‘Gyász’ kategória archívum

Elhunyt Tóth Endre, gyászol a csepeli birkózósport

2017. április 27. csütörtök

Csepel.info

hqdefault

Az ismert csepeli birkózó, sportvezető halálát Légrádi Gábor újságíró jelentette be.

Meghalt Gyurcsók József távgyógyász

2017. április 26. szerda

Blikk, Mr.Gabee, Csepel.info

Energiagyógyászként, egyház alapítóként ismerhettük: több agyvérzés után 66 évesen elhunyt Gyurcsok József. Ő volt az első, aki távgyógyító műsort vezetett a Budapest tévén. Kismarosi tanyáján sokáig gyógyító központot üzemeltetett, majd romló egészségi állapota miatt családjához költözött.

A temetése most 28-án 13 órakor lesz Érden az Ercsi úti temetőben. A barátok, a család és a tanítványai búcsúztatják. A hozzátartozók kérik azokat, akik ismerték és szerették, hogy a hírt juttassák el mindazokhoz, akik a temetésre el szeretének menni, hogy végső búcsút vegyenek tőle. (Life)

1 éve halt meg Kertész Imre

2017. április 1. szombat

INDEX

Életének 86. évében, hosszú betegség után 2016. március 31-én halt meg a Nobel-díjas magyar író. 1929. november 9-én született Budapesten. 1944. június 30-án a Budapest környéki csendőrpuccs következményeképpen tizennégy évesen Auschwitzba deportálták. Több koncentrációs táborban is fogva tartották, majd a lágerek felszabadítása után, 1945-ben hazatért Magyarországra. Ezt követően újságírással és fizikai munkával tartotta el magát. 

Az 1955 és 1960 között létrejött írásokban született meg az 1960-tól 1973-ig írt első regény, a Sorstalanság gondolati alapanyaga. A sikert és azt, hogy írói, műfordítói munkájából megélhet, a nyolcvanas évek második fele, majd a magyarországi rendszerváltás hozta meg számára. Hosszú évekig Berlinben élt, néhány éve költözött vissza Magyarországra. Első regénye, melyet a Magvető visszadobott,  már megjelenése évében is nagy visszhangot váltott ki, igazában azonban csak a nyolcvanas és kilencvenes években keletkeztek olyan kritikák, melyek a hazai irodalmi utómodernség kánonjába sorolják. A könyvből  maga írt forgatókönyvet, és Koltai Lajos rendezett vegyes kritikai fogadtatásnak örvendő filmet 2005-ben.

(tovább…)

Egy éve halt meg Bálinth Lehel

2017. március 30. csütörtök

Csepel.info, Mr.Gabee

balinthlehel

Tragikus hirtelenséggel 2016 március utolsó napjaiban elhunyt a Csepel Örökség Díjas Bálinth Lehel népművelő, aki a Radnóti Miklós Művelődési Ház igazgatója volt 1969 és 1984 között.

Irányítása alatt a „Ragyás” a Helytörténeti Gyűjteménynek állandó kiállításával, művészeti szakköreivel, ismeretterjesztő előadásaival, kisfilmes fórumaival és az elsőként létrehozott Magányosok Klubjával országosan elismert és népszerű intézménnyé vált.

Bálinth Lehel lokálpatriotizmusa, a kulturális értékek ápolása, továbbadása példaértékű lehet napjainkban is. 2011-ben Wlasics Gyula díjjal tüntették ki.

Nyugodjék békében.

Csepel.info

Gyász: csepeli pá­lyán halt meg a ma­gyar ké­zi­lab­dázó

2017. március 20. hétfő

Ripost, Csepel.info

csepeli-pa%c2%adlyan-halt-meg

Nem si­ke­rült új­ra­élesz­teni az idő­ké­rés­nél össze­esett ka­pust a Bu­da­pest-baj­nok­ság va­sár­napi mér­kő­zé­sén. A Csepel.info úgy tudja, hogy az eset az ÁMK sportcsarnokában történt: hiába volt ott az orvos, nem tudták megmenteni a sportolót.

Dian László György a mérkőzés 59. percében, egy időkérésnél bukott előre a kispadról a Híd Unió Varánuszok – Külker SC összecsapáson. (tovább…)

Gyász: meghalt Chuck Berry

2017. március 19. vasárnap

BLIKK

90 éves korában elhunyt a rock and roll egyik legnagyobb legendája, Chuck Berry.

A missouri rendőrség megerősítette: szombaton 12.40-kor riasztották a mentőket az amerikai gitáros-énekes otthonába, ahol holtan találtak rá. Megpróbálták, de már nem sikerült újraéleszteni – írja a dailymail. Chuck Berry korszakalkotó zenész, a rock and roll műfajának egyik legendás úttörője volt.

Megfélemlítésre épített rendszer – A kommunizmus áldozatainak emléknapjára

2017. február 25. szombat

Csarnai Márk, Metszet.info

gulag1

Az Országgyűlés 2000. június 16-án hatályba lépett 58/2000. (VI. 16.) számú határozatával minden év február 25-ét a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapjává nyilvánította. 1947-ben ezen a napon tartóztatták le és hurcolták el a szovjet hatóságok Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt főtitkárát, mely az első lépés volt a kommunista egyeduralom kiépítése felé. 

1947. február 25-én a kommunistákkal szembeni kiállása miatt a szovjet hatóságok jogellenesen, a képviselői mentelmi jog ellenére letartóztatták és a Szovjetunióba hurcolták Kovács Bélát, a Független Kisgazdapárt (FKgP) főtitkárát, ahol nyolc évet töltött fogságban. A szovjetellenes kémkedéssel és ellenkormány alakításával megvádolt politikus letartóztatása az első lépés volt azon az úton, amelynek során a kommunista párt kiiktatta az ellenszegülőket, és így haladt a totális egypárti diktatúra kiépítése felé. Az eset ezzel a demokrácia és a szabadságjogok semmibe vételének jelképévé vált, amely a kommunizmus közel 50 éves uralmát jellemezte. Az 1997-ben Párizsban megjelent, hat szerző által jegyzett „A kommunizmus fekete könyve” becslések és levéltári kutatások alapján körülbelül 100 millióra teszi a kommunizmus áldozatainak számát az egész világon. Kelet-Közép-Európában a halálos áldozatok száma eléri az egymilliót, de a rendszer áldozatai azok is, akiket bebörtönöztek, vallattak, kínoztak, megbélyegeztek, vagy akiket vallási hovatartozásuk miatt üldöztek, vagyis mindenki, akiket a szabad cselekvés és választás lehetőségétől megfosztottak, testileg és lelkileg megnyomorítottak.

(tovább…)

Szirénás megemlékezés Menus Anikó törzsörmesterre

2017. február 23. csütörtök

Csepel.info, Mr.gabee

0-02-05-54aeb5f91316bd6ded82d27f076890328f7c508ff0d301d43d2c9fccceae1a8a_full

Foto: Mr:Gabee

Mr.Gabee információi szerint Csepelen is szirénaszóval emlékeztek Menus Anikóra, a szolgálatteljesítés közben elhunyt rendőr törzsőrmesterre.

Szolgálatteljesítés közben, Gyál térségében az M5-ös autópályán február 13-án közúti közlekedési baleset következtében életét vesztette Menus Anikó rendőr, posztumusz törzsőrmester, a Készenléti Rendőrség járőre.

Meghalt Katona Kálmán volt közlekedési miniszter

2017. február 5. vasárnap

INDEX, MTI, Mr.Gabee

MTI fotó

Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 69. évében, vasárnap otthonában elhunyt Katona Kálmán volt közlekedési miniszter, közölte a család az MTI-vel.

Katona Kálmán Pécsett született, felsőfokú tanulmányait a Győri Közlekedési és Távközlési Műszaki Főiskolán, a Budapesti Műszaki Egyetemen és az Eötvös Loránd Tudományegyetemen végezte. 1973-tól a Tungsram, 1982-től a Minőségellenőrző Rt. munkatársaként dolgozott, 1995 és 1998 között a Hírközlési Főfelügyelet elnökhelyettesi, 2000 és 2002 között a Magyar Villamos Művek elnök-vezérigazgatói tisztségét viselte. (tovább…)

1 éve halt meg Versényi László – KITT magyar hangja

2017. január 30. hétfő

INDEX

Névtelen

84 éves korában 2016. január 26-án elhunyt Versényi László színművész, a Nemzeti Színház örökös tagja, kultikus szinkronhang, írja a Librarius kulturális magazin. Versényi 1931. június 19-én született Poroszlón. Középiskolai tanulmányait 1948-ban fejezte be, 1958-ban kezdett el a Nemzeti Színházban játszani. A tévénézők leginkább a szinkronszerepeiről ismerhették.

Bár a Szomszédok tévésorozatban is játszott (ő volt Bánáti boltvezető, akivel lenke néni vitába keveredett a kiolvadt mélyhűtőpult miatt), a legtöbben a szinkronszerepei miatt ismerték. Versényi László volt többek között K.I.T.T. magyar hangja a Knight Rider tévésorozatban, Tarkin kormányzó hangja a Csillagok háborújában, Yoda mester az előzménytrilógiában, Cornelius Caramel a Harry Potter-sorozatban, Q a Roger Moore- és Timothy Dalton-féle Bond-filmekben és Higgins a Magnumban. (tovább…)

Gyász: Meghalt Szilágyi Zsuzsánna tanárnő

2017. január 25. szerda

JÁG, Mr.Gabee

A Jedlik Ányos Gimnázium megrendülten tudatja mindenkivel, hogy életének 62. évében hosszú, nehéz betegség után elhunyt Szilágyi Zsuzsánna tanárnő január 24-én.

Szilágyi Zsuzsánna 32 éven át tanította történelemre, latin nyelvre és nevelte emberségre a Jedlik Ányos Gimnázium diákjait.

Nyugodjon békében!

Gyász: Sok százan emlékeztek a buszbaleset csepeli áldozatára

2017. január 23. hétfő

Csepel.hu

gyasz_kolcs

Bár hivatalosan még nem erősítették meg a szomorú hírt, csepeli áldozata is van a tragikus veronai buszbalesetnek.

A Kölcsey Ferenc Általános Iskola korábbi tanulójának halálhírére sok száz barát, osztálytárs, iskolatárs, tanár és ismerős, vagy csak egyszerű, megrendült csepeli lakos jelent meg vasárnap este egy-egy mécsessel az intézmény kapui előtt. A megemlékezést Gréta egy korábbi osztálytársa kezdeményezte.

(tovább…)

Ma nemzeti gyásznap a buszbaleset áldozatainak emlékére

2017. január 23. hétfő

Origo

ma-nemzeti-gyasznap-a-buszbaleset-aldozatainak-emlekere

Félárbócon a nemzeti lobogó

Ma nemzeti gyásznap van Magyarországon, a veronai buszbaleset halálos áldozatainak emlékére: reggel az államfő, a miniszterelnök és a házelnök jelenlétében a Kossuth téren felvonták, majd félárbócra eresztették a nemzeti lobogót, és gyászlobogót helyeznek ki a középületekre.

Az egészségügyi államtitikár szerint folyamatosan érkeznek hírek Veronából, a sérültek állapotáról. Kiderült, hogy az áldozatok közt van a BVSC egyik fiatal labdarúgója is. Ma megérkezik a negyedik súlyos sérült is Budapestre, a Honvédkórházba. A tragédia feldolgozása hosszú, nehéz folyamat lesz: a túlélők még nem fogják fel, hogy a barátaik meghaltak – derül ki az Origo helyszíni riportjából.

(tovább…)

Meghalt Torgyán József

2017. január 22. vasárnap

24, Mr. Gabee, Csepel.info

549_20061118103656_428


Meghalt Torgyán József ügyvéd, aki 1990-2002 között országgyűlési képviselő, 1991-től 2002-ig az FKGP elnöke, 1998 és 2001 között földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter volt – írja az MTI a család közleményére hivatkozva.

Torgyán József decemberben már kórházba került, akkor a szívével volt valami probléma. Az Origo elérte az egyik hozzátartozóját, aki csak annyit mondott, hogy család a közleményben írottaknál többet egyelőre nem szeretne közölni.

(tovább…)

Gyertyagyújtást rendeznek a buszbaleset csepeli áldozatainak

2017. január 22. vasárnap

Csepel.info, Mr. Gabee

Mr. Gabee információi szerint az olaszországi buszbaleset csepeli áldozatainak emlékére gyertyagyújtást rendeznek vasárnap este 19 órakor.

A gyertyagyújtás helye: Kölcsey Ferenc Általános Iskola (Budapest, Iskola tér 45, 1214).

A Csepel.info teljes szerkesztősége őszinte részvétét fejezi ki az áldozatok családtagjainak.