‘Civil szervezetek’ kategória archívum

A Holokauszt magyar áldozataira emlékeztek

2022. január 27. csütörtök

Csepel.hu

Katonai tiszteletadással emlékeztek a magyar áldozatokra a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján a Nefelejcs utcai izraelita temetőben január 27-én. 76 évvel ezelőtt ezen a napon szabadult fel az auschwitz-birkenaui munkatábor.

A megemlékezésen részt vett Totha Joel Péter vezető tábori főrabbi, Mester Tamás budapesti, és Kerényi Zsuzsa dél-pesti zsidó hitközségi elnök, Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek és dr. Szeles Gábor jegyző.

(tovább…)

Folytatódott a Csepeli DAC atlétáinak nagyszerű szereplése a fedettpályás versenyszezonban

2022. január 25. kedd

Csepel.hu

Az elmúlt héten, Székesfehérváron az ARAK által megrendezett fedettpályás versenyeken vettek rész atlétáink, ahol sorra döntötték korábbi egyéni rekordjaikat, s bizonyították, komolyan kell számolni velük majd az idei szabadtéri versenyek során is.

Csütörtökön a nyílt magasugró versenyekre került sor, ahol a különböző korosztályok együtt indulva, versenyezve mérettették meg magukat. A női magasugró mezőnyben 22 induló között Pintér Nóra 155 cm-es egyéni rekordot jelentő ugrásával a 6. helyen fejezte be a versenyét. A férfiak mezőnyében a 18 induló között két Csepeli DAC-os versenyző is indult, Tari Tibor György 180 cm-es ugrásával a 6., Ardey Zsolt 168 cm-es ugrásával a 8. helyen végzett.

 

(tovább…)

Próza és dallamok a Magyar Kultúra Napján

2022. január 23. vasárnap

Január 22-én ünnepeljük a Magyar Kultúra Napját, arra emlékezve, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon fejezte be a Himnusz megírását. Az emléknapon országszerte kiállítások, koncertek, könyvbemutatók, irodalmi estek és színházi előadások várják a magyar kultúra iránt érdeklődőket. A megemlékezés ötletét Fasang Árpád zongoraművész kezdeményezte 1985-ben. Ahogy fogalmazott „ez a nap annak tudatosítására is alkalmas, hogy az ezeréves örökségből meríthetünk, és van mire büszkének lennünk, hiszen ez a nemzet sokat adott Európa, a világ kultúrájának. Ez az örökség tartást ad, ezzel gazdálkodni lehet, valamint segíthet a mai gondok megoldásában is”.

Az emléknapot 1989 januárjában rendezték meg először. Idén Pápai Erika Jászai Mari-díjas színművész Hangok és szavak című önálló estjét tekinthették meg a nézők a Szabó Magda Közösségi Térben. (tovább…)

Adomány a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának

2022. január 19. szerda
Csepel.hu
 
Ezer darab tartós élelmiszert – konzervet, müzliszeletet – adott át a Humán Szolgáltatások Igazgatóságának az OLIGO 2000 Élelmiszer Nagykereskedelmi Kft.
A mintegy félmillió forint értékű adomány a nehéz helyzetben élők között kerül majd szétosztásra.

(tovább…)

Megújul és bővül a térfigyelő kamerarendszer

2022. január 12. szerda

Csepel.hu

A tavalyi év utolsó önkormányzati ülésén a napirend előtt Borbély Lénárd polgármester az önkormányzat nevében köszöntötte a csepeli Tóth Erika Katalin kétszeres Aranykéz-díjas és kétszeres Aranykoszorús nőiszabó-mestert. Tóth Erika Katalin kezdetben népi iparművészeti öltözeteket készített, ma már nemzetközi és hazai szakértőként tartják számon korhű nőiruha-készítő szabómesterként.

A testületi ülésen a képviselők elfogadták a közterületek rendjéről és használatáról szóló önkormányzati rendeletet. A rendelet célja védeni az épített és a természetes környezetet és biztosítani a rendeltetésszerű közterület-használatot. A városatyák egyhangúlag döntöttek a kerületünkben üzemelő térfigyelő kamerarendszer felújításáról, bővítéséről és új kamerák kihelyezéséről is. A csepeli rendőrkapitányság szerint a rendszer elavulttá vált, ezért modernizálásra szorul. A döntés alapján új kamerákat helyeznek ki többek között a Szent Imre tér és a Petz Ferenc utca sarkára, a Széchenyi István utca és a Kassai utca kereszteződéséhez, a Corvin csomópont lefedetlen részére, valamint a rendőrség javaslata alapján a Csepeli út‒Körtefa utca kereszteződéséhez.

 

(tovább…)

Emléktáblát avattak a Béke téri Szent József Otthonnál

2022. január 7. péntek

Csepel.hu

Prokop Péter születésének 103. évfordulója alkalmából koszorúztak tegnap délután a Béke téri Szent József Otthonnál lévő emléktáblánál. Az eseményen koszorúzott Prof. dr. Prokopp Mária, művészettörténész, Erdei Éva képzőművész, a csepeli önkormányzat nevében Ábel Attila alpolgármester, az Országgyűlés nevében pedig Németh Szilárd honvédelmi államtitkár, országgyűlési képviselő.

Prokop Péter, 1919-ben született, katolikus pap, festőművész, író. A XX. századi magyar pap-festők egyik legjelentősebb alakja. 1942-ben szentelték a kalocsai főegyházmegye papjává. 1945-48: Magyar Képzőművészeti Főiskola, mesterei: Barcsay Jenő, Elekfy Jenő, Kmetty János. 1989-ben Pro Cultura Hungarica-díjjal tüntették ki. 1992-ben ’56-os Emlékérmet és emléklapot vehetett át és ugyanebben az évben megkapta az IRAT nívódíjat is.

(tovább…)

Ökumenikus Imahét január 16-tól

2022. január 5. szerda

Csepel.hu

A Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa (MEÖT) 2022. január 16-23. között szervezi az Ökumenikus Imahetet.

Az országos nyitó istentisztelet a tervek szerint 2022. január 16-án vasárnap 18.00 órakor kezdődik a Deák téri evangélikus templomban. Igét hirdet Dr. Erdő Péter bíboros és Balog Zoltán református püspök, a Zsinat lelkészi elnöke. A liturgiában szolgálnak a MEÖT tagegyházainak vezetői. (tovább…)

Rovásírás-szakkör indul

2021. december 23. csütörtök

Csepel.hu

Rovásírás-szakkör indul 2022. január 8-tól, kéthetente szombaton 10.30 és 12.00 óra között. Helyszíne az Összetartozás Háza.

A részvétel ingyenes. (tovább…)

Idén is a legjobbak között a Csepeli Birkózó Club

2021. december 20. hétfő

Csepel.hu

A Jedlik Ányos Gimnázium bontási és építési munkálatainak megkezdése miatt a Csepeli Birkózó Clubnak október végén el kellett hagynia az épület tornatermét. Az egyesület Borbély Lénárd polgármester segítségének köszönhetően a Táncsics Mihály utcába költözött, ahol az önkormányzat többcélú sportterme található.

Az egyesületnek az elmúlt öt évben sajnos már negyedik alkalommal kell költöznie. Märtz József, a Csepeli Birkózó Club elnöke kérdésünkre elmondta, a Jedlik tornaterme minden szempontból ideális edzőhelyszínnek bizonyult, mert a legkisebbek külön teremben tudtak edzeni, és egy komoly konditermet is sikerült kialakítani. Mint megtudtuk, az új helyszínen minden adott ahhoz, hogy a klub folytassa sikertörténetét. „Az egyik legfontosabb, hogy az edzésidőnket nem kell másokhoz igazítunk: hétköznap délután négy órától másnap reggel nyolc óráig miénk a terem, így az esti és a másnap reggeli edzéseket is zavartalanul meg tudjuk tartani, hétvégén pedig akár egész nap használhatjuk a termet. A tornaterem mellett van egy kisebb edzőtermünk is és kulturált öltözők, mosdók is a rendelkezésünkre állnak” – mondta Märtz József, majd hozzátette: a költözésben és a berendezkedésben sok szülő segített, akiknek ez úton is köszöni munkájukat. (tovább…)

Színpadon és anyaként: főszerepben Mahó Andrea

2021. december 20. hétfő

Csepel.hu

Egyszerre lakik Csepelen és a belvárosban Mahó Andrea Jászai Mari-díjas színésznő, énekesnő, szinkronszínész, akit 2018-ban Csepel Örökség-díjjal is kitüntettek. Másfél évvel ezelőtt született meg kislánya, Anna Róza, akivel gyakran vannak Csepelen, a szülői házban, ahol Róza otthon érzi magát. Közben a járvány után beindult a színházi élet, és Mahó Andrea újra a Madách Színházban léphetett fel Az operaház fantomja című musical főszerepében.

„Ez a darab a szívem csücske, mert ez az első főszerepem, nagy kiugrást jelent számomra, és közel áll hozzám a szerep” – mondja Mahó Andrea, aki Királyerdőben nőtt fel, a Szárcsai utcai általánosba járt, majd a Vásárhelyi Pál Kereskedelmi Szakgimnáziumban érettségizett. „Nem tudtam eldönteni, mi legyek, aztán rájöttem, hogy a kereskedelem nem az én világom. Legjobb barátaim azonban azok, akik a Vásárhelyiből maradtak meg. Egyszer csak jött a gondolat, hogy szinkronizálni szeretnék. Apukámhoz járt egy hangmérnök, aki segített abban, hogy teljesüljön a vágyam. Jártam logopédushoz, tanultam beszédtechnikát. A tanáraim láttak bennem tehetséget, biztattak, hogy lépjek a színészi pályára. Elvégeztem Gór Nagy Mária színitanodáját, majd a Győri Nemzeti Színházhoz kerültem. Általában zenés darabokban játszom, ritkábban prózai művekben is színpadra lépek, szívesen játszanék gyakrabban ilyenekben” – meséli Mahó Andrea. (tovább…)