‘Tudomány’ kategória archívum

Most megnézheti a felvételt: kitört az Etna, majdnem meghaltak

2017. március 17. péntek

Origo, Youtube

Az Etna dél-keleti oldalán február óta folyamatosan folyik a láva, ezt akarta megnézni egy turacsoport, köztük a BBC egyik tévéstábja. Megközelítették a hóhatárt, ahol egy helyen a közelükben a láva hóval találkozott, és robbanás történt.

A robbanás hatására forró gőz és kődarabok repültek a turisták felé, akik közül tiz fő megsérült, hetet kórházba is kellett szállítani. Az eset körülbelül 2700 méteres magasságban történt a BBC beszámolója szerint, a csoportért egy mentőcsapat ment föl a hegyre.

(tovább…)

Évfordulók bűvöletében – Az Arany-számadás fejezetei, 1. rész

2017. február 16. csütörtök

Élet és Tudomány, Csepel.info

arany-janos-portre

Nagyszalontán (Csepel mai testvérvárosában – Csepel.info), 1817. március 2-án született Arany János, vagyis e nevezetes pillanat nemsokára lesz éppen 200 éves. “Ki és mi vagy? hogy így tűzokádó gyanánt, / Tenger mélységéből egyszerre bukkansz ki.” – kérdezte tőle Petőfi 1847-ben. Ki és mi volt valójában Arany?

A kérdésre a választ Tarjányi Eszter kereste az Élet és Tudomány 2017. január 6-i számában. Az írás szövegének első részét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük. A képillusztrációkat saját magunk szerkesztettük. Az Arany200 emlékév eseményeiről honlapunkon igyekszünk rendszeresen beszámolni. (tovább…)

Hideg és még hidegebb napok – Razzia és megtorlás a Délvidéken (1942–1945)

2017. január 11. szerda

Csarnai Márk/Újkor.hu, Csepel.info

hidegnapok_cimlapmeret

Illusztráció. Forrás: pozitivtortenelem.blog.hu

Hetvenöt éve, 1942. január 4-én, Zsablyán kezdődött el a Magyar Királyi Honvédség délvidéki nagy „tisztogató akciója”, amely „hideg napok” néven vonult be a történelembe. Az eljárásnak több mint háromezer áldozata volt. A honvédség razziájára válaszul 1944–45-ben a szerb partizánok több tízezer magyart gyilkoltak meg. Bejegyzésünkben Csarnai Márk csepeli történész írását osztjuk meg.

1942 elején, az előző év tavaszán Magyarországhoz visszacsatolt Bácskában felerősödött a szerb partizánok tevékenysége. A partizánok január 4-én egy lakatlan tanya körül tűzpárbajt folytattak magyar karhatalmi alakulatokkal, az ütközetnek mindkét részről több halálos áldozata volt. A rejtőzködő partizánok felkutatására Szombathelyi Ferenc vezérezredes, a Honvéd Vezérkar főnöke razziát rendelt el, amelynek levezénylését Feketehalmy-Czeydner Ferenc altábornagyra, a területileg illetékes V. (szegedi) honvédhadtest parancsnokára bízta. (tovább…)

Megtöltöttük rendezvényekkel naptárunkat

2017. január 2. hétfő

Mr. Gabee

Ma ismét megtöltöttük rengeteg színes programmal oldalunk naptárát, amiben összeszedjük azokat a rendezvényeket, eseményeket, melyeket csepeli intézmények, szervezetek, művelődési házak, és az Budapest, XXI. kerület Csepel Önkormányzata rendez.

Amennyiben önök tudnak olyan eseményről, mely nem szerepel a jobb oldali sávban található naptárban, írja meg nekünk a csepel.info@gmail.com email címre.

500 új elektromos töltőhely létesülhet Budapesten

2016. december 30. péntek

Budapest.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium

elektromos-auto-coolcity-hu

Fotó: CoolCity.hu

Az elektromobilitás elterjesztését célzó Jedlik Ányos Terv megvalósításáról írt alá együttműködési megállapodást Budapest Főváros Önkormányzata és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A megállapodás eredményeként közel 250 töltőoszlop és 500 töltőhely létesülhet mintegy 600 millió forint értékben.

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester által aláírt dokumentum rögzíti, hogy a főváros biztosítja a töltőállomások helyét és a hozzájuk tartozó parkolóhelyeket, míg a nemzetgazdasági tárca vissza nem térítendő támogatást nyújt mindehhez az önkormányzati töltőtelepítési program keretében. A Főváros és a kerületek mintegy 250 töltőoszlopra, azaz 500 töltőhelyre pályázhatnak, ezek fedezete az októberben kiírt pályázati felhívás szerinti feltételekkel garantált. Az együttműködés keretében a felek közösen mérik fel a jogszabály-változtatási igényeket, továbbá közös koncepciót dolgoznak ki a kiépítendő töltőpontok helyének kijelölésére is. (tovább…)

Zseniális oldal, amely minden diák álma: magától megoldja a matekpéldákat

2016. december 25. vasárnap

Eduline, Csepel.info

tutshot2b[1]

Sőt, nemcsak megoldja, hanem lépésről lépésre le is vezeti – nagy segítség érettségire, vizsgára készülőknek.

A hvg.hu találta a MathPapa nevű oldalt, amely pillanatok alatt megoldja a legbonyolultabb egyenleteket is, majd lépésről lépésről levezeti őket. Az eredményt meg is oszthatjátok, sőt, az oldalon rengeteg gyakorlófeladatot és tesztet találtok.

csepel.info

A magyar járműipar történetét bemutató könyv jelent meg – a Csepel teherautókról is olvashatunk benne

2016. december 10. szombat

Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft., MTI, Origo, Csepel.info

20161130boros-jeno-magyar-autokronika

A 130 oldalas könyv borítóját az Ikarus 270 biztonsági busz prototípusa, a Sigma és a Pente 500 illusztrálja

A magyar járműipar történetét feldolgozó könyv jelent meg, amely az elmúlt 111 év beruházásai mellett azokat a magyar mérnököket, tervezőket, konstruktőröket is bemutatja, akik elismerést vívtak ki a mobilitás világában.

Boros Jenő könyve a XV. századi kocsi történetével indul, áttekintést ad a múlt századi és az újkori autóipari beruházásokról, beleértve a személyautók, buszok, tehergépkocsik és harci járművek gyártását, a Made in Hungary prototípusokat alkotóikkal együtt, végül a legújabb generáció, napjaink mérnökhallgatói nemzetközi sikereivel tekint a jövőbe. (tovább…)

Társadalmi 3D térképezés a TETA-val – Tudjunk meg többet Budapest népességéről

2016. október 21. péntek

Lechnerkozpont.hu, Földgömb magazin, Csepel.info

lech1

Budapest népességének egyik harmada lakótelepen, másik harmada egy- vagy kétszintes kertvárosi családi házban él, minden negyedik lakó belvárosi és kb. 14%-uk jár haza esténként zöldövezeti társasházba. Vajon az eltérő beépítési mód a korösszetételben is tükröződik? Hol él több gyerek és kevesebb felnőtt a fővároson belül? Mindezek szemléltetésére különleges 3D térképen ábrázoltuk a beépítési mód és a gyermekeltartottsági ráta térbeli összefüggését. A Lechner Tudásközpont beszámolóját a Földgömb magazin aktuális számában is elolvashatják.

A gyermeknépesség eltartottsági rátája a lakosság életkor szerinti megoszlását fejezi ki számszerűen, a gyermekkorúak (0-14 év között) létszámát az aktív korúakéhoz (15-64 év között) viszonyítva. Értéke tulajdonképpen azt jelzi, hogy mekkora „terhet jelent” a munkavállalási korú népességnek a gyermekek eltartása. Ha például egy területen 18 gyermek, 72 aktív korú és 10 idős él, a gyermekeltartottsági ráta 18/72=0,25 (tehát 25%). Másként fogalmazva, átlagosan négy aktív korúra jut egy gyermek, ami fontos információ például a társadalmi ellátórendszerek „méretezése” szempontjából. (tovább…)

Születésnapi programokkal készül a 150 éves Állatkert

2016. augusztus 8. hétfő

WeLoveBudapest

Születésnapi programokkal készül a 150 éves Állatkert

A világ egyik legrégebbi állatkertje programokkal és hosszított nyitvatartással ünnepli születésnapját.

A születésnapon, azaz augusztus 9-én kedden az Állatkert a szokásoshoz képest sokkal tovább, egészen este 10-ig tart nyitva, éppen azért, hogy minél többen együtt ünnepelhessenek. A programok öt különböző helyszínen zajlanak majd, reggel 9 órától. Többségük feleleveníti a kert múltját, ezért ne lepődjünk meg, ha korabeli ruhákba öltözött színészek jönnek majd velünk szemben, de lesznek zenés programok, mesekoncertek, bábjáték, bűvészbemutató és sok más érdekesség: Talamba Ütőegyüttes, Bíró Eszter, a Madarak házibuli-zenekar, az „Én állatkertem” címmel színpadi beszélgetésekre is sok kerül Csányi Vilmos etológussal, Dolák-Saly Róberttel és Geszti Péterrel is.

(tovább…)

Adalék az Illatos úthoz – méregkatalógus

2016. március 20. vasárnap

The Ice/Bear Project

Az Illatos úti telep talajában számos méreg található, amik neve azonban a laikusok számára nem szolgálnak túl sok információval.

Azért, hogy olvasóinknak ne csak kémiai nevekkel dobálózzanak, hanem igazán a sorok mögé tudjanak látni, összeállítottunk egy méreg-katalógust, amiben megtalálható azon mérgek jellemzői és veszélyei, amelyeket az Illatos úti telep talaja tartalmaz. (tovább…)

Szász Jenő: A magyarság jövője a Kárpát-medencében van

2015. szeptember 15. kedd

Nemzetstratégiai Kutatóintézet

Szász Jenő: A magyarság jövője a Kárpát-medencében van

A magyarság jövője a Kárpát-medencében van – jelentette ki a Nemzetstratégiai Kutatóintézet (NSKI) elnöke Szentendrén, a 27. Kárpát-medencei főiskolástáborban tartott előadásában.

Szász Jenő a Külhoni magyar ifjúságkutatás 2014 kutatásról szólva hangsúlyozta, hogy az a szülőföldön, magyar módon való megmaradás és gyarapodás nemzetstratégiai céljából indult ki, s az asszimiláció, a vegyes házasság, a nyelvhasználat, az oktatási és tanulási stratégiák, a munkavállalás szempontjait helyezte előtérbe.

(tovább…)

Elhunyt Czeizel Endre

2015. augusztus 10. hétfő

Origo

Elhunyt Czeizel Endre

Kedvességével, segítőkészségével és sármjával elbűvölte ismerőseit éppúgy, mint az ismeretterjesztő műsoraiért rajongó tévénézőket. Czeizel Endre genetikus már akkor celeb lett, amikor még ezt a szót nem is ismerték a hazai médiában.

Hétfő hajnalban elhunyt Czeizel Endre – tájékoztatta az orvos-genetikus lánya az MTI-t. A tudóst hosszú, méltósággal viselt betegség után, életének 81. évében érte a halál – közölte Czeizel Barbara. (tovább…)

Terroristáknál köthetnek ki a gyilkoló robotok

2015. július 29. szerda

Origo

terminator

Elon Musk és Stephen Hawking is eltörölné a gyilkolásra alkalmas önműködő gépeket. Ha nem állnak le a fejlesztésekkel, a technológia terroristáknál köthet ki.

Haladéktalanul betiltaná a katonai robotokat az igazi Vasemberként emlegetett Elon Musk és Stephen Hawking is. A két szakértő a Future of Life (Az élet jövője) nevű alapítvánnyal karöltve írt levelet egy, a mesterséges intelligencia köré épülő Buenos Aires-i konferenciára. (tovább…)

Tudta, hogy mi van a lába alatt? – Erre biztosan nem gondolt…

2015. július 2. csütörtök

Facebook/Bercsik Károly, Műszaki örökségünk – Engineering heritage,  Csepel.info

Csepeli alappont- műszaki örökség

Bercsik Károly csepeli önkormányzati képviselő és közterület-fenntartási tanácsnok egy helyi érdekességre hívta fel a figyelmünket. Az alábbiakban az ő facebook bejegyzését közöljük változtatás nélkül. 

Gáspár Norbert Pál mérnök tájékoztatása szerint a képen látható monumentális csepeli gúla egy geodéziai alappontot véd. A lényeg, vagyis az igazi alappont a felszín alatt van. Az építményen található fejelőkövet kisebb pontosságú mérésekhez használják. Az ilyen pontok az OGPSH (Országos GPS Hálózat) részét képezik, országosan 1024 van belőlük. (tovább…)

Betör a magyar piacra a CNG?

2015. május 31. vasárnap

Hirado.hu

Resch Béla egy földgázsűrítő berendezés kiépítésén dolgozik a Mol Nyrt. Kőbányai úti kútjánál, ahol a Fővárosi Gázművek Zrt. és a Mol nyilvános sűrített földgáz-üzemanyagú (CNG) töltőállomást létesít. Az első jármű várhatóan még a nyár folyamán tankolhat az állomáson. MTI Fotó: Balaton József

Resch Béla egy földgázsűrítő berendezés kiépítésén dolgozik a Mol Nyrt. Kőbányai úti kútjánál, ahol a Fővárosi Gázművek Zrt. és a Mol nyilvános sűrített földgáz-üzemanyagú (CNG) töltőállomást létesít. Az első jármű várhatóan még a nyár folyamán tankolhat az állomáson. MTI Fotó: Balaton József

Néhány éven belül 20-40-szeresére kellene növelni a töltőpontok számát ahhoz, hogy reális alternatívává váljon a gázüzemű autózás a benzinnel vagy a dízellel szemben.

Magyarországon csak kevés CNG-töltőállomás van. A töltőpontok kiépítésében az Első Nemzeti Közműszolgáltatóhoz (ENKSZ) tartozó Főgáz CNG és a GDF Suez jeleskedett. A nyugat-európai hálózatokhoz képest azonban még így is jelentős az elmaradás. (tovább…)