‘Külföld’ kategória archívum

Esőben, zenével búcsúztatták García Márquezt Kolumbiában

2014. április 23. szerda

Hirado.hu

Esőben, zenével búcsúztatták

Szakadó esőben, zenével búcsúztatták hazájában, Kolumbiában Gabriel García Márquez Nobel-díjas írót. Mexikóvárosban, ahol évtizedeken át élt, már hétfőn megtartották a gyászszertartást.

A regényíró tisztelői virágokat és könyveket hoztak magukkal a Bogotá katedrálisában rendezett keddi szertartásra. Az állam elnöke, Juan Manuel Santos elmondta: García Márquezt az egész világon tisztelték, hazájában pedig Kolumbia egyetlen irodalmi Nobel-díjasának neve egészen különleges jelentést hordoz.
(tovább…)

Meghalt Gabriel García Márquez

2014. április 17. csütörtök

Index

gabriel_garcia_marquez

Meghalt Gabriel García Márquez kolumbiai író, újságíró, politikai aktivista. A halálhírről a Márquez-család egyik tagja értesítette a sajtót. A Nobel-díjas író 87 éves volt. Az utolsó éveit Mexikóvárosban töltötte, és a halál is itt érte utól.

Márquezt sokan a legnépszerűbb spanyol anyanyelvű írónak tartják. A mágikus realizmus úttörő figurája írta a Száz év magányt a Szerelem a kolera idejént, illetve a Bánatos kurváim emlékezetét. Harminckét éve, 1982-ben kapott irodalmi Nobel-díjat regényeiért és novelláiért. (tovább…)

Háborús hangulat uralkodik Kelet-Ukrajnában

2014. április 16. szerda

Hirado.hu

Háborús hangulat uralkodik Kelet-Ukrajnában

Az ukrán hadsereg megrohamozta a kelet-ukrajnai Kramatorszk katonai repülőterét, lövöldözés tört ki, amelyben négy ember életét vesztette – jelentette kedden a RIA Novosztyi orosz hírügynökség a helyi oroszbarát önvédelmi erők közlésére hivatkozva.

Kedden délután ellentmondásos hírek láttak napvilágot azzal kapcsolatban, hogy ki kit támadott, annyi biztos, hogy a repülőtér jelenleg az ukrán fegyveres erők ellenőrzése alatt áll.
(tovább…)

Harcok robbantak ki Donyeck megye több városában

2014. április 13. vasárnap

Kitörhet a gázháború

Hirado.hu, Origo

Harcok robbantak kiFegyveres oroszbarát aktivisták az elfoglalt rendőrkapitányság mellett

Olekszandr Turcsinov ügyvivő ukrán államfő szombat estére összehívta a nemzetbiztonsági és védelmi tanácsot, miután belügyi jelentések szerint fegyveres harcok robbantak ki a kelet-ukrajnai Donyeck megye több városában.

Turcsinov közép-európai idő szerint este nyolc órára hívta össze a testületet. Arszen Avakov belügyminiszter azt közölte, hogy a Donyeck megyében lévő Kramatorszkban ismeretlen fegyveresek tüzet nyitottak a rendőrség épületére, a rendőrök viszonozták a tüzet. Helyszíni jelentések szerint az épületet a fegyveresek estére elfoglalták. Az ugyancsak ebben a megyében lévő Krasznij Limanban szintén ismeretlen fegyveresek vették tűz alá a helyi rendőrséget. Helyi belügyi szervek tájékoztatása szerint a támadók Kramatovszkban Makarov pisztolyokat és AK100-as gépkarabélyt használtak, ez utóbbi csak az orosz hadseregben van rendszeresítve. Eddig egy sérültről érkezett hír.

(tovább…)

Bud Spencer kórházba került

2014. április 12. szombat

Index

bud-spencer01

Gondok vannak gyerekkorunk kedvenc pofonosztójának vérkeringésével, orvosa ezért azonnal kórházba szállíttatta, írja az olasz Gazette. A hírt a német Bild is megerősítette, de a sztár fia, Giuseppe Pedersoli mindenkit megnyugtatott: a 84 éves színészlegenda nincs életveszélyben, bár a németországi fellépéseit le kellett mondania.

Carlo Pedersoli, azaz Bud Spencer csütörtöki orvosi látogatása rutinvizsgálatnak indult, de kórházzal végződött: pár napig biztosan bent kell maradnia a kórházban, mert az orvosok megfigyelés alatt akarják tartani, írják a külföldi lapok, ahol az is szerepel: Bud Spencer súlya 150 kiló, pedig az ő korában 115 lenne az elfogadható. (tovább…)

Nagy erejű pokolgép robbant Athénban

2014. április 10. csütörtök

Hirado.hu

Nagy erejű pokolgép robbant AthénbanRobbantás a görög jegybank athéni épülete előtt

Mintegy 75 kilogrammnyi robbanószert rejtettek el egy lopott személygépkocsiba az athéni jegybank előtt. A pokolgép helyi idő szerint reggel hat óra előtt öt perccel lépett működésbe. Anyagi kár keletkezett, de emberáldozatot nem követelt a robbantás.

Nagy erejű pokolgép robbant csütörtökön kora reggel Athén központjában, a jegybank székháza előtt. Betörtek a környékbeli épületek ablakai, s más anyagi kár is keletkezett, de emberéletben nem esett kár – közölték szemtanúk és egy rendőrségi forrás.
(tovább…)

Schumacher szemkontaktust vesz fel

2014. április 7. hétfő

HVG

AUTO-PRIX-F1-ESP-EUROPEAN-VALENCIA-PODIUM

Helyi tudósítások szerint a hónapok óta kómában fekvő Forma-1-pilóta már a hangokra is reagál. Más Forma-1-es pilóták is Michael Schumacher állapotának javulásáról számoltak be.

Reagál a hangokra és szemkontaktust vesz fel Michael Schumacher – írja helyi tudósításokra hivatkozva az MSN Foxsport. (tovább…)

Schumacher: ezt kell tenni az orvosoknak

2014. április 4. péntek

Mno

michael_schumacher_ferrari_afp

Mindenki neki szurkol

Több mint 90 nap mesterséges kóma után Michael Schumacher állítólag az ébredés első jeleit mutatja, az orvosok pedig reménykednek. Mégis felmerül a kérdés, vajon a korábbi Formula–1-es világbajnok valóban magához tér?

A versenyző szurkolói már nagyon várták a hírt, amelyet Sabine Kehm, Michael Schumacher menedzsere közölt a nyilvánossággal: „90 nap kóma után a világbajnok pilóta pillanatokra magához tért, és úgy tűnik, tudatánál van”. (tovább…)

Jó hír: Schumacher pillanatokra már magához tér

2014. április 4. péntek

GPhirek.hu

AUTO-PRIX-F1-ESP-EUROPEAN-VALENCIA-PODIUM

Szóvivője, Sabine Kehm szerint a múlt decemberben egy síbaleset során súlyos fejsérülést szenvedő Michael Schumacher, aki három hónapja volt kómában, rövid időszakokra már a tudatánál van. Január vége óta próbálják felébreszteni a kómából.

Michael Schumacher „pillanatokra már a tudatánál van”, árulta el szóvivője és menedzsere, Sabine Kehm pénteken. A Forma-1 hétszeres világbajnoka múlt december 29-én szenvedett síbalesetet a Francia Alpokban, melynek során olyan súlyosan megsérült a feje, hogy többször is meg kellett műteni. Percekkel a baleset után elvesztette az eszméletét, s bár utána hetekig mesterséges kómában tartották a grenoble-i kórházban, amióta január végén elkezdték felébreszteni, konkrét fejleményről hivatalosan nem számoltak be. (tovább…)

Schumacher most tényleg jobban van

2014. április 3. csütörtök

Index


Schumacher: születésnap élet és halál között

Javult a 94 napja kómában lévő Michael Schumacher állapota, állítja a síbalesetben megsérült F1-pilóta menedzsere. „Csak azt tudom mondani ismét, vannak biztató jelek, amik reménnyel tölthetnek el” – mondta a Bildnek Sabine Kehm szerdán este.

A mesterséges kómában tartott hétszeres világbajnokot még nem ébresztették fel, de a pletykákkal ellentétben nem is állították le az ébresztési folyamatot, mondja a menedzser, aki a decemberben kezdődött kezelés eleje óta hangoztatja, hogy csak az a hír igaz Schumacher állapotáról, amit ő vagy a család ad ki, a többi spekuláció. (tovább…)

Műholdfelvétel: megvannak a maláj gép roncsai

2014. március 27. csütörtök

MNO

Műholdfelvétel: megvannak a maláj gép roncsai

Mintegy háromszáz, vízen lebegő tárgyat, feltehetően roncsdarabot talált egy thaiföldi műhold az Indiai-óceán távol eső, déli területén, azon a helyen, ahol húsz nappal ezelőtt valószínűleg lezuhant a Malaysia Airlines egyik repülőgépe 239 utassal a fedélzetén.

Anond Snidvongs, a thaiföldi műholdakat figyelő állami ügynökség vezetője csütörtökön közölte, hogy a tárgyak nagysága két métertől tizenöt méterig terjed, és az ausztráliai Perth várósától mintegy 2700 kilométerre sodródnak a tengeren. „De nem tudjuk megerősíteni, nem merjük megerősíteni, hogy ezek a gép maradványai” – tette hozzá Snidvongs.
(tovább…)

Nyolcan már szavaztak

2014. március 20. csütörtök

Origo

Nyolcan már szavaztak

Megérkeztek az első levélszavazatok a Nemzeti Választási Irodához (NVI) – jelentette be Pálffy Ilona, az NVI elnöke. A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazhatnak az április 6-i országgyűlési választáson, az NVI a héten postázta ki a szavazólapot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat a levélben szavazóknak. Az NVI postán, illetve a külképviseleteken keresztül 208 ezer levélcsomagot küldött ki.

Szerdán megérkezett az NVI-hez az első nyolc levélszavazat – jelentette be Pálffy Ilona. Mint mondta, ezeket a levélszavazatokat Magyarországon adták fel, azért érkezhettek meg ilyen hamar.

(tovább…)

Megtámadták és lemondatták az ukrán állami tv elnökét

2014. március 19. szerda

Euronews

Ehhez mi már nem is fűznénk kommentárt.

Ukrajna: reggel óta szavaznak a Krímben az elszakadásról

2014. március 16. vasárnap

MTI,  Mandiner

Krim szavazás

Másfél millió szavazásra jogosultat várnak Krím-félsziget szavazóköreiben vasárnap reggel óta, hogy az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz csatlakozásáról voksoljanak. Az érvényességhez legalább 50 százalékos részvétel kell. A nemzetközi közösség törvényellenesnek tartja a szavazást, kivéve Oroszországot, akinek a fegyveresei jelen vannak a térségben.

 Kinyitottak vasárnap reggel a szavazóhelyiségek a Krím félszigeten, ahol a helyi lakosok fegyveres orosz katonák jelenléte mellett, Kijev és a nemzetközi közösség által törvényellenesnek tartott népszavazáson döntenek az Ukrajnához tartozó autonóm terület Oroszországhoz való csatlakozásáról. A mintegy 1200 szavazókörben több mint 1,5 millió szavazásra jogosultat várnak az urnákhoz. A választók legalább 50 százalékos részvétele kell ahhoz, hogy a népszavazás érvényes legyen. (tovább…)

Tárgyalás Brüsszelben, elvi döntés a krími parlamentben

2014. március 6. csütörtök

MNO

Tárgyalás Brüsszelben, elvi döntés a krími parlamentben

Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnökkel kezdtek egyeztetéseket az ukrajnai konfliktusról és az ország helyzetéről az európai uniós állam- és kormányfők csütörtöki brüsszeli rendkívüli csúcstalálkozójuk előtt.

Az uniós vezetők ezt követően körülbelül egyórásra tervezett munkaebéden folytatják le a politikai vitát az ukrajnai helyzetre adandó uniós válaszról és az Oroszországgal szembeni esetleges büntető intézkedésekről.

(tovább…)