‘Technika’ kategória archívum

A csepeli papírgyártás százéves

2023. október 29. vasárnap

Csepel.hu

Idén százéves a Csepeli Papírgyár, amely jelenleg Dunapack Kft. néven üzemel. Az évfordulóra emlékezve szabadtéri kiállítás nyílt a gyár történetéről a Sétáló utcában, amely november 5-éig tekinthető meg.

A kiállítás tablóin megismerhető a hazai papírgyártás története. A Pesti Magyar Kereskedelmi Bank közreműködésével Csepelen alapított papírgyár egyike lett a három, nagy vízigényű, Duna mentén alapított papírgyárnak az országban.

(tovább…)

Befejeződött a CYEB LED-csereprogram

2023. augusztus 31. csütörtök

Csepel.hu

A CYEB – az energiagazdálkodás szakértőjeként – olyan programot hirdetett a csepeli lakosság számára, amelynek keretében a résztvevők meghatározott feltételek mellett ingyen juthatnak LED-ekhez, és cserélhetik le a háztartásaikban található régi izzókat új, korszerű LED fényforrásokra, csökkentve ezzel az energiafelhasználást, kímélve a környezetet.

A csepeli önkormányzat az összes fővárosi kerület közül elsőként állt a kezdeményezés mellé, a projekt pedig nagy sikerrel zárult. Portálunk megtudta: összesen 872-en igényeltek fényforrásokat, további 54 db izzót pedig szociális alapon kapták meg a rászorulók, melyek regisztrációjánál a segítőpontos kollégák közreműködtek.

(tovább…)

Az áramszolgálatást helyreállították

2023. március 29. szerda

Csepel.hu

Jó néhány órán keresztül áram nélkül maradtak a Határ út, Kolozsvári utca környékén élők, miután a hétfői szélvihar miatt elment az áramszolgáltatás.

A hiba behatárolását a szerelők haladéktalanul megkezdték több egység bevonásával az ELMŰ szakemberei, majd a tűzoltóság segítségével a kidőlt fát eltávolították a hálózatról.
(tovább…)

Retro: Így változtatta meg a világot a magnókazetta megjelenése

2023. március 19. vasárnap

Blikk

Ferro, krómos vagy metál? 60 és 90 perces? TDK, BASF, Maxell? A huszonéves generációnak már semmit nem mondanak ezek a szavak. Az idősebbek számára azonban alapfogalomnak számítottak a nyolcvanas évektől, amikor szinte mindenkinek volt valamilyen magnója otthon, a kazettát pedig összegyűjtött zsebpénzből is ki lehetett fizetni. Pláne nem kellett nagyon agyalni rajta sokat, mit vegyünk születésnapra, vagy a iskolai karácsonyi ajándékozáskor, a kazetta volt a jolly joker.

Kis helyen elfért, egyáltalán nem volt kényes jószág, szemben a bakelit hanglemezzel, amit elég volt egyszer elejteni, vagy meglökni a lemezjátszót, hogy a megcsúszó tű sercegősre, hallgathatatlanná karcolja a tartalmát. A kazettára egyszerűen átmásoltuk a lemezeket, vagy más kazetták tartalmát, csak össze kellett dugni a lemezjátszót a magnóval a Keravillban vásárolt zsinórra.

(tovább…)

Kérdések és válaszok a LED csereprogramról

2023. március 7. kedd

Csepel.hu, Csepel.info

Lakossági kérdéseket válaszolunk meg a LED csereprogramhoz kapcsolódóan:

Feltöltős mérőórával is lehet regisztrálni?

Igen. Ez esetben a regisztráláskor a villanyszámla helyett két egymást követő feltöltést igazoló dokumentumot kell feltölteni. Az időszaknak adják meg a két igazolás dátumát, fogyasztásnak pedig az első igazoláson szereplő mennyiséget kWh-ban.

(tovább…)

Rászorulóknak segített az önkormányzat a LED-csereprogram keretein belül

2023. február 7. kedd

Csepel.hu

Az önkormányzat próba jelleggel döntött arról, hogy a leginkább rászoruló száz csepeli családnak energiatakarékos LED izzókat adományoz az otthonaikba.

Az első izzókat ma délelőtt adta át Borbély Lénárd csepeli polgármester a Humán Szolgáltatások Igazgatóságán. Ezen felül pedig a budapesti kerületek közül elsőként csatlakozik az önkormányzat az országos LED csereprogramhoz.
(tovább…)

Csúcstechnológiával veszi fel a harcot a bűnözőkkel szemben a csepeli önkormányzat

2023. február 7. kedd

Csepel.hu

A kerület közbiztonságnak növeléséhez nagymértékben hozzájárul az a vadonatúj és a legkorszerűbb kamerákból álló térfigyelő kamerarendszer, amelyet február 6-án állított hadrendbe a csepeli önkormányzat. Az átadón jelen voltak Borbély Lénárd, Csepel polgármestere, dr. Terdik Tamás, a Budapesti Rendőr-főkapitányság főkapitánya, Szilágyi Sándor csepeli rendőrkapitánya, valamint a kerületi közterület-felügyelet szakemberei.

62 új térfigyelő kamerával, 10 új vadkamerával, teljes rendszám regisztrációval és kontrollal növeli tovább a kerületi önkormányzat Csepel közbiztonságát. Ezen felül a kamerák számát még idén 7 új csillagtelepi helyszínnel tervezik bővíteni. Megújult a csepeli közterület-felügyelet ügyeleti és térfigyelő központja is, ahol a nap 24 órájában látják el a diszpécserek a szolgálatot. A csepeli rendőrkapitánysággal pedig továbbra is szorosan együttműködnek. (tovább…)

Ötven éve vezették be hazánkban a postai irányítószámot

2023. január 22. vasárnap

Index

Bármennyire is meglepő, a világon az első ország, ahol a postai küldemények gyorsabb feldolgozása érdekében irányítószámot használtak, Ukrajna volt. Az Ukrán Szovjet Szocialista Köztársaságban 1932 végén vezették be a rendszert, de 1939-ben felhagytak a használatával.

1853-ban egyébként a német Thurn und Taxis Post is próbálkozott a települések számkóddal való jelölésével, de a postai hálózat gyors bővülése miatt a rendszer elvesztette jelentőségét. A világháborúk idején a tábori postaszolgálatok ideiglenesen alkalmaztak számrendszert, ami aztán csak az ötvenes évektől terjedt el világszerte. A legtöbb országban a szám a nagyobb postai körzeteket jelöli, de például az Egyesült Királyságban háztömb-, sőt utcaszinten is behatárolják az adott címet.
(tovább…)

Pár hónap, és nem lesz több ingyenes messengerezés mobilnettel

2023. január 11. szerda

Index

Március 31-től a mobilszolgáltatók egységesen búcsút intenek a nullás díjszabásnak, ami annyit tesz, hogy ezután nem lehet majd használni, ha kimerítettük havi mobiladat-forgalmunk keretét.

Ez a kedvezmény Magyarországon több mint tíz éve elérhető, és vonatkozott a legtöbb üzenetküldő alkalmazásra, amelyeket nap mint nap használunk (Facebook, Messenger, WhatsApp, Instagram Tinder, és a többi). Emellett a Spotify és a navigációs programok használata is adatforgalomhoz lesz kötve a jövőben.
(tovább…)

MEKH: országszerte 70 helyszínen látogathatók az erőművek az idei Erőművek Éjszakáján

2022. október 19. szerda

Hirado.hu

Országszerte 70 helyszínen látogathatók az erőművek az idei Erőművek Éjszakáján, október 28-án, amelyre rekordszámú, csaknem hatezer látogatót várnak a szervezők – jelentette be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikáért felelős elnökhelyettese  egy sajtótájékoztatón.

Kovács Pál azt mondta, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényének célja, hogy a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet a tudatos erőforrás felhasználásra a környezet védelme érdekében. „Tudatosabban, okosabban és hatékonyabban kell bánnunk az erőforrásainkkal, mert a meg sem termelt és fel nem használt energia a legolcsóbb” – mondta. (tovább…)