2008. október havi archívum

Szenzáció: Bárdosi Sándor visszatér!

2008. október 31. péntek

Sporthirado.hu

Visszatér a sydneyi olimpián a kötöttfogásúak 84 kilogrammos kategóriájában ezüstérmet szerző birkózó, Bárdosi Sándor. A szőnyegre másfél év kihagyás után lépő versenyző a Csepeli Amatőr Birkózó Iskola (CSABI) színeiben vesz részt a november 23-i csapatbajnokságon – tájékoztatta a SportHirado.hu-t az egyesület.

Meleg Gábor, a Csepeli Amatőr Birkózó Iskola társadalmi elnöke szerda este találkozott Bárdosi Sándorral, aki azonnal igent mondott a felkérésre: a klub színeiben elindul a november 23-i csapatbajnokságon.

Péntek este a sydneyi ezüstérmes birkózó már meg is jelent a klub edzésén, a csepeli Mátyás Király Általános Iskola tornatermében. (tovább…)

Mindenszentek és Halottak Napja

2008. október 31. péntek

Forrás: Új Szó

Őszi temető

Több mint ezer évvel ezelőtt Szent Odilon, a clunyi apátság elöljárója arra kérte a bencés apátság szerzeteseit, hogy mindszentek másnapján “imádkozzanak különös buzgósággal az elhunytakért”.

A clunyi apátságból kiindulva lassanként elterjedt a halottakról való megemlékezés szokása, mindenszentek napjának jelentősége pedig “elsorvadt”, mára a két ünnep hagyományai összemosódtak.

BKV-menetrend és temetői nyitvatartás a mindenszenteki és halottak napi megemlékezés napjain (tovább…)

Képviselői fogadóórák

2008. október 31. péntek

Fidesz-KDNP frakció

Szuhai Erika önkormányzati képviselő soron következő fogadóóráját november 3-án (hétfőn),17.00-18.00 óra között tartja a Kék Általános Iskolában (XXI., Szent László u. 84.).

Balogh Ernő önkormányzati képviselő november 3-án (hétfőn), 17.00-18.00 óra között tartja fogadóóráját a Móra Ferenc Általános Iskolában. (1214 Bp., Tejút utca 10.) Telefon: 06 (30) 466-3943. E-mail: balogherno@t-online.hu

Borbély Lénárd önkormányzati képviselő, a Pénzügyi, Ellenőrzési és Közbeszerzési Bizottság elnöke soron következő fogadóóráját 2008. november 4-én (kedden) 17 órától tartja Nagy Imre Általános Művelődési Központban (1214 Simon Bolivár sétány 4-8.), amelyre mindenkit szeretettel vár! Elérhetőség: 06 (30) 465- 9228, borbely.lenard.laszlo@fidesz.hu

Szélnek eresztik a ferencvárosi romákat

2008. október 31. péntek

Utcára kerül a „dzsumbuj” népe?

Csepel.info

A fehér bőrű kezek összefogása talán a kerületek összefogását jelképezi – a Csepel.hu illusztrációja

Nem biztosít a továbbiakban cserelakást a ferencvárosi önkormányzat a városrehabilitáció útjába kerülő, kiköltözni kényszerülő családoknak. A IX. kerület tömeges roma-kitelepítése ellen – igaz, csak a Csepel.info augusztusban megjelent tényfeltáró cikke után – a csepeli polgármester és a szomszédos kerületek is tiltakoztak. Szerintük sem fogadható el a „szociális feszültség-export”.

A Csepel.info úgy tudja, hét dél-pesti kerület vezetői október 29-én arról kötöttek megállapodást, hogy a városrehabilitáció miatt költözni kényszerülő, eddig bérlakásokban élő, többségében roma családokat a IX. kerületi önkormányzat a továbbiakban nem költözteti más kerületekbe. A kiköltöztetetteknek – saját polgárainak – az önkormányzat saját területén belül azonban ez után sem biztosít lakhatást, a családok a jövőben cserelakás helyett csak készpénzt kapnak majd. Így vélhetően mehetnek ahová akarnak – meg ahová befogadják őket. Ha kevés lesz albérletre vagy elfogy a pénz, több száz ember kerülhet így utcára. Az esetről beszámoló Csepel.hu önkormányzati portál nem említi, hogy a jelen lévő polgármesterek közül ez ellen bárki is tiltakozott volna. (tovább…)

Lefokozzák a kapitányságokat?

2008. október 31. péntek

MTI, Népszabadság, Duna TV

Regionális rendőrkapitányok és régiós bűnügyi főkapitányi biztosok kinevezésével, valamint öt budapesti bűnügyi körzeti hatóság felállításával 2010-re “szinte teljesen lefokozná” a kerületi kapitányságokat Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány – értesült a pénteki Népszabadság.

A napilap úgy tudja, az “egy város, egy rendőrség” elvével indokolt elképzelések máris ellenérzéseket váltottak ki, sokan ugyanis nem hisznek az új modell életképességében. (tovább…)

Szombattól drágul a budapesti távfűtés

2008. október 31. péntek

MTI, Hírszerző

Az október elsejei gázáremelés miatt szombattól hat százalékkal drágul a fővárosi távhőszolgáltatás – olvasható a Napi Gazdaság pénteki számában.

A gazdasági napilap szerint egy átlagos – 52 négyzetméteres, évente 43,1 gigajoule hőt felhasználó – budapesti távfűtéses lakásnál bruttó 1.357 forintos áremeléssel kell számolni havonta.

hirszerzo.hu

Oda a Főgáz – Fónagy: A tetőt is eladják a fejünk fölül

2008. október 31. péntek

Mno.hu

Privatizáció

Az MSZP-SZDSZ nem tanul – mégis mi fizetjük a tanulópénzt

Az MSZP–SZDSZ-képviselők szavazataival elfogadta a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön az önkormányzat vagyonrendeletének módosítását, amely szerint a cég a továbbiakban nem közszolgáltatói besorolást kap. Fónagy János azonban elmondta, hogy egy kiemelt jelentőségű közszolgáltató cég privatizálása ellentétes a nyugat-európai gyakorlattal, valójában arról van szó, hogy a „tetőt is eladják a fejünk fölül”.

Somlyódy Csaba és Tüttő Kata szocialista képviselők az önkormányzat vagyonrendeletének módosítására vonatkozó javaslatát – amit szavazás nélkül befogadott az előterjesztést jegyző két főpolgármester-helyettes – a Fidesz–KDNP tagjai a Főgáz-privatizációt előkészítő elősegítő lépésként értékelték. A szocialisták szerint a gázbeszerzés törvényi liberalizálása után értelmét vesztette a Fővárosi Gázművek gázszolgáltatási közfeladata. (tovább…)

BKV-menetrend és temetői nyitvatartás

2008. október 31. péntek

Vezess.hu, Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

A várható nagyobb forgalom miatt a BKV új járatokkal és sűrűbb közlekedéssel készül a halottak napi hétvégére.

Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve, a BKV Zrt. idén is sűrűbb járatindítással és különjáratok közlekedtetésével igyekszik segíteni a fővárosi temetőket közösségi közlekedési eszközökkel megközelítők kényelmét. (tovább…)

Miért nem dönthet a nép szava?

2008. október 30. csütörtök

MSZP vs Népakarat

Hírextra.hu

Megtarthatják a helyi népszavazást Csepelen. A Pesti Központi Kerületi Bíróság végzése megsemmisítette a helyi választási iroda határozatát, mely előzőleg elutasította a kezdeményezést. Ám ennyire azért nem egyszerű az ügy.

„A bíróság a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges aláírásgyűjtő ívek hitelesítését megtagadó határozatait megsemmisíti, és új határozat hozatalára utasítja a helyi választási iroda vezetőjét.” – áll a bíróság végzésében.

A Csepeli Fidesz szervezete három kérdésben kezdeményezett helyi népszavazást még a nyár elején, de az ezekhez kapcsolódó aláírásgyűjtő ívek hitelesítését a helyi választási iroda vezetője megtagadta. Németh Szilárd, a Fidesz csepeli szervezetének vezetője a Hírextrának elmondta, a bírósági döntés fényében kimondható, politikai nyomás volt az elutasítás mögött. (tovább…)

A válságból megszorításokkal nem lehet kijutni

2008. október 30. csütörtök

MTI, Fidesz.hu, Index.hu

A kormány által tervezett megszorításokkal szemben a gazdaságélénkítés vezethetné ki az országot a válságból – jelentette ki Kövér László szerdán Szegeden. A politikus szerint a válságból csak akkor lehet kikeveredni, ha minél több ember fizet adót. Kövér felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk megítélése Ukrajna, Pakisztán és Fehéroroszország szintjére esett vissza.

Papp József,  a Corvinus Egyetem Vállalkozás-fejlesztési Intézetének docense az Index.hu-n megjelent elemzésében szintén hangsúlyozza: a magyar gazdaság legnagyobb problémája – amit a világméretű pénzügyi válság tovább erősít – az, hogy az erősen adóztatott „fehér” gazdaság és az adófizetést a minimumra optimalizáló szürkegazdaság gúzsba kötik egymást: a gazdaság teljesítőképességéhez képest túlzott mértékű közkiadások miatt magas szja-t és járulékot kellene fizetni. (tovább…)