‘Csepel-sziget’ kategória archívum

Emléktáblát avattak a csepeli HÉV-katasztrófa áldozatainak tiszteletére

2024. április 13. szombat

Csepel.hu

1978. április 13-án, 17 óra 10 perckor szörnyű tragédia történt, amikor a Boráros térre késve érkező HÉV-szerelvény fékhiba miatt belerohant az állomás épületébe. A tömegbalesetben 18 ember meghalt, sokan súlyos sérülésekkel kerültek kórházba.

A legtöbb csepeli, aki megélte azt a napot, ma is pontosan emlékszik, hol volt, mi történt a baleset idején.  (tovább…)

Elkezdődött az Arany iskola felújítása

2024. április 12. péntek

Csepel.hu

Tovább folytatódik az iskolafelújítási program Csepelen. A napokban elindult az Arany János Általános Iskola felújítása. A beruházás teljes mértékben önkormányzati forrásból valósul meg, tudta meg portálunk.

Az Arany iskola, a Herman, a Mátyás, a Katona és az Eötvös sulik után immáron az ötödik intézmény, amit az önkormányzat felújít. (tovább…)

A legjobbakat díjazták a Csepeli Művészeti Szemlén

2024. április 9. kedd

Csepel.hu

A Csepeli Művészeti Szemlén kiemelt arany minősítést elért diákokat díjazták a polgármesteri hivatalban április 8-án. A művészeti szemlét immár hagyományosan, évtizedek óta rendezi meg a csepeli önkormányzat, a Dél-Pesti Tankerületi Központ és a Szabó Magda Közösségi Tér. Idén csaknem ötszáz pályázatot nyújtottak be, és harmincegyen érdemelték ki a kiemelt arany minősítést. Borbély Lénárd polgármester köszöntötte az ifjú művészpalántákat, a felkészítő pedagógusokat és a szemle szervezőit. Külön kiemelte Szentkirályi Aladár művészeti vezető és Udvardi Beáta, a Szabó Magda Közösségi Tér intézményvezetője tevékenységét.

A pályázóknak háláját fejezte ki, hogy megosztották a közönséggel a művészetek iránti szenvedélyüket és lelkesedésüket. Az esemény remélhetőleg nemcsak örömet szerzett nekik, hanem ösztönözte is őket a művészetek világában való további felfedezésekre és alkotásokra. (tovább…)

Németh Ferenc olimpiai bajnok 88 éves

2024. április 4. csütörtök

Csepel.hu

Ma tölti be 88. évét Németh Ferenc, a Csepel SC legendás öttusázója, Csepel legidősebb olimpiai bajnoka. Csepelen született, szüleivel a Kapisztrán János utcában laktak. Benedek Ferenc mesteredző figyelt fel tehetségére, és beszélte rá az öttusára. Mindössze 24 éves volt, amikor 1960-ban egyéniben és csapatban is olimpiai aranyérmes lett Rómában. Csapattársa a másik csepeli legenda, Balczó András volt, aki akkor negyedik lett, valamint Nagy Imre, aki ezüstérmet szerzett egyéniben. Lapunk telefonon köszöntötte fel Németh Ferencet.

„Köszönöm a jókívánságokat, jólesik, hogy nem feledkeztek meg rólam. Az egészségi állapotom nem túl jó, a lábaim nagyon gyengék. Itthon is csak járókerettel járok, ha nem muszáj, nem megyek sehová. Időnként meghívnak sportolói találkozókra, ahová a gyerekeim szoktak elvinni, akik minden nap meglátogatnak. Húsz-harminc éves koromban nem gondoltam volna, hogy idősen ilyen törékeny leszek, de tudomásul veszem, hogy elszállt az idő felettem. Családommal és barátaimmal ünnepeljük meg a születésnapomat” – mondta érdeklődésünkre Németh Ferenc. (tovább…)

Zajlanak az útépítések Csepelen

2024. március 25. hétfő
Csepel.hu
 
Miközben az Arany János utcánál már a vége felé járnak a felújítással, napok óta zajlanak a munkálatok Kapisztrán utcánál. Itt Borbély Lénárd polgármester Tóth Sándor önkormányzati képviselővel járta be a területet ma reggel.
A Toboz utcánál az építés a legintenzívebb fázisban van, egyszerre épül a csapadékvíz-elvezetés és az útpálya, járdafelület is. A földmunkák befejezése után a betonréteg építését kezdik meg. Április végére el is készülhet teljesen az utcaszakasz.

(tovább…)

Tömegével költöztethet szavazókat Németh Szilárd Csepelre a választások idejére

2024. március 21. csütörtök

Trükközéssel próbálhatja növelni megcsappant szavazótáborát Németh Szilárd. Ennek lényege a tömeges „beköltözés”, amit utoljára 2022-ben, az I. kerületi időközi önkormányzati választáson alkalmaztak. Az is lehetséges, hogy végül ezzel sikerült megnyerni az ottani időközi választást. A fideszes voksturizmus egyik főszereplője most képviselőjelölt Csepelen.

2022-ben időközi önkormányzati választást tartottak az I. kerületben, ahol a Fidesz jelöltje, Fazekas Csilla mindössze 60 szavazattal nyert az ellenzéki jelölttel, a momentumos Korsós Borbálával szemben. Ezzel a jobboldal került többségbe a képviselő-testületben. Akkoriban több lap is megírta, hogy a voksolás előtti hetekben gyanúsan sokan jelentkeztek be az ottani Ostrom utca 16. szám alatti magánklinika ingatlanaiba, és így szavazatukkal befolyásolhatták a végeredményt. (tovább…)

Itt van a teljes igazság a pihenőpark ügyében

2024. március 13. szerda

Hetek óta folyik az álhírterjesztés a csepeli önkormányzat által a Kis-Duna-Part mellé megálmodott pihenőpark körül. Miközben Németh Szilárdék és baloldal Borbély Lénárdot tették felelőssé a leállt fejlesztés miatt, a megszerzett iratok szerint a „bűnöst” egészen máshol kell keresni. Bizonyító erejű papírokat mutatunk, miként bánt a közpénzzel és hogyan hajthatta saját malmára a vizet a projektért egyszemélyben felelős Sárosi Tibor, a rezsibiztos legújabb embere, a Csepeli Városgazda volt munkatársa, aki minden értelemben megkapta a fizetségét. Sárosi legutóbb egy Fideszes csepeli hírportálnak adott interjút, csak néhány fontos dolgot elfelejtett elmondani. Megtudtuk azt is, hogy a pihenőpark ügyében a csepeli önkormányzat feljelentést tervez.

Mielőtt belevágnánk a történetbe, egy megjegyzés: a sztori kapcsán óhatatlanul eszünkbe jut, hogyan próbálta annak idején Németh Szilárd a strand felújítását, a Napközis Tábor megépülését és a Csillagtelepi városrehabilitációt ellehetetleníteni. Elég hosszú a történet, nem is írjuk le, mindenesetre a mostani helyzet kísértetiesen hasonló az akkori eseményekhez. A célok itt sem változtak, ez pedig nem más, mint a polgármester megbuktatása – bármi áron. Ehhez viszont elvtelen szövetségesek kellenek. Ahhoz viszont, hogy megértsük a történetet és megismerjük a teljes igazságot, vissza kell mennünk az időben. (tovább…)

Májusban vasúti hídfelújítás indul Csepelen

2024. március 4. hétfő
Csepel.hu
 
A Csepel.hu értesülése szerint a MÁV Zrt. a Gubacsi Duna-ág vasúti híd műszaki állapotára való tekintettel halaszthatatlan felújítást tervez végrehajtani. A munkálatok május elején kezdődhetnek meg, és 3-5 hónap alatt végezhetők el.
A felújítási folyamatok négy alkalommal 72 órás teljes vágányzár, míg 2×24 alkalommal napi 8-10 órás vágányzár alatt valósulhatnak meg – írja a Metrans, hozzátéve, hogy ez a gyakorlatban a vasúti teherforgalomban nagy mértékű torlódást von maga után.

(tovább…)

Ülésezett a képviselő-testület – Leszavazták a költségvetést

2024. február 28. szerda

Csepel.hu

A februári képviselő-testületi ülésen a Fidesz-KDNP négy politikusa a DK-MSZP-Momentum hat képviselőjét segítve levették napirendről Csepel költségvetését. A döntés miatt többek között 1700 önkormányzati munkavállaló nem kapja meg a béremelését március elsejétől, ahogy a közelmúltban bevezetett egynapos sebészet, az orvosi ügyelet és a szakorvosi rendelő, a nyugdíjas klub, a segélyezés és a strand működtetése is veszélybe került.

A testületi ülés napirendje előtt Borbély Lénárd polgármester a képviselő-testület nevében köszöntötte azokat a csepelieket, akik öregbítették kerületünk hírnevét. Díjazásban részesült Vígh Krisztina, a Szárcsa Általános Iskola intézményvezetője valamint Meggyes Rita és Vizsoli Mária testnevelők; Keppel Gyula, a Weiss Manfréd Szakképző iskola magyartanára és a Mansfeld Péter Kortárs Képzőművészeti Galéria vezetője; Buday Balázs, a Strandröplabdázásért Sportegyesület vezetője, Soós Izsák edző, valamint Hajós Artúr, Stréli Bence, Vasvári Zsófi, Kun Stefánia,Tari Bence, Veress Ákos, Borbély Boldizsár és Niemeier Lukas strandröplabdázók. (tovább…)

Dr. Dobák András, a TIESZ főigazgató-főorvosa a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díj egyik jelöltje

2024. február 19. hétfő

Csepel.hu

2017-ben volt 80 éve, hogy Szent-Györgyi Albert – máig egyetlen magyar tudósként hazai kutatásaiért kapott természettudományos Nobel-díjat. Az évforduló alkalmából a Goodwill Pharma az Egészségért Közhasznú Alapítvány úgy tisztelegett a professzor munkássága előtt, hogy létrehozta a Szent-Györgyi Albert Orvosi Díjat.

A 2017-ben útjára indított díj célja, hogy olyan orvosok odaadó munkáját jutalmazza, akiket a páciensek és a szakmai zsűri tagjai is érdemesnek tartanak az elismerésre. Ennek a díjnak a segítségével maguk a páciensek is köszönetet mondhatnak az orvosok az áldozatos munkájáért. (tovább…)