‘Csepel-sziget’ kategória archívum

Borzasztó állapotok a csepeli temetőben

2023. szeptember 11. hétfő

 

Hetek óta méteres gaz borítja a több mint 100 éves csepeli temetőt. A Főváros cége, a Budapesti Temetkezési Intézet által fenntartott 2,4 hektáros terület döbbenetes állapotban van: sírokra teljesen ráhajló fásszárú növények, óriás méretűre nőtt gyomok mindenütt, miközben karbantartót vagy füvet nyíró ember egy szál se. De miért hanyagolja el folyamatosan Csepelt a fővárosi vezetés?

Nem könnyű megtalálni hozzátartozónk sírját a helyi temetőben, konstatáljuk mindjárt az elején, miután átléptük a csepeli temető főbejáratát. Körbenézve méteres gaz, gyom mindenütt, amerre a szem ellát. Néhánynak a magassága eléri a másfél, két métert. Hamar nyilvánvalóvá válik, hogy hosszú ideje nem történt a sírok között egy kapavágás sem. (tovább…)

Parkolókat alakítanak ki kerületszerte

2023. szeptember 7. csütörtök

Csepel.hu

Csepel közterületein az elmúlt hónapokban is folytatódott az új parkolók kialakítása. Van, ahol felfestenek, de akad olyan közterület is, ahol vadonatúj térköves parkolót épít az önkormányzat.

Néhány hónapja a Dunadűlő utcában indultak meg a munkálatok, ahol az elkopott felfestések miatt egyre nehezebben lehetett rendesen parkolni, ezért a lakók kiértesítése után az önkormányzat nekilátott a parkolófestési munkálatoknak, amelynek keretében több száz parkolóhelyet alakítottak ki. (tovább…)

Átadták a megújult Jedliket

2023. szeptember 6. szerda

Csepel.hu

„A Magyar Kormánnyal közös sikerünk, hogy megújult kerületünk egyik büszkesége, a nagy múltú csepeli Jedlik Ányos Gimnázium, amelyet a csepeli önkormányzat készíttetett elő és terveztetett meg, és amelyet a tanévnyitóval egybekötött átadóünnepség keretében vehettek birtokba a diákok és a tanárok. Az országban is egyedülálló projekt a Magyar Kormány százszázalékos támogatásának köszönhető, hiszen Csepel úgy gazdagodhat egy mintaértékű beruházással, hogy az a csepeliek egyetlen fillérjébe sem került. A Jedlik kerületünk egyik büszkesége, és bár saját forrásunk nem lett volna rá, az intézmény újjászületéséhez Önkormányzatunk a kezdetektől fogva partner volt, és az előkészítés rögös útján kollégáimmal együtt rengeteget tettünk azért, hogy ez az álom valóra válhasson” – írta közösségi oldalán Borbély Lénárd polgármester a gimnázium ünnepélyes átadása kapcsán.

A felújított és kibővített Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG) augusztus 31-én nyitotta meg kapuit. (tovább…)

Okoszebrák Csepelen

2023. szeptember 6. szerda

Csepel.hu

Zajlik az Erdősor – Festő utca kereszteződésében az okoszebra kiépítése. Az innovatív gyalogosvédelmi rendszer nagy mértékben hozzájárul majd a gyalogosbiztonság elősegítéséhez – írta Borbély Lénárd csepeli polgármester a közösségi oldalán. Az önkormányzat célja az Erdősor utca – Festő utcai csomópontjában található, meglévő gyalogátkelőhely kiemelése speciális megvilágítással, hozzájárulva ezzel a közlekedés biztonságosabbá tételéhez.

A tervek elkészültek és a kivitelezés is hamarosan megkezdődik. Az Erdősor utcában a Festő utcai gyalogosátkelő balesetveszélyes, szükséges olyan megvilágítása, amely biztonságossá, láthatóvá teszi a gyalogosokat az úttesten átkeléskor. (tovább…)

Új parkolók a kerületben

2023. szeptember 4. hétfő

Csepel.hu

A Zrínyi utcai lakók kérésére és Kovács Dávid Attila képviselő javaslatára a parkolás megkönnyítése érdekében a Zrínyi utca 3-4-es szám között 22 darab parkolóhelyet alakítunk ki felfestéssel – jelentette be Borbély Lénárd csepeli polgármester a közösségi oldalán.

A munkálatok ma kezdődtek el, annak befejezéséig a lakosok türelmét kérik. A parkolók felfestését folytatni fogják kerületszerte. (tovább…)

Új orvosok és műszer a szakrendelőben

2023. augusztus 23. szerda

Csepel.hu

Modern endoszkópos toronnyal bővült a Tóth Ilona szakrendelő műszerparkja. Az eszközre az Egészséges Budapest Program keretében pályázott a csepeli önkormányzat. Az 50 millió forint értékű gépet a gasztroenterológiai szakrendelésen és az egynapos sebészeten is használják majd, például gyomor és vastagbéltükrözésre, kisebb altatásban végzett műtétekhez.

Szeptember elején ugyanakkor egy automata látótérvizsgáló készülék is érkezik a szakrendelőbe, melynek beszerzését az önkormányzat finanszírozta – mondta el lapunknak Dr. Dobák András, a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat főigazgatója. (tovább…)

Az államalapítást ünnepelték a Daru-dombon

2023. augusztus 22. kedd

Csepel.hu

Bizonyára jó néhányan emlékeznek még a tavalyi augusztus 20-ára, amikor a viharos eső elmosta az ünnepséget, s még az országos tűzijáték megtartását is elhalasztották egy héttel. Egy éve a Daru-dombra tervezett rendezvényeket is le kellett mondani.

Az időjárás most kegyes volt, s csepeliek ezrei ünnepelték a magyar államalapítás napját az önkormányzat által szervezett színes programokon a Daru-dombon augusztus 20-án. Az eseményen megjelentek Csepel elöljárói, valamint Benedek László, a Hargita megyei Kápolnásfalu polgármestere. A hagyományoknak megfelelően megtörtént a kenyérszentelés is. (tovább…)

Kiköltöztek a lakók: valódi munkásszálló lesz a Zászlós Szállóból

2023. augusztus 21. hétfő

Csepel.hu

Borbély Lénárd polgármester javaslatára az önkormányzat július 31-ei testületi ülésén döntés született az egykori Csepel Művek területén működő Zászlós Szálló utolsó többgyerekes családjának elhelyezéséről. Ezzel véget ért a kálvária, amit a háborús energiaválság robbantott ki.

A szállót a tulajdonos hőszigeteléssel látja el, felújítja, majd valódi munkásszállóként üzemelteti tovább.

(tovább…)

Közös siker Csepelen: kormányzati támogatással megújult a Jedlik Ányos Gimnázium

2023. augusztus 21. hétfő

Csepel.hu

Hamarosan átadják Csepelen a Jedlik Ányos Gimnázium nagyszabású koncepció mentén megújult épületét. Az országban is egyedülálló projekt a Magyar Kormány százszázalékos támogatásának köszönhető, hiszen Csepel úgy gazdagodhat egy mintaértékű beruházással, hogy az a csepeliek egyetlen fillérjébe sem került. Ennyire persze nem volt sima az idáig vezető út, több bizonytalanság, főként az elszálló költségek és a pénzügyi fedezet hiánya lassította sokáig a projektet.

Cikkünkben a néha viharos, de végül közös sikerrel zárult Jedlik-projekt történetének jártunk utána – az ötlettől a megvalósulásig. (tovább…)

Bánk bán operabemutató Csepelen

2023. augusztus 21. hétfő

Csepel.hu

Erkel Ferenc Bánk bán című operáját mutatták be az államalapítás előestéjén a megújult Királyerdei Művelődési Házban. A Katona József drámája nyomán született kétfelvonásos előadást Medveczky Szabolcs Prima-díjas karmester vezényelte.

Közreműködött a Csepeli Szimfonikus Zenekar. (tovább…)