‘Építészet’ kategória archívum

Mérföldkő a Déli Körvasút fejlesztésében

2021. február 27. szombat

Az utolsó elem beemelésével immár átjárható a Déli Körvasút fejlesztésének első, már épülő ütemeként megvalósuló új hídszerkezet, amely a Déli összekötő vasúti Duna-híd harmadik vágányának ad helyet. Ezzel közel hetven év után először új vasúti vágányon nyílik majd átkelési lehetőség a Duna felett.

A Duna magas vízállása miatt közel egy hónapot töltött kényszerű várakozással az utolsó hídelem a pesti oldalon, a Petőfi és a Rákóczi híd között.  2021. február 18-án azonban lehetővé vált a beemelés megkezdése, amely mostanra be is fejeződött és immár teljesen átjárható az új vasúti vágányt hordozó hídszerkezet. Az első vonatok még idén tavasszal átkelhetnek az új hídszerkezeten.
(tovább…)

A csepeli Napközis Tábor: van képe hozzá?

2021. február 15. hétfő

Csepel.info

A csepeli Napközis Tábor több tízezer csepeli iskolás gyermek nyári szünetét tette feledhetetlenné, mielőtt az akkori, MSZP-s kerületi vezetés bezárta, és a telket eladta lakóparknak.

Helyére három hatemeletes és három kétemeletes épületmonstrumot, “luxuslakóparkot” terveztek. Ezek azonban a csepeli civilek és a Fidesz tiltakozása valamint nem kis részben a 2008-as gazdasági válság miatt végül nem épültek meg. (tovább…)

36 hektáros közpark épül Csepelen

2021. január 29. péntek

Csepel.hu

Borbély Lénárd polgármester a közösségi oldalán jelentette be a hírt, mely szerint a kormány döntése értelmében egy kerületeken átívelő, méreteiben is óriási parkfejlesztési program indul a fővárosban.

Ennek első állomása Csepelen lesz.

(tovább…)

Műemléki védettséget kaphat a Wichmann kocsma és a Márványmenyasszony

2021. január 17. vasárnap

Mandiner, Csepel.info

„Az eljárás befejezéséig, amit a Miniszterelnökség gyorsított ütemben fog lefolytatni, az ingatlanokon tilos bármilyen bontási vagy építési munkálatot végezni.”

Mégsem bontják el a Wichmann-kocsma és a Márványmenyasszony étterem épületeit, miután a Miniszterelnökséget vezető miniszter mindkét épület esetében elrendelte a műemléki védettségi eljárás megindítását. Ezzel felülbírálták a fővárosi vezetés bontási engedélyét.

(tovább…)

Karácsonyék támogatják: lebontják a Wichmann-házat

2021. január 6. szerda

Falanszter blog

A magyar kártya szülőhelye, neves bordélyház, okkult teozófiai központ és egy olimpikon alternatív kocsmája volt egykor, most ronda hotel lesz a helyén. Sok csepeli sportolónak is fájni fog a lebontása.

Az egykor Kreuzgasse (Kiskereszt utca) 517. számmal ellátott földszintes épületet 1834-ben vásárolta meg Schneider József kártyafestő, hogy kisebb átalakítások után itt rendezhesse be pakligyártó műhelyét. A mester ebben az épületben alkotta meg 1836-ban 36 lapos magyar kártyacsomagját, amely az osztrák elnyomás miatt nem magyar történelmi hősöket, szenteket és királyokat, hanem Friedrich Schiller drámaíró „Tell Vilmos” című, 1804-ben írt drámájának szereplői után mintázott meg. (tovább…)

Online album a Csepeli Szabadkikötő 90 évéről

2020. december 27. vasárnap

Infostart

A 260 oldalas kiadvány gazdag fotóanyaggal követi végig a Csepeli Szabadkikötő elmúlt 90 esztendejének történetét. A kötet szerzője Cseh Valentin történész.

A csepeli szabadkikötő kilencven éves történetéről jelent meg album, amelyet letölthető formátumban is elérhetővé tettek az érdeklődők számára – közölte a Mahart-Szabadkikötő Zrt.

(tovább…)

Átadták a Fenyves óvoda felújított udvarát

2020. december 17. csütörtök

Csepel.hu

Utolsó állomásához érkezett a Csepeli Gyermeksziget Program óvodaudvar felújítási projektje: ma délután átadták a gyerekeknek a Fenyves óvoda felújított udvarát, amely az óvodások nagy örömére egy teljesen új arculatot kapott.

A felújítás keretében elbontották a régi medencét a játszóudvaron, helyén új vizesblokk épült. A vadonatúj játékok mellett két homokozót kaptak a gyerekek, emellett megújult a mezitlábas ösvény, összesen 2500 négyzetméteren – automata öntözőrendszerrel, ivókúttal, padokkal- pedig a zöldfelületet varázsolták újjá.

 

(tovább…)

Németh Szilárd: Csak együtt sikerülhet!

2020. december 16. szerda

Csepel.hu

Németh Szilárd alapítványa, a Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) vásárolta meg a Csepel SC-t a teljes ingatlanvagyonnal együtt. A Csepelen élő országgyűlési képviselő bejelentette: húsz év után újra a kerületi és országos sportéletet szolgálhatják az egykori szocialista városvezetés által elpanamázott klub és a hozzá tartozó ingatlanok.

Az 1912-ben alapított klub sportolói 20 olimpiai, 68 világ- és 47 Európa-bajnoki címet szereztek a magyar nemzetnek: ezt a színvonalat akarja elérni. Németh Szilárd kifejtette, hogy a Csepel SC felvirágoztatása a csepeli sportélet szereplőivel, vagyis a sportszervezetekkel és az önkormányzattal összefogva, csakis együtt sikerülhet.

(tovább…)

Átadták a Csalitos Tagóvoda legújabb felújított udvarát

2020. december 12. szombat

Csepel.hu

Négy új babaházzal, egy madárlessel és korszerűbb játékokkal is bővült a Csalitos Tagóvoda felújított udvara. A Csepeli Gyermeksziget Program keretében megvalósult beruházás önkormányzati finanszírozásból 94 millió forintba került.

A gyerekek immáron játszhatnak az új mezítlábas ösvénynél, a megépült fűszerkertben, a lepkekertben, a sövény labirintusnál vagy kertészkedhetnek az elkészült magas ágyásoknál. A kibővített és felújított KRESZ parkban új aszfaltburkolaton bringázhatnak, kedvükre motorozhatnak annál is inkább, mivel a felfestett új burkolati jelek, az új jelzőtáblák és az új közlekedési jelzőlámpák elősegítik a biztonságos közlekedést. Ezen az udvar részen felfedezhetik még az új játékokat úgy a fészekhintát, mint a láncos egyensúlyozót, a mászóvárat csúszdával, az egyensúlyozó gerendákat és a dombcsúszdát.

(tovább…)

Robbantják a VITUKI egykori toronyházát a szigetcsúcsnál!

2020. december 10. csütörtök

Csepel.hu

Az eseményt a helyszínen tekinti meg Borbély Lénárd polgármester és Ábel Attila alpolgármester is. A kerület vezetője Facebook oldalán tette közzé a Vitkui torony történetét, megemlítve, hogy az épületet 1976-ban, Mühlbacher István (1917-1978) Ybl-díjas építész és Dr. Ivits Iván statikus tervező 1970-ben készült (IPARTERV) tervei alapján építették meg.

A polgármester hozzátette: az újrahasznosítás tervezésénél kötelezően elvégzett statikai vizsgálatok megállapították, hogy az épület a szél hatására csak és kizárólag a saját súlya miatt nem borul fel. A falak és födémek rossz minőségűek, a beton szerkezetekbe nem került vasalat, a kivitelezési-építéstechnológiai hibákból adódóan az épület nem biztonságos. Ezért az épületet el kell bontani.

(tovább…)