‘Külföld’ kategória archívum

Tízpontos akcióterv a migrációs válság kezelésére

2016. április 16. szombat

Kormány.hu

ov

A magyar miniszterelnök a CDI lisszaboni tanácskozásán ismertette tízpontos javaslatát a migrációs válság kezelésére. Ez egy válaszreakció az Európai Unió elhibázott javaslatára.

A kormány álláspontja szerint a bevándorlási válság megoldásához meg kell védeni a határokat, ezért a kabinet a schengeni rendszer megerősítésére tesz javaslatot. Európa számos kormánya szerint a gazdasági és demográfiai problémákra megoldás lehet a bevándorlás. Mi ezt vitatjuk, és azt gondoljuk, hogy az erről szóló döntésnek nemzeti hatáskörben kell maradnia. (tovább…)

Megrohamozták a migránsok a macedón határt

2016. április 10. vasárnap

PestiSrácok

Megrohamozták a migránsok a macedón határt

A macedón rendőrség könnygáz bevetésével verte vissza vasárnap a görög határnál több mint ötszáz migráns rohamát a határkerítés ellen – jelentették szemtanúk a helyszínről.

Az Idomeni görög falu közelében lévő illegális migránstábor lakói közül több százan gyűltek össze a határkerítésnél, és megpróbálták azt áttörni. A görög rendőrség csak annyit közölt, hogy feszült a helyzet a határátkelőnél.

(tovább…)

Mérsékelték a magyarországi terrorkészültségi fokozatot

2016. március 29. kedd

Híradó.hu

Terror minden szinten

Pintér Sándor belügyminiszter kedden 13 órától módosította a Magyarország területére érvényes terrorfokozatot, jelenleg a hármas (közepes) fokozat van érvényben – közölte a Belügyminisztérium.

Múlt kedden, a brüsszeli robbantások nyomán rendelte el Orbán Viktor miniszterelnök ideiglenesen a terrorkészültség kettes, magas fokozatát. Akkor a belügyminiszter azt mondta: ez a fokozat addig marad érvényben, amíg nem tisztázódik, hogy mi történt pontosan Brüsszelben, és mi várható Európa más országaiban.

(tovább…)

GYORSHÍR – Kettős robbanás történt a brüsszeli nemzetközi repülőtéren, többen megsérültek

2016. március 22. kedd

Inforadio.hu

CeImFoQWIAAyHpo

Két robbantás rázta meg az évi 23 milliós forgalmú Zaventemet, több fel nem robbant bombát is találtak. A bepánikolt emberek fejvesztve menekültek ki. A robbanások előtt lövések dördültek és arab kiabálások hallatszottak. A repülőtér után a brüsszeli metróban is robbantás történt, ott 10 halott is lehet. Magyarországon emelték a terrorkészültséget.

A Le Soir című helyi lap friss értesülései szerint a robbanások a repülőtér indulási oldalán történtek az American Airlines légitársaság irodája közelében. (tovább…)

Pizza buktatta le a főterroristát

2016. március 20. vasárnap

Origo

Pizza buktatta le a főterroristát

Salah Abdeslam, a párizsi merényletek fő kitervelője éppen pizzát evett a családtagjaival és a barátaival, amikor lecsapott rájuk a rendőrség Brüsszelben.

Egy piszkos pohár és egy szokatlanul nagy pizzarendelés buktatta le a terroristát, aki több mint 120 napig sikeresen menekült a rendőrség elől – derült ki Salah Abdeslam elfogása után.

(tovább…)

Orbán Viktor kiállt a lengyel kormány mellett

2016. március 18. péntek

mandiner

Orbán Viktor kiállt a lengyel kormány mellett

Több kritika és negatív vélemény érte a lengyel kormányt az utóbbi időben többek között az Európai Bizottság, a Velencei Bizottság és az Európai Parlament részéről, főleg az alkotmánybíróság helyzetére és a jogállamiságra vonatkozóan. Orbán Viktor azonban megvédte a lengyel kormányt a kritikáktól a csütörtöki uniós csúcs előtt hangoztatva, hogy kettős mércét alkalmaznak vele szemben.

A TVN24 lengyel hírtelevízió pénteken közölt információi szerint Orbán Viktor miniszterelnök az uniós csúcstalálkozó előtt kiállt Beata Szydło lengyel kormányfő mellett, akit előzőleg Martin Schulz európai parlamenti elnök bírált.

(tovább…)

Brutális kritikát kapott a Saul fia Németországban

2016. március 17. csütörtök

Népszabadság

Borbás Barna vélemény 20160111

Március 10-én mutatták be Nemes Jeles László akkor már Oscar-díjas filmjét, a Saul fiát Németországban. Nagyon várták már, minden jelentős újság írt róla. És nem kímélték: „láger­giccs”, „szellemvasút”, „pornográfia”, ilyen minősítéseket kapott. De volt olyan kritikus is, aki megrendítően nagy műalkotásnak tartja.

Verena Lueken, a Frankfurter Allgemeine Zeitung filmkritikusa sötéten fénylő szürke blézert húzott: annyival is élesebbnek tűnnek a vonásai és szigorúbbnak a szavai. Amikor egy film tetszik neki, színesbe öltözik. Most viszont a Saul fiáról beszél az újság internetes oldalára feltett videóban. Rendíthetetlen hangon magyarázza el, hogy mi a szokás a holokausztfilmeket illetően. Hogy amikor Claude Lanzmann 1985-ben megrendezte dokumentumfilmjét, a Soát, hallgatólagos tilalmat rendelt el a haláltáborok képi ábrázolásáról. S mivel ez a tűzkör az utóbbi harminc évben sem lett halványabb, Ausch­witz-Birkenau továbbra sem szolgálhat kitalált történetek színhelyéül.

(tovább…)

Sorosnak annyira nem tetszik Trump, hogy teletömte pénzzel Clintont

2016. március 16. szerda

444

petro_sorosSoros gyaníthatóan kivette a részét Ukrajna szétveréséből is, ott kitüntetést kapott

Összesen 13 millió dollárt adott és ígért eddig Soros György magyar származású amerikai nagybefektető Hillary Clinton és más, vele szövetséges demokraták kampányára. Soros az utóbbi hónapokban többször is beszélt arról, hogy főleg Donald Trump és Ted Cruz republikánus elnökjelölt-jelöltek intoleráns hangvétele aggasztja.

Azért is fontos Soros kinyilvánított kampányköltése, mert sok, hasonlóan gondolkodó gazdag demokrata követheti az ő példáját, írja a Bloomberg. (tovább…)

Már 37 halottja van az ankarai merényletnek

2016. március 14. hétfő

Híradó

Már 37 halottja van az ankarai merényletnek

Gépkocsiba rejtett pokolgép robbant vasárnap este Ankara belvárosában: a nagy erejű robbanás következtében 37 ember vesztette életét, 125-en pedig megsebesültek, 19 ember állapota súlyos. Tavaly október óta ez már a harmadik merénylet volt, amely a török fővárosban történt.

Az egészségügyi miniszter elmondta, a merénylet 125 sebesültjéből még 71 embert ápolnak kórházban, közülük 15-nek súlyos az állapota. (tovább…)

Megelőző atomcsapást jelentett be Észak-Korea

2016. március 7. hétfő

Origo

Megelőző atomcsapást jelentett be Észak-Korea

Megelőző atomcsapással fenyegette meg Phenjan hétfőn az Egyesült Államokat és Dél-Koreát néhány órával az előtt, hogy a két ország minden eddiginél nagyobb közös hadgyakorlatot kezdett a térségben. 

Csak a média mutatja Donald Trumpot szélsőségesnek

2016. március 3. csütörtök

Faktor, Csepel.info

Csak a média mutatja Donald Trumpot szélsőségesnek

Az amerikai elnökválasztás republikánus jelöltjei közül szókimondó kampánya és megosztó stílusa miatt messze Donald Trumpot tartják a legszélsőségesebbnek. Ezt erősíti a demokrata-párti sajtó is, amelyre Európában, Magyarországon jobban figyelnek. A BBC elemzése azonban arra mutat rá, hogy ha egyes politikai tervekre lebontva vizsgáljuk elnöki terveit, kiderül, hogy sokkal inkább illeszkedik a republikánus irányvonalba, mint egy-két elődje, vagy mostani riválisa.

A BBC elemzése öt politikai szegmenst vizsgált: az adózást, a nemzetbiztonságot, a bevándorlást, a külpolitikát és az abortuszt. Trump csak egy esetben vallott szélsőséges nézeteket – a bevándorlás kérdéskörét leszámítva nem egyszer mérsékeltnek tűnt három riválisához és elődeihez képest. (tovább…)

Faltörő kossal törtek be a migránsok Macedóniába

2016. március 1. kedd

300 főből álló migránscsapat erőszakkal tört be

888

Faltörő kossal törtek be a migránsok Macedóniába

Faltörő kossal törtek be a migránsok Macedóniába

Kidöntötték a kerítés egy részét a migránsok a görög-macedón határon hétfő délelőtt, macedón rendőrök könnygázzal próbálták visszaszorítani őket, de sokan átnyomultak macedón területre.

Mivel a balkáni ország lezárta útvonalait ezért a határon 6-8 ezer menekült torlódott fel. Az Iraki, szíriai, afgán menekültek út-jelzőtáblákból eszkábált „faltörő kossal” bedöntötték a macedón kerítést.
(tovább…)

Svájcból irányítják a csepeli Jobbikot?

2016. február 29. hétfő

Azt terjesztik, hogy a pártvezető rabbiképzőbe jár

Csepel.info

Svájcból irányítják majd a csepeli Jobbikot

Hiába vándorolt ki információink szerint a családjával Lehmann Viktor Svájcba és cserélte le hazáját egy jobb életszínvonal reményében, a csepeli Jobbik elnökségéről nem mondott le – értesült a Csepel.info.

Lehmann a távozása óta nem frissítette Facebook-oldalát. Így nem csoda, hogy pletykák terjedtek el kivándorlásának okairól. Még az is szárnyra kapott, hogy bentlakásos rabbiképzőbe jár az egyébként is rejtélyes múltú politikus. Ez utóbbi pletyka túlzás lehet: nehezen hihető, hogy egy aktív jobbikost egyáltalán beengednének egy rabbiképzőbe. Bár létezik a Lehmannok között híres rabbi, információink szerint a csepeli Jobbik elnökének távozása mögött nem vallási vagy politikai okok, hanem szimplán a jobb életszínvonal keresése áll. Ezért nem is égetett fel minden hidat maga mögött. Lapunk információi szerint Lehmann nem kíván lemondani a Jobbik csepeli elnökségéről sem. Egy, a Jobbikból kiábrándult forrásunk erről megjegyezte: ha a Jobbik pártközpontját Moszkvából irányítják, akkor a csepeli szervezetet miért ne irányíthatnák Svájcból? (tovább…)

Schulz: Magyarország nem fogad be menekülteket

2016. február 21. vasárnap

Origo

Magyarország nem fogad be menekülteket

Magyarország egész biztosan nem vesz részt menekültkontingensek befogadásában, de más közép- és kelet-európai államokban van hajlandóság az együttműködésre – mondta Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke vasárnap a ZDF német országos közszolgálati televíziónak.

(tovább…)

Egyre népszerűtlenebb Angela Merkel menekültpolitikája

2016. február 18. csütörtök

Politico: Egyedülálló szerepe lehet Orbán Viktornak az EU-csúcson

Inforadio.hu, Mandiner

Egyre népszerűtlenebb Angela Merkel menekültpolitikája

Az Európai Unió csütörtökön kezdődő brüsszeli csúcsértekezletén a német kancellár az EU és Törökország között kidolgozott akcióterv gyakorlati megvalósítása mellett fog szót emelni. Angela Merkel a berlini törvényhozás előtt hangsúlyozta, hogy a konferencián főleg az illegális bevándorlás korlátozásának lehetőségeire akarja összpontosítani a figyelmet és ezt Ankara együttműködésével lehet előmozdítani. Berlini kormánykörök ezzel kapcsolatban utaltak arra, hogy a kancellár nyilatkozata közvetve arra utal, hogy Angela Merkel sem vár döntő áttörést a küszöbön álló uniós csúcstalálkozótól.

A kancellár kijelentette, hogy az Európai Unió nevetségessé válna, ha a holnap kezdődő értekezleten menekültkontingensek befogadásáról tanácskoznának, mert az EU területén tartózkodó menekültek ügyében ősszel hozott uniós döntés szellemében elosztandó 160 ezer személy közül még egy ezret sem sikerült elhelyezni. (tovább…)