‘Technika’ kategória archívum

MEKH: országszerte 70 helyszínen látogathatók az erőművek az idei Erőművek Éjszakáján

2022. október 19. szerda

Hirado.hu

Országszerte 70 helyszínen látogathatók az erőművek az idei Erőművek Éjszakáján, október 28-án, amelyre rekordszámú, csaknem hatezer látogatót várnak a szervezők – jelentette be a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) energetikáért felelős elnökhelyettese  egy sajtótájékoztatón.

Kovács Pál azt mondta, az ország legnagyobb és legnépszerűbb energiaipari rendezvényének célja, hogy a közműszolgáltatások működésének bemutatásával felhívja a figyelmet a tudatos erőforrás felhasználásra a környezet védelme érdekében. „Tudatosabban, okosabban és hatékonyabban kell bánnunk az erőforrásainkkal, mert a meg sem termelt és fel nem használt energia a legolcsóbb” – mondta. (tovább…)

Helyreállítás után lett balesetveszélyes a kerékpárút

2022. október 5. szerda

A kerékpározók és a csepeli önkormányzat szerint is kritikán aluli módon próbálnak meg helyreállítani egy kerékpárutat Csepelen. Az ügyben a kerületi vezetés gyorsan lépett, csakhogy a tulajdonos fővárosi önkormányzat cége, a Budapest Közút Zrt. azóta sem áll a helyzet magaslatán.

Kevesen tudják: a Weiss Manfréd kerékpárutat több mint 10 éve adták át. A minőséget illetően sokan az egyik legjobb biciklisútnak tartják a fővárosban. Vagyis tartották ezidáig. Alig néhány napja történt ugyanis, hogy a Magyar Kerékpárosklub és a lakosság részéről is nagy mennyiségben érkeztek, és érkeznek mind a mai napig bejelentések a csepeli önkormányzathoz, mondván: a Weiss Manfréd út melletti kerékpárúton folyó munkálatokkal kapcsolatban valami nem stimmel. (tovább…)

Megérkeztek az M5-ös metró látványtervei, bárki benézhet az alagútba

2022. augusztus 15. hétfő

Index.hu

A FŐMTERV Zrt. telefonos applikációt hozott létre, amelyben bárki bejárhatja a budapesti M5-ös metrót – írja az Index.hu.

Az applikációban a felhasználók virtuálisan, a kiterjesztett valóság eszközével járhatják be a vonalat. A FŐMTERV célja az, hogy ezáltal a szélesebb közönségnek is bemutassák a készülő projekt titkait. (tovább…)

Átadták a megújult déli összekötő vasúti hidat Budapesten

2022. augusztus 5. péntek

MTI.hu

Kelet- és Nyugat-Európa között az egyik legfontosabb vasúti kapcsolat vezet át Budapest déli részén – jelentette ki Vitézy Dávid a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára a megújult déli összekötő vasúti Duna-híd átadóján csütörtökön Budapesten. A megújult híd nem csak a vasúti személyforgalomban, hanem a nemzetközi teherforgalomban is jelentős szerepet tölt be, mert Európa három kiemelkedően fontos transzeurópai vasúti folyosója vezet át itt – hangsúlyozta. A déli összekötő vasúti Duna-hídon halad át a Magyarország keleti és nyugati országrészei közötti vasúti forgalom 90 százaléka, beleértve a tranzitforgalmat is – emelte ki. Hozzátette: a felújításnak és a kapacitásbővítésnek köszönhetően a híd a következő évtizedekben is megbízhatóan tudja kiszolgálni a vasúti személy- és áruszállítást.

Kelet- és Nyugat-Európa között az egyik legfontosabb vasúti kapcsolat vezet át Budapest déli részén – jelentette ki a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) közlekedésért felelős államtitkára a megújult déli összekötő vasúti Duna-híd átadóján csütörtökön Budapesten. (tovább…)

Ma 73 éves Farkas Bertalan, az első magyar űrhajós

2022. augusztus 2. kedd

Csepel.hu

Farkas Bertalan az Interkozmosz program keretében vált űrhajóssá és űrkutatóvá. Az Űrhajósok Nemzetközi Szövetségének alapító tagja, az MTA Interkozmosz Tanács kutatócsoportjának munkatársa, a Space for Earth Alapítvány alapító tagja. Leghíresebb kísérleti programja az űrutazás során az Interferon volt, de a Dóza kísérletben részt vevő, a KFKI által gyártott Pille sugárdózismérő is rendkívül sok eredményt hozott a későbbi kutatások számára országunknak.

Tevékenységével nemzetközi elismerést vívott ki Magyarországnak és mind a mai napig részt vesz az űrkutatás népszerűsítésében. (tovább…)

Készülnek a tervek a H6/H7-es HÉV korszerűsítésére és Kálvin térig tartó meghosszabbítására

2022. július 12. kedd

Közlekedésvilág

Tervezési szempontból a legnagyobb kihívást a Kálvin téri állomás és a kihúzó műtárgy jelenti a FŐMTERV Zrt. munkatársai számára, ugyanis mindkettőt sűrűn beépített, belvárosi környezetben, műemléki épületek – például a Nemzeti Múzeum – alatt kell majd megépíteni.

2021 áprilisában próbafúrásokkal kezdődött az M5-ös metróvonal megépítésének első szakasza a Kálvin térnél. Az M5-ös metróvonal gyakorlatilag a csepeli és a ráckevei HÉV meghosszabbítása lenne, a két vonal összefonódva a Boráros tér érintésével a Kálvin térig jár majd a tervek szerint. A cél, hogy a csepeli és a ráckevei HÉV utasai is közvetlenül elérjék a metrót, csakúgy, mint a szentendrei HÉV utasai a Batthyány térnél, vagy a gödöllői HÉV-vel közlekedők az Örs vezér terén.

(tovább…)

Csepel kerékpár – Magyarország első bicikli márkája

2022. július 8. péntek

Évamagazin.hu

A Csepel bicikli a világon mindenhol ismert, sokunknak rengeteg emléke fűződik hozzá. A közel 100 éves márka nemrég újult meg, amely apropóján forrásunk összegyűjtött hét képet és érdekességet Magyarország első kerékpár márkájáról.

1.Weiss Manfréd 1928-ban alapította meg a nevét viselő gyárat, azóta folyamatos a kerékpárgyártás Csepelen. Ezzel a Csepel kerékpár elnyerte és azóta is viseli a “Magyarország első bicikli márkája” címet. (tovább…)

Miért szeretjük ennyire a panelt?

2022. június 22. szerda

Lakáskultúra.hu

(Fotó: Shutterstock)

Az első panellakást Magyarországon Dunaújvárosban építették 1959-ben. A következő évtizedekben rohamtempóban nőttek ki a földből ezek a házak, a hatvanas években a három lépcsőházas, négyemeletes paneleket, tíz évvel később pedig már a tízemeletes épületeket húzták fel.

Ma Magyarországon közel kétmillió ember él panellakásban. (tovább…)

Műemlék lett a Kvassay-zsilip

2022. május 3. kedd

Csepel.hu

Információink szerint műemlékvédelem alá került Csepelen a 210001 helyrajzi számú ingatlanon álló Zsilipkezelő épület, a Kvassay-zsilip egykori szolgálati épületeiként a Cementkísérleti és Anyagvizsgáló Állomás épülete, az egykori Kettős zsilipőrház épülete, az egykori Zsilipmesteri épület, valamint az ezen épületeket északi és keleti oldalon határoló kerítés.

A műemlékké nyilvánítás célja a Kvassay-zsiliphez tartozó építményegyüttes fentebb említett építményeinek történeti és építészeti értékeinek megőrzése. (tovább…)

Így épül a különleges gyalogoshíd Csepelen

2022. március 7. hétfő

Pestbuda.hu

(fotók: Speciálterv Zrt.)

Már épül az a különleges gyalogoshíd Budapesten, amely a IX. kerületi atlétikai stadion mellől indulva végre bekapcsolja a város vérkeringésébe a csepeli szigetcsúcsot is.

A szerkezet íves útpályával köti majd össze a szigetet a pesti oldallal, nemrég helyére emelt pilonja pedig 65 méter magasra nyúlik fel. (tovább…)