‘Külföld’ kategória archívum

Történelmi tűzvész a legnagyobb orosz könyvtárban

2015. február 1. vasárnap

Origo

Történelmi tűzvész a legnagyobb orosz könyvtárban

Pénteken csaptak fel a lángok a kétezer négyzetméteres könyvtárban, a tűzoltók még szombaton sem tudták eloltani a tüzet. A becslések szerint egymillió történelmi dokumentum veszett oda, nem véletlen, hogy a veszteséget Vlagyimir Fortov az Orosz Tudományos Akadémia elnöke úgy jellemezte: ami történt, az a kultúra Csernobilja.

Az 1918-ban alapított könyvtárban mintegy tízmillió dokumentumot tároltak, a legrégebbiek a XVI. századból származtak. A gyűjtemény mintegy tizenöt százaléka károsult, nagy része nem is a tűz, hanem az oltás során használt  víz miatt.

(tovább…)

Hatalmas pofont kapott az euró

2015. január 26. hétfő

Origo

Hatalmas pofont kapott az euró

Azzal az ígérettel nyertek a kommunisták, hogy majd a nyugat-európai országok és a gazdagok fizetik ki Görögország tartozását

Az euró 11 éves rekord mélységbe zuhant hétfőn a dollárral szemben amiatt, hogy a radikális baloldali Sziriza párt megnyerte a görögországi választásokat.

A párt újra akarja tárgyalni az országnak nyújtott nemzetközi pénzügyi segély feltételeit. Közép-európai idő szerint hétfőn 0 óra 50 perckor egy euró 1,1098 dollárt ért az EBS devizakereskedelmi platformon, amire utoljára 2003 szeptemberében volt példa. (tovább…)

Barátkozna Merkel az oroszokkal

2015. január 24. szombat
Gazdasági Rádió
Merkel robbantott Davosban: Moszkvával szövetkezne
A német kormány hajlandó tárgyalni egy európai-orosz szabadkereskedelmi övezetről, ha Moszkva segít rendezni az ukrán válságot – jelezte Angela Merkel kancellár a davosi világgazdasági fórumon.

A kancellár Davosban felvetette, hogy az Európai Unió és az  Eurázsiai Gazdasági Unió tárgyalásokat kezdhet “egy közös kereskedelmi övezet keretein belüli együttműködés lehetőségeiről”, ha sikerül békét teremteni Ukrajnában.

(tovább…)

Hatalmas pofont védtünk ki

2015. január 22. csütörtök

Mno, Csepel.info

Lekoppintaná Horvátország a magyar modellt

Románia, Lengyelország és Horvátország is keresi a módját a svájci frank drámai megerősödése miatt bajba került devizahiteleseik megsegítésére. A lépések különbözőek lehetnek, de a magyar megoldást mindenütt példának tekintik.

A devizahitelesek megmentését Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár parlamenti képviselője nem támogatta.

(tovább…)

Valóra vált az újságírók rémálma

2015. január 20. kedd

HVG

Valóra vált az újságírók rémálma

Vezető sajtóorgánumok, köztük a BBC, az NBC, a The New York Times, a The Washington Post, a Reuters hírügynökség és a The Sun című tömeglap munkatársainak emailjeit lopta el a brit kormány kommunikációs figyelőszolgálata (GCHQ) – írta a The Guardian, amely maga is célpontja volt az elsősorban elektronikus hírszerzési feladatokat ellátó GCHQ akciójának.

Az újságírók leveleit – egy hozzávetőleg 70 ezer emailből álló adatlopás részeként – még 2008 novemberében, egy alig tízperces akció során fogta el a szolgálat – írta a The Guardian olyan dokumentumok elemzésére támaszkodva, amelyekhez Edward Snowdentől, az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) volt munkatársától jutott hozzá. (tovább…)

Oliver Stone: Amerika elhallgatott történelme

2015. január 19. hétfő

Oliver Stone, Youtube

Amerika elhallgatott történelme

Oliver Stone, a világhírű filmrendező számos alkotásában, köztük a Szakaszban, a Született július 4-énben és a JFK — A nyitott dossziéban foglalkozott már az amerikai történelem sorsfordító eseményeivel. 2012-ben készült tízrészes dokumentumfilmjében azonban arra vállalkozik, hogy az Egyesült Államok „hivatalos” történelmével szemben alternatív megközelítéssel mutassa be a USA 20. századi történetének legfontosabb eseményeit.

A drámai hatású, fantasztikus archív felvételekkel tarkított dokumentumfilm-sorozat igazi csemege Oliver Stone rajongói valamint a történelem kedvelői számára. Úgy tudjuk, hogy a rendező jelenleg az Egyesült Államok által pénzelt ukrajnai “forradalomról” forgat dokumentumfilmet.

Lekoppintaná Horvátország a magyar modellt

2015. január 19. hétfő

Jó ötlet volt a forintosítás

MNO

Lekoppintaná Horvátország a magyar modellt

A magyarországihoz hasonló modell, amelyben a bankok forintosították a devizahiteleket, Horvátország számára is elfogadható volna – nyilatkozta Goran Aleksic közgazdász a Jutarnji list horvát napilapnak.

Aleksic elmondása szerint Horvátországban is vonzó az a modell, amelyet Orbán Viktor magyar miniszterelnök saját országában már korábban bevezetett, hogy megmentse a frankalapú hiteleseket a teljes csődtől. Szerinte hasonló intézkedés Horvátország számára is elfogadható volna.

(tovább…)

Névtelen sírba temették a párizsi merénylőt

2015. január 19. hétfő

Origo

Névtelen sírba temették a párizsi merénylőt

Cherif és Said Kouachi egyaránt jeltelen sírba került. Saidot már el is temették

Névtelen sírba eltemették a Charlie Hebdo francia szatirikus hetilap elleni iszlamista terrortámadást végrehajtó testvérpár idősebbik tagját, Said Kouachit.

A France TV jelentése szerint a férfit előző éjjel hantolták el Reimsben. A televízió a Párizstól északkeletre fekvő település önkormányzatára hivatkozva adott hírt a temetésről. A rendőri felügyelet mellett tartott búcsúztatáson a család néhány tagja vett részt, a férfi felesége azonban távol maradt. Az önkormányzat nem közölte, hogy melyik temetőben nyugszik Said Kouachi.

(tovább…)

Máltán játszik az egykori csepeli labdarúgó

2015. január 18. vasárnap

Nemzeti Sport, Csepel.info

Pieta640

Kecskés Zsolt (álló sor, jobbról a harmadik) egyelőre többnyire a korosztályos együttesben jut szóhoz (Fotó: Facebook/Pieta Hotspurs)

Spanyolország helyett Málta, de hogyan tovább? Portugália? Vagy NB I?- címmel jelent meg cikk az Nso.hu oldalon. Az írás Kecskés Zsolt, az egykor utánpótlás játékosként Csepelen is megfordult labdarúgó eddig pályafutását mutatja be. A sportoldal mai cikkét változtatás nélkül közöljük.

A múlt héten „fedeztük fel” a máltai Premier League-ben újonc Pieta Hotspursnél bemutatkozó fiatal magyar játékost, Kecskés Zsoltot, aki most interjút adott a Nemzeti Sport Online-nak. Annak idején Ukrajnából és Spanyolországból érdeklődtek iránta, jelenleg Máltán futballozik, de újabb és újabb helyeken is szívesen kipróbálná magát, sőt a hazatéréstől sem zárkózik el. (tovább…)

Amerika távolból kinyírja a PC-inket

2015. január 18. vasárnap

Origo

Amerika távolból kinyírja a PC-inket

Az NSA marylandi központja mellett tizennyolcezer parkolóhely van a dolgozóknak

Az internetes kommunikáció tömeges megfigyelése csupán az első lépés volt, az Egyesült Államok a világhálón akarja támadni ellenségeit – derül ki a Der Spiegel német  hetilap birtokába került új dokumentumokból.

A Spiegel újságírói az Edward Snowden által az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökségtől (NSA) kiszivárgott dokumentumok elemzése nyomán arra a következtetésre jutottak, hogy az Egyesült Államok már a jövő digitális háborújára készül. (tovább…)

Újabb amerikai adatgyűjtési botrány

2015. január 17. szombat

Origo

Újabb amerikai adatgyűjtési botrány

Az amerikai igazságügyi minisztérium több mint egy évtizeden át titkos adatbázist tartott fenn amerikaiak külföldre intézett és onnan bejövő telefonhívásairól – derült ki egy bírósági keresetből, amely pénteken kapott nyilvánosságot az amerikai sajtóban.

A tárcához tartozó kábítószer-ellenes hatóság (DEA) a 90-es évektől 2013 augusztusáig használta az adatbázist. Ez hasonló volt ahhoz, mint amit a Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) rendszeresített, azzal a különbséggel, hogy a külföldi jelhírszerzésre szakosodott szerv az amerikaiak külföldre és belföldre irányuló hívásainak metaadatait egyaránt gyűjtötte.

(tovább…)

Csecsemőt mentett a hős macska – videóval!

2015. január 17. szombat

Origo, Youtube

Utcára tett csecsemőt mentett a hős macska

A hosszú szőrű macska bemászott a baba mellé a dobozba az oroszországi Obnyinszkban, és hangosan nyávogott, hogy segítséget hívjon. Neki köszönhető, hogy a csecsemőnek nem lett komoly baja.

Mása a lakóház közös macskája, a lépcsőházban lakik. „Nagyon szelíd és barátságos, így amikor meghallottam, hogy hangosan nyávog, azt hittem, hogy megsérült. Képzelhetik, mennyire megdöbbentem, amikor megláttam, hogy egy kisbaba fekszik mellette a dobozban” – számolt be az esetről a Central European News-nak Irina Lavrova. (tovább…)

Még éppen időben jött a forintosítás

2015. január 17. szombat

Mno, Csepel.info

Orbán-Viktor2-Kossuth-rádió-mti-141114

A miniszterelnök a Kossuth Rádióban: hiába magyarázta el, miért fontos a devizahitelesek megsegítése, az ellenzék egy része juszt is ellene szavazott

Határozottan dicséri a nemzetközi sajtó a magyar forintosítást, mert ezzel nemcsak devizahiteles ingatlantulajdonosok százezreit mentik meg a csődtől, de a magyar gazdaság kilátásai sem romlanak a svájci frank árfolyamának elengedése nyomán. A Fidesz frakcióvezetője nem zárja ki az autóhitelesek megsegítését sem.

Bár a devizahitelesek megsegítésével az ellenzék nagy része is egyetértett, Szabó Szabolcs, Csepel és Soroksár Gyulán lakó parlamenti képviselője nem támogatta – hasonlóan ahhoz, ahogy a fogyasztóvédelem megerősítését és a rezsicsökkentést sem szavazta meg. Németh Szilárd országgyűlési képviselő ugyanakkor felelősségteljesen döntött, és támogatta a devizahitelesek megsegítését és a hitelek forintosítását. (tovább…)

Mindenkinek megbocsát a francia vicclap

2015. január 13. kedd

444.hu

charlie

A holnap a szokásos néhány tízezer helyett egy millió példányban megjelenő Charlie Hebdo bemutatta az új címlapot. Ez lesz rajta, a fenti felirat azt jelenti, hogy “Minden meg van bocsátva”, a képen pedig Mohamed próféta tartja a Charlie vagyok táblát.

Az újság megerősítette, akár hárommillió példány nyomtatására is készek, ha lesz rá igény. 16 nyelven adják ki az újságot, ami – mivel a szerkesztőséget még mindig lezárja a rendőrség – a Libération nevű francia újság szerkesztőségében készült.

(Charlie Hebdo)

A terror áldozataira emlékezik Párizsban a világ

2015. január 11. vasárnap

MNO

A terror áldozataira emlékezik Párizsban a világ

Hatalmas tömeg részvételével megkezdődött vasárnap Párizsban a terrorizmus elleni történelmi tiltakozó menet, amelynek élén mintegy ötven ország állam- és kormányfője vonult fel Francois Hollande francia államfő oldalán.

A politikusokkal párhuzamosan egy másik útvonalon a Charlie Hebdo elleni véres merénylet és az azt követő túszejtések 17 áldozatának hozzátartozói indultak el. Mindkét csendes menet a République (Köztársaság) tértől indult és az onnan három kilométerre található Nation (Nemzet) térre érkezett meg.

(tovább…)