‘Külföld’ kategória archívum

Schengen felülvizsgálatával fenyegetőzött Merkel

2015. szeptember 1. kedd

Rogán: az EU bevándorláspolitikája megbukott

Origo

Schengen felülvizsgálatával fenyegetőzött Merkel

Az unión belüli szabad határátkelést biztosító schengeni zóna felülvizsgálatát is kilátásba helyezte Angela Merkel, ha az uniós tagállamok nem igazságosan osztják el egymás között a menekülteket. Az Európai Unió ugyanakkor kész még további segítséget nyújtani Magyarországnak a határon kialakult helyzethez. 

Németország nem indít különvonatokat a menedékkérőknek

2015. augusztus 31. hétfő

Több mint 200 magyar embercsempészt fogtak el a németek

Magyar Hírlap, Origo

Németország nem indít különvonatokat a menedékkérőknek

Németország nem indít különvonatokat Magyarországra a szír menedékkérőkért – közölte hétfőn a német kormányszóvivő, aki azokra a hírekre reagált, amely szerint Berlin “chartervonatokkal” szállítja Németországba a szír menedékkérőket.

Steffen Seibert a Twitteren azt írta, hogy “nincsenek különvonatok”, és “az uniós jog érvényes”, amely szerint “aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást”. (tovább…)

Az illegális bevándorlók egyre agresszívabbak

2015. augusztus 26. szerda

Fidesz.hu

nsz_sajttaj

Mindenki számára világos, hogy a zöldhatáron, mindenféle papírok nélkül, illegálisan Magyarországra érkező népvándorlók egyre agresszívabbak – jelentette ki Németh Szilárd szerdai sajtótájékoztatóján a Röszkén történtek kapcsán.

Dulakodás alakult ki a röszkei táboron belül szerda délelőtt, a rendőrség könnygázt is bevetett a rend helyreállítása érdekében a menekültekkel szemben. Mindenki számára világos, hogy a zöldhatáron, mindenféle papírok nélkül, illegálisan Magyarországra érkező népvándorlók egyre agresszívabbak – jelentette ki Németh Szilárd. A Fidesz országgyűlési képviselője leszögezte, ezt az agresszivitást nem tudják elfogadni. (tovább…)

A lengyel bankoknak kell viselniük a devizahitelezés következményeit

2015. augusztus 24. hétfő

Portfolio.hu

A lengyel bankoknak kell viselniük a devizahitelezés következményeit

Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök szerint a lengyel bankoknak kell a legnagyobb arányban viselniük a frankalapú jelzáloghitelezés ügyében a felelősséget, miután azokból hatalmas profitra tettek szert, ugyanakkor felhívja a figyelmet arra is, hogy a kormány által kidolgozott megoldásnak nem szabad veszélybe sodornia a bankrendszer stabilitását – számol be a Reuters.

 Andrzej Duda lengyel köztársasági elnök a Reutersnek adott interjújában kiemelte, hogy a frankalapú jelzáloghitelek megoldása nem a “lengyel adófizetők gondja”. Véleménye szerint a frankhitelek megoldásában az állam is szerepet vállalhat például a jogi környezet megteremtésével, de az igazi felelősség a bankok kezében van, mivel, ahogy ő fogalmaz, “ők voltak azok, akik ezekből a hitelkihelyezésekből profitáltak”.

(tovább…)

Lemondott a görög miniszterelnök

2015. augusztus 21. péntek

Origo

Lemondott a görög miniszterelnök

Távozik Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök, akit januárban választottak meg a Sziriza jelöltjeként. Döntését azzal indokolta, hogy szeretne utat engedni az előrehozott választásoknak. 

Csütörtök esti televíziós beszédében bejelentette lemondását Aléxisz Cíprasz görög miniszterelnök. Döntését azzal indokolta, hogy szeretne utat engedni az előrehozott választásoknak. Kifejezte reményét, hogy e választások eredményei megerősítik majd helyzetét a törvényhozó testületben.

(tovább…)

Merkel: A bevándorlás a legfőbb problémánk

2015. augusztus 18. kedd

Napi Gazdaság

Angela_Merkel

A menekültügy a közeli jövőben sokkal inkább lefoglalja majd az Európai Uniót, mint a görög adósságválság vagy az euró stabilitásának kérdései – mondta vasárnap este a ZDF országos közszolgálati televíziónak adott interjúban Angela Merkel. „A menekültügy lehet a következő nagy európai projekt, amellyel megmutathatjuk, hogy tényleg képesek leszünk-e közösen cselekedni” – hangoztatta a német kancellár.

Szerinte Németország számára különösen nagy kihívást jelent a bevándorlási hullám, hiszen a német belügyminisztérium becslései szerint az év végéig összesen 500-600 ezer menedékkérelmet is benyújthatnak Németországban, ami igen magas szám a tavalyi 200 ezerhez képest. Merkel ismét utalt arra a problémára, hogy a menedékkérők mintegy fele a nyugat-balkáni országokból érkezik, noha ezek az országok biztonságosak. (tovább…)

Timoscsuk Mihályra emlékeztek Beregszászon  

2015. augusztus 16. vasárnap

Csepel.hu

ukrajna

A pravoszláv egyház szertartása szerint emlékeztek meg a kelet-ukrajnai harcokban egy évvel ezelőtt elesett magyar nemzetiségű Timoscsuk Mihályra Beregszászon. A szerződéses katona tavaly nyáron vesztette életét a Donyecktől nem messze található Georgijevka falu közelében egy gránáttámadás következtében. Éppen azon a napon halt meg, amikor született: augusztus 13-án töltötte be a 27. évét. Édesanyja, Timoscsuk Irén kettős állampolgárként csepeli kötődésű.

A Sevcsenko utcában lévő pravoszláv templomban reggel nyolc órakor tartották a gyászistentiszteletet. A rokonok, barátok, katonatársak mellett a város elöljárói is részt vettek rajta. A gyászmenet innen vonult a temetőbe, ahol a fekete márványból nemrég elkészített sírnál imádkoztak, emlékeztek az emberek; pravoszláv szokás szerint pedig némi ételt és italt hagytak hátra a sírhantnál. Noha a város felajánlotta, hogy a márványsír elkészítésének költségeiből kiveszi a részét, Timoscsuk Irén visszautasította azt: „Mégiscsak az én fiam volt, nekem kell róla gondoskodnom”. (tovább…)

Verekedés, rongálás, késelés a II. János Pál pápa téren

2015. augusztus 5. szerda

Harcra szólította az Iszlám Állam a beszivárgó terroristákat

Origo, MTI

iijanospaltermigransok

A balliberálisok szerint a népvándorlás álprobléma

Hat írásos bejelentés érkezett a II. János Pál pápa téren lévő több száz migráns ellen – közölte az Origóval Bajusz Ferenc. A józsefvárosi közterület felügyelet vezetője megerősítette, hogy verekedés és rongálás is történt a héten.

(tovább…)

Tilos lesz elszállásolni az illegális bevándorlókat Nagy-Britanniában – videóval

2015. augusztus 4. kedd

Mandiner

Tilos lesz elszállásolni az illegális bevándorlókat

Még jobban bekeményít a Cameron-kormány az illegális migráció terén: a kamionosok után azokat is büntetnék, akik szállást adnak az illegálisan a szigetország területére lépő menekülteknek.

Le akarnak csapni azokra a gazemberekre, akik kihasználják a helyzetet, és olyanokon akarnak meggazdagodni, akiknek a puszta ottléthez sincs joguk — ezzel indokolta a brit kormány legújabb menekültügyi ötletét Greg Clark szakminiszter.

(tovább…)

Ebből botrány lesz: Csehországban is be kell tartani a törvényeket

2015. augusztus 2. vasárnap

Mandiner

Csehországban is be kell tartani a törvényeket

Miloš Zeman cseh elnök szerint a menedékkérőknek legjobban saját hazájuk területén tudna segíteni Európa. Zeman szerint a menekülthullámért a felelősség az Egyesült Államok mellett néhány nyugat-európai országot is terhel, de nem hiszi, hogy ennek a levét a cseheknek kellene meginnia. Sőt, szerinte a menekülteknek be kell tartaniuk Csehország törvényeit.

A magyarországi balliberálisok, köztük Szabó Szabolcs Gyulán lakó csepeli parlamenti képviselő felháborodtak azon, hogy a magyar kormány szerint Magyarországon mindenkinek be kell tartania a magyar törvényeket. Miloš Zeman nyilván nem számolt a magyar balliberálisok haragjával. Az alábbiakban a Mandineren megjelent cikket olvashatják. (tovább…)

Cameron: Nagy-Britannia nem lesz a migránsok menedéke

2015. augusztus 2. vasárnap

mandiner.hu

Nagy-Britannia nem lesz a migránsok menedéke

Nagy-Britannia nem lesz a migránsok menedéke, az illegális migránsokat pedig eltávolítják – mondta David Cameron brit miniszterelnök annak kapcsán, hogy migránsok ezrei próbálnak minden lehetséges módon átkelni Franciaországból Nagy-Britanniába Calais-nál. Eközben épül a britek által biztosított új kerítés is a Csatorna-alagút francia oldalán.

A régebb óta tartó calais-i menekültválság új szintet ért el a héten, amikor már több ezren próbálkoztak kamionokra felmászva vagy a kerítést áthágva bejutni a Franciaországot és Nagy-Britanniát a La Manche csatorna alatt összekötő alagútba. 

(tovább…)

„Azt mondja, amit az emberek gondolnak” − Britek Orbán tusványosi beszédéről

2015. augusztus 1. szombat

Mandiner

orban_viktor_tusvanyoson_2015

„100 százalékosan Orbán mögött.” „Nem vagyok a fickó rajongója, de csak azt mondja, amit az emberek gondolnak.” „Rémisztő.” Így kommentálják a brit baloldali Guardian olvasói az orbáni bevándorlós kijelentéseket.

„»Számunkra a tét ma már Európa, az európai polgár életmódja, az európai értékek és az európai nemzetek megmaradása vagy eltűnése, még pontosabban felismerhetetlenségig történő megváltozása.« Nem gondolom, hogy sokan vitatnák ezt, bár személyesen azt gondolom, hogy erre az életmódra a kormányzatok és nem a bevándorlók tömegei jelentik a legnagyobb veszélyt.” (abaxter) (tovább…)

Átverés a szerb lottósorsoláson?

2015. július 29. szerda

Index

Szerbiában óriási a felháborodás a csúnyán elszúrt sorsolás után, már a miniszterelnök is megszólalt a botrány miatt. A szerencsejátékot szervező állami cég technikai malőrről beszél.

Nagyon furcsa dolog történt a keddi szerbiai lottósorsoláson: az elvileg élő adásban azt lehetett látni, hogy miközben a megfelelő nyíláson kigurul a 27-es golyó, a képernyőn alul ehelyett a 21-est írják ki. Oké, mellébökött a feliratozó srác, gondolhatnánk, de a zavar az erőben csak fokozódik: ugyan gyorsan kiírják a 27-est is, de ott marad mellette a 21-es. (tovább…)

Falat épít a határára Törökország

2015. július 24. péntek

Index

Falat épít a határára Törökország

Falat épít a szíriai határának egy részére Törökország, illetve felújítja a már kihelyezett drótkerítést és néhány új árkot is ásnak a határszakaszon, hogy ezzel megakadályozzák a szélsőséges iszlamisták bejutását az országba. A török kormányzat azután döntött a határ megerősítése mellett, hogy hétfőn az Iszlám Állam (ISIS) öngyilkos merénylője 32 diákot megölt egy szír határ menti városban, írja a Business Insider.

Törökország NATo szövetségesei már többször kifejezték az aggodalmukat a részben az Iszlám Állam uralta területek mellett futó török-szír határral kapcsolatban, a merénylet pedig tovább erősítette azokat a félelmeket, amelyek szerint a szíriai konfliktus Törökországra is átterjedhet.

(tovább…)

Merénylet Dél-Törökországban

2015. július 20. hétfő

Babákon gyakorolják a kivégzést az Iszlám Állam gyerekkatonái

Origo

Legalább 27 ember meghalt és százan megsebesültek egy robbantásban a dél-törökországi Suruc egyik kulturális központjának kertjében. Húszan megsérülhettek a detonációban. A Szocialista Ifjúsági Szövetség körülbelül 300 delegáltja tartózkodott az Amara kulturális központban a merénylet idején – írja a BBC.

 A találkozóról készült videófelvétel megörökítette a robbanás pillanatát. (tovább…)