2015. augusztus havi archívum

Csángó asszonyra ütöttek sárga csillagot

2015. augusztus 31. hétfő

Vélemény – Ábel Attila

Petrás Mária

A csángók kicsiny, de mégis oly hányattatott cseppje a magyarságnak, hogy elnyomásukról könyvtárat lehetne megtölteni. Ezért, ha valahol a világon tárt karokkal kellett volna fogadni Petrás Mária csángó énekesnőt, akkor az a Zsidó Kulturális Fesztivál volt. Ehelyett az antiszemitizmus hamis vádjával támadták meg és alázták porig. Kiváló példa az emberi hülyeségre az, ahogyan kirekesztettek egy csángó énekesnőt egy olyan rendezvényről, ahol a kirekesztés elítélése és az elnyomottak megsegítése szívből kellene, hogy jöjjön.

Wass Albert, akinek a legszebb regénye egy román parasztlányról szól, egész életében tagadta, hogy fajgyűlölő vagy antiszemita lenne. Egyetlen ilyen jellegű cikket vagy könyvet sem írt. Ez valljuk be, elég furcsa lenne egy antiszemita írótól. De mindegy, mert lényegtelen, hogy Wass antiszemita volt-e. Csak az biztos, hogy Petrás Máriát azért antiszemitázták le, mert a vád szerint részt vett egy Wass Albert esten, és a vád szerint Wass antiszemita volt. (tovább…)

„Nem ítélkezem, inkább imádkozom” – Petrás Mária a Mazsihisz-ügyről

2015. augusztus 31. hétfő

Mandiner

Petrás Mária

„Egyik utolsó rezdülése vagyok a csángó világnak” – mondja a Mandinernek Petrás Mária. A népdalénekes-keramikus szeptember elsején koncertezett volna a Dohány utcai zsinagógában a Muzsikás együttessel a Zsidó Kulturális Fesztivál keretében, ám a szervezők alaptalan rágalmazások miatt nemkívánatosnak nyilvánították. A Muzsikás az énekesnővel való szolidaritásból lemondta a koncertet.

Petrás Mária ennek ellenére is énekelne még a zsinagógában, ha a hívek úgy akarnák. „Nekem muszáj szabadelvűnek maradnom, éppen azért, hogy a csángó világot mindenhol, bárki előtt képviselhessem.” A Prima Primissima díjas, a Carnegie Hallt is megjárt művész a Mandinernek mesélt moldvai gyerekkoráról, karrierjéről és a csángóság megpróbáltatásairól. (tovább…)

Megemlékezés és koszorúzás a II. világháború áldozatainak emléknapja alkalmából

2015. augusztus 31. hétfő

Csepel.hu

Megemlékezés és koszorúzás a II. világháború áldozatainak emléknapja alkalmából

Tisztelt Csepeli Polgárok!

Budapest Főváros XXI. Kerület Csepel Önkormányzata tisztelettel meghívja Önöket a II. világháború áldozatainak emléknapja alkalmából tartandó megemlékezésre és koszorúzásra.

  • Időpont: 2015. szeptember 2., (szerda) 8 óra
  • Helyszín: Budapest, XXI. kerület, Szent Imre tér (II. világháborús emlékmű)

Borbély Lénárd,

Csepel polgármestere

(tovább…)

Németország nem indít különvonatokat a menedékkérőknek

2015. augusztus 31. hétfő

Több mint 200 magyar embercsempészt fogtak el a németek

Magyar Hírlap, Origo

Németország nem indít különvonatokat a menedékkérőknek

Németország nem indít különvonatokat Magyarországra a szír menedékkérőkért – közölte hétfőn a német kormányszóvivő, aki azokra a hírekre reagált, amely szerint Berlin “chartervonatokkal” szállítja Németországba a szír menedékkérőket.

Steffen Seibert a Twitteren azt írta, hogy “nincsenek különvonatok”, és “az uniós jog érvényes”, amely szerint “aki Magyarországra megy, annak ott kell regisztrálnia magát és ott kell lefolytatni a menedékjogi eljárást”. (tovább…)

Villamos, gőzmozdony – játékok óvodásoknak és a közterületekre – videóval!

2015. augusztus 31. hétfő

Youtube

2015-08-08 villamos

Készül már a mini-villamos és a gőzmozdony a csepeli óvodás gyermekeknek – számolt be egy videóval Youtube-oldalán Ábel Attila alpolgármester.

A csepeli önkormányzat nyáron olyan műhelyt nyitott, ahol a piaci árnál olcsóbban tudják a játszóeszközök, köztéri padok, kerítések, ajtók és egyéb faszerkezetek felépítését vagy felújítását elvégezni. (tovább…)

Igényelhető a DiákHitel

2015. augusztus 31. hétfő

Szabadfold.hu

Az új félévre már igényelhetők a diákhitelek. A szabad felhasználású Diákhitel 1-hez maximum havi 50 ezer forintig 4,9 százalékos kamattal juthatnak hozzá a hallgatók. A kötött felhasználású Diákhitel 2-t kizárólag tandíjra költhetik, ennek összege nagyjából a képzési költségük mértéke, és fix 2 százalékos kamattal lehet felvenni.

Idei két újdonság, hogy már 40 éves korig is kérhetők és adhatók diákhitelek, és tíz félév helyett akár 11 félévre is. Az igénylés első határideje szeptember 15., ha addig valaki beadja a kérelmét a két diákhitel közül valamelyikre, már októberben számíthat a pénzre.

18 éve halt meg Diana

2015. augusztus 31. hétfő
Lady Diana Forrás: starity

Lady Diana Forrás: starity

1997. augusztus 31-én, azaz 18 éve ezen a napon hunyt el autóbalesetben Diána walesi hercegné. Károly walesi herceg, brit trónörökös első felesége volt. Két gyermekük született, Vilmos és Harry herceg. Károly szerelmi életét gyakran tárgyalta a sajtó, sok szép nővel hozták hírbe. Harminc éves kora körül családja egyre nagyobb nyomást gyakorolt rá, hogy házasodjon meg. 1707-ben mondták ki azt a trónutódlási törvényt, mely szerint arisztokrata származású, protestáns vallású hajadont támogat a család a herceg jövendőbelijeként. Diana megfelelt ennek az előírásnak, 1981-ben házasodtak össze. Az esküvőt a televízió is közvetítette, egymilliárd ember követte figyelemmel.

Károly a házasságkötés után is fenntartotta viszonyát régi barátnőjével, Camilla Parker-Bowles-szal. Házasságuk a nyolcvanas évek végére megromlott. A hercegné nagy népszerűségnek örvendett a brit alattvalók körében, rendszeresen jótékonykodott, szívén viselte a leprában és az AIDS-ben szenvedők ügyét. Támogatta a balett oktatást és a hajléktalanokat is. 1996-ban mondták ki a válásukat, de ő továbbra is jótékonykodott, bár ez már nem volt kötelessége. 1997-ben ellátogatott Angolába, ahol szorgalmazta a taposóaknák felszedését. Az ottawai egyezmény kimondja, hogy tilos gyalogsági aknákat alkalmazni. Bár csak Diána halála után írták alá, de valószínűleg nagy szerepe volt abban, hogy létrejött. Párizsban az Alma-rakpart közúti aluljárójában autózott szeretőjével Dodi al-Fayeddel 1997. augusztus 31-én. Paparazzók üldözték az autójukat, amikor az autóbaleset bekövetkezett. Felmerült az a lehetőség is, hogy a brit titkosszolgálat gyilkoltatta meg. Halála országszerte példátlan mértékű gyászt váltott ki.

Egymillió magyar háztartás kap szélessávú netet

2015. augusztus 31. hétfő

Origo

Egymillió magyar háztartás kap szélessávú netet

Legalább 30 megabites internetelérést kap egymillió magyarországi háztartás 2018-ig. Az ezt célul kitűző pályázat 70 milliárd forintos uniós támogatást élvez.

Tejút utcai lámpasor: csúcsidőben hosszabb a várakozás a balra kanyarodáshoz

2015. augusztus 31. hétfő

Több olvasó jelezte, hogy a II. Rákóczi Ferenc útról a Tejút utcára balra kanyarodó sávnál nem megfelelően vált a lámpa, hosszú ideig pirosat jelez. Megkerestük a BKK Zrt, amely hangsúlyozta: a csúcsidőkben hosszabb a várakozás, hogy a dugók kisebbek legyenek.

A XXI. kerület II. Rákóczi Ferenc út – Tejút utca csomópontjában áthaladó forgalom túlnyomó részét a II. Rákóczi Ferenc úton egyenesen tovább haladó járművek teszik ki. A jelzőlámpaprogram kialakítása olyan módon történik, hogy a zöldidők az egyes irányokba tovább haladni kívánó járművek számával a lehetőségekhez mérten arányosan kerüljön kiosztásra. A II. Rákóczi Ferenc útról a Tejút utcába balra kanyarodók száma az egyenesen haladó járművek számának a töredéke, és a zöldidők is ennek figyelembe vételével alakulnak. A forgalomlebonyolódás szempontjából a legkritikusabb reggeli csúcsidő esetén 06:00-08:00 között, továbbá a II. Rákóczi Ferenc útról balra a Tejút utcába kanyarodó járművek csak két egymást követő periódusban kaphatnak szabadjelzést, az ezt követő periódusban a detektorokon történő bejelentkezés ellenére sem kapják azt meg. Így a maximális várakozási idő, amely a reggeli órákban adódhat, 194 másodperc a kérdéses irányból, amely valóban sok, de ez a feltétel elengedhetetlen ahhoz, hogy a II. Rákóczi Ferenc út forgalma nagyobb torlódások nélkül lebonyolódjon a reggeli csúcsidőszakban.

 

Ismét várakozáson felüli eredményt értek el a csepeli kick-boxosok az utánpótlás EB-n

2015. augusztus 31. hétfő

Csepel.hu

kt2

Nagy várakozás előzte meg a spanyolországi San Sebastianban rendezett utánpótlás Európa-bajnokságot, hiszen a világ legeredményesebb klubja, a csepeli Halker-KiralyTeam Kick-box Akadémia évek óta a legjobb klub címet zsebeli be itt. Idén azonban a szokottnál is nehezebb dolga volt a versenyzőknek: a 35 ország több mint 1400 indulója ugyanis az Európa-bajnokságok történetének eddigi legnagyobb mezőnyének számított.

Menetelés a döntőkig

A KiralyTeam Spanyolországba tartó különítménye busszal vágott neki a mintegy 2200 kilométeres fárasztó és kimerítő távnak. A kétnapos utazást egynapos akklimatizálódás és pihenés követte, majd 25-én, kedden elkezdődtek, szerdán pedig folytatódtak a selejtezők, ahol egy-két kivétellel mindenki a várakozásnak megfelelően tovább is jutott. Csütörtökön már a legjobb négy között folytak a küzdelmek. Itt már csak az volt a kérdés, hogy ki jut be a pénteki és szombati döntőkbe. (tovább…)

FTC II – Csepel 4-1

2015. augusztus 31. hétfő

foci

Az FTC II 4-1-re nyert a Csepel ellen az 5. fordulóban. A zöld-fehérek a 22. percben már 3-0-ra vezettek, és bár a 26. percben Herbály Tamás góljával sikerült szépíteni, a 3 pont a hazaiaké lett.

A következő fordulóban, szeptember 5-én A Csepel FC a BKV Előrét fogadja.

 

Visszaáll a 979-es buszcsalád útvonala

2015. augusztus 31. hétfő

BKK

979

Augusztus 31., hétfő üzemkezdettől egészen visszavonásig a Fővám téren beszakadt úttest helyreállításának befejeztével számos közlekedési változás lép érvénybe, melyeket az alábbiakban részletezünk.

A 979-es és 979A jelű éjszakai járatok újra érintik a Deák Ferenc tér felé a Zsil utca és a Fővám tér M megállóhelyeket.

Menetrendi változások a közösségi közlekedésben 2015 szeptemberétől

2015. augusztus 31. hétfő

A21_autobuszok_atadasa_CSS32

Szeptember 1-jével beköszönt az ősz, az oktatási intézményekben megkezdődik a tanítás, ezért a tömegközlekedési járatok is a tanítási időszak alatt érvényes menetrend szerint, a nyárinál jelentősen sűrűbben közlekednek. Ezen kívül is több változás lép életbe a menetrendekben szeptembertől.

2015. szeptember 1-jén (kedden) az oktatási intézményekben megkezdődik a tanítás, ezért ettől a naptól a tömegközlekedési járatok is a tanítási időszak idején érvényes menetrend szerint közlekednek, a nyárinál lényegesen sűrűbben. A BKK kéri az utasokat, hogy ettől a naptól hétköznap a menetrendi táblákon jelzett, tanítási időre szóló menetrendeket figyeljék. A tanítási időszakban érvényes menetrend általában a reggeli és a délutáni csúcsidei indulásokat érinti, amelyek az év ezen időszakában jellemzően megnövekedő utasforgalomhoz igazodva sűrűbbek.

 

A csepeli kettős gyilkosság: szeptember 7-én a Duna Televízióban

2015. augusztus 31. hétfő

Csepel.hu

a_csepeli_kettos_gyilkossag_

Szeptember 7-én 23 óra 20 perckor vetítik a Duna Televízióban A csepeli kettős gyilkosság – hatalmat mindenáron című dokumentumfilmet, amely a 2009. január 7-én Csepelen történt iskolai kettős gyilkosság eseményeit dolgozza fel. Az alkotás díszbemutatóját április 27-én az Uránia Filmszínházban láthatta a közönség telt ház előtt, döbbent csöndben. A film megtekintését csak 18 éven felülieknek ajánlják, a televízió ezért tűzte ki a bemutatását egy késő esti órára. 

A rendezők a premieren bemutatott alkotáshoz képest megváltoztatták a film végét, hogy még tényszerűbbé tegyék, mi történt a gyilkosságot követő percekben.  Ehhez a páratlan bizonyítékként szolgáló diktafonos hanganyagot használták fel. (tovább…)

Migránsok: a vonatjegy útlevél és személyi azonosító

2015. augusztus 31. hétfő

Nógrádi György szerint ősszel eldurvulhat a migránshelyzet

Origo, Hirado.hu

a vonatjegy útlevél és személyi azonosító

Kitalált névvel, január 1-jei születésnappal jönnek, és nem tudni mennyi köztük a terrorista

Több száz bevándorló tartott többször is spontán tüntetést vasárnap Budapesten, a Keleti pályaudvarnál. Egyebek mellett azt nehezményezték, hogy a magyar hatóságok nem engedik őket tovább Németország felé, holott sokuknak megvan a vonatjegyük. Információink szerint közben Ausztria is megkezdte határainak lezárását.