2018. december havi archívum

Szilveszteri népi hiedelmek

2018. december 31. hétfő

Csepeli Hírmondó/ Facebook

Az év első és utolsó napjához számos népi hiedelem kapcsolódik. Úgy tartják szilveszter este nem szabad baromfihúst enni, mivel a tyúk „elkaparja a szerencsét”. Ugyanakkor sertés éppen ellenkezőleg kitúrja azt.

Hogy a következő év anyagi bőségben teljen érdemes babot, lencsét fogyasztani, de a pezsgő is a gazdagságot, a jólétet szimbolizálja. Amit az újév napján teszünk, az hatással lesz egész évünkre, ezért tartózkodjunk a vitáktól, veszekedésektől. Aki korán kel, egész évben friss lesz. Újév napján ne adjunk ki semmit a házból, mert ha ezt tesszük, sok kiadásunk lesz egész évben.

Csepeli Hírmondó

Az első petárda már károkat okozott – Fogjunk össze!

2018. december 31. hétfő

Balogh Gábor

Az alábbiakban egy Facebook bejegyzésből idézünk:

A Csepeli Temetőnél lévő szeretett üzletünk sajnos 29 én éjjel a felelőtlen petárdázás következtében teljesen kiégett. Segitségeteket szeretném kérni ha van valakinek elfekvőben váza álvány, polcos vagy fiókos szekrény, pult, hasonló dolgai szivesen venném ha megosztanátok velünk.

Retró szilveszteri ételek új köntösben

2018. december 30. vasárnap

Mindmegette.hu, Csepel.info

Bizonyára mindenkinek vannak emlékei gyerekkori szilveszterekről, mind jól ismerjük az óév búcsúztató fogásokat, amikben két dolog közös: a szerencsehozó képességük és a pirosarany díszítés. A Mindmegette.hu ebből – az egyébként jól működő – kettősből elengedte a pirosaranyat, és bemutatja a hagyományos ennivalók modern változatait.

A gasztronómiai honlap receptjeit bejegyzésünkben olvashatják.  (tovább…)

Szilveszterkor fokozottabban figyeljünk háziállatainkra

2018. december 30. vasárnap

Csepeli Hírmondó/Facebook, Ebtelep.hu, Csepel.info

Az állatok nincsenek hozzászokva a petárdák, tűzijátékok robbanásához, az erős zaj és fényhatások megijesztik őket, pánikba eshetnek, elszökhetnek. Szilveszter éjjelén ne hagyjuk magukra kedvenceinket, a kertben élő állatokat is engedjük be a lakásba, garázsba, ahol biztonságban érezhetik magukat.

A sétáltatáshoz nyugodtabb időszakot válasszunk, a kutyát pórázon vezessük. Legyen a kutyán biléta, mely tartalmazza a gazda címét, telefonszámát. Ne erősítsük a kutya félelmeit túlzott odafigyeléssel, viselkedjünk természetesen. A kinti zajokat ellensúlyozhatjuk, ha bekapcsoljuk a tévét vagy a rádiót. (tovább…)

Jövőre és 2020-ban is 8-8 százalékkal nő a minimálbér és a garantált bérminimum

2018. december 30. vasárnap

Origo, MTI, Csepel.info

Fotó: MTI/ Bodnár Boglárka

Kétéves bérmegállapodást fogadtak el a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának (VKF) munkaadói és munkavállalói oldalának képviselői, amely szerint 2019. január 1-jétől és 2020. január 1-jétől is 8-8 százalékkal emelkedik a minimálbér és a garantált bérminimum összege – jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter vasárnap a testület ülését követő sajtótájékoztatón Budapesten.

Varga Mihály pénzügyminiszter hozzátette, a megállapodás értelmében jövőre a 8 százalékos béremelés hatására a minimálbér bruttó összege 149 000 forint, a garantált bérminimum bruttó összege pedig 195 000 forint lesz. (tovább…)

Sosem lá­tott fotó ke­rült elő Zámbó Jimmy­ről

2018. december 30. vasárnap

Ripost.hu

A le­gen­dás éne­kes még 1999-ben bu­li­zott együtt egy fi­a­tal ri­por­ter­rel, aki mára az egyik leg­nép­sze­rűbb mű­sor­ve­ze­tővé vált. A népszerű műsorvezető egy közel húsz éves fotót osztott meg az Instagramon, amin a legendás énekessel látható.

Hajdú akkoriban kezdő riporter volt, ám hamar jóban lett az énekessel, akivel nem egyszer buliztak együtt. A fotó alá írt hozzászólásokból kiderült, hogy Hajdú egy interjút is készített a 2001-ben tragikus hirtelenséggel elhunyt Jimmyvel. A rajongók nagyon örültek a fotónak, hiszen egy olyan képet láthattak kedvencükről, ami eddig nem került nyilvánosságra.

ripost.hu

 

A csepeli jégpályán forgatott a TV2

2018. december 30. vasárnap

TV2, Csepel.info

A téli sportok egyik talán legnépszerűbb fajtája a korcsolyázás. A hideg levegőn való mozgás erősíti az immunrendszert. Ellenállóbb lesz a szervezet így nagyobb eséllyel lehet elkerülni a bakteriális, vagy vírusos betegségeket. Jó hír a fogyni vágyóknak, hogy ennél a szabadtéri sportnál főként a combokat, a feneket és a hasat dolgoztatja az ember, így a diétázók számára egy nagyon ajánlott testmozgás a korcsolyázás – írja a TV2.hu.

A csepeli jégpályán készített videót ide kattintva tekinthetik meg.

tv2.hu

A nap panorámaképe: új évre vár a Szent Imre tér

2018. december 29. szombat

Csepel.info

A kiürített parkolóhelyeket hamarosan vidám hangulat és bulizók foglalják el, hiszen december 30-án itt lesz a csepeli előszilveszter.

Délután öt órától Kasza Tibor koncert, utána tűzijáték!

Fejlesztések, fizetésemelések a mentősöknél

2018. december 29. szombat

888

Legutóbb most decemberben kaptak a csepeli mentősök egy több mint négymillió forint értékű, életmentő mellkas-komprimáló eszközt

Nem csak a csepeli mentőállomás gazdagodott korszerű felszerelésekkel az elmúlt években. A fejlesztések országos szinten is jelentősek voltak, a mentősök fizetése pedig szintén kiemelkedően emelkedett – derül ki a Rétvári Bencével készült interjúból.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) parlamenti államtitkára szerint 2010 óta a mentőorvosok bruttó átlagfizetése több mint kétszeresére, a mentőtiszteké csaknem kétszeresére, a mentőápolóké szintén kétszeresére, a gépkocsivezetőké bő másfélszeresére nőtt. (tovább…)

Az Egressy Zeneművészeti a Bartók Rádióban

2018. december 28. péntek

Egressybeni.hu

2018. december 30-án reggel a Bartók Rádió 10 óra 30 perctől fogja lejátszani Puskás Levente, intézményünk tanárának és növendékeinek koncertjét felvételről.

Km.: Puskás Levente, Szitás Tamás (szaxofon), Mocsári Emma, Váradi Judit (zongora), a budapesti Egressy Béni Református Művészeti Középiskola és a Debreceni Egyetem Zeneművészeti Kar szaxofon tanszakának hallgatói

Szerkesztő-műsorvezető: Becze Szilvia

Kapcsolódó anyagok: