‘Külföld’ kategória archívum

Goodfriend Schiffernek: A kitiltás „nem bűncselekménnyel kapcsolatos”

2014. december 18. csütörtök

Hazugság volt Goodfriend korrupciós vádja

Mandiner

Andre_goodfriend_amerikai_ugyvivo

A vízumügy részletei bizalmasak, a kormány, ha szükségét látja esetleges bűncselekmények kivizsgáltatásának, konkrét információkat kérhet a részletekről – írja Schiffer Andrásnak írt válaszlevelében André Goodfriend, az amerikai nagykövetség ügyvivője.

Választ kapott egy hónappal ezelőtt küldött levelére André Goodfriendtől, az amerikai nagykövetség ügyvivőjétől Schiffer András, az LMP társelnöke. (tovább…)

USA: az emberek kínzása demokratikus

2014. december 16. kedd

Mno, Csepel.info

Artist Installs Waterboarding Torture Sideshow At Coney Island

Bár a kínzásokat nem bizonyítékok alapján végezték, és később minden negyedik megkínzott emberről maguk ismerték el, hogy ártatlanok voltak, az amerikaiak többsége – 51 százaléka – elfogadhatónak találja a kínzás alkalmazását a kihallgatások során, és csak 29 százalék tartja helytelennek a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) által alkalmazott módszereket. Ezekről egy december elején ismertetett szenátusi jelentés fedett fel nagy vihart kavaró részleteket.

Míg az ártatlan emberek megkínzása demokratikus, a szabad piac már nem: az Egyesült Államok azért támadja az Orbán kormányt, mert a sokkal olcsóbb orosz gázt vesszük meg az amerikai palagáz helyett, Pakson pedig sokkal olcsóbban biztosítjuk az atomenergiát, mint ahogy azt az amerikaiak tennék. Aki az amerikai kínzások és a többszörös rezsiköltségek mellett szeretne tüntetni, ma este hat órától teheti ezt meg a József nádor téren. (tovább…)

Elveszíti-e erkölcsi autoritását az Egyesült Államok?

2014. december 15. hétfő

Vélemény – Bayer Zsolt

Artist Installs Waterboarding Torture Sideshow At Coney Island

Ez a kérdés virít a CNN adásában a képernyőn. S a kérdés közben sorra érkeznek a vendégek a stúdióba. Jön a volt CIA-főnök, és szánalmas ostobaságokat beszél. Közben egy demokrata szenátor kijelenti, hogy a CIA hazudik. Megtudjuk, hogy a CIA a kongresszus, az elnök, a republikánus és a demokrata képviselők tudtával tette, amit tett. Majd egy másik felirat arról értesít, hogy a CIA „nem akkurátus” információkkal látta el a kongresszust.

Közben egy elemző szenvtelen arccal elmondja, hogy amit tettek, legális volt. (tovább…)

Egymást vádolják a politikai foglyok kínzói

2014. december 15. hétfő

Tévedésből kínoztak és vittek koncentrációs táborokba embereket az amerikaiak

Blikk

CIA kinzasok

Még a nem éppen demokratikus berendezkedéséről ismert Észak-Korea is azt kérte az ENSZ-től, hogy ítéljék el a CIA által alkalmazott kínzások miatt az Egyesült Államokat. A nyilvánosságra került iratokban szereplő leírások még anélkül is kegyetlenek, ha nem tudnánk, hogy az abban szereplő emberek közül sokat tévedésből hurcolt el a CIA.

A CIA kínzásairól szóló iratok keddi nyilvánosságra hozatala után az ENSZ által az emberi jogok súlyos megsértésével vádolt Észak-Korea is felháborodott. Felszólította szerdán a világszervezet Biztonsági Tanácsát (BT), hogy ítélje el az Egyesült Államokat a kínzások miatt. Phenjan szerint a szenátusi jelentés valóságos hitelességi teszt a BT számára. (tovább…)

Az oroszok építhetnek atomerőművet Finnországban

2014. december 13. szombat

Origo

Az oroszok építhetnek atomerőművet Finnországban

Jóváhagyta a finn parlament, hogy az orosz állami tulajdonban lévő Roszatom szállítsa és lássa el üzemanyaggal az Észak-Finnországban létesítendő Fennovoima atomerőművet. A parlament 115:74 arányban szavazta meg a tervet. “Világos, hogy nemzetközi politikai szempontból nem a legjobb az időpont a döntéshez, de akkor kell döntenünk, amikor eljön az ideje” – mondta a parlamenti szavazás előtt Jan Vapaavuori gazdasági miniszter.

A miniszter szerint a projekt nem sérti az Oroszország elleni uniós szankciókat. A 6-7 milliárd eurós program keretében 1200 megawatt kapacitású erőmű létesülne, amely várhatóan 2024-ben lépne üzembe. A Roszatom már tavaly jelezte, hogy kész tőkével beszállni a beruházásba, ha ő szállíthatja a reaktort. A finn kormány kikötötte, hogy a hazai tőkének legalább 60 százalékban kell részesednie a Fennovoimában.

(tovább…)

Az izraeli példával igazolta a CIA a kínzásokat

2014. december 11. csütörtök

Origo

Brutálisan kínozták a foglyokat

Az amerikai szenátus hírszerzési bizottságának a terrorral gyanúsítottak elleni kihallgatásokról szóló jelentéséből kiderül, hogy a CIA jogászai az izraeli legfelsőbb bíróság döntésére hivatkoztak a kínzások törvényességének igazolásához.

Ez pontosabban az 1987-es izraeli Landau-bizottság következtetéseit, és az azt követő legfelsőbb bírósági határozatot jelenti, ami ugyan megtiltja a helyi biztonsági szolgálatoknak a kínzás alkalmazását a terrorral gyanúsított személyek kihallgatásánál, de engedélyezi a “mérsékelt fizikai nyomásgyakorlást” az “időzített bombaként” meghatározható esetekben, vagyis ha sürgős információszerzésre van szükség egy fenyegető terrortámadás megakadályozásához. (tovább…)

Simon-ügy – Ténymegállapító vizsgálatot indít a nemzetbiztonság bizottság

2014. december 10. szerda

MTI, Csepel.hu

Simon-ügy - Ténymegállapító vizsgálatot indít a nemzetbiztonság bizottság

Ténymegállapító vizsgálatot indít az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága a Simon-üggyel kapcsolatban.

Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke a testület ülése után az MTI-nek elmondta: a bizottság zárt ülésén meghallgatták azt az összefoglaló jelentést, amelyet az Alkotmányvédelmi Hivatal készített a volt MSZP-s politikus büntetőügyének nemzetbiztonsági vonatkozásairól.

(tovább…)

Brutálisan kínozták a foglyokat

2014. december 9. kedd

Mno

Brutálisan kínozták a foglyokat

Beöntés, imitált vízbe fojtás, üvöltő zene, falhoz láncolás. Válogatott módszerekkel kínozta az amerikai hírszerzés a Világkereskedelmi Központ lerombolása után elfogott és terrorizmussal meggyanúsított személyeket.

A CIA 119 börtönt működtetett külföldön, az összefoglaló jelentés szerint a foglyok ötödét tévedésből zárták be. A kegyetlenkedéseket eltussolták, a brutalitás ellenzőit házon belül elhallgattatták. A szenátusi összefoglaló jelentés megállapította, hogy a CIA hazudott, amikor azt állította, hogy a kínzásokkal kicsikart információkkal merényleteket hiúsított meg. Az amerikai külképviseleteket világszerte megerősítették, az Egyesült Államok attól tart, hogy a leleplező jelentés erőszakot vált ki. (tovább…)

Orbán Viktor: McCaint minősítik a kijelentései

2014. december 5. péntek

mandiner.hu

Orbán Viktor: McCaint minősítik a kijelentései

Orbán Viktor szerint szélsőségesek John McCain kijelentései, amelyek a gazdájukat minősítik. Szerinte Magyarország nemzeti függetlensége áll támadás alatt. McCain republikánus szenátor kedden többek között neofasiszta diktátornak nevezte Orbánt. A kormányfő beszélt a veszprémi időköziről is: szerinte a kétharmadnak már nincs jelentősége, mert az előző ciklusban mindent elintéztek.

Szélsőségesnek nevezte John McCain amerikai republikánus szenátor kijelentéseit Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. McCain a budapesti nagykövet kinevezéséről tartott keddi szavazáson élesen bírálta Magyarországot és neofasiszta diktátornak nevezte Orbánt. A kormányfő szerint az ominózus mondatok a gazdájukat minősítik. Orbán azt is mondta, hogy meglátása szerint Magyarország nemzeti függetlensége áll támadás alatt. (tovább…)

Farkas Bertalantól fog tanácsot kérni Szijjártó Péter

2014. november 29. szombat

Origo

Farkas Bertalantól fog tanácsot kérni Szijjártó Péter

Miniszteri tanácsadónak kérte fel Farkas Bertalan magyar űrhajós űrkutatót és vadászpilótát Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – közölte a minisztérium. Azt írták, Farkas Bertalan nyugalmazott dandártábornok széles körű hazai és nemzetközi kapcsolatrendszerrel rendelkezik, ígynépszerűségével erősítheti Magyarország pozitív nemzetközi megítélését.

Tudásának köszönhetően miniszteri tanácsadóként a magyar gazdasági érdekek külföldi érvényesítéséért fog fellépni, ezzel is erősítve hazánk nemzetközi politikai és gazdasági helyzetét. Megbízása 2015. június 30-ig szól – közölték.

(tovább…)

Elszabadult a pokol Fergusonban

2014. november 25. kedd

Nol

Elszabadult a pokol Fergusonban

Súlyos zavargások törtek ki Fergusonban, miután az esküdtszék úgy döntött, nem emel vádat a fehér rendőr ellen, aki augusztusban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. Egy órával a bejelentés után már üzletek és rendőrautók égtek, lövések dördültek, a rohamrendőrök pedig könnygázzal próbálták feloszlatni a tüntetést. Helyi idő szerint éjjel egykor még nem látszik a tüntetés vége.

Napokon át lélegzet-visszafojtva várta Ferguson és egész Amerika, hogy az esküdtszék vádat emel-e Darren Wilson ellen. A fehér rendőr augusztus 9-én lőtte agyon a 18 éves fekete fiatalt, Michael Brownt, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó zavargások törtek ki. Az eset felszínre hozta a faji feszültségeket, amelyek évtizedek óta jellemzik a fekete többségű, de fehér vezetésű St. Louis mindennapjait. (tovább…)

Már decemberben visszahívhatják Goodfriendet

2014. november 24. hétfő

Hirado.hu

Már decemberben visszahívhatják Goodfriendet

Már december elején hazahívhatják Magyarországról az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét. André Goodfriend tavaly nyár óta vezeti a budapesti követséget, de csak az elmúlt hetekben vált országosan ismertté a neve: a kitiltási ügy miatt. De ott volt az internetadó elleni tüntetésen is, sőt a baloldali, liberális értelmiség zártkörű összejövetelére is elment.

“Goodfriend napjai meg vannak számlálva?” Ezt kérdezte a valasz.hu, miután kiderült, hogy december elsején az amerikai szenátus arról szavaz, hogy ki lesz az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. André Goodfriend több mint egy éve lett az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, de a nevét legtöbben csak most ősszel ismerhették meg. Többször tartott ugyanis sajtótájékoztatót az amerikai kitiltási ügyről, és több interjút is adott a témában, de – az amerikai törvényekre hivatkozva – neveket nem mondott és bizonyítékokat sem mutatott eddig.

(tovább…)

London minden szociális juttatást megvonna az EU-munkavállalóktól

2014. november 24. hétfő

Hirado.hu

London minden szociális juttatást megvonna az EU-munkavállalóktól

Több évre megvonna minden bérkiegészítő szociális juttatást a brit kormány az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalóktól, ezzel is csökkentve a nagy-britanniai bevándorlás vonzerejét – írta a The Sunday Times.

A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap kormányzati forrásokból származó értesülései szerint David Cameron miniszterelnök és stábja az Open Europe nevű londoni kutatóintézet hétfőn megjelenő javaslatcsomagja alapján dolgozik a szigorítási terveken.

(tovább…)

Komoly pénzt keres a főállású ölelkező

2014. november 20. csütörtök

Origo

Komoly pénzt keres a főállású ölelkező

Samantha Hess nemrég nyitott ölelésboltot, máris óriási a tolongás. A fiatal amerikai hölgy Portlandben, a saját otthonában fogadja a jelentkezőket, méghozzá nem is ingyen. Egy óra ölelésért 60 amerikai dollárt kell fizetni, de a vendégek szerint ez az összeg sokszorosan megtérül, ugyanis csodálatos hatása és ereje van az emberi érintésnek.

Samantha korábban magányosnak érezte magát, és komolyan elgondolkodott azon, hogy fizet az emberi ölelésért. Aztán ebből a magányból született a gondolat, hogy miért ne lehetne üzletet alapozni egy ilyen hiánycikknek számító, elemi szükségletre.

(tovább…)

Az Orbán-kormány megbuktatásán munkálkodik Gyurcsány

2014. november 16. vasárnap

Az amerikai nagykövetségtől kapott „fecnin” nincsenek hiteles információk

MHO

Az Orbán-kormány megbuktatásán munkálkodik Gyurcsány

Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az Orbán-kormány megbuktatásán. A kormánypárti politikus közleményében úgy fogalmazott, hogy mostanra egyértelművé vált André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője is Gyurcsány Ferenc „kottájából játszik”.

Németh Szilárd úgy véli, “az a fecni”, amelyet az amerikaiak átadtak a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, az ellenzék elmúlt években folytatott lejárató tevékenységét és politikai rágalmainak gyűjteményét tartalmazza. A fideszes politikus hozzátette, Gyurcsány Ferenc a számukra katasztrofális bukást eredményező országgyűlési választások éjszakáján bejelentette, mindent megtesz Orbán Viktor és kormánya megbuktatásáért. A frakcióvezető-helyettes valószínűnek nevezte, hogy az ellenzéki politikus külföldi segítséggel dolgozik ígéretének beváltásán, mert hetek óta nem vesz részt a parlamenti munkában, hetek óta nem tesz eleget képviselői kötelezettségének.

(tovább…)