2019. november havi archívum

Megnyílt a Csepeli Jégpark a Szent Imre téren – információk a nyitva tartásról itt!

2019. november 30. szombat

csepel.hu

A korcsolyakedvelők örömére november 29-én ismét megnyitott a csepeli jégpálya. Budapest egyik legkedveltebb csaknem kétezer négyzetméteres műjégén a Team Passion csapata látványos produkcióval lépett fel.

Az ország legkülönlegesebb jégpályájára Csepel büszke lehet – mondta a megnyitón Borbély Lénárd polgármester.

(tovább…)

Műfüves focipálya épül az Egressyben

2019. november 30. szombat

Az Egressy arról tájékoztatta szerkesztőségünket, hogy Balogh Gábor közbenjárásának köszönhetően a homlokzati rekonstrukcióval párhuzamosan új műfüves futballpálya épül az iskolának helyet adó épületegyüttes közismereti szárnya mögötti területen.

Az elmúlt héten már elkezdődött terület kiürítése. A pálya az iskola gyerekei sportolási lehetőségét fogja szolgálni. A homlokzati rekonstrukció és a focipálya kivitelezése külső támogató bevonásával valósul meg.

Egy osztályban 54 gyerek – Csepelen

2019. november 29. péntek

Csepel.info

“1945-ben kezdtem iskolába járni. Az osztályfőnök Csatay Bertalan lett, aki akkor tért haza az amerikai hadifogságból. Nagyon szigorú volt, sok pofont kaptunk tőle. De kellett is az 54 fős osztályt szigorúan fogni. Viszont lett közülünk több mérnök, egyetemi tanár, orvos, muzsikus, sőt egy atomtudós is”

– fogalmazott Vezér Endre, Csepel díszpolgára a Csepel infónak írt levelében. De folytassuk sorait: (tovább…)

Borbély Lénárd: Az ország legkülönlegesebb jégpályája a Csepeli Jégpark

2019. november 29. péntek

MTI, Hír TV

Nemcsak Budapest, hanem az ország legkülönlegesebb jégpályája Csepelen van – mondta a Csepeli Jégpark megnyitó ünnepségén Borbély Lénárd (Fidesz-KDNP), a kerület polgármestere péntek délután.

Hangsúlyozta: minden évben azon dolgoznak, hogy kicsivel jobb, praktikusabb legyen a pálya. Az idei év újdonsága, hogy a 25×30 méteres nagy pálya, a 10×20 méteres kis pálya és az őket összekötő 150 méter hosszú és 2,5 méter széles jégfolyosó mellett egy 10×15 méteres tanulópályát is létesítettek. (tovább…)

Idén is lesz “csillamos” Budapesten – már mától utazhattok vele

2019. november 29. péntek

888

Lassan hagyománnyá válik az ünnepi időszakban a csillamosozás.

A szokásokhoz híven idén is a Ganz-gyár egyik remekműve, az ikonikus UV lesz a fényvillamos, motorkocsi-pótkocsi-motorkocsi leosztásban. Ez az a típus egyébként, ami 1955-től 2007-ig közlekedett Budapesten napi szinten, a pótkocsik pedig már az 1930-as évek óta szolgáltak a fővárosban (szintén 2007-ig), igaz, a második világháborút követően komoly felújításon estek át. Érdekesség a típussal kapcsolatban, hogy az 1956-os forradalom idejére az akkor még „űrtechnikát” képviselő új villamosokat kivonták a forgalomból, nehogy megsérüljenek. Az UV volt egyébként az első olyan villamos, aminek gyárilag távműködtetéssel záródó ajtaja volt, azaz ezeken a villamosokon már nem lehetett „tujázni”. (tovább…)

Sóhajok hídja is lesz a csepeli jégfolyosó felett

2019. november 29. péntek

Csepel.info

Nem túlzás, hogy Budapest egyik legkülönlegesebb és legkedveltebb jégpályája nyílik meg ma este Csepelen. Egy olvasónk még a készülődés napjaiban készítette a fotót, mely alapján idén egy kis hidacska is átíveli majd a kedvelt jégfolyosót, így onnan is lehet nézni, fotózni a korcsolyázókat.

Csepelnek 2010 végén volt először közös karácsonyfája. 2011-ben készült el a csepeli betlehemi jászol, és 2012 óta van téli korcsolyapálya, ami most pénteken, 16 órakor nyílik. Ahogy arról beszámoltunk, a nyitással egy időben a csepeliek új fesztivál ételét, a Csepényt is meg lehet kóstolni, amit egy csepeli magánszemély álmodott meg. (tovább…)

A jégpályával együtt a csepeliek fesztivál ételét, a Csepényt is meg lehet kóstolni

2019. november 29. péntek

Mr.Gabee, Csepel.info

Korábban beszámoltunk róla, hogy 2019. november 29.-én nyitja meg kapuit a csepeli jégpálya ünnepélyes keretek között. A megnyitással együtt a csepeliek új fesztivál ételét, a Csepényt is meg lehet kóstolni, amit egy csepeli magánszemély álmodott meg.

Az ételről bővebben a Csepény facebook oldalán informálódhatnak.

Egy kivételes és hiteles embernek állítottak emléket

2019. november 28. csütörtök

Emléktáblát kapott a László Gyula Gimnázium és Általános Iskola falán a néhai Choli Daróczi József, aki Újpalotán kezdett el tanítani

Bpxv.hu, Csepel.info

Fotók: Vargosz/XV Média

Tisztaszívű, nagylelkű ember volt – mondta Cserdiné Németh Angéla polgármester hétfő este az újpalotai László Gyula Gimnázium és Általános Iskolánál tartott eseményen. Szürkület, sőt este volt már, mégis szép számmal jöttek el kerületből és a budapesti roma közösségből is, hogy megemlékezzenek a 2018-ban elhunyt Choli Daróczi Józsefről.

A 80 éve született cigány író, költő, népművelő, műfordítónak azért itt, Újpalotán állított emléket a XV. Kerületi Cigány Nemzetiségi Önkormányzat, valamint a Populus Pharaonis Egyesület (POFA), mert Choli Daróczi József ebben az intézményben kezdte meg pedagógusi munkáját képesítés nélküli tanítóként. Ennek történetét a helyi cigány önkormányzat nemrég megválasztott elnöke, Czuczu Tamás idézte fel, mint elmondta, „Choli bácsi” nem nyugodott bele, hogy az egykori rákospalotai cigánytelepen élő gyermekek korai iskolaelhagyók voltak. A pályakezdő pedagógus a szülőknek cigányklubot szervezett, és elérte, hogy egyre több gyerek ragadjon meg az akkori Lila Iskolában. (tovább…)

Gyönyörű lesz az új csepeli Kultik Mozi – galériával

2019. november 28. csütörtök

Mr.Gabee, Csepel.info

Jó hírünk van a mozi kedvelőinek! A KULTIK Csepel mozi megújul kívül belül. Mr.Gabee csütörtökön személyesen ellátogatott és engedélyt kapott arra, hogy bekukkantson a Csepel Plazaban található mozi átalakítási munkálataiba. 

Szerkesztőnket ott tartózkodása során Horváth Szilvia marketing vezető kalauzolta körbe. A látogatás során készített képeket és információkat az alábbiakban olvashatják: (tovább…)

Ismét egészségnap lesz Csepelen

2019. november 28. csütörtök

Csepel.hu

Csepel.hu