‘Technika’ kategória archívum

Csepel retro: A betakarítás nagy segítői

2018. június 1. péntek

Automotor.hu

Április 1-i számunkban írtunk utoljára a Csepel Autógyárról. Arról a mindent átfogó lelkesedésről számoltunk be akkor, amellyel elérték, hogy felszabadulásunk nagy ünnepére útjukra bocsájthatták az első három teljesen Magyarországon készült Diesel-teherautót. S azóta mind nagyobb számban jelennek meg az utcán a Csepel teherautók. A legutóbbi hetekben is 50 darab érkezett a TEHERFUVAR Köztelek-utcai garázsába, tizesével kapják a KÖZÉRT telepei és sorra jelentkeznek már a magyar gépkocsikért a mezőgazdasági állomások, termelőszövetkezeti csoportok.

Úgy érezzük: az egész ország építi ezt a gyárat, az első egyikét azok között az üzemek között, amelyek teljesen az új ország arculatát formáló Ötéves Tervünk szülöttei. Állványok ölelik még körül a soronkövetkező építmény „csontvázait” – de néhány nappal ezelőtt, július 1-jén – egy hónappal az eredetileg kitűzött határidő előtt! – átköltözhettek új munkahelyükre a 10. számú üzem: a Járműgyár dolgozói. (tovább…)

70 éves az első kétkerekű Csepel

2018. május 22. kedd

Borsonline.hu

Volt egyszer egy magyar motorgyártás – mondhatnánk szomorú nosztalgiával az első kétkerekű Csepelek emlékére, melyeket éppen hetven éve kezdtek el gyártani.

Konzervgyárnak épült, de gépgyárként vált halhatatlanná Weiss Manfréd csepeli üzeme. A csarnokokban már az első világháború után gyártottak segédmotoros kerékpárokat. A második világégés után államosították az üzemet. A Csepeli Mo­tor­ke­rék­párgyár első terméke, a 100/48-as típusszámot kapott első Csepel csak ezután született meg. A régi segédmotorokhoz képest komoly előrelépésnek számított a jármű: háromfokozatú váltója és világítása volt, elöl korszerű lemezvillával rugózott, jól használ­ható csomagtartójára pedig pótülést lehetett szerelni, ami­vel így teljes értékű kétüléses motorkerékpárként is lehetett használni. (tovább…)

No comment – Csepel 125

2018. május 19. szombat

Youtube

Kattintás után az Orbán-család kisfilmje látható, amihez tényleg nem kell hozzá tennünk semmit. (tovább…)

Retro: Csepel 250-esek a Magyar Néphadsereg terepversenyén

2018. február 22. csütörtök

Yuotube

A Magyar Néphadsereg terepversenye 250-es Csepelekkel 1952-ben. A videót az alábbiakban tekintheti meg: (tovább…)

A Csepel Autógyár bemutatója

2018. február 16. péntek

Automotor.hu

A Csepel Autógyárról szóló írás először az Autó-Motor 1959/16-os számában jelent meg.

A Csepel Autógyár, amely tíz esztendős jubileumához közeledik, már annyi gépkocsit gyártott, hogy egy 300 kilométer hosszúságú autókaravánt alkothatna. A gyár munkáját azonban nemcsak a teherautók száma jellemzi, hiszen jól tudjuk, hogy az itt készült diesel-motorok tízezrei más járművekbe, többek között autóbuszokba, dömperekbe is kerültek: 31-féle rendeltetésre szerelik már az itt gyártott motorokat.

(tovább…)

Szó szerint lefagyhat az iPhone X kijelzője

2017. november 13. hétfő

ORIGO, Mr:Gabee, Csepel.info

Apple iPhone X Forrás: Apple

Ezenfelül nulla fok alatt nincs garancia a készülék működésére. A múlt héten végre piacra került a várva-várt iPhone X. Az Apple szerint szerint cukorkaként fogy, és a jelek szerint az összes gyártási nehézség ellenére többé-kevésbé sikerült kiszolgálnia a megjelenést követő napokban a készüléket kötelezően megvásárolni kívánókat.

Most úgy tűnik, hogy sikerült megtalálni a telefon első technikai jellegű problémáját: az érintőkijelzője válaszképtelenné válhat, amennyiben hirtelen komolyabbat esik a környezeti hőmérséklet. Szerencsére az Apple szerint egy szoftverfrissítéssel megoldható a gond, valamikor a belátható jövőben kiadja majd hozzá a patchet.

(tovább…)

TEGNAPI ÚJSÁG: Iphone-t rendelt, köcsögöt kapott

2017. június 26. hétfő

Index

Iphone-t vásárolt egy 23 éves férfi az neten 90 ezer forintért, de az okostelefon helyett teljesen mást talált a postán megérkező csomagjában, írja a police.hu.

M. Norbert fertőszéplaki lakos az egyik ingyenes hirdetőportálon vásárolt, a vételárat a hirdetővel történt megegyezésnek megfelelően utánvétellel egyenlítette ki, miután a csomag postai úton megérkezett. A férfi viszont gyanúsan könnyűnek találta a küldeményt, ezért még a postán felnyitotta és megtekintette annak tartalmát. Meglepetésére a csomagban a várva várt mobiltelefon helyett, egy 7 cm magas, díszes agyagedényt talált. A férfi feljelentése alapján a Soproni Rendőrkapitányság nyomozást rendelt el csalás vétségének megalapozott gyanúja miatt. (tovább…)

Megmutatjuk, hogyan épül fel egy mentőhelikopter

2017. június 15. csütörtök

Csepel.info, MR.Gabee

Bizonyára több olvasónk is látta már a sárga színű mentőhelikoptert az égen vagy földön akció közben, de eddig nem volt lehetőségük közelebbről megismerni.

Most itt az alkalom: a fenti videót a legnagyobb videómegosztón találtuk, melyben részletesen bemutatják a Eurocopter EC135 T2 mentőhelikoptert.

Németh Szilárd: Miért kell fizetni a nem teljesített szolgáltatásáért?

2017. június 9. péntek

Facebook

Kedves Királyerdeiek!

Sokan hívtak telefonon és sokakkal beszéltem a NET TV UPC váltásról. Az, hogy a fejünk felett megszületett egy ilyen döntés még rendben is lenne. De nem az történik, amit nekünk fogyasztóknak ígértek. Olyan tv kártyák érkeznek az emberekhez, már, ha érkeznek, amelyek köszönő viszonyban sincsenek a régi szerződéseikben foglaltakkal. Magyarul a megszokott, szerződött és kifizetett csatornáikat június 8-tól nem tudják nézni, hallgatni.Az internetes elérhetőség felhasználó nevei és jelszói megváltoztak, nem tudják alkalmazni. Az irodánál kígyózó sorok, telefonon nem érhető el a UPC. Ahol pedig már régebben a hollandok a szolgáltatók, ott gyakran egész napra kimarad az adás, és ezt napot is ki kell fizetni. És még bocsánatkérés sem jár.

(tovább…)

A magyar birkózóakadémiát akarta megtámadni az Anonymus, de hülyét csinált magából

2017. június 1. csütörtök

PestiSrácok

Két év múlva itt lehetünk együtt a kulcsátadón – jelentette ki Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke szerdai sajtótájékoztatóján a Kozma István Magyar Birkózó Akadémiáról. A Fidesz alelnökeként politikai támadások érték az utóbbi időben az akadémiával és annak megépítendő sportcsarnokával kapcsolatban, amelyekről azt mondta: áll ezek elébe, de a birkózókat hagyják ki belőle.

A szövetségi elnök beszélt a Csepel SC Alapítvány honlapjának közelmúltbeli feltöréséről és a neki otthagyott személyre szóló üzenetről is, mert a tettet végrehajtó Anonymus csoport és az ezt ünneplő baloldali sajtó csúnyán lyukra futott az esettel.

(tovább…)