‘Külföld’ kategória archívum

Szarban van a Mount Everest

2015. március 3. kedd

Origo

??????????

Ekkora a tumultus

Problémává váltak a hegymászók által a Mount Everesten hagyott emberi anyagcseretermékek, a helyzet a környezet elszennyeződésével és betegségek terjedésével fenyeget – figyelmeztetett a nepáli alpinisták egyesületének vezetője.

Az a több mint 700 hegymászó és kísérő, aki majdnem két hónapot tölt szezononként a világ legmagasabb hegycsúcsának lejtőin, nagy mennyiségű ürüléket és vizeletet hagy maga után, és ezzel a problémával eddig senki nem foglalkozott – panaszkodott keddi katmandui sajtótájékoztatóján Ang Tshering. (tovább…)

Steinmeier: Ki kell mondani az igazságot

2015. március 3. kedd

Mandiner

Ki kell mondani az igazságot

A német külügyminiszter szerint tudatosítani kell, hogy aki nem politikai menekült, annak nincs esélye menedékjogot szerezni az EU-ban.

Az Európai Unióban menedékjogot kérelmező koszovói állampolgárok helyzetének rendezéséhez az első lépés „az igazság kimondása”, vagyis annak tudatosítása, hogy akit nem ér politikai üldöztetés, az nem kaphat menedékjogot az EU-ban – mondta a német külügyminiszter hétfőn Berlinben a koszovói külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt. Hashim Thacival közösen tartott sajtótájékoztatóján Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta, hogy aki nem politikai üldözött, annak „nem szabad reménykednie” a menedékjog megszerzésében, mert „nincs erre esélye”. (tovább…)

Putyint látják a Nyemcov-gyilkosság mögött

2015. március 1. vasárnap

Origo

Megölték Putyin nagy politikai ellenfelét

Borisz Nyemcov bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg kelet-ukrajnai bűntényeiről, és jelentést készített Vlagyimir Putyin orosz elnök szerepéről a háborúban – közölte a szombatra virradóra Moszkvában meggyilkolt orosz ellenzéki vezető unokatestvére.

“Nyemcov bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg bűntényeiről a Donyec-medencében, “Putyin és a háború” című kiadvány publikálására készült, ahol polconként minden szét lett volna rakosgatva és nevén nevezve. Az orosz elnök, aki mindenáron megpróbálja elfedni hadserege kelet-ukrajnai jelenlétét, tudott Nyemcov terveiről, ezért tette el láb alól pont most, még mielőtt az igazság a háborúról a tömegekre zúdult volna” – mondta Igor Ejdman a gordonua.com ukrán portálnak. (tovább…)

Megölték Putyin nagy politikai ellenfelét

2015. február 28. szombat

Origo

Megölték Putyin nagy politikai ellenfelét

Megölték Borisz Nyemcov ismert orosz ellenzéki politikust és parlamenti képviselőt szombatra virradóra Moszkva központjában – közölte a helyi rendőrség. Nemrégiben azt mondta, fél, hogy Putyin likvidáltatja őt. 

Putyin elnök egyik legkomolyabb kritikusa ukrán barátnőjével, a fotómodell Anna Durnickajával sétált az orosz főváros központjában, a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvorecki-hídon, amikor az ismeretlen támadó egy fehér színű gépkocsiból tüzet nyitott rá, és 7-9 golyót eresztett a politikusba. (tovább…)

Orbán nyomdokaiba lépnének a britek

2015. február 28. szombat

Segély helyett közmunka

Origo

Orbán nyomdokaiba lépnének a britek

A pályakezdő munkanélküliek nem segélyt, hanem ifjúsági támogatást kapnak majd, de ehhez gyakornoki munkát vagy közmunkát kell vállalniuk. Erről fog beszélni a választásokra készülő David Cameron brit miniszterelnök.

Közmunkához vagy gyakornoki álláshoz kötné a munkanélküli támogatás kifizetését David Cameron brit miniszterelnök, írja a Theguardian.com. A szigorítás a 18-21 közötti korosztályt érintené, egész pontosan azokat a fiatalokat, akik még soha nem álltak alkalmazásban. Nagy-Britanniában évente körülbelül 50 ezer olyan 18-21 közti fiatal igényel munkanélküli segélyt, aki még soha nem dolgozott, ők teszik ki az összes munkanélküli 10 százalékát.

(tovább…)

Kilencven keresztényt rabolt el az Iszlám Állam

2015. február 24. kedd

Origo

Kilencven keresztényt rabolt el az Iszlám Állam

Legalább kilencven embert elraboltak az Iszlám Állam dzsihadista csoport fegyveresei két, kurd ellenőrzés alatt lévő keresztény faluból az északkelet-szíriai el-Haszeke tartományban – közölte kedden az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja.

Az Iszlám Állam hétfőn megtámadta Tell-Samirán és Tell-Hermúz falvakat, és kilencven lakost elrabolt – közölte Rámi Abder-Rahmán, a londoni székhelyű emigráns szervezet vezetője. Arról nem tudni, hogy a foglyokat hova vitték.

(tovább…)

Már Bécsben is elérhetők a Csepel kerékpárok

2015. február 21. szombat

Sportmenu.net

Már Bécsben is elérhetők a Csepel kerékpárok

A tavaszi kerékpárszezon derekán Bécs egyik legbringásabb kerületében várja az érdeklődőket az ősszel megnyílt Csepel kereskedés.

A Csepel tájékoztatása szerint a Mariahilfer Strasse közelében magas minőségű fixik, városi, hegyi és gyermekkerékpárok széles választékát kínálja a bolt, amelyeket eddig csak egy határ közeli kereskedésben lehetett beszerezni. (tovább…)

Elsikkasztott ENSZ-segélyre bukkantak Ukrajnában

2015. február 20. péntek

Origo

Elsikkasztott ENSZ-segélyre bukkantak Ukrajnában

Állítólag kampánycélokra kellett tartalékolni a segélyt

Az ENSZ a segélycsomagok haladéktalan szétosztását követeli az ukrán hatóságoktól az után, hogy kétszáz tonnányi élelmiszerre bukkantak egy kelet-ukrajnai kisváros raktárában. Az élelmiszerek szavatossága hamarosan lejár, miközben a városban több mint ötezer kelet-ukrajnai menekült nyomorog a helyiek kegyelemkenyerén.

A több mint hatezer ládányi segélycsomagot az ukrán kormányerők által ellenőrzött Luhanszk megyei Rubizsne egyik gyári raktárában találták. A zömében tartós élelmiszereket tartalmazó segélyszállítmány a címkéken szereplő adatok szerint az ENSZ Világélelmezési Programjának szervezésében még a múlt év nyarán érkezhetett Ukrajnába.

(tovább…)

“A mai Putyin más” – csak Gyurcsány maradt a régi

2015. február 18. szerda

Mandiner, RTL Klub, Csepel.info

A mai Putyin más, mint a 2011 előtti, ugyanúgy, ahogy az 1992-es Orbán is más volt, mint a 2015-ös – fejtette ki Gyurcsány Ferenc.

A politikus szerint igaz, hogy Putyin már akkor fellépett az orosz sajtószabadság ellen, amikor még barátkozott vele, de Putyin szerinte mégis csak 2011 óta lett egyre inkább autoriter.

A 21. század még nem látott ekkora bankrablást

2015. február 18. szerda

Index

A 21. század még nem látott ekkora bankrablást

Minden idők egyik legjobban szervezett bankrablását követte el egy hackercsoport, írja a Theverge.com a New York Timesra hivatkozva.

A 2013 óta tartó akcióban harminc ország több mint száz bankjának rendszerébe jutottak be kifinomult módszerekkel, és 300 millió dollárt, aktuális árfolyamon számolva több mint nyolcvanmilliárd forintot zsákmányoltak. Orosz, japán, amerikai és európai pénzintézetek is voltak köztük, a célpontok listáját eddig nem tették közzé. Az érintett bankok sem verték nagydobra a hírt.

(tovább…)

Csepeli gyerekek mehetnek Horvátországba

2015. február 18. szerda

Csepel.hu

rijeka

Testvérvárosi látogatáson vett részt Csepel küldöttsége Rijekában – magyar nevén Fiumében. A horvát meghívásra Borbély Lénárd polgármester vezetésével érkező delegáció a kulturális és gazdasági kapcsolatok elmélyítéséről tárgyalt. Ennek leginkább kézzel fogható és leggyorsabb eredménye egy diákcsere-program lesz – értesült a Csepel.hu.

A képgaléria elérhető ide kattintva. (tovább…)

A héten eldőlhet a görögök sorsa

2015. február 17. kedd

Origo

A héten eldőlhet a görögök sorsa

A Szirizának népszavaztatni kellene a megszorításokról

Az Európai Központi Bank már a héten elzárhatja a pénzcsapot, amivel az eurózóna elhagyására kényszerítenék Görögországot. A piac az államcsőd valószínűségét 75 százalékra árazza.

Londoni pénzügyi elemzők keddi értékelései szerint jelentősen nőtt annak az esélye, hogy Görögország távozni kényszerül az euróövezetből, és már e héten eldőlhet, hogy ez bekövetkezik-e. Az S&P Capital IQ piaci adatszolgáltató cég számítási modellje szerint Görögország jelenlegi CDS-árfolyama (csődkockázati felára) azt jelzi, hogy a piac 75 százalékos valószínűséggel árazza a görög államadósság-törlesztési csőd öt éven belüli bekövetkeztét.

(tovább…)

Putyin útja a hírszerzéstől az elnöki székig

2015. február 17. kedd

Inforadio.hu

Vladimir Putin

A Szovjetunió összeomlása utáni Oroszország legerősebb vezetője érkezik ma Budapestre. A Nyugaton sokat bírált lépései ellenére felmérések szerint az oroszok több mint 80 százaléka elégedett az elnök tevékenységével. Vlagyimir Putyin munkás családba született, jogot végzett, majd a KGB-hez került.

Az 1952-ben, Szentpéterváron – akkori nevén Leningrádban -, munkás családba született Vlagyimir Vlagyimirovics Putyin 1975-re végezte el a város egyetemének jogi karát, majd a KGB hírszerző részlegéhez került. 1985-től Kelet-Németországban, Drezdában szolgált, hivatalosan a Barátság Háza igazgatójaként. (tovább…)

Lőttek a lázadók, de általában betartották a tűzszünetet

2015. február 15. vasárnap

Hirado.hu

Lőttek a lázadók, de általában betartották a tűzszünetet

A kelet-ukrajnai oroszbarát lázadók tüzérsége tízszer lőtt az ukrán hadsereg valamelyik állására a tűzszünet éjféli életbe lépése óta, de a megállapodást egyelőre alapvetően tiszteletben tartják – közölte vasárnap reggel Szvjatoszlav Ceholko, az államfő sajtószolgálatának vezetője hadműveleti jelentésekre hivatkozva.

Gennagyij Moszkal, az ukrán elnök által kinevezett Luhanszk megyei kormányzó közölte, hogy éjfél után nem sokkal Grad típusú rakéták csapódtak be Popaszna város központjában, és két civil halálát okozták, de azóta gyakorlatilag tűzszünet van.

(tovább…)

Koppenhágai lövöldözések – Rendőrség: lelőtték a tettest

2015. február 15. vasárnap

Hirado.hu

Rendőrség: lelőtték a tettest

Valószínűleg mind a szombat délutáni, mind az éjfél utáni koppenhágai fegyveres támadást az a férfi követte el, akit a rendőrök vasárnap kora reggel agyonlőttek a Norrebro kerületi pályaudvar közelében, egy lakóháznál – közölte sajtótájékoztatón a dán rendőrség.

“Úgy gondoljuk, hogy a két támadást ugyanaz a tettes követte el; az illetőt a rendőrség lelőtte a norrebrói pályaudvarnál” – mondta Torben Molgaard Jensen rendőr-főfelügyelő.

(tovább…)