‘Egészségügy’ kategória archívum

Koronavírus: felkészültek a magyar kórházak – Akár minden ötödik embert megfertőzhet a világon

2020. január 28. kedd

Inforadio, Napi.hu

Jelenlegi ismereteink szerint a világ lakosságának ötödét fenyegeti az egyelőre gyógyíthatatlan, azaz csak természetes úton elmúló, rossz esetben halállal fenyegető koronavírus-fertőzés. Az új adatok szerint a helyzet sokkal rosszabb, mint a szakértők korábban gondolták.

Az esetleges betegek elkülönítésére a budapesti Szent László kórházat jelölte ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ. Magyarországon még nem volt koronavírusos megbetegedés, Németországban egy ember már helyben kapta meg a fertőzést.

A Csepel.info itt gyűjtötte össze, mit kell tudni a megbetegedésről és terjedéséről. (tovább…)

Így terjed, ezek a tünetek, így védekezhet: ezt kell tudni a koronavírusról

2020. január 28. kedd

Drinfo, Csepel.info

Cseppfertőzéssel emberről emberre és állatról emberre is terjed. Átlagosan 1-2 hetes lappangási ideje van, de már a lappangási idő alatt is tovább terjed. A fertőzést több mint 10 országban regisztrálták, a fertőzöttek száma az utolsó adatok szerint 4481 – ami rohamosan nő -, a halálos áldozatok száma pedig 107.

A vírus komoly hatással lesz a kínai, és azon keresztül a világgazdaságra, ami közelebb hozhatja vagy elindíthatja a közgazdászok által két éven belülre jósolt világgazdasági válságot. (tovább…)

ÉletMentő – Elindult az Országos Mentőszolgálat és a Vodafone közös applikációja

2020. január 24. péntek

Pesti Srácok

Elindult a Vodafone Magyarország Alapítvány és az Országos Mentőszolgálat új, ÉletMentő elnevezésű applikációja, amely gyorsabbá és hatékonyabbá teheti a segélyhívást – írja a telekommunikációs cég közleményében.

Az applikáció amellett, hogy pontos helymeghatározást tesz lehetővé, és megjeleníti a mentők számára az előre feltöltött egészségügyi adatokat, tartalmazza a felhasználóhoz legközelebb eső gyógyszertár, kórház, defibrillátor helyét, valamint része egy elsősegélynyújtó kisokos is. (tovább…)

Ingyenes mammográfiai szűrővizsgálat a Görgey téren

2020. január 15. szerda

Jahn Ferenc Kórház: durva hazugságot jelentetett meg az Index

2019. december 17. kedd

888

Folyamatos a sebészeti ellátás a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézetben – közölte Ralovich Zsolt, az intézmény főigazgatója hétfőn az MTI-vel.

Határozottan visszautasítjuk a kórház összeomlásáról szóló híreket. (…) A rémhírkeltés tökéletes példája az, amit az index.hu művelt ma a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórházzal

– olvasható a közleményben.

(tovább…)

Karácsonyék leszavazták a dél-budai centrumkórház megépítését

2019. november 28. csütörtök

Mandiner, Csepel.info

A főváros szerdai közgyűlése nem volt hajlandó többlettámogatást elkülöníteni az egészségügyre, a VIII. kerület liberális polgármestere pedig az egészségügyi és szociális ágazatban dolgozók béréből vette el a politikusaiknak fizetett többletköltségeket. 

Ilyen az ellenzéki “összefogás”, amely szavakban az egészségügyet tartja a legfontosabbnak, de ha döntési helyzetbe kerülnek, az egészségügy lesz az utolsó, ami érdekli őket. (tovább…)

Hipermodern mentőautók állnak szolgálatba

2019. november 26. kedd

888

A kormány jelentős erőfeszítéseket tesz az életmentés folyamatos fejlesztéséért – mondta az emberi erőforrások minisztere hétfőn Budapesten, amikor átadta az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) új mentőautóinak első kontingensét.

Kásler Miklós az OMSZ Markó utcai székházában tartott sajtótájékoztatón elmondta, 2010 óta több mint ezer mentőautó cseréjére került sor. Ebben az évben és jövőre 254 gépkocsit cserélnek le csaknem 10 milliárd forint értékben – tette hozzá, kiemelve, hogy a gépkocsik és felszereltségük a kor legmagasabb színvonalát képviselik. (tovább…)

Újbuda DK-s polgármestere leállítaná a szuperkórház építését

2019. október 30. szerda

Pesti Srácok

László Imre pazarló és felesleges beruházásnak tartja az Újbudán felépítendő szuperkórházat. Az egykori kórházigazgató, immár XI. kerületi polgármesterként a Hírklikknek nyilatkozva mondta el, hogy leállíttatná a kórházépítést.

Meglehetősen ellentmondásos kijelentés ez az oktatásegészségügy örökös toposzaival permanens módon kampányoló ellenzék egyik frissen hatalomra került vezetőjétől.

(tovább…)

Csepelen is megjelent az ázsiai tigrisszúnyog

2019. szeptember 26. csütörtök

Csepel.info

Egy csepeli olvasónk fotózta a fenti szúnyogot csütörtök reggel, ám különös mintázata miatt utánanézett, hogy mi lehet. Nagyon-nagyon úgy tűnik, hogy ez valóban az egyik újonnan megjelent, és veszélyes szúnyogfaj egyik példánya. 

Az ázsiai tigrisszúnyog Magyarországon nem őshonos. A probléma elsősorban a déli és nyugati országrészeket érinti – írták öt éve az Origón. A helyzet azóta ennyit változott. Ez a faj napközben is támad, főleg emberek vérét szívja, és több veszélyes trópusi-szubtrópusi betegséget is terjeszt. Az alábbiakban az Origo öt évvel ezelőtti cikkét idézzük. (tovább…)

Ingyenes védőoltási programot indít az önkormányzat a 70 év felettieknek

2019. szeptember 20. péntek

Csepeli Hírmondó

Az egészség megőrzése és a betegségek megelőzése érdekében Csepel önkormányzata saját forrásból ingyenes pneumococcus elleni védőoltási programot indít.

A program célja: a jogosultak pneumococcus elleni védőoltáshoz juttatása az önkormányzat anyagi támogatásával, a védőoltás költségének (16 000 Ft/adag) teljes átvállalásával, a súlyos, kórházi ellátást igénylő pneumococcus fertőzés megelőzése, a védőoltások népegészségügyi, prevenciós szerepének hangsúlyozása. (tovább…)