‘Külpolitika’ kategória archívum

Miért szereti a “Trump”-Külügyminisztérium még mindig George Sorost?

2017. április 11. kedd

Magyar Idők

thewhitehouse

A New York-i bulvárlap, a The New York Post így kezdi cikkét: „A Trump-kormány sikertelensége, hogy ez idáig saját embereivel töltse fel a végrehajtó ágat, konzervatív politikai platformjának okoz kárt és meghiúsítja a szavazói akaratát.”

A cikk azzal folytatódik, hogy ennek egyik szomorú leckéjét kellett megtanulnia annak a hat republikánus szenátornak, akik megkérték Rex Tillerson külügyminisztert, hogy vizsgálja meg, vajon az amerikai külföldi segélyt nem arra használják-e fel, hogy világszerte „haladó programokat” támogatnak. A szenátorok nem Tillersontól vagy környezetéből kaptak választ, hanem a jogi osztály középszintű beosztottjától, Joseph E. Macmanustól. (tovább…)

Németh Szilárd felszólalt a parlamentben

2017. április 3. hétfő

Németh Szilárd felszólalt a parlamentben

Németh Szilárd országgyűlési képviselő, a Fidesz alelnöke felszólalt a mai napon az Országházban.

Interpellációt a következő címmel intézte: “Milyen kihatással lehet a magyar határvédelemre az Európai Unió és Törökország között létrejött megállapodás esetleges felbomlása? ” címmel.

(tovább…)

Magyarország érdeke, hogy jó viszonyban legyen Oroszországgal

2017. február 3. péntek

Csepel.hu

nsz

Villáminterjú Németh Szilárddal, a Fidesz alelnökével Putyin orosz elnök látogatása kapcsán.

Miben látja az orosz elnökkel való tárgyalás jelentőségét?

Először is le kell szögeznünk, hogy az Orbán-Putyin találkozó sikeres és eredményes volt. Hazánk eminens gazdasági és politikai érdeke, hogy kiegyensúlyozott és jó viszonyra törekedjen Oroszországgal. Magyarországon elképzelhetetlen a gazdasági siker anélkül, hogy ne ápolnánk eredményes és kiegyensúlyozott viszonyt minden nagyhatalmi szereplővel, köztük Oroszországgal.

Ezért gazdasági szempontból is fontos volt a csütörtöki találkozó sikeressége. Többek között a kőolaj- és földgázszállítások biztonsága és megfizethetősége, az olcsó paksi energiatermelés biztosítása, az atomerőmű fejlesztése, illetve a magyar mezőgazdasági termékek exportja tekintetében is megállapodtunk. (tovább…)

Közel egymillióan készülnek Trump elnöki beiktatására

2017. január 19. csütörtök

888, Csepel.info

kozel-egymillioan-keszulnek-trump-elnoki-beiktatasara

A közel egymilliós tömegben ott lesznek a legalább 70 szervezet által már bejelentett demonstrációk résztvevői is. Az elnök személyes biztonságáért felelős titkosszolgálat emberei mellett 3000 rendőr és 5000 nemzeti gárdista gondoskodik a rend fenntartásáról. Az elnöki beiktatás háromnapos ünnepségsorozatának fénypontjaként, január 20-án pénteken délben teszi le hivatali esküjét Amerika 46. elnökeként Donald Trump.

Obama elnökségének külpolitikájára a polgárháborúk, fegyveres konfliktusok gerjesztése és a muszlim szélsőségesek támogatása, azok megerősödése volt jellemző. Obama ellenségként kezelte az oroszokat, az ukrajnai polgárháború kirobbantása is az amerikai titkosszolgálat egyik “érdeme” volt. Trumptól sokan várják ennek a politikának a megfordítását – többek között Németh Szilárd országgyűlési képviselő is.

(tovább…)

Orbán: Trump és csapata megváltoztatja a világgazdaság szabályait

2017. január 13. péntek

Híradó.hu

d_kos201612020037

A miniszterelnök szerint vége a globális amerikai politikának, most egy vagányabb következik. A Trump-adminisztráció tagjai egy másfajta kultúrát képviselnek, vagányabbak elődeiknél, arról beszélnek, mit csináltak eddig, nem pedig arról, milyen kapcsolataik vannak.

Elkezdtünk kiépíteni egy munkaalapú gazdasági rendszert, mely emeli a magyar emberek életszínvonalát és több évtized távlatában is képes lesz jó teljesítményt nyújtani – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában. (tovább…)

Jeffrey D. Gordon: Csodáljuk Orbán Viktort

2016. december 4. vasárnap

mandiner

Jeffrey D. Gordon: Csodáljuk Orbán Viktort

Mi úgy látjuk, Orbán Viktor nagyszerű vezető, világszerte az egyik legjobb. Olyan, aki a józan ész talaján áll – mondja Jeffrey D. Gordon, Donald Trump megválasztott amerikai elnök külpolitikai tanácsadója a Mandinernek. A korábban a Pentagon szóvivőjeként is dolgozó Gordon szerint Trump teljesen friss levegőt hoz a politikába, Európa katasztrofálisan kezelte a migrációs válságot, a kudarcos amerikai demokrácia-exportnak pedig vége lesz. Nagyinterjúnk.

Jeffrey D. Gordon amerikai kommunikációs és külpolitikai tanácsadó, 2009-ig négy éven át a Pentagon szóvivője. Nyugalmazott haditengerészeti tiszt, aki több kiemelkedő republikánus politikai szereplőt segített tanácsaival és számos konzervatív washingtoni agytröszt főmunkatársaként volt tevékeny nemzetbiztonsági, külpolitikai és kommunikációs területen. Gordon a Fox News, a The Daily Caller, a The Washington Times és más médiumok állandó szakértője, publicistája. Donald Trump kampánystábjához idén februárban csatlakozott.
(tovább…)

Orbán Viktor telefonon tárgyalt Donald Trumppal

2016. november 25. péntek

Origo

Orbán Viktor telefonon tárgyalt Donald Trumppal

Orbán Viktor telefonon egyeztetett a megválasztott amerikai elnökkel, aki meghívta Washingtonba. A kormányfő azt mondta, hogy Donald Trump ideológiailag nem korlátozott, inkább a siker és az eredmények érdeklik. Ez pedig Orbán szerint nekünk kedvez.

Orbán Viktor telefonon egyeztetett Donald Trumppal, aki meghívta Washingtonba – derül ki a kormányfő Világgazdaságnak adott interjújából. A miniszterelnök szerint Magyarországnak eddig is jó gazdasági kapcsolatai voltak az Egyesült Államokkal, csak az ideológiák jelentettek akadályokat.  (tovább…)

Geert Wilders: a magyarok tisztában vannak az identitásukkal

2016. október 15. szombat

MTI, Magyar Idők, Demokrata.hu, 888.hu, Csepel.info

Volker Beck liberális politikus viszont arra szólította fel a németeket, hogy tanuljanak meg arabul

wilders_geert

Magyarország követendő példa kéne hogy legyen Európában, hiszen a magyarok tisztában vannak az identitásukkal – erről Geert Wilders, a holland Szabadságpárt bevándorlóellenes nézeteiről ismert vezére beszélt a Magyar Időknek adott, pénteken megjelent interjújában. Szerinte a nyugat-európai államok szinte megfeledkeztek nemzeti identitásukról, és csak magukat áltatják, amikor a kultúrák egyenlőségéről beszélnek.

A politikus a kvótanépszavazás eredményét nagyszerűnek nevezte, mondván “itt egy újabb bizonyíték, hogy az európaiak nem akarják, hogy Brüsszel ráerőszakoljon valamit a nemzetállamokra”. Szerinte Magyarország nagyon bátran cselekedett, és ellenállt a nyomásnak. A demokrácia és a nemzeti identitás kéz a kézben jár a nemzetállamisággal, amit az Európai Unió szép lassan térdre kényszerít – vélte, hozzátéve, a magyarok tudják hogy kicsodák, jól ismerik a történelmüket és a vallásukat, amit a legtöbb európai állam nem mondhat el magáról. (tovább…)

Orbán: a bőrünkről van szó

2016. szeptember 16. péntek

Híradó.hu

Budapest, 2014. november 14. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, ahol interjút adott a Kossuth Rádió 180 perc címû mûsorának 2014. november 14-én. MTI Fotó: Soós Lajos

A közeljövőben ismét a bevándorlási hullám erősödésére kell számítani, ezért a V4-ek négypontos javaslatcsomagjukban egyebek mellett a közös európai hadsereg felállítását, valamint a nemzetállami hatáskörök megerősítését javasolják – mondta a kormányfő a 180 percben. A tervezett betelepítési kvóta mindannyiunkat súlyosan érintő ügy, és nem pártkérdés, az Európai Bizottság már döntött, de a magyar választók még egyértelmű jelzést küldhetnek Brüsszelnek arról, hogy együtt akarnak-e élni muszlim bevándorlókkal, hazánknak most olyan álláspontot kell képviselnie, amellyel az Európai Bizottság már meghozott döntését az Európai Tanácsban még meg lehet állítani – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök.

Várhatóan a migrációs krízis és a Brexit adja majd a pozsonyi informális uniós csúcs legfőbb vitatémáit – jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádióban. (tovább…)

Orbán Viktor: Az EU elvesztette globális szerepét

2016. július 21. csütörtök

Hirado.hu

Orbán Viktor: az EU elvesztette globális szerepét

A varsói visegrádi kormányfői találkozó megteremtette az alapját annak, hogy a szeptemberi pozsonyi uniós-csúcstalálkozón a V4-ek közös európai programmal lépjenek fel – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök. A miniszterelnök hangsúlyozta: az Európai Unió drámai pillanatokat él át, ugyanis Nagy-Britannia kilépése miatt elvesztette globális vezető szerepét. Orbán Viktor szerint az unió azért jutott ebbe a drámai helyzetbe, mert az Európai Bizottság a migráció kérdésében a lehető legrosszabb válaszokat adta.

A magyar kormány számíthat Szlovákia segítségére a határvédelemben – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő. Bohuslav Sobotka cseh miniszterelnök pedig reményét fejezte ki, hogy az őszi pozsonyi csúcstalálkozón olyan döntések születnek, melyek hatására az unió emberibb arculatot kap.
(tovább…)

Lázár János: Schengen 2 címmel javaslatot terjeszt a kormány az EU felé

2016. április 28. csütörtök

Magyar Idők

LazarJanos_kormanyinfo1

Schengen 2 címmel javaslatot fog előterjeszteni a magyar kormány az Európai Unió elé – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón.

Lázár hozzátette, a kormány álláspontja szerint a külső határok védelme a legfontosabb, ugyanakkor a dublini rendszer korrekciója is szükséges.

(tovább…)

Tízpontos akcióterv a migrációs válság kezelésére

2016. április 16. szombat

Kormány.hu

ov

A magyar miniszterelnök a CDI lisszaboni tanácskozásán ismertette tízpontos javaslatát a migrációs válság kezelésére. Ez egy válaszreakció az Európai Unió elhibázott javaslatára.

A kormány álláspontja szerint a bevándorlási válság megoldásához meg kell védeni a határokat, ezért a kabinet a schengeni rendszer megerősítésére tesz javaslatot. Európa számos kormánya szerint a gazdasági és demográfiai problémákra megoldás lehet a bevándorlás. Mi ezt vitatjuk, és azt gondoljuk, hogy az erről szóló döntésnek nemzeti hatáskörben kell maradnia. (tovább…)

Az elmúlt ezer év népeink szabadságvágyának története

2016. március 2. szerda

Fidesz.hu

Az elmúlt ezer év népeink szabadságvágyának története

Lengyelország számíthat Magyarországra, és tudjuk, mi is számíthatunk rájuk – hangsúlyozta Németh Szilárd.

 A magyar-lengyel szolidaritás évéről szóló határozati javaslat vitáját megnyitó expozéjában Csúcs Lászlóné lengyel nemzetiségi szószóló, az egyik előterjesztő azt mondta: az évszázados magyar-lengyel sorsközösség és barátság 20. századi megnyilvánulása volt a két nemzet közös küzdelme a kommunista diktatúra ellen.

(tovább…)

Európa védelmezői

2016. február 15. hétfő

888

Európa védelmezői

Rendkívüli egyeztetést tartottak a V4 országok kormányfői Prágában. Tanácskozásuk alatt a migráció és a Brexit kérdését járták körül. A tagországok Brüsszelben javaslatot tesznek mindkét helyzet megoldására.

A V-4 országok kormányfői hétfőn elfogadták a Prágai Nyilatkozatot, amit csütörtökön Brüsszelben az uniós csúcson terjesztenek majd elő. A nyilatkozat két fontosabb kérdést érint: az Európába tartó migrációs hullám és a Brexit kérdését.

(tovább…)

Az osztrák döntés a józan ész győzelme

2016. január 22. péntek

MTI/Kormány.hu

180perc

Orbán Viktor miniszterelnök a józan ész győzelmének tartja, hogy Ausztria bejelentette: korlátozza a menedékkérők létszámát. A kormányfő pénteken a Kossuth rádió 180 perc című műsorában arról is beszélt, hogy a kormány már dolgozik a 2017-es költségvetésen.

Az osztrák döntés a józan ész győzelme

A menedékkérők létszámának korlátozásáról szóló osztrák döntést Orbán Viktor úgy kommentálta: “a dogmatikus gondolkodás végül is kapitulált a valóság és a józan ész előtt”. (tovább…)