‘Krimi’ kategória archívum

Betörőt fogtak és életet mentettek a rendőrnők Csepelen

2024. április 13. szombat

Csepel.hu

Az egyaránt 21 éves Szép Virág és Szép Csenge rendőr őrmesterek csupán névrokonok, de mind a ketten egy évvel ezelőtt szereltek fel rendőrnek, és szolgálnak a csepeli rendőrkapitányságon járőrként.

Szintén hasonlóság bennük, hogy ez alatt a rövid idő alatt máris figyelemre méltó teljesítményt értek el, amely elöljáróik elismerését váltotta ki: Virágot tavaly novemberben terjesztették fel önkormányzati jutalomra, Csengét pedig Terdik Tamás rendőr vezérőrnagy, Budapest rendőrfőkapitánya részesítette elismerésben és jutalomban egy életmentésben való közreműködéséért nem sokkal azután, hogy rendőrnek állt.

(tovább…)

Vishing: Hamis banki hívások

2024. március 21. csütörtök

Csepel.hu

A vishing (az angol „voice” és „phishing”, vagyis hang és adathalászat szavak kombinációja) olyan telefonos csalás, amelynél a támadó megpróbálja személyes, pénzügyi vagy biztonsági információi megosztására, vagy pénz átutalására rávenni az áldozatokat, akik általában banki ügyfelek.

Tipikus formája a vishingnek, amikor a csaló az adathalász hívás során megpróbálja elhitetni a felhasználóval, hogy ténylegesen egy banki alkalmazottal beszél, és egy pénzügyi tranzakció során fellépett hiba vagy csalásgyanú miatt telefonál.

(tovább…)

Kilopják az önkormányzati újságokat a postaládákból

2024. március 11. hétfő

Csepel.hu

Feljelentés tett a csepeli önkormányzat a Csepeli Hírmondó nagy mennyiségben történő, és rendszeres ellopása miatt.

Ez legutóbb a Kossuth-Zöldfa utcák környékén történt meg dokumentált módon.

(tovább…)

Amennyiben megadta az adatait…

2023. november 9. csütörtök

Csepel.hu

A pénzintézetnél a bankkártya, a mobilbank/netbank letiltásáról azonnal intézkedjen!

Kérjen segítséget az érintett pénzintézettől és tegyen bejelentést a rendőrségnél.

(tovább…)

Kiakadt az MSZP-s politikus, mert igazat mondtak róla

2023. október 18. szerda

Csepel.info

Takács Krisztiánt, a csepeli MSZP politikusát magánokirat-hamisítás, becsületsértés és korrupciós bűncselekmény, konkrétan hűtlen kezelés miatt ítélte el eddig a bíróság. Ám nagyon érzékeny a tényekre. Most azért akadt ki, mert egy civil szervezet jelöltje megemlítette múltjának eme nem túl fényesen csillogó foltjait.

A csepeli MSZP politikusa ezért a Facebookon próbál elégtételt szerezni magának azzal, hogy hazugságnak nevezi a jogerős bírósági ítéleteket. Mi inkább abban segítünk, hogy ne halványuljanak el a tények: (tovább…)

Az MNB telefonszámait lemásolva próbálkoznak a csalók

2023. szeptember 25. hétfő

Csepel.hu

Olyan módszerrel próbálják ellopni az emberek pénzét a csalók, amit nehéz elsőre beazonosítani.

A Magyar Nemzeti Bank központi, ügyfélszolgálati, illetve az emlékpénzeket forgalmazó lakossági pénztári telefonszámainak időleges másolásával keresik fel telefonon a csalók az embereket. A céljuk a hívásmaszkolással a pénzünk megszerzése, a módszerük pedig az érzelmi zsarolás. Hogyan lehet ez ellen védekezni és hogyan használhatják az MNB hivatalos telefonszámait a csalók?

(tovább…)

Mindenkinek elege van a Hollandi zaklatójával

2023. augusztus 3. csütörtök

Csepel.info

Most az egyik anyuka fakadt ki a rendszeresen, bunkó módon ordítozó férfi miatt a Facebookon.

Nem mindenki tudja elfogadni, hogy a csepeli Kis-Duna-part közkincs, és az önkormányzatnak köszönhetően a csepeli gyerekeknek is két helyen állandó nyári napközis táborul szolgál. Információink szerint egyik lakó a Napközis Tábor újranyitása óta folyamatosan jár tiltakozni a gyerekek miatt, zaklatja a tanárokat és a szülőket is. (tovább…)

Mit tegyen, ha hamis azonosítási folyamatot észlel?

2023. július 26. szerda

Csepel.hu

A bankok az online belépéshez és a tranzakciók jóváhagyásához kétlépcsős hitelesítést követelnek meg, az ügyfélnek a jelszón kívül egy másik módon is azonosítani kell magát.

Ez az azonosítás történhet az ügyfél birtokában lévő kódgenerátorral, az ún. tokennel, amely a sorozatszámától és a használat időpontjától függően egy egyszer felhasználható, rövid ideig (1-2 perc) érvényes kódot szolgáltat, vagy az ügyfél által megadott telefonszámra érkező SMS-ben szereplő szám megadásával.

Előfordulhat azonban olyan eset is, amikor a másodlagos hitelesítéshez elégséges csak a telefonon megjelenő felugró gombot megnyomni, vagy az ujjlenyomat-olvasóhoz hozzáilleszteni az ujjat. Ezek a jóváhagyási kérelmek megjelenhetnek az ügyfél telefonján akkor is, ha nem személyesen maga az ügyfél, hanem a bankszámlája felett rendelkező más személy kezdeményezte a belépést vagy a tranzakciót. Ha egy csaló próbál belépni vagy hamis tranzakciót indítani, az ügyfélnek ugyanúgy meg kell adnia a másodlagos hitelesítési adatokat ahhoz, hogy a belépés vagy a tranzakció sikeres legyen.

(tovább…)

Mit tegyen, ha hamis befektetési ajánlatot kapott?

2023. július 10. hétfő

Csepel.hu

Mindig gyanakodjon, ha folyamatosan kapja a kéretlen telefonhívásokat; ha gyors megtérülést ígérnek és biztosítják arról, hogy a befektetés biztonságos; ha az ajánlat csak korlátozott ideig él; ha az ajánlat csak Önnek érhető el, és megkérik, hogy senkinek se szóljon róla!

Pénz átadása vagy befektetése előtt mindig kérjen pénzügyi tanácsot egy pártatlan féltől, szakértőtől!

(tovább…)

Mit tegyen, ha adathalász banki e-mailt kapott?

2023. július 3. hétfő

Csepel.hu

Az adathalász banki e-mailekben (phishing) található hivatkozások gyakran egy meghamisított banki weboldalra vezetnek, ahol a célszemélyt a pénzügyi és személyes adatai megadására kérik. Ezek a webhelyek szinte teljesen ugyanolyanok, mint a mintának használt valódi (hivatalos, céges) honlap.

Általában tartalmaznak azonban egy felugró ablakot, amelyik a banki hitelesítő adatok megadását kéri. Gyanús lehet továbbá a gyenge minőségű grafika, valamint a sürgető hangvételű üzenetek, tartalmak. A valódi bankok nem használnak ilyen ablakokat, tartalmakat.

(tovább…)