‘Tudomány’ kategória archívum

Hamarosan zárul a LED csereprogram

2023. augusztus 9. szerda

Csepel.hu

A CYEB LED csereprogramra regisztráltak részére most szombatig van lehetőség az igényelt lámpák átvételére. Kérjük, hogy az érintettek ellenőrizzék a regisztrációkor megadott e-mail postafiókjukat, valamint annak spam mappáját.

(A csepeli átvételi időszak lezárását követően csak a CYEB központjában, 2000 Szentendre, Dobogókői út 1. szám alatt lesz mód az átvételre.) (tovább…)

Koszorúzás Teller Ede szobránál

2023. január 15. vasárnap

Csepel.hu

Január 15-én, Teller Ede születésnapján koszorúzta meg a csepeli önkormányzat a világhírű atomfizikus mellszobrát a róla elnevezett út és a Károli Gáspár utca kereszteződésében.

A váci homokkőből készült mellszobor elé az önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek helyezték el a megemlékezés koszorúját.
(tovább…)

Így épül a különleges gyalogoshíd Csepelen

2022. március 7. hétfő

Pestbuda.hu

(fotók: Speciálterv Zrt.)

Már épül az a különleges gyalogoshíd Budapesten, amely a IX. kerületi atlétikai stadion mellől indulva végre bekapcsolja a város vérkeringésébe a csepeli szigetcsúcsot is.

A szerkezet íves útpályával köti majd össze a szigetet a pesti oldallal, nemrég helyére emelt pilonja pedig 65 méter magasra nyúlik fel. (tovább…)

Megemlékezés Teller Ede születésének 114. évfordulójáról

2022. január 15. szombat
Csepel.hu
Ma lenne száztizennégy éves Teller Ede magyar-amerikai atomfizikus.
Szobrát a róla elnevezett út mellett koszorúzta meg ma reggel Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek.

(tovább…)

Kutatók: Gyurcsány a világ egyik legrosszabb vezetője volt

2021. március 29. hétfő

Index, Csepel.info

A listán Mao Ce-tung Gyurcsány mögött, Mobutu és Pol Pot Gyurcsány előtt áll

William Easterly, az egyik leghíresebb gazdasági fejlődést kutató közgazdásza társával tudományosan bizonyították, hogy Gyurcsány Ferenc történelmi léptékben is katasztrofális hatással volt a magyar gazdaságra a kormányzása idején. Annyira, hogy az ex-miniszterelnök szégyenszemre felkerült a világ legrosszabb vezetői közé.

Gyurcsány most az ellenzék élén térne vissza folytatni azt, amit 2010 tavaszán kénytelen volt félbehagyni.

(tovább…)

Túl drága a magyar emberek megmentése?

2021. március 25. csütörtök

Csepel.hu

Megdöbbenésének adott hangot dr. Szabó Szabolcs, a Momentum csepeli- soroksári politikusa a koronavírus elleni kínai vakcina miatt. Szerinte túl sokba kerül. A Demokratikus Koalíció is folytatta a kínai és az orosz vakcinák elleni kampányt.

A Magyar Orvosi Kamara viszont azt kérte a politikusoktól, hogy fejezzék be a vádaskodást, a lakosság félrevezetését és elbizonytalanítását. Az Országos Mentőszolgálat Hadházy Ákost szólította fel arra, hogy hagyja abba a hangulatkeltést.

(tovább…)

Megszületett a megállapodás, orosz vakcinák érkeznek Magyarországra

2021. január 22. péntek

Magyarhírlap.hu

Élő videóban tett közzé rendkívüli bejelentést a hivatalos Facebook-oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter és Szijjártó Péter nagyon hasznos találkozón vettek részt, jelentette be az orosz politikus. Kijelentette, a Szputnyik V vakcina nagyon jó eredményeket mutat és megindult a tömeges oltás Oroszországban. Immár nyitva áll a lehetőség a magyar állampolgárok számára is, hogy megvédjék magukat a koronavírussal szemben – emelte ki Murasko.

(tovább…)

A magyar szakhatóság engedély adott a brit és az orosz vakcinára

2021. január 21. csütörtök

Kormany.hu

A magyar szakhatóság engedélyezte a brit Astra Zeneca és az orosz Szputnyik oltóanyag használatát, már csak az uniós gyógyszerügynökség jóváhagyására várunk – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a kormányinfón. A járványügyi korlátozásokról a jövő héten dönt a kormány.

A magyar gyógyszerészeti hatóság engedélyezte az oxfordi fejlesztésű AstraZeneca és az orosz SzputnyikV oltóanyagot. A brit vakcinával már oltják az embereket az Egyesült Királyságban, de az Európai Gyógyszerügynökség nagyon lassú, még nem hagyta jóvá. Magyarországon is lehetne már oltani az AstraZenecával, ha az Európai Bizottság megkezdené a szállítást.

(tovább…)

Az emberiség legpusztítóbb járványai: mit tanulhatunk belőlük?

2020. november 23. hétfő

Csepel.info

Az emberiség ma élő generációi még nem tapasztaltak olyan pandémiát, amely akkora hatással volt a társadalomra, mint a mostani koronavírus-járvány. A történelem azonban számos korábbi esetet ismer.

A következőkben a Csepelen élő Csurgay Árpádné címzetes egyetemi docens előadását hallhatják az emberiség eddigi legpusztítóbb járványairól és hatásaikról. Hasonló előadások: (tovább…)

Koronavírus: így látja a világhírű magyar hálózatkutató professzor

2020. március 16. hétfő

“Most már azt is értjük, hogy a vírust nem lehet megállítani”

Portfolio

Az erdélyi Barabási Albert-László szerint ő sem fogja tudni elkerülni a vírusfertőzést. Az emberek döntő többsége legyőzi majd a betegséget, de muszáj most leállítani a világot.

Az alábbiakban az ő bejegyzését közöljük. (tovább…)