‘Külföld’ kategória archívum

Elszabadult a pokol Fergusonban

2014. november 25. kedd

Nol

Elszabadult a pokol Fergusonban

Súlyos zavargások törtek ki Fergusonban, miután az esküdtszék úgy döntött, nem emel vádat a fehér rendőr ellen, aki augusztusban agyonlőtt egy fegyvertelen fekete tizenévest. Egy órával a bejelentés után már üzletek és rendőrautók égtek, lövések dördültek, a rohamrendőrök pedig könnygázzal próbálták feloszlatni a tüntetést. Helyi idő szerint éjjel egykor még nem látszik a tüntetés vége.

Napokon át lélegzet-visszafojtva várta Ferguson és egész Amerika, hogy az esküdtszék vádat emel-e Darren Wilson ellen. A fehér rendőr augusztus 9-én lőtte agyon a 18 éves fekete fiatalt, Michael Brownt, akinek halálát követően St. Louis Ferguson nevű elővárosában hetekig tartó zavargások törtek ki. Az eset felszínre hozta a faji feszültségeket, amelyek évtizedek óta jellemzik a fekete többségű, de fehér vezetésű St. Louis mindennapjait. (tovább…)

Már decemberben visszahívhatják Goodfriendet

2014. november 24. hétfő

Hirado.hu

Már decemberben visszahívhatják Goodfriendet

Már december elején hazahívhatják Magyarországról az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivőjét. André Goodfriend tavaly nyár óta vezeti a budapesti követséget, de csak az elmúlt hetekben vált országosan ismertté a neve: a kitiltási ügy miatt. De ott volt az internetadó elleni tüntetésen is, sőt a baloldali, liberális értelmiség zártkörű összejövetelére is elment.

“Goodfriend napjai meg vannak számlálva?” Ezt kérdezte a valasz.hu, miután kiderült, hogy december elsején az amerikai szenátus arról szavaz, hogy ki lesz az Egyesült Államok új budapesti nagykövete. André Goodfriend több mint egy éve lett az amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője, de a nevét legtöbben csak most ősszel ismerhették meg. Többször tartott ugyanis sajtótájékoztatót az amerikai kitiltási ügyről, és több interjút is adott a témában, de – az amerikai törvényekre hivatkozva – neveket nem mondott és bizonyítékokat sem mutatott eddig.

(tovább…)

London minden szociális juttatást megvonna az EU-munkavállalóktól

2014. november 24. hétfő

Hirado.hu

London minden szociális juttatást megvonna az EU-munkavállalóktól

Több évre megvonna minden bérkiegészítő szociális juttatást a brit kormány az Európai Unió más országaiból érkező munkavállalóktól, ezzel is csökkentve a nagy-britanniai bevándorlás vonzerejét – írta a The Sunday Times.

A tekintélyes vasárnapi konzervatív brit lap kormányzati forrásokból származó értesülései szerint David Cameron miniszterelnök és stábja az Open Europe nevű londoni kutatóintézet hétfőn megjelenő javaslatcsomagja alapján dolgozik a szigorítási terveken.

(tovább…)

Komoly pénzt keres a főállású ölelkező

2014. november 20. csütörtök

Origo

Komoly pénzt keres a főállású ölelkező

Samantha Hess nemrég nyitott ölelésboltot, máris óriási a tolongás. A fiatal amerikai hölgy Portlandben, a saját otthonában fogadja a jelentkezőket, méghozzá nem is ingyen. Egy óra ölelésért 60 amerikai dollárt kell fizetni, de a vendégek szerint ez az összeg sokszorosan megtérül, ugyanis csodálatos hatása és ereje van az emberi érintésnek.

Samantha korábban magányosnak érezte magát, és komolyan elgondolkodott azon, hogy fizet az emberi ölelésért. Aztán ebből a magányból született a gondolat, hogy miért ne lehetne üzletet alapozni egy ilyen hiánycikknek számító, elemi szükségletre.

(tovább…)

Az Orbán-kormány megbuktatásán munkálkodik Gyurcsány

2014. november 16. vasárnap

Az amerikai nagykövetségtől kapott „fecnin” nincsenek hiteles információk

MHO

Az Orbán-kormány megbuktatásán munkálkodik Gyurcsány

Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke az Orbán-kormány megbuktatásán. A kormánypárti politikus közleményében úgy fogalmazott, hogy mostanra egyértelművé vált André Goodfriend, a budapesti amerikai nagykövetség ideiglenes ügyvivője is Gyurcsány Ferenc „kottájából játszik”.

Németh Szilárd úgy véli, “az a fecni”, amelyet az amerikaiak átadtak a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, az ellenzék elmúlt években folytatott lejárató tevékenységét és politikai rágalmainak gyűjteményét tartalmazza. A fideszes politikus hozzátette, Gyurcsány Ferenc a számukra katasztrofális bukást eredményező országgyűlési választások éjszakáján bejelentette, mindent megtesz Orbán Viktor és kormánya megbuktatásáért. A frakcióvezető-helyettes valószínűnek nevezte, hogy az ellenzéki politikus külföldi segítséggel dolgozik ígéretének beváltásán, mert hetek óta nem vesz részt a parlamenti munkában, hetek óta nem tesz eleget képviselői kötelezettségének.

(tovább…)

Cenzúra: magyarázkodik az NYT újságírója

2014. november 14. péntek

Mno

The New York Times

Nem azt kapta a The New York Times (NYT) újságírója, amiért jött – mondta el lapunknak benyomását Thomas Cooper, a Hungarian Quarterly főszerkesztője, aki tolmácsként volt jelen azon a beszélgetésen, amely az amerikai lap munkatársa és a Nobel-díjas író között zajlott.

Cooper felidézte, ő is készített interjút Kertész Imrével, ezért is vállalta, hogy segíti David Streitfeldet, az NYT munkatársát. A beszélgetés alatt Cooper szerint Kertész Imre sok érdekes dolgot mondott, ám Streitfeldet a jelenlegi állapotok érdekelték, s többször is rákérdezett arra, hogy érzi az író magát Budapesten. Erre Kertész azt felelte, jól, a politikai jellegű kérdéseket pedig elhárította. Coopernek az volt a benyomása, hogy távozáskor látszott az NYT munkatársán, hogy csalódott, s már akkor jelezte, az anyagot nem tudja használni. (tovább…)

Civilek a politikai pályán

2014. november 12. szerda

MNO

Civilek a politikai pályán

Civil: azt jelenti, polgár. Aztán még azt is: valaki, aki hangsúlyozottan nem tartozik politikai párthoz, sem semmiféle politikai mozgalomhoz. De manapság leginkább azt jelenti: valaki, aki nem akarja megnevezni a mögötte álló politikai erőt.

Civil mozgalmak? Már senki sem hisz abban, hogy nem politikai irányítás alatt működnek. Megint zavaros lett egy fogalom. A nyelvi és fogalmi pontatlanságok kialakulása mögött gyakran bújnak meg kifundált, előkészített politikai játszmák.

(tovább…)

A The New York Times cenzúrázta Kertész Imrét

2014. november 12. szerda

Válasz.hu

A The New York Times cenzúrázta Kertész Imrét

Nem a magyarországi közállapotok szidalmazását kapták tőle, ezért nem jelentették meg a vele készült interjút – mondja a vezető amerikai lapról Kertész Imre.

Mindig érdeklődve olvasom a Szombatot, a magyar zsidóság legfontosabb közéleti-kulturális lapját. A cikkek néha vitára ingerelnek, de hát ez minden jó újság fontos ismertetőjele. A legfrissebb, novemberi számban a The Hungarian Quarterly című, angol nyelvű folyóiratban megjelent interjú magyar fordítását közlik. Kertész elgondolkodtató dolgokat mond a kultúra Auschwitz utáni felbomlásáról, a „holokauszt-irodalom” létéről vagy nemlétéről. Érezhető csodálkozással emlegeti, hogy egy baloldali magyar értelmiségi (nevet nem említ), aki a „totalitárius” Kádár-rendszer szolgálatában dolgozott, megkritizálta őt, amiért 2009 februárjában Berlinben elment meghallgatni az akkor még ellenzéki politikus Orbán Viktort.

(tovább…)

Politikai nyomásgyakorlási kísérlet a kitiltási-ügy – Németh Szilárd napirend előtti felszólalása

2014. november 11. kedd

Csepel.hu

Politikai nyomásgyakorlási kísérlet a kitiltási-ügy - Németh Szilárd napirend előtti felszólalása

Németh Szilárd szerint az amerikai ügyvivő október 21-e óta semmilyen fórumon nem tudott semmilyen bizonyítékot felmutatni, megmaradt az alaptalan vádaskodás szintjén. Három titkosszolgálati vezető és a rendőrfőkapitány is azt mondta, semmilyen más ügyekben bejáratott csatornán nem érkezett információ, így például a CIA-tól, az FBI-tól sem. Így a kijelentései nem tűnnek másnak, mint személyes indíttatású politikai nyomásgyakorlási kísérletnek. Eközben olyan valós biztonsági kockázatot jelentő ügyek kerülnek le napirendről, mint az MSZP képviselő-jelöltjének KGB-s kapcsolata.

Egyetlen ország sem engedi meg, hogy egy másik állam polgára bemondásra bűncselekménnyel megvádolja polgárait, ez szuverenitás kérdése – jelentette ki, jelezve: a külügyi és nemzetbiztonsági bizottság együttes ülésén is kísérletet tesznek az ügyvivő meghallgatására.

(tovább…)

Ők vádolják Magyarországot bizonyítékok nélkül korrupcióval

2014. november 10. hétfő

“Ordibált a főnök, ha valamit leírtunk”

Index

Ők vádolják Magyarországot

Jamie Dimon az Egyesült Államok elnöki mandzsettájában tett vallomást több ízben is, itt 2012. júniusában

Alayne Fleischmann jogvédőből lett befektetési banki jogász, testközelből látta, hogy lett az amerikai lakáshitellufiból gazdasági világválság. A nő azt állítja, főnökei tisztában voltak vele, hogy ócska hiteleket sóznak rá ügyfeleikre, de hiába szólt nekik, senki nem hallgatott rá. Az amerikai igazságügyi miniszter kenegeti a sz@rt: intézményi kultúra ez arrafelé – állítja a világválságot okozó amerikai korrupcióról.

Az Index.hu cikkét az alábbiakban szó szerint közöljük. Úgy tűnik valaki ott sem gondolta végig, hogy mit jelentet meg – vagy a gazdi későn szólt :-) (tovább…)

Beutazási tilalom: nincs az ügyben egyetértés a nemzetbiztonsági bizottságban

2014. november 10. hétfő

Hirado.hu

/home/fejedelem/Dokumentumok/Csepeli Hírmondó/Politika-Történelem/Németh Szilárd3.jpg

Nincs egyetértés az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságában arról, hogy kiknek kellene megjelenniük az Egyesült Államok által magyar állampolgárokkal szemben elrendelt beutazási tilalom ügyében.

Németh Szilárd, a testület fideszes alelnöke a hétfői zárt ülés után azt mondta: továbbra is André Goodfriendet, az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét szeretné meghívni a bizottságba. Molnár Zsolt, a bizottság szocialista elnöke ezzel nem ért egyet, ezért az ügyvivő meghívását az alelnök intézi. Szél Bernadett (LMP) pedig továbbra is miniszterektől kérne tájékoztatást.
(tovább…)

Iszlámbarát kamaszlányt fogott el a TEK

2014. november 6. csütörtök

Origo

Iszlámbarát kamaszlányt fogott el a TEK

Magyarországon keresztül utazott volna Szíriába az a holland lány, aki az Iszlám Államhoz szeretett volna csatlakozni, a schengeni határon azonban elfogták. A 16 éves terroristajelölt ügyében a TEK jár el. Valószínű, hogy egész Európán át ügynökök követték a lányt, feltérképezve kapcsolatait is.

Kiskorú holland lány akart Magyarországon keresztül az iszlám radikálisokhoz utazni, a kelebiai határátkelőnél azonban elfogták. A 16 éves lány testvére hamisított okmányaival akarta igazolni magát a magyar rendőrök előtt, sikertelenül.

(tovább…)

Goodfriendet várja a nemzetbiztonsági bizottság

2014. november 5. szerda

MNO

André Goodfriend

Az Egyesült Államok budapesti ügyvivőjét, André Goodfriendet is meghallgatná az Egyesült Államok által elrendelt magyar állampolgárokat érintő beutazási tilalom ügyében az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága – mondta Németh Szilárd, a bizottság fideszes alelnöke a szerdai bizottsági ülés után újságíróknak.

Hozzátette: a kormánypárti javaslat nyomán Molnár Zsolt, a testület szocialista elnöke felkeresi az ügyvivőt, s a tervek szerint meghívják a bizottság jövő heti zárt ülésére.

(tovább…)

Obama, Clinton és a Bunge

2014. október 30. csütörtök

MNO, MTI

Obama, Clinton és a Bunge

Barack Obama jelenlegi amerikai elnök még mint szenátor tart előadást

A magyar adóhatóság látókörébe került külföldi óriáscégek közül kettőről is kiderült, hogy az Egyesült Államok legmagasabb politikai vezetésével ápol kitűnő kapcsolatokat. Az egyik vállalat alapítójának, akit az amerikai történelem legnagyobb adócsalójaként emlegettek, Bill Clinton hivatali idejének utolsó napján adott kegyelmet.

Barack Obama – az Egyesült Államok jelenlegi elnöke – 2006-ban még szenátorként személyes támogatást nyújtott annak az amerikai központú, étolajat forgalmazó cégnek, amely az elmúlt években a magyar adóhatóság látókörébe került. A Bunge két másik külföldi társaság – a Glencore és a Cargill – mellett része annak a hazai céghálónak, amelyet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai feltérképeztek egy jelentős mértékű adócsalási ügyben.

(tovább…)

Bohócok tartják rettegésben Franciaországot

2014. október 27. hétfő

Országszerte bohóckodnak

Origo

Bohócok tartják rettegésben Franciaországot

Bohócnak öltözött fiatalok tartják több mint egy hete rettegésben a járókelőket Franciaország több régiójában: szombat este például 14, pisztollyal, késekkel és baseballütőkkel felszerelt tizenévest vettek őrizetbe a dél-franciaországi Agde városában.

Ijedt szemtanúk egy gimnáziumi parkolóban vették észre a fegyveres bohóccsapatot, akiket azután előállítottak a rendőrök. A fiatalokat vasárnap szabadon engedték.

(tovább…)