2023. február havi archívum

Tovább zöldül Csepel

2023. február 27. hétfő

Csepel.info, Csepel.hu

Információink szerint a mai napon összesen 17 darab fa elültetésére került sor a Krizantém utcánál, mint megtudtuk, csak a Csepeli útnál mintegy 70 darab fa kerül a földbe.

A csepeli önkormányzat a Csepeli Zöld Sziget program keretében tovább folytatja faültetési programját. A munka volumenét jól jelzi, hogy az elmúlt években több mint 10 ezer fát ültetett el a kerület – az összes fővárosi kerület közül a legtöbbet.

(tovább…)

Elszállítják a szabálytalanul várakozó autókat Csepelen

2023. február 27. hétfő

Csepel.info, Csepel.hu

A csepeli közterület-felügyelet, tájékoztatja a csepeli lakosságot, hogy február 27-től, azaz a mai naptól megkezdik a közterületen szabálytalanul várakozó, elhelyezett és üzemképtelen gépjárművek elszállítását.

A felügyelet kéri, hogy fokozottan legyenek körültekintők a járművekkel történő leparkoláskor, mert azon KRESZ szabálysértések, és szabályszegések esetén elszállításra kerülnek azok a járművek, amelyek az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztetik, valamint a közúti közlekedést zavarják.
(tovább…)

Az éremtáblázat élén zárt a Halker-KirályTeam a Slovak Openen

2023. február 27. hétfő

Csepel.hu

Pozsony adott otthont az immár 12. alkalommal megrendezett Slovak Open elnevezésű Nemzetközi WAKO kick-box viadalnak.

A Halker-KirályTeam csapata ezúttal egy kisebb, 15 fős versenyzői különítménnyel indult útnak. A csapat versenyzői 12 aranyérmet, 4 ezüstöt és 9 bronzérmet hoztak haza Csepelre.

(tovább…)

Újra fellépett a Csepp-Csepel Néptáncegyüttes

2023. február 27. hétfő

Csepel.hu, Csepel.info

Bemutatták Ossko Magdi: Itt a farsang és Csiga-biga palota című koreográfiáit, három szólótánc előadást, a végén pedig egy moldvai táncházzal megtáncoltatták a közönséget is. Az előadás nagy siket aratott, számos gratulációt kapott a verseny szervezőitől is.

Az alsó tagozatos iskolásokból álló Csepp-Csepel a TÁNC-HÁZ-LÁNC című hon- és népismereti sorozatával is rendszeresen ellátogat a csepeli általános iskolákba, ahol mindig az aktuális ünnepkörhöz kötődő műsorral lép fel. A közönség bevonásával végül egy nagy táncházzá válik minden előadás. A sorozat következő része a Karácsony Sándor Általános Iskolában lesz a májusfa állítás alkalmából.

(tovább…)

Emlékezés a kommunizmus áldozataira Csepelen

2023. február 25. szombat

Csepel.hu, Csepel.info

Az emléknap Kovács Béla, a Független Kisgazdapárt főtitkára előtt tiszteleg, akit 1947-ben ezen a napon tartóztatott le a szovjet hatóság köztársaság-ellenes összeesküvés koholt vádjával.

Az emléknap alkalmából tartott megemlékezést a csepeli önkormányzat február 25-én. A polgármesteri hivatal falán található emléktáblánál Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek mellett a megemlékezésen részt vettek az önkormányzat frakciói közül a Fidesz-KDNP, az LMP képviselői és Kovács Dávid Attila független képviselő.

(tovább…)

Orbán Viktor: Ha a hadicélok tisztázatlanok, akkor nagyon könnyű eltévedni

2023. február 24. péntek

Magyar Nemzet

„Egy háborúban, amikor a hadicélok tekintetében tisztázatlanság van, akkor nagyon könnyű eltévedni. Az orosz–ukrán háború esetében pedig egyik oldalról sem világos, hogy mi a hadicél” – hívta fel a figyelmet Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő szerint ez érvényes Ukrajnára is, amely persze a szabadságát védi, de nem világos, hogy ez mit jelent. Mérnek-e katonai csapást Oroszország területére, meddig akarják visszaszorítani az orosz csapatokat? A Krím ostrom alá kerül vagy nem? – tette fel a kérdést a kormányfő.

Mint fogalmazott, a belesodródás oka nemcsak az, hogy a konfliktus lokalizálása helyett összeurópaivá emeltük a háborút, hanem a magunk számára sem tisztáztuk, hogy meddig van a segítségnyújtás határa. Így nehéz háborúzni. – állapította meg.
(tovább…)

A kézügyesség nem feltétel

2023. február 24. péntek

Csepel.hu, Csepel.info

Sokan azt gondolják, hogy a varrás idejétmúlt dolog, mivel felnőtt egy olyan generáció, amely nem látott otthon senkit varrni, legfeljebb a nagymamát. Most viszont a fiatalok egyre inkább érdeklődnek e hobbi iránt. A műhelymunkát a Szabó Magda Közösségi Térben végző, kezdő varrócsoportunkban például a 18 évestől kezdve 65 évesig minden korosztály jelen van.

A kézügyesség nem feltétel, mivel a varrógép végzi a munka nagy részét. Egyedi táskákat, szoknyákat, ruhákat készítünk, akár a környezettudatosság szempontjait is figyelembe véve. Főleg a fiatalokat motiválja ez, akik tizenévesen azért akarnak megtanulni varrni, hogy tudjanak ruhákat átalakítani, újrahasznosítani. Érdekli őket a mosható uzsonnástasak, újraszalvéta készítése, vagy a nejlonzacskó kiváltására használatos vászontáska.

(tovább…)

Más hazai városok is a csepeli mintát követik

2023. február 23. csütörtök

Csepel.hu, Csepel.info

Az elmúlt öt év csepeli példája követendő mintaként szolgál más városok számára is, így hamarosan a csepelihez hasonló, új METRANS-terminálok nyílhatnak Magyarország több pontján. Kiss Pétert, a METRANS Csoport elnök-vezérigazgatóját kérdeztük a tervekről és tapasztalatokról.

A nemzetközi METRANS Csoport csepeli konténertermináljának 2017- es megnyitásával a konténeres vasúti áruszállítás új formáját honosította meg hazánkban. A beruházás több területen is előrelépést hozott a kerületben élők számára, és segítségével Csepel ismét felkerült a világgazdaság térképére.

(tovább…)

Stabil költségvetésről tárgyalnak

2023. február 22. szerda

Csepel.hu, Csepel.info

Borbély Lénárd polgármester több alkalommal összeült a csepeli pártok képviselőivel, és egyeztetett a költségvetésről a csepeli civil szervezetekkel, egyházakkal, sportszervezetekkel, illetve egyéb más társszervezetekkel is.

Utóbbiak közül többen megköszönték az önkormányzat segítségét. A Csepeli Svábok Szabad Kulturális Egyesülete részéről kiemelték: megalakulásuk óta számíthatnak az önkormányzat segítségére. Király István, a világhírű Halker-KirályTeam vezetője szintén hangsúlyozta, megalakulásuk óta használják azt a tornatermet, ami otthonukká vált, és biztos pont a felkészüléseik során.
(tovább…)

Állandó traffipax kerül a Weiss Manfréd útra

2023. február 22. szerda

Csepel.info, Infostart

Két sebességmérő eszközt a repülőtérre vezető gyorsforgalmi útra, egyet a Weiss Manfréd útra, egyet pedig a 6-os számú főútra telepítenek majd – tájékoztatta az InfoRádiót a BRFK.

A csepeli Weiss Manfréd úton rendszeres a gyorshajtás, éppen a napokban történt halálos baleset, utóbbi azonban nem gyorshajtás, hanem rosszullét, szívinfarktus miatt. (tovább…)