2020. április havi archívum

Társadalmi egyeztetés Csepel klímastratégiájáról

2020. április 30. csütörtök

csepel.hu

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata felelős gazdaként elkötelezett az klímaváltozás jelentette veszélyek felmérésére, a kockázatok csökkentése és megelőzése érdekében célok megfogalmazására és érdemi intézkedések megvalósítására.

Ennek jegyében 2020 elején elkészíttette a Csepel klímastratégiának társadalmasítási/egyeztetési verzióját, amelyhez várjuk hozzászólásaikat, észrevételeiket 2020. május 12-ig.

(tovább…)

50 az egész fővárosban? 30 a mellékutakon? Van annak jogsija, aki ezt kitalálta?

2020. április 30. csütörtök

Player, Totalcar, Csepel.info

Nincs. De nekem van, vezetek is és pontosan tudom, mit érne a magyar valóságban egy ilyen közlekedés-szabályozási szigorítás – írja a szerző Player.hu oldalon.

A fenti videóban a Totalcar véleménye is látható. Karácsony Gergely a korlátozás bejelentése óta annyit finomított a terven, hogy a sebességkorlátozás bevezetése tulajdonképpen egy konzultáció lesz a bevezetéséről. Az alábbiakban a Player cikke olvasható. (tovább…)

Csepel történelme

2020. április 30. csütörtök

MR.Gabee, Csepel.info

Mr.Gabee történelmi rovatában ma ismét nagyon érdekes fotókat mutatunk be.

  • 1. kép: Budapest, 1960. március 26. Iskolások játszanak a csepeli Csillagtelepen. MTI Fotó: Fényes Tamás Csillagtelep Budapest egyik városrésze Budapest XXI. kerületében, Csepelen. A terület benépesítése 1911-ben keződött el. A terület névadója dr. Csillag Sándor ügyvéd volt, aki a felparcellázást lebonyolította.
  • 2. kép: Budapest, 1960. március 26. Utasok szállnak fel a Csillagtelep felé közlekedő helyiérdekű vasútra. MTI Fotó: Fényes Tamás A csillagtelepi HÉV 1959-1965-ig közlekedett.

A mai rovat anyagát ezúttal is Mocsár Lajos, oldalunk egyik nagyon kedves olvasója állította össze, és ajánlotta szerkesztőségünk figyelmébe. Köszönjük szépen. 

Karácsony hajléktalanbiznisze: ez a csepeli pártok véleménye

2020. április 30. csütörtök

Csepel.info

Szabó Szabolcs és a Momentum, Bangóné Borbély Ildikó és az MSZP Karácsony Gergely mellé álltak abban, hogy a főpolgármester a legalapvetőbb demokratikus normák felrúgásával a gazdagabb belvárosi kerületek hajléktalanjait Csepelre költözteti. A csepeli DK hivatalos véleményt egyelőre nem közölt. Németh Szilárd csepeli országgyűlési képviselő, Borbély Lénárd polgármester, a Csepeliek a Csepeliekért (Buckai Szövetség Egyesület Csepeli Szervezete), a Mi Hazánk Mozgalom csepeli szervezetei tiltakoznak. Tóth Sándor, az LMP csepeli képviselője is értetlenségének adott hangot Karácsony Gergely eltitkolt döntése és az egyeztetés szándékos kikerülése miatt.

Karácsony Gergely főpolgármester hamarosan buszokkal szállíttatja Csepelre a gazdagabb belvárosi kerületek hajléktalanjait, hogy egy Soros Györgyhöz kötődő szervezetnek átadásra kerülő iskolaépületben hajléktalanszállót nyisson. Miközben a csepeli hajléktalanok ellátása a Csepel Művek területén minden tekintetben megoldott, az új, belvárosiakkal feltöltésre kerülő hajléktalanszálló Csepel központjában, óvodák, iskolák, templomok, a Csepeli Piac és a központi gyermekorvosi valamint felnőtt rendelőintézet közvetlen szomszédságában, a sétáló utca mellett lesz. A döntés ellen másfél nap alatt háromezer aláírás jött össze az interneten:

A petíciót itt tudják aláírni.

(tovább…)

Újabb egészségügyi berendezéseket kapott a Tóth Ilona rendelőintézet

2020. április 30. csütörtök

Csepel.hu

 

Tovább folytatjuk a csepeli egészségügy fejlesztését, melynek keretében újabb nagyértékű berendezésekkel gazdagodott a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat – jelentette be Borbély Lénárd polgármester a Facebook oldalán.

A kardiológiai osztály számára terheléses EKG rendszert (futószalag-ergométerrel), az urológia számára pedig flexibilis cisztoszkópot vásároltak annak érdekében, hogy a legkorszerűbb eszközökkel folyhassanak a vizsgálatok.

(tovább…)

A Segítség Köve Alapítvány ismét segített

2020. április 30. csütörtök

Mr.Gabee, Csepel.info

Az alábbiakban Schönek Alfréd, a A Segítség Köve Alapítvány vezetőjének beszámolóját olvashatják, melyet szerkesztőségünket elektronikus postafiókjába küldött.

Alapítványtól alapítványig jutott el április 28-án egy nagy értékű segélycsomag. A Segítség Köve Alapítvány hosszú ideje végzi munkáját Csepelen, amit a világjárvány nemhogy megállítani és karanténba kényszeríteni nem tudott, inkább még indokoltabbá tette azt. Az alapítvány elnöke, Schönek Alfréd most fél millió forint értékű adományt nyújtott át a XXI. Kerület és Környéke Mentőalapítvány számára.

(tovább…)

Csepeli csütörtök: reggeli videós körkép

2020. április 30. csütörtök

Csepel.info

Szép napos reggelre ébredtünk csütörtökön. Közepes forgalom mellett autóztunk a Hollandi-Szent István-Táncsics-Szent Imre tér útvonalon – a videó alatt az Info rádiót hallhatják.

A Csepeli Városgazda munkatársai éppen elkezdték a munkát a Béke térnél, és a csepeli útépítések is éppen elkezdődtek a körutunk idején. Csütörtökre 2775 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt újabb 12 idős krónikus beteg. Ezzel 312 főre emelkedett az elhunytak száma, 581-an pedig már gyógyultan távoztak a kórházból. 998 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 54-en vannak lélegeztetőgépen. A betegek számának növekedése miatt a kórházak felkészültek a tömeges megbetegedések fázisára és növelték ágykapacitásaikat. (tovább…)

Szinte hihetetlen: ilyen volt a tavalyi május 1.

2020. április 30. csütörtök

Csepel.info

Szinte hihetetlen, hogy egy évvel ezelőtt hogyan ünnepeltek és buliztak a csepeliek ugyanekkor. Most olyan az egy évvel ezelőtti felvétel, mintha mindez egy másik világban történt volna. Őszintén reméljük, hogy jövőre valami hasonló lesz, mint tavaly volt!

Nem nehéz megmondani, milyen lesz 2020. május 1-je: maszkos kerékpárosok, szétszórtan sétáló emberek a kerület utcáin és parkjaiban – az idősebbeken még így is maszk és kesztyű. 🙁

Iskolából hajléktalanszállót hozna létre a főváros vezetése Csepelen

2020. április 30. csütörtök

Híradó

Tiltakozik Csepel polgármestere és a kerület fideszes országgyűlési képviselője az ellen, hogy hajléktalanszállót akar létesíteni a főváros egy egykori iskolaépületben, Csepel belvárosában.

A Fidesz szerint Karácsony Gergelyék meg sem kérdezték a csepelieket, mégis előkészítették az épület átalakítását, és hamarosan költözhetnek a hajléktalanok. Úgy tudják Csepelen, hogy egy Soros György-féle civil szervezet működteti majd az intézményt – derült ki az M1 Híradójából.

A petíciót itt tudják aláírni.

(tovább…)

Ma 46 éve lett öngyilkos Szécsi Pál

2020. április 30. csütörtök

Blikk, Csepel.info, Mr.Gabee

Fotó: Wiki

46 évvel ezelőtt, 1974-ben gyászba borult az egész ország, ugyanis tragikusan fiatalon elhunyt a legendás énekes, Szécsi Pál.

Szécsi sorsa gyakorlatilag már gyermekkorában megpecsételődött, ugyanis édesanyja elhagyta őt is és nővéreit is: Amerikába disszidált, a gyerekeket pedig nevelőszülőknek adta. Bár a legidősebb lányát még magával vitte Bécsbe, de aztán őt is ott hagyta egyedül a pályaudvaron.

(tovább…)