‘Időjárás’ kategória archívum

18 éve ezen a napon volt teljes napfogyatkozás hazánkban.

2017. augusztus 11. péntek

Startlap Wiki

Egy csillagászati jelenség játszódott le 1999. augusztus 11-én 12 óra 46 perckor, a megfigyelők számára úgy tűnt, mintha a Hold eltakarta volna a Napot. Nap átmérője négyszázszorosa a Hold átmérőjének, de a Nap négyszázszor távolabb van. Ezért tűnhetnek úgy, mintha ugyanakkorák lennének.

Ekkor a Hold pontosan a Föld és a Nap közé kerül. Ekkor a Nap koronája is megfigyelhetővé válik, amit egyébként eltakar a saját fénye, valamint napkitörések is észlelhetők. A korona a Nap külső légköre. Ez a jelenség nagyon ritka, Magyarországon megelőzőleg 1842-ben fordult elő. (tovább…)

Itt a vihar

2017. augusztus 6. vasárnap

Csepel.info, Mr.Gabee

C360_2016-08-17-07-46-45-479

Foto: Kérdező nevű olvasónk

Villámlással kísért vihar csapott le Csepelre. Aki tud olyan esetről, mely a vihar következménye, (baleset, torlódás, veszélyes fa kidőlés, stb.) írja meg a fórumba!

Továbbá várjuk olvasói képeket a viharról, villámról, károkról a csepel.info@gmail.com címre.

Szivárvány Csepel felett

2017. július 27. csütörtök

Mr.Gabee, Csepel.info


Olvasóink küldte be a fenti képet, mely a Szent Imre téren készült a szerdai esőzést követően.

Ha önnek is van hasonló képe, küldje el nekünk a csepel.info@gmail.com email címre, vagy vegye fel a kapcsolatot velünk a facebookon keresztül. Minden kapott képet megosztunk. Köszönjük a képet olvasóinknak.

Itt a vihar

2017. június 28. szerda

Csepel.info, Mr.Gabee

C360_2016-08-17-07-46-45-479

Foto: Kérdező nevű olvasónk

Heves vihar csapott le Csepelre. Aki tud olyan esetről, mely a vihar következménye, (baleset, torlódás, veszélyes fa kidőlés, stb.) írja meg a fórumba!

Továbbá várjuk olvasói képeket a viharról, villámról, károkról a csepel.info@gmail.com címre.

Szép nyári reggel a Szent Imre téren

2017. június 28. szerda

Csepel.info

A friss reggeli levegőt azonban hamarosan forró kánikula váltja. Ma 8.2-es (extrém) UV-B sugárzás várható. Ilyenkor normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. A nagy melegben figyelmetlenebbek az emberek: reggel egy gyalogost el is ütöttek a Kossuth Lajos úton.

Igyanak ma minél több szénsavmentes ásványvizet, folyadékot. Ha megoldható, zárják be az ablakokat és sötétítsenek el, ahol ezt tehetik vagy menjenek légkondicionált plázákba, intézményekbe a hőség elől – ezt tanácsolják a szakértők az ilyen kánikulai napokra. Bővebben erről itt olvashatnak.

Iszonyú meleg és viharok is lesznek, erre készüljön

2017. június 24. szombat

Origo, Csepel.info

Vasárnap többször lesz erősen gomolyfelhős az ég, és főleg a nap első felében várhatók záporok, zivatarok. Felhőszakadás és jégeső is lehet. Az északnyugati szél megerősödhet, 27 és 34 fok között alakul a hőmérséklet – írja előrejelzésében a Köpönyeg.hu. 

Hétfőn csökken a felhőzet, ragyogó napsütés valószínű. Esetleg a Tiszántúlon fordulhat elő zápor. Élénk lesz az északnyugati szél,  29 fok körül alakul a hőmérséklet. (tovább…)

Durva videó és fotó: így csapott be egy villám Csepelen

2017. május 24. szerda

Youtube

A fenti képet és a videót még május 20-án készítették, szerencsére a 23-i hatalmas özönvíz jórészt elkerülte Csepelt.

Jégeső zúdult Csepelre – fotók

2017. április 5. szerda

Csepel.info, Mr.Gabee

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Lacus

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Foto: Lacus

Az időkép információi szerint szerdán többfelé alakulhatnak ki záporok, helyenként zivatarok. Kerületünk ezekből a legkomolyabb típusát kapta: mégpedig a jégesőt. Lacus nevű rendszeres olvasó-riporterünk fotóin jól látható, hogy jégeső zúdult szerdán Csepelre. Elmondása szerint a felvételek a Hollandi út környékén készültek.

Ha Önöknek is vannak fotói a mai jégesőről, küldjék el nekünk a csepel.info@gmail.com címre, hogy meg tudjuk osztani olvasóinkkal.

Figyelem, vasárnap éjjel óraátállítás!

2017. március 24. péntek
Csepel.info, Mr.Gabee
Vasárnap kezdődik a téli időszámítás, vagyis vasárnap hajnali 2 órakor egy órával előre kell állítani az órákat.

Az Európában egységesen alkalmazott óraállítási módszer lényege, hogy a lakosság szokásos ébrenléti időszaka – reggel 7 és este 10 óra között – jobban egybeessen a természetes nappali világosság idejével. Így ugyanis csökken a villamosenergia-fogyasztás. A Mavir adatai szerint Magyarország évente 30-40 ezer háztartás éves villamosenergia-fogyasztását takarítja meg az óraátállítással.

Sándor, József, Benedek

2017. március 19. vasárnap

Csepel.info, Mr.Gabee

Megérkeztek ők, akik a melegért felelősek a néphit szerint. Lássuk, mire számíthatunk ezeken a napokon:

Sándor, József, Benedek… A tavaszi napéjegyenlőség idején, Gergely nap után közel egy héttel érkeznek ők hárman, akik a melegért felelősek a magyar néphit szerint. (tovább…)