‘Technika’ kategória archívum

Okostelefon válthatja a bankkártyát

2017. február 19. vasárnap

Magyar Idők

Okostelefon válthatja a bankkártyát

A pénztárcánkat elveszíthetjük, otthon felejthetjük vagy ellophatják, viszont mivel már létezni sem tudunk mobiltelefon nélkül, az okosmasina mindig nálunk van, így nyugodtan helyettesítheti a bankkártyát készpénzfelvételkor.

A bankok felismerték a mobiltelefon nélkülözhetetlenségét, és már rá is kattantak erre a trendre. Azok az ügyfelek, akik nem akarnak hosszasan kotorászni tárcájukban bankkártya után, vagy olyan helyre tették el a legutóbbi használat után, ki tudja, hányadszor, hogy már maguk sem emlékeznek rá, rövidesen telefonjukkal nyithatják meg a pénzkiadó automaták csapját – legalábbis az Egyesült Államokban.

(tovább…)

No roaming: ma életbe lépett a rendelet, ami sok mobilos álmát elhozza

2017. január 9. hétfő

HVG, MR.Gabee, Csepel.info

telefon

Életbe lépett az Európai Bizottság méltányos használatról és a roamingdíjak eltörlésének fenntarthatóságáról szóló végrehajtási rendelete. A EU-n belüli roamingolás díja a gyakorlatban június 15-én nullázódik le.

Aki időnként ellátogat külföldre, és ennek kapcsán egy kicsit is nyomon követi a külföldi mobilhasználat költségei körül zajló piaci vitát, az már régóta várja az idei évet. A roamingolás korábban igencsak sokkoló díjait az Európai Bizottság 2012-ben kezdte lefaragni, és bár akkor nagyon távoli jövőnek tűnt a 2017, ma, január 6-án életbe lépett a barangolás díjait a legtöbbek számára teljesen eltörlő uniós jogszabály.

(tovább…)

Megtöltöttük rendezvényekkel naptárunkat

2017. január 2. hétfő

Mr. Gabee

Ma ismét megtöltöttük rengeteg színes programmal oldalunk naptárát, amiben összeszedjük azokat a rendezvényeket, eseményeket, melyeket csepeli intézmények, szervezetek, művelődési házak, és az Budapest, XXI. kerület Csepel Önkormányzata rendez.

Amennyiben önök tudnak olyan eseményről, mely nem szerepel a jobb oldali sávban található naptárban, írja meg nekünk a csepel.info@gmail.com email címre.

500 új elektromos töltőhely létesülhet Budapesten

2016. december 30. péntek

Budapest.hu, Nemzetgazdasági Minisztérium

elektromos-auto-coolcity-hu

Fotó: CoolCity.hu

Az elektromobilitás elterjesztését célzó Jedlik Ányos Terv megvalósításáról írt alá együttműködési megállapodást Budapest Főváros Önkormányzata és a Nemzetgazdasági Minisztérium. A megállapodás eredményeként közel 250 töltőoszlop és 500 töltőhely létesülhet mintegy 600 millió forint értékben.

A Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Tarlós István főpolgármester által aláírt dokumentum rögzíti, hogy a főváros biztosítja a töltőállomások helyét és a hozzájuk tartozó parkolóhelyeket, míg a nemzetgazdasági tárca vissza nem térítendő támogatást nyújt mindehhez az önkormányzati töltőtelepítési program keretében. A Főváros és a kerületek mintegy 250 töltőoszlopra, azaz 500 töltőhelyre pályázhatnak, ezek fedezete az októberben kiírt pályázati felhívás szerinti feltételekkel garantált. Az együttműködés keretében a felek közösen mérik fel a jogszabály-változtatási igényeket, továbbá közös koncepciót dolgoznak ki a kiépítendő töltőpontok helyének kijelölésére is. (tovább…)

Megújult a Petőfi híd közvilágítása

2016. december 28. szerda

BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft., Budapest.hu

petofi-hid-2016-12-budapest-hu

A Főváros által biztosított forrásból, a Rákóczi és Árpád híd sikeres LED-esítését követően, újabb fővárosi híd közvilágításának korszerűsítése valósult meg a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. kivitelezésében.

A Petőfi hídon eddig régi, 250 W-os nagynyomású nátrium (NNA) fényforrásokat tartalmazó lámpatestek üzemeltek, amelyek a nagy forgalom okozta folyamatos rezgések miatt gyakorta meghibásodtak, ami az üzemeltetésben többletköltséget okozott. (tovább…)

Zseniális oldal, amely minden diák álma: magától megoldja a matekpéldákat

2016. december 25. vasárnap

Eduline, Csepel.info

tutshot2b[1]

Sőt, nemcsak megoldja, hanem lépésről lépésre le is vezeti – nagy segítség érettségire, vizsgára készülőknek.

A hvg.hu találta a MathPapa nevű oldalt, amely pillanatok alatt megoldja a legbonyolultabb egyenleteket is, majd lépésről lépésről levezeti őket. Az eredményt meg is oszthatjátok, sőt, az oldalon rengeteg gyakorlófeladatot és tesztet találtok.

csepel.info

Íme, a 1,5 milliós állami támogatással megvehető autók listája

2016. december 25. vasárnap

Autonavigator, Mr.Gabee, Csepel.info

elektromos-auto-coolcity-hu

A kép illusztráció (Coolcity.hu)

Magyarországon 1,5 milliós állami támogatás és egyelőre ingyenes nyilvános töltőhálózat csábítja arra a kicsivel tehetősebb, környezettudatos autóvásárlókat, hogy elektromos autót vegyenek. Összegyűjtöttük, mennyiért és milyen autókat lehet most venni állami támogatással Magyarországon.

Jelenleg 13 modellből választhatnak azok, akik az állami kedvezményre jogosító, vagyis 15 millió forint alatti, és kizárólag elektromos hajtású autót vásárolnának. A most elérhető modellek többnyire kisebb, városi autók, izgalmas külsővel és belsővel, de három “kakukktojást”, főleg cégeknek szánt autót is találhatunk a kínálatban. (tovább…)

Csepeli járműtörténet képekben

2016. december 23. péntek

Csepel.info, Mr.Gabee

nevtelen

Mocsár Lajos segítségével ma két fotót mutatunk meg.

  • Az első fotón a BX 58-19 es rendszámú ráncajtós Ikarus 280-as típusú autóbusz Kőbánya,Városközpont végállomáson 1993-ban az 51-es járaton.
  • A második képen 2004-ben készült ex miskolci Ikarus 280-as autóbusz látható az 52-es vonalon.

csepel.info

Csepeli Gyermeksziget Program – a Csepeli Hírmondó képes beszámolója

2016. december 19. hétfő

Budapest XXI. Kerület Csepel Önkormányzata, Csepeli Hírmondó, Csepel.info

10-jatszoter-1

10-jatszoter-2

10-jatszoter-3 (tovább…)

A magyar járműipar történetét bemutató könyv jelent meg – a Csepel teherautókról is olvashatunk benne

2016. december 10. szombat

Maróti Könyvkereskedés és Könyvkiadó Kft., MTI, Origo, Csepel.info

20161130boros-jeno-magyar-autokronika

A 130 oldalas könyv borítóját az Ikarus 270 biztonsági busz prototípusa, a Sigma és a Pente 500 illusztrálja

A magyar járműipar történetét feldolgozó könyv jelent meg, amely az elmúlt 111 év beruházásai mellett azokat a magyar mérnököket, tervezőket, konstruktőröket is bemutatja, akik elismerést vívtak ki a mobilitás világában.

Boros Jenő könyve a XV. századi kocsi történetével indul, áttekintést ad a múlt századi és az újkori autóipari beruházásokról, beleértve a személyautók, buszok, tehergépkocsik és harci járművek gyártását, a Made in Hungary prototípusokat alkotóikkal együtt, végül a legújabb generáció, napjaink mérnökhallgatói nemzetközi sikereivel tekint a jövőbe. (tovább…)

A tibeti tizenkettő 1. rész

2016. december 9. péntek

Autószektor, Faktor

csepel-r130-faktor-hu

Csepel R130-as (Fotó: Autószektor)

Ott jártak, ahol parittyával terelték a rakoncátlan jakokat, és ahol hőforrás volt a népfürdő, miközben folyóban mosták teherautóikat. Magyar járműiparról írni mindig hálás, mert sokan olvasnak szívesen Csepelekről, Ikarusokról és Pannóniákról, mert történetük érdekes és színes, ám ahogy az egykori hazai járműmárkák, úgy alkotóik is fogynak.

Egyre kevesebben vannak azok, akik egykor a legendás magyar klasszikusok gyáraiban dolgoztak, akik hitelesen tudnak beszélni és nem csak mesélni arról, hogyan is működtek a magyar ipar illusztris fellegvárai. Történetük több korszak krónikája. (tovább…)

Érdekes videó a pécsi magasház bontásáról

2016. december 3. szombat

Pécsma

Emlékezetes videót készített egy pécsi fiatal a Magasház bontásáról. Mindennap kisétált a kamerákhoz, hogy elkészítsen egy-egy képet, amit később összefűzött videóban. A timelapse elkészítéséhez 650 kilométert sétált.

Ez nem egy szokványos timelapse, mint amikor a kamera önállóan készít képeket, itt minden alkalommal neki kellett ellőnie a képeket, ezért is dolgozott ki egy állványos módszert arra, hogy nagy eséllyel bármilyen magasságban is pontosan ugyan oda tudja helyezni a kamerát, mint ahova előző nap tette – vallja be blogján a pécsi srác, aki Jimitek néven található meg a Facebookon.
(tovább…)

Zökkenőmentesen vette át a HÉV-et a fővárostól a MÁV

2016. november 26. szombat

MTI

csepeli-hev

Zökkenőmentesen vette át a HÉV-et a fővárostól a MÁV-csoport, a vasúttársaság már rendelkezik a tulajdonosi jogok gyakorlását biztosító szerződésekkel, a BKV Zrt. és a HÉV-ágazat szétválása rendben lezajlott és az utasok sem vettek semmit észre az átállásból az utóbbi két hétben – mondta Dávid Ilona, a MÁV Zrt. elnök-vezérigazgatója csütörtökön sajtótájékoztatón, Budapesten.

Hozzátette: a részvények átruházási procedúrája hosszabb időt vesz igénybe, de néhány hónap alatt lezajlik, és a Budapesti Helyiérdekű Vasút Zrt. (BHÉV) a MÁV-csoport teljes jogú tagjává válik. Az elnök-vezérigazgató szerint a tulajdonosváltás kiváló fejlődési lehetőségeket teremt a BHÉV számára, és kedvező a vasúttársaságnak is, hogy 2017-ben a budapesti elővárosi térségben bejáratott, utasbarát szolgáltatást nyújtó leányvállalattal bővül. A BHÉV évente mintegy 74 millió utast szállít, ugyanakkor a pályák és a járművek nagyon korosak, így szükség lesz azok fejlesztésére. (tovább…)

Tartós burkolatot kap az M0-ás Csepelnél

2016. november 26. szombat

Magyar Idők

m0-mti

Fotó: MTI

Pályázatot írtak ki az M0-s déli szektorában az M6-os és az 51-es út közötti 11,5 kilométeres szakasz bal pályájának felújítására. A nagy forgalmú út magában foglal három Duna-hidat, tucatnyi felül- és aluljárót. Az aszfaltburkolatot ellenállóbb betonra cserélik.

Az M0-s déli szakasza Magyarország legnagyobb igénybevételnek kitett gyorsforgalmi útja, a nyári csúcsidőszakban átlagosan mintegy 75–100 ezer jármű halad át rajta naponta. Ezen gyorsforgalmi út három Duna-hidat és számos csomópontot tartalmazó, alig több mint 10 kilométeres darabjának felújítására készül a Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. (tovább…)

Épül a Kis-Duna parti közvilágítás-fejlesztés II. üteme

2016. november 3. csütörtök

Budapestdialog.hu, Csepel.info, Mr.Gabee

img_20161101_150157

Gudenus László olvasónk hívta fel szerkesztőségünk figyelmét, miszerint lámpatesteket helyeznek ki Daru-domb környékére. A budapestdialog.hu oldal információi szerint készül a Kis-Duna part közvilágítás-fejlesztésének II. üteme. 

A két ütemben zajló beruházásnak köszönhetően új LED-izzós „okoslámpa” világítja meg sötétedés után a parti sétányt. A kis energiafogyasztású, programozható és beépített fényáram-vezérléssel működő rendszer kevésbé forgalmas időszakokban, takarékos üzemmódban is elegendő fényerőt tud biztosítani. A berendezés figyelembe tudja venni az időjárási körülményeket, a fényviszonyokat, és ahhoz hangolja a fényerejét. (tovább…)