‘Külföld’ kategória archívum

Korlátozták a pénzfelvételt a görög bankok

2015. június 29. hétfő

Hirado.hu

Korlátozták a pénzfelvételt a görög bankok

Megtiltottak minden pénzátutalást külföldre, emellett naponta hatvan eurónál nagyobb összeg helyi kibocsátású bankkártyával nem vehető fel a pénzjegykiadó automatákból.

Egy hétig, július 6-ig zárva maradnak a görög bankok –  ez derült ki az Athénban megjelentett hivatalos kormányközlönyből. A Prokopisz Pavlopulosz államfő és Alekszisz Ciprasz aláírásával jegyzett dokumentumban a helyzet rendkívüliségével magyarázták a lépést, amelyet a görög pénzügyi rendszer és az ország gazdaságának védelme tesz szükségessé, ugyanis az Eurócsoport június 27-i döntése nyomán korlátozták a görög bankok számára elérhető likviditás összegét.

(tovább…)

A lengyelek lemásolnák a magyar bankadót

2015. június 17. szerda

Origo

A lengyelek lemásolnák a magyar bankadót

Ha a Jog és Igazságosság Pártja (PiS) jutna hatalomra, Magyarországhoz hasonlóan megadóztatná a bankokat és a szupermarketeket, írja a Reuters.

Az októberi parlamenti választások előtt a PiS vezeti a közvélemény-kutatásokat. Piotr Glinski, a párt tanácsadója – nem mellesleg 2012-ben ő volt a PiS miniszterelnök-jelöltje – azt mondta, szeretnék korlátozni, hogy a Lengyelországban működő külföldi cégek mennyi profitot vihetnek ki az országból.

(tovább…)

Vigyenek készpénzben is eurót, ha Görögországba mennek

2015. június 17. szerda

Origo

Vigyenek készpénzben is eurót

Ha nem sikerül megegyezni a hitelezőkkel, június 30-án csődbe mehet Görögország. A nyaralni készülőknek azonban nincs mitől félniük, szálláshelyüket már valószínűleg rég kifizették. Költőpénzről viszont érdemes lehet kicsit bőségesebben gondoskodni.

Görögország csődbe mehet, ha nem sikerül megegyeznie fő hitelezőivel június 30-áig. Ekkor kellene 1,6 milliárd eurót visszafizetniük az IMF-nek. Ha ez nem sikerül, mivel egy pénzügyi kötelezettségüket nem tudják teljesíteni, technikai értelemben csődbe mennek. Erre azonban rendkívül kicsi az esély, hiszen minden félnek érdeke a megállapodás.A görögök szeretnék újratárgyalni a hiteleiket az esetleges reformokért cserébe. 
(tovább…)

Döbbenetes videók láttak napvilágot

2015. június 16. kedd

A baloldali szavazók józanabbak pártjaiknál

Napi Gazdaság, Youtube

A második világháború óta nem

A török határon is elképesztő jelenetek alakultak ki

Világszerte 50 millió menekült keres magának jobb életet, miközben az EU képtelen a válságra megoldást találni. A most nyilvánosságra került videók szerint sáskaként támadták meg a menekültek a kamionokat Calais-ban, amit a rendőrség és az utazók tehetetlenül bámultak. Magyarországon eközben csak a balliberális pártok vezetői nyitnának kaput az illegális bevándorlók tízmillióinak, a szavazóik már nem – derült ki egy kutatásból.

„Szent isten”, „Ilyet a tévében láttunk” – kommentálják a látványt a felvételen az utasok. Mintha a World War Z film elevenedett volna meg. “Semmi pánik, minden ajtót bezártunk.” – Ezzel nyugtatgatja a turistákat az idegenvezető, amikor elhaladnak a tipikus calais-i látvány mellett: migránsok tucatjai próbálnak feljutni az Angliába tartó kamionokra. A múlt héten feltett videót már több mint félmillióan nézték meg a Youtube-on: (tovább…)

Róma fenyeget: az EU-ra szabadítja a menekültáradatot

2015. június 15. hétfő

Amnesty: A második világháború óta nem volt ilyen menekültválság

Index, HVG

A második világháború óta nem

Meghaladta az 50 milliót a menekülők száma, Szíria lakosságának több mint a fele jutott erre a sorsra: közülük négymillióan menekültek külföldre

Ha Európa nem vállal szolidaritást a menekültügy kezelésében, akkor Olaszország előáll a B-tervvel, ami fájdalmas lesz az EU-ra nézve – hogy az olasz kormányfő mit értett a B-terv alatt, azt nem részletezte, de Matteo Renzi vasárnapi szavai jól jelzik, hogy Olaszország türelme fogytán van, nem kíván egyedül megbirkózni az egyre növekvő menekültáradattal, amely Afrika partjaitól indulva a Földközi-tengeren keresztül éri el.

Az év első öt hónapjában 57 ezer menekült jutott olasz területre. A lélekvesztő hajókon idén 1750 ember veszett a tengerbe, ebből nyolcszázan egyetlen balesetben áprilisban. (tovább…)

Több uniós ország lezárta olasz határát

2015. június 15. hétfő

Napi Gazdaság

Több uniós ország lezárta olasz határát

Franciaország, Ausztria és Svájc is lezárta a hét végén olaszországi határát a tömegével érkező menekültek elől. Matteo Renzi olasz miniszterelnök szerint a menekülthelyzet tarthatatlanná vált, s az Európai Unió tagállamainak összefogását sürgette.

Az észak-olaszországi Ventimiglia településnél a francia hatóságok megszigorították a határőrizetet a hét végén, hogy útját állják az illegális bevándorlóknak. Aki mégis átlépi a határt, azt azonnal visszatoloncolják Olaszországba. A Ventimigliában tartózkodókat mindez nem zavarja, napok óta várakoznak a határnál, a tengerparton táboroztak le, az éjszakát alagutakban vagy a parti sziklákon töltik. Néhány helyi lakos hozott nekik élelmet. Szombaton a menekültek összecsaptak a rendőrökkel, amikor a határátkelőhöz közel tüntettek, tiltakozva a határ lezárása ellen. Az AFP hírügynökség tájékoztatása szerint Ausztria sem engedi át az Olaszországból a vasúttal vagy másként érkező bevándorlókat. Az osztrák rendőrség tegnap közölte, hogy visszaküldi Olaszországba azt a 24 afrikai bevándorlót, akiket akkor tartóztattak le, amikor egy Németországba tartó vonatra készültek felszállni. A nem európai uniós tagállam Svájcban is szigorú intézkedéseket vezettek be: a hét végén 240 illegális bevándorlót toloncoltak vissza Itáliába. (tovább…)

Nem tudnak mit kezdeni a bevándorlókkal az olaszok

2015. június 14. vasárnap

Origo

Nem tudnak mit kezdeni a bevándorlókkal az olaszok

A megtelt szállások miatt több száz menekült, köztük afrikai országokból és Szíriából érkezettek várakoznak napok óta Milánó központi pályaudvarán, kiváltva az egészségügyi hatóságok aggodalmát.

Csütörtök óta egészségügyi ellátásban is részesülnek a milánói vasútállomás peronjain és várócsarnokában letelepedett, illetve a pályaudvar körüli utcák járdáit elfoglaló férfiak, nők és gyerekek.

(tovább…)

Cameron bekeményít, kevesebb bevándorlót akar látni

2015. június 12. péntek

Origo

Cameron bekeményít, kevesebb bevándorlót akar látni

A foglalkoztatást ösztönző előírások szigorításával igyekszik a brit kormány csökkenteni az Európai Unión kívülről érkező bevándorlók számát.

David Cameron miniszterelnök a kormány a bevándorlási tanácsadó szervezettől kért állásfoglalást arról, hogy hogyan legyen a munkaadók számára kevésbé vonzó, illetve könnyű a nem EU-tagországokból érkező munkavállalók toborzása és alkalmazása.

(tovább…)

Brutális balesetre ébredt a lakótelep

2015. június 11. csütörtök

Origo

Brutális balesetre ébredt a lakótelep

Részegen okozott elképesztő balesetet egy Subaru vezetője az egyik oroszországi lakótelepen.

A helyszínelők szerint a balesetet okozó autós nagy sebességgel csapódott át a parkoló melletti dombon, kilapított egy kisbuszt, majd erről felpattanva egészen az egyik első emeleti erkélyig repült.

(tovább…)

Félmillió menekült akar Európába jutni

2015. június 8. hétfő

MTI, ATV

Félmillió menekült akar Európába jutni

Olasz, brit és ír hadihajók tartottak szombaton a líbiai partok felé, a Földközi-tengeren, hogy kimentsék a csempészhajókon Európába eljutni akaró migránsokat. A brit hatóságok figyelmeztettek, hogy a nyáron akár félmillió ember is megpróbálhat majd eljutni Afrikából Európába.

Nick Cooke-Priest, a Bulwark brit hadihajó kapitánya újságíróknak nyilatkozva azt mondta: Líbiában 450-500 ezer ember vár arra, hogy feljusson az embercsempészek valamelyik hajójára. A Bulwark tagja a többnemzetiségű járőröző és mentőflottának. A hajón tartózkodott Michael Fallon brit védelmi miniszter is.

(tovább…)

Bevándorlók táborait számolták fel Franciaországban

2015. június 4. csütörtök

Válasz

Bevándorlók táborait számolták fel Franciaországban

Afrikai bevándorlók illegális sátortábora Észak-Párizs egyik felszíni metróvonala alatt

Három, bevándorlók lakta táborhelyet számolt fel néhány óra különbséggel a francia rendőrség Párizsban és az észak-franciaországi Calais-ban.

Az utóbbi település a La Manche-csatorna partján fekvő kikötőváros, ahol a bevándorlók a megfelelő alkalomra várnak, hogy átjuthassanak Nagy-Britanniába.

(tovább…)

Elképesztő méreteket ölt a menekülthullám

2015. május 31. vasárnap

Origo

Elképesztő méreteket ölt a menekülthullám

Az utóbbi három napban több mint ötezer illegális bevándorlót mentettek ki a Földközi-tengeren, ilyen mértékű menekültáradatra év eleje óta nem volt példa – közölte vasárnap Varsóban az Európai Unió határvédelmi ügynökségének vezetője.

„Ez a legnagyobb menekülthullám, amelyet eddig 2015-ben láttunk” – hívta fel a figyelmet Fabrice Leggeri a hét végén megmentett emberekre utalva.

(tovább…)

Emléktáblát állítottak Keresztes Lajos tiszteletére Alsósófalván és Parajdon

2015. május 27. szerda

NSKI

koszoruzas4

2015. május 24-én, Pünkösd vasárnapján a Nemzetstratégiai Kutatóintézet és a Magyar Birkózó Szövetség, az 1928-as amszterdami olimpiai játékok győztesének tiszteletére emléktáblát állított a birkózó bajnok szülőfalujában.

Fráter Olivér, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnökhelyettese ünnepi beszédében felidézte Tamási Áron gondolatát, mely szerint azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne.  „Tamási Árontól kaptuk ezt az otthont a hazával és egyben létezésünk végső értelmével összekötő közismert gondolatot. Keresztes Lajos – akit a nagy székely író egykor a kedvesség mintaképének nevezett és a népdal naivságához hasonlított – otthon volt Budapesten és otthon volt a világ számos helyszínén is, ahol fizikai ereje mellett eszét, leleményességét és bátorságát is megmutathatta a nagyvilágnak. Igazán otthon azonban csak a Sóvidéken, Alsósófalván volt, ahová most jelképesen is hazatért. Végső hazatérésére azonban csak szíveinkben és lelkünkben kerülhet sor, amelyet talán sokak számára éppen ez a mai nap hozhat el” – fogalmazott Fráter Olivér. (tovább…)

A Saul fia nyerte a zsűri nagydíját Cannes-ban

2015. május 25. hétfő

Origo

A Saul fia nyerte a zsűri nagydíját Cannes-ban

Nemes Jeles László Saul fia című filmje kapta a zsűri nagydíját a cannes-i filmfesztivál záró ceremóniáján vasárnap este. Ez az első magyar film, amely elnyerte a világ legrangosabb filmfesztiváljának második legfontosabb díját, és ez a legjelentősebb elismerés, amit magyar film bezsebelt az elmúlt három évtizedben. Az Arany Pálma-díjat Jacques Audiard Dheepan című filmje kapta, a legjobb színész Vincent Lindon lett, a színésznők mezőnyében Rooney Mara és Emmanuelle Bercot alakítását megosztott díjjal ismerték el.

“Inkább azt szeretném, ha nem nyernék semmit” - mondta Nemes Jeles László egy héttel ezelőtt az Origónak adott interjújában. A Coen testvérek vezette zsűri azonban figyelmen kívül hagyta a 38 éves magyar rendező óhaját, és a cannes-i filmfesztivál vasárnap esti ünnepélyes záróceremóniáján a Saul fiá-nak adta a zsűri nagydíját.

(tovább…)

Retteghetnek az illegális bevándorlók Nagy-Britanniában

2015. május 21. csütörtök

Origo

Retteghetnek az illegális bevándorlók Nagy-Britanniában

Cameron és csapata belehúz

A fekete jövedelem olyan lesz, mintha rablással szerezték volna, ezért a rendőrség is hasonlóan kezeli majd. Ilyen és ehhez hasonló tervek szerepelnek a konzervatív brit kormány migrációt visszafogó terveiben. Van is mit visszafogni: Nagy-Britanniában egy év alatt 88 ezerrel nőtt a nettó bevándorlás, pedig a miniszterelnök már 5 évvel ezelőtt is csökkentést ígért. David Cameron legújabb elképzeléseit az angol királynő ismerteti.

Szigorúbb ellenőrzésre számíthatnak ezentúl a Nagy-Britanniában élő bevándorlók, különösen azok, akik a megengedettnél régebben és/vagy illegálisan dolgoznak a szigetországban. Erre következtet a Guardian a május 7-én újraválasztott konzervatív kormányfő, David Cameron legutóbbi megszólalásából, és azt is írja, hogy a részleteket maga II. Erzsébet mondja majd el a csütörtöki Queen’s speechben.

(tovább…)