‘Időjárás’ kategória archívum

Péntektől harmadfokú hőségriadó

2023. augusztus 24. csütörtök

Csepel.hu

Éjfélig a másodfokú érvényes, péntektől harmadfokra emelkedik a hőségriasztás.

Hétfő délután rendelte el az országos tisztifőorvos a másodfokú hőségriasztást az ország teljes területére ma, azaz csütörtök éjfélig. A rekkenő hőség azonban még több napig eltart, sőt hétvégén fokozódik, 32-38 fokot mérhetünk majd a legmelegebb órákban.

(tovább…)

Tombol a nyár, másodfokú hőségriasztás lépett érvénybe

2023. július 10. hétfő

Magyar Nemzet

Másodfokú hőségriasztás lépett életbe hétfőn éjfélkor, az egész ország területére érvényes figyelmeztetés szerda éjfélig lesz érvényben.

Az idei nyár második hőhulláma alatt a hét elején már a 36-37 Celsius-fokot is elérheti a hőmérséklet az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint. Egy mediterrán ciklon határozza meg Európa nagy részének időjárását, a meleg, forró levegő Magyarország területét is eléri.

(tovább…)

A csepeli posta tetejét is letépte a nagy vihar

2023. július 8. szombat

Csepel.info

v002

Ki emlékszik rá?

Nyolc évvel ezelőtt, 2015. július 8-án tombolt Csepelen az az ítéletidő, amit csak nagy szerencsével sikerült halálos áldozatok nélkül megúszni. Több tucatnyi fát tört ki, házak cserepeit vitte le, számos utcát tett folyóvá és a posta tetejét emelte fel, majd vágta le a játszótérre az orkán erejű szél és az égszakadás. (tovább…)

Itt az idei első hőségriasztás

2023. június 20. kedd

Magyar Hírlap

Szerda nulla órától péntek éjfélig tartó másodfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére az országos tiszti főorvos – közölte a Nemzeti Népegészségügyi Központ és az BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kedden közös közleményben az MTI-vel.

(tovább…)

Most már valóban itt a tavaszi idő

2023. március 19. vasárnap

Koponyeg.hu

A frontérzékenyek javulást tapasztalhatnak. Jelentősebb egészségi állapotot befolyásoló időjárási tényezőre nem kell számítani, a legtöbb időjárás okozta tünet enyhül, illetve megszűnik.

A sok napsütés pozitívan befolyásolja hangulatunkat, ezért ajánlott kihasználni a kellemes időjárást és minél több időt a szabadban tölteni. Vasárnap délután 16 fok körül alakul a hőmérséklet. A délkeleti szél megélénkül.
(tovább…)

Mikor tér vissza és meddig tart a tavasz?

2023. március 12. vasárnap

Koponyeg.hu, Origo

A jövő hét elején 20 fokig melegszik a levegő, majd a hét közepén újabb lehűlés jön.

Hétfőn melegfronti felhőzet érkezik nyugat felől, melyből csapadék sehol sem alakul ki. A déli, délnyugati szél nagy területen erősödik meg. 11-18 fok közé erősödik a nappali felmelegedés.
(tovább…)

Ködös, felhős lesz a hétvége

2023. január 14. szombat

Koponyeg.hu

Szombaton, reggelig többfelé, majd egyre inkább csak a Tiszántúlon várható záporeső. Napközben északnyugat felől csökken a felhőzet, kisüt a nap, de keleten egész nap borús maradhat az idő.

Az északnyugati szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. 5-10 fokos enyhe idő lesz.

(tovább…)

Dél felől újabb esőfelhők jönnek

2022. november 19. szombat

Koponyeg.hu

Felhős, esetenként eső is várható a következő napokban a Köpönyeg előrejelzése szerint.
(tovább…)

Részleges napfogyatkozás lesz dél körül

2022. október 25. kedd

Magyar Nemzet

A 2022-es év különleges attrakciója egy gyönyörű részleges napfogyatkozás lesz, ami Magyarországról is megfigyelhető. Az október 25-i esemény különlegessége, hogy hazánkból 2015 óta nem volt észlelhető ehhez fogható léptékű jelenség. Budapesten a legnagyobb fogyatkozás idején majdnem a Nap fele eltűnik.

A teljes/gyűrűs/részleges napfogyatkozás kialakulásához három objektumra van szükség. A naprendszert fénnyel besugárzó Napra, a Földre és a körülötte keringő Holdra. Amikor a Nap és a Föld között halad el a Hold, árnyéka bolygónkra vetül. Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljesen kitakarja a Napot. Ez nagyon ritkán következik be, legutoljára 1999 augusztusában élvezhettük ezt az égi káprázatot Magyarországról, azt megelőzően utoljára 1842-ben volt megfigyelhető teljes napfogyatkozás Magyarországon, és 2081-ben lesz legközelebb.
(tovább…)

Ilyen idő várható a hétvégén

2022. október 22. szombat

Koponyeg.hu

Felhős, esetenként eső is várható a következő napokban a Köpönyeg előrejelzése szerint.

Szombaton erősen felhős, vagy borult lesz az ég; és eleinte csak elszórtan, majd az esti óráktól egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél is mind többfelé erősödik meg. 15 és 25 fok között változik a hőmérséklet – DK-en lesz a melegebb.
(tovább…)