Kutya támadott meg egy nőt Csepelen

Csepel.hu

Magas büntetés kaphatnak a kutyatartási szabályokat megszegők

Szerkesztőségünkhöz jutott el a hír, mely szerint április 23-án egy a gyermekével sétáló nőt a József Attila utcában állítólag megharapott egy kiszökött kutya, akit a gazdája nem tudod megfogni. A hölgy a combján szenvedett sérülést, a kisfiúnak az ijedségen kívül nem lett semmi baja. Hogy mi lett az ügy következménye, nem derült ki, azonban portálunk az eset kapcsán megkereste az önkormányzatot, ahol nyomatékosan felhívták a figyelmet az ebtartás szabályainak betartására. A szabály kapcsán hozzátették: minden esetben kötelező az állatot pórázon tartani belterületi közterületen.

A kutyatartás főbb szabályai a következők:

Minden négyhónaposnál idősebb eb csak transzponderrel (chip-pel) megjelölve tartható. A még meg nem jelölt ebeket szíveskedjenek állatorvosnál megjelöltetni.

Az állattartó köteles minden három hónaposnál idősebb ebet veszettség ellen saját költségén az állat állat-egészségügyi felügyeletét ellátó magán állatorvossal beoltatni az alábbiak szerint:

A három hónapos kort elért ebet 30 napon belül, az első oltást követően 6 hónapon belül, ezt követően évenként. Az állattartó köteles az oltási könyvet megőrizni, azt az immunizálás megtörténtét ellenőrző állat-egészségügyi hatóság felszólítására bemutatni, illetve tulajdon átruházás esetén az új tulajdonosnak átadni, továbbá biztosítani, hogy az oltási könyvet a közterületen az ebre felügyelő személy magánál tartsa az oltás érvényességének bizonyítása céljából.

Belterület közterületén – kivéve az ebek futtatására kijelölt területet – ebet csak pórázon lehet vezetni. Közterületen ebet csak olyan személy vezethet, aki az eb irányítására, kezelésére és féken tartására képes.

Közterületen az eb tulajdonosának biztosítania kell, hogy az eb sem más állatot, sem embert harapásával ne veszélyeztethessen.

Megéri betartani a törvényt, 2021. január 7. napjától ugyanis az állattartási szabályok megszegéséért kiszabható bírság összege is jelentősen megemelkedett. Az állatvédelmi törvény, a kedvtelésből tartott álatok esetén, a korábbi 15.000 Ft helyett, 75.000 Ft-ban határozza meg az állatvédelmi bírság alapösszegét. A bírság összegét a különféle cselekmények esetére előírt szorzószám alapján kell megállapítani.

(Így például, ha valaki az állat szökésének megakadályozásáról nem, vagy nem megfelelően gondoskodott, egyéb körülmény hiányában 6-os szorzószámot kell alkalmazni, így a bírság mértéke, 6×75.000 = 450.000 Ft lesz a korábbi 6×15.000 = 90.000 Ft helyett.)

A bírság megfizetése nem mentesít más (például szabálysértési, kártérítési) jogkövetkezmények alól.

Az állatok tartásával, továbbá ehhez kapcsolódóan a lakosság védelmével kapcsolatos szabályokat a hatáskörrel rendelkező hatóságok, így a csepeli önkormányzat is érvényesíti.

 

4 hozzászólás “Kutya támadott meg egy nőt Csepelen” bejegyzésre

  1. Nagyi szerint:

    Nagyon-nagyon büntessék meg.
    Ha nem tudja biztonságosan tartani akkor ne tartson kutyát.
    Szegény gyerek egész életében fog félni a kutyáktól.
    Anyukának jobbulást kívánok.

  2. Zsivány szerint:

    A kutyabuziság miatt hal ki a nemzet. Ez veszélyesebb az LMBTQ propagandánál is. Az emberek gyereknevelés helyett inkább szarógépeket tartanak nem kis pénzt elköltve rájuk. Az állatorvosok és állatklinikák hülyére keresik magukat, miközben humánorvosból, pl. körzeti orvosokból hiány van. Nagyon abnormális irányba ment el a társadalom. Mitől állatvédelem az, hogy egy csomó állatot csak azért ölnek meg, hogy megzabálják őket a házi kedvencek? Aztán te meg elcsúszol a végterméken az utcán!

  3. Válasz szerint:

    Szép lózungok, senki nem tartja be, mert nem büntetnek.

  4. Hozzászóló szerint:

    Valamit valóban kellene kezdeni a renitens kutyatartókkal. Jelentős hányaduk alkalmatlan arra, hogy háziállatot tartson, hiszen ő maga nagyobb állat és igénytelenebb is kedvenc jószágánál. Azok, akik azért tartanak blökit, mert embertársaikkal nem jönnek ki jól, azoktól hiába is várjuk, hogy szabálykövetők legyenek. Aki nevetve meséli, hogy összepiszkította a franciaágyat a házikedvenc, az séta közben nyugodtan levizelteti a kutyájával idegen autók kerekeit, karosszériáját, kerítését és kapualját is az utcán. Hiszen aki a saját vagyontárgyát nem becsüli, az másét sem fogja. A személy elleni támadások pedig már büntetőjogi kategória. Tessék tenni a megoldásért, kedves megválasztott tisztségviselők!

Itt lehet hozzászólni !