‘Ünnepek’ kategória archívum

Napsugár Napok óvodásoknak

2017. május 20. szombat

Csepel.hu

Május 15-19. között sport- és egészségnappal kezdődött a Napsugár Napok rendezvénysorozat az óvodásoknak a Napsugár Tagóvodában. Sportfoglalkozás, kézművesnap, zenebona, néptánc, arcfestés, légvár és pénteken szülinapi torta várták az apróságokat. Az intézmény fennállásának 41. jubileumát ünnepelte idén.

Az egész héten át tartó játékos programokra az első két nap a szülők is ellátogathattak. Az önkormányzat képviseletében Morovik Attila alpolgármester a kézművesnapon járt, kedden almát és banánt kaptak az ovisok a városvezetés jóvoltából.

(tovább…)

Május 17 – a Távközlés Világnapja

2017. május 17. szerda

http://ihungary.hu/

telefon

Május 17. a Távközlés Világnapja, melyet 1968 óta tartanak annak emlékére, hogy 1865. május 17-én Párizsban húsz ország képviselői aláírták a Nemzetközi Távközlési Unió (International Telecommunication Union, ITU), mai nevén Nemzetközi Távközlési Egyesületet megalapító okmányát. Az egyesület 1947 óta az ENSZ szakosított szervezete, s közel 200 tagországa között van hazánk is. Magyarország amúgy még az alapító húszakkal egyidőben csatlakozott, persze akkor még a monarchia részeként.

Érdekesség, hogy az alapító okirat aláírását követően csak évekkel később találta fel Graham Bell a telefont, noha a Marconi-féle szikratávíró már akkoriban olyan nagy forgalmat bonyolított, hogy nemzetközi egyezményben kellett szabályozni a ti-tik és tá-ták országhatárt átlépő folyamát. (tovább…)

Boldog születésnapot – Tóth II József

2017. május 16. kedd

Csepel.info, aranycsapatalapitvany.com

b6

Tavaly készült a fotó: most már 88

2017. május 16-án ünnepli 88. születésnapját Tóth II József, az Aranycsapat csepeli jobbszélsője, aki 12 alkalommal öltötte magára a magyar válogatott mezét. Élete második válogatott mérkőzésén, a 7:1-re végződött Anglia elleni találkozón, góllal hálálta meg Sebes Gusztáv szövetségi kapitány bizalmát. Az 1954. évi  svájci világbajnokságon ezüstérmet szerzett, de sajnos a döntőben sérülés miatt nem játszhatott. Bár Vas megyében született, de mindenki tősgyökeres csepeliként tekint rá, napjainkban is nyugdíjasként Csepelen él.

Isten éltesse születésnapján, Józsi bácsi!

Május 12 – az Ápolónők Nemzetközi Napja

2017. május 12. péntek

Startlap WIKI

1820-ban május 12-én született Florence Nightingale, aki az ápolás és az ápolóképzés kiemelkedő alakja volt. A krími háború idején, az 1850-es években a katonai kórházban megszervezte a tisztaságot és a megfelelő ellátást. Olyan körülmények között kellett dolgoznia, ahol az összezsúfolt több ezer sebesültnek nem jutott elég ágy, gyógyszer. Mindössze fél liter víz jutott fejenként naponta tisztálkodásra és ivásra. Mindenütt patkányok és bolhák nyüzsögtek.

A jobb higiéniai viszonyok kialakításával nagyságrendekkel tudta csökkenteni a halálozást. Hazatérése után hősként tisztelték. Megszervezte a nővérképzést, 1860-ban nyílt meg a róla elnevezett iskola. Az ápolók anyagi és erkölcsi elismeréséért is küzdött. Hazánkban Kossuth Zsuzsanna volt az ápolás kiemelkedő alakja.

 

Május 10 – Mentők napja

2017. május 10. szerda

boon.hu, MTI

mentoegysegek_micu-mentokhu

Május 10-én van a mentők napja, 1887-ben Kresz Géza orvos kezdeményezésére ezen a napon alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület – hangzott el az M1 aktuális csatorna déli Híradójában. Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) 67 éve, május 10-én kezdte meg működését.

A mentés 1948-ig egyesületek kezében volt. Ekkor alakult meg az Országos Mentőszolgálat, amely azóta irányítja a különböző mentőszervezetek munkáját – hangzott el a Híradóban. (tovább…)

A magyar kézműves fagylalt napja 2017 május 8.

2017. május 8. hétfő

kulturaonline.hu, csepel.info

fagylalt

A különleges kezdeményezés pár éve indult Magyarországon. Lényege, hogy május 8-án, a fagylalt napján minden résztvevő fagyizóban féláron tudtok fagyizni. További célja, hogy a fagyizók egy a környezetükben lévő közintézményt, például kórházat vagy óvodát is meglepjenek pár gombóccal. Így akár hátrányosabb helyzetű emberek is részesedhetnek a fagyi örömében.

Csepelen a

  • Kiscsillag cukrászda – 1214  Budapest, Kossuth L. u 154-158.
  • Lord Mignon Cukrászda – 1212 Budapest, Kossuth Lajos utca    48-50.

    szerepel a kezdeményezésben. Az akcióban résztvevő budapesti fagyizók: (tovább…)

30 éves lett a Szomszédok

2017. május 7. vasárnap

Már három évtizede, hogy elindult a Magyar Televízió műsorán a kultikussá vált teleregény. Kereken 30 éves lett a Szomszédok, amely vitathatatlanul az egyik legkedveltebb, legismertebb és legnépszerűbb magyar tévésorozat volt az 1990-es években.

Az első rész próbaadását 1987. május 7-én, míg a sorozat utolsó, 331. fejezetet 1999. december 30-án tűzték műsorra a Magyar Televízióban. Amióta véget ért, a Szomszédokat többször is ismételték: január óta az M3 csatorna műsorán látható. (tovább…)

Minden anyukát köszöntünk!

2017. május 7. vasárnap

Csepel.info

 

Anyák napja alkalmából szeretettel köszöntünk minden kedves édesanyát, nagymamát és dédnagymamát!

Május 4. – Nemzetközi Star Wars nap

2017. május 4. csütörtök

Story, Wiki,

 

Május 4-én különleges nap köszönt világszerte a Star Wars rajongókra, ugyanis elérkezik a várva várt “May the 4th Be With You” nemzetközi Star Wars Nap.

Miért pont május 4-én tartják a Star Wars Napot? Május hónap a Star Wars rajongók számára eseményekben dús. George Lucas, a filmek atyja májusban született. A hat élőszereplős filmek mindegyikét májusban mutatták be. Ami miatt május 4-re került a Nap, az egy angol szójáték. A film híres mondata: „Az erő legyen veled.”, angolul így hangzik: „May the force be with you.”. Ezt a rajongók kicsit megváltoztatták: „May the fourth be with you.”, azaz „Május 4. legyen veled.”.

Április 21 – Óvoda-nap, Bölcsődék-napja

2017. április 21. péntek

Szef.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

ovodaudvar

2010-től államilag is elismert, miniszteri rendelet által szabályozott ünnepnappá vált a Bölcsődék Napja, így már hivatalosan is emlékezhetünk azokra, akik 158 évvel ezelőtt, 1852. április 21-én megnyitották Budapesten, a Kalap utcában az ország első bölcsődéjét – írja a BDDSZ tegnap kiadott közleményében.

Az ünnepélyes nyitáskor a nép elözönlötte az utcát éljenzéssel adott kifejezést érzelmeinek. Az első bölcsőde egyleti úton jött létre. A bölcsődei mozgalom elindítása a Pesti Első Bölcsődei Egylet érdeme. (tovább…)