‘Ünnepek’ kategória archívum

Felavatták Wass Albert felújított csepeli szobrát

2020. január 9. csütörtök

Csepel.info

112 éve született Wass Albert erdélyi magyar költő, író, akinek felújított szobrát szerdán este leplezték le a csepeli Radnóti Miklós Művelődési Ház közelmúltban megújult parkjában.

A magyarsága miatt üldözött és halálra ítélt író-költő szobrát a zsidó származása miatt üldözött és meggyilkolt Radnóti Miklós szobrától alig pár méterre állították fel: így üzennek most ők együtt a gyűlölet ellen, és az irodalom szeretete mellett. A balliberális pártok helyi szervezeteit azonban semmi nem hatotta meg: Ceaușescu egykori román diktátort idézve zavarták meg az ünnepséget. (tovább…)

Egyetlen halmozottan hátrányos helyzetű gyereknek sem kértek ingyenes étkezést a szünidőre

2020. január 6. hétfő

Csepel.info

Kinek jár az ingyenes étkezés óvodai étkezés?

A fotó illusztráció

Csepelen egyetlen hátrányos helyzetű gyereknek sem kérték a szülei a téli szünet idejére és 2019 karácsonyára felkínált ingyenes étkeztetést. Ezt az Orbán kormány vezette be, és terjesztette ki a szünidőkre is. Hasonlóan minimális volt az érdeklődés az ingyenes étkeztetésre nyáron, 2018 karácsonyán pedig öt alatt volt az igénylők száma – értesült a Csepel.info.

A csepeli önkormányzat ingyenes krumpli és almaosztásán ezzel együtt 2019 őszén is sokan vettek részt, ám kevesebben, mint a korábbi években. Hasonló volt a helyzet a hátrányos helyzetű családoknak és egyedül élőknek osztott az ingyenes karácsonyfák esetében, ahol idén kevesebben kérték a segítséget. Korábban, 2010 előtt az akkori önkormányzat vezetése nem segített a rászorulóknak: ők büszkén hirdették a honlapjukon, hogy nem adnak ingyen ebédet senkinek. (tovább…)

Csepelen ezeken a helyeken gyűjtik be a karácsonyfákat

2020. január 6. hétfő

Csepel.info

A csepeliek karácsonyfáját hagyományosan tüzelőnek osztják ki

Elérkezett január hatodika, vízkereszt napja, amellyel véget ért a karácsonyi ünnep, és a legtöbb családban meg is kezdik leszedni a karácsonyfa díszeit. Nem mindegy azonban, hol tesszük le a megfáradt fenyőket: mutatjuk a segítséget!

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. által megadott gyűjtőhelyek Csepelen:

(tovább…)

Kezdődhet ezzel az előszilveszteri buli? Csepelen a Boney M.!

2019. december 27. péntek

Csepel.info

 

Hideg idő várható december 30-án este, de érdemes lesz jó melegen felöltözni, és elindulni a csepeli Szent Imre térre. Ott ugyanis garantáltan  bulizós lesz a hangulat, amikor felcsendülnek a Boney M. együttes dalai – méghozzá Sheyla Bonnick közreműködésével. 

Sheyla Bonnick a zenekar első formációjának volt vokalistája még 1975-ben. Miután kivált a zenekarból, vokalistaként dolgozott továbbra is, 1994-től 2003-ig az egykori tag, Maizie Williams Boney M-formációjában énekelt, napjainkban pedig saját csapatával “Sounds Of Boney M” néven járja a világot. Ők látogatnak el december 30-án Csepelre: a Szent Imre téren este hat órakor kezdődik a hagyományos előszilveszteri buli, amelyre az önkormányzat jóvoltából ingyenes a belépés. A koncertet most is tűzijáték zárja – ahogy azt megszokhattuk az elmúlt években.

Kellemes ünnepeket kívánunk olvasóinknak

2019. december 22. vasárnap

Mr.Gabee, Csepel.info

Itt tájékozódhat az önkormányzat és cégei ünnepi nyitvatartásáról

2019. december 21. szombat

csepel.hu

Tisztelt olvasók!
Az alábbiakban olvashatják a csepeli intézmények ünnepei nyitvatartási rendjét. (tovább…)

Ma van advent első vasárnapja

2019. december 1. vasárnap

HIRADO, Mr.Gabee, Csepel.info

Ma kezdődik advent, a karácsonyra történő lelki felkészülés négy vasárnapon át tartó időszaka. Sokan – többek között a katolikusok – ilyenkor böjttel, bűnbánattal és jó cselekedetekkel készülnek Jézus születésének ünnepére, és ebben az időszakban egyes népi hagyományok is újjáélednek.

 Az áruházak polcai már vagy egy hónapja roskadoznak az akciósnak meghirdetett mikuláscsokoládéktól és szaloncukroktól, ám hivatalosan a karácsonyi ünnepkör advent első napjával veszi kezdetét. Advent az András naphoz legközelebb eső vasárnappal kezdődik, így 2017-ben december 3-án kezdjük meg az ünnepi készülődést. Adventben – a húsvétot megelőző nagyböjt időszakához hasonlóan – nem tartottak lakodalmakat és zajos mulatságokat sem.

(tovább…)

Idén is lesz “csillamos” Budapesten – már mától utazhattok vele

2019. november 29. péntek

888

Lassan hagyománnyá válik az ünnepi időszakban a csillamosozás.

A szokásokhoz híven idén is a Ganz-gyár egyik remekműve, az ikonikus UV lesz a fényvillamos, motorkocsi-pótkocsi-motorkocsi leosztásban. Ez az a típus egyébként, ami 1955-től 2007-ig közlekedett Budapesten napi szinten, a pótkocsik pedig már az 1930-as évek óta szolgáltak a fővárosban (szintén 2007-ig), igaz, a második világháborút követően komoly felújításon estek át. Érdekesség a típussal kapcsolatban, hogy az 1956-os forradalom idejére az akkor még „űrtechnikát” képviselő új villamosokat kivonták a forgalomból, nehogy megsérüljenek. Az UV volt egyébként az első olyan villamos, aminek gyárilag távműködtetéssel záródó ajtaja volt, azaz ezeken a villamosokon már nem lehetett „tujázni”. (tovább…)

Sikerrel zárult a VIII. Szent Erzsébet Jótékonysági Bál

2019. november 25. hétfő

csepel.hu

A csepeli önkormányzat nyolcadik alkalommal rendezte meg november 23-án a Szent Erzsébet Jótékonysági Bált. A rendezvény fővédnöke Wittner Mária 1956 hőse, Csepel díszpolgára volt. A jótékonysági bál bevételeiből idén a nehéz sorsú, hátrányos helyzetű csepeli gyermekeket támogatták.

A belépő és a pártfogói jegyek árából, valamint az egyéb felajánlásokból közel 1,5 millió forintot sikerült összegyűjteni a rászorulók számára. A rendezvényt Borbély Lénárd polgármester nyitotta meg.

(tovább…)

Zrínyi Miklós-emlékévvé nyilváníthatják 2020-at

2019. november 21. csütörtök

Németh Szilárd/Facebook, Honvédelem.hu, Csepel.info

Németh Szilárd, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára javaslatot nyújtott be arról, hogy az Országgyűlés a 2020-as évet nyilvánítsa Zrínyi Miklós emlékévvé annak emlékére, hogy Zrínyi Miklós – akiről a tárca a honvédelmi- és haderőfejlesztési programját is elnevezte – 1620-ban, éppen 400 évvel ezelőtt született.

Németh Szilárd, a javaslat egyik fideszes előterjesztője méltatta Zrínyi Miklós katonai, politikai és irodalmi tevékenységét, akinek legfontosabb célja az ország egyesítése, az oszmán hatalom kiűzése volt. Zrínyi ezer szállal kötődött a horvát néphez – mutatott rá -, az emlékév a több száz éves horvát-magyar együttélést és a kétoldalú kapcsolatokat is mélyítheti. A kereszténység védelméért és a magyarok önállóságának visszaszerzéséért is küzdött – elevenítette fel. (tovább…)