‘Külföld’ kategória archívum

USA: Műholdképek bizonyítják, hogy Oroszországból lőtték ki a rakétákat

2014. július 28. hétfő

Index

Műholdképek bizonyítják

Az USA olyan műholdfelvételeket tett közzé vasárnap, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy Oroszországból lőtték ki a rakétákat Kelet-Ukrajna irányába, és hogy az oroszok látták el fegyverrel a szeparatistákat – írja az AP.

A külügyminisztérium által kibocsátott négyoldalas dokumentumban azokat a pontokat ábrázolják, ahonnan a rakétákat kilőtték, és azokat is, ahol azok földet értek. Az amerikaiak szerint a felvételeken ábrázolt lövéseket július 21. és 26. között – tehát a maláj gép lelövése után – adták le. (tovább…)

Nem a Hamász rabolta el az izraeli tinédzsereket

2014. július 26. szombat

Index.hu

Nem a Hamász rabolta el az izraeli tinédzsereketJúlius elején még gyászolók tízezrei emlékeztek meg a három fiatalról

Amikor június végén megtalálták a három, Ciszjordániában elrabolt izraeli tinédzser holttestét, Bejámin Netanjahu izraeli miniszterelnök nem finomkodott a szavakkal:  ”a Hamász felelős ezért és a Hamász meg fog fizetni” – mondta.

Az izraeli hajtóvadászat a tettesek ellen a végletekig szította a feszültséget Izrael és Gáza között, majd harcok törtek ki, amelynek már 846 palesztin áldozata van. Most azonban kiderült, hogy a tinédzsereket nem a Hamász rabolta el, a terrorszervezetnek az egészhez semmi köze nem volt, írja a New York Magazine.

(tovább…)

Tévedésből lőhették a maláj gépet

2014. július 23. szerda

MNO

Tévedésből lőhették a maláj gépet

Az amerikai hírszerzés szerint a kelet-ukrajnai szakadárok lőtték le, feltehetően tévedésből öt nappal ezelőtt a maláj utasszállító repülőgépet. Oroszország kedden átadta információit az EU-nak a gép lelövésével kapcsolatosan.

Az amerikai hírszerzés névtelenül nyilatkozó illetékesei helyi idő szerint kedden tájékoztatták erről Washingtonban a sajtó képviselőit. „A legkézenfekvőbb magyarázat az, hogy tévedésből történt (a gép lelövése), és a rakétákat rosszul kiképzett emberek indították” – mondta a hírszerzés egyik illetékese, és felhívta a figyelmet arra, hogy az orosz gyártmányú Buk légvédelmi ütegek kezelése kellő tudást és gyakorlatot igényel.

(tovább…)

Átadták a fekete dobozokat a maláj szakértőknek

2014. július 22. kedd

Válasz.hu

Maláj utasszállító – Fekete doboz

A kelet-ukrajnai szakadárok egyik vezetője átadta a malajziai szakértőknek keddre virradóra a Kelet-Ukrajnában lelőtt maláj utasszállító gép két feketedobozát. Hollandok vezetik majd a vizsgálatokat.

Alekszandr Borodaj, az egyoldalúan kikiáltott, úgynevezett donyecki népköztársaság miniszterelnöke újságírók jelenlétében, saját donyecki hivatalában adta át a két feketedobozt. A két fél az átadást rögzítő jegyzőkönyvet is aláírt. A maláj fél ebben ígéretet tett arra, hogy a repülési adatokat, illetve a pilóták és az irányító központ kommunikációját rögzítő berendezéseket megvizsgálhatják a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezet (ICAO) szakértői is. (tovább…)

Gázai konfliktus: legalább ötszáz palesztin halott

2014. július 21. hétfő

Az áldozatok háromnegyede civil

Vg.hu, Hír TV

Israel Gaza 201407

Meghaladta az ötszázat a palesztin halottak száma hétfőre a gázai övezeti konfliktusban gázai egészségügyi források közlése szerint.

Egy kilenctagú család hét gyermekkel egy éjszakai izraeli légicsapásban halt meg – nyilatkozta Asraf Al-Kudra, a gázai segélyszolgálat vezetője. Egy másik vasárnapi bombázásban tizenhatan vesztették életüket az övezet déli részén, Hán-Juniszban. A legutóbbi áldozatokkal együtt ötszáz fölé emelkedett a palesztin halottak száma. (tovább…)

Lelőtték a gépet – egymásra mutogatnak a felek

2014. július 17. csütörtök

Mno

UKRAINE-RUSSIA-POLITICS-CRISIS-MALAYSIA

Helyszíni tudósítás: vigyázat, megrázó felvételek!

Lelőttek egy malajziai utasszállító repülőgépet Ukrajnában, az orosz határ közelében – adta hírül csütörtökön az Interfax orosz hírügynökség. A Pentagon szerint Oroszországból lőttek – közölte az EMPR a CNN híradására hivatkozva. Mivel a szerencsétlenség a donecki „háborús övezetben” történt, az ukrán és az orosz fél azonnal verbális támadást intézett a másik ellen. A gépen 280 utas és 15 fős kiszolgáló személyzet utazott, mindenki meghalt. A Reuters később már több mint 300 áldozatról számolt be.

A Malaysia Airlines Boeing 777-ese nagyjából 60 kilométerre az orosz határtól – Torez és Hrabove települések közelében – csapódott a földbe. A CNN tudósítása szerint a gép ebédidőben szállt fel az amszterdami reptérről. Az ITAR-TASSZ hírügynökség úgy tudja, a gép tízezer méteres magasságból zuhant le. (tovább…)

Egy váltókezelő okozhatta a moszkvai szerencsétlenséget

2014. július 16. szerda

MNO

Egy váltókezelő okozhatta a moszkvai szerencsétlenséget

Egy váltókezelőt gyanúsítanak azzal, hogy az ő hanyagsága vezethetett a moszkvai metró történetének legsúlyosabb műszaki balesetéhez, amelyben 22 utas meghalt és több mint 160 megsebesült.

A moszkvai metró kelet-északnyugati irányú Arbatszko-Pokrovszkaja vonalán kedden siklott ki egy szerelvény három kocsija. Az egyik teljesen szétroncsolódott. A baleset helyi idő szerint reggel 9 óra körül, a csúcsforgalomban történt. A zsúfolt metrókocsikban elsősorban munkába siető emberek utaztak, amikor a szerelvény vezetője a Szlavjanszkij bulvar megálló előtt 200 méterrel hirtelen fékezett.

(tovább…)

Brutális videók a moszkvai metróbalesetről

2014. július 15. kedd

Index, Youtube

Moszkvai metróbaleset 01

Látható, hogy már a baleset előtt füstölgött az egyik szerelvény

Mentik a sérülteket

Kisiklott egy metrószerelvény három kocsija Moszkva belvárosában kedd reggel. A balesetben legalább huszan meghaltak – tudatta a Ria Novosztyi a Rendkívüli Ügyek Minisztériumára (MCSSZ) hivatkozva. A halottak száma folyamatosan emelkedik, még sok súlyos sérültet ápolnak a kórházakban és a mentés sem fejeződött be teljesen.

Eddig 123 sérültet vittek kórházba, közülük kettőt súlyos gerincsérüléssel helikopterrel szállítottak el. A súlyos sérültek száma 42. Összesen 160 sérültről számoltak be a hatóságok. (tovább…)

Ellopták Schumacher kórházi kartonját

2014. június 24. kedd

Origo

Ellopták Schumacher kórházi kartonját

Michael Schumacherhez köthető orvosi kartonokat kínálnak eladásra – állítja az egykori Forma 1-es versenyző menedzsmentje. Nem tudni, hogy  az adatok eredetiek-e, de „biztosan lopottak” – idézi Schumacher menedzserét, Sabine Kehmet a BBC. A menedzser azt is hozzátette, hogy ezek az adatok orvosi titoknak minősülnek, így a nyilvánosságra hozásuk törvénysértő.

A német Bild magazin szerint a lopott kartonokat több angol, francia és német újságnak is felkínálták 50 ezer euróért cserébe. A lap szerint a rendőrség most azt kutatja, hogy az adatok a grenoble-i kórház számítógépéről származnak-e (Schumachert ebben a francia kórházban ápolták a balesete után).

(tovább…)

Lakatlan szigeten landolhatott a maláj gép?

2014. június 23. hétfő

BorsOnline.hu

Lakatlan szigeten landolhatott a maláj gép?

Újabb rejtély bukkant fel a március 8-án eltűnt maláj repülőgép kapcsán. A gép pilótája, Zaharie Shah ugyanis egy házi készítési repülőszimulátorral a lakatlan szigeten való leszállást gyakorolta.

Három hónapja senki sem tudja, hova tűnhetett el nyomtalanul 239 emberrel a fedélzetén a maláj légitársaság Kuala Lumpurból Pekingbe tartó repülőgépe.

(tovább…)

Gond nélkül jön az orosz gáz Magyarországra

2014. június 19. csütörtök

Hirado.hu

Gond nélkül jön az orosz gáz Magyarországra

A szerződés szerinti mennyiségű gáz érkezik Ukrajnán át Oroszországból Magyarországra – nyilatkozta a Híradónak a Földgázszállító szóvivője, azok után, hogy kedden felrobbant a Kelet-Ukrajnából a kárpátaljai Ungvárra tartó gázvezeték egy része.

Közben Budapesten tanácskoztak az Európai Bizottság, az USA és Ukrajna képviselői az energiabiztonságról. Egyetértettek abban, hogy az ukrán államnak szüksége van szomszédjai segítségére.
(tovább…)

Részletek derültek ki Schumacher ébredés utáni óráiról

2014. június 18. szerda

HVG

AUTO-PRIX-F1-ESP-EUROPEAN-VALENCIA-PODIUM

A svájci Blick bulvárlap szerint Michael Schumachert álnéven szállították mentővel az egyik kórházból a másikba, az őt szállító személyzetnek pedig a mobilját is elvették az út alatt. Ráadásul fogalmuk sem volt róla, kit fognak szállítani.

Újabb részleteket írt meg a sajtó a síbalesetet szenvedett, hétfőig kómában tartott Michael Schumacher ébredésérőlés a lausanne-i klinikára szállításáról. A svájci Blick bulvárlap szerint nem volt egyszerű megszervezni a rehabilitációs klinikára való áthelyezést, melyet teljes titokban kellett intézni. (tovább…)

Hazánkat dicséri a The Wall Street Journal

2014. június 13. péntek

MNO

Hazánkat dicséri a The Wall Street Journal

Nagy-Britannia és Magyarország jelenleg az Európai Unió legjobban teljesítő tagállamai – írta Matthew Dalton a The Wall Street Journalban. A cikkre a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hívta fel a figyelmet közleményében.

Az Európai Unió olyan gazdasági ortodoxiát tett magáévá, amit a költségvetési fegyelem, az inflációellenes monetáris politika és a gazdasági ügyekbe való korlátozott kormányzati beavatkozás jellemez. Ez ellen a legutóbbi években két ország intézett kihívást: Nagy-Britannia és Magyarország, melyek jelenleg az Európai Unió legjobban teljesítő tagállamai közé tartoznak – írja a gazdasági lap. Egyik ország sem tagja az eurózónának, s mindkét állam kormánya – több más európai országgal egyetemben – úgy látja, hogy az Európai Bizottság nem választott képviselői felhatalmazás nélkül akarnak beleszólni belpolitikai ügyeikbe. (tovább…)

Megmaradtak a fotók a tengerbe veszett fényképezőgépen

2014. június 1. vasárnap

Origo

Megmaradtak a fotók a tengerbe veszett fényképezőgépenA hajótörött fényképezőgép

Egy hajóval együtt süllyedt el, két évig volt a tengerben, mégsem vesztek el a fotók egy Panasonic digitális gépből.

Búvármerülést végző tengerbiológus hallgatók találták meg a kanadai Vancouver-sziget közelében azt a Panasonic TZ7-es kompakt digitális fényképezőgépet, amely 2012-ben süllyedt el egy hajó fedélzetén.
(tovább…)

Bosznia-Hercegovina éves GDP-jét elvitte a víz

2014. május 28. szerda

Hirado.hu

Bosznia-Hercegovina éves GDP-jét elvitte a vízCsónakkal közlekedő férfiak a Bosznia-Hercegovina északi részén.

Az ország annyit vesztett el négy nap alatt, mint négy év alatt a délszláv háborúban – mondta a Ma reggelben a budapesti nagykövet, aki megköszönte a magyar támogatást.

Katasztrofális körülményeket hagyott hátra az árvíz Bosznia-Hercegovinában. Az ország budapesti nagykövete a szerdai Ma reggelben elmondta, a károk hatalmasak, akkorák lehetnek, mint az ország egész éves GDP-je, legutoljára 120 éve történt ilyen katasztrófa.
(tovább…)