2012. január havi archívum

Cenzúra és felvételi a szocializmus „úttján”

2012. január 31. kedd

Avagy hogyan tanították móresre az újságírókat a Kádár-rendszerben?

Udvarhelyi András

Mielőtt azonban elmesélném a tanulságos történetemet, nem kevésbé tanulságos idézettel kedveskedem olvasóimnak, akik természetesen tiszteltek. Hogy a hatalom, zsarnokság természete mennyire változatlan azt bizonyítja, hogy az ókortól kezdve sok gondolkodót foglalkoztatott. Így Montaigne, a méltán híressé vált filozófus barátját, Etienne de la Boétie-t, aki röpiratot írt Az önkéntes szolgaságról és a zsarnok ellen. A művet akár jelképesnek is lehet tartani, 1990-ben adták ki a puha diktatúra megszűnte után. Íme, az idézet, amelynek olvastán önkéntelenül Illyés Gyula Egy mondat a zsarnokságról című versének egy sora jut eszünkbe: mindenki szem a láncban…

„…Mely rugója s titka az uralkodásnak, melyre a zsarnokság épül, s melynek fennmaradását köszönheti. Mert aki úgy véli, hogy az alabárdok, a testőrség vagy a rendszeres őrjárat védi a zsarnokot, súlyosan téved, inkább csak forma szerint van ez így, riaszt, mint madárijesztő, de biztonságot nem nyújt… Nem a lovas dandárok, nem a sok gyalogos alakulat, nem is a fegyverek tartják hatalmon a zsarnokokat. Alig hihető tán, pedig így van: a zsarnok hatalmához négy-öt ember elég, képesek négyen-öten egy népet rabláncra fűzni. Mindig is úgy volt, hogy öt-hat embernél többen soha nem voltak közel a zsarnok füléhez. Törleszkedtek maguktól, vagy ő hívta magához őket, hogy társra találjon gyönyörben s kegyetlenkedésben, de orgazdának is, meg kurvapecérnek. Ez a hat elég, hogy meggyőzze főnökét, célravezető a társadalommal kegyetlenül bánni s ehhez a magáé mellett hasznosítani az ő gonoszságukat is. Ebből aztán újabb öt-hatszáz személy húz hasznot, mint a fentieké a tirannus mellett. Hatszázan kezükben tartanak újabb hatezret, akiket felemeltek, s akik kezébe a megyéket adják, vagy a pénzügyeket, hogy kapzsiságuk meg kegyetlenségük révén kézben tarthassák őket, s ha szükséges, lecsaphassanak rájuk, de főként, hogy annyi gonoszság terhelje őket, hogy ne csak hatalmuk, de létük is ezektől függjön, hisz nélkülük lecsapna rájuk a törvény. Nyomukban még tülekednek annyian, hogy aki e hálót egyszer kiüríteni megkísérelné, rádöbbenne, hogy nem hatezret, de százezreket, sőt tán milliókat tart e kötél, akik mind-mind függnek a zsarnok kegyétől, s hasznot húznak belőle…” (tovább…)

A Csepeli Védelmi Bizottság közleménye

2012. január 31. kedd

Csepel.hu

Nem embernek való idő lesz

2012. január 31-én a héten várható rendkívüli időjárási helyzet miatt Németh Szilárd polgármester vezetésével összeült a Csepeli Védelmi Bizottság. A következő intézkedésekről tájékoztatjuk a kerület lakosságát.

A csepeli önkormányzat a rendkívüli hideg miatt – annak megszűnéséig – 2012. február 2-től ideiglenes éjjel-nappali melegedőt nyit az Ady Endre út – Védgát utca sarkán álló, korábbi hajléktalan szálló helyén (Ady Endre u. 62-64., bejárat a Védgát utca felől). Az éjjel-nappali melegedő csak a rendkívüli helyzet idején tart nyitva, de nyitva tartása addig 24 órás lesz. A már meglévő csepeli melegedők és hajléktalanszállók működése emellett is folyamatos marad. Ezek elérhetősége: Központi út 55-59. (fenntartó: Magyar Vöröskereszt), Déli út 14. (fenntartó: Baptista Szeretetszolgálat). (tovább…)

Meghívó a Képregény c. kiállításra

2012. január 31. kedd

Csepel.info

csepel.info

Akár -16 fok is lehet

2012. január 31. kedd

TV2

Szibériai eredetű hideg érkezik Magyarország felé, néhol akár mínusz 16 fok is lehet a következő napokban, éjjel.

A hét második felében a hideggel együtt hó is érkezik, így hétvégén lehet menni szánkózni, hógolyózni. A légszennyezettség viszont több helyen elérte a napokban az egészségügyi határértéket.

A Munkásotthon kulturális ajánlata

2012. január 31. kedd

Csepel.info

csepel.info

Mackókiállítás nyílik február 1-jén Csepelen

2012. január 31. kedd

Február 4-én, szombaton 10.00 – 12.00 óráig MackóGyár – kézműves foglalkozás

Csepel.hu

A Nagy Imre ÁMK Tükrös termében (Simon Bolivár sétány 4-8.) február 1-5. között a medvék veszik át a hatalmat. Méhész Ottóné gyűjteményéből közel 1000 különböző méretű mackó, illetve játékokból berendezett életképek lesznek láthatóak.

A kiállítás megtekintése után a “mackódögönyözőben” bárki kézbe veheti és játszhat az ott elhelyezett plüssmedvékkel. Mézes apróságok vására, mackós fényképezkedő sarok egész nap. (tovább…)

Egy kis múltidéző II.

2012. január 31. kedd

Csepelirc.hu, Csepel.info

Csabi kedvéért, aki mint elmondta szívesen olvasgatja a ’95-ös cikkeket, jöjjenek az akkori bajnokság végső szakaszának beszámolói, melyben a playoffot az elődöntőktől kísérhetjük figyelemmel.

Tulajdonképpen már csak azért is érdemes felidézni az akkor történteket, mivel azóta sajnos a bajnoki döntő közelében sem volt a Csepel – nem, hogy karnyújtásnyira a bajnoki címtől mint abban az esztendőben. Nézzük tehát az 1995-ös férfi bajnokság rájátszásának elődöntőit és döntőit a Nemzeti Sport szemüvegén keresztül. (Nagyobb méretért kattintson a fotókra!) (tovább…)

Plusz 60 milliárd az arányos adózás mérlege

2012. január 31. kedd

MTI, Magyar Nemzet

A tervezettnél 60 milliárd forinttal több személyi jövedelemadó (szja) és járulék folyt be tavaly, a bérek és a versenyszféra foglalkoztatottsága nőtt, vagyis az új, arányos adórendszer jól tervezhető, stabil – mondta a Világgazdaságnak Balog Ádám adóügyi helyettes államtitkár.

„A második kulcs megszüntetése egyértelműen versenyképességet javító lépés, mivel olcsóbbá teszi a magas hozzáadott értéket képviselő munkavállalók foglalkoztatását” – nyilatkozta a lap keddi számában. Az egykulcsos adó és a gyermekvállalási kedv összefüggésére vonatkozó kérdésre kifejtette, hogy tavaly júniustól biztató trend kezd kialakulni, hiszen minden ezt követő hónapban több gyermek született, mint az előző év azonos időszakában. (tovább…)

Hajnal háromkor szabadult a Viszkis

2012. január 31. kedd

TV2

Ismét sokakat vonzott a kisállat bemutató

2012. január 30. hétfő

Csepel.hu

Fotó: Zarándi Bence

A B–21 Csepeli Galambász és Kisállattenyésztő Egyesület idén is elhozta kerületünkbe a dísz- és röpgalambok, díszbaromfik és díszmadarak bemutatóját.

A tavalyihoz hasonlóan ebben az évben is sok látogatót vonzó rendezvényt január 28-29. között tartották meg a Vermes Miklós Általános Iskola tornatermében. (tovább…)