‘Krimi’ kategória archívum

Az MNB telefonszámait lemásolva próbálkoznak a csalók

2023. szeptember 25. hétfő

Csepel.hu

Olyan módszerrel próbálják ellopni az emberek pénzét a csalók, amit nehéz elsőre beazonosítani.

A Magyar Nemzeti Bank központi, ügyfélszolgálati, illetve az emlékpénzeket forgalmazó lakossági pénztári telefonszámainak időleges másolásával keresik fel telefonon a csalók az embereket. A céljuk a hívásmaszkolással a pénzünk megszerzése, a módszerük pedig az érzelmi zsarolás. Hogyan lehet ez ellen védekezni és hogyan használhatják az MNB hivatalos telefonszámait a csalók?

(tovább…)

Mindenkinek elege van a Hollandi zaklatójával

2023. augusztus 3. csütörtök

Csepel.info

Most az egyik anyuka fakadt ki a rendszeresen, bunkó módon ordítozó férfi miatt a Facebookon.

Nem mindenki tudja elfogadni, hogy a csepeli Kis-Duna-part közkincs, és az önkormányzatnak köszönhetően a csepeli gyerekeknek is két helyen állandó nyári napközis táborul szolgál. Információink szerint egyik lakó a Napközis Tábor újranyitása óta folyamatosan jár tiltakozni a gyerekek miatt, zaklatja a tanárokat és a szülőket is. (tovább…)

Mit tegyen, ha hamis azonosítási folyamatot észlel?

2023. július 26. szerda

Csepel.hu

A bankok az online belépéshez és a tranzakciók jóváhagyásához kétlépcsős hitelesítést követelnek meg, az ügyfélnek a jelszón kívül egy másik módon is azonosítani kell magát.

Ez az azonosítás történhet az ügyfél birtokában lévő kódgenerátorral, az ún. tokennel, amely a sorozatszámától és a használat időpontjától függően egy egyszer felhasználható, rövid ideig (1-2 perc) érvényes kódot szolgáltat, vagy az ügyfél által megadott telefonszámra érkező SMS-ben szereplő szám megadásával.

Előfordulhat azonban olyan eset is, amikor a másodlagos hitelesítéshez elégséges csak a telefonon megjelenő felugró gombot megnyomni, vagy az ujjlenyomat-olvasóhoz hozzáilleszteni az ujjat. Ezek a jóváhagyási kérelmek megjelenhetnek az ügyfél telefonján akkor is, ha nem személyesen maga az ügyfél, hanem a bankszámlája felett rendelkező más személy kezdeményezte a belépést vagy a tranzakciót. Ha egy csaló próbál belépni vagy hamis tranzakciót indítani, az ügyfélnek ugyanúgy meg kell adnia a másodlagos hitelesítési adatokat ahhoz, hogy a belépés vagy a tranzakció sikeres legyen.

(tovább…)

Mit tegyen, ha hamis befektetési ajánlatot kapott?

2023. július 10. hétfő

Csepel.hu

Mindig gyanakodjon, ha folyamatosan kapja a kéretlen telefonhívásokat; ha gyors megtérülést ígérnek és biztosítják arról, hogy a befektetés biztonságos; ha az ajánlat csak korlátozott ideig él; ha az ajánlat csak Önnek érhető el, és megkérik, hogy senkinek se szóljon róla!

Pénz átadása vagy befektetése előtt mindig kérjen pénzügyi tanácsot egy pártatlan féltől, szakértőtől!

(tovább…)

Mit tegyen, ha adathalász banki e-mailt kapott?

2023. július 3. hétfő

Csepel.hu

Az adathalász banki e-mailekben (phishing) található hivatkozások gyakran egy meghamisított banki weboldalra vezetnek, ahol a célszemélyt a pénzügyi és személyes adatai megadására kérik. Ezek a webhelyek szinte teljesen ugyanolyanok, mint a mintának használt valódi (hivatalos, céges) honlap.

Általában tartalmaznak azonban egy felugró ablakot, amelyik a banki hitelesítő adatok megadását kéri. Gyanús lehet továbbá a gyenge minőségű grafika, valamint a sürgető hangvételű üzenetek, tartalmak. A valódi bankok nem használnak ilyen ablakokat, tartalmakat.

(tovább…)

Mit tegyen, ha hamis banki azonosítási folyamatot észlel?

2023. június 25. vasárnap

Csepel.hu

Mindig ellenőrizze, hogy a belépési kísérletet vagy a tranzakciót, melyet jóvá akar hagyni, valóban Ön, vagy az Ön által megbízott személy kezdeményezte! Sose hagyjon jóvá ismertlen kérést!

A kapott jóváhagyó SMS-ben ellenőrizze a jóváhagyásra váró műveletet, az összeget és a címzettet, ha szerepel benne!

(tovább…)

Mit tegyen, hogy ne váljon a bank nevében történő visszaélés áldozatává?

2023. június 23. péntek

Csepel.hu

Ennél a csalástípusnál az elkövetők hasonló módon próbálják megkárosítani áldozataikat, mint a phishing, vishing vagy a smishing esetén: hivatalosnak tűnő adathalász e-mailekkel, hívásokkal vagy sms-ekkel próbálják személyes vagy bankszámlaadatok megadására, illetve fizetésre, pénz utalására rávenni célpontjaikat.

Ezekben az esetekben azonban nem banknak vagy pénzügyi szolgáltatónak álcázva, hanem valamilyen nagy ügyfélkörrel rendelkező szolgáltató – pl. közmű-, telekommunikációs vagy kábelszolgáltató – nevében keresik fel áldozataikat.

(tovább…)

Nem csökkentek a csepeli baloldal jogerős bűncselekményei

2023. június 22. csütörtök

Jön a választás, visszatér Szenteczky

Csepel.info

Jobb oldalon Szenteczky János, közében Takács Krisztián

Első fokon felmentették egy pótmagánvádas büntetőügyben Szenteczky Jánost, Csepel és Soroksár MSZP-s választókerületi elnökét, Soroksár MSZP-s elnökét – adta hírül az érintett politikus az ellenzéki Hírklikk oldalán. Utánajártunk: a hír igaz, de az önkormányzat fellebbezést nyújt be, jogerős ítéletből pedig Szenteczky Jánosnak van már kettő is. Ez nem nagyon zavarhatja, az ellenzéki politikus ugyanis ismét komolyabb politikai szerepre készül Csepelen.

A csepeli lakásmutyi ügyként elhíresült bűncselekmény-sorozat vádemelésekor az ügyészség több olyan esetet kivett a vádról, melyekben úgy érezték, nem tudják elítélni a baloldali politikust. Ezekben az ügyekben indított pótmagánvádas eljárást az önkormányzat, ami viszont úgy ítélte meg, hogy ezekben is bűncselekmény történt. A pótmagánvádas ügyben mentették most fel Szenteczky Jánost első fokon, miközben korábbi, elmarasztaló ítéleteit nem változtatták meg – értesült a Csepel.info. (tovább…)

Jól működnek a térfigyelő kamerák: újabb illegális szemetelőket fogtak a csepeli rendőrök

2023. május 17. szerda

Csepel.hu

A közterület-felügyelet munkatársainak és az önkormányzat által finanszírozott kamerarendszernek köszönhetően néhány napja újabb illegális szemetelőket sikerült elkapnia a kerületi rendőrségnek.

A csepeli közteresek a vadonatúj ügyeleti és térfigyelő központban lettek figyelmesek egy kamerafelvételre, mely szerint egy női páros több alkalommal is nagyobb méretű zsákokat helyez a Lámpás utca és a II. Rákóczi Ferenc utca kereszteződésében lévő közterületre. A közterület-felügyelet emberei a felvételeket átadták a rendőrségnek, akik hamar felismerték a felvételeken szereplő anyja-lánya párost. A csepeli rendőrök az érintettek ellen eljárást indítottak és az ügyet átadták az illetékes kormányhivatalnak. Az elkövetőkre valószínűsíthetően közigazgatási bírságot szabnak majd ki. (tovább…)

Védett énekesmadarakat fogott be csepeli otthonába

2023. május 12. péntek

Magyar Nemzet

A 68 éves férfi a tavaszi és az őszi madárvonulási időszakban, legkésőbb 2019 tavasza óta legalább 22 védett énekesmadarat ejtett foglyul a csepeli ingatlanjának kertjében kifeszített, mintegy tíz méter hosszú madárbefogó hálóval – közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.

A vádirat szerint a férfi a madarakat kalitkákban helyezte el, és a kertben kifeszített háló közelébe rakta, hogy a hangjukkal a hálóba csalják társaikat. A szándéka az volt, hogy a különböző fajokba tartozó, védett énekesmadarakat keresztezze egymással.

(tovább…)