‘Egészségügy’ kategória archívum

Gyógyítás, oltás, adminisztráció

2022. január 27. csütörtök

Csepel.hu

A koronavírus-járvány ötödik hullámában az omikron variáns okozza a legtöbb megbetegedést. A járvány felfutó ágban van, bár úgy tűnik, az omikron enyhébb megbetegedéseket okoz, az egészségügyi ellátórendszer így is komoly nyomásnak van kitéve.

A háziorvosoknak továbbra is rengeteg feladatot ad a járvány. A rendelések menetéről, az új vírusvariánsról, a negyedik oltásról, a háziorvosi teendőkről is beszélgettünk dr. Oláh Ilona háziorvossal. (tovább…)

Orbán Viktor: Csak az minősül oltottnak, aki megkapta a harmadik oltást is

2022. január 21. péntek

Magyarnemzet.hu

(Fotó: MTI/Fischer Zoltán)

– Ahogy Magyarországon támadják a védekezést, az sértő az ápolókra és az orvosokra – reagált Orbán Viktor a baloldalnak a járvány alatt mutatott magatartására a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a baloldali politikusok már bizonyíthattak volna kormányon, de nem tettek semmit az emberek védelme érdekében.

– Az omikron egy új kihívás, sokfajta változatát láttuk már a vírusnak, eddig úgy történt, hogy megjelent egy új variáns, és ez nagyobb veszélyt jelentett a korábbiaknál – mondta ma Orbán Viktor a Kossuth Rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A miniszterelnök azt mondta, hogy a vele konzultáló virológiai szakemberek szerint most más a helyzet, gyorsabban terjed az új variáns, de már nem jelent akkora veszélyt az emberek egészségére. Orbán Viktor rámutatott, hogy növekszik a fertőzöttek száma, de csökken a kórházban kezelteké, ma reggelre például a lélegeztetőgépen lévők száma is csökkent a korábbi napokhoz képest.  (tovább…)

Vadonatúj kisbusz a HSZI-nek

2022. január 18. kedd
Csepel.hu
 
Örömmel számolhatok be, hogy mától új mikrobusz segíti a csepeli mozgáskorlátozott embereket – jelentette be Borbély Lénárd polgármester a Facebook oldalán.
 
Mint kiderült, lecserélték a Humán Szolgáltatások Igazgatósága régi kisbuszát, és egy minden igényt kielégítő, vadonatúj Ford buszt állítottak a helyére.

(tovább…)

Február közepétől a védettségi igazolvány oltási igazolvánnyá alakul

2022. január 13. csütörtök

Magyarnemzet.hu

(Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Február 15-től az a személy minősül védettnek, aki három védőoltást megkapott, a 18 év alattiak esetében ugyanakkor két oltás is elegendő lesz – tájékoztatott Gulyás Gergely a Kormányinfón. A miniszter azt is bejelentette, hogy a karanténkötelezettség hét napra rövidül, a negyedik oltást pedig az orvossal való konzultáció után bárki igényelheti. Az élelmiszerárstop kapcsán elhangzott: a kormány döntése egyelőre három hónapig érvényes, de szükség esetén meghosszabbítható.

A fertőzések jelentős részét immár világszerte az omikron vírusvariáns idézi elő, ennek megfelelően pedig a következő napokban, hetekben a megbetegedések száma jelentősen emelkedni fog – hívta fel a figyelmet a Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfón. Gulyás Gergely szerint ma már egyértelműen ki lehet jelenteni, hogy az omikron variáns kevésbé súlyos tünetekkel jár, elsősorban légúti megbetegedéseket eredményez. Ezért azokban az országokban, ahol immár a dél-afrikai mutáns a domináns, az látható, hogy a növekvő megbetegedésszám nem eredményezi a növekvő kórházi betegszám és az elhalálozások számának emelkedését sem. (tovább…)

Mammográfia a Tóth Ilona szakrendelőben

2022. január 11. kedd

Csepel.hu

A MaMMa Szűrő és Diagnosztikai Központtal kötött szerződés értelmében a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálatban a tegnapi naptól teljes körű – TB-finanszírozott – mammográfiás emlőrákszűrésre van lehetőség. A korszerű berendezést a kormány által biztosított EBP-keretből vásárolta az önkormányzat.

Mint ismeretes, korábban a kerületbe érkező szűrőbusz biztosította az emlőrákszűrés lehetőségét. Az Egészséges Budapest Program keretében beszerzett modern mammográfiás készüléknek köszönhetően azonban január 10-től bárki igénybe veheti a szűrést, aki beutalóval érkezik a szakrendelőbe.

 

(tovább…)

Véradás a Csepel Plázában

2022. január 4. kedd

Csepel.hu

Az idei év első véradása január 6-án, csütörtökön dél és délután 6 óra között lesz a Csepel Plázában.

Fontos tudni, hogy csak az adhat vért, aki betöltötte a 18. életévét, de még nincs 65 éves, és testsúlya meghaladja az 50 kilogrammot.

(tovább…)

Oltási akcióhét a Tóth Ilonában is

2021. december 30. csütörtök

Csepel.hu

Az eddigi oltási akciók sikerére és az omikron vírusvariáns magyarországi megjelenésére tekintettel januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, köztük a Tóth Ilona szakrendelőben, amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást.

Emellett az Országos Oltási Munkacsoport a háziorvosokat is felkéri arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat.

 

(tovább…)

Januárban több oltási akció is lesz

2021. december 28. kedd

Koronavírus.gov.hu

Az eddigi oltási akciók sikerére és az omikron vírusvariáns magyarországi megjelenésére tekintettel januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben, amikor ismét előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet majd kérni az oltást. Emellett az Országos Oltási Munkacsoport a háziorvosokat is felkéri arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl, ők is tartsanak kifejezetten oltási akciónapokat – írja a Koronavírus.gov.hu oldal.

A terv szerint januárban minden csütörtök és péntek délután, és szombaton lesz oltási akció a  kórházi oltópontokon  és járásközponti szakrendelőkben oltópontokon. Ekkor előzetes időpontfoglalás nélkül és helyszíni regisztrációval lehet menni oltásra.  (tovább…)

Újabb egészségügyi fejlesztések a Tóth Ilona szakrendelőben

2021. december 20. hétfő

Csepel.hu

Korszerű képalkotói diagnosztikai berendezéseket adtak át a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat (TIESZ) épületében hétfőn. Az új eszközök értéke 278 millió forint. A kerület az Egészséges Budapest Program keretében 3,5 milliárd forint kormányzati támogatást kapott az egészségügy fejlesztésére, korszerűsítésére az elmúlt két és fél évben. Ezt az összeget a csepeli önkormányzat mintegy 200 millió forinttal megtoldotta – közölte sajtótájékoztatón Borbély Lénárd polgármester, aki megköszönte a kormánynak a támogatást és Németh Szilárd államtitkárnak, országgyűlési képviselőnek a közbenjárását.

Az eseményen megjelent Németh Szilárd, dr. Dobák András, a TIESZ főigazgatója és a csepeli önkormányzat alpolgármesterei. (tovább…)

Védettségi, kötelező oltás

2021. december 16. csütörtök
Csepel.hu
December elsejétől kizárólag védettségi igazolvánnyal léphetnek be a szülők az iskolákba, ugyanakkor a kormány az állami intézményekben elrendelte a kötelező koronavírus elleni oltást. A rendelkezés értelmében a köznevelési intézményben dolgozóknak december közepéig fel kell venniük az első oltást. Az előírások szerint az oltatlanokat 2022. január 1-től fizetés nélküli szabadságra küldik.
Körkép a Dél-Pesti Tankerületi Központ által fenntartott intézményeknél!

(tovább…)