2008. október havi archívum

Szenzáció: Bárdosi Sándor visszatér!

2008. október 31. péntek

Sporthirado.hu

Visszatér a sydneyi olimpián a kötöttfogásúak 84 kilogrammos kategóriájában ezüstérmet szerző birkózó, Bárdosi Sándor. A szőnyegre másfél év kihagyás után lépő versenyző a Csepeli Amatőr Birkózó Iskola (CSABI) színeiben vesz részt a november 23-i csapatbajnokságon – tájékoztatta a SportHirado.hu-t az egyesület.

Meleg Gábor, a Csepeli Amatőr Birkózó Iskola társadalmi elnöke szerda este találkozott Bárdosi Sándorral, aki azonnal igent mondott a felkérésre: a klub színeiben elindul a november 23-i csapatbajnokságon.

Péntek este a sydneyi ezüstérmes birkózó már meg is jelent a klub edzésén, a csepeli Mátyás Király Általános Iskola tornatermében. (tovább…)

Mindenszentek és Halottak Napja

2008. október 31. péntek

Forrás: Új Szó

Őszi temető

Több mint ezer évvel ezelőtt Szent Odilon, a clunyi apátság elöljárója arra kérte a bencés apátság szerzeteseit, hogy mindszentek másnapján “imádkozzanak különös buzgósággal az elhunytakért”.

A clunyi apátságból kiindulva lassanként elterjedt a halottakról való megemlékezés szokása, mindenszentek napjának jelentősége pedig “elsorvadt”, mára a két ünnep hagyományai összemosódtak.

BKV-menetrend és temetői nyitvatartás a mindenszenteki és halottak napi megemlékezés napjain (tovább…)

Képviselői fogadóórák

2008. október 31. péntek

Fidesz-KDNP frakció

Szuhai Erika önkormányzati képviselő soron következő fogadóóráját november 3-án (hétfőn),17.00-18.00 óra között tartja a Kék Általános Iskolában (XXI., Szent László u. 84.).

Balogh Ernő önkormányzati képviselő november 3-án (hétfőn), 17.00-18.00 óra között tartja fogadóóráját a Móra Ferenc Általános Iskolában. (1214 Bp., Tejút utca 10.) Telefon: 06 (30) 466-3943. E-mail: balogherno@t-online.hu

Borbély Lénárd önkormányzati képviselő, a Pénzügyi, Ellenőrzési és Közbeszerzési Bizottság elnöke soron következő fogadóóráját 2008. november 4-én (kedden) 17 órától tartja Nagy Imre Általános Művelődési Központban (1214 Simon Bolivár sétány 4-8.), amelyre mindenkit szeretettel vár! Elérhetőség: 06 (30) 465- 9228, borbely.lenard.laszlo@fidesz.hu

Szélnek eresztik a ferencvárosi romákat

2008. október 31. péntek

Utcára kerül a „dzsumbuj” népe?

Csepel.info

A fehér bőrű kezek összefogása talán a kerületek összefogását jelképezi – a Csepel.hu illusztrációja

Nem biztosít a továbbiakban cserelakást a ferencvárosi önkormányzat a városrehabilitáció útjába kerülő, kiköltözni kényszerülő családoknak. A IX. kerület tömeges roma-kitelepítése ellen – igaz, csak a Csepel.info augusztusban megjelent tényfeltáró cikke után – a csepeli polgármester és a szomszédos kerületek is tiltakoztak. Szerintük sem fogadható el a „szociális feszültség-export”.

A Csepel.info úgy tudja, hét dél-pesti kerület vezetői október 29-én arról kötöttek megállapodást, hogy a városrehabilitáció miatt költözni kényszerülő, eddig bérlakásokban élő, többségében roma családokat a IX. kerületi önkormányzat a továbbiakban nem költözteti más kerületekbe. A kiköltöztetetteknek – saját polgárainak – az önkormányzat saját területén belül azonban ez után sem biztosít lakhatást, a családok a jövőben cserelakás helyett csak készpénzt kapnak majd. Így vélhetően mehetnek ahová akarnak – meg ahová befogadják őket. Ha kevés lesz albérletre vagy elfogy a pénz, több száz ember kerülhet így utcára. Az esetről beszámoló Csepel.hu önkormányzati portál nem említi, hogy a jelen lévő polgármesterek közül ez ellen bárki is tiltakozott volna. (tovább…)

Lefokozzák a kapitányságokat?

2008. október 31. péntek

MTI, Népszabadság, Duna TV

Regionális rendőrkapitányok és régiós bűnügyi főkapitányi biztosok kinevezésével, valamint öt budapesti bűnügyi körzeti hatóság felállításával 2010-re “szinte teljesen lefokozná” a kerületi kapitányságokat Tóth Gábor budapesti rendőrfőkapitány – értesült a pénteki Népszabadság.

A napilap úgy tudja, az “egy város, egy rendőrség” elvével indokolt elképzelések máris ellenérzéseket váltottak ki, sokan ugyanis nem hisznek az új modell életképességében. (tovább…)

Szombattól drágul a budapesti távfűtés

2008. október 31. péntek

MTI, Hírszerző

Az október elsejei gázáremelés miatt szombattól hat százalékkal drágul a fővárosi távhőszolgáltatás – olvasható a Napi Gazdaság pénteki számában.

A gazdasági napilap szerint egy átlagos – 52 négyzetméteres, évente 43,1 gigajoule hőt felhasználó – budapesti távfűtéses lakásnál bruttó 1.357 forintos áremeléssel kell számolni havonta.

hirszerzo.hu

Oda a Főgáz – Fónagy: A tetőt is eladják a fejünk fölül

2008. október 31. péntek

Mno.hu

Privatizáció

Az MSZP-SZDSZ nem tanul – mégis mi fizetjük a tanulópénzt

Az MSZP–SZDSZ-képviselők szavazataival elfogadta a Fővárosi Közgyűlés csütörtökön az önkormányzat vagyonrendeletének módosítását, amely szerint a cég a továbbiakban nem közszolgáltatói besorolást kap. Fónagy János azonban elmondta, hogy egy kiemelt jelentőségű közszolgáltató cég privatizálása ellentétes a nyugat-európai gyakorlattal, valójában arról van szó, hogy a „tetőt is eladják a fejünk fölül”.

Somlyódy Csaba és Tüttő Kata szocialista képviselők az önkormányzat vagyonrendeletének módosítására vonatkozó javaslatát – amit szavazás nélkül befogadott az előterjesztést jegyző két főpolgármester-helyettes – a Fidesz–KDNP tagjai a Főgáz-privatizációt előkészítő elősegítő lépésként értékelték. A szocialisták szerint a gázbeszerzés törvényi liberalizálása után értelmét vesztette a Fővárosi Gázművek gázszolgáltatási közfeladata. (tovább…)

BKV-menetrend és temetői nyitvatartás

2008. október 31. péntek

Vezess.hu, Budapesti Temetkezési Intézet Zrt.

A várható nagyobb forgalom miatt a BKV új járatokkal és sűrűbb közlekedéssel készül a halottak napi hétvégére.

Az elmúlt évek tapasztalatait figyelembe véve, a BKV Zrt. idén is sűrűbb járatindítással és különjáratok közlekedtetésével igyekszik segíteni a fővárosi temetőket közösségi közlekedési eszközökkel megközelítők kényelmét. (tovább…)

Miért nem dönthet a nép szava?

2008. október 30. csütörtök

MSZP vs Népakarat

Hírextra.hu

Megtarthatják a helyi népszavazást Csepelen. A Pesti Központi Kerületi Bíróság végzése megsemmisítette a helyi választási iroda határozatát, mely előzőleg elutasította a kezdeményezést. Ám ennyire azért nem egyszerű az ügy.

„A bíróság a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges aláírásgyűjtő ívek hitelesítését megtagadó határozatait megsemmisíti, és új határozat hozatalára utasítja a helyi választási iroda vezetőjét.” – áll a bíróság végzésében.

A Csepeli Fidesz szervezete három kérdésben kezdeményezett helyi népszavazást még a nyár elején, de az ezekhez kapcsolódó aláírásgyűjtő ívek hitelesítését a helyi választási iroda vezetője megtagadta. Németh Szilárd, a Fidesz csepeli szervezetének vezetője a Hírextrának elmondta, a bírósági döntés fényében kimondható, politikai nyomás volt az elutasítás mögött. (tovább…)

A válságból megszorításokkal nem lehet kijutni

2008. október 30. csütörtök

MTI, Fidesz.hu, Index.hu

A kormány által tervezett megszorításokkal szemben a gazdaságélénkítés vezethetné ki az országot a válságból – jelentette ki Kövér László szerdán Szegeden. A politikus szerint a válságból csak akkor lehet kikeveredni, ha minél több ember fizet adót. Kövér felhívta a figyelmet arra, hogy hazánk megítélése Ukrajna, Pakisztán és Fehéroroszország szintjére esett vissza.

Papp József,  a Corvinus Egyetem Vállalkozás-fejlesztési Intézetének docense az Index.hu-n megjelent elemzésében szintén hangsúlyozza: a magyar gazdaság legnagyobb problémája – amit a világméretű pénzügyi válság tovább erősít – az, hogy az erősen adóztatott „fehér” gazdaság és az adófizetést a minimumra optimalizáló szürkegazdaság gúzsba kötik egymást: a gazdaság teljesítőképességéhez képest túlzott mértékű közkiadások miatt magas szja-t és járulékot kellene fizetni. (tovább…)

„Ne izguljatok magyarok” – megint nem fog fájni?

2008. október 30. csütörtök

Mno.hu, Inforadio.hu

A jómunkásember esti kabaréja

Az IMF-től kapott hitel csupán egy biztonsági folyosó, amit csak akkor használunk föl, ha nagy a baj – jelentette ki Gyurcsány szerda este a köztelevízióban. Szerinte a szokottnál azért kapunk több pénzt, mert „jól végeztük a dolgunkat”. Ha mélyül a válság, akkor „még jobban összekapaszkodunk”. Olyan szépen tűri Magyarország a válságot, hogy „le a kalappal” – állította a baloldal vezére.

Közgazdászok meg az MNO-nak azt állították: az IMF csomagja pénzügyi gyámság alá helyezte Magyarországot. Az Info Rádió a miniszterelnöki interjúval kapcsolatban kiemelte: Gyurcsány elegánsnak tartja, hogy a következő kormány nyögi majd a hitelek visszafizetését. (tovább…)

A Csepel kerékpár

2008. október 30. csütörtök

Csepel-sziget.hu

“Az első csepeli bicikliket 1929-ben állította elő a Weiss Manfréd, miután 1928-ban 25 ezer schillingért megvásárolta a grazi Steyr-Daimler-Puch-művektől a licencet. Tízezer kerékpárt is megvett alkatrész állapotban. Az első kétszázat még Grazban szerelték össze (Csepel felirattal), a többit itthon.

Több mint tizenkétezer darabot gyártottak 1929-ben, 1930-ban pedig harmincötezret. Ekkor még csak egyféle típust dobtak piacra, női és férfi változatban, egészen 1932-ig. Itt olvashatja el a csepeli kerékpár-gyártásról szóló cikket.

Átengedte a volánt ittas barátjának a sztár

2008. október 30. csütörtök

Ma.hu

Csoda, hogy túlélték

Úgy tűnik, nemcsak sérülései miatt kell megpróbáltatásokat kiállnia Palcsó Tamásnak – A vasárnap balesetet szenvedett énekes akár börtönbe is kerülhet, hiszen átadta a volánt ittas barátjának.

Palcsó Tamás egy cimborájával ült be az autóba vasárnap hajnalban: csakhogy mindketten ittak már. Ő ugyan nem vezette a kocsit, de megengedte ezt a barátjának. (tovább…)

Zöld út a csepeli helyi népszavazásnak

2008. október 30. csütörtök

A bíróság elsőfokon megsemmisítette a helyi választási iroda elutasítását

Fidesz-KDNP frakció

„A bíróság a helyi népszavazás kezdeményezéséhez szükséges aláírásgyűjtő ívek hitelesítését megtagadó határozatait megsemmisíti és új határozat hozatalára utasítja a helyi választási iroda vezetőjét.” – így szól a Pesti Központi Kerületi Bíróság végzése a csepeli népszavazási kezdeményezésünkről.

Mint ismeretes, három kérdésben kezdeményeztünk helyi népszavazást még nyár elején, de az ezekhez kapcsolódó aláírásgyűjtő ívek hitelesítését – a csepeli MSZP nyomására – a helyi választási iroda vezetője megtagadta. Emlékeztetőül, kezdeményezésünk a Kis-Duna-part természeti környezetének és köztulajdonban tartásának megőrzésére, a Csepel SC sporttelepeinek kizárólag sportcélú fejlesztésére, illetve az MSZP-SZDSZ koalíció által bezárt csepeli Weiss Manfréd Kórház visszaszerzésére irányultak. Már akkor is határozott álláspontunk volt, hogy az általunk feltett kérdések jog– és szakszerűek, egyértelműen megválaszolhatóak és minden törvényes feltételnek megfelelnek. (tovább…)

Megint nem bontották ki az igazságot – a kabaré előtt este újabb “igazságbeszéd”?

2008. október 29. szerda

Mno.hu, 168óra.hu

Ma este duplán lesz a kabaré

25,1 milliárd dolláros hitelt kap Magyarország a pénzügyi válság miatt a Nemzetközi Valutaalaptól (IMF), a Világbanktól és az Európai Uniótól – jelentette be az IMF. Erre reagálva Járai Zsigmond a köztévé reggeli műsorában azt mondta: nagyot fog bukni a kormány, amiért ebbe a hatalmas adósságba kényszerítette az országot.

Gyurcsány többször is hangsúlyozta, hogy a hitelekért nem kérnek tőlünk semmit cserébe, a ma kiadott uniós közlemény viszont állítja: komoly kötelezettségeket kell(ett) hazánknak vállalnia. Ma este emiatt a kabaré előtt, rendkívüli adásként, élőben újabb igazságbeszéd is várható – vagy nem. A miniszterelnök úrnál ugyanis nem könnyű megmondani, mikor mond igazat. (tovább…)