‘Külföld’ kategória archívum

Falat épít a határára Törökország

2015. július 24. péntek

Index

Falat épít a határára Törökország

Falat épít a szíriai határának egy részére Törökország, illetve felújítja a már kihelyezett drótkerítést és néhány új árkot is ásnak a határszakaszon, hogy ezzel megakadályozzák a szélsőséges iszlamisták bejutását az országba. A török kormányzat azután döntött a határ megerősítése mellett, hogy hétfőn az Iszlám Állam (ISIS) öngyilkos merénylője 32 diákot megölt egy szír határ menti városban, írja a Business Insider.

Törökország NATo szövetségesei már többször kifejezték az aggodalmukat a részben az Iszlám Állam uralta területek mellett futó török-szír határral kapcsolatban, a merénylet pedig tovább erősítette azokat a félelmeket, amelyek szerint a szíriai konfliktus Törökországra is átterjedhet.

(tovább…)

Merénylet Dél-Törökországban

2015. július 20. hétfő

Babákon gyakorolják a kivégzést az Iszlám Állam gyerekkatonái

Origo

Legalább 27 ember meghalt és százan megsebesültek egy robbantásban a dél-törökországi Suruc egyik kulturális központjának kertjében. Húszan megsérülhettek a detonációban. A Szocialista Ifjúsági Szövetség körülbelül 300 delegáltja tartózkodott az Amara kulturális központban a merénylet idején – írja a BBC.

 A találkozóról készült videófelvétel megörökítette a robbanás pillanatát. (tovább…)

Bogár László: Görögtűz

2015. július 13. hétfő

Vélemény – Bogár László, Magyar Hírlap

Görögtűz

A megszorítások pénzfegyvereivel a hatalmi rendszer kivonta az első fázisban látszólag megtermelődött többletjövedelmet…

A lexikonban a következő figyelemreméltó sorokat találjuk a görögtűzről: „A görögtűz a Bizánci Birodalom által használt égőfolyadék-fegyver volt, amelyet többnyire tengeri csatákban alkalmaztak, nagy hatékonysággal, hiszen az anyag összetétele folytán tüze vízzel nem oltható.” A bizánci tűz számos győzelemhez segítette a görögöket, s ezzel jelentősen hozzájárult a birodalom hosszú fennmaradásához. A pontos összetétel titkos volt és ma sem ismert teljességében, de ez volt a kor „napalmja”. Hatását ez a korabeli fohász mutatja: „Amikor ránk hajítják a tüzet, omoljunk térdre könyökünkre és imádkozzunk az Úrhoz, hogy mentsen meg ettől a veszélytől.” És most éppen ezzel a tűzzel játszik a világ. (tovább…)

Hetvenkét órás ultimátumot kaptak a görögök

2015. július 12. vasárnap

Elvennék az energiaszektort és még a vasárnapi pihenőnapot is

Napi.hu

gorogmegszor

A görög parlament három napot kaphat arra, hogy elfogadja az európai vezetők hét végi tanácskozásain kidolgozott szuper megszorító csomagot vagy választhatja az ideiglenes Grexitet, amelynek feltételrendszerét akkor kezdik kidolgozni, ha az előbbit elutasítják. Ez a javaslat fekszik az eurózóna csúcsértekezletének résztvevői előtt.

Három pontból álló ultimátumot ajánlottak az eurózóna pénzügyminiszterei (eurócsoport) főnökeiknek a görög válság kezelésének következő lépéseként – derült ki a sajtó kezébe került négyoldalas határozattervezetből. Az első az, hogy Görögország vezetésének július 15-ig el kell fogadnia azokat a jogszabályokat, amelyek törvénybe iktatják a hét végén az eurócsoport ülésén kidolgozott szigorú intézkedéseket. (tovább…)

Folytatódik a rendőrök és jobboldali fegyveresek tűzharca Munkácsnál

2015. július 12. vasárnap

Napi Gazdaság

A Munkács környéki hegyekben folytatódik a városban szombat délután kezdődött tűzharc a rendőri erők és a Jobboldali Szektor (PSZ) szélsőséges szervezet fegyveresei között, az összecsapásnak eddig legalább két halottja és kilenc sebesültje van – jelentette a Karpatnews.in.ua kárpátaljai hírportál.

Egyelőre nem ismert a fegyveres összetűzés kitörésének pontos oka. (tovább…)

A görög parlament újabb megszorításokat ajánlott fel

2015. július 11. szombat

Napi Gazdaság

Az összes érintett hitelező intézmény alapos vizsgálatnak veti alá pénteken és szombaton azt a javaslatcsomagot, amelyet csütörtök éjjel terjesztett elő a görög kormány az államadósság-válság kezelésére. Az Eurócsoport szombati ülésén dönthet a javaslatok életképességéről és a hiteltárgyalások esetleges megindításáról. Komolynak és hitelesnek nevezte pénteken Francois Hollande francia államfő a görög kormánynak a nemzetközi hitelezőkhöz eljuttatott legújabb javaslatcsomagját.

Ugyanakkor hozzátette, hogy “még semmi nem dőlt el” és a “következő órák fontosak” lesznek az esetleges megállapodás szempontjából. A szakértő szerint a görög előterjesztés megbízható alapja lehet a megállapodásnak annál is inkább, mert annak elkészítése során a görög kormányzat folyamatosan kapcsolatban állt Brüsszellel, Pierre Moscovici pénzügyi biztos hivatalával. A francia elnöki hivatal szigorú felügyelete mellett a francia költségvetési tárca tisztviselői és a brüsszeli francia delegáció segítette a görög tárgyalókat az újabb reformcsomag kidolgozásában – írta honlapján a Le Monde.  Az amerikai pénzügyminiszter óvatos optimizmussal értékelte a görög adósságválság legújabb fejleményeit. Jack Lew szerint Athén legutóbbi javaslatával közelebb került a megállapodás, egyúttal azonban arra is figyelmeztetett, hogy a reformok mellett adósság-átütemezésre is szüksége lesz a bajba jutott országnak. Időközben több ezer baloldali görög szavazó kezdett tüntetést péntek este Athénban a parlamentnél, amely várhatóan még az éjjel szavaz a kormány új válságkezelő csomagtervéről. (tovább…)

Végveszélyben van a kárpátaljai magyarság

2015. július 11. szombat

Napi Gazdaság

Végveszélyben van a kárpátaljai magyarság

A csepeli önkormányzat, az iskolás gyerekek és a közéleti személyiségek adománya a cikkben érintett településekre érkezett

Kevesebb mint másfél év alatt az összeomlás szélére sodródott Kárpátalja magyar kisebbsége, a tavaly óta tartó orosz–ukrán háború miatt elképesztő nehézségekkel kell megküzdenie a körülbelül 150 ezres közösségnek. Ukrajnában az árak átlagosan 300 százalékkal emelkedtek, míg a hrivnya gyengülése miatt a fizetések forintban számolva a harmadukra estek. Az önkormányzatok a csőd felé haladnak, a családok nélkülöznek, a férfiak pedig jellemzően Magyarországra menekülnek a besorozások elől. Ami nem csoda, embertelen háború folyik Kelet-Ukrajnában. Közben többen attól félnek, hogy az elszegényedés miatt télen jön az újabb forradalom, amit az éhező emberek robbantanak majd ki.

Ahogy Barabásnál átlépjük a magyar határt, mintha rögtön az orosz–ukrán háború közvetlen közelébe jutottunk volna. Fegyverropogást ugyan nem hallani, és katonai alakulatok sincsenek az utakon, ám a látvány azt sugallja, a közelmúltban erre is elhaladt a front. Az utak katasztrofális állapotban vannak, a felszínüket hatalmas kátyúk tarkítják, az az ember érzése, hogy korábban páncélos alakulatok vonultak el és tették tönkre az aszfaltot – már ahol van, mert az sem ritka, hogy több kilométeren keresztül macskaköves úton lehet csak haladni, így a gyorshajtás fogalma errefelé értelmezhetetlen. Az utak mentén leégett házakat, elhagyott benzinkutat látni, és nagyon sok ingatlan van romos állapotban. A települések kihaltak, az utcákon alig lehet látni fia­tal és középkorú férfit. (tovább…)

Tíz éve örökre megváltozott London

2015. július 7. kedd

Origo

Tíz éve örökre megváltozott London

Egyperces néma csenddel, koszorúzással, gyászmisével emlékezik meg London a tíz évvel ezelőtti terrortámadásokról. A három metróvonalon és egy emeletes buszon robbantó merénylők 52 embert öltek és több mint hétszázat sebesítettek meg 2005. július 7-én. A merénylet új trendet is jelzett: a terroristák ma már sokszor abban az országban születnek és nevelkednek, ahol szörnyű tettüket elkövetik.

Egy másodperc és egy gyors döntés – ez mentette meg a 20 éves Shanie Ryan életét 2005. július 7-én. A táncművészetet tanuló diáklány, mint minden reggel, most is lakótársával utazott a londoni Piccadilly metróvonalon.

(tovább…)

Inkább a csőd: a görögök elutasították a hitelezők javaslatát

2015. július 6. hétfő

Napi Gazdaság

gorogcsod

A görögországi népszavazáson a szavazópolgárok nemet mondtak az Európai Unió és az IMF „reformelképzeléseire”. Az új tárgyalásokat viszont villámgyorsan el kell indítani, különben Athén pénz nélkül marad. 

A csaknem tízmillió görög szavazópolgár 54 százaléka arról szavazott, hogy elfogadják vagy elutasítsák az ország hitelezőinek ultimátumát a gazdasági megszorításokról. Lapzártánkkor, a szavazatok 20 százalékának összeszámlálása után a nemmel szavazók aránya 60 százalék volt. Ebből szinte biztosra vehető az Alexisz Ciprasz miniszerelnök vezette, végig a nem mellett kampányoló kormány „győzelme” a hitelezők felett, legyen ez mégannyira is pirruszi. Egyvalami azonban holtbiztos: a görög társadalmat kettévágta a referendum, s egyelőre megjósolhatatlan, ennek milyen következményei lesznek. Minthogy az is hamarosan elválik, sikerül-e Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszternek, mint ahogy azt korábban mondta, 24 órán belül megegyeznie a hitelezőkkel. A német kormány szóvivője mindenesetre bejelentette, hogy Angela Merkel német kancellár ma délután Párizsba utazik, hogy megbeszélje a helyzetet Francois Hollande államfővel. Gabriel Szakellaridisz görög kormányszóvivő is sürgette a gyors megállapodást, ellenkező esetben pénz nélkül maradnak a görög bankok. (tovább…)

Dokumentumfilm a kárpátaljai magyar áldozatokról

2015. július 5. vasárnap

Csepel.hu

harc_

Dokumentumfilm készül azokról a kárpátaljai magyar áldozatokról, akik az elmúlt egy évben a kelet-ukrajnai harcokban vesztették életüket. A Magyar Média Mecenatúra program által támogatott filmet több fordulós pályázat eredményeként Csarnai Attila, a Csepeli Hírmondó munkatársa készítheti el, a film producere Skrabski Fruzsina. A dokumentumfilm munkacíme: Meghalni Ukrajnáért. 

A hivatalos adatok szerint eddig öt kárpátaljai magyar szerződéses katona halt meg a kelet-ukrajnai háborúban. A film elsősorban az ő életüket követi nyomon. Mindannyian fiatalemberek voltak, akik békés szolgálatnak hitték a katonaságot, mígnem bő egy évvel ezelőtt Donyeck és Luhanszk térségében nyílt fegyveres konfliktussá fajult az ellentét. A folyamatos sorozások következtében kárpátaljai magyar katonákat is a frontra parancsoltak, akik közül öten nem térhettek vissza élve. Közben otthonaikban, főként Ungvár és Munkács térségében feleségeik és édesanyjaik tüntettek azért, hogy a fiaikat ne vigyék egy értelmetlen háborúba, a harcoló egységeket pedig minél hamarabb engedjék haza szabadságra. Az életszínvonal állandó romlása különösen sújtja a kárpátaljaiak helyzetét. (tovább…)

Valós az ISIS haditerve Európa ellen

2015. július 3. péntek

Napi Gazdaság

Valós az ISIS haditerve Európa ellen

Valós volt a szándék, és már zajlik is az Iszlám Állam (ISIS) Európa megszállására vonatkozó forgatókönyve, amelyről február végén számolt be a nemzetközi sajtó – egyöntetűen így nyilatkoztak a Napi Gazdaságnak a szakértők.

Valós volt a szándék, és már zajlik is az Iszlám Állam (ISIS) Európa megszállására vonatkozó forgatókönyve, amelyről február végén számolt be a nemzetközi sajtó – egyöntetűen így nyilatkoztak a Napi Gazdaságnak a szakértők. Egy brit terroristaellenes csoport jelentésére hivatkozva február végén többek között francia Le Figaro is beszámolt arról: az ISIS azt tervezi, hogy Szíriából és Irakból toborzott fegyveresekkel elárasztja a Kadhafi megbuktatása után káoszba fulladt Líbiát, ahonnan menekültnek álcázott harcosokat küld a Földközi-tengeren keresztül Dél-Európába azért, hogy a kontinens városaiban ámokfutásokat rendezzenek. Azóta felvetődött, hogy a terrorszervezet megváltoztatja a stratégiáját, és szárazföldi útvonalat választ céljai megvalósításához.

(tovább…)

Korlátozták a pénzfelvételt a görög bankok

2015. június 29. hétfő

Hirado.hu

Korlátozták a pénzfelvételt a görög bankok

Megtiltottak minden pénzátutalást külföldre, emellett naponta hatvan eurónál nagyobb összeg helyi kibocsátású bankkártyával nem vehető fel a pénzjegykiadó automatákból.

Egy hétig, július 6-ig zárva maradnak a görög bankok –  ez derült ki az Athénban megjelentett hivatalos kormányközlönyből. A Prokopisz Pavlopulosz államfő és Alekszisz Ciprasz aláírásával jegyzett dokumentumban a helyzet rendkívüliségével magyarázták a lépést, amelyet a görög pénzügyi rendszer és az ország gazdaságának védelme tesz szükségessé, ugyanis az Eurócsoport június 27-i döntése nyomán korlátozták a görög bankok számára elérhető likviditás összegét.

(tovább…)

A lengyelek lemásolnák a magyar bankadót

2015. június 17. szerda

Origo

A lengyelek lemásolnák a magyar bankadót

Ha a Jog és Igazságosság Pártja (PiS) jutna hatalomra, Magyarországhoz hasonlóan megadóztatná a bankokat és a szupermarketeket, írja a Reuters.

Az októberi parlamenti választások előtt a PiS vezeti a közvélemény-kutatásokat. Piotr Glinski, a párt tanácsadója – nem mellesleg 2012-ben ő volt a PiS miniszterelnök-jelöltje – azt mondta, szeretnék korlátozni, hogy a Lengyelországban működő külföldi cégek mennyi profitot vihetnek ki az országból.

(tovább…)

Vigyenek készpénzben is eurót, ha Görögországba mennek

2015. június 17. szerda

Origo

Vigyenek készpénzben is eurót

Ha nem sikerül megegyezni a hitelezőkkel, június 30-án csődbe mehet Görögország. A nyaralni készülőknek azonban nincs mitől félniük, szálláshelyüket már valószínűleg rég kifizették. Költőpénzről viszont érdemes lehet kicsit bőségesebben gondoskodni.

Görögország csődbe mehet, ha nem sikerül megegyeznie fő hitelezőivel június 30-áig. Ekkor kellene 1,6 milliárd eurót visszafizetniük az IMF-nek. Ha ez nem sikerül, mivel egy pénzügyi kötelezettségüket nem tudják teljesíteni, technikai értelemben csődbe mennek. Erre azonban rendkívül kicsi az esély, hiszen minden félnek érdeke a megállapodás.A görögök szeretnék újratárgyalni a hiteleiket az esetleges reformokért cserébe. 
(tovább…)

Döbbenetes videók láttak napvilágot

2015. június 16. kedd

A baloldali szavazók józanabbak pártjaiknál

Napi Gazdaság, Youtube

A második világháború óta nem

A török határon is elképesztő jelenetek alakultak ki

Világszerte 50 millió menekült keres magának jobb életet, miközben az EU képtelen a válságra megoldást találni. A most nyilvánosságra került videók szerint sáskaként támadták meg a menekültek a kamionokat Calais-ban, amit a rendőrség és az utazók tehetetlenül bámultak. Magyarországon eközben csak a balliberális pártok vezetői nyitnának kaput az illegális bevándorlók tízmillióinak, a szavazóik már nem – derült ki egy kutatásból.

„Szent isten”, „Ilyet a tévében láttunk” – kommentálják a látványt a felvételen az utasok. Mintha a World War Z film elevenedett volna meg. “Semmi pánik, minden ajtót bezártunk.” – Ezzel nyugtatgatja a turistákat az idegenvezető, amikor elhaladnak a tipikus calais-i látvány mellett: migránsok tucatjai próbálnak feljutni az Angliába tartó kamionokra. A múlt héten feltett videót már több mint félmillióan nézték meg a Youtube-on: (tovább…)