‘Külföld’ kategória archívum

Kárpátaljai magyar diákokat fogadtak be Csepelen

2014. szeptember 16. kedd

Csepel.hu

Ukrajnai magyar diákokat fogadtak be Csepelen

A testvércsalád mozgalom keretében több mint egy hetet töltött két ukrajnai magyar fiú Csepelen augusztus végén, akiket egy nyugdíjas házaspár, Hegyes Ferenc és Hegyesné dr. Solymosi Mária látta vendégül.

A testvércsalád mozgalom azt tűzte célul, hogy a Kárpátalján élő és a magyarországi magyarok között minél élőbb, személyes kapcsolat jöjjön létre. Felhívást tettek közzé, hogy a magyar családok ukrajnai magyarokat lássanak vendégül, vagy segítsék őket másképpen lehetőségük szerint. (tovább…)

Rendkívüli állapotot hirdettek Horvátországban is

2014. szeptember 15. hétfő

Hirado.hu

Rendkívüli állapotot hirdettek Horvátországban is

Karlovacban – a négy folyó mentén fekvő városban – rendkívüli állapotot hirdettek, itt az elmúlt éjjel tetőzött az ár. Sisak városban már a hadsereget is bevetették, itt az éjszakától fél mindenki: egyszerre tetőzik majd két folyó, a Kupa és a Száva. Magyarország 200 ezer homokzsákot küldött a térségbe.

A Kupa, a Korana, a Dobra és a Mreznica folyó partján fekvő városban az elmúlt napokban háromszor annyi eső esett mint amennyi szeptemberben szokott. A lezúduló vízmennyiséget már egyik folyó sem tudja elvezetni. Víz alá kerültek Karlovac külvárosában a házak, termőföldek. A térségbe vezényeltek több száz katonát, tűzoltót, hegyimentőket és talpon volt mindenki, aki csak segíteni tudott.

(tovább…)

Schumachert hazaengedték a kórházból

2014. szeptember 10. szerda

Sport Géza

Schumachert hazaengedték a kórházból

Michael Schumacher bő nyolc hónappal síbalesete után elhagyhatta a kórházat – írja a BBC és a Bild Sabine Kehm Schumacher-menedzser közleményére hivatkozva.

A volt hétszeres F1-bajnok 2013 utolsó napjaiban bukott, és ütötte bele a fejét egy sziklába, aminek következtében június 16-ig kómában volt. Akkor vitték át a balesetének közelében lévő grenoble-i kórházból lakhelye, Lausanne mellé egy klinikára. Közel három hónapig ápolták itt, mostantól otthonában folytatódhat lábadozása.

(tovább…)

Perechiány fenyeget az Oktoberfesten

2014. szeptember 3. szerda

Sztrájkkal fenyegetnek a pékek a müncheni fesztivál idejére

Origo

Perechiány fenyeget az OktoberfestenLefagyhat az arcukról a mosoly

Ha a sörön kívül van olyan dolog, amelyről a müncheni Oktoberfest híres, az nyilvánvalóan a perec, amelyet a bajorok úgy hívnak, Brezn.

Enni persze mást is lehet a fesztivál ideje alatt, de nincs, ami jobban felszívná a finom bajor sört, mint a perec.

(tovább…)

Donald Tusk lett az Európai Tanács elnöke

2014. augusztus 31. vasárnap

MNO

Donald Tusk lett az Európai Tanács elnöke

Donald Tusk lengyel kormányfőt választották meg az Európai Tanács elnökének, Federica Mogherini olasz külügyminisztert pedig az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselőjének az EU-tagállamok vezetői szombaton Brüsszelben tartott rendkívüli tanácskozásukon – jelentette be Herman Van Rompuy, az EU-tagországok állam-, illetve kormányfőit tömörítő Európai Tanács leköszönő elnöke a Twitteren.

Az előzetes várakozásoknak megfelelő döntés meghozatalát követő sajtótájékoztatón Herman Van Rompuy arról beszélt, hogy Tusk az Európai Tanács egyik legtapasztaltabb tagja, hosszú idő után az első kormányfő, akit újraválasztottak Lengyelországban, valamint átvezette hazáját a gazdasági válságon, fenntartva a folyamatos gazdasági növekedést.

(tovább…)

NATO: Orosz katonák vannak Ukrajnában

2014. augusztus 28. csütörtök

Index

Orosz katonák vannak Ukrajnában

A NATO olyan műholdképeket tett közzé, amelyeken Orosz fegyveres erőket lehet látni Ukrajna területén, írja a BBC. A NATO egyik magas rangú tisztje, Niko Tak szerint több mint 1000 orosz katona van Ukrajna területén, a szeparatistákat segítik, illetve harcolnak az oldalukon.

Tak azt mondta a BBC-nek, hogy jelentősen nőtt az orosz hadsereg részvételének mértéke. A NATO kifinomult fegyvereket észlelt, többek között légvédelmi rendszereket, tüzérséget, tankokat és páncélozott csapatszállító járműveket. (tovább…)

Csúnyán viselkedtek a nők, visszafordult a gép

2014. augusztus 28. csütörtök

MNO

Csúnyán viselkedtek a nők, visszafordult a gép

Két vadászgép kíséretében visszafordult a torontói nemzetközi repülőtérre egy kanadai légitársaság Kubába tartó járata, miután a fedélzeten gyanúsan viselkedett két nő, akiket a rendőrség később őrizetbe is vett – közölték csütörtökön a hatóságok.

A peeli regionális rendőrség tájékoztatása szerint a két nő ittas volt, és viselkedésével, illetve beszólásaival megzavarta a rendet, és aggodalmat keltett a többi utasban és a pilótában is.

(tovább…)

Meghalt Richard Attenborough

2014. augusztus 25. hétfő

Origo

richard-attenborough-jurassic-park1

Vasárnap délben elhunyt Lord Richard Attenborough, a Gandhi, A híd túl messze van és a Chaplin Oscar-díjas rendezője. Kilencvenéves volt.

1923. augusztus 29-én született Cambridge-ben. Tizenkét évesen már színpadon szerepelt, a mesterség fortélyait később a Royal Academy of Dramatic Art növendékeként sajátította el. 1941-ben debütált Londonban, Eugene O’Neill Ó, a vadon című darabjában, az első filmszerepét pedig az Őfelsége hadihajójá-ban kapta. (tovább…)

Frei Tamás Orbán mellett

2014. augusztus 22. péntek

Válasz.hu

Frei Tamás Orbán mellett

Az illiberális balhé után máris itt a lábon lövéses nemzetközi cirkusz. Mint emlékezetes: Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli műsorában fogalmazta meg kritikáját az Európai Unió Oroszország elleni szankciópolitikájával szemben, s azt mondta: lábon lőttük magunkat. Bővebben: a Putyin megfegyelmezését célzó gazdasági intézkedések sokkal jobban fájnak Európának, mint az oroszoknak.

A kijelentésből határainkon túlmutató kalamajka keveredett, a litván külügyminiszter például azt üzente: “Jobb lábon lőni magunkat, mint hagyni, hogy főbe lőjenek minket.”

(tovább…)

Robin Williams hamvait a tengerbe szórták

2014. augusztus 21. csütörtök

Mno.hu

Robin Williams 5 legjobb filmje

A San Franciscó-i öbölben, otthona közelében szórták szét az augusztus 11-én elhunyt Robin Williams hamvait egy nappal halála után – számolt be róla a Radar Online portál szerdai jelentése nyomán az amerikai sajtó. Hollywood az Emmy-díjak hétfői átadásán emlékezik a színészre.

A sztárokkal foglalkozó Radar Online értesülését egy általa megszerzett szerdai keltezésű halotti bizonyítványra hivatkozva osztotta meg. (tovább…)

Ferenc pápának két-három éve van hátra?

2014. augusztus 20. szerda

Autóbalesetben meghaltak Ferenc pápa hozzátartozói

Index, Origo

Ferenc pápa: Istenre éhezik és szomjazik a világ (Fotó: Europress/AFP)

A katolikus egyházfő Szöulból úton hazafelé, a repülőgépen beszélgetett újságírókkal, amikor  az Ázsiában is megnyilvánuló népszerűségéről kérdezték.

A 77 éves, jókedvűnek tűnő Ferenc azt válaszolta, hogy a népszerűség nem az ő, hanem Isten érdeme, és próbál nem büszke lenni rá, annál is inkább, mivel valószínűleg nemsokára meghal: “Próbálok a bűneimre, hibáimra gondolni, mert tudom, hogy csak rövid ideig tart. Két vagy három év, aztán megtérek az Atya házába.” (tovább…)

Erdő Péter a közel-keleti keresztényüldözésre hívta fel a figyelmet

2014. augusztus 17. vasárnap

Hirado.hu

Erdő Péter a közel-keleti keresztényüldözésre hívta fel a figyelmet

A bíboros, esztergom-budapesti érsek szentbeszédében a mátraverebély-szentkúti nemzeti kegyhelyen vasárnap megtartott főbúcsún, több ezer hívő előtt emlékeztetett arra, hogy a Közel-Keleten vallásuk és nemzetiségük miatt tízezerével gyilkolják a keresztényeket, százezer számra üldözik el őket otthonaikból.

Szűz Máriának a római katolikus egyházban betöltött szerepére, a magyar történelemből ismert jelentőségére és a közel-keleti keresztényüldözésre hívta fel a figyelmet Erdő Péter.
(tovább…)

Kacsának tűnik, hogy fegyvert szállítunk Ukrajnába

2014. augusztus 16. szombat

Origo

Kacsának tűnik

Vicces is lenne így vinni a titkos fegyverszállítmányt

A hírt közlő portállal a magyar honvédségnek állítólag korábban többször is meggyűlt a baja. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) a leghatározottabban cáfolja, hogy Magyarország haditechnikát szállítana Ukrajnába. A tárca közleményében kiemelte: a magyar honvédség az egyik raktárbázisból szállít át harcjárműveket, illetve egyéb hadieszközöket vasúton a honvédség másik hadianyagraktárába. (tovább…)

Robin Williams 5 legjobb filmje

2014. augusztus 13. szerda

Csepel.info

Robin Williams 5 legjobb filmje

Ha már emlékezünk, emlékezzünk szépen és tartalmasan.

63 éves korában eltávozott Robin Williams, kit elsősorban színészként, humoristaként jegyeztek. Szavakba önteni nehéz azt a hiányt, melyet halála okozott. A “nagyok” között tartották számon, gyorsan hozzáteszem, méltán. Munkássága maga volt a művészet, ha kellett bohóc volt, ki mindenkit jókedvre deríthetett, színész, ki minden karaktert kifogástalanul megszemélyesíthetett, filozófus, kinek gondolataira a legbölcsebb is elismerően bólinthatott. Emlékezetesebbnél emlékezetesebb alkotásokat hagyott itt nekünk, nem egy olyan filmet, melyet utolsó napjáig elővesz az ember. Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, hisz ezekben a filmekben mindig megtalálunk egy-egy darabot eme csodálatos ember személyiségéből. (tovább…)

Száz-kétszázezer magyar él Nagy-Britanniában

2014. augusztus 13. szerda

MTI, Kormány.hu

nagy_britannia

Kép: Napiaszonline.hu

A sajtóban megjelentekkel szemben nem egymillió magyar él Nagy-Britanniában, hanem a magyar állampolgárok száma meghaladja a százezret, a nem magyar állampolgárságú magyarokkal együtt pedig a kétszázezer felé közelít – mondta Nagy Anna külügyi szóvivő hétfőn az MTI-nek.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) szóvivője kifejtette: egyetlen országról sincs pontos statisztika, hogy hány magyar állampolgár él ott, hiszen nem kötelező bejelentkezni például a nagykövetségen. Ezért általában csak becsülni lehet az egy adott országban élő magyarok számát – tette hozzá. (tovább…)