‘Építészet’ kategória archívum

Két éve adták át a csepeli Tejút parkot

2022. május 19. csütörtök

Csepel.info

2020. május 19-én, vagyis éppen két évvel ezelőtt adták át a csepeli Tejút parkot. A park első éve nem indult túl jól, a lámpáit sem sikerült a fővárossal felkapcsoltatni. De mindenki abban reménykedik, hogy a folytatás jobb lesz, az új játszótér és sportpályák ugyanis gyorsan közkedvelt közösségi térré váltak.

Tarlós István főpolgármester és helyettese, Szentkirályi Alexandra sokat tettek azért, hogy Csillagtelepen új fitnesz park és játszótér létesüljön. A kivitelező a FŐKERT volt, és bár Karácsony Gergely színre lépése után – részben a járvány miatt – csak lépésben folyt a csepeli építkezés, a park végül megépült, szép és jó lett. A fővárosnak egy forintjába sem került a megépítése, de fenntartását már nekik kellene megoldaniuk. Ebből lettek a problémák gyakorlatilag az első pillanattól fogva. (tovább…)

Tovább fejlesztik a Csepeli Szabadkikötőt

2022. május 16. hétfő

Magyarépítők.hu

Újabb beruházással folytatódik a Csepeli Szabadkikötő hosszútávú megújulása, amely hatással lesz a régió legfontosabb, itt elhelyezkedő logisztikai központjára is. A nemzetközileg is nagy jelentőségű korszerűsítésben az osztrák SWIETELSKY két magyarországi leányvállalata vesz részt, melyek első alkalommal indultak konzorciumi partnerként egy hazai pályázat során.

A 94 éves múltra visszatekintő csepeli kikötő stratégiai fontosságú, hiszen Magyarország, sőt a régió legnagyobb trimodális – vasúti, vízi és közúton is megközelíthető – logisztikai központja. 2015-ben 3,5 milliárd forintból újult meg a létesítmény, 2018-ban pedig új logisztikai csarnokokat hozott létre az üzemeltető Budapesti Szabadkikötő Logisztikai Zrt. (tovább…)

Templomok és imaházak Csepelen

2022. május 16. hétfő

Csepel.hu

A csepeli templomok érdekes világáról tartott előadást Fabó Beáta, a Budapesti Városvédő Egyesület templomtörténeti csoportjának vezetője az Összetartozás Háza – Trianon emlékkiállítás Erdősor úti épületében pénteken. A vendégeket Borbély Lénárd polgármester köszöntötte. Az eseményen Tenk András, a Csepeliek a csepeliekért Egyesület alelnöke egy 1893-ból származó értékes imakönyvet ajándékozott a Csepeli Helytörténeti Gyűjteménynek.

Bemutatták a Budapest templomai – Csepel című könyvet, amelynek megjelenését a csepeli önkormányzat támogatta, s amelyet kedvezményes áron lehet megvásárolni az Összetartozás Házában. Köszönetet mondtak Fabó Beátának a könyv létrehozásáért és Bolla Dezső történésznek a lektorálásért. (tovább…)

Folytatódik az iskolafelújítási program Csepelen

2022. május 5. csütörtök

Csepel.hu

A kerületi iskolák felújítását 2019-ben határozta el a kerület önkormányzata a Csepeli Gyermeksziget Program keretében. Elsőként, 2020- ban a Herman Ottó Általános Iskola újult meg, a következő évben a Mátyás Király Általános Iskolára került sor. Nemrégiben a Katona József Általános Iskolában kezdődött el a munka.

A felújítások teljes mértékben önkormányzati forrásból, önerőből valósulnak meg, a polgármesteri program keretében. A cél az, hogy valamennyi nevelési intézmény megújuljon. (tovább…)

Műemlék lett a Kvassay-zsilip

2022. május 3. kedd

Csepel.hu

Információink szerint műemlékvédelem alá került Csepelen a 210001 helyrajzi számú ingatlanon álló Zsilipkezelő épület, a Kvassay-zsilip egykori szolgálati épületeiként a Cementkísérleti és Anyagvizsgáló Állomás épülete, az egykori Kettős zsilipőrház épülete, az egykori Zsilipmesteri épület, valamint az ezen épületeket északi és keleti oldalon határoló kerítés.

A műemlékké nyilvánítás célja a Kvassay-zsiliphez tartozó építményegyüttes fentebb említett építményeinek történeti és építészeti értékeinek megőrzése. (tovább…)

Csillagtelepi városrehabilitáció: dolgoznak a megoldáson

2022. április 6. szerda

Csepeli Hírmondó

A csillagtelepi városrehabilitáció fejleményeiről személyesen tájékoztatta Borbély Lénárd polgármester a felújítással érintett társasházak közös képviselőit március 16-án. A többek között panelfelújításokra elnyert pályázat megvalósítása többszöri átütemezést igényelt a kivitelezési költségek drasztikus emelkedése miatt.

A polgármester közben világossá tette: az önkormányzat mindent megtesz a projekt megvalósítása érdekében. (tovább…)

Elindult a Jedlik gimnázium felújításának visszaszámlálása

2022. március 26. szombat

Csepel.hu

Már csak 525 nap van hátra a Jedlik Ányos Gimnázium (JÁG) újjáépítéséig, de amikor ezek a sorok megjelennek, már annyi sem, mert elindult az a digitális visszaszámláló, amelyet péntek 13 órakor kapcsoltak be a gimnázium egykori bejáratánál.

A visszaszámláló nyomógombját a gimnázium jelenlegi növendékei mellett Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Honvédelmi Minisztérium államtitkára, a JÁG egykori diákja és Bese Benő intézményvezető nyomta meg. Az eseményen sok más diák mellett megjelent Tóth János tankerületi igazgató és Tóth Endre tankerületi igazgató-helyettes.  (tovább…)

Így épül a különleges gyalogoshíd Csepelen

2022. március 7. hétfő

Pestbuda.hu

(fotók: Speciálterv Zrt.)

Már épül az a különleges gyalogoshíd Budapesten, amely a IX. kerületi atlétikai stadion mellől indulva végre bekapcsolja a város vérkeringésébe a csepeli szigetcsúcsot is.

A szerkezet íves útpályával köti majd össze a szigetet a pesti oldallal, nemrég helyére emelt pilonja pedig 65 méter magasra nyúlik fel. (tovább…)

Szebb lesz, mint a Margitsziget: Csepeli Közpark

2022. február 10. csütörtök

Csepel.hu

A tervek szerint 2025-re készülne el Csepel-sziget északi részén a Csepeli Közpark 36 hektáron, amely méretét tekintve a Margit-szigethez hasonló. Az utóbbi ötven évben nem épült ekkora park Budapesten, amely a főváros legnagyobb és legszebb kikapcsolódási helyszíne lesz. A Csepel Park tervezéséről szóló konferenciát, amelyet a Budapesti Fejlesztési Központ (BFK) hívott életre, Németh Szilárd országgyűlési képviselő nyitotta meg. Az eseményen mások mellett előadást tartott Fürjes Balázs, Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár, Vitézy Dávid, a BFK vezérigazgatója és Borbély Lénárd, Csepel polgármestere.

Németh Szilárd elmondta, az elmúlt esztendők egyik legkülönlegesebb zöldfejlesztésére készülnek a Csepel-Szigetcsúcson megvalósuló közpark létrehozásával. A több mint 300 ezer négyzetméter új parkfelület létrejöttével Csepel összes zöldterülete több mint másfélszeresére növekszik majd, ezzel jelentősen javítják a csepeliek és a budapestiek életminőségét. (tovább…)

Kis-Duna-part: visszalép a KIMBA a Kis-Duna-part beépítésétől

2022. február 4. péntek

Csepel.info

A jelenlegi bejárat: a középen látható parkolóval, majd jobbra a szocreál bungalókkal kezdődik a tábor területe

A Kozma István Magyar Birkózó Akadémia Alapítvány (KIMBA) eláll attól a szándékától, hogy a csepeli, Hollandi út 10. szám alatti Ifjúsági Táborba sportkollégiumot építsen – értesült a Csepel.info. A terület közösségi tervezéssel történő fejlesztéséről éppen ma délután öt órakor tart lakossági fórumot az önkormányzat a helyszínen.

A csepeli Kis-Duna-partjára tervezett kollégium óriási vitát kavart, miután az önkormányzat képviselő-testülete a terület eladását elutasította, és ezzel meghiúsította az építkezést. A csepeliek által közkedvelt partra – más helyszíneken – korábban több lakóparkos, szállodai vagy wellness-szállós beépítési terv készült, de ezeket a lakosság többsége elutasította. Éppen Németh Szilárd polgármestersége idején sikerült a part nem sportcélú beépítését végképp megakadályozni. Az egyik ilyen cég – ők lakóparkot akartak a parton – kétmilliárd forintra akarta perelni az önkormányzatot a kudarc után, ám szerencsére csődbe mentek, mielőtt a per elkezdődött volna. Azt a telket az önkormányzat aztán visszavásárolta, és azon a helyszínen építették újra, adták át a Napközis Tábort tavaly a csepeli gyerekeknek(tovább…)