2013. május havi archívum

Ezen a hétvégén sem közlekedik a 171-es autóbusz

2013. május 31. péntek

BKK.hu/Csepel.hu

Illusztráció

Tisztelt Csepeli Lakosok!

A BKK tájékoztatása szerint a 171-es autóbusz időjárási okok miatt június 1-jén és 2-án (szombat, vasárnap) nem közlekedik. Úticéljukat a 71-es autóbusszal tudják elérni.

(tovább…)

Véget ért a szennyvízcsatornázás – kedvezőbb feltételek a szociális pályázaton

2013. május 31. péntek

Csepel.hu

Befejeződött a szennyvízcsatornázás Csepelen, miután tíz hónap alatt rekordgyorsasággal 54 kilométeren kiépítették az utcai vezetékeket. Ennek köszönhetően mintegy négyezer család köthet rá a hálózatra. A beruházás keretében megépült további fontos létesítményeknek is köszönhetően a kerület naponta 20 ezer köbméter szennyvize nem a Dunát károsítja a továbbiakban. Az önkormányzat a házi rákötések esetében támogatást nyújt azoknak, akik szerényebb anyagi körülmények között élnek – közölte Németh Szilárd polgármester azon a lakossági fórumon, amelyet a szennyvízcsatornázásról tartottak a Királyerdei Művelődési Házban május 30-án.

Németh Szilárd elmondta, hogy a csepeli szennyvízcsatorna kiépítéséről először 1971-ben hangzott el ígéret, de a megvalósítás csak most történt meg. Gyakorlatilag 100 százalékban befejezték az eredetileg kitűzött munkákat és  már csak az utólag felmerülő munkálatok vannak hátra.

(tovább…)

Orbánt kitüntette a WHO

2013. május 31. péntek

MNO

Orbán Viktor miniszterelnök kapta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) díját a dohányzás visszaszorításáért tett erőfeszítésekért – jelentette be Szócska Miklós egészségügyért felelős államtitkár pénteken Budapesten.

Pusztai Zsófia, a WHO magyarországi irodájának vezetője hozzátette: Magyarország több olyan intézkedést hozott az elmúlt két évben, amelyekhez politikai döntéshozói támogatás kellett, a díj ennek a támogatásnak az elismerése. „Az idei évben nagyon gondos mérlegelés következtében, néhány más prominens személyiség mellett Magyarország és Magyarország miniszterelnöke kapta meg ezt a díjat, elismeréseként annak, ami az elmúlt években történt a dohányzás visszaszorítása érdekében” – mondta az irodavezető.

(tovább…)

Színes gyermeknapi programok a Kék Általános Iskolában

2013. május 31. péntek

Csepel.hu

Május 31-én tartotta a Kék Iskola hagyományos gyermeknapi rendezvényét. Ezen a napon a Történelmi Bajvívó Egyesület tartott bemutatót a gyerekeknek. A gyalogos lovagi torna, a látványos bajvívás mellett megismerkedhettek tanulóink a régi, XIV. századi magyar fegyverekkel, melyeket a műsor után az érdeklődők ki is próbálhattak.

Ezen kívül felsős tanulóinkra különböző helyszíneken játékos feladatok vártak. Alsós tanulóink kézműves foglalkozáson és filmvetítésen vehettek részt.

(tovább…)

Kiss Tamás, Kövér Márton és Györe Attila a világjátékokon

2013. május 31. péntek

Csepel.hu

A gyorsasági Európa- és világbajnoki válogatóverseny után ezúttal hosszú távon, közel 12 km-en mérkőztek meg a kajak-kenusok a július végi-augusztus eleji világjátékokon való részvételért. Egyesben a győri Csay Renáta, a csepeli Kiss Tamás és a váci Noé Milán képviselheti a magyar színeket a kolumbiai Caliban.

Csay Renáta duplázott, s az egyes után -Bara Alexandrával- párosban is kiharcolta az indulást . A szegedi válogatón kiderült, hogy a férfiaknál a Noé Bálint–Noé Milán kettős, míg kenusoknál a csepeli Györe Attila–Kövér Márton kettős ragadhat lapátot a nem olimpiai sportágak világversenyén.

(tovább…)

Őszöd: “Szilvásy György volt az”

2013. május 31. péntek

MNO

Szilvásy György és Gyurcsány Ferenc tanácsadói köre áll az őszödi beszéd kiszivárogtatása mögött – állítja egy vélhetően 2008-ban készült hangfelvételen a később Bolíviában meggyilkolt Rózsa-Flores Eduardo. A férfi lényegében ugyanazt az eseményláncolatot vázolta fel, mint Glemba Zoltán, aki Laborc Sándornak, a polgári elhárítás vezetőjének számolt be – ugyancsak 2008-ban – a tudomására jutott, az őszödi beszéddel kapcsolatos információkról, mielőtt találkoztak volna Portik Tamással, a hazai alvilág egyik meghatározó figurájával.

„A közvetítőt egyelőre nem akarom megnevezni, az, hogy ő Szilvásytól kapta, egyértelmű” – szögezte le Rózsa-Flores Eduardo egy vélhetően 2008-as interjúban, amelyben részletesen beszélt arról, hogy milyen körülmények között jutott nyilvánosságra Gyurcsány Ferenc őszödi beszéde. A 2009-ben Bolíviában kivégzett újságíróval készült többórás hanganyag részletei számos ponton megegyeznek a Portik–Laborc-találkozókról készült jegyzőkönyvekben szereplő információkkal.

(tovább…)

Dohányszabályozás: ezért lépett a kormány

2013. május 31. péntek

MNO

Egyértelműen jó irányba indult el a kormány a dohányzás visszaszorítása érdekében tett intézkedésekkel, mivel csak 2010-ben 80 milliárdos veszteséget okoztak Magyarországnak a dohányzással kapcsolatos kiadások.

A 2010-es dohányzással összefüggő megbetegedések és halálesetek tükrében egyértelműen jó irányba indult el a kormány a dohányzás visszaszorítása érdekében tett intézkedésekkel. Mint ismert, júliustól kevesebb mint 6 ezer elárusítóhelyen lehet cigarettát venni, szemben a mostani több tízezerrel. Magyarországnak csak 2010-ben 80 milliárdos veszteséget okoztak a dohányzással kapcsolatos kiadások.

(tovább…)

Saját holdja van a Föld mellett ma elhaladó kisbolygónak

2013. május 31. péntek

Hirado.hu

A NASA kutatói bejelentették, a Föld mellett pénteken, biztonságos távolságban elhaladó nagyobb kisbolygó saját holddal rendelkezik.

A szakemberek egy sor radarfelvételt készítettek szerdán este a közeledő 1998QE2 kisbolygóról (aszteroida) a goldstone-i Mélyűri Hálózat segítségével. A kétórás vizsgálat folyamán begyűjtött képek azt mutatják, hogy az űrvándor valójában egy bináris rendszer.

(tovább…)

Széll Domonkos az evezős Európa-bajnokságon

2013. május 31. péntek

Csepel.hu

Illusztráció

Sevillában május 31. és június 2. között rendezik meg a 2013. évi evezős Európa-bajnokságot. Olimpiai bajnokokkal, érmesekkel teletűzdelt mezőny gyűlt össze az idei versenyszezon első eddigi legnagyobb eseményén, ahol a Csepel Evezős Klubot Széll Domonkos képviseli.

A több mint 500 versenyzőt számláló, rekordszámú mezőny 35 nemzetet képvisel, s a magyar evezős válogatott öt, ezúttal csak férfi hajóegysége – kormányos nélküli kettes, egypárevezős, könnyűsúlyú kétpárevezős, könnyűsúlyú kormányos nélküli kettes, könnyűsúlyú négyes – indul a kontinensviadalon. A világbajnoki ezüstérmes Galambos Péter (Vác Városi Evezős Club) az idén hajóegységet váltott, és a szegedi Matyasovszki Dániellel könnyűsúlyú kétpárevezősben próbál szerencsét.

(tovább…)

Színjátszó kisművészek az ÁMK-ban

2013. május 31. péntek

Csepel.hu

Harmadik állomásához érkezett a Nagy Imre Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola év végi színjátékos bemutatójával. Ezúttal a színjáték tanszakosok mutatták be tudásukat az ÁMK színháztermében május 30-án rendezett szakmai nap délutánján. Az AMI előképzősei tábori élményükről, pontosabban a lámpaoltás utáni benyomásukról színdarabban meséltek.

Az érdeklődőknek videofilmen részleteket vetítettek le a Kölcsey iskolában működő színjátszó csoport nagyjainak koreografált egyik Shakespeare darabból, majd a kicsik Capri királya meséjéből. Az ezt követő játékblokkban – drámaórák élményeit felelevenítve – a hömpölygő tömegben a gyerekek barátválasztós, kézfogós „hotelportásos” alakítással keresgették egymást.

(tovább…)