‘Tudomány’ kategória archívum

Kutatók: Gyurcsány a világ egyik legrosszabb vezetője volt

2021. március 29. hétfő

Index, Csepel.info

A listán Mao Ce-tung Gyurcsány mögött, Mobutu és Pol Pot Gyurcsány előtt áll

William Easterly, az egyik leghíresebb gazdasági fejlődést kutató közgazdásza társával tudományosan bizonyították, hogy Gyurcsány Ferenc történelmi léptékben is katasztrofális hatással volt a magyar gazdaságra a kormányzása idején. Annyira, hogy az ex-miniszterelnök szégyenszemre felkerült a világ legrosszabb vezetői közé.

Gyurcsány most az ellenzék élén térne vissza folytatni azt, amit 2010 tavaszán kénytelen volt félbehagyni.

(tovább…)

Túl drága a magyar emberek megmentése?

2021. március 25. csütörtök

Csepel.hu

Megdöbbenésének adott hangot dr. Szabó Szabolcs, a Momentum csepeli- soroksári politikusa a koronavírus elleni kínai vakcina miatt. Szerinte túl sokba kerül. A Demokratikus Koalíció is folytatta a kínai és az orosz vakcinák elleni kampányt.

A Magyar Orvosi Kamara viszont azt kérte a politikusoktól, hogy fejezzék be a vádaskodást, a lakosság félrevezetését és elbizonytalanítását. Az Országos Mentőszolgálat Hadházy Ákost szólította fel arra, hogy hagyja abba a hangulatkeltést.

(tovább…)

Megszületett a megállapodás, orosz vakcinák érkeznek Magyarországra

2021. január 22. péntek

Magyarhírlap.hu

Élő videóban tett közzé rendkívüli bejelentést a hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter és Szijjártó Péter nagyon hasznos találkozón vettek részt, jelentette be az orosz politikus. Kijelentette, a Szputnyik V vakcina nagyon jó eredményeket mutat és megindult a tömeges oltás Oroszországban. Immár nyitva áll a lehetőség a magyar állampolgárok számára is, hogy megvédjék magukat a koronavírussal szemben – emelte ki Murasko.

(tovább…)

A magyar szakhatóság engedély adott a brit és az orosz vakcinára

2021. január 21. csütörtök

Kormany.hu

A magyar szakhatóság engedélyezte a brit Astra Zeneca és az orosz Szputnyik oltóanyag használatát, már csak az uniós gyógyszerügynökség jóváhagyására várunk – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A járványügyi korlátozásokról a jövő héten dönt a kormány.

A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az oxfordi fejlesztésű AstraZeneca és az orosz SzputnyikV oltóanyagot. A brit vakcinával már oltják az embereket az Egyesült Királyságban, de az Európai Gyógyszerügynökség nagyon lassú, még nem hagyta jóvá. Magyarországon is lehetne már oltani az AstraZenecával, ha az Európai Bizottság megkezdené a szállítást.

(tovább…)

Az emberiség legpusztítóbb járványai: mit tanulhatunk belőlük?

2020. november 23. hétfő

Csepel.info

Az emberiség ma élő generációi még nem tapasztaltak olyan pandémiát, amely akkora hatással volt a társadalomra, mint a mostani koronavírus-járvány. A történelem azonban számos korábbi esetet ismer.

A következőkben a Csepelen élő Csurgay Árpádné címzetes egyetemi docens előadását hallhatják az emberiség eddigi legpusztítóbb járványairól és hatásaikról. Hasonló előadások: (tovább…)

Koronavírus: így látja a világhírű magyar hálózatkutató professzor

2020. március 16. hétfő

“Most már azt is értjük, hogy a vírust nem lehet megállítani”

Portfolio

Az erdélyi Barabási Albert-László szerint ő sem fogja tudni elkerülni a vírusfertőzést. Az emberek döntő többsége legyőzi majd a betegséget, de muszáj most leállítani a világot.

Az alábbiakban az ő bejegyzését közöljük. (tovább…)

De jó, hogy itt van repülős iskola

2019. január 20. vasárnap

Lokál.hu

A Csepelen található Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziuma az egyetlen közlekedési-műszaki területre képző intézmény a fővárosban. Az iskola székhelye a Kossuth Lajos, a repülőbázis tanhangár a Weiss Manfréd utcában van.

Az iskola honlapjának a tájékoztatása szerint a Budapesti Gépészeti Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Két Tanítási Nyelvű Műszaki Szakgimnáziumában évtizedek óta zajlik a légijármű-karbantartó képzés, mely során repülőgép-szerelőket és avionikusokat képeznek.  A gyakorlati képzés duális formában történik, a szakmai alapozó képzés az iskola tanműhelyeiben és tanhangárában folyik, már ilyenkor is motiválva a tanulókat a repülői területre és látásmódra. A 14. évfolyamon mindenki tanulószerződéssel nemzetközileg minősített karbantartó szervezeteknél tölti gyakorlatát és készül fel a szakmai vizsgákra. (tovább…)

A Korbuly családról indított virtuális kiállítást a Közlekedési Múzeum

2018. december 17. hétfő

MTI, Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, Wikipédia, Csepel.info

Korbuly János Kossuth-díjas gépészmérnök 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az idén 125. éve született Korbuly János (Budapest, 1893. jan. 2. – Budapest, 1976. dec. 20.) és hozzá kapcsolódva a Korbuly család életművét összefoglaló virtuális kiállítást indított útjára, amely részletesen bemutatja be a magyar gyáripar területén elévülhetetlen érdemeket szerzett család történetét és rajta keresztül a magyar ipari örökséget is.

A Korbuly család a magyar közlekedés minden fontos ágazatában jelen volt az elmúlt 125 évben, ezért az intézmény fontosnak érezte, hogy a jeles évfordulóhoz kapcsolódva hitelesen bemutassa ezt a történetet. “A páratlan családtörténeten keresztül a magyar gyáripar jelentős fejezetei villannak fel a múzeumban, valamint a családi hagyatékban megőrzött és most tudományosan feldolgozott fotók, dokumentumok és tárgyak segítségével a Közlekedési Múzeum virtuális kiállításában” – idézi az intézmény közleménye Vitézy Dávid főigazgatót. (tovább…)

Mikrometeorit csapódott be, sci-fi filmbe illő jelenetek voltak az űrállomáson

2018. augusztus 31. péntek

Blikk

Ujjával fogta be a lyukat a Nemzetközi Űrállomáson Alexander Gerst (42) német asztronauta, miután mikrometeorit ütötte át a Szojuz-űrhajó falát. Így néhány percig speciális védőruha nélkül érintette meg az űrt, ilyet előtte még senki nem csinált.

– Hirtelen jó ötletnek tűnt, de nem gondoltam, hogy ez lenne a legjobb megoldás – közölte később nevetve a földi irányítással Gerst.

A balesetre és a nyomában fellépő szivárgásra pár órával korábban az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) földi irányítóközpontjában figyeltek fel, mialatt a hatfős legénység aludt. (tovább…)

Genetikusok: őseink a hunok, az avarok magyarul beszéltek

2017. szeptember 27. szerda

HVG

Újraéledni látszik a magyarok hun eredetéről szóló vita. Szegedi genetikusok honfoglaláskori leletek vizsgálata alapján azt állítják, hogy a Kárpát-medencébe érkező őseink jelentős százalékban a hunok DNS-ével rendelkeztek. Ráadásul azt is feltételezik, hogy nem a honfoglalók, hanem az itt élő avarok beszélték a magyar nyelvet.

A régészeti genetika egy fiatal tudományterület, mely elsősorban csontmaradványokból kivont DNS alapján próbálja rekonstruálni a múltbeli eseményeket és a leszármazásunk ágait-bogait. A legrégebbi leletek, amelyeket sikerrel tudtak genetikailag analizálni, több tízezer évesek. Így állapították meg például, hogy a neandervölgyi ember nem tűnt el véglegesen a Föld színéről, mivel a mai ember DNS-ének 2-4 százaléka tőlük származik, magyarul, szaporodtunk velük. Török Tibor és csoportja a Szegedi Tudományegyetem Genetikai Tanszékén a honfoglalók genetikáját tanulmányozza. A kutatók a csontmaradványokból kinyert mitokondrium DNS-ből próbálják a magyarok őstörténetének mozaikjait kirakni. Tanulmányukbanarra a meglepő eredményre jutottak, hogy a honfoglaló magyarok a hunoktól származnak, legalábbis részben. Ez a nézet, mely sokáig uralkodott, a jelenlegi régészeti felfogás szerint hamis. Nagy vita alakult ki a genetikai eredményeket illetően. A genetikus csoportot vezető Török Tiborral a Szegedi Tudományegyetem professzora, Boldogkői Zsolt beszélgetett.

(tovább…)