‘Egészségügy’ kategória archívum

Augusztustól lehetőség van a harmadik oltásra is

2021. július 29. csütörtök

csepel.hu

A kormány döntése alapján augusztus 1-jétől igényelhető a koronavírus elleni harmadik oltás. Azok jelentkezhetnek harmadik oltásra, akik már megkapták mindkét vakcinájukat (Janssen esetén egyet), betöltötték a 18. életévüket és a második oltás beadásától számítva eltelt négy hónap. A harmadik oltásra az EESZT online időpontfoglaló rendszerén keresztül lehet majd regisztrálni. A harmadik körös oltásokba azon fővárosi intézmények kapcsolódnak be, amelyek jelenleg is részt vesznek az oltások lebonyolításában. A felajánlott időpontok gyors telítődése esetén további intézmények is bevonhatók a programba.

(tovább…)

Milyen oltást kaptál? Ezt kaphatod harmadiknak!

2021. július 28. szerda

Csepel.info

Világszerte arra készülnek az egészségügyben, hogy a koronavírus negyedik hulláma ellen bevessék a harmadik oltást. A vírus új variánsai képesek megbetegíteni az oltottakat, de szerencsére ők könnyen átesnek a fertőzésen. Akik viszont nem kaptak még oltást, azoknak veszélyben van az életük.

Müller Cecília háziorvosoknak kiküldött leveléből derült ki, harmadikként kit milyen vakcinával lehet beoltani:

(tovább…)

Oltásért könyörögnek a halálos ágyukon az oltatlanok

2021. július 24. szombat

Life.hu

Az elmúlt hat hónapban a koronavírus halálos áldozatainak 99 százaléka a beoltatlan emberek közül került ki az Egyesült Államokban. Egy orvos felkavaró beszámolója szerint sokan a halálos ágyukon könyörögnek a vakcináért, de akkor már túl késő.

Akik nem akartak vakcinát – Egy Covid-osztályos orvos megrázó beszámolója:  (tovább…)

Harminchárom éve a csepeli gyermekek orvosa: dr. Póta György

2021. július 22. csütörtök

Csepel.hu

Bókay János-emlékéremben részesült dr. Póta György csepeli házi gyermekorvos a gyermekgyógyászat, valamint általában a gyermekegészségügy és a társasági élet területén végzett munkája elismeréseként. Örül annak, hogy harminchárom évvel ezelőtt Csepelre került, és azóta látja el a körzetéhez tartozó királymajori és kisebb részben a királyerdei gyerekeket. „Jól érzem itt magam: szeretem a betegeimet, és ők is engem” – mondja. Korábban nyolc éven át a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesületének elnöke volt.

Az orvostudományi egyetemet 1983-ban végezte el, majd 1988-ban szerezte meg a csecsemő- és gyermekgyógyászati szakvizsgáját. Még abban az esztendőben, november elsején került a csepeli szakorvosi rendelőbe. Betegei 18 éves korukig tartoznak hozzá úgy, hogy a 14 éven felüliek eldönthetik, házi felnőtt vagy gyermekorvoshoz kívánnak-e járni. Jellemzően maradnak a házi gyermekorvosuknál. (tovább…)

Orbán Viktor: Magyarországon lesz először harmadik oltás

2021. július 16. péntek

MTI/Szigetváry Zsolt

A magyar kormány elsőként teszi lehetővé a harmadik oltás felvételét – jelentette be Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádiónak adott interjújában. A lehetőség augusztus elsejétől nyílik meg az emberek számára. Azt is elmondta, hogy időpontot kell majd kérni, de oltási rend már nem lesz. A miniszterelnök beszámolója szerint a kormány döntött arról is, hogy az egészségügyi dolgozók számára kötelező lesz az oltás.

Lehetővé tesszük a harmadik oltás felvételét, de azt javasoljuk, a beadatásig teljen el a második vakcina felvételétől számított négy hónap – mondta Orbán Viktor kormányfő a Kossuth rádió Jó reggelt Magyarország! című műsorában.

 

(tovább…)

Most már biztos: minden vakcina hatásos, keleti vakcina a legjobb

2021. július 14. szerda

Magyar Nemzet, Csepel.info

Oltás a csepeli szakrendelőben: nálunk magas az átoltottak, és így a védettek száma, aki azonban nincs oltva, veszélyben van

A WHO akkor tart hatásosnak egy vakcinát, ha a klinikai vizsgálatok különböző fázisaiban bebizonyosodik, hogy az minimum 50-60 százalékos hatékonysággal működik. Ennek a kritériumnak mindegyik itthon engedélyezett koronavírus elleni oltás megfelel. A legjobb eredményt az a Szputnyik V érte el, amit az ellenzéki pártok be akartak tiltani.

Mintegy 1200 jelentkezőnél került sor a Semmelweis Egyetemen június 15-én meghirdetett térítésmentes koronavírus ellenanyagszint-vizsgálatra, melynek kapcsán mind az öt, Magyarországon használt vakcina hatására létrejött ellenanyagszintet vizsgálta az egyetem laboratóriuma. Az esetek 88 százalékában pozitív eredményt adott a Roche cég SARS-CoV–2 vírus S protein RBD doménnal – vagyis a vírus terjedéséért felelős fehérjével – szembeni antitestek kimutatására szolgáló tesztje azoknál, akik egy korábbi antitestvizsgálat negatív eredményével érkeztek az egyetemre. A pozitív eredmények aránya alapján mind az öt kétdózisú vakcina hatásosan ki tudja váltani az ellenanyag-termelést – olvasható a Semmelweis Egyetem honlapján.

(tovább…)

Újabb pénzek a kormánytól csepeli egészségügyi fejlesztésekre

2021. július 6. kedd

Csepel.hu

Ismét egy jó hír az itt élőknek. Az Egészséges Budapest Programnak köszönhetően, a tavalyi 1 milliárd forinton felül idén további 750 millió forintot fordíthatunk a kerület egészségügyi alap- és szakellátási fejlesztéseire.

Ezzel az összeggel együtt közel 3 és fél milliárd forint érkezett Csepelre a Kormánytól egészségügyi fejlesztésekre csak az elmúlt két évben – írja Borbély Lénárd polgármester a közösségi oldalán.

(tovább…)

Újra ülésezett a képviselő-testület

2021. július 3. szombat

Csepel.hu

A képviselők a koronavírus-járvány utáni első ülésen döntöttek az idei díszpolgári címekről és a Csepel Szolgáletáért Díjakról.

A koronavírus-járvány enyhülésével a kormány feloldotta a korlátozó intézkedések többségét, így tavaly szeptember óta, kilenc hónap után ismét ülésezhetett a Csepeli Önkormányzat képviselő-testülete.

(tovább…)

Maszkot le! – Elérte a beoltottak száma az 5,5 milliót

2021. július 2. péntek

Mandiner

Szombattól a legtöbb helyen nem kell maszk. A szociális intézmények és a kórházak kivételével nem lesz kötelező a maszkviselés.

Mint Magyarország kormányának Facebook-oldalán olvasható, megvan az 5,5 millió koronavírus ellen beoltott fő Magyarországon, ami azt jelenti, hogy újabb enyhítő intézkedések következnek.

(tovább…)

Semmelweis nap: köszönet és hála az egészségügyben dolgozóknak

2021. július 2. péntek

csepel.hu

A hagyományokhoz hűen idén is köszöntötték a kerület egészségügyi dolgozóit Semmelweis napon. A programot ezúttal a Királyerdei Művelődési Ház kertjében tartották, ahol szakmai elismeréseket adtak át.

(tovább…)