‘Ünnepek’ kategória archívum

Felavatták Bud Spencer szobrát Budapesten

2017. november 13. hétfő

ORIGO, Mr.Gabee, Csepel.info

A szobor körül: Tasnádi Szandra szobrászművész, Diamante Pedersoli, Bud Spencer fiatalabbik lánya, Kárpáti György háromszoros olimpiai bajnok vízilabdázó és Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere. Színészi karrierje előtt Carlo Pedersoli olasz válogatott vízilabdázó volt, és többször játszott a magyar válogatott ellen, amelynek Kárpáti György is tagja volt. Forrás: MTI/Mónus Márton

Olyan népes rajongótábora van Magyarországon a tavaly júniusban meghalt olasz színésznek, Bud Spencernek (eredeti nevén: Carlo Pedersoli), hogy közkívánatra szobrot kapott a főváros VIII. kerületében.

November 3 – a magyar tudomány ünnepe

2017. november 3. péntek

Wiki, Mr.Gabee, Csepel.info

1825-ben ezen a napon ajánlotta fel Széchenyi István birtokainak egy évi jövedelmét, azaz hatvanezer forintot a Magyar Tudós Társaság megalapítására. Ez a nagylelkűség tette lehetővé, hogy létrehozzák a Magyar Tudományos Akadémiát.

Az ünnep 2003 óta hivatalos, az MTA már 1997-től megemlékezik e jeles dátumról. Több hetes rendezvénysorozaton hallhatnak előadásokat, láthatnak bemutatókat, kiállításokat az érdeklődők, több városban. A tudományos fórumok, témák minden évben másik mottó köré csoportosulnak. 1830-ban kezdhette meg tényleges működését a Tudós Társaság. Az 1870-es évektől vált az ország tudományos életének középpontjává. Napjainkban 11 osztálya működik, melyek közül nyolc természettudományi kérdésekkel foglalkozik, míg a másik három pedig társadalomtudománnyal.

10.000 olvasoja van facebook oldalunknak

2017. október 30. hétfő

Mr. Gabee

Október 30-án érte el a tízezredik olvasót oldalunk facebook oldala. Ez a szám nem jöhetett volna létre Önök, olvasók nélkül.

Nagyon köszönünk minden véleményt, kommentet, megkeresést. Továbbra is várjuk minden hírt információt, eseményt, észrevételt, problémát melyeket egyaránt a facebook odalunkon keresztül, illetve a csepel.info@gmail.com email címen fogadunk a nap 24 órájában. Ha tudunk, természetesen segítünk amiben tudunk. Hajrá Csepel, hajrá csepel.info

A Csepel.info a kerület LEGolvasottabb oldala!
Köszönjük mindenkinek!

Ezen a napon született Kovács Kati előadóművész, színművésznő

2017. október 25. szerda

Wiki, Mr.Gabee, Csepel.info

Ezen a napon ünnepli születésnapját Kovács Kati.

Kovács Kati karrierje 1965-ben a Ki Mit Tud?  vetélkedőn kezdődött, ahova nem is ő, hanem édesanyja adta be jelentkezését. Ő volt mindezidáig az egyetlen énekes, aki háromszor is megnyerte a Táncdalfesztivált (1966,1972, 1982) Néhány emlékezetes száma (nehéz választani) (tovább…)

Isten éltessen: Csepeli Szabadkikötő

2017. október 23. hétfő

IHO, Csepel.info, Mr.Gabee

Nyolcvankilenc éve Bethlen István miniszterelnök ünnepélyesen fölavatta Magyarország új világkereskedelmi kapuját. Kikötőtörténet, Fortepan-fotókkal.

A XIX. század végén a növekvő teherhajó forgalom kinőtte a budapesti rakpartokat, napirendre került a fővárosi kikötő építése. A Minisztertanács a millennium évében, 1896-ban született döntése alapján a kereskedelmi miniszter Gonda Bélát bízta meg a budapesti kikötő tervezésével.

(tovább…)

Október 16 – a kenyér világnapja

2017. október 16. hétfő

FEOL, Mr. Gabee, Csepel.info

A Pékek Világszövetsége 2001-ben döntött arról, hogy minden év október 16-án ünnepeljék meg, elsősorban Európában a kenyér világnapját.

A világnap célja, hogy bemutassák a legfontosabb élelmezési cikk jelentőségét és a kenyeret sütő pékek munkáját. Ezen a napon nem csak a pékeket ünnepeljük, hanem a búzát termesztő, gazdálkodó parasztot is. (tovább…)

Október 9 – Postások nemzetközi napja

2017. október 9. hétfő

Mr.Gabee, Csepel.info

Október 9-én rendezik a postai világnapot, a postás dolgozók nemzetközi ünnepét. Ezen a napon hozták létre százhuszonnégy évvel ezelőtt az Egyetemes Postaegyesületet, az UPU-t.

Jelenleg a nemzetközi postaegyesülethez 189 tagország tartozik, és 1947 óta az ENSZ szakosított intézményeként működik. Az UPU legfőbb szerve a kongresszus – elvben ötévente ülésezik –, melynek az a feladata, hogy a hozzá beérkező javaslatokat megvizsgálja, korszerűsítse az egyesület működésére vonatkozó okiratokat és rendelkezéseket, ezenkívül meghatározza a következő kongresszusig tartó időszak feladatait. (tovább…)

Térzenét adott az Egressy a Deák téren

2017. október 2. hétfő

Egressybeni.hu

Október 1-én, vasárnap 18 órakor Budapesten, a Deák téri evangélikus templomban zenés istentiszteletet szervezett a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa. 

A rendezvényt megelőzően intézményünk fúvószenekara adott közös énekléssel egybekötött térzenét. A zenekart vezényelte Tóth Tamás karnagy.

Az eseményről készült galériát
ide kattintva tekinthetik meg

Szeptember 27. – A vasút születésnapja

2017. szeptember 27. szerda

WIKI, Mr.Gabee, Csepel.info

1825-ben ezen a napon nyitották meg a Stockton-Darlington vasútvonalat. Ez volt a világ első, személyszállításra is használt vasútvonala, ahol megjelent a gőzvontatás. Stevenson a bányatulajdonosokat győzte meg arról, hogy az ő gépe sokkal alkalmasabb a nagy terhek húzására, mint a lóvasút.

Kissé nehezen, de végül elfogadta a parlament, hogy ezen a jelentéktelen, mindössze 40 kilométer hosszúságú szárnyvonalon a személyszállítás is megvalósuljon. Itt épült először vasúti híd. 33 kocsit vontatott a megnyitó napján a Locomotion gőzmozdony. A vagonok között volt olyan, ami lisztet vitt, volt szénnel megrakodott, és utasszállító is. 600 utast szállított, és helyenként 24 kilométert is képes volt megtenni egy óra alatt. (tovább…)

10 éves a Csepel.info

2017. szeptember 15. péntek

Csepel.info

2007. szeptember 14-én indult el a Csepel.info hírblog. Szerkesztőségünk azóta is lelkes önkéntesekből áll, beleértve számos olvasónkat, akiknek köszönjük a sok-sok fontos információt!

Cikkeinket az MTI, az Index, az Origo, a megboldogult Népszabadságtól a Magyar Nemzetig és a Magyar Időkig pártállástól függetlenül számtalan alkalommal átvették. Az ország nem egyszer a mi segítségünkkel értesülhetett először a csepeli hírekről.

Segítettünk életmentő műtéteknél pénzgyűjtésben, kulcscsomók, telefonok megtalálásában, de mentettünk kutyákat, macskákat – mindig azt, amit az élet hozott. Hírt adtunk bánatról, örömről, a politika bugyrairól, és reméljük, hogy még nagyon sokáig ugyanígy, ugyanezt tehetjük.

Hajrá Csepel! 🙂