‘Gazdaság’ kategória archívum

A Korbuly családról indított virtuális kiállítást a Közlekedési Múzeum

2018. december 17. hétfő

MTI, Hírközlési és Informatikai Tudományos Egyesület, Wikipédia, Csepel.info

Korbuly János Kossuth-díjas gépészmérnök 

A Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum az idén 125. éve született Korbuly János (Budapest, 1893. jan. 2. – Budapest, 1976. dec. 20.) és hozzá kapcsolódva a Korbuly család életművét összefoglaló virtuális kiállítást indított útjára, amely részletesen bemutatja be a magyar gyáripar területén elévülhetetlen érdemeket szerzett család történetét és rajta keresztül a magyar ipari örökséget is.

A Korbuly család a magyar közlekedés minden fontos ágazatában jelen volt az elmúlt 125 évben, ezért az intézmény fontosnak érezte, hogy a jeles évfordulóhoz kapcsolódva hitelesen bemutassa ezt a történetet. “A páratlan családtörténeten keresztül a magyar gyáripar jelentős fejezetei villannak fel a múzeumban, valamint a családi hagyatékban megőrzött és most tudományosan feldolgozott fotók, dokumentumok és tárgyak segítségével a Közlekedési Múzeum virtuális kiállításában” – idézi az intézmény közleménye Vitézy Dávid főigazgatót. (tovább…)

Szeretne családi házat 15 millióért?

2018. december 17. hétfő

Ingatlanbazár, Csepel.info

Csepel és a dél-pesti agglomeráció ingatlanpiaca egészen különleges jellemzőkkel bír. A környéken az árak már nem igazán emelkednek, a legnagyobb igény errefelé azonban továbbra is a panellakások iránt mutatkozik. A Balla Ingatan szakértőjének piaci elemzése. 

„Míg néhány hónappal korábban még kapkodtak a vevők a csepeli sétányokon található két, két és félszobás téglaépítésű lakásokért – melyek ára most 24-26 millió forint között alakul -, mára érezhetően csökkent irántuk a kereslet.” – hívta fel a figyelmet Marosvölgyi Gabi, a Balla Ingatlan csepeli és szigetszentmiklósi irodáinak szakmai vezetője. (tovább…)

Döntött a képviselő-testület: további védőoltások lesznek ingyenesek

2018. december 16. vasárnap

Csepel.hu

A decemberi képviselő-testületi ülésen a képviselők jóváhagyták Csepel Környezetvédelmi Programját, és döntöttek új védőoltások térítésmentes igénybevételéről is.

Az idei utolsó testületi ülésen a képviselők jóváhagyták Csepel Környezetvédelmi Programját, amely a 2019-2025-ös időszakra vonatkozik. A program többek között a zajártalommal érintett épületek hangszigetelésének javítását irányozza elő. A zajos területeken élő lakosság pályázati támogatásával az önkormányzat hatékonyan járulna hozzá az épületek zajcsökkentéséhez. A program az összefüggő zöldterületek kialakítását és a meglévők védelmét kiemelten fontosnak tartja, ezért stratégia készül a kerület egységes zöldfelületének kialakítására.

(tovább…)

Szárnyal a gazdaság, 5,2 százalékkal nőtt a GDP

2018. december 5. szerda

KSH, MTI, Mandiner

A bruttó hazai termék (GDP) 4,9 százalékkal haladta az az előző év azonos időszakit a harmadik negyedévben, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított kiegyensúlyozott adatok szerint a gazdaság teljesítménye 5,2, az előző negyedévhez viszonyítva 1,3 százalékkal nőtt – jelentette szerdán második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A november 14-én kiadott első becslésnél is jobbak az adatok. Akkor a nyers adatok szerint 4,8, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított, kiegyensúlyozott adatok szerint 5,0 százalékos gazdasági növekedést jelzett a KSH. Az előző negyedévhez mérten pedig 1,2 százalékos növekedést jelentett. (tovább…)

Új autóra éhezik a magyar: itt a toplista!

2018. december 4. kedd

Autószektor

Ő itt kérem a nyertes

Fittyet hánynak az emberek a tomboló nyomort és munkanélküliséget, éhező tömegeket prédikáló politikusoknak. Kenyér helyett új autóra éhes a magyar, és nem is akármilyenre. Bár a SUV-k a legnépszerűbbek, a leggyorsabban bővülő eladású márkák közül Ferrarikból 67%-kal, Jeepekből 70%-kal, Ssangyongból pedig 168%-kal vettek többet, mint tavaly. A többit is mutatjuk!

A Datahouse adatai szerint 2018 első tíz hónapjában összesen 133 373 új személygépkocsit és kishaszonjárművet helyeztek forgalomba Magyarországon, 22,9 százalékkal többet (24 816 jármű), mint tavaly az első tíz hónapban. A márkák között a legnépszerűbb a Suzuki (16 387 jármű), a Ford (16 193) és a Skoda (10 338). Negyedik a Volkswagen (10 327), ötödik a Szentgotthárdon motorokat gyártó Opel (10 202). A modellek versenyében hazai autó vezet, a tavalyi bajnok Suzuki Vitara.

(tovább…)

Patai Mihály: Ennél jobb állapotban még soha nem volt a magyar gazdaság

2018. december 4. kedd

Novekedes.hu

A következő válságot akár visszaesés nélkül is megúszhatja Magyarország, mivel a legalább hét éves növekedési periódus mellett az ország három fontos mérlege is rendben van. Ilyen száz éve nem volt – hangsúlyozza Patai Mihály, a Magyar Bankszövetség elnöke. Szerinte a pénzügyi tranzakciós illeték fontos kérdéseket vet fel, és valóban nagyobb költséghányaddal dolgozik a hazai bankrendszer, mint kellene.

Patai Mihály, az Unicredit Bank elnök-vezérigazgatója a közgazdaságtudományi egyetemen végzett 1976-ban, majd doktori fokozatot szerzett. Pályafutását a Magyar Nemzeti Bankban kezdte. Később tíz éven át a Pénzügyminisztériumban dolgozott. 1988-1993 között a Világbankban dolgozott Washingtonban., ahonnan a Kereskedelmi Bank Rt. ügyvezető igazgatói posztjára tért vissza. 1996-2006 között az Allianz Hungária Biztosító Rt. elnök-vezérigazgatója, 2006-tól az UniCredit Bank Hungary Zrt. elnök-vezérigazgatója. A Magyar Bankszövetség elnöke, a Magyar Közgazdasági Társaság; alelnöke és a BÉT Tőzsdei Tanácsadó Testület elnöke, a Siemens Magyarország Zrt. felügyelőbizottsági tagja, a Magyar Telekom Nyrt. igazgatóságának tagja.

(tovább…)

Javul az életünk, és már örülünk is neki

2018. december 3. hétfő

Index, Csepel.info

Furcsa dolog látni, amikor hosszú évek után egyszer igazat ír  az Index egy valós folyamatról. Most mégis ez történt, bár érdemes a KSH kiadványát mindenféle torzítás nélkül itt elolvasni.

Most pedig átadjuk az Indexnek a szót, összefoglalójuk ugyanis az rejtélyes igazságszérum miatt mégiscsak ünnepi esemény. (tovább…)

Tovább javultak a foglalkoztatási adatok – 57 ezerrel több magyar dolgozik

2018. november 29. csütörtök

KSH, MTI

A hátrányos helyzetű munkavállalói csoportok munkaerőpiaci helyzete az elmúlt négy évben jelentős mértékben nőtt – derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Munkaerőpiaci jelentéséből. A foglalkoztatottak átlagos létszáma 57 ezer fővel több, mint egy évvel korábban. A 15-64 évesek foglalkoztatási rátája 69,8 százalékra emelkedett. 

 Az elsődleges munkaerőpiacon dolgozók száma az elmúlt évben 109 ezer fővel nőtt, ugyanakkor a magukat közfoglalkoztatottnak vallók száma 54 ezer fővel lett kevesebb, a külföldi telephelyen dolgozóké pedig a mintavételi hibahatáron belül változott. (tovább…)

Csepeli cég az ország legnagyobb adótartozója

2018. november 27. kedd

Napi.hu

A NAV negyedévente közzétett adóslistáin rendre feltűnnek ismerős nevek, akad köztük politikus, orvos, énekes és sporthoz köthető személyek, valamint egykori milliárdosok cégei. Az idei harmadik negyedévben 93 adózónál állapítottak meg jelentős adóhiányt, az átlagösszeg 144 millió forint volt.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nagyadós listájára több név került fel a harmadik negyedévben, mint a megelőző három hónapban, és az összesített tartozásuk is meghaladja a második negyedévit. Azoknak az adózóknak a nevét hozza nyilvánosságra negyedévenként a NAV, akiknél az elmúlt negyedévben jogerőre emelkedett határozatban magánszemélyek esetében 10 milliónál, egyéb adózóknál 100 milliónál nagyobb adóhiányt állapítanak meg.

(tovább…)

Norvég elemző: Magyarország kezelte jól a válságot, Görögország gyarmat lett

2018. november 23. péntek

Mandiner

Magyarország megőrizte szuverenitását, nem kért túl sok külföldi támogatást a válságkezeléshez, így nem vált az EU és az IMF adósrabszolgájává sem. Görögországot viszont nem a görögök, hanem a külföldi szereplők elhibázott válságkezelése taszította hosszú gazdasági recesszióba – véli Christian Anton Smedshaug.

A közgazdász elárulta, hogy évtizedekig a munkaerőhiány elérése volt a közgazdászok első célja, de most, hogy elértük, már katasztrófának tekintjük. A migráció ugyanakkor a lehető legrosszabb hatással volt a nyugati emberek jólétére: a bérek csökkentek, a lakásárak nőttek. A Makronóm interjúja. (tovább…)