‘Élelmiszer’ kategória archívum

Magyar ízek kavalkádja szombaton a Daru dombnál

2018. április 6. péntek

Este Irigy Hónaljmirigy koncert!

Csepel.hu

2018. április 7-én, 10 és 20 óra között rendezi meg Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata a Magyar ízek kavalkádja című programot. Az esemény kiegészítő eleme a március 16-ra, a magyar zászló és címer napjára tervezett programnak, mely akkor elmaradt a rossz időjárás miatt. 

Az április 7-én, a Daru-dombon megrendezésre kerülő program célja, hogy bemutassuk a magyarságra jellemző minőségi termékeket a kézművesek alkotásaitól az őstermelők által, házilag előállított gasztronómiai termékekig. Ezeket kínálják, árusítják majd a közönségnek, amelyek ténylegesen a magyarsághoz, a magyar kultúrához szorosan kapcsolódnak.

(tovább…)

Horror a konyhában: világítani kezdett a csirkemell az asztalon

2018. január 5. péntek

Kisalföld

Furcsa történettel kereste fel a Kisalföld szerkesztőségét egy neve elhallgatását kérő ikrényi férfi. Elmondása szerint csirkemellet vett, aminek a felét elkészítette. A másik felét azonban szilvesztereste véletlenül a konyhapulton hagyta. Amikor hajnalban hazament, halvány fény derengett a helyiségből. Először azt hitte, hogy talán a gáztűzhelyet hagyta égve, majd gyorsan rájött, hogy a hús világít.

A lap szerkesztőségébe bevitt hús ránézésre egyáltalán nem volt szokatlan – bár kissé kellemetlen szagot árasztott. Sötétben azonban kék fényt bocsátott ki, amelyet akár megnyugtatónak is nevezhetnénk, ha nem fogyasztásra szánt élelmiszerről lenne szó. (tovább…)

Ezúttal is remekül sikerült a halászléfőző verseny a Horgásztanyán

2017. október 2. hétfő

Csepel.hu

Idén is megrendezték a mostanra már hagyománnyá vált halászléfőző versenyt a csepeli Horgásztanyán, ez évben a csepeli önkormányzat is elindult Morovik Attila és Ábel Attila alpolgármesterek vezetésével.

Az induló csapatok reggel nyolc órakor regisztráltak, ezt követően a résztvevők megkapták a legalább két 1,5 kilós halat, melyet fel kellett dolgozniuk és belefőzniük a halászlébe. Az alaplét a verseny szabályai szerint otthon is el lehetett készíteni, de ezzel a lehetőséggel kevesen éltek, mivel a helyben, bográcsban készült ételnek nincs párja. (tovább…)

Ezek a boltok nyitva lesznek a húsvéti ünnepek alatt

2017. április 13. csütörtök

Napi.hu

ezek-a-boltok-nyitva-lesznek-a-husveti-unnepek-alatt

Leginkább a benzinkutas boltok és az éjjel-nappalikra lehet számítani a húsvéti ünnepnapokon. Szombaton azonban szinte minden nyitva lesz.

Húsvétpénteken, húsvétvasárnap és húsvéthétfőn pedig a legtöbb üzlet zárva lesz, ugyanakkor utóbbi napokon is lehet majd vásárolni jó néhány üzletben – áll Mindenár.hu élelmiszerár-információs oldal összefoglalójában.

(tovább…)

A hal áfája is csökkenhet

2017. március 12. vasárnap

MTI, Mandiner

a-hal-afaja-is-csokkenhet

Az étkezési és a telepítési célú hal áfájának csökkentését kezdeményezi a Földművelésügyi Minisztérium, mivel az szerintük fehérítené az ágazatot és serkentené a halfogyasztást.

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) kezdeményezi az étkezési és a telepítési célú hal áfájának csökkentését, mert ez fehérítené az ágazatot és hozzájárulna ahhoz, hogy a halfogyasztás pár év alatt a duplájára nőjön – mondta Fazekas Sándor földművelés miniszter a Tisza-tavi Sporthorgász Közhasznú Nonprofit Kft. évértékelő rendezvényén a szaktárca pénteki közleménye szerint.

(tovább…)

Figyelem: ezek a multik néznek téged konyhamalacnak

2017. február 16. csütörtök

Magyar Idők, Csepel.info

ezek-a-multik-neznek-teged-konyhamalacnak

A Coca-Cola olcsó édesítéssel megspékelt ízetlen löttyöt ad nekünk az osztrák termékeihez képest, de a Paula puding, Landliebe tejberizs, Actimel joghurt is finomabb, ha Ausztriában vesszük. A legszembetűnőbb ízkülönbség az instant leveseknél van: a Knorr azonos megnevezésű és megjelenítésű terméke teljesen más ízű Ausztriában és Magyarországon.

A hazai hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-közép-európai régió boltjait – tudta meg a Magyar Idők. A Földművelésügyi Minisztérium szerint a problémát uniós szinten kell kezelni. (tovább…)

Lényegesen olcsóbb lett több alapvető élelmiszer a boltokban

2017. január 3. kedd

Nem állnak le: jövőre a tejföl, a túró és a sertésbelsőségek adója lehet kisebb

Magyar Idők

csaladeszik

Olcsóbb lett januártól a baromfihús, a tojás, valamint a friss tej, mivel ezek a termékek már az alacsonyabb, ötszázalékos áfakulcs alá tartoznak.

A Földművelésügyi Minisztérium arról tájékoztatta lapunkat, hogy ezzel nem áll meg a már évek óta tartó, alapvető élelmiszerekre vonatkozó áfacsökkentés, a kormány dolgozik további termékek közterhének lefaragásán is. A jelenlegi intézkedés több tíz milliárd forintos megtakarítást eredményez a családoknak. (tovább…)

Csökkent a baromfihús és a tojás ára

2017. január 2. hétfő

Origo

Csökkent a baromfihús és a tojás ára

Januártól 27-ről 5 százalékra csökkent a baromfihús és az étkezési tojás általános forgalmi adója. Az áfa csökkentésével a Baromfi Terméktanács elnöke szerint 55 milliárd forint marad a fogyasztóknál.

A baromfihús és a tojás általános forgalmi adója 27 százalék helyett 5 százalék lett januártól, a 22 százalékos áfacsökkentés az érintett termékek fogyasztói árának 17 százalékos mérséklését indokolja.

(tovább…)

Miért eszünk szilveszterkor virslit?

2016. december 31. szombat

Origo

Miért eszünk szilveszterkor virslit?

Számos szilveszteri szokás hátterében komoly hagyományok állnak, ezért úgy gondoltuk, biztosan a virslizésnek is van valami oka. Nincs.

Újévkor lencsét kell enni, meg malacot, hogy sok pénzünk legyen, csirkét semmiképpen, mert elkaparja a szerencsénket, ezt mindenki tudja. Devajon van valami a nagyon jellemző virslifogyasztás hátterében is?Úgy tűnik, semmi, így akár abba is hagyhatjuk.
(tovább…)

A téli szünetben is kapnak meleg ételt a rászoruló gyerekek

2016. december 22. csütörtök

MTI, Kormány.hu, Csepel.info

ingyenes-etkezes-2016-12

A 2017-es költségvetésből 6,67 milliárd forintot különített el a kormány a szünidei étkezés költségeire -fotók: Árvai Károly, Kormány.hu

Idén először a téli szünetben is kapnak meleg ételt a rászoruló gyerekek – közölte Czibere Károly a szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár, aki a Ferencvárosi Sport Általános Iskola és Gimnáziumban megtartott sajtótájékoztatón kiemelte: idén január 1-től az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk nemcsak a nyári, hanem minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről.

A szünidei étkeztetésre 208 ezer gyermek jogosult, ennek költségeire a kormány idén 5,3 milliárd forintot, a 2017-es költségvetésből pedig 6,67 milliárd forintot különített el. Hozzátette: 2010-ben a nyári gyermekétkeztetésre 2,4 milliárd forintot költöttek, ezt a keretet emelték 2017-re közel háromszorosára. (tovább…)