‘Gyász’ kategória archívum

Elbúcsúztatták Strein Oszkárt

2017. szeptember 13. szerda

Csepel.hu

A Csepeli temetőben elbúcsúztatták Strein Oszkár egykori kényszermunkást, Csepel díszpolgárát szeptember 13-án, aki 94 éves korában augusztus 17-én halt meg.

A ravatalozónál Éva lánya, valamint barátai és tisztelői vettek tőle végső búcsút. Strein Oszkár az utolsó csepeli túlélő volt, aki megjárta a szovjet munkatábort. A csepeli önkormányzat saját halottjaként temette el.

(tovább…)

Strein Oszkár (1924-2017)

2017. szeptember 8. péntek

CSHVE, Mr.Gabee, Csepel.info

A Csepeli Helytörténeti és Városszépítő Egyesületet mélyen lesújtotta a hír, miszerint Strein Oszkár 94 éves korában elhunyt. Oszi bácsit ifjú korában három és fél évre elhurcolták a Szovjetúnióba, kényszermunkára. 2016-ban Csepel Díszpolgára lett. Az önkormányzat saját halottjának tekinti. 

Temetése szeptember 13-án, délelőtt fél 11-kor lesz a Csepeli Temetőben. Az itt következő visszaemlékezésével tisztelgünk emléke előtt. (tovább…)

Gyász: Szeptember 13-án búcsúztatják Strein Oszkárt

2017. augusztus 31. csütörtök

Csepel.hu

Szeptember 13-án délelőtt fél 11-kor vesznek végső búcsút Strein Oszkár egykori kényszermunkástól, Csepel díszpolgárától a Csepeli temetőben, akit a csepeli önkormányzat saját halottjaként temet el.

Strein Oszkár 94 éves korában halt meg. Ő volt az utolsó csepeli túlélő, aki a II. világháború után megjárta a szovjet munkatábort.

Csepel.hu

Meghalt Lorán Lenke

2017. augusztus 27. vasárnap

24, Csepel.info

Életének 91. évében vasárnap elhunyt Lorán Lenke színésznő – a hírt a család közölte az MTI-vel vasárnap.

A Jászai Mari-díjas színésznő, érdemes és kiváló művész május 1-jén töltötte be 90. életévét.
(tovább…)

40 éve halt meg Kós Károly

2017. augusztus 25. péntek

Rubicon.hu

Sztána-Varjuvár – fotó: szek-helyek.ro

1977. augusztus 25-én fejezte be hosszú pályafutását Kós Károly, aki építészeti remekművei mellett irodalmi munkásságával, művelődésszervezői tevékenységével és politikusként is számos maradandó értéket alkotott.

A temesvári születésű építész egy nagy múltú erdélyi família gyermeke volt, akit szülei előbb a helyi református gimnáziumban taníttattak, majd a pesti József Műegyetemre küldtek. Kós gyermekkorától fogva vonzódott a művészetekhez – főleg az irodalomhoz és a festészethez –, érdeklődést mutatott a mérnöki szakma iránt, de – 1907-ben – végül mégis építészként szerzett diplomát. A tehetséges fiatal tervező a legnevesebb budapesti irodáknál kapott munkát, és hamar kialakította saját egyéni stílusát. (tovább…)

Németh Szilárd: Nyugodjék békében, Lujzi néni!

2017. augusztus 25. péntek

Németh Szilárd Facebook oldala

Tisztelt Gyászoló Családtagok, Barátok, Kollégák, Tanítványok! Kedves Megjelentek!
Szegedy Lujza tanárnőt egész élete Csepelhez kötötte: itt született 1933-ban, itt járt általános iskolába, középiskolás éveit a Jedlik Ányos Gimnáziumban töltötte. 1956-ban szerzett diplomát az ELTE Bölcsésztudományi Karának magyar-román szakán. Frissdiplomásként Csátaljára ment tanítani, majd öt év múlva – óriási szerencsénkre – visszatért hozzánk, csepeliekhez.

Néhány esztendeig a Szárcsa utcai Általános Iskolában oktatott, majd – az akkori nevén „Kalamár 232-ben” – a mai Eötvös József Általános Iskolában folytatta pedagógusi munkáját, ahol 2004-ig tanított magyar nyelvet és irodalmat. Hosszú pályafutása alatt oktatott esti tagozatos felnőtteket is a Jedlik Ányos Gimnáziumban és a Csete Balázs Szakgimnáziumban. Az ELTE 2006-ban aranydiplomával, 2016-ban pedig gyémántdiplomával ismerte el pedagógusi tevékenységét.
Abban a megtiszteltetésben volt részem gyermekként, hogy 1970 és ’74 között, a Perczel Mór Úttörőcsapat vezetőjeként volt a tanárom. Máig őrzöm emlékét a nyári vakációt megelőző tábortüzes udvari rendezvényeknek, a csobánkai táboroknak és a téli filmvetítéseknek. Édesanyám pedig nagy becsben tartja, a családi ereklyék közt azokat az okleveleket, amelyeket Tőle kaptam közösségi munkámért.

(tovább…)

Gyász: Meghalt Strein Oszkár egykori kényszermunkás, Csepel díszpolgára

2017. augusztus 17. csütörtök

Csepel.hu

Életének 94. évében elhunyt Strein Oszkár. Fiatalkorának legmegrázóbb élménye volt, hogy 1945 januárjában 300 férfi társával együtt Csepelről a Szovjetunióba hurcolták kényszermunkára, ahonnan három és fél év múlva térhetett haza. Csak az utóbbi években beszélhetett arról nyilvánosan, mi történt vele. A csepeli önkormányzat Csepel díszpolgára címet adományozott neki 2016-ban. Strein Oszkárt a csepeli önkormányzat saját halottjának tekinti.

Strein Oszkár 1924-ben született Budapesten, majd szüleivel 1934-ben költöztek Csepelre. A Weiss Manfréd Gyárban tanulta ki a szerszám- és géplakatos szakmát, majd a Weiss Manfréd Gyár repülőgép- és motorgyártó üzemében dolgozott géplakatosként. Egészen a háború végéig a gyár munkása volt, katonai szolgálatot nem teljesített. (tovább…)

Augusztus 25-én temetik el Szegedy Lujzát

2017. augusztus 16. szerda

Csepel.hu

A gyászolók augusztus 25-én, pénteken negyed 12-kor vehetnek végső búcsút Szegedy Lujza tanárnőtől, Csepel díszpolgárától a Csepeli temetőben.

A 84 éves korában elhunyt pedagógus egész élete Csepelhez kötötte. Összesen 48 évig tanított, néhány évtől eltekintve mindvégig a kerületben. Szegedy Lujzát a csepeli önkormányzat saját halottjának tekinti.

 

Gyász: Meghalt Csőke Katalin diszkoszvetőnő, olimpikon

2017. augusztus 16. szerda

Mr. Gabee, Csepel.info

Életének 60. évében meghalt Csőke Katalin diszkoszvetőnő, olimpikon.

A wikipédia információi szerint A Tiszafüredi SC-ben kezdett sportolni 1970-ben. 1974-től a Csepel SC versenyzője lett. Az 1975-ös athéni ifjúsági atlétikai Európa-bajnokság ezüstérmese volt. (tovább…)

Gyász: Meghalt Szegedi Lujza tanárnő

2017. augusztus 9. szerda

Mr.Gabee, Csepel.info

Mély fájdalommal kaptuk a hírt, hogy 84 évesen 2017. augusztus 9-én 8:30-kor elhunyt Szegedi Lujza tanárnő, Csepel Díszpolgára, Csepel régi és jól ismert lakosa.

Temetéséről később intézkednek.