2023. május havi archívum

Testületi ülés Csepelen

2023. május 31. szerda

Csepel.hu

Ha csak a szavazások eredményét néznénk, egy sima, szokásos képviselő-testületi ülés volt a május 25-ei. A heves vitáknak és helyszínen benyújtott előterjesztéseknek azonban súlyos következményei lehettek volna.

Az ellenzéki pártok megpróbálkoztak az önkormányzat költségvetésének elkaszálásával, majd az önkormányzati cégek ellehetetlenítésével. A Fidesz–KDNP frakciójának segítségével végül a Városkép Kft. forrásainak elvonásával is. Az utolsó próbálkozás már „csak” a kerület művelődési házainak bezárásával, az önkormányzati rendezvények és a Csepeli Hírmondó megszűnésével járt volna. Végül egyik próbálkozás sem jött össze, az önkormányzat működőképessége és a fejlesztések biztosítottak.

(tovább…)

Oláh Katalin Kinga kiállításának zárórendezvénye Csepelen

2023. május 31. szerda

Csepel.info

Június 15-től lehet pályázni a társasházaknak energiahatékonysági felújításra

2023. május 31. szerda

Tisztelt Társasházak/Lakásszövetkezetek!

Június 15-től pályázhatnak lakóházaik energiamegtakarítást eredményező korszerűsítésének, felújításának támogatására. A pályázat keretén belül csepeli, a földszinttel együtt legalább 3 szintes, de maximum 12 szintes, minimum 15 lakással rendelkező, 1946-2002. között épült lakóépületekre igényelhető támogatás. A támogatott tevékenységek köre és a támogatás összege a következők szerint alakul: (tovább…)

Felújították a baptista óvoda udvarát

2023. május 31. szerda

A csepeli önkormányzat négy és félmillió forintért felújította a Majd Megnövök Baptista Óvoda udvarát az Űrhajós utca 4/a szám alatt. Ebből az alkalomból Borbély Lénárd polgármester köszöntöte a gyerekeket, valamint Bartha Csilla óvodavezetőt és munkatársait.

Az eseményen megjelent Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek, illetve Szabó Csaba, a Baptista Szeretetszolgálat oktatási igazgatója. (tovább…)

Gyöngyhajú lány Csepelen

2023. május 28. vasárnap

Csepel.hu

A Csepeli Munkásotthon a Vadak Ura című musical kapcsán bizonyította, hogy tökéletes helyszíne lehet a Gyöngyhajú lány című darabnak is.

Az előadás kapcsán Szabó Máté és Füredi Nikolett musicalszínésszel beszélgettünk.

(tovább…)

Magyar hősökre emlékeztek Csepelen

2023. május 28. vasárnap

Csepel.hu

A magyar hősök emléknapján a csepeli áldozatokra emlékeztek a Szent Imre téri első és második világháborús, valamint az 1956-os emlékműnél.

A megemlékezésen az önkormányzat nevében Borbély Lénárd polgármester, Ábel Attila, Morovik Attila és Pákozdi József alpolgármesterek rótták le kegyeletüket, továbbá Tóth Sándor független önkormányzati képviselő is elhelyezte az emlékezés koszorúit.

(tovább…)

Mutatjuk a hosszú hétvége időjárását

2023. május 27. szombat

Koponyeg.hu

Ma a többórás napsütés mellett gomolyfelhők lesznek az égen, és főleg délen zápor, zivatar is előfordul. Az északkeleti szél élénk lesz.21-27 fok várható.

Pünkösd vasárnap sok napsütésre számíthatunk, de délután megnövekszik a gomolyfelhőzet, és keleten elszórtan zápor, zivatar is kialakulhat. Élénk lesz az északkeleti szél.24-25 fok körüli értékeket mérhetünk.

(tovább…)

Mission: Impossible

2023. május 26. péntek

Vélemény – Ábel Attila

Csütörtökön a csepeli önkormányzat vezetése megpróbált segíteni a gyári “munkásszálló” lakóin. A szállót hamarosan bezárják, modernizálják, és majd valódi munkásszállóként működik tovább. Emiatt kell elköltözniük az ott élő családoknak.

A “munkásszálló” valójában családi szállóként működik. Azok laknak ott, akik nem tudtak albérletbe menni. Lakói csepeliek, azaz évek óta csepeli lakcímkártyával rendelkeznek. Többnyire itt dolgoznak, gyerekeik a csepeli óvodákba, iskolákba járnak. A szállón szigorú rend van, a lakók rendesen fizetik a bérleti díjat és a költségeket, és viselkedni is tudnak. Ám a többségnek komoly “baja” van: kreol a bőre. Cigányok, romák, ahogy jobban tetszik. Ők sok esetben éppen emiatt nem találtak normális albérletet maguknak.

(tovább…)

40 éves a Kazinczy

2023. május 26. péntek

Csepel.hu

Kétnapos programsorozattal ünnepelte fennállásának 40. évfordulóját a Kazinczy Ferenc Értékközvetítő és Képességfejlesztő Általános Iskola május 25-26-án. A jubileumi ünnepségen részt vett Borbély Lénárd polgármester, Morovik Attila alpolgármester, Tóth János, a Dél-Pesti Tankerület igazgatója, egykori és mostani tanárok, diákok. Az intézmény 1982-ben nyitotta meg kapuit, akkor Guszev utcai Általános Iskola néven.

Az iskola a kezdetek óta sporttagozatos intézményként működik, komoly sporteredményekkel büszkélkedhet. Az 1980 -as évek közepén vezették be a Zsolnai-módszer nyelvi, irodalmi és kommunikációs programját, mely az írásbeli és szóbeli szövegalkotás, szövegfeldolgozás tudatos fejlesztését célozza. 1990-ben pedig a Zsolnai-féle értékközvetítő és képességfejlesztő programot is adaptálták, mely a kultúra teljességét igyekszik bevinni az iskolákba. (tovább…)

Békepárti nyilatkozatot tett Csepel önkormányzata

2023. május 26. péntek

Csepel.hu

11 igennel, nem és tartózkodás szavazat nélkül a csepeli önkormányzat is csatlakozott ahhoz a békepárti határozathoz, melyet az Országgyűlés fogadott el a tragikus orosz-ukrán háború első évfordulóján. Az MSZP, DK és Momentum jelenlévő helyi képviselői kikapcsolták a szavazógépüket.

A nyilatkozat alapján Csepel képviselői kinyilvánítják, hogy elkötelezettek a béke mellett, és azt várják  el a nemzetközi közösség minden tagjától is, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel, valamint kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak. Elítélik Oroszország háborús agresszióját, és elismerik Ukrajna önvédelmét.

(tovább…)