2011. december havi archívum

Boldog új évet kívánunk!

2011. december 31. szombat

Szilveszteri és újévi hagyományok, babonák, sms-ek

2011. december 31. szombat

Ünnep.eu, Geographic, Családinet

Az 1939-ban megjelent „Adatok a téli néphagyományok ismertetéséhez” cím könyv Erdély szilveszteri és újévi népszokásait is bemutatja.

Érdekes, hogy a különböző falvak mennyire eltérő módon ünnepelték meg az év fordulóját: akadt, ahol semmilyen különösebb szokásról nem számolt be a néprajzkutató, máshol hagyományok egész sorát jegyezte le. Számba vettük a fontosabb tradíciókat. (tovább…)

Szilveszteri és újévi közlekedés

2011. december 31. szombat

Csepel.hu, BKV.hu

Szilveszter

Szilveszter napján, december 31-én napközben a szombati menetrend szerint lehet járműveinken utazni. A január 1-jére virradó éjszaka, tekintettel a megnövekedő utasforgalomra és – forgatagra, az éjszakai járatok – néhány kivétellel – kétszeres sűrűséggel közlekednek.

A 6-os villamos ezen az éjszakán is közlekedik (a 4-es villamos üzemzárásától hajnali két óráig 7-8 percenként, majd ezt követően a korareggeli üzemkezdetig 10 percenként), csakúgy, mint a Fogaskerekű (60 percenként).

2012. január 1-jén a munkaszüneti napi/vasárnapi, az áruházakat érintő vonalakon pedig az ünnepnapokon érvényes menetrend lesz életben. 2-án az iskolaszünetekben, 3-ától pedig az iskolai időszakban érvényes munkanapi menetrend szerint közlekednek a BKV-járatok.

Szilveszter este tartsuk zárt helyen a kutyát!

2011. december 31. szombat

Inforadio.hu

Duplán figyeljünk kedvenceinkre!

A szilveszteri petárdázások időszaka nagyon megviseli a háziállatokat – mondta az InfoRádiónak a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke. Gönczi Gábor azt tanácsolja a kisállattartóknak, hogy amennyiben az állat amúgy is érzékeny a hirtelen hanghatásokra, konzultáljanak az állatorvosukkal.

Éjfél körül durran el a legtöbb petárda, ekkor mindenképp zárt helyen kell tartani a kutyát, valahol olyan helyen, ahol a legkevésbé érzékeli ezeket a hangokat, így nem tud megszökni – mondta az InfoRádiónak a Magyar Állatorvosi Kamara elnöke, Gönczi Gábor. (tovább…)

Drakula Mikulással nyert díjat Deme

2011. december 30. péntek

Blikk, Csepel.info

Harmadik helyezést ért el négy festményből álló alkotásával a Nagy Ignác utcai börtönben előzetes letartóztatását töltő, a csepeli kettős gyilkosság kapcsán bűnsegédlettel gyanúsított Deme Gábor a fogvatartottaknak rendezett képzőművészeti versenyen – számoltunk be szerdai bejegyzésünkben. A Blikk utánajárt: Deme a kérelmeiből alkotott egy Mikulás-képet – a feltétel ugyanis az volt, hogy újrahasznosított anyagokból kellett az alkotást létrehozni.

Lehet, hogy csak képzelődés, de szerintünk Deme alkotása, a börtön felett lebegő emberfej jobban hasonlít a sokáig szintén börtönben raboskodó Drakulára, mint a jóságáról híres Mikulásra. (tovább…)

Kisiklott egy tehervonat Csepelen

2011. december 30. péntek

Csepel.info

http://www.csepel.hu/cache/multithumb_thumbs/0___anyagok_kepek_cikkek_2011_12_vonat_kisiklas_K.jpg

Fotó: Csepel.hu

Olvasónktól kapott tájékoztatás szerint kisiklott egy tehervonat Csepelen, a Corvin úti csomópontban. Információink szerint a Weiss Manfréd úton hatalmas torlódás alakult ki, de 16 órára már a rendőrség segítségével átengedték a csomóponton a gépkocsikat.

Akinek egyéb információja van az írjon a fórumba. Az MTI/Info Rádió híradása: (tovább…)

Pirotechnikai termékek év végi használata

2011. december 30. péntek

Csepel.hu, Csepel.info

Megyénk rendőrkapitányságainak munkatársai az ünnepi időszakban a pirotechnikai termékek forgalmazását, birtoklását és felhasználását fokozottan ellenőrzik – írja közleményében a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság .

Felhívjuk az állampolgárok figyelmét, hogy az 1. osztályba tartozó pirotechnikai termékeket a 14. életévüket betöltött személyek, a 2. osztályba tartozó pirotechnikai termékeket pedig a 16. életévüket betöltött személyek egész évben engedély nélkül, viszont a 3. osztályba tartozó tűzijátékot kizárólag nagykorú személyek, december 28-31. közötti időszakban engedély nélkül vásárolhatnak, birtokolhatnak. Az 1. és 2. osztályú pirotechnikai terméket 1 kg nettó tömegig, a 3. osztályú pirotechnikai terméket 3 kg nettó hatóanyag-tartalomig tárolhatnak egy időben összesen. (tovább…)

Pannonia partja, a magyar limes

2011. december 30. péntek

Mandiner Blog

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter és Tamási Judit, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal (KÖH) elnöke jelentette be, hogy elkészült a Ripa Pannonica (Pannonia partja) világörökségi dokumentációja.

A három kötetre rúgó tudományos munka több évig készült, főleg európai uniós pénzekből. A 161 kutatott helyszín közül a világörökségi nevezési dokumentációba 121 került be, ehhez csatlakozik külön jelöléssel két szlovákiai helyszín is. (tovább…)

Gulyás Misi előszilveszteri bulija

2011. december 29. csütörtök

Bringa Híradó

Ha azt írjuk, PEDALEaRth, vagy Indotrack, valószínű, hogy kevesebben kattintnak tovább, mintha csak annyit, hogy Gulyás Misi előszilveszteri bringás őrületet szervez 30-án, pénteken, a még csak éppen építési fázisba lépő első magyar fedett föld pályán, Csepelen.

A részletekről Misi tájékoztatott: Sok évnyi sportolás és munkálkodás után az Indoteck Group-pal (www.indoteck.hu) karöltve sikerül megvalósítanom ismét egyik gyerekkori nagy vágyam. Régi álmaimat most egy fedett föld pálya létrehozatala követi. (tovább…)

Előszilveszter Királyerdőben

2011. december 29. csütörtök

Csepel.info

csepel.info