‘Ünnepek’ kategória archívum

Április 21 – Óvoda-nap, Bölcsődék-napja

2017. április 21. péntek

Szef.hu, Mr.Gabee, Csepel.info

ovodaudvar

2010-től államilag is elismert, miniszteri rendelet által szabályozott ünnepnappá vált a Bölcsődék Napja, így már hivatalosan is emlékezhetünk azokra, akik 158 évvel ezelőtt, 1852. április 21-én megnyitották Budapesten, a Kalap utcában az ország első bölcsődéjét – írja a BDDSZ tegnap kiadott közleményében.

Az ünnepélyes nyitáskor a nép elözönlötte az utcát éljenzéssel adott kifejezést érzelmeinek. Az első bölcsőde egyleti úton jött létre. A bölcsődei mozgalom elindítása a Pesti Első Bölcsődei Egylet érdeme. (tovább…)

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

2017. április 16. vasárnap

Csepel.info

Névtelen

KRISZTUS FELTÁMADÁSÁNAK ÉS A MEGVÁLTÁS ÜNNEPE

2017. április 16. vasárnap

Magyar Idők

krisztus-feltamadasanak-es-a-megvaltas-unnepe

A húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe, az „ünnepek ünnepe” (sollemnitas sollemnitatum). Idén húsvétvasárnapot és húsvéthétfőt április 16-án és 17-én ünneplik a nyugati keresztény egyházak.

A keresztény egyházak tanítása szerint húsvét Jézus Krisztus feltámadásának és vele az emberiség megváltásának ünnepe. Időpontja a 325-ben tartott első niceai zsinat döntése értelmében a tavaszi napéjegyenlőséget követő holdtölte utáni első vasárnap (azaz március 22. és április 25. között), ehhez igazodik az egyházi év valamennyi változó idejű, úgynevezett mozgó ünnepe.

(tovább…)

Nagypéntek: mit ünnepel ilyenkor a keresztény világ?

2017. április 14. péntek

24, Mr.Gabee, Csepel.info

Foto: http://turul.info

Nagypéntek immáron munkaszüneti nap Magyarországon. Ennek örülünk. Vagy nem. Ennél jóval lényegesebb kérdés azonban, hogy mit is ünnepelünk ilyenkor.

A húsvét előtti péntek a keresztény világban Nagypéntek, mely a húsvéti szent három nap második napja. Ekkor emlékezünk meg Jézus Krisztus szenvedéseiről és kereszthaláláról, s egyben ekkor veszi kezdetét a harmadik napi feltámadásra való várakozás. A teológusok és történészek között többen is úgy vélekednek, hogy ez az időpont nem tökéletesen helytálló, hiszen amikor Jézus meghalt, látható volt az égen a Dél Keresztje csillagkép, így a legvalószínűbb dátum, ha a pénteket alapvetésként határozzuk meg, nem lehetett más, mint 33. április 3. Ráadásul pontosan erre a napra esett egy részleges holdfogyatkozás is. (tovább…)

9000 olvasója van a facebook oldalunknak

2017. április 12. szerda

nevtelen

nevtelen

2017. április 12-én elérte a kilencezredik olvasót oldalunk facebook oldala. Ez a szám nem jöhetett volna létre Önök, olvasók nélkül.

Nagyon köszönünk minden véleményt, kommentet, megkeresést. Továbbra is várjuk minden hírt információt, eseményt, észrevételt, problémát melyeket egyaránt a facebook odalunkon keresztül, illetve a csepel.info@gmail.com email címen fogadunk a nap 24 órájában. Ha tudunk, természetesen segítünk amiben tudunk. Hajrá Csepel, hajrá csepel.info

A Csepel.info a kerület LEGolvasottabb oldala!
Köszönjük mindenkinek!

A Föld Napja – április 22.

2017. április 12. szerda

csepelivaroskep.hu

fold-napja

Április 22-én tartják a világ legnagyobb környezeti eseményét, a Föld Napját, amelynek alkalmával számos programmal várja az érdeklődőket a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Ház

(tovább…)

Április 11 – A költészet napja

2017. április 11. kedd

mivanma.postr.hu

A magyar költészet napját József Attila születésnapjára emlékezve 1964 óta minden évben április 11-én ünneplik Magyarországon.

A költészet maga az élet, olvassuk, szeressük az év minden egyes napján, mert azalatt, míg verset olvasunk, hallgatunk, egy pillanatra minden más megáll…

csepeli rendezvények:

Boldog születésnapot – Jean-Paul Belmondo

2017. április 9. vasárnap

Csepel.info, WIKI, Mr.Gabee

1933. április 9-én született Jean-Paul Belmondo  francia filmszínész, producer. Közismert beceneve: Bébel. Az 1950-es évek óta filmez. Jean-Luc Godard Kifulladásig (1960) című filmjével egy csapásra ismert színész lett.

Az 1960-as évektől kezdve egyre több szórakoztató produkcióban vállalt főszerepet, s ragaszkodott ahhoz, hogy kaszkadőr nélkül, személyesen hajtsa végre a legveszélyesebb akciókat is. Az 1980-as évekbenjelentős sikereket aratott színpadi színészként is.

 

Boldog születésnapot – Bródy János

2017. április 8. szombat

Nlcafe

8561

Bródy János Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas előadóművész, szövegíró, zeneszerző, az Illés, majd a Fonográf együttes tagja, a magyar beatzene “alapító atyja” április 5-én volt hetvenéves. 

Budapesten született Bródy András matematikus-közgazdász és Vajna Márta tanárnő gyermekeként, dédapja Maróti Géza építész és iparművész volt. Kiskorában zongorázni tanult, majd átváltott a gitárra. Villamosmérnöknek készült, le is diplomázott, de életét akkor már a zene töltötte ki. (tovább…)

Boldog születésnapot – Németh Ferenc

2017. április 6. csütörtök

Csepel Öttusa

 A napokban ünnepelte 81. születésnapját az első egyéni olimpiai bajnok, egyben első kétszeres olimpiai aranyérmes öttusázó, a Csepel SC egykori kiváló sportolója Németh Ferenc. 1960-ban, Rómában egyéniben és csapatversenyben, Balczó Andrással valamint Nagy Imrével együtt is a dobogó tetejére állhatott.
A mindig vidám, mosolygós sportember 1936. április 4-én született . A ma már 90 éves Benedek Ferenc mesteredző volt az, aki az akkor még a futballpályán szaladó, jó mozgású fiatal Németh Ferencet felfedezte és csábította az öttusa felé. Innentől kezdve (1954) egyre több sikert ért el, olyan eredményeket is, amivel beírta magát a történelembe.  Egy betegség miatt 1963-ban be kellett fejeznie pályafutását, de a sporttól sohasem szakadt el.

(tovább…)

Boldog születésnapot – Terence Hill

2017. március 30. csütörtök

CSepel.info, WIKI

Szerdán ünnepelte 78. születésnapját Terence Hill, eredeti nevén Mario Girotti (Velence, 1939. március 29. –)olasz színész. Leginkább spagettiwesternekből, a Don Matteo televíziós sorozatból és Bud Spencerrel közös filmjeiből ismert.

Mario 1939-ben Velencében született német anyától és olasz apától, aki vegyész volt. 1942 és 1945 között a szászországi Lommatzsch kisvárosban, édesanyja szüleinél éltek, ott vészelték át a közeli Drezda bombázását is. A város többek között azzal emlékezett meg híressé vált lakójáról, hogy a helyi szabadtéri strandot Terence Hill Freibadnak nevezték el.[1] 1945-ben visszaköltöztek Olaszországba, Mario 1947-től Amelia városában járt iskolába.1951-ben fedezte fel készülő filmjéhez Dino Risi olasz filmrendező. Családjával még abban az évben Rómába költözött. Ezután összesen 27 filmben kapott kisebb-nagyobb szerepeket, mígnem 1963-ban eljátszhatta első komoly, nagy alakítását Luchino Visconti A párduc című filmjében. 1964-ben Nyugat-Németországba költöztek, ahol több hazai, ún. Heimatfilmben, illetve akció- és (többek között Karl May művein alapuló) westernfilmben szerepelt. (tovább…)

75 éves a Hermann iskola

2017. március 28. kedd

Csepel.info, Mr.Gabee

A csepeli Herman Ottó Általános Iskola (Volt Gombos téri) idén a 75 éves évfordulója alkalmából különféle programokat szervez.

A programsorozat várhatóan 2017. május 2-tól 5-ig kerül megrendezésre. (tovább…)

EU-szülinap van, 60 éve írták alá Római Szerződést

2017. március 25. szombat

Paraméter, Csepel.info, Mr. Gabee

Ünnepi csúcsértekezletet tartanak az EU-tagországok vezetői ma Rómában a Római Szerződés aláírásának 60. évfordulóján. 

A hat alapító tagállam, Olaszország, Németország, Franciaország, Hollandia, Belgium és Luxemburg 60 évvel ezelőtt, március 25-én írta alá a Római Szerződést amellyel megalapították az Európai Unió elődszervezét és ezzel utat nyitottak a jelenleg ismert – a szolidaritás, a demokrácia és a jogállamiság értékein alapuló – EU felé. A mai tagországok állam-, illetve kormányfőii szombaton az iolasz fővárosban azért gyűlnek össze, hogy megünnepeljék az évfordulót és megbeszéléseket folytassanak az immár 27 tagú unió jövőjéről is.

(tovább…)

„A két tölgyfa gyökerei továbbra is … védik a két nemzet életerejét” – A magyar-lengyel barátság napjáról emlékeztek meg az Országgyűlésben

2017. március 21. kedd

MTI/Csepel.hu

1490090054-nemeth-szi-parl-05-00005

 

Németh Szilárd a március 23-ai magyar-lengyel barátság napjáról emlékezett meg. Közölte, idén a közép-lengyelországi Piotrków Trybunalski ünneplik meg a napot. A politikus ismertette a két ország történelmi kapcsolatát, és Hóman Bálint történetírót idézve azt mondta, a magyar és lengyel nemzet életsorsának, földrajzi helyzetének és sorsdöntő politikai problémáinak közössége szükségszerűen vezetett a két nemzet baráti érintkezésére, történetük analóg kifejlődésére.
Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, Magyarország és Lengyelország nemcsak a NATO-ban, az EU-ban szövetséges, ennél sokkal szorosabb kötelék van a két ország között az elmúlt ezer évben. Nemcsak a visegrádi országok együttműködésében veszünk közösen részt, ennél még régebbi és még inkább érzelmi alapú az együttműködés a két nemzet között – hangoztatta. (tovább…)

Koncerttel emlékeztek a magyar zászló és címer napjára

2017. március 17. péntek

 

Csepel.hu

koncert

A Országgyűlés Németh Szilárd javaslatára 2014. december 16-i ülésnapján március 16-át a magyar zászló és címer napjává minősítette. Azért ezt a napot választották, mert március 16-án fogadták el az 1848-as XXI. törvénycikket,  amely nyilvános ünnepek alkalmával az összes közintézmény és magyar hajó esetében kötelezővé tette a nemzeti lobogó és az ország címerének használatát.

A magyar zászló és címer napja alkalmából a Csepeli Szimfonikus Zenekar adott koncertet a Királyerdei Művelődési Házban. A jó hangulatú esten Antal Mátyás Liszt-díjas karmester, a Nemzeti Filharmonikusok tiszteletbeli örökös karnagya vezényelt. (tovább…)