‘Építészet’ kategória archívum

Változatos tavaszi programkínálat a nyugdíjasházban

2024. április 8. hétfő

Csepel.hu

Ahogy Szentkirályi Aladár, a ház művészeti vezetője mondja, a sötétebb téli hónapok után egy kicsit könnyedebb, vidámabb programok felé nyitnak.

A zenekedvelők számára remek időtöltést kínál áprilisban Kozma Anikó, a Fasang Árpád zeneiskola igazgatójának Johann Sebastian Bachról szóló előadása, de Zelinka Tamás zenetörténész színes, ismeretterjesztő beszámolói is közkedveltek. A zene mellett az irodalom és a képzőművészet is megjelenik a programok sorában. Kállay Endre költő, gépészmérnök április 10-én Wass Albert erdélyi író, április végén pedig Szász Endre magyar festőművész életével ismerteti meg az érdeklődőket.

(tovább…)

Megújul a Szent Imre téren a murvás buszpályaudvar

2024. március 23. szombat

Csepel.hu

A héten elindultak a munkálatok a Szent Imre téri murvás buszpályaudvaron, „hogy rangjához méltó minőségi arculatot kapjon Csepelnek ez a központi tere is.

Fontos számunkra, hogy Csepel jobbá, élhetőbbé és zöldebbé váljon, ezért is tettünk ígéretet az itt élők javaslatai alapján kerületünk belvárosának megújítására” ‒ adta hírül közösségi oldalán Borbély Lénárd polgármester.

(tovább…)

Csillagtelepen kilenc társasház újul meg

2023. november 21. kedd

Csepel.hu

Az Európai Unió a magyar kormány támogatásával komplex szociális rehabilitációs programot indított Csillagtelepen 2018-ban.

Sajtónyilvános helyszín bejárást tartott Borbély Lénárd polgármester a VEKOP-6.2.1-15-2016-00006 „Csillagtelep szociális célú rehabilitációja” projekt keretében november 20-án a Nap utcában és a Vénusz utcában.

(tovább…)

Parkolókat alakítanak ki a Kiss János altábornagy utca elején

2023. július 17. hétfő

Csepel.hu

Az állapota miatt használhatatlan sportpálya elbontásra kerül és a területen 20 férőhelyes gyeprácsos burkolatú, merőleges várakozást lehetővé tevő parkoló kerül kialakításra bekötőút építéssel, megújuló környezetben. A munkálatok 2023.07.15.-én, a sportpálya bontásával megkezdődtek. A parkoló megépítését követően a területhez kapcsolódó zöldfelület is megújításra kerül.

Az Ady Endre út 13-15. szám alatti társasház (Lottóház) és a Nevelési tanácsadó közötti játszótér hamarosan átadatásra kerül. Az ehhez kapcsolódó zöldfelület is meg fog újulni a parkoló megépítését követően.

(tovább…)

Átadták a Kolonics György Szabadidőközpontot

2023. július 2. vasárnap

Csepel.hu

Az új szabadidőközpontot Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, valamint Török László, a testvérváros Nagyszalonta polgármestere és a névadó olimpiai bajnok Kolonics György családja gyerekekkel közösen adta át.

Avató beszédet mondott Borbély Lénárd. Emlékeztetett rá, hogy ötven év után jött el az idő, amikor az itt élők akarata szerint ez a terület is megújult.

(tovább…)

Az utolsó pillanatig küzd Németh Szilárd a szállodáiért

2023. július 1. szombat

Csepel.info

Csepel vezetői és a szakemberekből álló Csepeli Tervtanács szerint a Kis-Duna partra tervezett “sportkollégium” – amiből már kettő is szerepelt egy egyik brosúrában – valójában szállodák

A legutolsó pillanatokban, pénteken és szombaton reggel is nekifeszült Németh Szilárd rezsibiztos a kormánypárti, ám a Fideszből az ő követelésére kizáratott Borbély Lénárd csepeli polgármesternek. Az ok prózai: Németh Szilárd azért küzd, hogy megvalósulhasson 18 méter magas “sportkollégiumi” fejlesztése a csepeli Kis-Duna-parton. Azért használunk idézőjelet, mert a Csepeli Tervtanács mérnök-szakemberei és Csepel vezetésének egyöntetű véleménye szerint a “sportkollégium” terve valójában egy szálloda terve.

Már csak azért is furcsa a “sportkollégiumhoz” való ragaszkodás, mert azt 2021. augusztus 31-én már átadták, 2022. február 4-én pedig Németh Szilárd közleményben mondott le arról, hogy a Kis-Duna-parton “még egyszer” megvalósítsák. Utóbbi közleményt azóta törölték a KIMBA oldaláról. Németh Szilárd a csepeli Ifjúsági Tábor helyét először megvenni próbálta, majd – úgy tudjuk – kisajátítani. Nem sikerült, az önkormányzat inkább újabb fejlesztéseket indított el a területen.  A Kolonics Györgyről elnevezett szabadidőközpontot szombaton 11 órakor avatják. (tovább…)

Szállodák helyett közösségi terek: szombaton adják át a Kolonics György Szabadidőközpontot

2023. június 29. csütörtök

Csepel.info

Szombaton avatják fel Csepel új büszkeségét, a kerület híres sportolójáról, Kolonics Györgyről elnevezett szabadidőközpontot.

Az egykori Ifjúsági Tábor helyén létrejött Kolonics György Szabadidőközpontot közösségi tervezéssel, az itt élők akarata alapján építette újjá az önkormányzat.

Öröm és érthetetlen közjáték a Jedlik gimnázium bejárásán

2023. június 28. szerda

Csepel.hu

Befejezéséhez közeledik a csepeli Jedlik Ányos Gimnázium újjáépítése. Ebből az alkalomból tartott – Borbély Lénárd polgármester kezdeményezésére – bejárást a tulajdonosi jogokat képviselő csepeli önkormányzat. Lehetett volna felhőtlen örömünnep az építkezés megtekintése, hiszen a 88 százalékos készültségű iskola igazán szép és ultramodern lesz.

Ebben még az ellenzéki pártok képviselői is egyetértettek. Azonban sokak örömét és várakozását rontotta el, hogy Németh Szilárd rezsicsökkentésért felelős kormánybiztos úgy fogadta Csepel képviselőit, mintha az övé lenne a gimnázium, a polgármester pedig faragatlan, kéretlen vendégként tolakodna a képviselőkkel az épületbe. A június 15-i bejáráson Németh Szilárd kormánybiztos mellett jelen volt Nyul Zoltán, magasépítési beruházásokért felelős helyettes-államtitkár, az építésben érintett cégek képviselői, Borbély Lénárd polgármester, valamint Csepel képviselőtestületének tagjai, intézményvezetői.

(tovább…)

Ennyi volt: 13 év alatt ment tönkre a szakrendelő tetőszigetelése

2023. június 23. péntek

Csepel.info

De a csapadékvíz-elvezetéssel is komoly gondok vannak.

Ha valaki logikai alapon azt hinné, hogy az építőiparban hosszabb az egyes anyagok elfáradása, mint a hűtőgépeknél vagy porszívóknál, kénytelenek vagyunk kiábrándítani. Általában igen, de úgy tűnik, sokszor nem. Például, ha olyan anyagot választanak tetőszigetelésre, ami szigetel ugyan, de pár év alatt összezsugorodik. Márpedig Csepelen 2009-ben sikerült a “zsugorodásos megoldást” választani. (tovább…)

Elkészült az energetikai felújítás a Királyerdei Művelődési Házban

2023. június 19. hétfő

Csepel.hu

Borbély Lénárd polgármester köszöntötte az érdeklődőket, majd beszámolt a művelődési ház felújításáról.

A régi, elavult fűtési rendszer miatt energiatakarékossági megoldásokban gondolkodtak, így sikerült a fűtési költséget ötven százalékkal optimalizálni, mely remélhetőleg a közeljövőben megtérülő beruházás lesz – fogalmazott beszédében a polgármester.

(tovább…)