

(tovább…)

Boldog születésnapot – Végh Péter

2020. augusztus 14. péntek

Mr.Gabee, Csepel.info

Szerkesztőségünk boldog születésnapot kíván a Prokop Péter-díjas Végh Péter képzőművésznek születésnapja alkalmából.

Július 18 – Csepel napja

2020. július 18. szombat

Wiki, Mr. Gabee, Csepel.info

Csepelt közvetlenül a honfoglalás után, még az államalapítás előtt megszállták a magyarok.

Ezt ásatási leletek is igazolják, de írásos bizonyítékaink is vannak. Szinte közvetlenül a VIII-IX. század fordulóján bekövetkezett honfoglalás után Árpád vezér megszállt a Csepel-szigeten, ahogy ezt egy, a XII. század végén élt, ismeretlen nevű krónikaíró (akit ezért Anonymusnak, névtelennek nevezünk) megírta. (tovább…)

79 éves Mészöly Kálmán, a Szőke Szikla

2020. július 16. csütörtök

M4Sport, Mr.Gabee, Csepel.info

Mészöly Kálmán (Fotó: Németh Ferenc)

A mai napon ünnepli születésnapját Mészöly Kálmán válogatott labdarúgó, edző, aki játékosként 61-szer ölthette magára a címeres mezt, szövetségi kapitányként pedig 1982-ben kivezette a válogatottat a világbajnokságra.

1941. július 16-án Budapesten született. Már tizenegy évesen a III. Kerületi TTVE csapatában rúgta a labdát, 1959-ben igazolta le a Vasas SC. Az angyalföldi klubhoz visszavonulásáig, 1972-ig hű maradt, a csapat meghatározó tagjaként 279 bajnoki mérkőzésen lépett pályára. Minden idők egyik legjobb magyar középhátvédje 32 gólt szerzett, remekül fejelt és általában ő rúgta a 11-eseket is. A Vasassal négy bajnoki cím mellett (1961, 1962, 1965, 1966), három Közép-Európai Kupát (1962, 1965, 1970) nyert, 1962-ben idehaza az év labdarúgójává választották. (tovább…)