‘Gazdaság’ kategória archívum

Azok is megkapják a diplomát, akik nem rendelkeznek nyelvvizsgával

2020. április 7. kedd

Palkovics László Innovációs és Technológiai miniszter jelentette be a döntést.

Nem olyan rég jelentette be a kormány a gazdasági mentőcsomagot, aminek a nevében is benne van, hogy a gazdaság talpraállítása a fő célja ebben a nehéz helyzetben. Erről újabb részleteket derültek ki, ami azokat érinti a legjobban, akik már leállamvizsgáztak, de még nyelvvizsga hiányában nem vehették át a diplomájukat.

(tovább…)

Orbán Viktor: Amennyi munkahelyet a vírus tönkretesz, annyit kell létrehozni

2020. április 6. hétfő

Origo, Magyar Nemzet

Orbán Viktor öt új programot jelentett be, a hiány 2,7 százalék lesz idén, visszatér a 13. havi nyugdíj is. Egyetlen magyar sincs egyedül.

Tíz év megfeszített munkával egyenesbe jött a magyar gazdaság, de a koronavírus-járvány miatt most kezdhetjük elölről az építkezést, ami igazságtalan – mondta Orbán Viktor miniszterelnök, aki arról is beszélt, hogy egyszerre kell megküzdenünk a járvánnyal, és a gazdasági következményekkel is.

(tovább…)

Járványügyi alapot hoz létre a kormány

2020. április 4. szombat

„Remélem, a közös teherviseléssel minden párt egyetért!”

Mandiner, Magyar Nemzet

Ebbe az alapba a bankok, a multinacionális vállalatok és a pártok is hatalmas összegeket fognak befizetni – mondta el a miniszter.

A legfontosabb továbbra is az emberi élet és egészség védelme, erre a költségvetés korlátlanul biztosítja a forrásokat – jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Gulyás Gergely elmondta:

azt a heroikus küzdelmet, amit az egészségügyi dolgozók vívnak, azzal is elismeri a kormány, hogy bruttó félmillió forintot biztosít valamikor a nyár elején valamennyi egészségügyi dolgozó számára”.

(tovább…)

Polgármesteri kérés a csepeli szállásadók felé

2020. április 1. szerda

Csepel.hu

Borbély Lénárd csepeli polgármester levélben fordult a kerületi szállásadókhoz, arra kérve őket, nyújtsanak segítséget a bajbajutott családoknak, személyeknek azzal, hogy a veszélyhelyzet alatt senkinek ne szüntessék meg a lakás- vagy szobabérleti szerződését – derült ki a szerkesztőségünkhöz eljutott levélből.

Alább közöljük a teljes írást.

(tovább…)

Orbán: Négy frontvonalon folyik egyszerre a védekezés

2020. március 23. hétfő

888

A széthúzás és viták helyett most az összefogás ideje érkezett el – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök az operatív törzs online sajtótájékoztatóján.

Orbán Viktor tájékoztatása szerint 12 napja hirdették ki a rendkívüli jogrendet, amelyre azért volt szükség, mert egyelőre nincs ellenszer a koronavírus ellen, de míg lesz, az is hónapokig tarthat. (tovább…)

Itt vannak Orbán Viktor szerdai gazdaságvédelmi bejelentéseinek részletei!

2020. március 19. csütörtök

Portfolio.hu

Röviddel szerda éjfél előtt jelent meg a Magyar Közlöny oldalán a kormány rendelete a koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről. A 6 pontos jogszabály részletezi azokat az intézkedéseket, amiket Orbán Viktor kormányfő szerdán videóüzenetben bejelentett, azaz a lakossági és vállalkozói szektort hogyan, milyen intézkedések segítségével igyekeznek támogatni. Fontos, hogy mivel a jogszabály már a megjelenését követő napon hatályba lép, így értelmezésünk szerint az alábbiak mától, azaz március 19-től már hatályosak is.

Szerda éjfél előtt jelent meg a Kormány 47/2020. (III. 18.) Korm. rendelete “A koronavírus világjárvány nemzetgazdaságot érintő hatásának enyhítése érdekében szükséges azonnali intézkedésekről” című rendelete, amelyben a következőket rendeli el:

(tovább…)

Ez lesz Csepelen is? – Ilyen Bécs és Ausztria a kijárási tilalomban

2020. március 17. kedd

Mandiner

„Történtek érdekes dolgok, a rendőrség több helyen is be kellett, hogy avatkozzon, mert az étel, vécépapír, illetve egyéb dolgok miatt történt néhány verekedés.” A szigorú osztrák kijárási korlátozások első napjáról beszélgettünk egy Bécsben élő, élelmiszerboltban dolgozó magyarral.

Ausztria hétfőtől újabb korlátozásokat vezetett be a koronavírus-járvány megfékezése érdekében. Tirol tartomány egésze vesztegzár alá került, de országosan is sokat szigorítottak a szabad mozgáson, gyakorlatilag kijárási tilalom lépett életbe. Különösen érdemes figyelemmel kísérnünk nekünk, magyaroknak, mit csinálnak a nyugati szomszédok, miután Orbán Viktor hétfőn napirend előtti felszólalásában a parlamentben elmondta„Az osztrák intézkedéseket igyekszünk a leggyorsabban átültetni a gyakorlatba”.  (tovább…)

Orbán: gazdaságvédelmi akcióterv kell a járvány miatt

2020. március 10. kedd

888

Világjárványra kell felkészülni, amelynek a turizmusra és azon keresztül a gazdaságra gyakorolt negatív hatásait áprilisban lehet megbecsülni.

„Ezért a 2020-as és a 2021-es költségvetést is újra kell tervezni, gazdasági korrekciós alapokat kell létrehozni”, jelentette be Orbán Viktor kormányfő a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évnyitó konferenciáján. (tovább…)

Így hatott eddig a koronavírus Európa gazdaságaira

2020. március 2. hétfő

Origo

Növekszik a koronavírus gazdasági hatása Európára, miután Olaszország északi régiójában drasztikusan megnőtt a fertőzöttek száma. A járvány igencsak megmozgatta a tőzsdéket, de egyre komolyabb makrogazdasági gondok is adódhatnak a járványból a kontinensen. 

Az elmúlt héten a 2008-as válság óta nem látott mértékben estek az értékek a világ tőzsdéin, ahogy fokozódott a piaci pánik a járvány terjedése miatt. A háttérben a legfontosabb ok, hogy a befektetők egyre bizonytalanabbak a járvány jövőjével, illetve gazdasági hatásaival kapcsolatban. Ha pedig az európai részvények továbbra is csökkennek, akkor az már nem csupán a nagybefektetők nyereségeit, de a kisrészvényeseket is érinti majd. Következésképpen a tartósabb tőzsdei mélyrepülés áttételesen az európai fogyasztásra is negatív hatást fog gyakorolni. (tovább…)

Már megint egész Európa Magyarország hátát nézi

2020. február 15. szombat

Portfólió

Az utóbbi negyedévekben már megszokhattuk, hogy Európa élmezőnyében van a magyar gazdaság növekedése, az Eurostat adatai alapján ez nem volt másként a negyedik negyedévben sem. Persze néhány ország adata még nem ismert, az írek és esetleg a máltaiak még beelőzhetnek, de egyelőre csak Románia tudta megközelíteni a magyar GDP-bővülési ütemet.

A tavalyi negyedik negyedévben az eurózóna gazdasága mindössze 0,1 százalékkal tudott bővülni az előző negyedévhez képest, éves alapon pedig 0,9 százalékos volt a növekedés – derül ki az Eurostat pénteken megjelent statisztikájából. Közben az EU28 szintén alig érezhető növekedést tudott felmutatni negyedéves alapon, 2018 negyedik negyedévéhez képest pedig 1,1 százalékos volt a bővülés. Ha a britek nélkül az EU27-et nézzük, akkor ennél egy hajszállal nagyobb, 1,2 százalék volt a növekedés. (tovább…)