‘Építészet’ kategória archívum

Új parkolóhelyeket adtak át a Belvárosban

2020. november 26. csütörtök

Csepel.hu

Borbély Lénárd polgármester és Czibulyáné Szonday Szilvia, a körzet fideszes önkormányzati képviselője új parkolóhelyeket adott át a Kiss János altábornagy utcában.

A november 26-án átadott mintegy negyven parkolóhely része annak a beruházásnak, amelynek során rendezetté válik az Eszterháza környékének parkolása és a gyalogos közlekedés is biztonságosabb lesz.

(tovább…)

Videó: bejárták a Csepel Művek elhagyatott részeit

2020. november 26. csütörtök

Youtube

A Csepel Műveknél jobb példa aligha akad arra, hogyan lehetett a rendszerváltás idején egy nagy hírű, megfelelő hozzáállással sikeressé tehető, hatalmas ipartelepet pitiáner, öncélú felaprózással, lenyúlással és tolvajlással tönkre tenni.

Az egykori Csepel Művek területén sikeresen működő cégek száma az elmúlt évtizedben növekedésnek indult, de sok csarnok, épület ma is elhagyatottan, romokban áll. Ezeket járták be a videót készítők.

Épülnek a parkolók Csepel belvárosában

2020. november 19. csütörtök

Csepel.hu

“Csepel belvárosában zajlik a parkolók megépítése és a terület rendezése, felújítása. Az érintett társasházak képviselőivel és Czibulyáné Szonday Szilviával, a terület önkormányzati képviselőjével egyeztettünk a Kossuth Lajos és a Károli Gáspár utcai panelok belső parkolási rend kialakítása ügyében” – írta közösségi oldalára Borbély Lénárd polgármester.

Hozzátette: az eredeti tervek szerint az érintett szakaszon (Kossuth 62-64 előtt) más megoldás született volna, azzal viszont azon a kis részen 3 szabályos parkolóhely jött volna létre. Az új megoldás szerint az útra párhuzamos parkolók kerülnek kiépítésre, ugyanúgy, mint ahogyan a Kiss János Altábornagy utcában.

(tovább…)

Online egyeztetés a csepeli HÉV meghosszabbításáról

2020. november 17. kedd

Csepel.hu

Borbély Lénárd polgármester és Gyulai István főépítész a Budapesti Fejlesztési Központ vezérigazgatójával, munkatársaival, valamint Budapest Főépítészével tartott online egyeztetést a csepeli HÉV meghosszabbításáról a Kálvin térig, illetve Csepelen az Erdősor utcáig. 

A tervezés már folyamatban van, ezeket ismertették számukra.

(tovább…)

1990: Taxisblokád

2020. október 26. hétfő

HVG, Mr.Gabee, Csepel.info

Két nappal az október 23-ai ünnepségek után, két nappal Antall József kórházba vonulását követően az MDF vezette kormány hirtelen bejelentette: drasztikusan, 65 százalékkal megemelik a benzin és a gázolaj árát. A döntést hihetetlen erejű felháborodás követte. A taxisblokád következményei azonban még ma sem teljesen világosak – erről is szól cikkünk, amelynek végén az akció rövid kronológiáját közöljük.

1990. október 25-én a Népszabadság azzal jelent meg, hogy „a kormány ülésének napirendjén nem szerepel a benzináremelés témája”, viszont az előzetes információk szerint 14 előterjesztést tárgyal a kabinet. Gyanús lehetett ez a hír sokaknak, különösen azoknak, akik aznap egy Népszavát is vásároltak. Abban ugyanis ez volt olvasható: „56 forintot kell fizetni a kutaknál egy liter normálbenzinért. A szuper 59-be, az extra pedig 62 forintba kerül ma, nulla órától. Az ólommentes benzinért 61 forintot kérnek. Emelkedett a gázolajok ára is, most – minőségtől függően – 42-45 forintot fizetnek értük az autósok, literenként.” (Forrás: Magyarország politikai évkönyv, 1991) (tovább…)

Madártávlatból az esti Szent Imre tér

2020. október 12. hétfő

Youtube

A zene szörnyű, a képek szépek.

A Csepel Művek: a Hírmondó képriportja

2020. október 8. csütörtök

Csepeli Hírmondó

A Csepeli Hírmondó képgalériáját itt tekinthetik meg az érdeklődők
A Csepel Művek sokáig az ország legnagyobb egybefüggő ipari komplexuma volt, ma pedig egyedülálló cégek közössége.

A gyár négy korszak építészeti emlékeit öleli fel: a századfordulón, a két világháború közötti időszakon és a szocializmuson át, napjainkig.

(tovább…)

Budapest rosszul bánik közterületeivel

2020. szeptember 28. hétfő

Vélemény – Schneller Domonkos

“A legrosszabbul Dél-Budapest külső kerületeinek lakói jártak a Dél-pesti kerékpárút esetével, miszerint fél év semmittevés után végül is az ott élők számára legrosszabb döntés született meg: azaz a folyamatban lévő tervezésből végül mondvacsinált okokra hivatkozva kihátrált a Főváros.”

“Továbbra sem látom a választ: akar-e kezdeni valamit a város vezetése a budapesti parkolás helyzetével?” – Az alábbiakban Schneller Domonkos gondolatait olvashatják.

(tovább…)

Szavazás indul az új csepeli Duna-híd első szakaszáról

2020. szeptember 14. hétfő

MTI, Mandiner

A kérdőívet szeptember 29-ig a projektet bemutató új, www.ujdunahid.hu linken elérhető honlapon lehet kitölteni.

Társadalmi egyeztetést indít az új Duna-híd úthálózatának első, a Fehérvári úttól a Gubacsi út-Illatos úti csomópontig tartó szakaszáról a tervezést irányító Budapest Fejlesztési Központ (BFK). A kérdőívet szeptember 29-ig a projektet bemutató új, www.ujdunahid.hu linken elérhető honlapon lehet kitölteni.

(tovább…)

Átadták az év KRESZ-parkja díjakat

2020. szeptember 11. péntek

Csepel.hu

Második helyezést ért el a csepeli Bringaváros “Az év KRESZ-parkja 2020” pályázaton. A Közlekedési Kultúra Napja alkalmából megrendezett konferencián és díjátadón Morovik Attila alpolgármester képviselte kerületünket.

„Közlekedési kultúránk értékei” címmel idén tavasszal indított pályázatot a Partnerség a Közlekedésbiztonságért Egyesület, a Közlekedéstudományi Intézet, a Budapesti és Pest Megyei Mérnöki Kamara, és a Közlekedéstudományi Egyesület. A projekt alapvető célja, a gyermekek biztonságtudatos közlekedésre nevelése, a KRESZ-parkok tevékenységének népszerűsítése, a parkokat működtető óvodák, iskolák, települési önkormányzatok, alapítványok, egyesületek tevékenységének elismerése volt.

(tovább…)