‘Honvédség’ kategória archívum

Riasztották a magyar Gripeneket egy angol utasszállító miatt

2015. augusztus 7. péntek

Velvet

9108157_b2d4bb3f6d1722659d0cd47e062e7363_wm[1]

A két Gripen vadászgépet szerdán egy angol felségjelzésű Boeing 757-es utasszállító miatt riasztották, amely úgy haladt át a cseh, majd a szlovák légtéren, hogy nem lépett kapcsolatba az ottani civil légi irányítással.

A Szia Komárom szerint szerdán dél körül hangos robaj hallatszott a Komáromi és Érsekújvári járás több településén, de a szokatlan dörejt még Magyarországon is hallották. Mint kiderült, a hangrobbanást két vadászgép okozta, amelyeket egy civil gép miatt riasztottak. (tovább…)

Kacsának tűnik, hogy fegyvert szállítunk Ukrajnába

2014. augusztus 16. szombat

Origo

Kacsának tűnik

Vicces is lenne így vinni a titkos fegyverszállítmányt

A hírt közlő portállal a magyar honvédségnek állítólag korábban többször is meggyűlt a baja. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban cáfolja, hogy Magyarország haditechnikát szállítana Ukrajnába. A tárca közleményében kiemelte: a magyar honvédség az egyik raktárbázisból szállít át harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket vasúton a honvédség másik hadianyagraktárába. (tovább…)

Rombológránátot találtak Csepelen

2013. november 27. szerda

MIXOnline.hu

Illusztráció

Biztonságos robbantási helyszínre szállítják, és ott semmisítik meg a tűzszerészek azt a robbanógránátot, amely kedden Budapesten, a Fővárosi Vízművek csepeli szennyvíztisztító-telepén került elő – tájékoztatta a Honvédség tűzszerész ezredének kommunikációs tisztje az MTI-t.

Várkonyi Melinda elmondta, a tűzszerészek nem tudták a helyszínen kiszerelni a 203 milliméteres, második világháborús szovjet betonromboló gránát gyújtószerkezetét, így elkerülhetetlenné vált a teljes gránát felrobbantása.
Ideiglenes kilakoltatásokra nincs szükség – tette hozzá a kommunikációs tiszt.

(tovább…)

Ludovika Campus – egy egész városrész megújul

2013. július 20. szombat

Hirado.hu

Fürjes Balázs elmondta, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépülete 2014 tavaszára készül el.

Fürjes Balázs, a kiemelt beruházások kormánybiztosa az M1 Ma reggel című műsorában elmondta: a Campus főépülete 2014 tavaszára készül el, és ez lesz a Nemzeti Közszolgálati Egyetem főépülete. A Ludovika 150 éves épületében XXI. századi megoldásokkal készül többek között a modern egyetemi könyvtár is – mondta. Hozzátette: jelenleg az épület szerkezetének megerősítése zajlik, valamint restaurálási, műemlék-helyreállítási és gépészeti munkákat folytatnak.

(tovább…)

“Túl vagyunk a nehezén”

2013. június 15. szombat

Fidesz.hu

„Túl vagyunk a nehezén, nem veszettünk emberéletet, komolyabb sérülés sem történt, és nincs tömeges kár”, most a helyreállítás a következő feladat – jelentette ki Orbán Viktor szombaton Mohácson.

A kormányfő a városi kompkikötőnél tartott, az árvízi védekezést értékelő sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország egy magabiztos és cselekvő ország képét mutatta az árvíz idején, a védekezés is egy magabiztos, cselekvő ország teljesítménye.
“A veszély elhárításához három dologra: összefogásra, jó szervezettségre és szakértelemre volt szükség” – tette hozzá Orbán Viktor, és köszönetet mondott a munkálatokban részt vett hivatásosoknak, vízügyi szakembereknek, önkénteseknek, a védekezők ellátásában részt vevőknek és a sajtó munkatársainak is.

(tovább…)

Árvíz: ezer magyar katona indulhat Szerbiába

2013. június 11. kedd

MNO

Munka közben a honvédek

Ezer katonát ajánlunk fel Szerbiának, a kapcsolatfelvétel már megtörtént a két ország haderő-parancsnoksága között – fogalmazott a Hír TV-nek kedd délelőtt Hende Csaba honvédelmi miniszter.

Mint a tárcavezető a miniszterelnöki összegzéskor kedd reggel elmondta, ezer katonát ajánl fel a magyar honvédelem Szerbiának a várható ottani árvízi védekezésre. A Hír TV a kedd délelőtti kormányülést megelőzően telefonon utolérte Hende Csabát, aki elmondta, már meg is történt a kapcsolatfelvétel a két honvédség között.

(tovább…)

“A legrosszabbra is fel kell készülni”

2013. június 7. péntek

Fidesz.hu

Mivel a valaha volt legnagyobb árhullámmal kell szembenézni a Dunán, a legrosszabbra is fel kell készülni – fogalmazott Orbán Viktor péntek reggel, Győrben. Interaktív térkép.

Bekövetkezett az, amit szerettünk volna elkerülni, de sajnos nem sikerült. A határszakaszon már a valaha mért legnagyobb vízállás feletti vízszintet mértek a folyón – mondta Orbán Viktor , utalva arra, hogy Nagybajcsnál megdöntötte az eddigi rekordot a Duna vízszintje.

(tovább…)

3D-s hajózási térkép készül

2013. június 5. szerda

Honvédelem.hu

A hadihajósok segítségével végzik a Duna medrének feltérképezését a HM Zrínyi Térképészeti és Kommunikációs Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. térképész szakemberei ezekben a hetekben a Csepel-sziget északi és déli „csücske” között. A munkálatok eredménye egy 3D-s hajózási térkép lesz, amely felválthatja a most használt, több évtizeddel ezelőtti felméréseken alapuló kartográfiákat.

Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízásából nagyszabású projektbe kezdtek bele a HM Zrínyi Kft. térképészei. Céljuk, hogy a Duna egy 60 kilométeres szakaszáról úgynevezett 3D-s hajózási térképet készítsenek. A hat hétig tartó felmérés a Csepel-sziget északi és déli „csücske”, azaz a Kvassay- és a Tassi zsilipek között zajlik, a szakemberek munkáját az ezred hadihajós alosztályának katonái és technikai eszközei segítik. (tovább…)

Az alapvető magatartási szabályok árvízkor

2013. június 4. kedd

Csepel.hu

lllusztráció

Kedves csepeliek!

A következőkben a Fővárosi Katasztrófavédelmi Igazgatóság tanácsait olvashatják arra az esetre, ha a vízszint eléri a kritikus értéket:

 • Kapcsolja be a rádiót, TV-t, figyeljen a külső tájékoztatásra, hangosbeszélőre, szirénára, informálja a szomszédokat is!
 • Ne telefonáljon, csak segélykérési céllal!
 • Ha elrendelték a kitelepítést, ne mondjon ellent, kövesse az utasításokat!
 • Készítsen “túlélő”-csomagot!
 • Zárja el és kapcsolja ki a gázt, villanyt, vizet ha elhagyja a lakást, és zárja be az ajtókat, ablakokat is!
 • A csomagot hátizsákban vagy válltáskában vigye, kezei maradjanak szabadon!
 • Öltözzön rétegesen, kényelmesen!
 • Gondoljon a családtagok szükségleteire is!
 • A megadott gyülekezőhelyet gyalog közelítse meg!
 • Csoportosan közlekedjen, hogy segíthessenek egymáson!
 • A gyülekezőhelyen várja meg a további utasításokat!
 • Ne hallgasson rémhírekre, ne terjessze azokat!
 • Bízzon azokban, akik felkészültek a védelmére, és Önért is vállalják a veszélyt!
 • Alapszabály: A megáradt víz kiszámíthatatlan, ne menjen bele, csak ha már semmi más lehetőség nincs. A fenti magatartásszabályokból aszerint kell választania, hogy el tudja-e hagyni az épületet, amelyben tartózkodik, vagy sem.

(tovább…)

Veszélyhelyzetet rendelt el a miniszterelnök

2013. június 4. kedd

Hirado.hu

Mobilgát épül Szentendrén

A rendkívüli árvízveszély miatt Budapesten összeült a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság, és megkezdte működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ. Kedd déltől veszélyhelyzetet rendelt el Orbán Viktor miniszterelnök a Duna áradása miatt.

Kedd déltől veszélyhelyzetet hirdetett ki Orbán Viktor kormányfő a Duna áradása miatt az érintett térségekre. A kormányfő azt kérte a folyó mentén élőktől, szükség esetén készüljenek fel az esetleges evakuálásra, amely akár egész településeket is érinthet.

(tovább…)

Árvíz – 20-25 ezer emberre lesz szükség a gátakon

2013. június 4. kedd

Drámai a helyzet Passaunál

Hirado.hu

Passau történelmi belvárosa víz alatt

A Duna Budapesten vasárnap tetőzik, 875 centivel, az eddigi legmagasabb vízszint a fővárosban 860 centi volt.

A rendkívüli árvízveszély miatt Budapesten összeült a Kormányzati Koordinációs Tárcaközi Bizottság, és megkezdte működését a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelő Központ. A kormányzat várhatóan délelőtt dönt arról, hogy veszélyhelyzetet hirdet-e a Duna által fenyegetett térségekre, illetve településekre. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője elmondta: erősítik és magasítják a gátrendszert Komárom-Esztergom megye több településén. Pest megyében homokzsákokat szállítottak több kritikus helyre, így Érdre, Vácra, Dunakeszire, Kisorosziba, Tahiba és Leányfalura.

(tovább…)

Hende: Nem futottak el, vállalták a harcot

2013. május 26. vasárnap

MNO

Illusztráció

Országszerte megemlékezéseket tartanak vasárnap a hősök napja alkalmából. Május utolsó vasárnapját 2001-ben nyilvánította a hősi halottak emléknapjává az Országgyűlés.

Május utolsó vasárnapját 2001-ben nyilvánította a magyar hősök emlékünnepévé a magyar parlament. Budapesten a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság és a Honvédelmi Minisztérium a rákoskeresztúri Új köztemetőben a magyar katonahősök emlékművénél tartott koszorúzást. Azokra emlékezik vasárnap az ország, akik kibúvók és elvándorlás helyett mindig is vállalták a harcot és életüket adták a hazáért – mondta Hende Csaba honvédelmi miniszter a hősök napja alkalmából rendezett megemlékezésen a budapesti Hősök terén.

(tovább…)

Feltehetően robbanótesteket emeltek ki a Dunából a Déli összekötő hídnál

2013. március 21. csütörtök

MTI, Heti Válasz

Mintegy negyven tárgyat, feltehetően robbanótestet emeltek ki a Dunából csütörtök délelőtt a Rákóczi híd mellett lévő Déli vasúti összekötő híd karbantartása során – közölte Várkonyi Melinda, a honvédség tűzszerészetének kommunikációs tisztje az MTI-vel.

Mint mondta, az egyelőre nem azonosított tárgyakat a híd karbantartója emelte ki a vízből. A tűzszerészek jelenleg a helyszínre tartanak, ha igazolódik, hogy robbanótestekről van szó, akkor a vasúti hidat és a Rákóczi hidat is lezárhatják.

hetivalasz.hu

Csepel – még kapható a Nagy Magyarország ikonikus száma

2013. január 25. péntek

iho.hu

A Csepel – a magyar honvédelem szigete címmel megjelent történelmi magazin a magyar hadiipar egykori fellegvárával foglalkozik.

A Weiss Manfréd és bátyja által alapított, a 20. század első évtizedére hatalmas komplexummá fejlődött gyár világszinten is kiemelkedő ipari teljesítményt nyújtott. Az első világháború után meglehetősen nehéz helyzetbe került országban gyártott repülőgépeket, harckocsikat és egyéb járműveket áttekintve bizony elámul az ember. (tovább…)

Emlékezés a Don-kanyar katasztrófájáról

2013. január 14. hétfő

Csepel.hu

A 70. évforduló alkalmából a második világháborúban, a Don-kanyarban harcoló 2. magyar hadseregre és az odaveszett több tízezer katonára emlékezett Csepel január 14-én.

A Szent Imre téren koszorút helyezett el a hősök emlékhelyénél Hende Csaba honvédelmi miniszter, Németh Szilárd polgármester, valamint a Fidesz, Jobbik, MSZP és a Vitézi Rend képviselői. (tovább…)