‘Külföld’ kategória archívum

Döbbenet: szándékosan vezette a hegynek a repülőgépet

2015. március 26. csütörtök

Origo

szándékosan vezette a hegynek

Szándékos emberölés miatt emelnek majd vádat a Germanwings másodpilótája ellen, aki készakarva okozta az utasszállító tragédiáját – jelentette be az illetékes marseille-i ügyész. Mint kiderült, a korábbi értesülésekkel ellentétben a kapitány volt az, aki elhagyta a fülkét, és képtelen volt oda visszatérni.

Lubitz Montabaurban élt, ismerősei szerint nem mutatta depresszió jeleit. Büszke és boldog volt, amikor állást kapott a Germanwingsnél. „Meglehetősen nyugodt”, de barátságos fiatalembernek jellemezték. (tovább…)

Katasztrófa: nem tudtak bemenni a pilótafülkébe

2015. március 26. csütörtök

Origo

repulogepkatasztrofa2015

Az Alpokban lezuhant német utasszállító egyik pilótája a baleset előtt elhagyta a pilótafülkét, és nem tudott visszatérni, mielőtt a gép a hegyoldalnak csapódott. A The New York Times értesülését a Lufthansa nem tudta megerősíteni.

A nyomozásban részt vevő katonai illetékes közölte a lappal, hogy a Barcelonából Düsseldorfba tartó járat útjának legelején a pilóták „nagyon udvarias, nagyon fesztelen” beszélgetést folytattak egymással, majd a hangfelvétel arról tanúskodik, hogy egyikük kiment a pilótafülkéből, és nem tudott visszatérni. (tovább…)

Háromnapos gyász Németországban

2015. március 25. szerda

Hirado.hu

Háromnapos gyász Németországban

A törvényhozás alsóháza, a Bundestag szerdai ülésén is megemlékeznek az áldozatokról. A Bundestag tagjait “mélyen megrázta” a Germanwings légitársaság barcelonai-düsseldorfi járatának katasztrófája, amely “a német repülés történetének egyik legnagyobb szerencsétlensége” – közölte Norbert Lammert, a Bundestag elnöke. A parlamenti képviselők “együtt gyászolnak az áldozatok hozzátartozóival és barátaival” – tette hozzá.

A Germanwings-járat fedélzetén 150 ember – köztük 67 német állampolgár – tartózkodott, amikor a repülő kedd délelőtt lezuhant Franciaország déli részén az Alpok felett.

(tovább…)

Izrael Obama után kémkedhetett

2015. március 25. szerda

Index

Izrael Obama után kémkedhetett

Még soha nem süllyedtek ilyen mélyre az amerikai-izraeli kapcsolatok. Sőt, talán már nincs is igazán értelme nemzetközi kapcsolatokról beszélni, mivel a két ország pártjai úgy ütik egymást, mintha Izrael volna az USA 51. tagállama, ahol a hévégén a republikánusok egyik üdvöskéje elverte a demokratákat.

A Bush-féle külpolitikai prioritásokat puhító Barack Obama viszonya hagyományosan hűvös volt Benjamin Netanjahu kormányával, de ez a hűvös viszony 2015 tavaszára nyílt ellenségeskedésbe fordult át.

(tovább…)

Boggie: Ez a vita nem az én háborúm

2015. március 24. kedd

Origo

Csemer Boglárka Boggie

A napokban Izrael állam budapesti nagykövete kifogással élt Csemer Boglárka „Boggie” Wars for Nothing című dalával kapcsolatban. Ilan Mor felszólította az MTVA-t, hogy a Magyarországot az Eurovíziós Dlafesztiválon képviselő dal háttérvetítéséből vegye ki a “2014 – Gáza – az áldozatok kétharmada civil, köztük több mint 500 gyerek” – mondatot.

Az énekesnő nem szeretett volna nyilatkozni a kérésről, mert szerinte a kialakult vita nem az ő háborúja, most mégis úgy döntött: elmondja, mit gondol róla. A háttérvetítést megváltoztatták, ennek okairól is beszélt.

Soros pénzelhette Nyemcovot

2015. március 23. hétfő

Mno

Megölték Putyin nagy politikai ellenfelét

Borisz Nyemcov meggyilkolásának az lehetett az indítéka, hogy az ellenzéki orosz politikus segített összeállítani az amerikaiaknak a szankciókkal sújtandó oroszok listáját – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap.

A lap titkosszolgálati forrásokra hivatkozva azt írta, hogy Borisz Nyemcov a Krím Oroszországhoz csatolása után közreműködött a Washington által beutazási tilalommal és számlabefagyasztással sújtott vezető orosz politikusok és üzletemberek listájának összeállításában.

(tovább…)

Izraelnek nem tetszik a magyar eurovíziós dal

2015. március 20. péntek

Origo, Csepel.info

A Dal 2015: Boggie megy Bécsbe!

Csemer Boglárkának személyesen magyarázná el Ilan Mor nagykövet, hogy mit is kifogásol a győztes dalban. 

Izrael budapesti nagykövete nem szeretné, ha Csemer Boglárka dala változatlan formában és tartalommal jelenne meg az eurovíziós dalfesztivál bécsi döntőjében – derül ki a www.ynetnews.com cikkéből. Csemer Boglárka Csepelen, a Fasang Árpád Zeneiskolában tanult.
(tovább…)

Alighanem késésrekordot döntött ez a belga busz

2015. március 11. szerda

MNO

Alighanem késésrekordot döntött ez a belga busz

Illusztráció

Rossz célpontot adott meg a navigációs rendszernek egy belga buszsofőr, ezért 1200 kilométeres kerülővel, egynapos késéssel szállította utasait Franciaországban.

A Studio Brussels belga rádió szervezésében több busznyi fiatal indult síelni buszokkal a franciaországi La Plagne-ba. Az egyik csoporttal azonban az alpesi síparadicsom helyett a 700 kilométerrel arrébb, az ország déli részén, Spanyolországhoz közel, a Pireneusok lábánál fekvő, azonos nevű, mindössze 91 lakosú falucska irányába indult a sofőr.

(tovább…)

Terroristákkal fenyegetik Európát a görögök

2015. március 10. kedd

Mno

Panosz Kammenosz

Panosz Kammenosz görög védelmi miniszter közölte: ha befagyasztják Görögország pénzügyi támogatását, az ország megnyitja határait a menekültek előtt, akiket – köztük valószínűleg az Iszlám Állam néhány harcosát – kivétel nélkül ellátnak olyan EU-s okmányokkal, amelyekkel akadály nélkül indulhat meg a milliós embertömeg Berlin felé – írta meg a The Telegraph.

Görögország védelmi minisztere azzal fenyegetőzött, hogy Athén megnyitja az utat a „gazdasági menekültek millióinak hulláma” és dzsihadisták előtt, ha az eurózóna nem vonja vissza a görögökkel szemben bevezetett takarékossági követeléseit – számolt be róla a portál. (tovább…)

Muszlimellenessége miatt végezhettek Nyemcovval

2015. március 9. hétfő

Origo

Nyemcov-megemlekezes(650x433)

Dadajev, a Nyemcov-gyilkosság első számú gyanúsítottja bevallotta, hogy ő szervezte meg az orosz ellenzéki politikus meggyilkolását, mert Nyemcov többször is negatív kijelentéseket tett a muszlimokra és az iszlám vallásra.

A Roszbalt orosz hírügynökség rendőrségi forrásokra hivatkozva azt állította, hogy Zaúr Dadajev a kihallgatás során arról beszélt: 2015 januárjában szerzett tudomást arról, hogy “Borisz Nyemcov nemegyszer negatívan nyilatkozott az Oroszországban élő muszlimokról, Mohamed prófétáról és az iszlámról”. Dadajev a bíróságon az újságírókhoz fordulva kijelentette, hogy szereti Mohamedet. Dadajev volt csecsen belügyi katona a Nyemcov-gyilkosság ügyében letartóztatott öt gyanúsított egyike. (tovább…)

Szarban van a Mount Everest

2015. március 3. kedd

Origo

??????????

Ekkora a tumultus

Problémává váltak a hegymászók által a Mount Everesten hagyott emberi anyagcseretermékek, a helyzet a környezet elszennyeződésével és betegségek terjedésével fenyeget – figyelmeztetett a nepáli alpinisták egyesületének vezetője.

Az a több mint 700 hegymászó és kísérő, aki majdnem két hónapot tölt szezononként a világ legmagasabb hegycsúcsának lejtőin, nagy mennyiségű ürüléket és vizeletet hagy maga után, és ezzel a problémával eddig senki nem foglalkozott – panaszkodott keddi katmandui sajtótájékoztatóján Ang Tshering. (tovább…)

Steinmeier: Ki kell mondani az igazságot

2015. március 3. kedd

Mandiner

Ki kell mondani az igazságot

A német külügyminiszter szerint tudatosítani kell, hogy aki nem politikai menekült, annak nincs esélye menedékjogot szerezni az EU-ban.

Az Európai Unióban menedékjogot kérelmező koszovói állampolgárok helyzetének rendezéséhez az első lépés „az igazság kimondása”, vagyis annak tudatosítása, hogy akit nem ér politikai üldöztetés, az nem kaphat menedékjogot az EU-ban – mondta a német külügyminiszter hétfőn Berlinben a koszovói külügyminiszterrel folytatott megbeszélése előtt. Hashim Thacival közösen tartott sajtótájékoztatóján Frank-Walter Steinmeier hangsúlyozta, hogy aki nem politikai üldözött, annak „nem szabad reménykednie” a menedékjog megszerzésében, mert „nincs erre esélye”. (tovább…)

Putyint látják a Nyemcov-gyilkosság mögött

2015. március 1. vasárnap

Origo

Megölték Putyin nagy politikai ellenfelét

Borisz Nyemcov bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg kelet-ukrajnai bűntényeiről, és jelentést készített Vlagyimir Putyin orosz elnök szerepéről a háborúban – közölte a szombatra virradóra Moszkvában meggyilkolt orosz ellenzéki vezető unokatestvére.

“Nyemcov bizonyítékokat gyűjtött az orosz hadsereg bűntényeiről a Donyec-medencében, “Putyin és a háború” című kiadvány publikálására készült, ahol polconként minden szét lett volna rakosgatva és nevén nevezve. Az orosz elnök, aki mindenáron megpróbálja elfedni hadserege kelet-ukrajnai jelenlétét, tudott Nyemcov terveiről, ezért tette el láb alól pont most, még mielőtt az igazság a háborúról a tömegekre zúdult volna” – mondta Igor Ejdman a gordonua.com ukrán portálnak. (tovább…)

Megölték Putyin nagy politikai ellenfelét

2015. február 28. szombat

Origo

Megölték Putyin nagy politikai ellenfelét

Megölték Borisz Nyemcov ismert orosz ellenzéki politikust és parlamenti képviselőt szombatra virradóra Moszkva központjában – közölte a helyi rendőrség. Nemrégiben azt mondta, fél, hogy Putyin likvidáltatja őt. 

Putyin elnök egyik legkomolyabb kritikusa ukrán barátnőjével, a fotómodell Anna Durnickajával sétált az orosz főváros központjában, a Kreml tövénél kezdődő Bolsoj Moszkvorecki-hídon, amikor az ismeretlen támadó egy fehér színű gépkocsiból tüzet nyitott rá, és 7-9 golyót eresztett a politikusba. (tovább…)

Orbán nyomdokaiba lépnének a britek

2015. február 28. szombat

Segély helyett közmunka

Origo

Orbán nyomdokaiba lépnének a britek

A pályakezdő munkanélküliek nem segélyt, hanem ifjúsági támogatást kapnak majd, de ehhez gyakornoki munkát vagy közmunkát kell vállalniuk. Erről fog beszélni a választásokra készülő David Cameron brit miniszterelnök.

Közmunkához vagy gyakornoki álláshoz kötné a munkanélküli támogatás kifizetését David Cameron brit miniszterelnök, írja a Theguardian.com. A szigorítás a 18-21 közötti korosztályt érintené, egész pontosan azokat a fiatalokat, akik még soha nem álltak alkalmazásban. Nagy-Britanniában évente körülbelül 50 ezer olyan 18-21 közti fiatal igényel munkanélküli segélyt, aki még soha nem dolgozott, ők teszik ki az összes munkanélküli 10 százalékát.

(tovább…)