‘Egészségügy’ kategória archívum

Tömeges oltás indul csütörtöktől Csepelen

2021. március 2. kedd

Csepel.hu

Információink szerint a Tóth Ilona Egészségügyi Szolgálat március 1-től hivatalos oltópontnak lett kijelölve, csütörtöktől pedig elkezdődik a kerületi lakosok nagyszabású oltása. A regisztráltak kiértesítése, az oltási sorrend szigorú betartásával, már megtörtént.

Az öt napig tartó oltás során közel 1200 darab Pfizer vakcina kerül felhasználásra. Az oltópontnak kijelölt Tóth Ilona szakszolgálatot Borbély Lénárd polgármester délután személyesen is meglátogatta, ahol megbizonyosodott arról, hogy a szakrendelő felkészült a Csepelen, csütörtökön kezdődő koronavírus elleni tömeges oltásra.

 

(tovább…)

Magyarországon oltották be a legtöbb embert Európában a múlt héten

2021. március 2. kedd

Beoltottság szempontjából harmadikok vagyunk

Origo

Jelentősen nőtt a védőoltások beadása Magyarországon az elmúlt héten. Az elmúlt héten Magyarországon oltották be a legtöbb embert Európában, lakosságarányosan majdnem két és félszer annyit, mint az EU-ban átlagosan.

Málta és Dánia után Magyarországon a legmagasabb az átoltottság az EU-ban, jelenleg 6,94%. Az alábbi táblázatból látszik, hogy már csaknem 700 ezer ember kapta meg a védőoltást Magyarországon.

(tovább…)

Figyelem: Csepelen is bedurrant a járvány

2021. március 1. hétfő

Bors, Csepel.info, Origo

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerint országos átlagban ismét nőtt a koronavírus örökítőanyagának szennyvízben kimutatható koncentrációja. Az egyik ilyen növekedés a dél-pesti adat, vagyis Csepelen is bedurvult a járvány.

Alacsony koncentrációt már csak Eger és Zalaegerszeg esetében mértek, azonban a budapesti északi és déli szennyvíztisztító mintájában, Székesfehérváron és Szekszárdon az átlagosnál magasabb, emelkedett a koncentráció.

(tovább…)

Csepeli nyugdíjasházba törhetett be a koronavírus

2021. március 1. hétfő

Csepel.info

Idős koronavírus fertőzöttet visznek el a mentők a Pesti Úti Idősek Otthonából a járvány első hullámában (MTI-fotó)

A Csepel.info egyik forrása szerint legalább tíz idős ember kapta el a koronavírust a fővárosi fenntartású, csepeli Duna utcai nyugdíjasházban.

Informátorunk elmondása szerint a helyzet kritikus. Ugyanakkor – ahogy az korábban a Pesti úti intézménynél is történt – a főváros vélhetően megpróbálja eltitkolni a megbetegedéseket. Erre utal, hogy semmilyen közleményt, bejelentést nem találtunk, ami a csepeli megbetegedésekre utalna. Az idős emberek között nagyon gyors a koronavírus terjedése és magas a halálozási aránya is. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy idős korúak oltására csak a vakcinák egy része alkalmas. (tovább…)

Tartsuk be a járványügyi szabályokat a Rákóczi Kertben is

2021. március 1. hétfő

Csepel.hu

A melegebb idő beköszöntével egyre többen látogatnak ki a szabadba, így a csepeli Rákóczi Kertbe is. A csepeli önkormányzat mindent megtesz, hogy megóvja az itt élőket, ezért a sikeres védekezés érdekében a járványügyi szabályok fokozott betartását kéri a Családok Parkjába látogatóktól.

A legfontosabb talán, hogy ügyeljünk a megfelelő távolságtartásra és a gyerekek is maradjanak egymástól legalább 1,5 méterre. Fontosak a szabályok betartása, ellenkező esetben bezárhat a közkedvelt park.

(tovább…)

A kínai vakcina ellen kampányolt, majd beoltatta magát vele Sváby András

2021. február 28. vasárnap

Origo

A közismerten baloldali műsorvezető, csütörtökön, a közösségi oldalán beszélt először arról, hogy ő beoltatta magát a kínai vakcinával, később megismételte ugyanezt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában is, külön kiemelve, hogy ő semmilyen mellékhatást nem tapasztalt a kínai oltóanyag első adagja után.

Nem sokkal ezelőtt azonban Sváby műsorában még arról volt szó, hogy a kínai vakcina veszélyes, és nem kevesebb mint 73-féle különböző mellékhatást okozhat, akár látásvesztéssel is járhat, amit nagyon fontosnak tartottak külön hangsúlyozni. Majd ezek után meg is szavaztatta a nézőket, akik – a riogatás után nem meglepő módon – 95 százalékos arányban a vakcina ellen szavaztak. A szakemberek egyébként sem a 73-féle mellékhatást, sem a látásvesztést nem támasztották alá.

(tovább…)

Vélemények az oltásról

2021. február 26. péntek

csepel.hu

A járvány harmadik hullámában járunk, ismét egyre több a beteg és a kórházban kezelt. Nagyon fontos, hogy minél többen oltassák be magukat, hiszen másként nem küzdhető le a világméretű pandémia. Mostani összeállításunkban egy háziorvost és olyan időseket kérdeztünk, akik már megkapták az oltás első adagját. Mik a tapasztalataik? Hogyan zajlik az oltás?

(tovább…)

Emelt szintű készültség várható a kórházakban

2021. február 26. péntek

Magyarnemzet.hu

A következő két hétben várhatóan drasztikusan megugrik a Covid–19-megbetegedések száma, ezért Orbán Viktor emelt szintű készültséget rendelt el a kórházakban. A miniszterelnök azt is közölte: a mostanáig regisztrált nagyjából két és félmillió állampolgár húsvétig megkaphatja az oltását.

A gazdaság újraindítása kapcsán a kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy senkit nem hagynak az út szélén, a támogatásokat az újranyitás után is fenn fogja tartani a kormány.

(tovább…)

Milyen típusú vakcina? Kinek adható? Mik az oltási reakciók? – Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat

2021. február 26. péntek

Origo

Magyarországon jelenleg ötféle – az EU-ban a legtöbb – vakcinával folyik a lakosság oltása.

Minden oltóanyag hatásosan véd a COVID-19-megbetegedést okozó SARS-CoV-2 koronavírussal szemben, és mindegyik biztonságos. Mutatjuk, mit kell tudni az egyes oltóanyagokról.

(tovább…)

Orbán Viktor: a járvány legnehezebb két hetében vagyunk

2021. február 25. csütörtök

888, Facebook

Orbán Viktor egy orvos-tudós csoporttal találkozott, akiket elmondása szerint „járványmatematikusoknak” szoktak nevezni. „Ők azok a szakemberek, akik abban segítenek, hogy megérthessük, hogy az egészségügyi jelenségek milyen trendekké állnak majd össze.

Egyszerűbben fogalmazva: mi fog velünk történni a következő napokban és hetekben”.

A helyzet az úgy fest, hogy az egész járvány legnehezebb két hete előtt állunk

(tovább…)