2009. március havi archívum

Senki sem kényszeríthető költözésre

2009. március 31. kedd

Helyi Téma

Engedélyezték a Nap utcai házak bontását. Az egyikben még laknak, a 85 éves tulajdonos nem akar elköltözni, de fél, mert lassan kerítése sem lesz, az üres telkek miatt a közbiztonság erősen romlik. Patthelyzet van. A tulajdonost nem lehet háza eladására kényszeríteni, a tervezett beruházást viszont nem tudják elkezdeni.

Juhász Pál abban reménykedett, hogy egy munkás élet lezárásaként nyugodt idős kort tölthet el a saját két kezével felépített Nap utcai házában. Egy évvel ezelőtt azonban ajánlatokkal kezdték bombázni a tömbben lévő ingatlanok tulajdonosait, hogy adják el házukat és telküket egy beruházónak. (tovább…)

Csepel nyerhet a válságon

2009. március 31. kedd

Világgazdaság

CSM képekben (fotók: Szalai István)

A válság nyertesei közé tartozhat Csepel, pontosabban a sziget fővároshoz tartozó része. Az egykori Csepel Művek hatalmas, mintegy egymillió négyzetméteres ipari területén mind többen keresik az olcsóbb, kiváló infrastruktúrával rendelkező ingatlanokat.

Az itt működő vállalkozások jelenleg 12 ezer embert foglalkoztatnak. Úgy tudjuk, hogy a spanyol Fadesa a közelmúltban sokat haladt a sziget északi részére tervezett vegyes funkciójú nagyberuházásával, ami gyökeresen átalakíthatja a helyi ingatlanpiacot. Egy komplett városrész épülhet több ezer lakással, szolgáltató létesítményekkel, üzletházakkal és irodákkal. (tovább…)

Horváth Gyula és Szenteczky János verseng az MSZP polgármester-jelöltségéért

2009. március 31. kedd

Csepel.info, Csepelen.hu

Horváth Gyula alpolgármester és Szenteczky János, a Csevak Zrt. vezérigazgatója verseng az MSZP csepeli polgármester-jelöltségéért, miután Tóth Mihály jelenlegi polgármester már nem kíván indulni a választásokon – közölte a Csepelen.hu.

Az MSZP helyi szervezetének honlapja szerint az országgyűlési képviselő-jelöltségre Avarkeszi Dezsőn és Podolák Györgyön kívül nem volt jelentkező – így feltehetően ismét őket jelöli majd a tagság. Az alábbiakban a Csepelen.hu beszámolóját olvashatják. (tovább…)

Hatalmas tüntetést szerveznek civilek az előre hozott választásért

2009. március 31. kedd

Mno.hu

Hatalmas demonstrációt hirdettek a civilek április 5-re a Hősök terére, Fricz Tamás ezt lapunknak azzal indokolta: meg kell változtatni azt a bevett gyakorlatot, hogy az elit zárt szobákban dönti el, mi legyen az országgal. El kell felejteni a „megint a fejünk felett döntöttek” kádári attitűdöt, s véleményt kell alkotnia a társadalomnak is. Olyat – folytatja a politológus –, amelynek hatása van a folyamatokra is.

A rendszerváltásból kimaradt a magyar társadalom – jelentette ki Fricz Tamás az MNO-nak, s mint a politológus kifejtette: egy „második rendszerváltásra van szüksége az országnak”. Vasárnap a Hősök terén civilek hallatják a hangjukat, Fricz Tamás szerint az akár több százezres demonstráció Döntsön a nép! jelszóval zajlik majd. A megmozdulás apropója Fricz szerint a „már a kialakult, totális válsághelyzet”, illetve annak a gyakorlatnak a befejezése, amely szerint „a politikai elit zárt szobákban dönti el azt egymás között, hogy merre menjen az ország szekere”. A Civil Összefogás Fórum néhány napja alakult, ugyanakkor már egy nyílt levéllel megtámogatták Sólyom László azon véleményét, amelyben az előre hozott választások mellett szállt síkra. (tovább…)

Gyurcsány szerepe Európa bekerítésében

2009. március 31. kedd

Index

Milyen szerepet játszott a leköszönő kormányfő egy, a magyar pálya méreteit jóval meghaladó meccsben, és mire gondolt az orosz sajtó, amikor Gazprom-miniszterelnöknek titulálta Gyurcsány Ferencet?

A magyar politikus szerepéről elkészült és egy ideje közkézen forog egy összeesküvéses forgatókönyv, amely az elmúlt évek hazai és nemzetközi eseményeit mozaikként összeillesztve azt magyarázza, mit tett a hazai vezetés annak érdekében, hogy az orosz gázipari óriáscég megszerezhesse a Mol-csővezetékeit, és ezzel bekeríthesse az uniót. (tovább…)

Válsághíradó: fájdalom, forintesés, OTP-zuhanás és oroszok a Molban

2009. március 31. kedd

Origo

A “klón” befutott, a forint zuhant, a MOL-t elvitték, munkanélküliség az egekben

Kedden folytatódik a kormány átalakítása. Bajnai Gordon eddig csak annyit mondott: fájni fog a programjának végrehajtása, ám a miniszterelnöki poszt várományosa részleteket nem árult el terveiről. Figyelni kell a fizetési mérleg alakulására kedden, erről a jegybank közöl adatokat.

Hétfőn nem sok jó hír érkezett: leminősítették Magyarországot, vesztett értékéből a forint, 10 százalék fölött esett az OTP. A Molba beszálló orosz cég, a Szurgutnyeftyegaz leginkább ismeretlenségével okozhat bizonytalanságot a tőzsdén. Hajnali válsághíradó. (tovább…)

Kétéltű busz! Budapesten is lesz!

2009. március 31. kedd

Stop.hu

Skót találmány a kétéltű busz vagy buszkomp, amely szárazföldön és vízen ugyanolyan eleganciával halad, ráadásul áprilistól Budapesten is közlekedik.

Egy skót mérnök, bizonyos George Smith találmánya az AmphiCoach nevezetű kétéltű busz, de Máltán gyártják. Hatalmas rá az érdeklődés, tíz országból, köztük Magyarországról is rendeltek már belőle. (tovább…)

Megcsinálták

2009. március 30. hétfő

Index, Csepel.info

A múlt hét eseményein remekül szórakozott az ország. Ennyi bénázást élőben még nem közvetített a magyar sajtó. Olyan volt, mint egy szűnni nem akaró burleszk: csetlő-boltó figurák vagdosták egymás arcába a tortát, volt, aki direkt a saját pofájába.

Nyilvánvalóvá vált, hogy a múlt rendszer elitjét támogató erők (az MSZP és az SZDSZ) a rendszerváltás 20. évfordulójára már csak félkegyelműekből állnak.

Hogyan lehetséges, hogy szombaton egy párt még felállva tapsol elnökének, és elsöprő többséggel újraválasztja, majd a következő szombaton lemondatja? (tovább…)

Bajban az evezősök

2009. március 30. hétfő

Helyi Téma

A Csepel SC evezősszakosztálya súlyos anyagi gondokkal küzd. Már többször kikapcsolták náluk a közműveket és a telefont. Az önkormányzat a Csepel SC utódegyesületeinek összesen 22 millió forintot szavazott meg idén, ez a rezsi harmadára elegendő. Melis Antal, az evezősszakosztály vezetője nem tudja, miből működjenek idén.

– A telefont most kapcsolták vissza. A villany kikapcsolásáról csak szó volt, de úgy néz ki, sikerül megúsznunk. (tovább…)

Bajnait lenyomták az SZDSZ torkán

2009. március 30. hétfő

Jönnek a megszorítások, amikhez Gyurcsány gyáva volt

Index

Mekkmester és tanítványa

Az SZDSZ ügyvivői hosszas huzavona után, kis többséggel és a nekik szabott ultimátum lejárta után szavazták meg, hogy támogatják Bajnai Gordon miniszterelnökké jelölését. A gazdasági minisztert Gyurcsány Ferenc javasolta a kormányfői székbe még szombaton, lemondása előtt. Fodor Gábor szerint nehéz döntést hoztak, de az előre hozott választások több hónapot elvettek volna a válságkezeléstől.

Információnk szerint Kóka János erőteljes lobbizása is kellett ahhoz, hogy az SZDSZ ügyvivői a vasárnap éjszakába nyúló tanácskozásukon végül 7:5 arányban bizalmat szavaztak Bajnai Gordon gazdasági miniszternek, a legújabb miniszterelnök-jelölt-jelöltnek. (tovább…)