2015. október havi archívum

Melyik a legmenőbb városrész a Király sírjának a kerületében?

2015. október 31. szombat

Index

csepel

A szigeti kerületen, Budapest potenciális Manhattanén tradicionális ipari negyedeket, kikötőt, paneltömbös lakótelepeket, de régebbi, és újabb építésű kertvárosi övezeteket is találunk.

Azokban a merész urbanisztikai tervekben, amelyek Budapestre felhőkarcolókat vizionálnak, szinte kivétel nélkül felmerül Csepel, mint lehetséges helyszín. (tovább…)

Mindenszentek ünnepe, halottak napja

2015. október 31. szombat

Csepel.hu

mindenszentek

November elején ezrek keresik fel a sírkerteket, hogy leróják kegyeletüket elhunyt szeretteik nyughelyénél. Elseje a mindenszentek ünnepe, november 2-a pedig a halottak napja a keresztény világban. Az egymás utáni napok közül az utóbbi dominál, bár sok ember számára összemosódik a két jeles nap fogalma. Mit ünnepelünk mindenszentek napján és miért pont november másodikán emlékezünk elhunyt szeretteinkre?

Mindenszentek ünnepe a katolikus egyházban az összes üdvözült lélek emléknapja, amikor az összes szentet megünneplik. Kezdete a IV. századra nyúlik vissza, amikor a keleti egyházban megünnepelték az összes vértanút. (tovább…)

NAPRÓL NAPRA: Forradalom Csepelen – 1956. október 31.

2015. október 31. szombat

Csepel.hu

4.0.1

A Nemzeti Bizottság megkezdte munkáját. Reggel a tanácsháza előtt a testület elnöke, Ivanics István és Bali Vendel beszédet tartott. Major Ernő megkezdte a nemzetőrség szervezését, öt századot alakított, kiosztotta a feladatokat. A csepeli nemzetőrség mintegy kétszáz főt számlált, a megbízhatatlan embereket leépítették, nem engedték soraik közé.

Megalakult a Pedagógusok Nemzeti Bizottsága is, leváltották a kerület oktatási vezetőit, iskolaigazgatóit. A Csepel Művekben összegyűltek a munkástanácsok küldöttei, és megválasztották az Ideiglenes Központi Munkástanácsot. (tovább…)

Átalakul és nevet vált a Juventus Rádió

2015. október 31. szombat

Origo

juventus logorajz-vekt.ai

Novembertől megújul a Juventus Rádió, még a neve is más lesz, a továbbiakban Sláger FM néven fog futni. A Juventus Rádió vezetősége hallgatói kutatásokra támaszkodva jutott arra a döntésre, hogy megváltoztatja az adó nevét, november 2-án átveszi a helyét a Sláger FM.  

A 25 és 65 év közöttiek körében végzett felmérés alapján “a budapesti hallgatók olyan rádióra vágynak, amely kiemelten a nyolcvanas évek zenéit sugározza, hangzásvilága a modern kornak felel meg, neve a változatosságot szimbolizálja” – közölte a rádió. Természetesen nemcsak a név lesz más, változik a zenei struktúra, a szignálpark és a műsorfolyam is.

A reggeli műsor Hello Sláger! néven folytatódik, a műsorvezetői Esperes Ákos, Hudák Anita és Hepi Endre lesznek. 10 órától a Sláger Délelőtt című blokk lesz hallható Somogyi Zoltánnal, 16 órától pedig a Sláger Délután Dénes Tamással, majd 18 órától érkezik a Sláger Kívánságműsor.

A Szabadkai Zeneiskola volt az Egressy vendége

2015. október 31. szombat

Balogh Gábor igazgató meghívására az Egressy Béni Református Művészeti Középiskolába látogatott a Szabadkai Zeneiskola és Zeneművészeti Középiskola 50 főből álló tanári, tanulói vezetőségi tagokból álló delegációja.

A két zeneművészeti intézmény 12 órakor egy közös koncert mutatkoztak be egymásnak, mely nagyon jó hangulatúra sikeredett.

4 éve hagyott itt minket Albert Flórián

2015. október 31. szombat

WIKI, Mr.Gabee

albert-florian-elhunyt_20111102150729_15[1]

Egészen pontosan 4 évvel ezelőtt 2011. október 31-én hagyott itt minket Albert Flórián (Hercegszántó, 1941. szeptember 15. – Budapest, 2011. október 31.) válogatott labdarúgó, az egyedüli magyar aranylabdás, a Nemzet Sportolója.

Az 1950-es évek végétől az első kiemelkedő képességű játékos. Nagyon fiatalon lett elismert labdarúgó. Kiválóan cselezett, labdáit vonzotta a kapu. Önéletrajzaiban önkritikusan megemlíti, hogy nagyon szeretett játszani, de nem szeretett edzeni. Életpályája konfliktusokkal terhelt volt. 1974. március 17-én fejezte be az aktív játékot.

(tovább…)

Megtalálták a pénteken Csepelen eltűnt lányt

2015. október 30. péntek

Csepel.info

20153010205837[1]

Péntek este 23 órakor kapott információk szerint megtalálták Juhász Anna Dorottyát. A lány egy csepeli buszmegállóban volt. Az információt először egy Facebook bejegyzés kommentjei között vettük észre, majd pár perccel később a csepeli rendőrség is megerősítette a hírt. 

Bejegyzésünk rövid idő alatt több száz megosztást kapott, a segítséget minden kedves olvasónknak köszönjük! Bővebb információkkal később tudunk szolgálni…

csepel.info

Juhász Anna Dorottyát keresi eltűnés miatt a csepeli rendőrség

2015. október 30. péntek

Frissítés: Este 23 órakor kaptuk a rendőrség által megerősített információt, hogy Dorottyát megtalálták!

Police.hu, Csepel.info/Mr.Gabee

20153010205837[1]

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XXI. kerületi Rendőrkapitánysága 01210/8996/2015. általános számon eljárást folytat Juhász Anna Dorottya 13 éves 160 cm magas budapesti lakos eltűnése ügyében. A jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint Juhász Anna Dorottya 2015. október 30-án budapesti otthonából ismeretlen helyre távozott, azóta életjelet nem adott magáról. A felkutatására tett rendőri intézkedések ez idáig nem vezettek eredményre.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság XXI. kerületi Rendőrkapitánysága kéri, hogy aki a képen látható Juhász Anna Dorottyát felismeri, tartózkodási helyével kapcsolatban információval rendelkezik, hívja a 061/427-46/40 telefonszámot, illetve névtelensége megőrzése mellett tegyen bejelentést az ingyenesen hívható 06-80-555-111 “Telefontanú” zöld számán (h-cs.: 8-16, p.: 8-13), valamint a 107, vagy 112 központi segélyhívó telefonszámok valamelyikén.

Olvasónk információi szerint a lány 2015. október 30-án 15 órakor sétálni indult Csepelen, a csillagtelepi lakótelepen, de nem tért haza. Eltűnésekor egy szürkés fekete melegítőt, fekete bakancsot, és piros pulóvert viselt.

police.hu

Döbbenet: az USA ismét az Iszlám Államot és a polgárháborút támogatja?

2015. október 30. péntek

Csepel.info, ATV, Inforadio.hu

usafegyverekisisrtr2s2ox

Néhány abból a 2300 amerikai Humvee-ből Moszulban, melyeket az Iszlám Állam használ az Egyesült Államok és szövetségesei ellen

Hiába lett botrány abból, hogy az Egyesült Államok egy 500 millió dolláros program keretében fegyverezte fel és látta el el katonákkal az Iszlám Államot, Barack Obama most egy hasonló program indítását kezdeményezte. Ez esetben az Egyesült Államok nem csak fegyverekkel és pénzzel, de katonai tanácsadókkal is segítené a felkelőket – és ezzel tovább szítaná azt a polgárháborút, amely miatt Európát ellepték a migránsok.

Az amerikai különleges műveleti erők “ötvennél kevesebb” tagját vezényli Észak-Szíriába Barack Obama elnök – jelentette hivatalos forrásokra hivatkozva pénteken a CNN hírtelevízió. A katonák tanácsadói és segítői feladatokat látnak majd el a felkelők oldalán az Iszlám Állam dzsihadista szervezet elleni harcban – számolt be az Egyesült Államok lépéséről az Info rádió. (tovább…)

Ich liebe Orbán Viktor, üzente az osztrák rendőr

2015. október 30. péntek

Origo

Ich liebe origo cikk

Ich liebe Orbán – mondja a rendőr. Dolgozni akarok – mondja a menekült. No security – mondja egy másik. Urai vagyunk a helyzetnek – mondja a sajtós. A határkerítésről viszont senki sem hajlandó beszélni. Az Origo az osztrák–szlovén határon járt csütörtökön.

Az osztrák–szlovén határon Spielfeldnél szabad az átjárás, ha például magyar újságíró az ember. A határ egy autópályát vág ketté. Kocsival még csak lassítani sem kell, átgurulunk a kapun, ami felett zöld nyíl világít, és ennyi. Viszlát, Szlovénia. Helló, Ausztria. Gyalogosan is békében lehet sétálgatni ide-oda egyik országból a másikba, maximum a hidegen metsző őszi szél tántoríthat el.  (tovább…)

Európát elárulták

2015. október 30. péntek

Hirado.hu

Ha nem állunk ki Európáért, többé nem az itt élő polgárok Európája lesz, hanem néhány nagy pénzt mozgató, a nemzetállamok keretein túlgondolkodó, senki által meg nem választott vezető hagymázas álmát teljesíti majd be – mondta a kormányfő.

Ha nem állunk ki Európáért, a kontinens többé nem az itt élő polgárok Európája lesz, hanem néhány nagy pénzt mozgató, a nemzetállamok keretein túlgondolkodó, aktivista, senki által meg nem választott vezető hagymázas álmát teljesíti majd be a következő időszakban. “Ha most a Soros Alapítványra gondolnak, az nem indokolatlan” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége, a Magyar Polgári Együttműködés Egyesület és a Professzorok Batthyány Köre által rendezett konferencián.

(tovább…)

Hatalmas dugó van a II. Rákóczi Ferenc úton

2015. október 30. péntek

Mr.Gabee

Névtelen

Mr.Gabee, oldalunk szerkesztője a helyszínről jelenti: Hatalmas a torlódás Csepelen a II. Rákóczi Ferenc úton a temető felé vezető oldalon. A temetőben zajló mindenszenteki megemlékezésből kifolyólag a temető felé tartó autósok hatalmas dugóban araszolnak, melynek vége az Erdősor utcáig áll. A feltorlódott kocsikat, illetve a megemlékezőket a temető főbejáratánál két rendőr és két közterületes irányítja és felügyeli.

Olvasóink jelentették, hogy lépésben halad a forgalom az Erdősor, Csepeli út, valamint a Szabadság utcában. Aki az M0-s autóút felé szeretne menni válasszon másik utat célja elérésére (Pesterzsébeten keresztül).

Jónapot, maga hagyott el négy-öt kiló szalonnát a csepeli gyepen? (Frissítve!)

2015. október 30. péntek

Bercsik Károly közterület-fenntartási tanácsnok haladéktalanul intézkedést kezdeményezett az ügyben

Velvet, Csepel.info

Jónapot, maga hagyott el négy-öt kiló szalonnát

Olvasónk éppen Csepelen sétáltatta a kutyáját, amikor feltűnt neki valami a kiserdő szélén: négy-öt kiló szalonna. Ha már arra járt, le is fotózta, és odaadta nekünk. Elmondása szerint több kupacban tették le az ismeretlen eredetű húst, ez az egyik.

Úgy tudjuk, nem ritka, hogy lakossági hulladékot tesznek le illegálisan a környéken, de ez a szalonnázós akció merőben újszerű. Gondolhatnánk, hogy a rókák veszettség elleni immunizálásáért tették ki, de arról tájékoztatni szokták a közt, egyébként sem végzik lakott területen, októberben pedig biztos nem volt ilyen Budapesten. (Bővebbenitt olvashat róla.) (tovább…)

Szabó Szabolcs: a horvát migránskrízis is Orbán Viktor és Németh Szilárd bűne

2015. október 30. péntek

Csepel.info

-

Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa szerint Orbán Viktor és Németh Szilárd bűne a Horvátországban és Ausztriában kibontakozott migráns-krízis, és szintén miattuk kergettek horvát rendőrök több ezer embert egy jéghideg határfolyóba. A politikus szerint inkább Magyarországot kellene megnyitni a migránsok előtt, mert akkor azok rövidebb úton elérnék Németországot. A csepeli politikus pártja 15 ezer migránst le is telepítene. 

“Remélem Orbán olvas ilyen híreket, és látja mit okozott a kerítésével. A menekültek továbbra is ugyanonnan, ugyanoda és ugyanolyan számban jutnak el, csak most tovább tart az út, folyón kell átgyalogolniuk (mellig érő hideg vízben terelik át őket, ebben a hideg őszi időben), betegek és legyengültek, de rendes orvosi ellátást nem kapnak. Gratulálok a kormánynak és Németh Szilárdnak! Nekem magyarként ég az arcom.” – írta az egyébként gyulai lakóhellyel rendelkező csepeli képviselő a Facebook-oldalán. (tovább…)

Incze Mózes festményei a Csepel Galériában

2015. október 30. péntek

Csepel.hu

BMF-4147

Incze Mózes erdélyi származású festőművész képeiből nyílt kiállítás a Csepel Galériában október 29-én. Az alkotó munkásságát 1996-ban Pannoncolor-díjjal, 1997-ben pedig Székely Bertalan díjjal jutalmazták.

A kiállított képeken a kortársművészet kedvelői egy több dimenziós világot láthatnak, ahol a mai korhoz kötődő tárgyak, hétköznapi eszközök tűnnek fel a testrészek mellett – fogalmazott megnyitójában P. Szabó Ernő művészettörténész, az Új Művészet című folyóirat vezető szerkesztője. Beszédében kiemelte: „ A festőművész képein megjelenő figurák határterületen helyezkednek el, az itt és az ott találkozásánál, a föld és az ég, a víz és a hold, a magas és a mély, a mozgás és a mozdulatlanság, a látható és a láthatatlan, a sejthető és a megfejthetetlen, kimondható és a kimondhatatlan metszéspontján. A szabadság és a kiszolgáltatottság kettős állapotában látjuk őket, vagy éppen a szabadulás folyamatában”. (tovább…)