‘Külföld’ kategória archívum

Brexit-dráma: a britek kilépnek

2016. június 24. péntek

Csepel.info, Origo, Magyar Idők

a britek kilépnek

Ünnepelt a “brexit tábor”

Váratlan eredmény a brit uniós népszavazáson: az előrejelzések szerint 52-48-ra a kilépéspártiak nyernek. Az eredmény óriási meglepetés az utolsó közvéleménykutatások jóslataihoz képest, még a brexitpártiakat is meglepte. Bár az Európai Unió liberális vezetői és bürokratái rengeteget tettek azért, hogy az emberek megutálják az EU-t, a lépés gazdasági katasztrófa lehet: az angol font máris összeomlott. Az elemzők szerint a kilépéssel gazdasági válság is együtt fog járni, ami az egész uniót, vagyis bennünket is érinteni fog.

A BBC péntek reggeli előrejelzése szerint a Brexit-tábor, vagyis a kilépés hívei nyerték meg a brit EU-tagságról rendezett népszavazást. Hasonló következtetésre jutottak az ITV kereskedelmi televízió szakértői. A brit EU-tagságról szóló népszavazás voksainak pénteken kora reggelig összeszámolt több mint kétharmada alapján vezet a kilépést pártoló tábor.

(tovább…)

A németországi törökök fele saríát szeretne

2016. június 21. kedd

Jól érzik magukat, de nem fogadják el a törvényeket

Origo

A németországi törökök fele saríát szeretne

A saría törvényeinek megfelelő utcai lefejezés: Németországban is bevezetnék

Miközben Szabó Szabolcs csepeli-soroksári képviselő azért küzd, hogy illegális muszlim bevándorlókat telepítsenek be kerületünkbe, Németországban egymás után derülnek ki a megdöbbentő tények arról, mennyire nem akarnak beilleszkedni az eltérő kultúrájú migránsok a német társadalomba.

Az alábbiakban az Origo cikke olvasható, melyből kiderül, hogy “jó hírként” értékelik a kutatók, hogy a beilleszkedni nem akaró migránsok, akik nem fogadják el Németország törvényeit, eközben remekül érzik ott magukat – vagyis eszükben sincs onnan elmenni.

(tovább…)

Újsághirdetésben üzent Orbán Viktor a briteknek

2016. június 20. hétfő

Origo

Senki nem kényszerítheti Magyarországot migránsok befogadására

„A döntés az Önöké, de szeretném, ha tudnák, hogy Magyarország büszkén áll Önök mellett az Európai Unió tagjaként” – ezt üzente a magyar kormányfő.

(tovább…)

Elítélt terrorista gyilkolt rendőrt Franciaországban

2016. június 15. szerda

Mandiner

Elítélt terrorista gyilkolt rendőrt Franciaországban

Iszlamista terrorista csapott le Franciaországban: először kilenc késszúrással meggyilkolt egy rendőrt, majd túszul ejtette a feleségét, és később őt is megölte. A házba behatoló rendőrök semlegesítették a támadót, aki egyébként videófelvételt is posztolt a a Facebookra a túsztárgyalás alatt, melyben azt mondta: „temetőt fogunk csinálni a labdarúgó EB-ből”. A házaspár három éves gyermeke túlélte a támadást.

Rendőrt gyilkolt egy iszlamista terrorista Franciaországban: a feltételezett elkövető hétfő este támadt a 42 éves helyi rendőrparancsnokra, amikor az éppen be akart menni házába. Miután a támadó kilenc szúrással megölte a civil ruhás férfit, annak feleségével és gyerekével együtt elbarikádozta magát a családi házban. A rendőrség elitalakulatai 15 percen belül hétfőn kiszálltak a helyszínre, és tárgyalásokba bocsátkoztak a férfival, az alkudozás több mint két órán át tartott.

(tovább…)

Többször járt a melegbárban az orlandói tömeggyilkos

2016. június 14. kedd

Magyar Idők

Többször járt a melegbárban az orlandói tömeggyilkos

Omar Mateen, az orlandói tömegmészárlás elkövetője a 49 halálos áldozatot követelő támadás előtt többször járt a Pulse nevű melegbárban, rendszeresen böngészett kifejezetten a homoszexuálisoknak szóló közösségi oldalakat, és felmerült annak gyanúja is, hogy terrorakcióra készült az orlandói Disneyworldben – derült ki különböző amerikai lapok beszámolóiból.

Két újság is – a Los Angeles Times és az Orlando Sentinel – a tragédia szemtanúival, illetve a melegek orlandói közösségeinek tagjaival készített interjúkat közölt. A megszólaltatottak elmondták, hogy Mateen legalább tucatszor vendégeskedett a szóban forgó klubban, többnyire félrevonulva iszogatott, kevéssé barátkozott, és rabiátus természetűnek ismerték meg. Amikor lerészegedett, akkor kifejezetten lármás és agresszív emberré változott. „Valójában nem sokat beszélgettünk vele. Tudtuk, hogy felesége és kisgyermeke van, időnként mondott valamit az apjáról” – mesélte az Orlando Sentinelnek az egyik klubtag, Ty Smith, aki szerencséjére szombaton éjjel nem volt ott a lövöldözés helyszínén. (tovább…)

Tiszteletadás a csepeli raboknak Liszicsanszkban – Kelet-Ukrajnából jelentjük

2016. június 6. hétfő

Csepel.hu

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Csepel szempontjából arról nevezetes a Kelet-Ukrajnában található Liszicsanszk, hogy csaknem 300 csepeli férfit hurcoltak ebbe a városba kényszermunkára a II. világháború után. Közülük nem mindenki térhetett haza, mert jó néhányan meghaltak a kimerültségtől és betegségekben. A Magyar Média Mecenatúra támogatásával és a mandiner.hu segítségével eljutottunk a kelet-ukrajnai frontvonalra, hogy dokumentumfilmet forgassunk a harcokról és a kárpátaljai magyarok áldozatokról. Az út részeként felkerestük Liszicsanszkot – beszámolónk a helyszínen készült.  

Szergej Varatyin, a stábunkat szállító kisbusz ukrán sofőrje nem örül túlságosan, hogy Liszicsanszkba vesszük az irányt. Két oka is lehet erre. Az egyik, hogy Liszicsanszkot oroszbarát városnak tartják, Szergej pedig maga is harcolt az oroszok ellen egy évvel ezelőtt a közeli Debalcevónál, ahol az ukrán fegyveresek súlyos vereséget szenvedtek. A másik ok, hogy nincs tudomása semmiféle egykori munkatáborról, ha pedig létezett is, bizonyára megérdemelten raboskodtak ott magyar és német hadifoglyok, akik rátámadtak a Szovjetunióra.

Elutasították a svájciak az alapjövedelmet

2016. június 5. vasárnap

Mandiner, Csepel.info

Elutasították a svájciak az alapjövedelmet

Országos népszavazást tartottak Svájcban az alapjövedelem, vagyis a mindenkinek alanyi jogon járó ingyenpénz bevezetéséről. A kezdeményezők szerint mindenkinek 2500 frank (mintegy 700 ezer forint) járna. Magyarországon a PM akarja bevezetni az ingyenpénzt, amely több százezer fővel növelné a nem dolgozók számát. A PM szerint a henyélés tiszteletet érdemel, és a dolgozó embereket ezért büntetőadóval kell sújtani.

Az eddigi adatok alapján a svájci szavazók több mint háromnegyede nemmel szavazott az alapjövedelemre, pedig a havi 700 ezer forintos henyélési pénz elég vonzó lett volna. (tovább…)

Szépségkirálynőre csapott le Erdogan haragja

2016. június 1. szerda

Magyar Idők

Szépségkirálynőre csapott le Erdogan haragja

Egy isztambuli bíróság kedden 14 hónap felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Merve Büyüksarac korábbi török szépségkirálynőt Recep Tayyip Erdogan elnök megsértése miatt.

A vád szerint a 27 éves modell Erdogant sértő verset osztott meg Instagram oldalán még 2014-ben, amikor Erdogan még miniszterelnök volt. Az egykori szépségkirálynő tagadta, hogy megsértette volna a politikust.

(tovább…)

Az ellenőrizetlen bevándorlás óriási fenyegetés

2016. május 30. hétfő

Mandiner-interjú a Pulitzer-díjas riporterrel

Mandiner

Az ellenőrizetlen bevándorlás óriási fenyegetés

„A CIA-nál sokan vannak, akik úgy érzik, nem derül ki az igazság”

Fekete lobogók – Az Iszlám Állam felemelkedése címmel jelenik meg a napokban magyarul Joby Warrick amerikai újságíró könyve. A kötet egy regény izgalmasságával, de pontos tényekkel mutatja be az Iszlám Állam keletkezését, a szereplőket gyerekkoruktól kezdve, valamint azt, milyen apró véletlenek és nagypolitikai hibák sorozata kellett ahhoz, hogy a gyilkolóüzem ma rettegésben tarthassa a világot.

A „civilben” Washington Post-tudósító Warrick húsz éve már kapott egy Pulitzer-díjat, idén pedig a Black Flags-ért újra átvehette a legnagyobb elismerést. ISIS-ről, CIA-ről, Obamáról és Donald Trumpról kérdezte őt a Mandiner. Interjúnk. (tovább…)

Norvégia: elvették a gyermekeket, mert a szülők keresztények

2016. május 27. péntek

Mandiner

elvették a gyermekeket

Kiállt a kamera elé a Bodnariu házaspár Norvégiában, akiknek a gyerekeit már közel egy éve elvette a Barnevernet norvég gyámhatóság „radikális keresztény nevelési elvek” miatt.

Egy iskolai tanár feljelentése alapján „radikális keresztény nevelési elvek” miatt vették el a Bodnariu szülők mind az öt gyermekét Norvégiában. (tovább…)

A 14-es tábor – Szökés Észak-Koreából

2016. május 24. kedd

Youtube

Sin Dong Hjok a Phenjantól 80 kilométerre lévő 14-es táborban született, onnan szökött át Dél-Koreába 2005-ben, 23 évesen.

Marc Wiese dokumentumfilmje a Sinnel készült interjúkat egy hajdani őr és egy volt titkosrendőr anekdotáival, s a Sin életét illusztráló animációval elegyíti. A drámai szökés elbeszélése mellett a film jellemfejlődési tanulmány is, amely ráébreszti a nézőt, hogy mennyi közös bűntudat, düh, lelkiismeret furdalás és cinkosság lappang az elkövetőkben és az áldozatban.

 

Ausztria: vezet a magyarbarát Norbert Hofer

2016. május 23. hétfő

MTI, Origo

vezet a magyarbarát Norbert Hofer

Norbert Hofer, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) jelöltje 144 ezer szavazattal vezet Alexander Van der Bellen, a Zöldek jelöltje előtt az ausztriai elnökválasztás második fordulójában. A levélben érkezett szavazatokat azonban még nem számolták meg, ezek könnyen megfordíthatják az eredményt, 900 ezren voksoltak levélben.

Hoppá: ezért nem jönnek a jól képzett szírek

2016. május 22. vasárnap

Magyar Idők, MTI, Spigel

a vonatjegy útlevél és személyi azonosító

Az Európai Unió több tagállamát is feldühítette Törökország azzal, hogy a menekültáradat megállítását célzó, március 18-án megkötött EU-török megegyezés keretein belül nem a jól képzett szíriai állampolgárokat, hanem a nagyon alacsony képesítéssel rendelkezőket vagy a súlyos betegeket küldi az EU területére – írta szombaton brüsszeli és német kormányzati forrásokra hivatkozva a Der Spiegel című német lap.

Az EU-török alku értelmében a görög szigetekre március 20. óta érkezett illegális határátlépőket visszaküldik Törökországba, ezért cserében az európai uniós tagországok pedig – egy egyelőre 72 ezer fős kontingens erejéig – legális úton átvesznek Törökországtól ugyanannyi szíriai menekültet, amennyit a görög szigetekről visszaszállítanak Törökországba. (tovább…)

Kelet-Ukrajnában forgat a Csepeli Hírmondó munkatársa

2016. május 21. szombat

Csepel.hu

Спецоперация в Махачкале

A kelet-ukrajnai harcok közvetlen helyszíneire, Donyeck és Luhanszk környékére utazik Csarnai Attila, a Csepeli Hírmondó munkatársa, aki dokumentumfilmet készít a két éve kirobbant ukrajnai háborúról. A fegyveres konfliktusban eddig mintegy 20 ezren haltak meg, köztük nyolc kárpátaljai magyar nemzetiségű katona. A háborús övezetből becslések szerint 2,5 millió civil lakos menekült el. Csarnai Attila egy ukrán operatőrrel forgatja le a helyszíni felvételeket, útjára egy ukrán újságíró is elkíséri. Május végétől várhatóan csaknem másfél hetet töltenek a frontvonalon.

A dokumentumfilm eddigi részeit többnyire Kárpátalján forgatták le, ahol a magyar nemzetiségű áldozatok hozzátartozóival, Verbőc és Fancsika polgármestereivel, frontot megjárt ukrán és magyar katonákkal, orosz és magyar történészekkel készítettek interjúkat. Felvételek készültek az ukrán falvak hétköznapjairól, a lakosság életkörülményeiről, a Donyeckből elmenekült emberek sorsáról. (tovább…)

“Tévedésből” megsemmisítették a CIA kínzási jelentését

2016. május 19. csütörtök

Inforadio

megsemmisítették a CIA kínzási jelentését

A CIA-nál mindennaposak a nácik által is használt legkegyetlenebb kínzások

“Tévedésből” megsemmisítették a CIA által alkalmazott kínzásról szóló szenátusi jelentés egyetlen példányát – mondta az amerikai hírszerzési ügynökség igazgatója.

Szabad-e a terrorgyanús vagy bizonyítottan terroristákhoz kötődő személyeket kínozni, hogy további támadásokat kerüljünk el, vagy a jogsértések csak a dzsihadisták számára adnak toborzási lehetőséget?

(tovább…)