‘Honvédség’ kategória archívum

Egy nyolcnapos szakadár állam – A Baranya-bajai Szerb-Magyar Köztársaság

2017. augusztus 15. kedd

“Linder Béla (…) Belgrádban telepedett le. A későbbi Jugoszlávia nem felejtette el a neki tett szolgálatot: halála után, 1962-ben díszsírhelyet kapott a délszláv kommunista vezetéstől”

Csarnai Márk, Újkor.hu

A győztes államok területi igényei Közép-Európában és a Balkánon (Wikipedia)

1918 novemberében a szerb csapatok megkezdték Magyarország déli részének megszállását. A trianoni békeszerződésben a Szerb-Horvát-Szlovén Királyságnak ítélt területeken túl Baranyát és Baja térségét is egészen 1921-ig ellenőrzésük alatt tartották, ahol 1921. augusztus 14-én a Károlyi-kormány és a tanácsköztársaság prominensei, valamint a helyi szocialisták kikiáltották a Baranya-bajai Szerb–Magyar Köztársaságot. A Horthy-rendszerrel szemben délszláv védelem alá helyezkedő államalakulat mindössze nyolc napig létezett, ugyanis a megszálló csapatok kivonulásával a köztársaság összeomlott. – Bejegyzésünkben Csarnai Márk csepeli történész írását közöljük. 

Az első világháborús vereséget követően a francia antant csapatok által támogatott szerb erők északi irányban nyomultak előre, hogy érvényesítsék Magyarországgal szemben fennálló területi követeléseiket. A történelmi Magyarország feldarabolásánál az újonnan létrejött Szerb-Horvát-Szlovén Királyság legalább olyan mérvű területi igényekkel lépett fel, mint a románok és a csehek. A délszláv kormány – a Trianonban később elcsatolt országrészeken túl – további területek megszerzésére törekedett, így Baranyát is elfoglalták, a Duna-Tisza-közén pedig egész Bajáig nyomultak. (tovább…)

Riasztották a magyar Gripeneket egy angol utasszállító miatt

2015. augusztus 7. péntek

Velvet

9108157_b2d4bb3f6d1722659d0cd47e062e7363_wm[1]

A két Gripen vadászgépet szerdán egy angol felségjelzésű Boeing 757-es utasszállító miatt riasztották, amely úgy haladt át a cseh, majd a szlovák légtéren, hogy nem lépett kapcsolatba az ottani civil légi irányítással.

A Szia Komárom szerint szerdán dél körül hangos robaj hallatszott a Komáromi és Érsekújvári járás több településén, de a szokatlan dörejt még Magyarországon is hallották. Mint kiderült, a hangrobbanást két vadászgép okozta, amelyeket egy civil gép miatt riasztottak. (tovább…)

Kacsának tűnik, hogy fegyvert szállítunk Ukrajnába

2014. augusztus 16. szombat

Origo

Kacsának tűnik

Vicces is lenne így vinni a titkos fegyverszállítmányt

A hírt közlő portállal a magyar honvédségnek állítólag korábban többször is meggyűlt a baja. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban cáfolja, hogy Magyarország haditechnikát szállítana Ukrajnába. A tárca közleményében kiemelte: a magyar honvédség az egyik raktárbázisból szállít át harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket vasúton a honvédség másik hadianyagraktárába. (tovább…)

Rombológránátot találtak Csepelen

2013. november 27. szerda

MIXOnline.hu

Illusztráció

Biztonságos robbantási helyszínre szállítják, és ott semmisítik meg a tűzszerészek azt a robbanógránátot, amely kedden Budapesten, a Fővárosi Vízművek csepeli szennyvíztisztító-telepén került elő – tájékoztatta a Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

Várkonyi Melinda elmondta, a tűzszerészek nem tudták a helyszínen kiszerelni a 203 milliméteres, második világháborús szovjet betonromboló gránát gyújtószerkezetét, így elkerülhetetlenné vált a teljes gránát felrobbantása.
Ideiglenes kilakoltatásokra nincs szükség – tette hozzá a kommunikációs tiszt.

(tovább…)

Ludovika Campus – egy egész városrész megújul

2013. július 20. szombat

Hirado.hu

Fürjes Balázs elmondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépülete 2014 tavaszára készül el.

Fürjes Balázs, a kiemelt beruházások kormánybiztosa az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a Campus főépülete 2014 tavaszára készül el, és ez lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépülete. A Ludovika 150 éves épületében XXI. századi megoldásokkal készül többek között a modern egyetemi könyvtár is – mondta. Hozzátette: jelenleg az épület szerkezetének megerősítése zajlik, valamint restaurálási, műemlék-helyreállítási és gépészeti munkákat folytatnak.

(tovább…)

“Túl vagyunk a nehezén”

2013. június 15. szombat

Fidesz.hu

„Túl vagyunk a nehezén, nem veszettünk emberéletet, komolyabb sérülés sem történt, és nincs tömeges kár”, most a helyreállítás a következő feladat – jelentette ki Orbán Viktor szombaton Mohácson.

A kormányfő a városi kompkikötőnél tartott, az árvízi védekezést értékelő sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország egy magabiztos és cselekvő ország képét mutatta az árvíz idején, a védekezés is egy magabiztos, cselekvő ország teljesítménye.
“A veszély elhárításához három dologra: összefogásra, jó szervezettségre és szakértelemre volt szükség” – tette hozzá Orbán Viktor, és köszönetet mondott a munkálatokban részt vett hivatásosoknak, vízügyi szakembereknek, önkénteseknek, a védekezők ellátásában részt vevőknek és a sajtó munkatársainak is.

(tovább…)

Árvíz: ezer magyar katona indulhat Szerbiába

2013. június 11. kedd

MNO

Munka közben a honvédek

Ezer katonát ajánlunk fel Szerbiának, a kapcsolatfelvétel már megtörtént a két ország haderő-parancsnoksága között – fogalmazott a Hír TV-nek kedd délelőtt Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Mint a tárcavezető a miniszterelnöki összegzéskor kedd reggel elmondta, ezer katonát ajánl fel a magyar honvédelem Szerbiának a várható ottani árvízi védekezésre. A Hír TV a kedd délelőtti kormányülést megelőzően telefonon utolérte Hende Csabát, aki elmondta, már meg is történt a kapcsolatfelvétel a két honvédség között.

(tovább…)

“A legrosszabbra is fel kell készülni”

2013. június 7. péntek

Fidesz.hu

Mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni – fogalmazott Orbán Viktor péntek reggel, Győrben. Interaktív térkép.

Bekövetkezett az, amit szerettünk volna elkerülni, de sajnos nem sikerült. A határszakaszon már a valaha mért legnagyobb vízállás feletti vízszintet mértek a folyón – mondta Orbán Viktor , utalva arra, hogy Nagybajcsnál megdöntötte az eddigi rekordot a Duna vízszintje.

(tovább…)

3D-s hajózási térkép készül

2013. június 5. szerda

Honvédelem.hu

A hadihajósok segítségével végzik a Duna medrének feltérképezését a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. térképész szakemberei ezekben a hetekben a Csepel-sziget északi és déli „csücske” között. A munkálatok eredménye egy 3D-s hajózási térkép lesz, amely felválthatja a most használt, több évtizeddel ezelőtti felméréseken alapuló kartográfiákat.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízásából nagyszabású projektbe kezdtek bele a HM Zrínyi Kft. térképészei. Céljuk, hogy a Duna egy 60 kilométeres szakaszáról úgynevezett 3D-s hajózási térképet készítsenek. A hat hétig tartó felmérés a Csepel-sziget északi és déli „csücske”, azaz a Kvassay- és a Tassi zsilipek között zajlik, a szakemberek munkáját az ezred hadihajós alosztályának katonái és technikai eszközei segítik. (tovább…)

Az alapvető magatartási szabályok árvízkor

2013. június 4. kedd

Csepel.hu

lllusztráció

Kedves csepeliek!

A következőkben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsait olvashatják arra az esetre, ha a vízszint eléri a kritikus értéket:

 • Kapcsolja be a rádiót, TV-t, figyeljen a külső tájékoztatásra, hangosbeszélőre, szirénára, informálja a szomszédokat is!
 • Ne telefonáljon, csak segélykérési céllal!
 • Ha elrendelték a kitelepítést, ne mondjon ellent, kövesse az utasításokat!
 • Készítsen “túlélő”-csomagot!
 • Zárja el és kapcsolja ki a gázt, villanyt, vizet ha elhagyja a lakást, és zárja be az ajtókat, ablakokat is!
 • A csomagot hátizsákban vagy válltáskában vigye, kezei maradjanak szabadon!
 • Öltözzön rétegesen, kényelmesen!
 • Gondoljon a családtagok szükségleteire is!
 • A megadott gyülekezőhelyet gyalog közelítse meg!
 • Csoportosan közlekedjen, hogy segíthessenek egymáson!
 • A gyülekezőhelyen várja meg a további utasításokat!
 • Ne hallgasson rémhírekre, ne terjessze azokat!
 • Bízzon azokban, akik felkészültek a védelmére, és Önért is vállalják a veszélyt!
 • Alapszabály: A megáradt víz kiszámíthatatlan, ne menjen bele, csak ha már semmi más lehetőség nincs. A fenti magatartásszabályokból aszerint kell választania, hogy el tudja-e hagyni az épületet, amelyben tartózkodik, vagy sem.

(tovább…)