‘Időjárás’ kategória archívum

Ködös, felhős lesz a hétvége

2023. január 14. szombat

Koponyeg.hu

Szombaton, reggelig többfelé, majd egyre inkább csak a Tiszántúlon várható záporeső. Napközben északnyugat felől csökken a felhőzet, kisüt a nap, de keleten egész nap borús maradhat az idő.

Az északnyugati szél többfelé megélénkül, néhol meg is erősödik. 5-10 fokos enyhe idő lesz.

(tovább…)

Dél felől újabb esőfelhők jönnek

2022. november 19. szombat

Koponyeg.hu

Felhős, esetenként eső is várható a következő napokban a Köpönyeg előrejelzése szerint.
(tovább…)

Részleges napfogyatkozás lesz dél körül

2022. október 25. kedd

Magyar Nemzet

A 2022-es év különleges attrakciója egy gyönyörű részleges napfogyatkozás lesz, ami Magyarországról is megfigyelhető. Az október 25-i esemény különlegessége, hogy hazánkból 2015 óta nem volt észlelhető ehhez fogható léptékű jelenség. Budapesten a legnagyobb fogyatkozás idején majdnem a Nap fele eltűnik.

A teljes/gyűrűs/részleges napfogyatkozás kialakulásához három objektumra van szükség. A naprendszert fénnyel besugárzó Napra, a Földre és a körülötte keringő Holdra. Amikor a Nap és a Föld között halad el a Hold, árnyéka bolygónkra vetül. Teljes napfogyatkozás esetén a Hold teljesen kitakarja a Napot. Ez nagyon ritkán következik be, legutoljára 1999 augusztusában élvezhettük ezt az égi káprázatot Magyarországról, azt megelőzően utoljára 1842-ben volt megfigyelhető teljes napfogyatkozás Magyarországon, és 2081-ben lesz legközelebb.
(tovább…)

Ilyen idő várható a hétvégén

2022. október 22. szombat

Koponyeg.hu

Felhős, esetenként eső is várható a következő napokban a Köpönyeg előrejelzése szerint.

Szombaton erősen felhős, vagy borult lesz az ég; és eleinte csak elszórtan, majd az esti óráktól egyre többfelé várható eső, zápor. Az északnyugati szél is mind többfelé erősödik meg. 15 és 25 fok között változik a hőmérséklet – DK-en lesz a melegebb.
(tovább…)

Gyenge hidegfront érkezik

2022. október 8. szombat

Koponyeg.hu

Szombaton eleinte csak fátyolfelhők lesznek az égen, majd északnyugat felől vastagabb felhők érkeznek, és este északnyugaton záporok is kialakulhatnak. Estétől egyre inkább megerősödik az északnyugati szél. 20-21 fok körül alakul a hőmérséklet.

Vasárnap északnyugat felől fokozatosan csökken a felhőzet, esetleg elvétve alakul ki gyenge zápor. Délután északnyugaton lesz a legtöbb napsütés, míg délnyugaton fátyol-, keleten rétegfelhők lehetnek. Gyengül és délkeletire fordul a szél. 15 és 21 fok közé gyengül a nappali felmelegedés.
(tovább…)

Bezzeg most hideg lesz a tél

2022. október 3. hétfő

Index, Csepel.info

Az európai időjárás-előrejelző ügynökség szerint Európa a szokásosnál hidegebb, kevesebb széllel és esővel járó telet szenvedhet el, ami tovább növeli a kontinens energiaválságát megoldani próbáló kormányok előtt álló kihívásokat.

Florence Rabier, az Európai Középtávú Időjárás-előrejelző Központ (ECMWF) főigazgatója elmondta, hogy a novemberre és decemberre vonatkozó első jelzések szerint Nyugat-Európa felett magasnyomású időszak várható, amely valószínűleg hidegebb időjárást, kevesebb szelet és csapadékot hoz magával, ez csökkenti a megújuló energia termelését.

(tovább…)

Hűvös, borongós időnk lesz a következő napokban

2022. szeptember 17. szombat

Koponyeg

Szombaton erősen felhős, vagy borult lesz az ég. Eleinte délen, majd délutántól délkeleten várható sokfelé eső, záporeső. Az északi, északnyugati tájakon csak elszórtan lesz csapadék. Az északnyugati szél egyre inkább megerősödik. 12 és 17 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap reggelig keleten további csapadék valószínű, majd északnyugat felől átmenetileg csökken a felhőzet. A felhőátvonulásokból eleinte csak elszórtan lehet zápor, majd estétől ismét több helyen eshet az eső. Többfelé fokozódik viharossá az északnyugati szél. 15 fok körüli értékeket mérhetünk.
(tovább…)

Igazi őszi idő várható a hétvégén

2022. szeptember 10. szombat

Koponyeg.hu, Origo

Ilyen lesz az időjárás a következő napokban a Köpönyeg előrejelzése szerint.

Szombat reggel még többfelé lehet eső, zápor, zivatar, majd északkeletre korlátozódik a csapadék. Délután északkeleten, illetve a nyugati határszélen lehetnek még záporesők, a középső területeken napsütés várható.
(tovább…)

Tévedett, ha azt hitte, hogy vége van a nyárnak

2022. szeptember 3. szombat

Köpönyeg.hu, Origo

Szombaton többórás napsütés mellett gyakran növekszik meg erősen a gomolyfelhőzet, illetve délután fátyolfelhők is érkeznek. Csapadék estig sehol sem lesz. A délkeleti szél megélénkül. 21 és 26 fok között alakul a hőmérséklet.

Vasárnap nyugat felől erősen megnövekszik a felhőzet, és szórványosan számíthatunk esőre, záporra. Reggel párás lesz a levegő. 24-25 fok körüli értékeket mutathatnak a hőmérők.

(tovább…)

Itt a vihar

2021. augusztus 15. vasárnap

Csepel.info, Mr.Gabee

Villámlással kísért vihar csapott le Csepelre. Aki tud olyan esetről, mely a vihar következménye, (baleset, torlódás, veszélyes fa kidőlés, stb.) írja meg a fórumba!

Továbbá várjuk olvasói képeket a viharról, villámról, károkról a fórumba.