2011. december havi archívum

Boldog új évet kívánunk!

2011. december 31. szombat

Szilveszteri és újévi hagyományok, babonák, sms-ek

2011. december 31. szombat

Ünnep.eu, Geographic, Családinet

Az 1939-ban megjelent „Adatok a téli néphagyományok ismertetéséhez” cím könyv Erdély szilveszteri és újévi népszokásait is bemutatja.

Érdekes, hogy a különböző falvak mennyire eltérő módon ünnepelték meg az év fordulóját: akadt, ahol semmilyen különösebb szokásról nem számolt be a néprajzkutató, máshol hagyományok egész sorát jegyezte le. Számba vettük a fontosabb tradíciókat. (tovább…)

Szilveszteri és újévi közlekedés

2011. december 31. szombat

Csepel.hu, BKV.hu

Szilveszter

Szilveszter napján, december 31-én napközben a szombati menetrend szerint lehet járműveinken utazni. A január 1-jére virradó éjszaka, tekintettel a megnövekedő utasforgalomra és – forgatagra, az éjszakai járatok – néhány kivétellel – kétszeres sűrűséggel közlekednek.

A 6-os villamos ezen az éjszakán is közlekedik (a 4-es villamos üzemzárásától hajnali két óráig 7-8 percenként, majd ezt követően a korareggeli üzemkezdetig 10 percenként), csakúgy, mint a Fogaskerekű (60 percenként).

2012. január 1-jén a munkaszüneti napi/vasárnapi, az áruházakat érintő vonalakon pedig az ünnepnapokon érvényes menetrend lesz életben. 2-án az iskolaszünetekben, 3-ától pedig az iskolai időszakban érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek a BKV-járatok.

Szilveszter este tartsuk zárt helyen a kutyát!

2011. december 31. szombat

Inforadio.hu

Duplán figyeljünk kedvenceinkre!

A szilveszteri petárdázások időszaka nagyon megviseli a háziállatokat – mondta az InfoRádiónak a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke. Gönczi Gábor azt tanácsolja a kisállattartóknak, hogy amennyiben az állat amúgy is érzékeny a hirtelen hanghatásokra, konzultáljanak az állatorvosukkal.

Éjfél körül durran el a legtöbb petárda, ekkor mindenképp zárt helyen kell tartani a kutyát, valahol olyan helyen, ahol a legkevésbé érzékeli ezeket a hangokat, így nem tud megszökni – mondta az InfoRádiónak a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke, Gönczi Gábor. (tovább…)

Drakula Mikulással nyert díjat Deme

2011. december 30. péntek

Blikk, Csepel.info

Harmadik helyezést ért el négy festményből álló alkotásával a Nagy Ignác utcai börtönben előzetes letartóztatását töltő, a csepeli kettős gyilkosság kapcsán bűnsegédlettel gyanúsított Deme Gábor a fogvatartottaknak rendezett képzőművészeti versenyen – számoltunk be szerdai bejegyzésünkben. A Blikk utánajárt: Deme a kérelmeiből alkotott egy Mikulás-képet – a feltétel ugyanis az volt, hogy újrahasznosított anyagokból kellett az alkotást létrehozni.

Lehet, hogy csak képzelődés, de szerintünk Deme alkotása, a börtön felett lebegő emberfej jobban hasonlít a sokáig szintén börtönben raboskodó Drakulára, mint a jóságáról híres Mikulásra. (tovább…)

Kisiklott egy tehervonat Csepelen

2011. december 30. péntek

Csepel.info

http://www.csepel.hu/cache/multithumb_thumbs/0___anyagok_kepek_cikkek_2011_12_vonat_kisiklas_K.jpg

Fotó: Csepel.hu

Olvasónktól kapott tájékoztatás szerint kisiklott egy tehervonat Csepelen, a Corvin úti csomópontban. Információink szerint a Weiss Manfréd úton hatalmas torlódás alakult ki, de 16 órára már a rendőrség segítségével átengedték a csomóponton a gépkocsikat.

Akinek egyéb információja van az írjon a fórumba. Az MTI/Info Rádió híradása: (tovább…)

Pirotechnikai termékek év végi használata

2011. december 30. péntek

Csepel.hu, Csepel.info

Megyénk rendőrkapitányságainak munkatársai az ünnepi időszakban a pirotechnikai termékek forgalmazását, birtoklását és felhasználását fokozottan ellenőrzik – írja közleményében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság .

Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy az 1. osztályba tartozó pirotechnikai termékeket a 14. életévüket betöltött személyek, a 2. osztályba tartozó pirotechnikai termékeket pedig a 16. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül, viszont a 3. osztályba tartozó tűzijátékot kizárólag nagykorú személyek, december 28-31. közötti időszakban engedély nélkül vásárolhatnak, birtokolhatnak. Az 1. és 2. osztályú pirotechnikai terméket 1 kg nettó tömegig, a 3. osztályú pirotechnikai terméket 3 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatnak egy időben összesen. (tovább…)

Pannonia partja, a magyar limes

2011. december 30. péntek

Mandiner Blog

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke jelentette be, hogy elkészült a Ripa Pannonica (Pannonia partja) világörökségi dokumentációja.

A három kötetre rúgó tudományos munka több évig készült, főleg európai uniós pénzekből. A 161 kutatott helyszín közül a világörökségi nevezési dokumentációba 121 került be, ehhez csatlakozik külön jelöléssel két szlovákiai helyszín is. (tovább…)

Gulyás Misi előszilveszteri bulija

2011. december 29. csütörtök

Bringa Híradó

Ha azt írjuk, PEDALEaRth, vagy Indotrack, valószínű, hogy kevesebben kattintnak tovább, mintha csak annyit, hogy Gulyás Misi előszilveszteri bringás őrületet szervez 30-án, pénteken, a még csak éppen építési fázisba lépő első magyar fedett föld pályán, Csepelen.

A részletekről Misi tájékoztatott: Sok évnyi sportolás és munkálkodás után az Indoteck Group-pal (www.indoteck.hu) karöltve sikerül megvalósítanom ismét egyik gyerekkori nagy vágyam. Régi álmaimat most egy fedett föld pálya létrehozatala követi. (tovább…)

Előszilveszter Királyerdőben

2011. december 29. csütörtök

Csepel.info

csepel.info

“Nem fogjuk a román himnuszt énekelni” – Magyar színekeben folytatja az erdélyi biatlonos

2011. december 29. csütörtök

Árulásról beszél a román teniszező

Origo, Csepel.info


szólj hozzá: A himnuszok a csíki meccs után

Tekintse meg a videót!

Miután kigolyózták a 2010-es vancouveri olimpiai csapatból, Szőcs Emőke úgy döntött, Románia helyett inkább Magyarország versenyzőjeként küzdene a biatlonversenyeken.

A csíkszeredai sportoló álma november 25-én valóra vált, a célja ugyanaz, mint a tavaly hazaigazolt alpesi síző Miklós Editnek: szeretne kijutni a 2014-es téli olimpiára.  (tovább…)

Léggömb üldözése automobilon

2011. december 29. csütörtök

Huszadik Század, Wikipédia, Csepel.info

Katonai léghajóbemutató – 1896 (A kép illusztráció!)

A Lipót Salvator főherczeg pártfogása alatt álló „Magyar Aero-Klub” fennállása harmadik évfordulója alkalmából „Turul” léggömbjével nemrég ünnepélyes fölszállást rendezett mégpedig ugy, hogy a léggömböt automobilok üldözzék. Ez az első ilynemű kisérlet volt hazánkban.

A feladat, melyet ezuttal meg kellett oldani, az volt, hogy: először a léghajó vezetője Budapestről számitva 150 kilométeren belül földre szálljon; másodszor az automobilon üldözők a léghajót a lehető legnagyobb gyorsasággal kövessék. A feladat akkor volt megoldottnak tekinthető, ha az üldöző a földreszállástól számított 15 másodperczen belűl helyre érkezik. Délelőtt kilencz órakor készen állot a Turul az elutazásra, közelében az üldöző automobilok foglaltak állást. (tovább…)

Hatalmas édességcsomagot nyert a börtönben Deme Gábor

2011. december 28. szerda

HavariaPress, HVG, Csepel.info

Deme Gábor (balra, korábbi fotó)

Harmadik helyezést ért el négy festményből álló alkotásával a Nagy Ignác utcai börtönben előzetes letartóztatását töltő, a csepeli kettős gyilkosság kapcsán bűnsegédlettel gyanúsított Deme Gábor a fogvatartottaknak rendezett képzőművészeti versenyen.

A Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet közel harminc fogvatartottjának pályaműveit értékelte ma a zsűri – értesült a HavariaPress.  (tovább…)

“Szervilisek voltak a szocialista kormányok” – A kormányszóvivőt kérdezte a HVG

2011. december 28. szerda

HVG, Csepel.info

“Ha Olszország, vagy Spanyolország vet ki különadót, abból miért nincs felhajtás?” (Fotó: Túry Gergely)

A magyar kormány nem arrogáns, de élni kíván a nemzeti érdekérvényesítés teljes spektrumával, miközben a szocialista kabineteket szervilizmus jellemezte – mondta a hvg.hu-nak még karácsony előtt adott interjújában Giró-Szász András kormányszóvivő.

Arról is beszélt, van-e különbség Orbán Viktor és Navracsics Tibor államfelfogása között, mi van az új fejlesztési miniszter hiányzó diplomájával, és hogy mikor nyúl a kormány a 2012-es költségvetéshez, amit sok elemző már most irreálisnak tart. (tovább…)

Hétszáz éves hajót találtak a Dunában – Pár nap alatt megrongálták

2011. december 28. szerda

Magyarország legrégebbi hajólelete került elő Dunaföldvár határában

Blikk, Csepel.info

A roncs

A szakemberek szerint a roncs Károly Róbert korából, a XIV. század elejéről származik. Erre utal az is, hogy a hajó élét egyetlen fatörzsből faragták ki, a pallókat pedig faszegekkel szögelték össze, ahogy az akkoriban szokásos volt.

– A fövenyből kilátszó hajómaradványok „dobozszerű” jellege és a vasaló alakú hajótest alapján feltételezhető, hogy egy régi hajómalom maradványáról van szó – mondta el a Blikk kérdésére Tóth János Attila, az Argonauta Kutatócsoport búvárrégésze. Az úgynevezett hajómalmok két kikötött hajóra épített őrlőszerkezetek voltak. A hajók közötti lapátkereket a folyó erejével hajtották meg, ami rendkívül hatékony megoldásnak számított. (tovább…)