‘Építészet’ kategória archívum

A Csepeli átjáró építése

2022. november 19. szombat

ilyenisvoltbudapest.hu

A Soroksári út déli folytatásának a neve 1975-től lett Helsinki út.

A Csepelt-Erzsébettel összekötő, a Helsinki út és a Ráckevei HÉV felett húzódó felüljárót, nem sokkal később kezdték építeni, a fotó 1978-ban készült.

(tovább…)

Befejezéshez közeledik az északi gyalogos- és kerékpáros híd munkálatai

2022. szeptember 28. szerda

Csepel.hu

A kivitelezők már elbontották az ideiglenes támasztásokat, miután az összes, 56 darab speciális tartókábelt megfeszítették.

Jelenleg a végleges hídkorlát szerelése folyik. A hídszerkezetet óvó speciális bevonat a következő hetekben kerül felhordásra. Várhatóan októberben szerelik majd fel a Műegyetem szakértői által tervezett speciális rezgéscsillapítókat.
(tovább…)

Ifjúsági tábor: már zajlik az új épületek alapozása

2022. szeptember 21. szerda

Csepel.hu

Ez év júliusában kezdődött el a Hollandi úti volt Ifjúsági Tábor épületeinek, illetve teljes területének rendbe tétele. A régi pavilonépületeket elbontották, a törmeléket elhordták, és már az új épületek alapozása zajlik.

A teljes mértékben önkormányzati forrásból és a csepeliek véleményét figyelembe vevő, két ütemben zajló beruházás várhatóan 2023 végére készül el.
(tovább…)

Megérkeztek az M5-ös metró látványtervei, bárki benézhet az alagútba

2022. augusztus 15. hétfő

Index.hu

A FŐMTERV Zrt. telefonos applikációt hozott létre, amelyben bárki bejárhatja a budapesti M5-ös metrót – írja az Index.hu.

Az applikációban a felhasználók virtuálisan, a kiterjesztett valóság eszközével járhatják be a vonalat. A FŐMTERV célja az, hogy ezáltal a szélesebb közönségnek is bemutassák a készülő projekt titkait. (tovább…)

Átadták a megújult déli összekötő vasúti hidat Budapesten

2022. augusztus 5. péntek

MTI.hu

Kelet- és Nyugat-Európa között az egyik legfontosabb vasúti kapcsolat vezet át Budapest déli részén – jelentette ki Vitézy Dávid a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára a megújult déli összekötő vasúti Duna-híd átadóján csütörtökön Budapesten. A megújult híd nem csak a vasúti személyforgalomban, hanem a nemzetközi teherforgalomban is jelentős szerepet tölt be, mert Európa három kiemelkedően fontos transzeurópai vasúti folyosója vezet át itt – hangsúlyozta. A déli összekötő vasúti Duna-hídon halad át a Magyarország keleti és nyugati országrészei közötti vasúti forgalom 90 százaléka, beleértve a tranzitforgalmat is – emelte ki. Hozzátette: a felújításnak és a kapacitásbővítésnek köszönhetően a híd a következő évtizedekben is megbízhatóan tudja kiszolgálni a vasúti személy- és áruszállítást.

Kelet- és Nyugat-Európa között az egyik legfontosabb vasúti kapcsolat vezet át Budapest déli részén – jelentette ki a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára a megújult déli összekötő vasúti Duna-híd átadóján csütörtökön Budapesten. (tovább…)

Készülnek a tervek a H6/H7-es HÉV korszerűsítésére és Kálvin térig tartó meghosszabbítására

2022. július 12. kedd

Közlekedésvilág

Tervezési szempontból a legnagyobb kihívást a Kálvin téri állomás és a kihúzó műtárgy jelenti a FŐMTERV Zrt. munkatársai számára, ugyanis mindkettőt sűrűn beépített, belvárosi környezetben, műemléki épületek – például a Nemzeti Múzeum – alatt kell majd megépíteni.

2021 áprilisában próbafúrásokkal kezdődött az M5-ös metróvonal megépítésének első szakasza a Kálvin térnél. Az M5-ös metróvonal gyakorlatilag a csepeli és a ráckevei HÉV meghosszabbítása lenne, a két vonal összefonódva a Boráros tér érintésével a Kálvin térig jár majd a tervek szerint. A cél, hogy a csepeli és a ráckevei HÉV utasai is közvetlenül elérjék a metrót, csakúgy, mint a szentendrei HÉV utasai a Batthyány térnél, vagy a gödöllői HÉV-vel közlekedők az Örs vezér terén.

(tovább…)

Miért szeretjük ennyire a panelt?

2022. június 22. szerda

Lakáskultúra.hu

(Fotó: Shutterstock)

Az első panellakást Magyarországon Dunaújvárosban építették 1959-ben. A következő évtizedekben rohamtempóban nőttek ki a földből ezek a házak, a hatvanas években a három lépcsőházas, négyemeletes paneleket, tíz évvel később pedig már a tízemeletes épületeket húzták fel.

Ma Magyarországon közel kétmillió ember él panellakásban. (tovább…)

Nem bontja le a kordont Németh Szilárd

2022. május 27. péntek

Csepel.info

A mozgáskorlátozott parkolónál gondosan lelakatolt kordon garantálja, hogy kerekesszékesek ne mehessenek be a nekik épült parkolóból a csarnokba

Ha nem lenne kordon a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) körül, bárki – akár csepeliek is – bemehetnének, leparkolhatnának a birkózócsarnok környezetében. Ezért nem fogják lebontani a kordont – áll a KIMBA válaszában, amit Borbély Lénárd csepeli polgármester május 11-én elküldött, kordonbontásra való felszólítására küldtek.

A Csepel.info úgy tudja, hogy a Nemzeti Bűnmegelőzési Tanács által adományozott, szabadon használhatónak épített kondipark használata a KIMBA szerint mindig szabad volt. Álláspontjuk szerint, miután elkordonozták a külvilágtól, csak előzetes regisztrációhoz kötötték a belépést. Utóbbiról viszont nem tájékoztatták a közvéleményt. (tovább…)

Mégsem adta fel: Németh Szilárd szállodát építene a csepeli Kis-Duna-parton?

2022. május 25. szerda

Csepel.info

Csepel vezetői szerint a Kis-Duna partra tervezett “sportkollégium” – amiből már kettő is szerepelt egy brosúrában – valójában szállodák

Bár a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia (KIMBA) korábban közleményben mondott le a csepeli Kis-Duna-partra tervezett “sportkollégium” megépítéséről, most újramelegítették a tervet.  

A sportkollégiumot már egy másik helyszínen felépítették és átadták, így látszólag érthetetlen, hogy miért ragaszkodnak hozzá mégis. Kedden jelent meg a Nemzeti Sportban az a cikk, amiben élesen támadják Borbély Lénárd polgármestert, aki ellenzi az építkezést. A polgármester a Facebook-oldalán reagált. Írásában kiemeli: a Kis-Duna-partra tervezett “sportkollégium” valójában szálloda lenne, ezért továbbra is akadályozni fogja a megépítését. A cikk szerzője ráadásul – szerinte – Németh Szilárd egyik munkatársa, beosztottja, aki nem kereste meg az önkormányzatot, hogy a másik oldal véleményét is megossza. Ábel Attila alpolgármester a Csepel SC fejlesztésével kapcsolatban mutatta meg lapunknak, hogy a projekt egyik eleme szállodaépítés lenne, és a Kis-Duna-partra tervezett sportkollégium is “trójai faló”, mert valójában szállodának épülne.  (tovább…)

Két éve adták át a csepeli Tejút parkot

2022. május 19. csütörtök

Csepel.info

2020. május 19-én, vagyis éppen két évvel ezelőtt adták át a csepeli Tejút parkot. A park első éve nem indult túl jól, a lámpáit sem sikerült a fővárossal felkapcsoltatni. De mindenki abban reménykedik, hogy a folytatás jobb lesz, az új játszótér és sportpályák ugyanis gyorsan közkedvelt közösségi térré váltak.

Tarlós István főpolgármester és helyettese, Szentkirályi Alexandra sokat tettek azért, hogy Csillagtelepen új fitnesz park és játszótér létesüljön. A kivitelező a FŐKERT volt, és bár Karácsony Gergely színre lépése után – részben a járvány miatt – csak lépésben folyt a csepeli építkezés, a park végül megépült, szép és jó lett. A fővárosnak egy forintjába sem került a megépítése, de fenntartását már nekik kellene megoldaniuk. Ebből lettek a problémák gyakorlatilag az első pillanattól fogva. (tovább…)